Panny Młode 2015 cz. 5 - Strona 127 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-07-31, 18:18   #3781
viva91
na przekór do celu

Dot.: Panny Młode 2015 cz. 5

Cytat:
Napisane przez existence Pokaż wiadomość
no to u nas tort jest o tej co ustalimy, chcialabym kolo 21, sluby sa o roznych godzinach ale przewaznie 14-17. Tego spotkania u mlodego tez nie ma no a gorzko to chyba zalezy od wodzireja no i taniec po obiedzie tez ale zabawy raczej sa kolo polnocy tez
myślę, że wszędzie może być ustalona godzina tortu, po prostu spotykałam się zawsze z tortem o północy wcześniej na ślubie jak o 16:00 chyba nie byłam. a "gorzko" najczęściej wołają goście, wodzirej tylko raz na samym początku
Cytat:
pewnie tak dlatego pisze ze to tylko taka moja opinia
spoko, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia po prostu
Cytat:
Napisane przez Edebedowa Pokaż wiadomość
Ej a co myślicie o usadzaniu gości? dobre to czy lepiej nie?
naczytałam się o tym dużo, o zachwytach nad tym i o niezadowolonych osobach ze swojego miejsca, TŻ jest zdecydowanie przeciwny, ja jestem pół na pół i myślę, że lepszym rozwiązaniem jest przypisanie gości do stolików, a nie do konkretnych miejsc* ale to moje zdanie

*przy założeniu, że na sali są mniejsze stoliki, a nie jeden czy dwa podłużne

---------- Dopisano o 18:18 ---------- Poprzedni post napisano o 18:15 ----------

Cytat:
Napisane przez pejlin Pokaż wiadomość
No a o weselu swoim to ja pisać nie będę bo wiecie że ja dziwna jestem i kilku rzeczy nie będzie u mnie Ale to już pisałam nie raz
Jak to, nie podzielisz się z nami relacją ze swojego wesela? Ej To, że nie będziesz mieć kilku rzeczy to znaczy, że nie można opowiadać o imprezie? Przestań Zresztą w porównaniu do planów dziewczyn u mnie też wielu rzeczy nie będzie
Stary 2013-07-31, 18:21   #3782
pejlin
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez viva91;42043225[COLOR=Silver
]
[/COLOR]
Jak to, nie podzielisz się z nami relacją ze swojego wesela? Ej To, że nie będziesz mieć kilku rzeczy to znaczy, że nie można opowiadać o imprezie? Przestań Zresztą w porównaniu do planów dziewczyn u mnie też wielu rzeczy nie będzie
Nie no miałam na myśli teraz że nie będę opisywać co i jak u mnie bo w regionie trochę inaczej jest niż ja planuję
Przecież zostałabym zlinczowana przez Was gdybym relacji nie zdała Nawet jej tytuł już mam
pejlin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-31, 18:23   #3783
Beezee
Zakorzenienie

Cytat:
no to u nas tort jest o tej co ustalimy, chcialabym kolo 21, sluby sa o roznych godzinach ale przewaznie 14-17. Tego spotkania u mlodego tez nie ma no a gorzko to chyba zalezy od wodzireja no i taniec po obiedzie tez ale zabawy raczej sa kolo polnocy tez
Ja właśnie nie chcę tortu koło północy, tylko gdzieś tak właśnie jak Ty u nas jest picie przy robieniu bramy u młodej, u Was też jest brama? ślub chciałabym mieć tak 14-15, pewnie stanie na 15 taniec tak samo po obiedzie. Nie spotkałam się z zabawami przed oczepinami ale na niewielu weselach byłam, a na swoim chciałabym, żeby zabawy były cały czas tzn no nie tylko po północy

Cytat:

U nas to gorzko i inne osładzanie wódki zależy od gości Na jednym weselu to słyszałam zupełnie nie znane mi wersje
A skoro o weselach mowa to okazuje się że poza trzecim weselem w tym roku w przyszłym już mamy zaklepane jedno Więc wybawię się przed swoim co nie miara
zazdroszczę Ci!!!

Cytat:
jak wszyscy to ja też w końcu przeczytałam opis wesela. U mnie ślub tak 15-17, powitanie tak samo, obiadek i pierwszy taniec. Zabawa do północy, o północy tort i po nim oczepiny, zabawy dla gości a po zabawach dalej dzikie tańce w między czasie przy stole przyśpiewki, róóóóóóżne, ja je uwielbiam !! (tylko jak jest "kto się w styczniu urodził" to nie lubię bo jak się jarnę, że styczeń i mam wstać i pić to już jest luty )

Ostatnio na weselu w okolicach Jarosławia spotkałam się ze starostą weselnym, który chodził i wszystkich częstował bimberkiem

Ej a co myślicie o usadzaniu gości? dobre to czy lepiej nie?
mam ten sam probem ze styczniem hahaha! do bani
ja za usadzaniem jestem zdecydowanie na TAK, najlepiej wiem, z kim usadzić znajomych, a nie żeby potem wpadli wszyscy i zamiast się zachowywać to będą lecieć z jezorami na wierzchu żeby dobre miejsce zajać haha nie no smieje, ale usadzenie dobra sprawa organizacyjna. tym bardziej ze tez planuje miec okragle stoliki

---------- Dopisano o 18:23 ---------- Poprzedni post napisano o 18:21 ----------

Cytat:
Nie no miałam na myśli teraz że nie będę opisywać co i jak u mnie bo w regionie trochę inaczej jest niż ja planuję
Przecież zostałabym zlinczowana przez Was gdybym relacji nie zdała Nawet jej tytuł już mam
To opowiedz co i jak, bo sama jestem ciekawa czego nie masz co mają inne, bo ja też skromnie
Stary 2013-07-31, 18:26   #3784
viva91
na przekór do celu

Cytat:
A, no juz myślałam
Cytat:
Napisane przez Beezee Pokaż wiadomość
Ja właśnie nie chcę tortu koło północy, tylko gdzieś tak właśnie jak Ty u nas jest picie przy robieniu bramy u młodej, u Was też jest brama? ślub chciałabym mieć tak 14-15, pewnie stanie na 15 taniec tak samo po obiedzie. Nie spotkałam się z zabawami przed oczepinami ale na niewielu weselach byłam, a na swoim chciałabym, żeby zabawy były cały czas tzn no nie tylko po północy
nie wiem czy to pytanie do ogółu czy do ex, ale odpowiem
u mnie raczej robi się bramy, ale niczego przy tym się nie organizuje, ot, panna młoda i kto się nawinie (najczęściej rodzice i rodzeństwo) ozdabiają jakoś bramę, trwa to jak najkrócej, bo są ważniejsze kwestie na głowie
o piciu przy tym dowiedziałam się z tego wątku
Stary 2013-07-31, 18:33   #3785
Beezee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
A, no juz myślałam

nie wiem czy to pytanie do ogółu czy do ex, ale odpowiem
u mnie raczej robi się bramy, ale niczego przy tym się nie organizuje, ot, panna młoda i kto się nawinie (najczęściej rodzice i rodzeństwo) ozdabiają jakoś bramę, trwa to jak najkrócej, bo są ważniejsze kwestie na głowie
o piciu przy tym dowiedziałam się z tego wątku
nie no, to było pytanie do ogółu
to jest cos na takiej zasadzie jak w zalaczniku
tylko u nas bardziej na bogato bo caly piatek sasiedzi i koledzy robią takie duze serce albo domek z iglakow na wysokosc 5-6 m
i wtedy w piatek wala w gaz wzniejsze kwestie u nas wlasnie maja mlodzi a brame to robia goscie albo i nawet koledzy niezaproszeni;p
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg ffe4b12ac8.jpg (89,1 KB, 4 załadowań)

Edytowane przez Beezee
Czas edycji: 2013-07-31 o 18:35
Beezee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-31, 18:33   #3786
pejlin
Wtajemniczenie

Cytat:

To opowiedz co i jak, bo sama jestem ciekawa czego nie masz co mają inne, bo ja też skromnie
To nie chodzi o to że skromnie tylko o rezygnację z tzw tradycji czyli
-autem jedziemy sami-pertraktuję żebym to ja prowadziła ale TŻ się stawia
-brak welonu i innych tym podobnych
-brak błogosławieństwa no ewentualnie dopuszczam coś na kształt tego ale bez religijnych bzdur(pisząc bzdura pisze ze swojego punktu widzenia-dla mnie to bzdury)
-brak oczepin
-baaaardzo ograniczone zabawy i to po ostrej selekcji
-nie do końca tradycyjne menu
- zero polterów
-zero ozdabiania klatek i innych takich
-usilne zrobienie wszystkiego co w mojej mocy aby uniknąć bram(nie przewiduję bo u mnie na osiedlu mało z kim rozmawiam a ci z którymi już rozmawiam to nie wiedzą że biorę ślub)
- na toast na wejściu szampan
Z tradycji takich typowych to będzie pierwszy taniec i tort no i suknia ślubna ale z kolorem i to na sukni i to w butach To tyle na chwilę obecną co pamiętam

Edit: no i żadnych wykupin, żadnego wychodzenia z osobnych domów

Edytowane przez pejlin
Czas edycji: 2013-07-31 o 18:37
Stary 2013-07-31, 18:38   #3787
Beezee
Zakorzenienie

Cytat:
-brak błogosławieństwa no ewentualnie dopuszczam coś na kształt tego ale bez religijnych bzdur(pisząc bzdura pisze ze swojego punktu widzenia-dla mnie to bzdury)
-brak oczepin
- zero polterów
-usilne zrobienie wszystkiego co w mojej mocy aby uniknąć bram(nie przewiduję bo u mnie na osiedlu mało z kim rozmawiam a ci z którymi już rozmawiam to nie wiedzą że biorę ślub)
Z tradycji takich typowych to będzie pierwszy taniec i tort no i suknia ślubna ale z kolorem i to na sukni i to w butach To tyle na chwilę obecną co pamiętam
No więc tak, nie zastanawiałam się, kto u nas pojedzie autem, ale chyba jednak żadne z nas nie będzie kierować ale autka żadnego raczej nie wypożyczamy. Pogrubionego nie rozumiem o co chodzi ani co to polter ja nie wiem czy będę miała welon
Stary 2013-07-31, 18:41   #3788
pejlin
Wtajemniczenie

Cytat:
No więc tak, nie zastanawiałam się, kto u nas pojedzie autem, ale chyba jednak żadne z nas nie będzie kierować ale autka żadnego raczej nie wypożyczamy. Pogrubionego nie rozumiem o co chodzi ani co to polter ja nie wiem czy będę miała welon
My jedziemy sami naszym własnym autem, co do twoich wątpliwości to u was się bramy ozdabia przy domach a u nas klatki schodowe u młodej i młodego , a polter to tłuczenie szkła młodym na szczęście na dzień przed weselem-okazja do popijawy
Stary 2013-07-31, 18:43   #3789
viva91
na przekór do celu

Cytat:
My jedziemy sami naszym własnym autem, co do twoich wątpliwości to u was się bramy ozdabia przy domach a u nas klatki schodowe u młodej i młodego , a polter to tłuczenie szkła młodym na szczęście na dzień przed weselem-okazja do popijawy
to i ja teraz wiem

szczerze mówiąc, to Twoje plany w dużej mierze pokrywają się z moimi, więc czy ja wiem, że takie wszystko inne będziesz mieć no chyba, że ja też "odstaję od normy" a sobie z tego sprawy nie zdaję
Stary 2013-07-31, 18:45   #3790
Malwina_89
Zakorzenienie

My też planujemy jechać sami, ale z prostego powodu - do malucha raczej nie zmieści się więcej osób

Mój zakątek czytelniczy
02.12.2012 r.
52/2013
75/2014
7/2015
Malwina_89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-31, 18:46   #3791
Beezee
Zakorzenienie

Cytat:
aaaa tych klatek myślę kurna! zamykają Was w klatce czy co?!
w ogóle nie zakumałam
Stary 2013-07-31, 18:47   #3792
pejlin
Wtajemniczenie

Cytat:
to i ja teraz wiem

szczerze mówiąc, to Twoje plany w dużej mierze pokrywają się z moimi, więc czy ja wiem, że takie wszystko inne będziesz mieć no chyba, że ja też "odstaję od normy" a sobie z tego sprawy nie zdaję
Ale ja nie pisałam że odstaję od was tylko od swojego regionu , i tu mam najbliższa okolicę bo województwo też się różni i tu by iixi mogła się wypowiedzieć gdyby była I tak dla przykładu moja babcia ostro zdziwiona że nie chcę żadnego welonu, toczka ani niczego, i że chcę kolorowe buty albo ze suknia będzie miała kolor , tak samo zdziwiona była na brak błogosławieństwa, oczepin, zabaw, dekorowania klatki itp
Stary 2013-07-31, 18:47   #3793
Beezee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malwina_89 Pokaż wiadomość
My też planujemy jechać sami, ale z prostego powodu - do malucha raczej nie zmieści się więcej osób
Brat tż i ich drużbowie jechaliśmy każdy osobnym maluchem.
Czyli 4 maluchy zajechało pod kościół
mi sie to nie podobało ale co kto lubi
Stary 2013-07-31, 18:47   #3794
viva91
na przekór do celu

Cytat:
w ogóle nie zakumałam
jak kanarki fajny masz tok myślowy
Stary 2013-07-31, 18:47   #3795
karolkao89
Zadomowienie

ja bede miec prawie wszystko, bo jestem tradycjonalistką:-D. Tort pewnie o północy, goscie o tym wiedzą, wiec jak co zawsze maja w zoladku przygotowane pusta przestrzen:P. Klatka bedzie ozdobiona na biało jednak (podoba mi sie ozdobienie, zwlaszcza ze moja jest odrapana i brudna - nie, umyc sie tego nie da a nie bede odmalowywac:P). Gdzies walne motyw kokardki na pewno.
A ja bym chciala do kosciola na piechotę, mamy 7minut. A na salę autem. Ale wiem, ze to nie wyjdzie bo znając mnie to na pewno bedziemy spoznieni xD.
karolkao89 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-07-31, 18:48   #3796
pejlin
Wtajemniczenie

Cytat:
w ogóle nie zakumałam
Stary 2013-07-31, 18:48   #3797
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Ale ja nie pisałam że odstaję od was tylko od swojego regionu , i tu mam najbliższa okolicę bo województwo też się różni i tu by iixi mogła się wypowiedzieć gdyby była I tak dla przykładu moja babcia ostro zdziwiona że nie chcę żadnego welonu, toczka ani niczego, i że chcę kolorowe buty albo ze suknia będzie miała kolor , tak samo zdziwiona była na brak błogosławieństwa, oczepin, zabaw, dekorowania klatki itp
No, o to mi chodziło, tylko się wysłowić nie umiałam
Stary 2013-07-31, 18:49   #3798
Edebedowa
Rozeznanie

to ja chyba jestem mega tradycjonalistka aż wstyd
Ale mnie się podoba, że jest brama, że młdy wykupuje młodą za wódkę, że się witają (młody pierwszy raz widzi suknię), błogosławieństwo- rodzice tam gadają sobie, dają krzyżyk do pocałowania i kropią wodą święconą, przy tym gra orkiestra to takie smutne że wszyscy płaczą , wychodzimy z domu, jedziemy do kościoła, później na weselu to witanie chlebem i solą ( co wybierasz? chleb, sól i pana młodego żeby pracował na niego ), w jednym kieliszku woda, w drugim wódka, rzucanie kieliszkiem, przenoszenie przez próg, szampan, toast, obiad, pierwszy taniec, dzikie tańce,podziękowanie dla rodziców, dzikie tańce, tort o północy (tak około), oczepiny, zabawy dla gości no i takie tam.

Zobaczymy na co teściowie się zgodzą i TŻ
Stary 2013-07-31, 18:51   #3799
Beezee
Zakorzenienie

Cytat:
jak kanarki fajny masz tok myślowy
chyba zryty nie zaskoczył mi trybik

Cytat:
Napisane przez karolkao89 Pokaż wiadomość
ja bede miec prawie wszystko, bo jestem tradycjonalistką:-D. Tort pewnie o północy, goscie o tym wiedzą, wiec jak co zawsze maja w zoladku przygotowane pusta przestrzen:P. Klatka bedzie ozdobiona na biało jednak (podoba mi sie ozdobienie, zwlaszcza ze moja jest odrapana i brudna - nie, umyc sie tego nie da a nie bede odmalowywac:P). Gdzies walne motyw kokardki na pewno.
A ja bym chciala do kosciola na piechotę, mamy 7minut. A na salę autem. Ale wiem, ze to nie wyjdzie bo znając mnie to na pewno bedziemy spoznieni xD.
hahaha tto tak jak ja zawsze ever forever spóźniona jakbym szła od tż też mielibyśmy 7 min, ode mnie 3,5 km , troche nie chce się z buta iść
Stary 2013-07-31, 18:53   #3800
pejlin
Wtajemniczenie

Cytat:
to ja chyba jestem mega tradycjonalistka aż wstyd
Ale mnie się podoba, że jest brama, że młdy wykupuje młodą za wódkę, że się witają (młody pierwszy raz widzi suknię), błogosławieństwo- rodzice tam gadają sobie, dają krzyżyk do pocałowania i kropią wodą święconą, przy tym gra orkiestra to takie smutne że wszyscy płaczą , wychodzimy z domu, jedziemy do kościoła, później na weselu to witanie chlebem i solą ( co wybierasz? chleb, sól i pana młodego żeby pracował na niego ), w jednym kieliszku woda, w drugim wódka, rzucanie kieliszkiem, przenoszenie przez próg, szampan, toast, obiad, pierwszy taniec, dzikie tańce,podziękowanie dla rodziców, dzikie tańce, tort o północy (tak około), oczepiny, zabawy dla gości no i takie tam.

Zobaczymy na co teściowie się zgodzą i TŻ
Dlaczego wstyd? Jeśli tylko to lubisz to super!
Ja po prostu nie specjalnie e zabawy i te inne, poza tym osobne wychodzenie z domu byłoby dziwne bo mieszkamy we wspólnym własnym mieszkaniu więc sztuczne by to było(już dawno nie studenci ta na marginesie ) No i przygotowywać też będziemy się w naszym mieszkaniu

Aaaa i złamaniem innej tradycji będzie szukanie sukni bo zamierzam jej szukać razem z TŻ
Stary 2013-07-31, 19:00   #3801
Edebedowa
Rozeznanie

Cytat:
Dlaczego wstyd? Jeśli tylko to lubisz to super!
Ja po prostu nie specjalnie e zabawy i te inne, poza tym osobne wychodzenie z domu byłoby dziwne bo mieszkamy we wspólnym własnym mieszkaniu więc sztuczne by to było(już dawno nie studenci ta na marginesie ) No i przygotowywać też będziemy się w naszym mieszkaniu

Aaaa i złamaniem innej tradycji będzie szukanie sukni bo zamierzam jej szukać razem z TŻ
Ja studiuję w wwa, TŻ mieszka tutaj a wesele w moich stronach, więc on pewnie wyjdzie z hotelu czy gdzie tam będzie spał, a ode mnie już razem a jak Wy macie ślub tam gdzie mieszkacie, to jasne, że od siebie wychodzicie bo bez sensu inaczej
Stary 2013-07-31, 19:02   #3802
pejlin
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja studiuję w wwa, TŻ mieszka tutaj a wesele w moich stronach, więc on pewnie wyjdzie z hotelu czy gdzie tam będzie spał, a ode mnie już razem a jak Wy macie ślub tam gdzie mieszkacie, to jasne, że od siebie wychodzicie bo bez sensu inaczej
No właśnie Chociaż ktoś miał tam pomysł żeby pojechał do siebie do domu dzień wcześniej i przyjechał po mnie...ale to by był osztuczne. Od kilku lat mamy własny mieszkanie i etraz mieibyśmy takie szopki odstawiać...Komicznie by to wyglądało
Stary 2013-07-31, 19:03   #3803
Beezee
Zakorzenienie

Cytat:
a my mamy rodzinne domy właśnie w odległości 3 km więc nie ma problemu on od siebie do mnie i kościółek
Stary 2013-07-31, 19:04   #3804
pati0090
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ANTERIA Pokaż wiadomość
Człowiek chce dłużej pospać to naskrobią 6 stron do nadrabiania, szczerze nie dałam rady tego nadrobić...
ja też nie ogarniam

pati0090 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-31, 19:04   #3805
viva91
na przekór do celu

Na wątku o faux pas młodych kilka dni temu była poruszana ta kwestia i ktoś to wytłumaczył, że w tradycji chodzi o to, że oddzielnie się wychodzi, bo nie jest się małżeństwem, a powrót jest razem, bo już się tym małżeństwem jest.

Nie mówię, że tak uważam, w zasadzie cytuję słowa kogoś
Stary 2013-07-31, 19:06   #3806
pati0090
Zakorzenienie

Cytat:

ja będę wychodzić od moich rodziców tam gdzie mieszkałam, a tż z domu gdzie mieszkamy teraz razem

Stary 2013-07-31, 19:08   #3807
pejlin
Wtajemniczenie

Cytat:
Na wątku o faux pas młodych kilka dni temu była poruszana ta kwestia i ktoś to wytłumaczył, że w tradycji chodzi o to, że oddzielnie się wychodzi, bo nie jest się małżeństwem, a powrót jest razem, bo już się tym małżeństwem jest.

Nie mówię, że tak uważam, w zasadzie cytuję słowa kogoś
Ok ale jak pisałam ja łamię wszelkie możliwe tradycje No i szopki odprawiać nie zamierzam, zresztą znacie dziewczyny mój pogląd Oboje z TŻ nigdy nie myśleliśmy o ślubie ale pewne wydarzenia sprawiły że "papierek się przydaje" dla nas w sensie duchowym czy mentalnym nie zmieni nic
Stary 2013-07-31, 19:08   #3808
pati0090
Zakorzenienie

Cytat:
-brak oczepin

- zero polterów

Edit: no i żadnych wykupin, żadnego wychodzenia z osobnych domów
no to ja w tym trzymam się tradycji

Stary 2013-07-31, 19:11   #3809
pejlin
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pati0090 Pokaż wiadomość
no to ja w tym trzymam się tradycji
Nikomu nie bronię Jeśli chodzi o błogosławieństwo to mnie się to kojarzy ze ślubem kościelnym dlatego nie chcę aby były "symbole religijne" Musze pomyśleć jak to ewentualnie inaczej ogarnąć żeby to było błogosławieństwo rodziców na "nową" starą drogę życia
Stary 2013-07-31, 19:13   #3810
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez pati0090 Pokaż wiadomość
ja będę wychodzić od moich rodziców tam gdzie mieszkałam, a tż z domu gdzie mieszkamy teraz razem
u mnie też będzie pokręcone, bo mieszkać będziemy w swoim mieszkaniu we Wro, a ślub i wesele 100 km dalej w naszej rodzinnej miejscowości, więc wychodzić będziemy każdy ze swojego domu rodzinnego, bo skądś trzeba
Cytat:
Ok ale jak pisałam ja łamię wszelkie możliwe tradycje No i szopki odprawiać nie zamierzam, zresztą znacie dziewczyny mój pogląd Oboje z TŻ nigdy nie myśleliśmy o ślubie ale pewne wydarzenia sprawiły że "papierek się przydaje" dla nas w sensie duchowym czy mentalnym nie zmieni nic
ok, tylko chciałam zaznaczyć, że taka wersja (choć nie wiem, czy jest prawdziwa) nie ma nic wspólnego z mieszkaniem ze sobą, a jedynie z faktem zmiany stanu cywilnego informacyjnie napisałam

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości