Pierwsza w wątku mała Lilka, a kolejne? Jeszcze chwilka! Mamy IX-X 2013, cz. XIV - Strona 120 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Tytuł kolejnej części - wybieram:
Wrześniowo - październikowe mamusie 2013 2 3,57%
Pierwsza w wątku mała Lilka, a kolejne? Jeszcze chwilka 1 1,79%
Każdej brzuszek to już piłka, do porodu jeszcze chwilka 20 35,71%
Jeszcze z miesiąc wytrzymamy, potem rodzić zaczynamy! 21 37,50%
Ani leżeć, ani chodzić, ja już bardzo chcę urodzić! 8 14,29%
Coraz ciężej, wielkie brzuchy, wciąż czekamy na maluchy 4 7,14%
Głosujący: 56. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-07-31, 10:57   #3571
butterfly20
Zakorzenienie

Dot.: Pierwsza w wątku mała Lilka, a kolejne? Jeszcze chwilka! Mamy IX-X 2013, cz. XI

Kaśka chętna nie jestem, ale co mam zrobić?Inaczej nie ma jak jeździć, a jak mam odmówić skoro siedzę w domu?

04.02.2016 godz.8.55 - Z.

06.05.2019 godz.10.46 - K.
butterfly20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-31, 10:58   #3572
agusiamaskota
Wtajemniczenie

Dot.: Pierwsza w wątku mała Lilka, a kolejne? Jeszcze chwilka! Mamy IX-X 2013, cz. XI

Cytat:
Napisane przez ladanseuse14 Pokaż wiadomość
ja też chciałam bardzo z końca sierpnia ale niech posiedzi, bo z remontem się nie wyrobimy

a co do wanienki ja mam zwykłą ze stelażem coś takiego http://img15.tablica.pl/images_tabli...-bydgoszcz.jpg
No ja też chcę taką najzwyklejszą, ale ze stelażem

---------- Dopisano o 10:58 ---------- Poprzedni post napisano o 10:57 ----------

Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość

moje przy tworzeniu miało być wrześniowe i niech się tego trzyma- Mikiś słyszysz matkę
Hahaha

Mama foka
Skalpel 46/100 -> nike run
agusiamaskota jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-31, 10:59   #3573
nena_milka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez policzanka Pokaż wiadomość
Dziewczyny pisząc o wanience składanej macie na mysli coś takiego?
http://www.youkids.pl/jane-wanienka-...li-j40527.html

kurcze troche za droga jak na moja kieszen...
Ja mam flexi bath http://allegro.pl/flexi-bath-skladan...407355220.html
trochę drogo, ale znajome które korzystały baaaardzo chwaliły.
09 października 2013 18:45 Ninka

Edytowane przez nena_milka
Czas edycji: 2013-07-31 o 10:59 Powód: .
nena_milka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-31, 10:59   #3574
Lolaaaaaaa88
Zakorzenienie

hejka

co do mebli z ikei, ja bym mogla miec z ikei bo niektore maja porzadne, aja lubie zmieniac co jakis czas wystroj takze ;p

wczoraj posegregowalam ciuszki jezcze raz, poukladalam na kupki i wstawilam jedno pranie, poszlam spac a moja mama tak sie wczula ze poprala jescze 2 pachnie mi w domu za niedlugo zabieram sie za prasowanie nanana

Aleksander
Lolaaaaaaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-31, 10:59   #3575
agusiamaskota
Wtajemniczenie

Umieram, gorąco Zabrałam się za czytanie książki, chyba ze złudną nadzieją, że czas mi szybciej upłynie...

Mama foka
Skalpel 46/100 -> nike run
agusiamaskota jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-31, 11:00   #3576
policzanka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nena_milka Pokaż wiadomość
Ja mam flexi bath http://allegro.pl/flexi-bath-skladan...407355220.html
trochę drogo, ale znajome które korzystały baaaardzo chwaliły.

No własnie jakbym sie juz decydował to na tę.
policzanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-31, 11:00   #3577
87czarna
Zakorzenienie

Dobry

Diorisha ale się z Ciebie uśmiałam Jestem z Ciebie dumna,naprawdę!
ladan gratuluję kolejnego tygodnia

"Dziecko to taki sympatyczny początek człowieka"
87czarna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-31, 11:01   #3578
kaska87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez butterfly20 Pokaż wiadomość
Kaśka chętna nie jestem, ale co mam zrobić?Inaczej nie ma jak jeździć, a jak mam odmówić skoro siedzę w domu?
pfff, ale macie jedno auto teraz, nie?
tylko, że u nas teściowa by raczej nie chciała pożyczyć, bo się mnie lęka chyba

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-31, 11:01   #3579
policzanka
Wtajemniczenie

Dobra.Ide porobic cos pozytecznego...do pozniej!
policzanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-31, 11:01   #3580
87czarna
Zakorzenienie

kaska ale super,że Tż przyjeżdża! pewnie już nie możesz się doczekać

Stary 2013-07-31, 11:03   #3581
Figulina987
Zadomowienie

Cytat:
A powiedz mi-jakie masz wskazanie do cc?
Ja mam cztery wskazania "oczne" i szczerze mówiąc jeśli nie będę mieć cc to mam duże zagrożenie pogorszenia wady, jaskry, zwyrodnienia kraciastego. Więc wolę nie ryzykować. Każda opcja niesie za sobą zagrożenia.

Poza tym nie pamiętaj,że w naszej tv i gazetach jest propaganda,żeby kobiety za wszelką cenę odwodzić od cc. Cc to jednak duże koszty dla Państwa. Ciężko znaleźć na ten temat jakieś publikacje,którym na 100% mogłabyś wierzyć.

Wskazanie głównie, że jestem 2 lata po rozległej operacji brzusznej. Co do oczu - nawet nie byłam w ciąży u okulisty, ale też mam sporą wadę, więc nie wiem, co by powiedziała. Stwierdziłam, że skoro i tak będzie cc, to sobie daruję.

A co do kosztów cc dla szpitala kiedyś zadałam jednemu z lekarzy takie pytanie wprost - powiedział, że owszem jest parcie na poród SN w szpitalach, ale nie ze względu na koszty (bo podobno wbrew pozorom są podobne ) tylko na statystyki co dla mnie jest kompletnie nielogiczne i absurdalne
Figulina987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-31, 11:03   #3582
ewacia85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agusiamaskota Pokaż wiadomość
Umieram, gorąco Zabrałam się za czytanie książki, chyba ze złudną nadzieją, że czas mi szybciej upłynie...
chętnie zabiorę to ciepło U mnie słońce świeci chmurki na niebie i chłodny wiatr jak dla mnie to jest zimno
ewacia85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-31, 11:03   #3583
Diorisha
Zakorzenienie

Cytat:
Ja nie wiem jak to będzie, bo ciężko wytumaczyć dziecku,że inne dzieci mają konsole i komputery, a ono nie...
Chyba najlepiej od razu dawkować dziecku dostęp (typu tylko w weekendy po godzince dziennie) i być w tym stanowczym. No ale zobaczymy jak to będzie.
Dzieciaki miały super książkę "501 pomysłów na zabawę bez telewizora" (czy jakoś tam). Super książka, a wyobraźcie sobie,że przy mnie otwarli ją pierwszy raz.
My od początku wprowadziliśmy reguły i przestrzegamy ich pilnowania Odstępstwem są oczywiście wakacje kiedy to mała może dłużej grać na konsoli.
Nie jestem typem generała ale u nas w domu panuje sporo reguł. Mała od chwili narodzin jest naszym oczkiem w głowie i największym skarbem ale uczona jest tego na co sobie może pozwolić a na co nie
Z tego co się wyedukowałam to dobrze bo daje to dziecku poczucie bezpieczeństwa .

hehe a z tą książką to przypał absolutny ale to tylko wina rodziców...
Diorisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-31, 11:04   #3584
marysia_258
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ewacia85 Pokaż wiadomość
musze się wyżalić na tż: a mianowicie właśnie odkryłam że wyżarł mi z rana ponad pół czekolady którą dostałam od jego siostry na specjalne zamówienie i która w tych upałach dotarła do mnie w postaci płynnejale i tak pysznej Normalnie chyba go jak wstanie i chyba mu nie zrobie za to obiadu choc już ziemniaki i wszystko przygotowane Póki co top gwizdnęłam mu 200zł z portfela bo mój świeci pustkami
TŻ się należą za czekoladę.

Cytat:
Moja siostra jest z 25 sierpnia i jest panną
To widać,że koniec sierpnia to już panna
Mój Majek jest z 21 i jeszcze lew

MAJA
21.08.2009
BARTOSZ
23.09.2013
marysia_258 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-31, 11:05   #3585
87czarna
Zakorzenienie

ewaciaooo,gdyby mi tak tż podkradł czekoladę,toooo... ZABIŁABYM

Stary 2013-07-31, 11:06   #3586
marysia_258
Zadomowienie

Dobra zbieram sie na zakupy i za jakiś obiad trzeba się brać
Do później.

MAJA
21.08.2009
BARTOSZ
23.09.2013
marysia_258 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-31, 11:09   #3587
Diorisha
Zakorzenienie

Cytat:
mój starutki przyjeżdża w sobotę wieczorem i dopiero we wtorek rano jedzie i w następnym tygodniu tak samo

Ale chyba nie taki całkiem starutki jak da radę sam się wturlać do pociągu

Cytat:
Napisane przez papalinka83 Pokaż wiadomość
Diorisha -u mnie już GORONC I pomyśleć, że mówi to osoba, któa w ubiegłym roku w środku lipca była na południu Włoch i przy temperaturze 40 w cieniu była przeszczęśliwa Co ta ciąża normalnie robi z człowiekiem...

Z przerażeniem patrzę na rosnący słupek rtęci za oknem

Oj żebyś wiedziała ...

---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:08 ----------

czarna widzę,że wywołałam ogólną wesołość swoim zwierzeniem
Oj ale powiem Ci,że było naprawdę ciężko
Stary 2013-07-31, 11:10   #3588
jo_asiek
Zadomowienie

Cytat:
Ja spotkałam dziś moją babcię, która stwierdziła, że ona już umiera No słuchać się jej nie da... Poszła sobie na Pielgrzymkę - 60km w jedną stronę, dwa dni marszu w największe słońce, bez czapki i dostała udaru słonecznego, rzygała jak kot po tabletkach, tylko rodzicom narobiła problemów, wylądowała w szpitalu, a teraz robi z siebie nie wiadomo co... Nawet lekarka jej powiedziała, gdzie ona ma głowę, żeby w jej wieku takie coś... To się jeszcze pochwaliła, że całą drogę szła bez tej czapki i tylko 2h w aucie jechała
no niepoważna kobieta!!! Moja babcia ma aktualnie 90 lat, a od jakiś 10 powtarza, że umiera... Póki co to fizycznie jest wszystko ok, śmiga jak 18stka, jedynie z pamięcią źle. Co jakiś czas się pyta mnie, kiedy w końcu wezmę ślub, a tymbardziej teraz kiedy dziecko w drodze Dodam, że za 2 tyg. będą 2 lata jak jesteśmy małżeństwem

Cytat:
byłam oglądać wczoraj dom do malowania. Wszystko już uzgodnione, jadę w aucie do domu pisać umowę, dzwoni do mnie ten facet i mówi, że jak przyjadę z umową to on by chciał, żebym mu pokazała, jakiś papier, że jestem dodatkowo ubezpieczona bo on nie chce mieć mnie i dziecka na sumieniu w razie jak polecę z drabiny czy coś...
ej... myślałam, że to jasne, że to ktoś inny przyjedzie robić, nie kobieta w zaawansowanej ciąży zaczęłam się śmiać i mówię, że to pracownicy przyjdą zrobić, nieciężarni mężczyźni
A on, że w sumie mu ulżyło, nie chciał mi odmawiać pracy tylko dlatego że jestem w ciąży

Cytat:
Ooo zwykly T-shirt to jest bardzo dobry pomysł! Dziewczyny bierzcie stare T-shirty, po co kupować koszulę jak ma być do wywalenia!! A nawet na taką żyrafę za 18 zł szkoda chajsu, bo i tak nawet jak nie wybrudzicie to pewnie w tym paskudztwie chodzić nie będziecie
Zgadzam się!!! U nas do porodu bardziej preferują, aby założyć ich szpitalne ubranka... może i lepiej

Cytat:
Napisane przez ewacia85 Pokaż wiadomość
musze się wyżalić na tż: a mianowicie właśnie odkryłam że wyżarł mi z rana ponad pół czekolady którą dostałam od jego siostry na specjalne zamówienie i która w tych upałach dotarła do mnie w postaci płynnejale i tak pysznej Normalnie chyba go jak wstanie i chyba mu nie zrobie za to obiadu choc już ziemniaki i wszystko przygotowane Póki co top gwizdnęłam mu 200zł z portfela bo mój świeci pustkami
niedobry TŻ też bym się wkurzyła!
jo_asiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-31, 11:11   #3589
Figulina987
Zadomowienie

Cytat:
Dobrze, że moja T. nie ma prawka to problem z głowy

Kaśka - fajnie, że Ci się humorek poprawił

Cytat:
Napisane przez Diorisha Pokaż wiadomość
My od początku wprowadziliśmy reguły i przestrzegamy ich pilnowania Odstępstwem są oczywiście wakacje kiedy to mała może dłużej grać na konsoli.
Nie jestem typem generała ale u nas w domu panuje sporo reguł. Mała od chwili narodzin jest naszym oczkiem w głowie i największym skarbem ale uczona jest tego na co sobie może pozwolić a na co nie
Z tego co się wyedukowałam to dobrze bo daje to dziecku poczucie bezpieczeństwa .

hehe a z tą książką to przypał absolutny ale to tylko wina rodziców...

w dzisiejszych czasach wychowani dziecka to jest mega wyzwanie! Jak czasami się nad tym zastanawiam, to mój biedny synek będzie miał mnóstwo ograniczeń a ja będę matką zołzą

aż mnie to przeraża jak widzę małolaty pod oknem których jedyną rozrywką są zabawki elektroniczne, o których nawet ja ni mam pojęcia, a przecież jakoś specjalne tara nie jestem

idę się ogarnąć, bo w piżamie jeszcze siedzę
Figulina987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-31, 11:11   #3590
87czarna
Zakorzenienie

Diorisha oj nawet nie wiesz jaką! hahahaha
Ja to jestem tak zarośnięta,jakbym trzymała futro na zimę
Pewnie gdyby tutaj na każdej wizycie badali dowcipnie,to bardziej bym o to dbała,a tak? NIE CHCE MI SIĘ W OBECNEJ SYTUACJI

Stary 2013-07-31, 11:12   #3591
matallewar
Zakorzenienie

Cytat:
No i witam się w 33 tc

Cytat:
witam w 33 tygodniu

Cytat:
witam się w 34 tygodniu

ale miałam dziwne sny

Cytat:
Napisane przez agravka Pokaż wiadomość
jestem z warszawy, dziewczyny, dajcie znac czy w mothercare na targowku bedzie cos ciekawego, tez slyszalam, ze -75% wszystko, ale daleko mam i nie chce mi sie na darmo jechac
Szkoda, że wcześniej tego nie widziałam, bo właśnie wróciłam z M1, ale nie zaglądałam do Mothercare, a tak bym obczaiła, co jest

Cytat:
Napisane przez rubinka25 Pokaż wiadomość
Witam z rana!

Wpadłam zdać Wam relację z wczorajszej wizyty.
Szyjka jest ok jak na ten tydzień ciąży i przy badaniu ginekologicznym ginek stwierdził, że synuś jest główką do dołu. Jednak przy USG okazało się, że jednak siedzi sobie główką do góry!!! A to przecież już 33t2d ciąży. Niby gin mówił, że szansa na odwrócenie jeszcze jest ale już coraz mniejsza. W każdym razie prawdopodobnie czeka mnie cc. Jakoś wcześniej też brałam pod uwagę cc, w razie gdyby była taka potrzeba, ale teraz jak szanse na cc są duże to jakiś cykor mnie obleciał. Ehh no ale nic może przez najbliższe dni oswoję się z tą myślą. W końcu cc też ma swoje plusy. Przede wszystkim, że poród nie będzie trwał nie wiadomo jak długo, bo tego też się bałam. No ale nic. Będzie co ma być.

A z Filipkiem generalnie wszystko ok. Waży już 2000 g, ilość płynu owodniowego w normie. Za bardzo się nam nie zaprezentował, bo leżał (żeby nie powiedzieć "stał") do nas pleckami. Podziwialiśmy jego piękny kręgosłup. No ale jak chce to niech się chowa. Za parę tygodni takiej szansy już mieć nie będzie.

A tak w ogóle zaglądam do Was ostatnio dość rzadko, bo mamy sporo na głowie. Negocjacje warunków kredytowych z bankami, łażenie po sklepach i wybieranie sprzętów do łazienki, wc i kuchni. Jest tego sporo, a czasu coraz mniej. Filipek urodzi się za ok. 6 tygodni i chcieliśmy do tego czasu zamieszkać w nowym mieszkaniu. Niby ekipa remontowa czeka tylko na hasło i wchodzi do mieszkania robić, ale im mniej czasu zostaje tym bardziej się stresuję. No ale najważniejsze, że z bankami (a w zasadzie jednym) negocjacje się udały i do końca tygodnia będziemy mieli już podpisaną umowę kredytową. W przyszłym tygodniu zostanie nam tylko notariusz i możemy zacząć działać.

Matal wpisz mi proszę wagę Filipka w 34t - 2000g

Ladan a Ciebie proszę o wpisanie kolejnej wizyty na 17.08. g. 13:15
Z tym przekręcaniem to faktycznie ostatni dzwonek, Edi jakoś tak się właśnie przekręcił.
Wydaje mi się, że Elena w nocy próbowała, bo czułam ją prawie poprzecznie i bolało tak się wierciła, ale dziś znów kopie w piczkę

Cytat:
łeeee, kojarzy mi się ze szkołą.. poza tym mieć urodziny w pierwszy dzień szkoły nie wiem jakoś niezbyt mi się podoba.. no ale wiadomo, że najważniejsze, żeby się bez komplikacji urodziła
Ja miałam byłego z 1.09, więc też bym nie chciała

Cytat:
Napisane przez agravka Pokaż wiadomość
jest tu kilka mamuś z wawy,wieczapytam, jaki szpital wybralyscie? i dlaczego? ja chyba zostane przy inflanckiej, wczesniej rodzilam w bielanskim i nie bylam zadowolona zbytnio, planuje wziac polozna i szybko urodzic
Ja też na Inflancką stawiam, a że mam termin przed Tobą, to może zdam Ci relację
Ja rodziłam w Bródnowskim poprzednio i teraz chcę gdzie indziej. O Bielańskim też myślałam.

Inflancka przy nastawieniu na SN, jeśli bym miała planowane CC, to jeszcze nie wiem, ale mam nadzieję, że mała się obróci i nie będzie żadnych wskazań do tego

ladan jesteś??? Mam pytanko, bo Ty zaszłaś biorąc tabsy, nie?? Moja przyjaciółka ma dylemat, bo zmieniała tabsy, do tego pali i pije, no i nie wie, czy przypadkiem nie osłabiło to działania. Mówi, że ma objawy, a ostatnią @ miała bardzo skąpą, nie jak zwykle. No i pytanie, jak to jest na tabletkach? Normalnie test robiłaś? @ się nie pojawiła? Jak to było?

Rok z Jillian i Mel B✓
Extreme shed&shred lvl 2 (9/15)
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

Gluten, Sugar & Meat Free
More water&vegetables
13/100 sugarfree days
matallewar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-31, 11:12   #3592
papalinka83
Zakorzenienie

Wrocławskie porodówki wg położnej z SR:
Borowska - pokoje 2-os z łazienką odremontowane i nowe, parawany - duża intymność. Mało miejsc na oddziale położniczym, tylko 18. Bardzo duża medykalizacja porodu - leżenie pod ktg, brak możliwości wyboru pozycji, oksytocyna, nacinanie krocza, itp; mało porodów rodzinnych. mało znieczuleń, ale dostępny gaz. Ściśle przestrzegany czas kontaktu matki z dzieckiem po porodzie - co najmniej 2h. Często odsyłają z braku miejsc, bo pierwszeństwo mają matki leżące na patologii, a to największy oddział patologii na dolnym śląsku

Chałubińskiego
- bardzo duża różnorodność pozycji i możliwość wyboru, stołki do porodu, itp; przy porodzie rodzinnym w salach 1-os opłata 150 lub 250 zł (do potwierdzenia, w zależności od sali); oprócz tego są też 4 dodatkowe boksy, gdzie też można rodzinnie; bardzo dobra poradnia laktacyjna na miejscu w szpitalu; mało znieczuleń, ale dostępny gaz. Możliwy poród w wodzie, ale wymaga wcześniejszej zgody ordynatora. Budynek niewyremontowany, stary, hotelu nie przypomina, ale dobra opieka Bardzo duży oddział jak na ilość porodów, więc raczej nie ma tłoku

Kamińskiego - wszystkie sale na porodówce są do porodu rodzinnego, o wysokim standardzie, bezpłatnie, możliwość wyboru pozycji, dobrze wyposażona nowoczesna porodówka, ale położna porównała ten szpital do taśmy produkcyjnej, bardzo dużo porodów a mały i słaby oddział położniczy, często matki leżą na innych oddziałach i różnych piętrach, bo nie ma miejsca, są z dala od dzieci; mało znieczuleń, częściej gaz. Z tego szpitala najczęściej odsyłają, bo nie ma miejsc

Brochów - największy oddział, aż 38 łóżek, dużo pokojów jednoosobowych, najwięcej znieczuleń - jeśli komuś zależy koniecznie na znieczuleniu, to na Brochowie o nie najłatwiej; opłata za poród rodzinny w postaci cegiełki; Jakoś mi umknęła tu informacja o wyborze pozycji...

Trzebnica - bardzo ładne położenie szpitala, kameralny, ładny oddział położniczy, mało porodów, więc nie ma tłoku. Niestety przy porodach rodzinnych zdarza się (gdy jest więcej rodzących), że tatuś może być tylko na ostatniej fazie; rzadkie znieczulenia

Oława - 2-os sale, ale budynek "socjalistyczny", nie ma odwiedzin na salach, tylko w oddzielnym pokoju odwiedzin; możliwość wyboru pozycji, nie ma tłumów, rzadkie znieczulenia

Do tego - na Brochowie i Borowskiej trzeba mieć wcześniej w karcie ciązy wcześniejszy wpis od ordynatora lub lekarza dyżurującego o zgodzie na poród rodzinny

Na Borowskiej i Chałubińskiego są studenci i większe prawdopodobieństwo wizyt pokazowych, gdzie jest profesor i 20 innych osób

Także ogólnie zależy, co jest dla kogo ważne. Ja się utwierdziłam w przekonaniu, że Chałubińskiego to dobry wybór, zwłaszcza że mam tam lekarza

Pawełek 20.03.2015

Edytowane przez papalinka83
Czas edycji: 2013-07-31 o 11:25
papalinka83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-31, 11:13   #3593
87czarna
Zakorzenienie

A właśnie..rubinka gratuluję udanej wizyty! może malutki jeszcze się przekręci

Stary 2013-07-31, 11:13   #3594
rusałka_1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marysia_258 Pokaż wiadomość
Witam się w 30tyg

Cytat:
Napisane przez rubinka25 Pokaż wiadomość
Witam z rana!

Wpadłam zdać Wam relację z wczorajszej wizyty.
Szyjka jest ok jak na ten tydzień ciąży i przy badaniu ginekologicznym ginek stwierdził, że synuś jest główką do dołu. Jednak przy USG okazało się, że jednak siedzi sobie główką do góry!!! A to przecież już 33t2d ciąży. Niby gin mówił, że szansa na odwrócenie jeszcze jest ale już coraz mniejsza. W każdym razie prawdopodobnie czeka mnie cc. Jakoś wcześniej też brałam pod uwagę cc, w razie gdyby była taka potrzeba, ale teraz jak szanse na cc są duże to jakiś cykor mnie obleciał. Ehh no ale nic może przez najbliższe dni oswoję się z tą myślą. W końcu cc też ma swoje plusy. Przede wszystkim, że poród nie będzie trwał nie wiadomo jak długo, bo tego też się bałam. No ale nic. Będzie co ma być.

A z Filipkiem generalnie wszystko ok. Waży już 2000 g, ilość płynu owodniowego w normie. Za bardzo się nam nie zaprezentował, bo leżał (żeby nie powiedzieć "stał") do nas pleckami. Podziwialiśmy jego piękny kręgosłup. No ale jak chce to niech się chowa. Za parę tygodni takiej szansy już mieć nie będzie.

A tak w ogóle zaglądam do Was ostatnio dość rzadko, bo mamy sporo na głowie. Negocjacje warunków kredytowych z bankami, łażenie po sklepach i wybieranie sprzętów do łazienki, wc i kuchni. Jest tego sporo, a czasu coraz mniej. Filipek urodzi się za ok. 6 tygodni i chcieliśmy do tego czasu zamieszkać w nowym mieszkaniu. Niby ekipa remontowa czeka tylko na hasło i wchodzi do mieszkania robić, ale im mniej czasu zostaje tym bardziej się stresuję. No ale najważniejsze, że z bankami (a w zasadzie jednym) negocjacje się udały i do końca tygodnia będziemy mieli już podpisaną umowę kredytową. W przyszłym tygodniu zostanie nam tylko notariusz i możemy zacząć działać.

Matal wpisz mi proszę wagę Filipka w 34t - 2000g

Ladan a Ciebie proszę o wpisanie kolejnej wizyty na 17.08. g. 13:15
Super że wizyta udana
trzymam kciuki za remont

Cytat:
mój starutki przyjeżdża w sobotę wieczorem i dopiero we wtorek rano jedzie i w następnym tygodniu tak
super!
dobrze że ma szansę w miarę często cie odwiedzać

jadę do rodziców po zapas warzyw

Jaś, 22.10.2013 r.

rusałka_1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-31, 11:15   #3595
87czarna
Zakorzenienie

Zjadłam właśnie pączka,pączusia... pączuśka
Szkoda,że sama wyglądam jak ta słodkość!

Stary 2013-07-31, 11:17   #3596
rusałka_1
Zakorzenienie

Cytat:
Wrocławskie porodówki wg położnej z SR:
Borowska - pokoje 2-os z łazienką odremontowane i nowe, parawany - duża intymność. Mało miejsc na oddziale położniczym, tylko 18. Bardzo duża medykalizacja porodu - leżenie pod ktg, brak możliwości wyboru pozycji, oksytocyna, nacinanie krocza, itp; mało porodów rodzinnych. mało znieczuleń, ale dostępny gaz. Ściśle przestrzegany czas kontaktu matki z dzieckiem po porodzie - co najmniej 2h. Często odsyłają z braku miejsc, bo pierwszeństwo mają matki leżące na patologii, a to największy oddział patologii na dolnym śląsku

Chałubińskiego
- bardzo duża różnorodność pozycji i możliwość wyboru, stołki do porodu, itp; przy porodzie rodzinnym w salach 1-os opłata 150 lub 250 zł (do potwierdzenia, w zależności od sali); oprócz tego są też 4 dodatkowe boksy, gdzie też można rodzinnie; bardzo dobra poradnia laktacyjna na miejscu w szpitalu; mało znieczuleń, ale dostępny gaz. Możliwy poród w wodzie, ale wymaga wcześniejszej zgody ordynatora. Budynek niewyremontowany, stary, hotelu nie przypomina, ale dobra opieka Bardzo duży oddział jak na ilość porodów, więc raczej nie ma tłoku

Kamińskiego - wszystkie sale do porodu rodzinnego o wysokim standardzie, bezpłatnie, możliwość wyboru pozycji, dobrze wyposażona nowoczesna porodówka, ale położna porównała ten szpital do taśmy produkcyjnej, bardzo dużo porodów a mały i słaby oddział położniczy, często matki leżą na innych oddziałach i różnych piętrach, bo nie ma miejsca, są z dala od dzieci; mało znieczuleń, częściej gaz. Z tego szpitala najczęściej odsyłają, bo nie ma miejsc

Brochów - największy oddział, aż 38 łóżek, dużo pokojów jednoosobowych, najwięcej znieczuleń - jeśli komuś zależy koniecznie na znieczuleniu, to na Brochowie o nie najłatwiej; opłata za poród rodzinny w postaci cegiełki; Jakoś mi umknęła tu informacja o wyborze pozycji...

Trzebnica - bardzo ładne położenie szpitala, kameralny, ładny oddział położniczy, mało porodów, więc nie ma tłoku. Niestety przy porodach rodzinnych zdarza się (gdy jest więcej rodzących), że tatuś może być tylko na ostatniej fazie; rzadkie znieczulenia

Oława - 2-os sale, ale budynek "socjalistyczny", nie ma odwiedzin na salach, tylko w oddzielnym pokoju odwiedzin; możliwość wyboru pozycji, nie ma tłumów, rzadkie znieczulenia

Do tego - na Brochowie i Borowskiej trzeba mieć wcześniej w karcie ciązy wcześniejszy wpis od ordynatora lub lekarza dyżurującego o zgodzie na poród rodzinny

Na Borowskiej i Chałubińskiego są studenci i większe prawdopodobieństwo wizyt pokazowych, gdzie jest profesor i 20 innych osób

Także ogólnie zależy, co jest dla kogo ważne. Ja się utwierdziłam w przekonaniu, że Chałubińskiego to dobry wybór, zwłaszcza że mam tam lekarza
dzięki za szczegółowy opis
muszę to w końcu "przetrawić":rolleyes :

powiedz mi ty na SR chodzisz do szpitala na Chałbińskiego?

Jaś, 22.10.2013 r.

rusałka_1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-31, 11:17   #3597
tassia
Zakorzenienie

dziewczyny drugi dzien ciagnie mnie dol brzucha... nie pachwiny tylko dol brzucha plus bol jajnika
w sobote jade na wesele
nie wiem cyz nie powinnam isc zmierzyc chociaz dlugosc szyjki
albo na IP jechac...
schizuje sie...ale pewnie bez sensu

[/RIGHT]
tassia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-31, 11:18   #3598
87czarna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tassia Pokaż wiadomość
dziewczyny drugi dzien ciagnie mnie dol brzucha... nie pachwiny tylko dol brzucha plus bol jajnika
w sobote jade na wesele
nie wiem cyz nie powinnam isc zmierzyc chociaz dlugosc szyjki
albo na IP jechac...
schizuje sie...ale pewnie bez sensu
Ty wiesz,że ja mam to samo od wczoraj...
Myślałam,że mi przeszło,ale znowu czuję ten dyskomfort :/
Nie wiem..może to dzidzia robi sobie więcej miejsca???

Stary 2013-07-31, 11:19   #3599
Diorisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 87czarna Pokaż wiadomość
Pewnie gdyby tutaj na każdej wizycie badali dowcipnie,to bardziej bym o to dbała,a tak? NIE CHCE MI SIĘ W OBECNEJ SYTUACJI

hehe też by mi się nie chciało jakbym miała odbywać tą wątpliwą przyjemność na samolociku rzadziej
Będziesz miała trochę roboty przed samym porodem Wtedy przed maszynką to w ruch pójdą chyba nożyczki
Stary 2013-07-31, 11:19   #3600
matallewar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 87czarna Pokaż wiadomość
Ja to samo
CHociaż co miesiąc przed wizytą ogarniam piczę, bo głupio tak do gina iść Ale jakbym miała rzadziej wizyty, to normalnie bóbr

Rok z Jillian i Mel B✓
Extreme shed&shred lvl 2 (9/15)
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

Gluten, Sugar & Meat Free
More water&vegetables
13/100 sugarfree days
matallewar jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości