![]() |
#61 |
BAN stały
|
Dot.: Royal baby - SZOK.
hhehe to samo pomyślała, bez czapeczki?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() Mnie bardzo ucieszył brak czapeczki ![]() ![]() A co do porodu i rozcinania- mieszkam w Gdyni, rodziłam w Pucku. W okolicach 7 miesiąca ciąży pozwiedzałam sobie okoliczne szpitale i ten odpowiadał mi najbardziej. Miałam plan porodu który był ściśle przestrzegany przez personel. Co prawda byłam rozcinana (małe rozcięcie na szczęście) ale najpierw spytano mnie o zgodę. Córka była odwrócona twarzą do góry więc położna spytała czy bym sie nie zgodziła, bo martwi się, że mogę popękać przez to ułożenie. Nie było nic na siłę- czułam naprawdę duże wsparcie zarówno w trakcie porodu jak i po. Dodam jeszcze, że pokazywano mi różne pozycje do porodu, nikt nie nalegał, żebym leżała plackiem na łóżku (a wręcz mi to odradzano). No i widok morza za oknem- podnosił na duchu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
BAN stały
|
I taki poród jest bezpłatny?? Mam na myśli z taką opieką i wyborem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
Oczywiście, trzeba wybrać odpowiedni szpital
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Raczkowanie
|
U nas był bezpłatny- aż się zdziwiłam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
No to by nie było. Natura wie, co robi i eliminuje najsłabsze organizmy. Pewnie brzmi to trochę brutalnie, ale co zrobić.
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
tez mi sie wydaje to brutalne, ale z drugiej strony czytalam artykul ze w Pl w porownaniu z UK rodzi sie duzo wiecej wczesniakow i dzieci z problemami zdrowotnymi wlasnie przez to podtrzymywanie ciazy na sile. tam po prostu wychodza z zalozenia ze jesli w pierwszym trymestrze sa problemy tpu plamienia to znaczy ze organizm kobiety nie jest gotowy na podtrzymanie ciazy. rozmawialam o tym z ginem w Pl i mialam wrazenie ze on to popiera
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=43221823 #post43221823 wymienie Tresor Midnight Rose Edytowane przez glamourous Czas edycji: 2013-07-30 o 08:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja jestem przeciwniczką zarówno uporczywego podtrzymywania ciąż i ratowania ciężko chorych i słabo rokujących dzieci. Zresztą z tego, co wiem, to problemy kobiet z donoszeniem w UK się owszem, diagnozuje i leczy, ale nie na oślep jak to często w Polsce, szprycuje się kobiety np. nospą, która nic nie daje, jedynie chyba efekt placebo. Jak leżałam na patologii ciąży, to jedna z położnych powiedziała, że kiedyś u nich w szpitalu też się na siłe ciążę podtrzymywano, kobiety miesiącami leżały plackiem, jadły ogromne ilości relanium...i nie chciała powiedzieć, jakie dzieci się z takich ciąż rodziły. W "Twoim Stylu" był kiedyś mądry wywiad z ginekologiem, chyba Południewskim. Powiedział, że donoszenie ciąży i urodzenie zdrowego dziecka to jest CUD, tyle rzeczy może się zdarzyć po drodze i dlatego m.in. ostrożnie powinno się podchodzić do nazywania 5tygodniowych zarodków dziećmi, którym już biją serduszka, bo choćby z medycznego punktu widzenia, serduszka żadnego jeszcze nie ma. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
vixen ale to sa straszne etyczne dylematy. powiedzmy ze rodzi sie wczesniak w 28 tc- i nawet nie na dwoje babka wrozyla...moze byc calkiem zdrow mimo ze gdzies tam trzeba go reanimowac, moze nie przezyc, moze przezyc ale z uszczerbkiem na zdrowiu. wiadomo rodzice za wszelka cene chca ratowac...a lekarze? kurcze oni wiedza jakie sa nastepstwa
ostatnio ten artykul mna poruszyl http://www.polityka.pl/spoleczenstwo...emu-zyciu.read
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
Znam ten artykuł, bo "Politykę" co tydzień kupuję, jedyna gazeta, która jako taki poziom trzyma.
Nawet wątek założyłam, ciekawie się rozwinął: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=620225 Bo dla mnie to nie do pojęcia, po cóż takie dziecko męczyli 4 miesiące: Paulinka urodziła się w 1 dniu 23 tygodnia ciąży. Ważyła 380 g i miała 25 cm. Przeżyła trudny okres swojego życia. Miała operację jelita cienkiego, wycięli jej aż 30 cm. Niestety, moja córeczka długo nie pożyła. Zmarła, gdy wybiły jej 4 miesiące” – napisała na swoim blogu mama Paulinki. Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2013-07-30 o 11:05 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
W Uk sie leczy chyba dopiero jesli to jest ktores tam poronienie z rzedu. Lub gdy wczesniej kobieta ma jakis problem.
Pamietam tez ze gin mi mowil ze w UK do 12 tc nie potwierdzaja ciaz blizniaczych- bo wszystko sie moze zdarzyc...
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
jestem w 29tc i ciążę mam podtrzymywaną od 6t, jak dla mnie jesteście bez serca
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
passion osobiscie nie napisalam CO ja sadze o takim podejsciu- napisalam tylko jak to wyglada w UK. i ze decyzja jest strasznie trudna.
spokojnego rozwiazania zycze ![]()
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
dzięki
![]() nie wszystko co zagraniczne jest lepsze ![]() ![]() poza tym nikt nikomu nei każe na siłę podtrzymywać ciąży, jeśli ktoś nie chce to np nie jedzie do szpitala z plamieniem, nei bierze leków, na dobrą sprawę obowiązku chodzenia do lekarza też nie ma ![]() ![]() ale nie chciałabym, żeby ktoś z boku mówił mi co mam robić, czy jest sens ratować ciążę ![]() ![]() w temacie skrajnych wcześniaków kiedyś już się wypowiadałam. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Podtrzymanie ciąży w sposób sztuczny, szprycowanie kobiet lekami ponad miarę i potrzebę moze szkodzić im i dzieciom. To warto wziąć pod uwagę.
![]() |
![]() |
#77 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przecież nikt z nas nie robi sobie wycieczek na patologię ciąży i nie komentuje decyzji tych kobiet, ani nie namawia do nie podtrzymywania. Nie wiem, jak wygląda Twoja sytuacja, co musisz robić, żeby podtrzymać ciążę, więc w tym temacie w ogóle się nie wypowiadam.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Problem nie polega na samym podtrzymywaniu ciąż, bo po to jest postęp medycyny, żeby z niego korzystać, ale na pakowaniu w ciężarne kobiety zbędnych leków właśnie typu nospa. Nie wspominając już o witaminach łykanych przez niektóre kobiety garściami, efektem są noworodki za duże jak na możliwości rodzącej i komplikacje z tego powodu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
wańka wstańka
|
Passion80 to nie jest kwestia tego, ze za granicą jest lepiej. Jest przede wszystkim inaczej. Wiele Polek jest zniesmaczonych opieką w czasie ciązy w UK. Moim zdaniem zniesmaczenie wynika z niezrozumienia sytuacji i ozekiwania by system brytyjski działał tak jak polski.
Działać nie moze, bo przyświecają mu inne założenia. Ciaza w UK jest traktowana jak kwestia naturalna (czym zresztą jest).Nie ma miejsca, zwłaszcza we wczesnej fazie,by w nia ingerować, oprez szprycowanie dodatkowymi hormonami itd. Kiedy się pojawiają problemy (lub kobieta ma historię problemów meycznych) otrzymuje nieco inną (bardziej niz staardową) opiekę. W Polsce natomiast mnóstwokobiet jest traktowanych jak chore i potrzebujace pomocy medycznej w czasie ciązy. Same się diagnozują, analzują wyniki badań, doradzają co zrobić gdy... (tu mozna wstawić mnóstwo objawów). Nie wierze, by w UK kobiety były o wiele zdrowsze niz w Polsce. Ale to w Polsce leza, dramatyzują, bo szyjka macicy to czy tamto ![]() Mówisz o podtrzymaniu od 6 tygodnia ciązy. Wiele kobiet nie wie, ze jest w ciązy na tym etapie. Mało tego, bywa, ze lekarz mówi, by chwilę poczekać, by ciaze potwierdzić. Mnie się polskie podejście do ciązy nieodoba, głównie ze względu a nadmierne przywiązywanie wagi do kwestii medycznych (jak w przypadku chrooby). Moim zdaniem w przypadku zdrowej ciazy nie ma potrzeby na takie działania.
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie, ja miałam realny problem z szyjką macicy (rozwarcie i znaczne skrócenie w 24tc), a czytałam wypowiedzi kobiet z szyjkami po 3cm, które już leżały plackiem z powodu szyjki i łykały nospę jak cukierki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
vixen mi lekarz zalecil fenoterol- lek silnie rozkurczowy. dawal paskudne skutki uboczne- kolatanie serca, wzrost cisnienia, drzenie rak jak u starego alkoholika. nawet nie chce myslec jak on na dzieci wplywal
trafilam do szpitala gdzie moj gin nie pracowal - i oczywiscie juz na IP mnie ochrzanili- a kto pani te leki przepisal, wg nowych zalecen juz sie od nich odchodzi. spytalam co ten lekarz by przepisal- odpowiedzial ze nospe i magnez ![]() a fakt, moj gin kazal mi kupic buscopan- tez rozkurczowy, bez recepty- i wrecz mi powiedzial ze mam nosic w torebce jak tic taki i w razie potrzeby nawet co 2-3 godz brac. mialam kupione opakowanie nospy i drugie buscopanu ale zuzylam moze po 2 tabletki- bo tez do mnie nie przemawiala idea faszerowania sie i dzieci
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=43221823 #post43221823 wymienie Tresor Midnight Rose Edytowane przez glamourous Czas edycji: 2013-07-31 o 10:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Myślę że jeśli do 3 mies. by było coś złego się działo to nie podtrzymywałam bym ciązy na siłę. To jest chyba natura , czytałam kiedys na ten tamat artykuł, organizm raczje nie "pozbywa się " zdrowego zarodka, wręcz przeciwnie, roni się często uszkodzone zarodki, gdy nasz organizm "sam wie" że to nie było by zdrowe dziecko. wiem że to brutalne ale taki mam pogląd. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
Vixen, tak z ciekawości, jakie tabletki podtrzymujące ciążę brałaś? Jeśli brałaś
![]() powtórzę się jeszcze raz, na szczęście w tym temacie mamy w Polsce wybór czy brać leki podtrzymujące, jeśli brać to od kiedy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak pisałam, nie jestem przeciwnikiem podtrzymywania ciąż. Ja jestem tylko przeciwniczką traktowania leków jak cukierków, brania "na wszelki wypadek", wymyślania schorzeń w ciąży, bezsensownego leżenia - może dlatego, że miałam autentyczne problemy i nie pojmuję, jak na własne życzenie można mieć np. 5 naturalnych fizjologicznych skurczów na dobę i na te normalne przecież skurcze brać 10 nosp dziennie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie wiem, jakie masz problemy w ciąży, ale za to wiem, jaki to stres, więc życzę wszystkiego dobrego. Kiedy donosiłam, byłam już tak szczęśliwa, że praktycznie porodu się nie bałam, więc jest jakiś plus ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
dzięki
![]() a w ciąży przyplatało mi sie większość spraw, od wczoraj leżę w szpitalu z małowodziem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
no mam nadzieję, że urodzi się chociaż za ten miesiąc
![]() teraz zdecydowanie za wcześnie ![]() ![]() dobra,nie o mnie wątek ![]() zaczął się ciekawie, zabawnie i odprężająco ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:48.