Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.1 - Strona 147 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 2 wątku na odchowalni ?
Śmiejemy się i gugamy, pierwsze miesiące już za nami. Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 3 9,09%
Przemuś ma już ząbki, innym ciężko idą bąki. Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 0 0%
Problemy brzuszkowe czasem mamy, ale uśmiechem to nadrabiamy. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 0 0%
W roli mamy się sprawdzamy i w problemach się wspieramy. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 4 12,12%
W maluszkach zakochane, zabiegane, zakrzątane - Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 1 3,03%
Szczepienia i kolki za nami, niedługo pochwalimy się pierwszymi ząbkami. V-VI 2013 2 6,06%
Na naszym wątku już same niemowlaki i stają się za małe wszystkie bodziaki. V-VI 2013 0 0%
Dziwne dźwięki wydajemy gdy rozbawić dzieci chcemy. Mamy MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 2 6,06%
Pierwsze skoki już za nami, cieszymy się nowymi umiejętnościami. Mamy V-VI 2013, cz.2 0 0%
Bawimy się w pierdziochy i mamy mnóstwo radochy. Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 4 12,12%
Śmieszne zabawy wymyślamy, by maluchy dobrze się rozwijały. Mamusie V-VI 2013, cz.2 0 0%
Mata, gryzak czy też smok daj mi mamo wszystko to. Mamusie V-VI 2013, cz.2 1 3,03%
Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 14 42,42%
Jedno cyckę wcina drugie butlą zapija inne papką pluje a co ja dziś ugotuję. 2 6,06%
Głosujący: 33. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-07-30, 13:15   #4381
Elusiek
BAN stały

Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.

Cytat:
Napisane przez Mysia mysz Pokaż wiadomość
ja jestem ponad miesiác sama w domu z małym i niestety sie nudzę znaczy mam zajęcie non stop, ale się nudzę staram się wychodzić gdzieś w ciąu dnia albo się z kimś spotykam, a po powrocie małża często idę na zakupy czy masaż a on zostaje z młodym żeby nie zwariować po miesiącu wiem, że nie jestem stworzona do siedzenia w domu i wracam do pracy w styczniu dostałam ostatnio ofertę na dużo lepszych warunkach niż teraz pracuje ale co z tego jak na razie mały mnie bardziej potrzebuje, więc poczekam do stycznia

od siedzenia w domu, też dostaje małego świra nie jestem przyzwyczajona do takiego trybu życia, zawsze dużo się działo czy to w pracy czy poza nią, ciągle jakieś spotkania ze znajomymi, wyjazdy itp. popołudniami staram się choć wyjść na trochę sama nawet na spacer, czy zakupy
Elusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 13:16   #4382
JennyAniolek
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-

Cytat:
Napisane przez banka26 Pokaż wiadomość
Dowod bezplatny - miesiac sie vzeka my juz mamy
Paszport kosztuje 100. Tymczasowy na rok czeka sie tydzien a dowod jest na 5 lat
Dzięki za info

Wiktor - 28.05.2013
Lilka & Emilka - 16.05.2015
Antoś - 12.02.2017
JennyAniolek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 13:18   #4383
maluska88
Raczkowanie

Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.

klask i:dla Adriana i Michała za skończone 3mc mysia mysz ale on ma dużo włosków mój Emil to taki łysolek
maluska88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 13:18   #4384
banka26
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 201

Cytat:
Napisane przez puchatkowa Pokaż wiadomość
My już po szczepieniu. Dziś jednak tylko infanrix hexa a pneumokoki najwyżej następnym razem, bo Mała tak ciężko zniosła to jedno wkłucie, że więcej nie chciałam już jej dzisiaj kłuć
W domu strasznie płaczliwa jest i co przyśnie to się zaraz budzi ale gorączki póki co nie ma.

Rety już 3 miesiące Ależ to zleciało

Pięknie to przedstawiłaś Mega zdolna ta Twoja Matylda

Brawo dla Lilki

Mała rzecz a cieszy prawda?

Motylku no właśnie miałam Cię pytać jak Matylda ma się z brzuszkiem na tym bebilonie pepti bo my dziś dostaliśmy na niego receptę. A tu piszesz, że była poprawa a znów jest gorzej? Ja właśnie ze względu na skręcanie Lenki dostałam dziś od lekarki przykaz zmiany mleka. No zobaczymy czy Młodej w ogóle podejdzie to w smaku bo bebilonu comfort pić nie chciała.
Wiem, że u Was zmienialiście mleko z innego powodu, ale ogólnie po tym pepti widziałaś poprawę z kupką i bąkami?

Brawo dla Wiktorka
Nasza Lenka kończy dziś 6tyg i waży 4560g
Brawo za wage

Cytat:
Napisane przez JennyAniolek Pokaż wiadomość

Gratulacje!

Leci ten czas jak szalony

---
Cześć
U nas dzisiaj niby chłodniejszy dzień, a i tak mi gorąco i duszno

Wiktorek kończy dziś 9 tyg i waży 5.200 wg moich domowych pomiarów Akurat leży na macie i naprzemian to gada z lewkiem to je swoje rączki (od jakiś 4 dni tak ma).

---------- Dopisano o 13:27 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ----------

Śliczne sukieneczki

---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ----------

Powodzenia

Wklejajcie jeszcze więcej linków z książeczkami, a zbankrutuję Sama już nie wiem co zamówić, bo tyle tego

tez spory klocek hee nizla waga

Cytat:
Napisane przez antoinettee Pokaż wiadomość
Hej Nie chce chwalić ale puki co te leki chyba działają na Julkę i dają jej żyć. Leżymy teraz pod klimą, ona spokojnie śpi a ja nadrabiam Wczoraj nie było kolki Od 19 spała mi do 24.30 Obudziła się taka głodna, że dobrze, że odciągnęłam jej 90 swojego mleka, possała cyca, potem foch, alarm i leciałam grzać mleko.
Dziś była środowiskowa, przy niej ssała mi pięknie cycusia, nie fochowała się. Boi się jej czy co :P Waży 5200 i kończy dziś 5 tygodni. Mój mały pulpecik Położna pochwaliła, że pięknie przybiera, nie ma problemów skórnych, że jej nie przegrzewam. Jedynie co to ta asymetria się utrzymuje. Dała mi numer do lekarki - rehabilitantki, umówię się prywatnie niech mi ja sprawdzi.
Myślicie, że mi ściemniła żebym karmiła piersią czy to prawda, że ten syrop Debridat i mm spowodują, że ona zacznie strasznie tyć?
No to super ze obylo sie bez ataku kolki
Co do tycia po debridacie i mm hee scima ale dobrze dziala na matki karmiace kp zeby nie przechodzily na mm heee
banka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 13:22   #4385
Elusiek
BAN stały

na https://www.facebook.com/stowarzysze...ocation=stream jest list od matki, której dziecko zmarło po podaniu euvax b, chory kraj który oszczędza jak tylko może i lekarze którzy mają to w głębokim poważaniu
Elusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 13:23   #4386
Mysia mysz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Elusiek Pokaż wiadomość
od siedzenia w domu, też dostaje małego świra nie jestem przyzwyczajona do takiego trybu życia, zawsze dużo się działo czy to w pracy czy poza nią, ciągle jakieś spotkania ze znajomymi, wyjazdy itp. popołudniami staram się choć wyjść na trochę sama nawet na spacer, czy zakupy
to tak jak ja w ogóle nas w domu nie było a pracuje od zawsze no ale źle nie jest a to kino, fitness czy jakieś wyjścia ze znajomymi, tylko trochę więcej logistyki trzeba nastawiłam się,że pół roku jestem na 100% dla małego i jego potrzeb, potem pomalutku wrócę do poprzedniego życia
Stary 2013-07-30, 13:37   #4387
ankaaa206
Wtajemniczenie

myśmy podłapali prawdopodobnie rotawirusa lub mały ma jakiś nieżyt żołądkowy, 3 razy dziś mi zwymiotował na żółto - poszlam do pediatry i stwierdził że może to rota bo teraz sajgon z tym jest,co chwile jakieś dziecko podłapało tego wirusa, póki co biegunki nie ma, dałam mu pierś i teraz zasnął oby już więcej nie było wymiotów

a i został zgłoszony nasz odczyn poszczepienny, teraz będziemy dawać 5 w 1

Julka

Edytowane przez ankaaa206
Czas edycji: 2013-07-30 o 13:40
ankaaa206 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-07-30, 13:39   #4388
karolina2121
siedzę i myślę

Mamy karmiące mm stosujecie suplementacje DHA? Ja mam to wpisane jako zalecenie na wpisie ze szpitala, ale póki co nic takiego nie podawałam...
Stary 2013-07-30, 13:43   #4389
ankaaa206
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez karolina2121 Pokaż wiadomość
Mamy karmiące mm stosujecie suplementacje DHA? Ja mam to wpisane jako zalecenie na wpisie ze szpitala, ale póki co nic takiego nie podawałam...
ja jem ryby 2-3 razy w tyg i myślę że to wystarczy

Julka
ankaaa206 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 13:50   #4390
MoTyleKsw
Zakorzenienie

Dziękujęmy za gratuklacje i oklaski, Matylda z tej okazji postanowiła się zdrzemnąć bo zmęczył ją ten gwar oklasków, ochów i achów

Cytat:
Napisane przez salviae Pokaż wiadomość

Co do wyrywania włosów ja zaczęłam się lenić normalnie wszędzie są moje włosy i K
O matulu mi tak samo...Normalnie garściami. Jak złapię to tak jak są to wychodzą, aż czarno...

Cytat:

Zostały mi witaminy d+k bioaron około 60sztuk z 75, jako że już piersią nie karmię to może któraś by je chciała, bo żal wywalać takie duże opakowanie.
Ja też chętnie oddam

Cytat:
Napisane przez sharpnowaja Pokaż wiadomość
MoTyleKsw no faktycznie masz geniusza u nas większość tych rzeczy też występuje
To Twoja też geniusz

Cytat:
Napisane przez antoinettee Pokaż wiadomość
Hej Nie chce chwalić ale puki co te leki chyba działają na Julkę i dają jej żyć.:
do 3 msc występuje asymetria fizjologiczna, więc w 5 tyg to już na pewno...

Cytat:
Napisane przez puchatkowa Pokaż wiadomość
My już po szczepieniu. Dziś jednak tylko infanrix hexa a pneumokoki najwyżej następnym razem, bo Mała tak ciężko zniosła to jedno wkłuc
Motylku no właśnie miałam Cię pytać jak Matylda ma się z brzuszkiem na tym bebilonie pepti bo my dziś dostaliśmy na niego receptę.
Brawa za wagę i że nie dala się Pigułom

Na początku był kłopot bo ta kupa była dużo gęściejsza niż po kp. Później było ok, mała robiła co dwa dni zieloną kupę z lekkim wysiłkiem, ale robiła - gęstą. A od 4 dni robi codziennie, bardziej wodnistą, żółtą z grudami i raz ją ciśnie a raz wychodzi bez problemu. A skręca ją od jakiś 3-4 dni znów, ale tak, że jak się wysila to płacze .A co do bąków to mam wrażenie, że są one jakby "cięższe" wcześniej to takie pryki miałam wrażenie lekkie były, a teraz i czasem i przy prykach się musi skupić. Także chyba nas czeka zmiana na nutramigen, no nic zobaczymy
Także moje kupy są inne niż Bańki i chyba trzeba po prostu sprawdzić. A jak Ci nie chciala pić comfortu to nie wiem czy tknie to świństwo

Cytat:
ja jestem ponad miesiác sama w domu z małym i niestety sie nudzę zstałam ostatnio ofertę na dużo lepszych warunkach niż teraz pracuje ale co z tego jak na razie mały mnie bardziej potrzebuje, więc poczekam do stycznia
Mi tam chłop mówi, że on się zwolni i zostane z dzieckiem a ja mam iść do pracy

Cytat:
a próbujecie usypiać dzieci na brzuszku? bo nasz poza spaniem to niewiele leży na brzuchu a głowę już dawni trzyma sam i jest bardzo silny tylko dzięki temu spaniu, jak spi to tylko p

wrzucam fotkę naszego Elvisa
Jeeeej te jego włosy...
Moja nie chce już niestety spac na brzuchu ale głowę podnosi, więc tyle jej, wczoraj byłam w lekkim szoku, bo ogarnęło ją w☠☠☠☠.(bo nie chce już tak chętnie leżeć) i podparła się na dłoniach tylko

Dzwonił mechanik. Jak powiedział mi ile za naprawę naszego drugiego auta to usiadłam...mamy jakiegoś totalnego pecha co do samochodów...

Jedziemy też dziś na kontrol bioderek. Bo tak nam wypada i lekarze gadają, że miękkie stawy ma...No zobaczymy i trzymać magiczne kciuki

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpre6ydpfblirzx.png

Jestem W Niebie.

Kocham Was

MoTyleKsw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 13:55   #4391
Veronic
Wtajemniczenie

Elusiek, banka- za 3 miesiące waszych maluchów!

banka- oby z dniem dzisiejszym ustąpiły problemy brzuszkowe

mysia mysz- cudowny "Elvis":P
Veronic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 14:11   #4392
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cloche Pokaż wiadomość
to jest mysl! moze w weekend wyprobuje...
takie dwudniowe lenistwo z dzieckiem przy piersi ponoć świetnie rozkręca laktację
Cytat:
na https://www.facebook.com/stowarzysze...ocation=stream jest list od matki, której dziecko zmarło po podaniu euvax b, chory kraj który oszczędza jak tylko może i lekarze którzy mają to w głębokim poważaniu

Motylku

XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 14:21   #4393
maarchewka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Innocence_89 Pokaż wiadomość
Dziewczyny ja sie chyba zastrzele.Własnie zjadłam dwie łyżki lodów czekoladowo śmietankowych carte dor bo Małemu nic od lodów sie nie dzieje i czytam skład a tam: pasta z orzechów laskowych nosz ku... kto dodaje paste z orzechów do lodów śmietankowych boje sie teraz czy Synkowi nic nie będzie jak myślicie??
od takiej ilości to chyba nie powinno.. ja już jadłam orzechy i nic nie bylo..
a Ty lub tatus jesteście alergikami?

Cytat:
Napisane przez ankaaa206 Pokaż wiadomość
to jest cwaniak, butle ruszy dopiero jak jest maksymalnie glodny, czasami po 5 godz niejedzenia, spróbuję dzisiaj z tym odciągniętym i zobaczę, normalnie się czuję jakbym dziecko katowała, bo jak go przystawiam do cycka on odrazu zaczyna płakać, nawet jak go odwróce - (często karmię na leżąco ) do zabawy, ten już płacze bo myśli że będzie jedzenie, tak mu się zaczęło od 6 tyg, najpierw rwał się przy cycu jak u Magiusy a teraz płacze przed jedzeniem - zawsze, tylko nie w nocy bo jest śpiący no i ogólnie straszny niejadek się z niego zrobił

---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:56 ----------

no ja powoli tez mam dość, czuję się jakbym mu krzywdę robiła, czy coś, bo to nie jest normalne by dziecko było głodne, ssie piąstki i już marudzi z glodu to daję go cyca a ten ryk, płacze, płacze a potem w końcu chwyta i je jak głodomor 15 min intensywnie , nie wiem o co mu chodzi

---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 11:00 ----------

eee tam, kazde rozwija się w swoim tempie, mój ma 2 miesiące i głowy nie podnosi na brzuchu, woli ssać materac jak zaczyna próbować to ze 3 sek ma u góry i już piszczy że mu za cieżko

---------- Dopisano o 11:04 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ----------

hehe to jak u nas tyle że mały się jeszcze nie przekręce na boki
kurcze a może on ma jakieś zapalenie ucha albo coś??bo dziwne zeby tak dziecko płakało przy jedzeniu? może coś go boli jak ciumka??

Cytat:
Napisane przez komiksowa Pokaż wiadomość
Fajny ciuch

Mój mężu też dał niezły popis. Byliśmy w sobotę na działce u teściów. Oczywiście poszło w ruch kilka piwek i jak wracaliśmy, to pan małżonek zabrał się za wpinanie fotelika do samochodu. Męczył się chyba z 10 minut, w końcu dumny krzyczy, że mu się udało. Patrzę, a fotelik do góry nogami. Pozostawiam bez komentarza

Marchewka zazdroszczę wyjazdu. Wojtka możesz nawet w umywalce umyć. Mieszko bardzo lubi, jak go wkładam do zlewu i pod bieżącą wodą zmywamy kupkę. A co do chusty - sprawdzałaś już, czy Wojtkowi będzie się w niej podobać? Mój panicz niestety konsekwentnie odmawia współpracy w tym temacie

Vil dla męża za znalezienie pracy i powodzenia z Przemkiem Ale on już taki duży, że na bank dacie sobie świetnie radę.

Z tymi zwierzęcymi mamuśkami to nie do końca tak jak piszecie. Zdarza się przecież tak, że odrzucają młode, albo, że nie wszystkie są dobrze karmione, bo nie dla wszystkich starcza pokarmu i niektóre maluchy umierają. No i są krowy, które mają tylko chude mleko. A najlepiej widać to w dzikiej przyrodzie - matka rodzi np 6 osesków, ale karmi tylko 3, reszta umiera, mają tak np diabły tasmańskie. Rozpisałam się, ale to trochę moja dziedzina, więc wybaczcie
Co to fotelika: hahaha:
Co do chusty nie sprawdzałam.. nie mam jak sprawdzic... muszę dopiero kupić..
co do zwierząt -

Cytat:
Napisane przez MoTyleKsw Pokaż wiadomość

Ale dla pociechy powiem Ci co umie z takich rzeczy, które nie wymieniają w skokach rozwojowych
- świetnie pokazuje "nu nu" swoim rodzicom i nie tylko
- opanowała do perfekcji odruch wymiotny po wsadzeniu sobie całej dłoni do buzi laboga:
- potrafi podczas prykania zarzucić niemalże nogi za głowę
- pięknie ssie kciuk, prawie do łokcia
- udaje rekina w wannie - bo ostatnio kąpiemy się w dużej
- ooooo a jej ulubionym zajęciem jest wywijanie dolnej powieki do środka oka (jak pierwszy raz to zrobiła, przestraszyłam się i myślałam, że mi dziecko zmutantowało)
- czasami uda jej się pogrzebać w uchu albo nosie
- stara się by matka i ojciec wyłysieli bo uwielbia wyrywać włosy
- ooooo a jak uwielbia drapać swoich rodzicieli, jakby wrócili z wojny
- sika eee ze 40 razy na dobę chyba co sprawia jej wielką przyjemność bo zawsze ma uśmiech na twarzy
- stwierdza, że podczas jedzenia z butli nie trzeba zamykać do końca buzi i wylatuje jej bokiem, bo przecież matka może ją przebrac 8 razy dziennie

etc.... także no cóż, rośnie mi geniusz
najbardziej mi się podoba rekin i nogi przy prykaniu

Cytat:
Napisane przez salviae Pokaż wiadomość

Co do wyrywania włosów ja zaczęłam się lenić normalnie wszędzie są moje włosy i Kuba ma zawsze jakies w rączce teraz odkurzałam on zasypiał na brzuchu, zaglądam tam bo głowa podniesiona i co wielki rzyg, a w nim włos, tak się kończy ssanie owłosionych łapek oprócz tego mega kupa która się wylała pod kark, dziecko i prześcieradło obsrane i zarzygane jak nigdy. Przebrałam dziecko, materac i stwierdziłam, że dam mu się napić przed spaniem, wziełam na ręce patrze prosto w oczy, a on się zaczął śmiać na głos

ja też mam wyrzuty jak mały leży sam i zajmuje się sobą czytam książki i siedze na necie, fajna temperatura na spacer, ale ciągle pada więc zostajemy w domu, trochę leniwy śmierdziel się ze mnie robi w ogóle nie tęsknie za pracą, mogłabym siedzieć na tym macierzyńskim całe życie
ja też nie tęsknie..ale pewnie dlatego ze mi się już ta moja praca znudzila.. chciałabym robić coś innego. a tu na macierzyskim mam tyle fajnych zajęc.. spacerki, fitnesik, internet, angielski, hiszpanski..

Cytat:
nie doczytalam jeszcze, czy cos z propozycji diabli ci odpowiadalo (a bardzo ladne stroje, szczegolnie ten czarny ostatni!). ale jesli nie, to co powiesz na "tankini"? ja sobie kupilam jeszcze w ciazy, bo zakladalam, ze wiecej w bikini juz sie nie bede mogla pokazac. i mimo ze spokojnie moglabym bikini nosic, to chetnie ubiore to tankini - musi byc dobry "stanik", a jesli nieladnie ci w jednoczesciowych, to szukaj takich z "koszulka" nierzucajaca sie zbytnio w oczy. albo taka w formie oslony tylko, woalki... nie wiem jak to wytlumaczyc...

---------- Dopisano o 13:55 ---------- Poprzedni post napisano o 13:44 ----------

i zaden narwany pediatra nie marudzi, ze mlode zbyt wolno przybieraja

ej w ogole się wkurzam.. znalazłam idealną chustę za idealna cenę.. no może przesadzam.. chusta ok za ok cenę.. na gumtree.. i babka zostawiła tylko kontakt mailowy i nie odpowiada już od 4 dni na maila...

Wojtek
maarchewka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 14:31   #4394
Innocence_89
Rozeznanie

Cytat:
Co do zwierząt,
No dokładnie, dlatego np niektóre mleka krów nie nadają się do mleczarni bo są za chude/za tłuste. Muszą mieć odpowiedni proc. tłuszczu i specjalnie się je wtedy odżywia.

Albo tak jak z psami i kotami. Nie zawsze kocica i suka wykarmią młode. I wtedy te najsłabsze zdychają. A kocica czasami porzuca swoje kocięta bo wie, że ich nie wykarmi. Rodzi i zostawia chyba z nadzieją, że je ktoś znajdzie. albo inne ssaki są przypadki, że matka nie chce karmić dziecka i odrzuca je, wtedy karmią sztucznie, albo dają na wychowanie innej matce z poobnego gatunku.

Moja też ma 2,5 i też nie łapie zabawek. Od wczoraj ze skupieniem wyciaga rączkę, próbuje, ale nie łapie. trzyma dłużej w rączce jedynie pieluchę, chusteczkę jakiś materiał, reszte wypuszcza po chwili. Przekręcanie z brzucha na plecy już jej się znudziło i już rzadko robi Z boku na plecy to chyba od urodzenia, albo ja jej ułożyć nie umiem, ale gdzie tam z jednego boku na drugi, nie mówiąc z pleców na brzuch, nie osiągalne dla mojego leniwca ;Także myślę, że bardzo od normy nie odbiega My byliśmy nawet u neurologa i mówiła, że ma jeszcze dużo czasu i spokojnie Także no coż staram się być spokojna, ale jak będziesz u reh to podziel się zabawami, bo mi się pomysły kończą a udawanie krowy (Jezoooo moje dziecko uwielbia jak udaję krowę ) już mi się znudziło. Ćwiczymy, turlamy się, ale ile można robić to samo

Ale dla pociechy powiem Ci co umie z takich rzeczy, które nie wymieniają w skokach rozwojowych
- świetnie pokazuje "nu nu" swoim rodzicom i nie tylko
- opanowała do perfekcji odruch wymiotny po wsadzeniu sobie całej dłoni do buzi laboga:
- potrafi podczas prykania zarzucić niemalże nogi za głowę
- pięknie ssie kciuk, prawie do łokcia
- udaje rekina w wannie - bo ostatnio kąpiemy się w dużej
- ooooo a jej ulubionym zajęciem jest wywijanie dolnej powieki do środka oka (jak pierwszy raz to zrobiła, przestraszyłam się i myślałam, że mi dziecko zmutantowało)
- czasami uda jej się pogrzebać w uchu albo nosie
- stara się by matka i ojciec wyłysieli bo uwielbia wyrywać włosy
- ooooo a jak uwielbia drapać swoich rodzicieli, jakby wrócili z wojny
- sika eee ze 40 razy na dobę chyba co sprawia jej wielką przyjemność bo zawsze ma uśmiech na twarzy
- stwierdza, że podczas jedzenia z butli nie trzeba zamykać do końca buzi i wylatuje jej bokiem, bo przecież matka może ją przebrac 8 razy dziennie

etc.... także no cóż, rośnie mi geniusz
sama słodycz

Storczykomaniaczka : 25
Innocence_89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 14:33   #4395
Veronic
Wtajemniczenie

banka- to mówisz , że krzesełka z ikei nie warto kupować ?

hmmm sama już nie wiem jakie kupić... mamy taką małą kuchnię...

podoba mi się np. takie FP:
http://allegro.pl/fisher-price-krzes...434568536.html

ale ta cena...
Veronic jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-07-30, 14:40   #4396
Innocence_89
Rozeznanie

Moje dziecko to Anioł Wstaliśmy nakarmiliśmy się i leżał godzine na łóżku i patrzył na poduszke ewentualnie słuchał jak mama odkurza później wsadziłam go do łożeczka pół godziny patrzył sie na karuzelke później karmienie zmiana pieluszki i godzine leżał w macie edukacyjnej i gadał do pluszowej ośmiornicy i ciągnął ją za nogi jak mu sie znudziło to wsadziłam go do huśtawki i 15 minut kręcił głową jak helikopter z otwartą buzią za karuzelką gadał do niej i sie śmiał. Po 15 minutach zgłodniał więc go nakarmiłam i wsadziłam do maty na pół godziny, później znowu do huśtawki i śpi od 3 godzin Dzieki temu mam posprzatany dom umyte naczynia zrobione pranie, obiad i ciasto sie piecze w piekarniku ale mam dzisiaj powera

Tak z innej beczki założyliśmy Mateuszkowi konto oszczednościowe i co miesiąc wpłacamy mu po 100zł dostanie pieniążki jak się ożeni. Liczac ze zrobi to mając 25 lat na nową droge życia dostanie od rodziców 30000zł Już wiedze jego mine

Stary 2013-07-30, 14:42   #4397
banka26
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 201

Cytat:
Napisane przez Veronic Pokaż wiadomość
banka- to mówisz , że krzesełka z ikei nie warto kupować ?

hmmm sama już nie wiem jakie kupić... mamy taką małą kuchnię...

podoba mi się np. takie FP:
http://allegro.pl/fisher-price-krzes...434568536.html

ale ta cena...
Mi tez hee ale cena

Chyba na caretero skusze sie

Cytat:
Napisane przez Veronic Pokaż wiadomość
Elusiek, banka- za 3 miesiące waszych maluchów!

banka- oby z dniem dzisiejszym ustąpiły problemy brzuszkowe

mysia mysz- cudowny "Elvis":P

dzieki
Cos go meczy i na dodatek placzliwy i senny moze to skok bo chyba 13 tydz. Mamy hmmm

Cytat:
Dzięki za info

Cytat:
Napisane przez maluska88 Pokaż wiadomość
klask i:dla Adriana i Michała za skończone 3mc mysia mysz ale on ma dużo włosków mój Emil to taki łysolek

dziekujemy

Cytat:
Dziękujęmy za gratuklacje i oklaski, Matylda z tej okazji postanowiła się zdrzemnąć bo zmęczył ją ten gwar oklasków, ochów i achów

O matulu mi tak samo...Normalnie garściami. Jak złapię to tak jak są to wychodzą, aż czarno...

Ja też chętnie oddam

To Twoja też geniusz

do 3 msc występuje asymetria fizjologiczna, więc w 5 tyg to już na pewno...

Brawa za wagę i że nie dala się Pigułom

Na początku był kłopot bo ta kupa była dużo gęściejsza niż po kp. Później było ok, mała robiła co dwa dni zieloną kupę z lekkim wysiłkiem, ale robiła - gęstą. A od 4 dni robi codziennie, bardziej wodnistą, żółtą z grudami i raz ją ciśnie a raz wychodzi bez problemu. A skręca ją od jakiś 3-4 dni znów, ale tak, że jak się wysila to płacze .A co do bąków to mam wrażenie, że są one jakby "cięższe" wcześniej to takie pryki miałam wrażenie lekkie były, a teraz i czasem i przy prykach się musi skupić. Także chyba nas czeka zmiana na nutramigen, no nic zobaczymy
Także moje kupy są inne niż Bańki i chyba trzeba po prostu sprawdzić. A jak Ci nie chciala pić comfortu to nie wiem czy tknie to świństwo

Mi tam chłop mówi, że on się zwolni i zostane z dzieckiem a ja mam iść do pracy

Jeeeej te jego włosy...
Moja nie chce już niestety spac na brzuchu ale głowę podnosi, więc tyle jej, wczoraj byłam w lekkim szoku, bo ogarnęło ją w☠☠☠☠.(bo nie chce już tak chętnie leżeć) i podparła się na dłoniach tylko

Dzwonił mechanik. Jak powiedział mi ile za naprawę naszego drugiego auta to usiadłam...mamy jakiegoś totalnego pecha co do samochodów...

Jedziemy też dziś na kontrol bioderek. Bo tak nam wypada i lekarze gadają, że miękkie stawy ma...No zobaczymy i trzymać magiczne kciuki
Trzymam kciuki za bioderka
Stary 2013-07-30, 14:45   #4398
Innocence_89
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
kiedyś orzechów i tak byś musiała spróbować, obserwuj... no i to tylko dwie łyżki, więc tych orzechów pewnie tyle co nic

mój mały CHYBA po orzechach dostał wysypki a tak to nic złego się nie działo
własnie juz raz dostał wysypki i nie byłam pewna czy od orzechów czy od pomidorów.Jak znowu go wysypie to sobie palne w łeb cegłą i na następny raz bede czytać skład zanim coś zjem i jeszcze przeczytałam ze niemowlak od orzechów moze dostać nawet wstrząsu

Stary 2013-07-30, 14:49   #4399
Ashyshqa
Zakorzenienie

Cytat:
Help!
Jak długo czeka się na wydanie dowodu/paszportu dla dziecka ??
Dowód bezpłatny, paszport płatny - ile ??
Jak długo są ważne dokumenty ??

Bo zastanawiam się co wyrobić W.
Pozwolę sobie poprawić Bankę w kwestii paszportu Wyrobienie dla takiego maluszka kosztuje 30zł (bo to tymczasowy) i ważny jest 5 lat. Choc czuję, że trzeba będzie wcześniej zmieniać, bo to dziecko w ogóle do siebie podobne nie bedzie

Cytat:
już podbija serca!

Cytat:
no ale ogromne brawa dla Matyldy! i dla jej mamusi za udawanie krowy
To pewnie dlatego Motylkowi laktacja nie zanika!

Cytat:
Ale to mama ma suplementować sobie, a nie dziecko A wy wciąż sie karmicie piersią?

Cytat:
takie dwudniowe lenistwo z dzieckiem przy piersi ponoć świetnie rozkręca laktację
Chyba Anka swego czasu pisała, że tak laktację rozkręcała Warto spróbować

Rozkminiam nasze kupki i muszę przyznać, że sa dla mnie mega zagadką... Od jakiś dwóch tygodni mamy cykl: 1-2 dni z jedną, maksymalnie 2 kupkami, kolejny dzień:8 i znów dwa dni bez kupki lub jedna dziennie i znów coś a la biegunka... Tylko już nie wiem czy to biegunka bo w zasadzie konsystencja jest podobna ciagle - taka półpłynna, kolor ok, grudki raz są raz ich nie ma... Nie czaję tego

Sofia dziś chyba odsypia... A ja z nią... Pogoda w kratkę, trochę słońca, trochę deszczu... Miałyśmy isć na spotkanie klubu dla mam i niemowlaków, ale Sofia przespała Może za tydzien nam sie uda... Muszę mieszkanie ogarnąć bo przez ten skok jest sodoma i gomora u nas, mimo, że TŻ miał 2 dni wolnego...
Ashyshqa jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-07-30, 14:49   #4400
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Moje dziecko to Anioł Wstaliśmy nakarmiliśmy się i leżał godzine na łóżku i patrzył na poduszke ewentualnie słuchał jak mama odkurza później wsadziłam go do łożeczka pół godziny patrzył sie na karuzelke później karmienie zmiana pieluszki i godzine leżał w macie edukacyjnej i gadał do pluszowej ośmiornicy i ciągnął ją za nogi jak mu sie znudziło to wsadziłam go do huśtawki i 15 minut kręcił głową jak helikopter z otwartą buzią za karuzelką gadał do niej i sie śmiał. Po 15 minutach zgłodniał więc go nakarmiłam i wsadziłam do maty na pół godziny, później znowu do huśtawki i śpi od 3 godzin Dzieki temu mam posprzatany dom umyte naczynia zrobione pranie, obiad i ciasto sie piecze w piekarniku ale mam dzisiaj powera

Tak z innej beczki założyliśmy Mateuszkowi konto oszczednościowe i co miesiąc wpłacamy mu po 100zł dostanie pieniążki jak się ożeni. Liczac ze zrobi to mając 25 lat na nową droge życia dostanie od rodziców 30000zł Już wiedze jego mine

gdzie założyliście to konto? my również planujemy

Cytat:
własnie juz raz dostał wysypki i nie byłam pewna czy od orzechów czy od pomidorów.Jak znowu go wysypie to sobie palne w łeb cegłą i na następny raz bede czytać skład zanim coś zjem i jeszcze przeczytałam ze niemowlak od orzechów moze dostać nawet wstrząsu
będzie dobrze

Stary 2013-07-30, 14:49   #4401
vil84
Wtajemniczenie

Cytat:
ja jestem ponad miesiác sama w domu z małym i niestety sie nudzę znaczy mam zajęcie non stop, ale się nudzę staram się wychodzić gdzieś w ciąu dnia albo się z kimś spotykam, a po powrocie małża często idę na zakupy czy masaż a on zostaje z młodym żeby nie zwariować po miesiącu wiem, że nie jestem stworzona do siedzenia w domu i wracam do pracy w styczniu dostałam ostatnio ofertę na dużo lepszych warunkach niż teraz pracuje ale co z tego jak na razie mały mnie bardziej potrzebuje, więc poczekam do stycznia
ja najpierw leżałam 9 miesięcy, teraz miałam fajne 3 miesiące nadrabiania towarzyskich zaległości i jak patrzę znów na te 4 ściany to niedobrze mi się robi mam nadzieję że jutro będzie pogoda to pójdziemy na długi spacer. niestety nie mam tu nikogo do odwiedzania, babci nie liczę

Cytat:

fajniusi

Cytat:
myśmy podłapali prawdopodobnie rotawirusa lub mały ma jakiś nieżyt żołądkowy, 3 razy dziś mi zwymiotował na żółto - poszlam do pediatry i stwierdził że może to rota bo teraz sajgon z tym jest,co chwile jakieś dziecko podłapało tego wirusa, póki co biegunki nie ma, dałam mu pierś i teraz zasnął oby już więcej nie było wymiotów

a i został zgłoszony nasz odczyn poszczepienny, teraz będziemy dawać 5 w 1

uuu mam nadzieję że to nie to i szybciutko wróci do zdrowia!

Cytat:

właśnie, wypis ... dadzą mi po 4 miesiącach?

Cytat:

Przemek spał dziś 3 h nie pamiętam kiedy tyle spał nie licząc nocy. tak mogą wyglądać nasze samotne dni, poczytałam, obiad zrobiłam, uprzątnęłam balkon, garderobę ...

z kontem świetny pomysł, też o tym myśleliśmy
ale o mniejszej kwocie co miesiąc

vil84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 14:50   #4402
banka26
Zakorzenienie

Odp: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.1

Moj z okazji 3 mc zacza chwytac zabawki, ciuszki 68 sa na styk badz za male ; wyciagnelam ciuchy 6-9 mc i da lekko luzne niektore , inne bardziej a jeszcze inne na styk
Piastki sa jedzone w kazdej wolnej chwili , woli je nawet od mleka az zaczelam sie zastanawiac czy go dzasla nie swedza, nie przewraca sie ani.z brzucha na plecy ani z plecow na brzuch, nie znosi lezec na brzuchu, a jak juz lezy to nie chce mu sie glowy podnosic . Moje dziecko uwstecznilo sie chyba:banghead:
Usmiechy sadzi juz z glosem i mam triki z ktorych sie smieje
Jak zamiast piastki trafi zabawko do buzi to mine ma taka jak po nutramigenie hiiii a i zauwazyl stopy podnosi nogi do gory i przyglada sie im ze skupieniem to na tyle
Stary 2013-07-30, 14:52   #4403
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vil84 Pokaż wiadomość
z kontem świetny pomysł, też o tym myśleliśmy
ale o mniejszej kwocie co miesiąc
my planujemy minimum 50zł miesięcznie + bonusy przy lepszych miesiącach, premiach M. itd.

Stary 2013-07-30, 14:55   #4404
Innocence_89
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Kinga_20 Pokaż wiadomość
U nas Lila dzisiaj zrobiła mi niespodziankę, zachodzę w nocy żeby ją nakarmić, dziecka w łóżeczku nie ma..... Zaglądam pod przewijak, jest i leży na brzuszku Także u nas tak:
- łapiemy w rączkę grzechotkę i wkładamy do buzi - to samo robi z oballem, ale dwoma rączkami - szkoda, że tak go niewygodnie mamłać
- przewracamy się z pleców na brzuszek i odwrotnie, leżymy na boczku
- gadamy sobie
- miziamy się rączkami po kolankach
- wpychamy piąchy do buzi
- ślinimy się
- trzymamy główkę sztywno będąc na rękach u mamusi
- na brzuszku zadzieramy główkę, patrzymy na wprost, pełzamy, podnosimy klatkę piersiową

Mamy 10 tygodni
Zdolniacha

Mój Mateuszek tez juz od dłużeszego czasu trzyma główke sztywko i uwielbia oglądać świat jak jest na pionowo na moich rękach buzia mu sie uśmiecha caly czas. Piąśtki w buzi też są bardzo często. i bawi sie swoimi rączkami.

A jeśli chodzi o dotykanie rodziców to ciągnięcie za włosy i trzymanie z całej siły to jedno z ulubionych zajęc mojego dziecka a wiecie co ostatnio robi jak jest głodny a jest u mnie na rękach łapie mnie rączką za bluzke i mi ją ściąga i to całkiem świadomie to samo robi z biustonoszem cwaniaczek i jak jest bardzo głodny to kopie nogami i macha rękami jak oszalałynie mówiąc już o odwracaniu główki w strone cycka i lizaniu mi bluzki

Edytowane przez Innocence_89
Czas edycji: 2013-07-30 o 14:59
Stary 2013-07-30, 14:57   #4405
banka26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ashyshqa Pokaż wiadomość
Pozwolę sobie poprawić Bankę w kwestii paszportu Wyrobienie dla takiego maluszka kosztuje 30zł (bo to tymczasowy) i ważny jest 5 lat. Choc czuję, że trzeba będzie wcześniej zmieniać, bo to dziecko w ogóle do siebie podobne nie bedzie

już podbija serca!

To pewnie dlatego Motylkowi laktacja nie zanika!

Ale to mama ma suplementować sobie, a nie dziecko A wy wciąż sie karmicie piersią?

Chyba Anka swego czasu pisała, że tak laktację rozkręcała Warto spróbować

Rozkminiam nasze kupki i muszę przyznać, że sa dla mnie mega zagadką... Od jakiś dwóch tygodni mamy cykl: 1-2 dni z jedną, maksymalnie 2 kupkami, kolejny dzień:8 i znów dwa dni bez kupki lub jedna dziennie i znów coś a la biegunka... Tylko już nie wiem czy to biegunka bo w zasadzie konsystencja jest podobna ciagle - taka półpłynna, kolor ok, grudki raz są raz ich nie ma... Nie czaję tego

Sofia dziś chyba odsypia... A ja z nią... Pogoda w kratkę, trochę słońca, trochę deszczu... Miałyśmy isć na spotkanie klubu dla mam i niemowlaków, ale Sofia przespała Może za tydzien nam sie uda... Muszę mieszkanie ogarnąć bo przez ten skok jest sodoma i gomora u nas, mimo, że TŻ miał 2 dni wolnego...
A z cena mozliwe ze sie walnelAm bo dla doroslego chyba 100 , u nas w szczecinie takim maluchom robia tymczasowe i na rok tylko bo starszemu robilam i robia w tydzien bo na miejscu te na 5 lat robia w Wa-wie i mc sie czeka
Stary 2013-07-30, 15:09   #4406
Innocence_89
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ag_nes Pokaż wiadomość
mała cwaniara Ci rośnie

Faceci Mój ma z rana tylko do królika iść, posprzątać mu kuwetę, dać żarcie i wymienić wodę. Jak mu codziennie nie przypomnę o tym obowiązku to zapomni, a i tak zazwyczaj o ile żarcie da to o wodzie zapomni

Z mała sama siedzę cały dzień, jak mi sie b. nudzi to idę do rodziców. A tak to wychodzimy na ogród, oglądamy TV, i jakoś leci. Szału nie ma i troche jest nudno ale wtedy myślę o tym meksyku jak wrócę do pracy i trzeba będzie pracę, dom i dziecko ogarniać

och to moja to matołek

No cóż, najwyżej nie skończy medycyny, tak jak było planowane Przecież, nie będziemy jej za to mniej kochać
O medycyna ambitnie może mój Synek też będzie chciał Syn lekarz hmmm

Stary 2013-07-30, 15:11   #4407
Mysia mysz
Zakorzenienie

Cytat:
Zdolniacha

Mój Mateuszek tez juz od dłużeszego czasu trzyma główke sztywko i uwielbia oglądać świat jak jest na pionowo na moich rękach buzia mu sie uśmiecha caly czas. Piąśtki w buzi też są bardzo często. i bawi sie swoimi rączkami.

A jeśli chodzi o dotykanie rodziców to ciągnięcie za włosy i trzymanie z całej siły to jedno z ulubionych zajęc mojego dziecka a wiecie co ostatnio robi jak jest głodny a jest u mnie na rękach łapie mnie rączką za bluzke i mi ją ściąga i to całkiem świadomie to samo robi z biustonoszem cwaniaczek i jak jest bardzo głodny to kopie nogami i macha rękami jak oszalałynie mówiąc już o odwracaniu główki w strone cycka i lizaniu mi bluzki
mój tak samo na rękach jest żuraw i podziwianie świata

jak głodny to robi tukana i wali głową dekolt a jak jest na wysokości cycka to się przyssysa przez bluzkę a i potrafi też zrobić malinkę na dekolcie

---------- Dopisano o 16:11 ---------- Poprzedni post napisano o 16:10 ----------

Cytat:
ja jem masło orzechowe i młody niewstrząśniety:P

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-07-30, 15:16   #4408
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Dziewczyny a od kiedy można nosić dzieci przodem do świata??

Stary 2013-07-30, 15:20   #4409
Ashyshqa
Zakorzenienie

Cytat:

gdzie założyliście to konto? my również planujemy

będzie dobrze
my póki co wrzucamy funta dziennie do skarbonki Ale też chcemy załozyć konto - tylko nie wiemy w jakim kraju

Cytat:
Moj z okazji 3 mc zacza chwytac zabawki, ciuszki 68 sa na styk badz za male ; wyciagnelam ciuchy 6-9 mc i da lekko luzne niektore , inne bardziej a jeszcze inne na styk
Piastki sa jedzone w kazdej wolnej chwili , woli je nawet od mleka az zaczelam sie zastanawiac czy go dzasla nie swedza, nie przewraca sie ani.z brzucha na plecy ani z plecow na brzuch, nie znosi lezec na brzuchu, a jak juz lezy to nie chce mu sie glowy podnosic . Moje dziecko uwstecznilo sie chyba:banghead:
Usmiechy sadzi juz z glosem i mam triki z ktorych sie smieje
Jak zamiast piastki trafi zabawko do buzi to mine ma taka jak po nutramigenie hiiii a i zauwazyl stopy podnosi nogi do gory i przyglada sie im ze skupieniem to na tyle
U nas też z tym brzuszkiem to mam wrażenie, że Sofia się uwsteczniła... Jak ją kladę na brzuszku to poza rozżalonym krzykiem mogę jedynie zaobserwować walenie głową o podłoże

Cytat:
A z cena mozliwe ze sie walnelAm bo dla doroslego chyba 100 , u nas w szczecinie takim maluchom robia tymczasowe i na rok tylko bo starszemu robilam i robia w tydzien bo na miejscu te na 5 lat robia w Wa-wie i mc sie czeka
O proszę! To warto w takim razie wyrabiać w Warszawie Ale swoją drogą o co kaman, że są takie różnice

Cytat:
mój tak samo na rękach jest żuraw i podziwianie świata

jak głodny to robi tukana i wali głową dekolt a jak jest na wysokości cycka to się przyssysa przez bluzkę a i potrafi też zrobić malinkę na dekolcie

---------- Dopisano o 16:11 ---------- Poprzedni post napisano o 16:10 ----------

ja jem masło orzechowe i młody niewstrząśniety:P
Też jem masło orzechowe i nie ma żadnych oznak alergii. Uczulenie na orzechy jest bardzo groźne, ale też niezwykle rzadkie. Sama osobiście nie znam nikogo uczulonego na nie
Ashyshqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 15:54   #4410
karolina2121
siedzę i myślę

Cytat:
ja jem ryby 2-3 razy w tyg i myślę że to wystarczy
Pytałam o mamusie karmiące sztucznym mleczkiem

Cytat:
Napisane przez Ashyshqa Pokaż wiadomość

U mnie na wypisie jest napisane, że kobieta karmiąca piersią powinna łykać takie suplementy, a karmiąca sztucznie podawać dziecku

Nie, karmię Bebiko HA.

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości