Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.1 - Strona 145 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 2 wątku na odchowalni ?
Śmiejemy się i gugamy, pierwsze miesiące już za nami. Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 3 9,09%
Przemuś ma już ząbki, innym ciężko idą bąki. Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 0 0%
Problemy brzuszkowe czasem mamy, ale uśmiechem to nadrabiamy. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 0 0%
W roli mamy się sprawdzamy i w problemach się wspieramy. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 4 12,12%
W maluszkach zakochane, zabiegane, zakrzątane - Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 1 3,03%
Szczepienia i kolki za nami, niedługo pochwalimy się pierwszymi ząbkami. V-VI 2013 2 6,06%
Na naszym wątku już same niemowlaki i stają się za małe wszystkie bodziaki. V-VI 2013 0 0%
Dziwne dźwięki wydajemy gdy rozbawić dzieci chcemy. Mamy MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 2 6,06%
Pierwsze skoki już za nami, cieszymy się nowymi umiejętnościami. Mamy V-VI 2013, cz.2 0 0%
Bawimy się w pierdziochy i mamy mnóstwo radochy. Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 4 12,12%
Śmieszne zabawy wymyślamy, by maluchy dobrze się rozwijały. Mamusie V-VI 2013, cz.2 0 0%
Mata, gryzak czy też smok daj mi mamo wszystko to. Mamusie V-VI 2013, cz.2 1 3,03%
Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 14 42,42%
Jedno cyckę wcina drugie butlą zapija inne papką pluje a co ja dziś ugotuję. 2 6,06%
Głosujący: 33. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-07-30, 08:06   #4321
puchatkowa
Zakorzenienie

Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.

Cytat:
Napisane przez Magiusa Pokaż wiadomość

Jutro mamy pierwsze szczepienie. Robimy Infarix hexa ( 6w1) i rotarix. Prevenal zrobimy za tydzień...ale trzymajcie kciuki za Dareczka by nie było później żadnych gorączek, biegunek etc. brrrrr...już się boję
My też dziś szczepimy i już całą zestresowana jestem i mało spała w nocy.
A co to ten prevenal?
Też robimy dziś 6w1 i ciągle dumam czy pneumokoki dziś czy później

Ząbki
puchatkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 08:22   #4322
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.

co do zwierząt i ich laktacji no to one po prostu karmią, nie rozmkminiają czy moje młode się najada? czy mam wystarczająco tłusty pokarm? czy jest go odpowiednio dużo?

zero stresu i cały miot szczęśliwy i najedzony

===

dzień dobry w ten piękny i deszczowy dzień

XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 08:38   #4323
Elusiek
BAN stały

Witamy w ten upalny dzień

Dziś małe urodziny 3 miesiące ma już Adi
Elusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 08:43   #4324
banka26
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 201

Cytat:
Napisane przez Elusiek Pokaż wiadomość

No to Michas razem z Adim swietuje my tez mamy 3 miesiace huuraaa

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
banka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 08:54   #4325
MoTyleKsw
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:
Napisane przez banka26 Pokaż wiadomość

:win ko:

jak ten czas leci

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpre6ydpfblirzx.png

Jestem W Niebie.

Kocham Was

MoTyleKsw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 08:54   #4326
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-

Cytat:

Cytat:

Stary 2013-07-30, 08:59   #4327
banka26
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Odp: Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Ma

Cytat:
Napisane przez MoTyleKsw Pokaż wiadomość
:win ko:

jak ten czas leci
A leci leci zlecialo ze hoho nawet nie wiem kiedy

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość

:p

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-07-30, 09:03   #4328
lonely_lady
Zakorzenienie

Dzień dobry W. od 7 nie śpi, teraz relaksuje się w leżaczku, bujam go nogą więc mam czas żeby nadrobić

Cytat:
Napisane przez Veronic Pokaż wiadomość
Z dniem dzisiejszym moje dziecię zaczęło przewracać się z brzuszka na plecki już 4 razyyy to zrobił w końcu:P
SUPER !!!! brawo Wojtuś

Cytat:
łooo to takiej nie wynalazłam ;> Jak byś była kiedyś u nich to prośba spojrzyj czyjego autora
nie ma problemu

Cytat:
Napisane przez Innocence_89 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny
Zgłaszam sie że żyjemy i podczytujemy Was na bieżąco.
Mateuszek waży już 6 kg i pojutrze kończy 2 miesiące. Z umiejętności to mamy już zaliczone:
-rozpoznawanie twarzy
- częste świadome uśmiechanie się i rozmawianie do osób, rzeczy i zabawek
- utrzymywanie bardzo wysoko główki na przedramionach przez bardzo długi czas (dokładnie nie liczyłam ile ale jutro z ciekawości policze)
- przewracanie się z brzuszka na plecki i na odwrót
- świadome chwytanie zabawek i wsadzanie ich sobie do buzi
bardzo zdolne dzieciątko nasz tylko 3 dni młodszy ale trzech ostatnich podpunktów nie wykonuje..
za to uśmiechy rozdaje zawodowo

Cytat:
Napisane przez maluska88 Pokaż wiadomość
właśnie używa ktoś tych pieluch Dada z biedronki bo nie wiem czy brać moje z angli czy na tydzien kupic dada jak bede w pl.
my używamy i złego słowa nie mogę powiedzieć

Cytat:
Napisane przez antoinettee Pokaż wiadomość
Hej, byłam u tego profesora w związku z kolkami Julki.
Jego zalecenia :
1) zmienić Bebilon 1 na NAN Pro1
2) Podawać Debridat 3x2ml, 10-15 min przed jedzeniem
3) Dicoflor 1x3 krople
4) Infacol 4x 1,2 ml
5) zrobić badanie moczu

Powinno ustąpić , jeśli będzie strasznie krzyczeć aplikować czopek Virbucol
oby pomogło

Cytat:
Napisane przez sharpnowaja Pokaż wiadomość
śliczności już się nie mogę doczekać córeczki

lonely_lady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 09:11   #4329
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:

humpback jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 09:18   #4330
banka26
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 201

Cytat:
Napisane przez lonely_lady Pokaż wiadomość
Dzień dobry W. od 7 nie śpi, teraz relaksuje się w leżaczku, bujam go nogą więc mam czas żeby nadrobić

SUPER !!!! brawo Wojtuś

nie ma problemu

bardzo zdolne dzieciątko nasz tylko 3 dni młodszy ale trzech ostatnich podpunktów nie wykonuje..
za to uśmiechy rozdaje zawodowo

my używamy i złego słowa nie mogę powiedzieć

oby pomogło

śliczności już się nie mogę doczekać córeczki
Robie to samo ale juz mnie powoli to wk...a leb mi peka dzisiaj glodna jestem a ten maly dziadyga jeczy i jeczy co przrstaje bujac to ryk masakra jakas ....

Stary 2013-07-30, 09:21   #4331
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Bartek w bujaczku to sam się buja
aktualnie leży na macie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-07-30, 09:23   #4332
colorblue
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Odp: Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Ma

Cytat:

Cytat:

Brawa dla chłopaków!!!:-*

Idę po ziemniaki do tesco
Dzisiaj na obiad mizeria,ziemniaki i jajo;-)

min sierpnień 520/1000
Minuty lipiec 610/1000
Minuty CZERWIEC : 1205 /1000
Minuty MAJ: 1005 min/1000
colorblue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 09:28   #4333
Elusiek
BAN stały

Dot.: Odp: Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-

Cytat:

jak ten czas leci

---------- Dopisano o 10:28 ---------- Poprzedni post napisano o 10:23 ----------

Cytat:
Napisane przez Veronic Pokaż wiadomość
Z dniem dzisiejszym moje dziecię zaczęło przewracać się z brzuszka na plecki już 4 razyyy to zrobił w końcu:P

super

Ja swojego nie dam rady nauczyć leżenia na brzuchu, 2 minuty i jest wielki wrzask, nie dam rady go zostawiać jak jeszcze mam wrażenie jakby nie mógł złapać powietrza codziennie ćwiczymy, próbujemy i jedno wielkie nic z boku na drugi bok kręci się idealnie, ale jak już wyczuje że prawie leży na brzuchu odpycha się
Stary 2013-07-30, 09:32   #4334
Innocence_89
Rozeznanie

Dziewczyny ja sie chyba zastrzele.Własnie zjadłam dwie łyżki lodów czekoladowo śmietankowych carte dor bo Małemu nic od lodów sie nie dzieje i czytam skład a tam: pasta z orzechów laskowych nosz ku... kto dodaje paste z orzechów do lodów śmietankowych boje sie teraz czy Synkowi nic nie będzie jak myślicie??

Storczykomaniaczka : 25
Innocence_89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 09:37   #4335
lonely_lady
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maarchewka Pokaż wiadomość
A dzisiaj mnie naszła taka reflekcja propo kryzysów laktacyjnych...
Taka oto krowa raz na ileś lat urodzi cielaka.. cielak trochę possie ale go potem zabierają.. nikt na niej nie stosuje żadnej metody 7-5-3, ani też nie przystawia często cielaka,żeby jej lepiej leciało a mleko ma i ma... póki się doi taką krowę.. i nie ma jakiś super laktatorów i ekstra koncówek.. normalnie bierze się i wyciska... ciekawe o co chodzi.. brak stresów może..

Cloche- hormonów na laktacje to krowy na pewno nie dostają

Cytat:
Napisane przez ankaaa206 Pokaż wiadomość
normalnie przeżywam koszmar z kp, nie mam pojęcia czemu ale moje dziecko nie chce jeść przystawienie go, nawet jak jest mega głodny i zawsze zaczyna się od płaczu kilkuminutowego, potem je jak szalony, podaję mu pierś co 3 godz ale zawsze jest tak samo, teraz przez te upały to już w ogóle tragedia, niby powinno mu się chcieć pić, bo cały spocony jak mysz itp a on nic, po prostu nie domaga się jedzenia i z dnia na dzień jest gorzej, noce cale przesypia, jak się budzi to też nie jest głodny, na chama mu wciskam cycka (po 8 godz snu) i nie wiem co z tym fantem dalej robić, mleka jest dużo, ale z takim jedzeniem to raczej będzie zanikać, jutro idę się spytać do przychodni o szczepionkę na rotawirusa i może uda mi się pogadać z pediatrą ehh... i zobaczymy wagę, bo według mojej domowej to stoi w miejscu od kilku dni
cholercia.. dziwna sprawa.. przeciez tak super Wam szło.. no i mały Ci przybierał rewelacyjnie.. a może przy tych upałach mu za gorąco..

Cytat:
Jutro mamy pierwsze szczepienie. Robimy Infarix hexa ( 6w1) i rotarix. Prevenal zrobimy za tydzień...ale trzymajcie kciuki za Dareczka by nie było później żadnych gorączek, biegunek etc. brrrrr...już się boję
też szczepiliśmy 6w1 Infarix hexa, małemu nic nie było.. no może bardziej śpiący był

Cytat:

[/COLOR]A może kupowała któraś strój kąpielowy na all?? Musze sobie coś sprawic, ale chyba niestety jednoczęściowy bo się wstydze mojej pantery a brzuchu..najgorzej ze ja w jednoczęściowych wyglądam okropie i nie wiem co to będzie
no właśnie też czegoś szukam.. załamana jestem moim brzuchem Tż chciał nas zabrać nad morze na weekend ale jakoś go zbywam.. a niedługo jedziemy na mazury.. mam same 2-wu częściowe bikini i chyba muszę się zaopatrzyć w jakiś strój sprytnie maskujący brzuszek
bo kąpieli w jeziorku raczej sobie nie odpuszczę

Cytat:
Napisane przez Ashyshqa Pokaż wiadomość
Co za dzien w polowie super- tz mial wolne I pogoda piekna.wiec poszlismy nad morze, chodzilismy z wozkiem po piasku, jedlismy tradycyjna rybe z frytkami( swoja droga smieszny ten.narod, ze ryba I frytki to ich tradycyjne danie ) mala 2 razy zalapala sie.na karmienie na.plazy. Za to pozniej, juz w domu.byl hardcore... Do skoku doszla.nam biegunka. Dzieki bujaniu.przy.karmieniu jestem w stanie kontrolowac podaz plynow I oznak odwodnienia nie ma (przynajmniej ja nie widze) ale jak jej sie nie unormuje to.jutro pojdziemy do.przychodni...
Po tych 3-4 dniach jestem juz tak.zmeczona ej krzykiem, ze mnie jakas znieczulica lapie. Np przy zmianie pieluszki jesli zacznie plakac to nawet mnie nie wzrusza... Robie na spokojnie co mam robic zamiast w panice zapinac body I chwytac w obiecia... ale jakos dajemy.rade I pomiedzy atakami.placzu soboe gadamy I sie smiejemy... Mam nadzieje, ze to juz koncowka skoku I bedzie znow normalnie..
pomyśl sobie, że Sofcia po skoku nabędzie nowych umiejętności które rozczulą serduszko mamuni i wynagrodzą ten burzliwy okres

Cytat:
Napisane przez diabli Pokaż wiadomość
może taki niby dwuczęściowy, ale polaczony paskiem gora z dolem? monokini się to nazywa większość rozstepo schowalaby się w dolnej części widziałam w sklepie ladne kolorowe, wiązane na szyi. wygladaly jak dwuczęściowe z gora bez ramiączek

http://allegro.pl/sexy-stroj-monokin...404161478.html
http://allegro.pl/stroj-kapielowy-mo...404151326.html

niektóre sa bez podtekstow erotycznych :P

http://www.miamiclothingboutiques.co...2/Monokini.jpg

http://www.outblush.com/women/images...kini-thumb.jpg

http://www.kayokokoswimwear.com/imag...-_2362-NIZ.jpg

http://cdnc.lystit.com/photos/2012/1...arge_flex.jpeg

---------- Dopisano o 01:49 ---------- Poprzedni post napisano o 01:45 ----------

nadrobiłam, dobranoc
ten 3 i przedostatni fajne

Cytat:
Napisane przez colorblue Pokaż wiadomość
Hej. U nas na wieczór super burza była. Dzisiaj pochmurnie,wiatr wieje i pada co jakiś czas.
Przyda się taki dzień po tych upałach i duchotach.

u nas w nocy była taka burza, że masakra. o 2 latałam i okna zamykałam

Cytat:

Cytat:

Cytat:
Robie to samo ale juz mnie powoli to wk...a leb mi peka dzisiaj glodna jestem a ten maly dziadyga jeczy i jeczy co przrstaje bujac to ryk masakra jakas .....
mój przysypia, a jak przestaję bujać to otwiera oczy na szczęście nie ryczy

Kurde... znowu mi posty powcinało
Marchewka- fajnie Wam, że w góry jedziecie my ostatnio u teściów małego w misce kąpaliśmy jak fajna umywalka to też można.. albo zadzwoń do hotelu i zapytaj czy mają coś w swojej opcji..
My jak chcieliśmy jechać do kołobrzegu do w tym hotelu mają (w cenie) cały pakiet dla maluszków (przewijak, łóżeczko, woreczki na pieluchy itp. )
odczyn po szczepionce podobno do 3 dni, ale może W. nic nie będzie naszemu nic nie było

lonely_lady jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-07-30, 09:38   #4336
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Innocence_89 Pokaż wiadomość
Dziewczyny ja sie chyba zastrzele.Własnie zjadłam dwie łyżki lodów czekoladowo śmietankowych carte dor bo Małemu nic od lodów sie nie dzieje i czytam skład a tam: pasta z orzechów laskowych nosz ku... kto dodaje paste z orzechów do lodów śmietankowych boje sie teraz czy Synkowi nic nie będzie jak myślicie??
kiedyś orzechów i tak byś musiała spróbować, obserwuj... no i to tylko dwie łyżki, więc tych orzechów pewnie tyle co nic

mój mały CHYBA po orzechach dostał wysypki a tak to nic złego się nie działo

Stary 2013-07-30, 09:38   #4337
Innocence_89
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez diabli Pokaż wiadomość
gdyby nie tarczyca to kto wie. może niekoniecznie tak prędko, bo po cesarce trzeba się trochę podkurować. ale takie cudne dziecko nam wyszlo, ze chce więcej myslalam, ze macierzyństwo jest troche przereklamowane - kiedy znajome mowily ahhh jak to cudnie. a teraz naprawdę zaczynam rozumieć rodziny wielodzietne może mloda da mi jeszcze w kosc i zmienie zdanie :P

---------- Dopisano o 00:07 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:59 ----------

znajoma "paryzanka" napisała mi, ze francuzi wychowują dzieci jak psy - w kojcach nie jedza przy tym stole co dorośli i nawet w restauracjach maja osobne stoliki z ciekawości zerkne na te ksiazke...

---------- Dopisano o 00:15 ---------- Poprzedni post napisano o 00:07 ----------

dziewczyny, jeśli ucieka wam kupka w dwojeczkach, to kupcie trojki. rewelacyjne sa - dużo wyższe (ponad pępkiem) i więcej maja tego miejsca na siuski Nelka wazy 4450 i na probe kupiłam trojki, bo z dwojek ostatnio wyplywalo nam bokiem. i teraz żadna kupa nam niestraszna pol paczki dwojek oddajemy mniejszemu koledze myslalam, żeby je na noc zakladac, ale jak widze komfort Neli w tych większych to wole kupic nowa paczke. jedyne co, to rzepy przypinamy dużo ciaśniej, bo obwod pieluszki jest większy. zatem chudzielce mogą mieć z tym problem.

---------- Dopisano o 00:16 ---------- Poprzedni post napisano o 00:15 ----------

kciuki żeby malutkiej już nic nie dokuczalo swoja droga profesor niewiele nowego wymyslil...wszystko to co forumowe spece kolkowe moglyby Ci doradzić

---------- Dopisano o 00:17 ---------- Poprzedni post napisano o 00:16 ----------

o widzisz, myślisz jak ja a pewnie skasowal za wizyte konkretna kase. forumowe mamuśki doradzają rownie skutecznie za free hehe.

---------- Dopisano o 00:20 ---------- Poprzedni post napisano o 00:17 ----------

suuuuperowe! zazdrościmy tej z królikiem jaka to firma? no i najważniejsze, fotki kiecek to nic...chcemy Karolcie w kreacjach!

---------- Dopisano o 00:37 ---------- Poprzedni post napisano o 00:20 ----------

dziewczyny polecaly tu dzisiaj plasterki na komary, w rossmanie widziałam jakiś spray od 1 tygodnia chyba. krem do opalania. poza tym moskitiera, folia na wozek zabierz sobie na wszelki wypadek jakies medyczne cuda - na goraczke, kolki itd. zamiast wanienki kupiłabym malutki dziecięcy pontonik-brodzik. nadmuchasz i możesz małego kapac nie zapomnij o książeczce zdrowia albo tel. do waszego pediatry. ja zabrałabym paklanki, bo często nie ma możliwości wyrzucenia pieluszki od razu. hmm co jeszcze? termoopakowanie na butelke :P dzidziusiowi proszek do prania (nawet jak masz więcej ciuszków to kupy lepiej sprać od razu ) jakas ulubiona zabawke, kocykm który trochę pachnie domem. aaa i namiocik plazowy - podobno swietna rzecz. ja pewnie zabrałabym laktator i podgrzewacz jeśli macie wozek z pompowanymi kolami to pompke ze dwa zapasowe smoczki...nic więcej do glowy mi nie przychodzi (już wiecie czemu ledwo wypchałam wozek w gorach )

---------- Dopisano o 00:50 ---------- Poprzedni post napisano o 00:37 ----------

głębokie przemyślenia! ciekawe jak to ma się do przysłowia "krowa która dużo ryczy mało mleka daje" chyba musimy na tym forum na trochę zamilknąć

---------- Dopisano o 00:54 ---------- Poprzedni post napisano o 00:50 ----------

slonce nas rozpieszcza. szkoda, ze maluszki musza się gotowac. moja mala odwrotnie - caly dzień przespala, chyba ze zmeczenia. rozlozylam duzy podkład, na niego tetre i caaaly dzień sobie wietrzyla tyłeczek szkoda, ze nie może jeszcze pluskać się w baseniku

---------- Dopisano o 01:30 ---------- Poprzedni post napisano o 00:54 ----------

pisalyscie dzisiaj o książeczkach. byliśmy w makro i natrafiłam na serie "kim jestem? dotknij, poczuj i zgadnij". swietny pomysl dlatego wszystkie cztery ysa już nasze

na każdej lewej stronie jest podpowiedz obrazkowa np. słoma, ogon, uszy, klatka, marchewka i zagadka lubie kicac caly dzień i zajadac się marchewki. mój puszysty ogon powie ci, gdzie się schowałem. po prawej stronie jest cien zwierzaka i futeko do pogłaskani (naprawdę rzeczywiste! nawet chomik przypomina moja grubcie hehe) odginamy karte i wewnątrz jest zdjecie zwierzątka.

http://allegro.pl/kim-jestem-dotknij...429254312.html
http://allegro.pl/kim-jestem-dotknij...429242712.html
http://allegro.pl/kim-jestem-dotknij...429247020.html
http://allegro.pl/kim-jestem-dzikie-...424148647.html

polecamy. Nelcia już maca...z moja mala pomocą

szukając info o tych książeczkach natrafiłam na kolejne bardzo podobne:

dotknij i poznaj. magiczne okienka.
http://www.smyk.com/zycie-w-dzungli-...i-dla-dzieci-p

http://www.smyk.com/w-drodze-magiczn...i-dla-dzieci-p

http://www.smyk.com/w-morzu-magiczne...i-dla-dzieci-p

http://www.empik.com/male-zwierzatka...0161,ksiazka-p

albo cos takiego: dotknij i poczuj. ale te już chyba naciągane

http://allegro.pl/dotknij-i-poczuj-e...433094301.html

---------- Dopisano o 01:33 ---------- Poprzedni post napisano o 01:30 ----------

jaki masz fotelik?
Mysia planujesz później zakup fotelika pearl?
Cybex Aton 2 Mały go uwielbia

Stary 2013-07-30, 09:46   #4338
gosiulka22
Wtajemniczenie

Cześć dziewczyny
Elizka w niedzielę skończyła 6 tygodni ale ten czas leci
masę czasu mnie tu nie było aż wstyd mi za siebie, często czytam ale nie mam za dużo czasu żeby wbić się w rozmowę. Mała ostatnio miewa ciężkie dni. Budzi się o 5-6 potrafi cały dzień nie spać a od 15 wrzeszczy do 20, biedulka ma takie kolki :/ już czasem nie wiem jak mam jej pomóc a bardzo bym chciała bo nie ma nic gorszego jak patrzeć jak się dziecko męczy i być bezradnym.
A czasem gdy jest lepszy dzień to albo odsypiamy noc albo musze postrzątać, poprać ugotować i się ogarnąć tak mi mijają dni. Może jak Mała będzie starsza to się unormuje a ja będę miała więcej czasu choćby na wizaż
Pozatym jestem sama, mąż w Niemczech. Pierwszy miesiąc był z nami ale niestety ktoś musi zarabiać wiec zostałyśmy same i odliczamy już dni do jego przyjazdu

Chrzciliśmy Lizkę 14 lipca i musze powiedzieć że była bardzo grzeczna, mały aniołek chyba lepiej chrzcić mniejsze dziecko bo jest spokojne i cał czas spi a większe to potrafi zrobić niezłą awanturkę w kościele
gosiulka22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 09:49   #4339
Innocence_89
Rozeznanie

Banka, Elusiek Wszystkiego Najlepszego dla Maluszków

Stary 2013-07-30, 09:50   #4340
Ag_nes
Wtajemniczenie

GG do Ag_nes

Dzień dobryyy

Cytat:

Cytat:
Hejka mam szybkie pytanka:
-ile zajmuje opanowanie prawidłowego wiązania chustą - chodzi mi o to jedno co Wy wszystkie motacie.. nie wiem jak to się nazywa - kieszonka moze??

-Podrzuci ktoś linka na youtube z instruktażem??

-Jak długo mogą utrzymywać się skutki poszczepienne? Mamy szczepienie w piątek, a w poniedziałek chcemy jechać na wakacje.. co prawda w Polsce, ale lepiej zeby mu już wszelkie chorowanie przeszlo.. i teraz nie wiem co robic... jeszcze nic nie zarezerwowałam.. czy jeszcze jakoś odczekać?/ czy zaszczepić tylko na żółtaczke?

-Co powinnam wziąść dla dziecka w góry? jedziemy prawdopodobnie nad Solinę..poza standardowymi- pieluchami, ubraniami, butelką na wodę, chusteczkami, ręczniczkiem...BTW jak takie dziecko umyć jak tam będzie tylko prysznic i to pewnie bez brodzka?
Z chustą, zajęło mi to kilka dni, a najlepsze jest dla mnie wiązanie podwójny X, bardzo szybkie i łatwe. A dziecko pod kranem umyjesz

Cytat:
A dzisiaj mnie naszła taka reflekcja propo kryzysów laktacyjnych...
Taka oto krowa raz na ileś lat urodzi cielaka.. cielak trochę possie ale go potem zabierają.. nikt na niej nie stosuje żadnej metody 7-5-3, ani też nie przystawia często cielaka,żeby jej lepiej leciało a mleko ma i ma... póki się doi taką krowę.. i nie ma jakiś super laktatorów i ekstra koncówek.. normalnie bierze się i wyciska... ciekawe o co chodzi.. brak stresów może..
to się nazywa przewaga zwierząt nad ludźmi

Cytat:

No ja kilka dni temu też myślałam w kontekście karmienia cyckiem i zwierząt ale np. myślałam o psach. Że rodzą po 8 szczeniaków i dla żadnego nie zabraknie.
no ale pies ma więcej cycków

Cytat:
Napisane przez vil84 Pokaż wiadomość
fajne te co wstawiłaś
a te magiczne okienka super są, miałam u siebie w pracy kiedyś

qrde taka godzina a ja już się z mężem pożarłam ... jechał na 8, ustaliliśmy że wstanie 20 min wcześniej żebym spokojnie się wykapała i zjadła śniadanie, a on w tym czasie zajmie się Przemkiem. a że Młody akurat też tak wstał, to poszłam się kąpać, wracam, a Mały nieprzewinięty, mleko nie naszykowane nawet, mąż przy kompie ... wkurzyłam się, poszłam go przewinąć i pytam męża czy go nakarmi? a ten że nie bo śniadania jeszcze nie jadł a zaraz wychodzi ... no qrde ... wiem że niby Przemek spokojnie sobie leżał ale zależało mi żeby się nim zajął a nie tak .... mam nauczkę żeby sama wszystko robić, wstawać o 6 i tyle ... i nawet nie chodziło mi o to żeby go karmił czy przewijał ale żeby nie siedział przy kompie tylko z nim ...
Vil za pracę dla męża.
Naucz go żeby Ci przygotowywał mleko jak wstaje i tyle, jak dziecko będzie najedzone to juz potem sama wszystko ogarniesz.

Doszłam do wniosku, że moje dziecko orłem w rozwoju nie jest nie wyciąga rączek do zabawek, nie trzyma jak się jej wsadzi do łapki, nie obraca się z brzuszka, jedynie z boku na plecki. Jak skończy 3 miesiace czyli za 2 tyg pokaże ja rehabilitantce, to może coś zaleci jak z dzieckiem ćwiczyć, jak się bawić itd

Edytowane przez Ag_nes
Czas edycji: 2013-07-30 o 09:55
Ag_nes jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 10:04   #4341
ankaaa206
Wtajemniczenie

Cytat:

A moze sciagnij mleko.i sprobuj podac z butelki i nie na rekach tylko na lezaczku albo na lozku podloz cos pod glowe i plecki zeby bylo wyzej moj w te upaly tez sue darl jak tylko butle mu wsadzalan i wyczailam ze na rekach mu jest jeszcze bardziej goraco i wsadzilam go w lezaczek i tak od paru dni go karmie
to jest cwaniak, butle ruszy dopiero jak jest maksymalnie glodny, czasami po 5 godz niejedzenia, spróbuję dzisiaj z tym odciągniętym i zobaczę, normalnie się czuję jakbym dziecko katowała, bo jak go przystawiam do cycka on odrazu zaczyna płakać, nawet jak go odwróce - (często karmię na leżąco ) do zabawy, ten już płacze bo myśli że będzie jedzenie, tak mu się zaczęło od 6 tyg, najpierw rwał się przy cycu jak u Magiusy a teraz płacze przed jedzeniem - zawsze, tylko nie w nocy bo jest śpiący no i ogólnie straszny niejadek się z niego zrobił

---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:56 ----------

Cytat:

Z tym karmieniem to ja tylko mogę powiedzieć, że nam dziś pomógł sposób Ash czyli bujanie się podczas karmienia. Mam nadzieje, że to nie chwilowa poprawa, ale spróbować warto.
Ale pewnie najlepiej faktycznie sprawdzić wagę Małej i pogadać z pediatrą.
Odnośnie koszmaru z kp to Cię doskonale rozumiem, ja co chwila mam ochote rzucić to w cholere.
no ja powoli tez mam dość, czuję się jakbym mu krzywdę robiła, czy coś, bo to nie jest normalne by dziecko było głodne, ssie piąstki i już marudzi z glodu to daję go cyca a ten ryk, płacze, płacze a potem w końcu chwyta i je jak głodomor 15 min intensywnie , nie wiem o co mu chodzi

---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 11:00 ----------

Cytat:
Napisane przez Ag_nes Pokaż wiadomość

Doszłam do wniosku, że moje dziecko orłem w rozwoju nie jest nie wyciąga rączek do zabawek, nie trzyma jak się jej wsadzi do łapki, nie obraca się z brzuszka, jedynie z boku na plecki. Jak skończy 3 miesiace czyli za 2 tyg pokaże ja rehabilitantce, to może coś zaleci jak z dzieckiem ćwiczyć, jak się bawić itd
eee tam, kazde rozwija się w swoim tempie, mój ma 2 miesiące i głowy nie podnosi na brzuchu, woli ssać materac jak zaczyna próbować to ze 3 sek ma u góry i już piszczy że mu za cieżko

---------- Dopisano o 11:04 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ----------

Cytat:

Ja swojego nie dam rady nauczyć leżenia na brzuchu, 2 minuty i jest wielki wrzask, nie dam rady go zostawiać jak jeszcze mam wrażenie jakby nie mógł złapać powietrza codziennie ćwiczymy, próbujemy i jedno wielkie nic z boku na drugi bok kręci się idealnie, ale jak już wyczuje że prawie leży na brzuchu odpycha się
hehe to jak u nas tyle że mały się jeszcze nie przekręce na boki

Julka
ankaaa206 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 10:07   #4342
komiksowa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lonely_lady Pokaż wiadomość
No to tak na szybko wstawiam Wam moje ulubione foto z Kościoła
---> GANGNAM STYLE podczas chrztu
Fajny ciuch

Cytat:
Napisane przez vil84 Pokaż wiadomość
a propos fotelików. mogłabym zamordować męża a by mnie uniewinnili. od samego początku trułam, że Przemkowy fotelik jest jakoś nie teges zamontowany, bo Młody w nim siedzi bardzo pionowo, przecież to nie jest pozycja dla noworodka/małego niemowlaka ale mąż wie najlepiej, bo kierowca, ja się nie znam, fotelik przecież jest tak skonstruowany że inaczej się nie da. w efekcie Przemek jeździł na siedząco, a jak zasnął i na zakrętach czy hamowaniu głowa mu tak leciała do przodu, że dziś jechał z głową w okolicy kolan, tak wisiał tylko pasy go trzymały. ciągle mu poprawiałam tą głowę ... dziś dojeżdzaliśmy do mamy, zaś poleciał, zatrzymaliśmy się, kazałam mężowi spojrzeć, jak mi nie wierzy ... popatrzył, i nagle "oooo, to patrz, wystarczy fotel pasażera daćź do przodu i położyć bardziej fotelik" i zrobiła się kolebka, tak jak powinna no żesz qwa, od początku mu o to trułam że tak ma być, mam nadzieję że Przemkowi nic nie dolega z kręgosłupem od tego na szczęście mało z nim jeździmy, raz w tyg do Gliwic i z powrotem i czasem na zakupy. ale masakra po prostu
Mój mężu też dał niezły popis. Byliśmy w sobotę na działce u teściów. Oczywiście poszło w ruch kilka piwek i jak wracaliśmy, to pan małżonek zabrał się za wpinanie fotelika do samochodu. Męczył się chyba z 10 minut, w końcu dumny krzyczy, że mu się udało. Patrzę, a fotelik do góry nogami. Pozostawiam bez komentarza

Cytat:
Napisane przez ankaaa206 Pokaż wiadomość
hej hej, my już po chrzcinach, uspałam małego w domu przed, podczas drogi do kościoła spał ale jak weszliśmy już do środka to oczy jak 5 zł całą mszę gadał po swojemu, uśmiechał się do księdza podczas chrzczenia że ten nie mógł już ze śmiechu jednym słowem bylo super - tylko ten upał, ojej masakra była. pokaże Wam zdjęcia z przed wyjścia, na pierwszym Niko który mial tak iść do kościoła gdyby było normlanie na dworze, na 2 strój wyjściowy pozdrawiam i ide nadrabiać
Kolejny przystojniak ale w nosku to chyba mały babolek jest

Cytat:

Cytat:

No brawo chłopaki, ale ten czas leci

Piszecie, że Wasze maluchy nie chcą spać w ten upał, za to mój brzdąc wczoraj spał caly dzień z przerwami na karmienie. Za to w nocy postanowił sobie odbić.

Marchewka zazdroszczę wyjazdu. Wojtka możesz nawet w umywalce umyć. Mieszko bardzo lubi, jak go wkładam do zlewu i pod bieżącą wodą zmywamy kupkę. A co do chusty - sprawdzałaś już, czy Wojtkowi będzie się w niej podobać? Mój panicz niestety konsekwentnie odmawia współpracy w tym temacie

Vil dla męża za znalezienie pracy i powodzenia z Przemkiem Ale on już taki duży, że na bank dacie sobie świetnie radę.

Z tymi zwierzęcymi mamuśkami to nie do końca tak jak piszecie. Zdarza się przecież tak, że odrzucają młode, albo, że nie wszystkie są dobrze karmione, bo nie dla wszystkich starcza pokarmu i niektóre maluchy umierają. No i są krowy, które mają tylko chude mleko. A najlepiej widać to w dzikiej przyrodzie - matka rodzi np 6 osesków, ale karmi tylko 3, reszta umiera, mają tak np diabły tasmańskie. Rozpisałam się, ale to trochę moja dziedzina, więc wybaczcie
Stary 2013-07-30, 10:40   #4343
salviae
Zadomowienie

:Hi: wieczorem mieliśmy w sypialni 30 stopni, mały chyba przez to zbudził się o 24, ale później przespał do 7 picie iznowu do 10, a teraz od godziny leży pod karuzelką i piszczy chyba zaraz pójde przewalić go na brzuch i pewnie zasnie

Cytat:
Dzień dobryyy
Kuba od miesiąca niczego nowego się nie nauczył, z tego co czytam to prawie wszytkie dzieci w jego wieku już się odwracają albo leżą na boku, a on nic, zabawki próbuje łapać ale złapać coś nie może wiem, że każde rozwija się w swoim tempie, ale wolałabym żeby jednak te obroty już robił
I Like Me So Much Better WhenYou Are Naked... Ouooo
Kubuś
salviae jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 10:40   #4344
MoTyleKsw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez komiksowa Pokaż wiadomość

Co do zwierząt,
No dokładnie, dlatego np niektóre mleka krów nie nadają się do mleczarni bo są za chude/za tłuste. Muszą mieć odpowiedni proc. tłuszczu i specjalnie się je wtedy odżywia.

Albo tak jak z psami i kotami. Nie zawsze kocica i suka wykarmią młode. I wtedy te najsłabsze zdychają. A kocica czasami porzuca swoje kocięta bo wie, że ich nie wykarmi. Rodzi i zostawia chyba z nadzieją, że je ktoś znajdzie. albo inne ssaki są przypadki, że matka nie chce karmić dziecka i odrzuca je, wtedy karmią sztucznie, albo dają na wychowanie innej matce z poobnego gatunku.

Moja też ma 2,5 i też nie łapie zabawek. Od wczoraj ze skupieniem wyciaga rączkę, próbuje, ale nie łapie. trzyma dłużej w rączce jedynie pieluchę, chusteczkę jakiś materiał, reszte wypuszcza po chwili. Przekręcanie z brzucha na plecy już jej się znudziło i już rzadko robi Z boku na plecy to chyba od urodzenia, albo ja jej ułożyć nie umiem, ale gdzie tam z jednego boku na drugi, nie mówiąc z pleców na brzuch, nie osiągalne dla mojego leniwca ;Także myślę, że bardzo od normy nie odbiega My byliśmy nawet u neurologa i mówiła, że ma jeszcze dużo czasu i spokojnie Także no coż staram się być spokojna, ale jak będziesz u reh to podziel się zabawami, bo mi się pomysły kończą a udawanie krowy (Jezoooo moje dziecko uwielbia jak udaję krowę ) już mi się znudziło. Ćwiczymy, turlamy się, ale ile można robić to samo

Ale dla pociechy powiem Ci co umie z takich rzeczy, które nie wymieniają w skokach rozwojowych
- świetnie pokazuje "nu nu" swoim rodzicom i nie tylko
- opanowała do perfekcji odruch wymiotny po wsadzeniu sobie całej dłoni do buzi laboga:
- potrafi podczas prykania zarzucić niemalże nogi za głowę
- pięknie ssie kciuk, prawie do łokcia
- udaje rekina w wannie - bo ostatnio kąpiemy się w dużej
- ooooo a jej ulubionym zajęciem jest wywijanie dolnej powieki do środka oka (jak pierwszy raz to zrobiła, przestraszyłam się i myślałam, że mi dziecko zmutantowało)
- czasami uda jej się pogrzebać w uchu albo nosie
- stara się by matka i ojciec wyłysieli bo uwielbia wyrywać włosy
- ooooo a jak uwielbia drapać swoich rodzicieli, jakby wrócili z wojny
- sika eee ze 40 razy na dobę chyba co sprawia jej wielką przyjemność bo zawsze ma uśmiech na twarzy
- stwierdza, że podczas jedzenia z butli nie trzeba zamykać do końca buzi i wylatuje jej bokiem, bo przecież matka może ją przebrac 8 razy dziennie

etc.... także no cóż, rośnie mi geniusz

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpre6ydpfblirzx.png

Jestem W Niebie.

Kocham Was

MoTyleKsw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 10:50   #4345
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:

Ale dla pociechy powiem Ci co umie z takich rzeczy, które nie wymieniają w skokach rozwojowych
- opanowała do perfekcji odruch wymiotny po wsadzeniu sobie całej dłoni do buzi laboga:
- ooooo a jej ulubionym zajęciem jest wywijanie dolnej powieki do środka oka (jak pierwszy raz to zrobiła, przestraszyłam się i myślałam, że mi dziecko zmutantowało)
- sika eee ze 40 razy na dobę chyba co sprawia jej wielką przyjemność bo zawsze ma uśmiech na twarzy
- stwierdza, że podczas jedzenia z butli nie trzeba zamykać do końca buzi i wylatuje jej bokiem, bo przecież matka może ją przebrac 8 razy dziennie

Stary 2013-07-30, 10:54   #4346
vil84
Wtajemniczenie

Cytat:
Naucz go żeby Ci przygotowywał mleko jak wstaje i tyle, jak dziecko będzie najedzone to juz potem sama wszystko ogarniesz.
noo ale nie w tym rzecz, nakarmić i przewinąć to nie problem ... chodziło o to żebym spokojnie mogła się sobą zająć przez 20 min a ten żeby zabawiał trochę Przemka żeby nie był samotny - taka była umowa, a nie że ja się kąpie a mąż przed kompem a dziecko samo... niby nic, ale wkurzyło mnie to.

Cytat:
Mój mężu też dał niezły popis. Byliśmy w sobotę na działce u teściów. Oczywiście poszło w ruch kilka piwek i jak wracaliśmy, to pan małżonek zabrał się za wpinanie fotelika do samochodu. Męczył się chyba z 10 minut, w końcu dumny krzyczy, że mu się udało. Patrzę, a fotelik do góry nogami. Pozostawiam bez komentarza

Vil dla męża za znalezienie pracy i powodzenia z Przemkiem Ale on już taki duży, że na bank dacie sobie świetnie radę.
nieźle z tym fotelikiem faceci

a dajemy radę ... ale ja się nudzę strasznie i odliczam aż mąż przyjdzie. do 9 miałam posprzątane, poprane, więc robić nic nie muszę, a dziwnie mi położyć Przemka obok i brać się za książkę czy coś ... mam wyrzuty sumienia że go zaniedbuje więc trochę sobie gadamy, śpiewam mu, pocieszy się, potem pokazuje mu książeczkę i zabawki, potem pooglądam trochę serial i tak w kółko a dopiero południe poszłabym na spacer ale mąż wziął klucz z garażu, mamy jeden, a tam wózek jest, po południu mi dorobi.
jak Wy to robicie że wytrzymujecie z dziećmi w domu same, ja już wariacji dostaje a to pierwszy dzień? chyba do babci pójdę
mam kryzys pierwszego samotnego dnia z małym

Edytowane przez vil84
Czas edycji: 2013-07-30 o 10:57
vil84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 10:58   #4347
Elusiek
BAN stały

Cytat:

Do tego zestawu u swojego malucha dodałabym jeszcze pierdzenie na widok osoby którą się lubi

---------- Dopisano o 11:58 ---------- Poprzedni post napisano o 11:54 ----------

Cytat:
Fajny ciuch

że musie jakkolwiek udało go wpiąć
Stary 2013-07-30, 11:00   #4348
vil84
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez salviae Pokaż wiadomość
:Hi: wieczorem mieliśmy w sypialni 30 stopni, mały chyba przez to zbudził się o 24, ale później przespał do 7 picie iznowu do 10, a teraz od godziny leży pod karuzelką i piszczy chyba zaraz pójde przewalić go na brzuch i pewnie zasnie

Kuba od miesiąca niczego nowego się nie nauczył, z tego co czytam to prawie wszytkie dzieci w jego wieku już się odwracają albo leżą na boku, a on nic, zabawki próbuje łapać ale złapać coś nie może wiem, że każde rozwija się w swoim tempie, ale wolałabym żeby jednak te obroty już robił
Przemek się też nie odwraca, czasem na prawy boczek ale zrobił to może z 2-3 razy i raczej z pomocą.
a noc mieliśmy ciężką .... gorąco, duszno, Przemek o 3 zjadł 50 ml, o 7 kolejne 50, teraz zaszalał i zjadł 80 mam wrażenie że mu kolejny ząbek idzie bo znów nie ma apetytu i pakuje wszystko ciągle do buzi, ciągle musi smoka mamlać.

Cytat:
Moja też ma 2,5 i też nie łapie zabawek. Od wczoraj ze skupieniem wyciaga rączkę, próbuje, ale nie łapie. trzyma dłużej w rączce jedynie pieluchę, chusteczkę jakiś materiał, reszte wypuszcza po chwili. Przekręcanie z brzucha na plecy już jej się znudziło i już rzadko robi Z boku na plecy to chyba od urodzenia, albo ja jej ułożyć nie umiem, ale gdzie tam z jednego boku na drugi, nie mówiąc z pleców na brzuch, nie osiągalne dla mojego leniwca ;Także myślę, że bardzo od normy nie odbiega My byliśmy nawet u neurologa i mówiła, że ma jeszcze dużo czasu i spokojnie Także no coż staram się być spokojna, ale jak będziesz u reh to podziel się zabawami, bo mi się pomysły kończą a udawanie krowy (Jezoooo moje dziecko uwielbia jak udaję krowę ) już mi się znudziło. Ćwiczymy, turlamy się, ale ile można robić to samo

super
fajnie z tym wyrywaniem, Przemek jeszcze nas nie dotyka w ogóle ... tylko palca łapie czy za łapkę ale bardziej przypadkiem

vil84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 11:12   #4349
vvgh
Wtajemniczenie

Cytat:

MÓj tez mnie okropnie drapie! Szpony ma takie ostre
Stary 2013-07-30, 11:13   #4350
Kinga_20
Zakorzenienie

U nas Lila dzisiaj zrobiła mi niespodziankę, zachodzę w nocy żeby ją nakarmić, dziecka w łóżeczku nie ma..... Zaglądam pod przewijak, jest i leży na brzuszku Także u nas tak:
- łapiemy w rączkę grzechotkę i wkładamy do buzi - to samo robi z oballem, ale dwoma rączkami - szkoda, że tak go niewygodnie mamłać
- przewracamy się z pleców na brzuszek i odwrotnie, leżymy na boczku
- gadamy sobie
- miziamy się rączkami po kolankach
- wpychamy piąchy do buzi
- ślinimy się
- trzymamy główkę sztywno będąc na rękach u mamusi
- na brzuszku zadzieramy główkę, patrzymy na wprost, pełzamy, podnosimy klatkę piersiową

Mamy 10 tygodni

If the sun shuts down and decided not to shine no more, I would still have You...

Kinga_20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości