Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2 - Strona 132 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-08-03, 16:17   #3931
_Shiloh_
Wtajemniczenie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2

Cytat:
Napisane przez PawMaj13 Pokaż wiadomość
Shiloh, akurat o ból się nie obawiam, mój tz do najdelikatniejszych nie należy jeżeli chodzi o przytulanki i nie sądze, żeby dziecię mogło mi zrobić większą "krzywdę" (żeby nie było, tż nie robi nic na co bym się nie zgodziła, ale zwyczajnie "nie cacka" się z nimi), więc do karmienia pod tym względem to mnie raczej przygotował nieźle Gorzej z moją psychiką w tym temacie.
U mnie z psychiką ok, jakoś tak sobie wytłumaczyłam "że tak będzie i już", ale boję się popuchniętych, bolących od pierwszego ssania sutków, bo mój TŻ raczej delikatnie się z nimi obchodzi

W ogóle to rozmawiałam przedwczoraj ze znajomą, która tu rodziła bliźnięta (jedno naturalnie, drugie cesarką). Mówiła, że świetnie zniosła podanie ZZO i nie czuła się po nim źle. W sumie to przekonała mnie, że skoro mogę sobie trochę ulżyć w bólu to żebym rozważyła poród z ZZO, TŻ też jest tego samego zdania. Wiadomo, że słyszy się różne rzeczy o konsekwencjach typu: mdłości, bóle głowy i inne. Ale takie rzeczy dzieją się nawet po zwykłych zabiegach chirurgicznych, dentystycznych itp.
_Shiloh_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-03, 16:49   #3932
Sheperdess
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez _Shiloh_ Pokaż wiadomość
W takim razie po cichu gratuluję dziewczynki
Szczerze powiedziawszy ja nigdy nie jadłam takiego ciasta
U nas ok. 25 stopni i przyjemny wiaterek wieje.
Bardzo smaczne, tutaj często można je kupić w kawiarniach. Do kawy - pyycha.

Cytat:
Powiem tylko tyle - biedne dziecko.

Gdzie te kobietyyyy, prawdziwe takieee

Z ciekawości po przeczytaniu Waszych newsów ścisnełam sutki i zauważyłam kropelki, z jednej piersi bezbarwną, z drugiej białą... SZOK. teraz sobie uzmysłowiłam, że nie łatwo mi będzie zaakceptować nową funkcję moich piersi, zawsze były bodźcem seksualnym, a teraz mają dawać jeść dziecięciu...
O, mam dokładnie takie same odczucia. I też się martwię, czy dziecko mi za bardzo nie zmaltretuje piersi.

Co do ZZO, też jestem jak najbardziej za, czemu sobie nie ułatwić życia.
Stary 2013-08-03, 17:20   #3933
vacuity
Rozeznanie

Cytat:
Shiloh, akurat o ból się nie obawiam, mój tz do najdelikatniejszych nie należy jeżeli chodzi o przytulanki i nie sądze, żeby dziecię mogło mi zrobić większą "krzywdę" (żeby nie było, tż nie robi nic na co bym się nie zgodziła, ale zwyczajnie "nie cacka" się z nimi), więc do karmienia pod tym względem to mnie raczej przygotował nieźle Gorzej z moją psychiką w tym temacie.
Mam tak samo... Przeczytałam ostatnio broszurę na temat karmienia i mimo, że zapewniają, że karmienie dziecka piersią to super uczucie, które pokocham (!?) ciężko mi sobie nawet wyobrazić dziecko ssące moją pierś... Nie mówiąc o jakimkolwiek entuzjazmie z mojej strony dla takiej funkcji piersi :P

Mam dla Was ciekawostkę: http://nt.interia.pl/raport-medycyna...d_tyt_zdj_lead

Wyobrażacie sobie takie inkubatory? Może za sto lat ludzie będą stawiać sobie coś takiego w pokoju i oglądać, jak rośnie ich dziecko? Teoretycznie abstrakcja, ale jestem pewna, że już dziś byliby na to chętni. W końcu wyznawców hedonistycznej filozofii "im mniej wysiłku w życiu tym lepiej" nie brakuje. Mój bardzo mądry brat, znawca biotechnologii, śmieje się, że do takich rozwiązań jeszcze daleko, ale w końcu 100 lat temu ludzie też by nie uwierzyli, że będą papierosy, które trzeba będzie ładować prądem by móc się zaciągnąć
Stary 2013-08-03, 17:51   #3934
kefii
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez isia4891 Pokaż wiadomość

My mamy we wtorek 2 rocznice ślubu..i spedzimy ja w szpitalu...myslalam chociaz o jakim obiedzie pozniej ale zobaczymy czy bedziemy w nastroju...
My tez mamy we wtorek 2 rocznice ślubu, ale mąż bedzie w delegacji

dziewczyna wrzesień 2005
zaręczona 27 lipca 2009
żona 6 sierpnia 2011

II kreseczki 14 maja 2013
mój mały kochany synuś Mikołaj 17 stycznia 2014
II kreseczki 4 września 2014
kefii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-03, 18:20   #3935
agacia_cz
Zadomowienie

no to ja się podziele swoimi odczuciami po karmieniu dziecka:
jak dla mnie była to najgorsza kara jaką dostałam! ból nie do przejścia, przy każdym karmieniu płacz i zaciskanie zębów -moja córka miała bardzo mocny odruch ssania :/
zraziłam się po fakcie, kiedy to moja 2 dniowa córa zwymiotowała krwią!!! boż to było okropne! dziewczyna obok była przerażona bo stało się to jak wyszłam do ubikacji, położna przestraszona, pielęgniarki tak samo, co ja wtedy przeżyłam ;( i wiecie co się okazało? że mała wyssała ze mnie krew przez sutki! od tego momentu przestałam karmić moja psycha na to nie pozwoliła, wyobraźcie sobie noworodka , któremu z buzi wylatuje krew ;(
agacia_cz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-03, 18:35   #3936
kukurydzianaa
Rozeznanie

Dot.: Odp: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2

Cytat:
Napisane przez kilianna Pokaż wiadomość
ale co zrobić, nie chce przytyć, a jak przytyje i nie zrzuci, to nigdy tego dziecku nie wybaczy.
Dziecku? Ludzie są naprawdę tępi. I pomyśleć, że głos takiej osoby w wyborach ma taką samą ważność, co osoby normalnej.

Tak piszecie o tych wyprawkach.... A ja się boję kupować cokolwiek. Boję się, że jeszcze coś pójdzie nie tak, choć nie powinnam w sumie, bo zaczął mi się drugi trymestr i ryzyko jest coraz mniejsze (a nigdy wcześniej nie byłam w ciąży, nie poroniłam, ani nie miałam takich przypadków w rodzinie)
Mówiłyście już znajomym?

Perfuzja, dopisz i mnie! Monika; 26l; OM - 25.04.2013, TP - 27.01.2014
Strasznie zazdroszczę bliźniaczych ciąż! Ja od małego planowałam, ale teraz mi jeszcze nie wyszło
Stary 2013-08-03, 18:38   #3937
isia4891
Zadomowienie

Marchewkowe pycha ...aż mi ślinka cieknie ...prosto się robi tylko trochę składników jest...mniam

Edytowane przez isia4891
Czas edycji: 2013-08-03 o 18:43
isia4891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-03, 18:54   #3938
kukurydzianaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez patrycjja Pokaż wiadomość
Kurcze, jutro mamy pierwsza rocznicę, a mąż sobie wymyślił grilla u teściów :banghead:
Nie mam sił do niego. Chyba zabunkruje się w domu
Cytat:
Napisane przez kootek_mamrotek Pokaż wiadomość
Hej, ja jutro też mam pierwsza rocznicę i prawdopodobnie też mamy grilla. Z tym że u nas, zjada sie najbliżsi.. wolałabym coś we dwójkę, ale przecież nie zabronie przyjechać
Sezon grillowy widzę My mamy za tydzień pierwszą rocznicę i też grill. ALE - u nas będzie też ksiądz, który nam ślubu udzielał.

Cytat:
No tutaj już tesciowa tort piecze
Moja też się do tortu przymierza. Na pewno będzie dobrze do grillowanego mięsa pasował
Stary 2013-08-03, 18:59   #3939
ladylike_
Przyczajenie

Cytat:
W takim razie po cichu gratuluję dziewczynki
Szczerze powiedziawszy ja nigdy nie jadłam takiego ciasta
U nas ok. 25 stopni i przyjemny wiaterek wieje.
Dziękujeeee _Shiloh_
jak nie jadłaś to koniecznie zrob moje ulubione

Cytat:
Gratuluję ja znam ciasto marchewkowe wg Magdy Gesler dobre wychodzi i łatwo sie robi. Tyle że robiłam w formie muffinek wiec nie wiem jak z tradycyjną masą do tego

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Dziękiiii ja robię "normalne" i jest naprawdę bardzo proste do zrobienia wystarczy wymieszać wszystko..5 min i do piekarnika

[QUOTE=gosia261282;4209167 9]Gratuluję!

Ciasto marchewkowe jadłam,ale nie robiłam nigdy. Mogę prosic o przepis?

jasssnee,że tak..już podaję przepis
ja zawsze robię wg przepisu z wysokich obcasów...i dla mnie wychodzi najlepsze... robiłam też inne z dodatkiem wiórków kokosowych...ananasem..al e to już nie to samo

a więc potrzebujemy:

i 1/4 szkl. oleju 4 jaja

2 szkl. drobno utartej marchewki

2 szkl. mąki 2 szkl. cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cynamonu

2 łyżeczki sody szczypta soli

orzechy, rodzynki

Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki. Piec w temp. 180 st., ok. 40 min.

Polewę można zrobić wg uznania...z serkiem homogenizowanym naturalnym a najlepiej waniliowym albo polewę czekoladową :

Polewa: czubata łyżka kakao
4 łyżeczki cukru łyżeczka masła
2 łyżeczki zimnej wody

Wszystkie składniki połączyć i gotować na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Smarować zimne ciasto

isia4891 zapraszam do mnie
Stary 2013-08-03, 19:10   #3940
Negrid
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez agacia_cz Pokaż wiadomość
jak dla mnie była to najgorsza kara jaką dostałam! ból nie do przejścia, przy każdym karmieniu płacz i zaciskanie zębów -moja córka miała bardzo mocny odruch ssania :/
zraziłam się po fakcie, kiedy to moja 2 dniowa córa zwymiotowała krwią!!! boż to było okropne! dziewczyna obok była przerażona bo stało się to jak wyszłam do ubikacji, położna przestraszona, pielęgniarki tak samo, co ja wtedy przeżyłam ;( i wiecie co się okazało? że mała wyssała ze mnie krew przez sutki! od tego momentu przestałam karmić moja psycha na to nie pozwoliła, wyobraźcie sobie noworodka , któremu z buzi wylatuje krew ;(
O jej... to musiało być straszne przeżycie.
Ja bardzo chciałabym karmić, ale też się boje jak to będzie. Bo ja nie mam sutków, tzn one są w środku, wklęsłe, nic nie odstaje. Jest tylko brodawka. Lekarz coś mówił że trzeba będzie je "wyciągać" ale dopiero pod koniec ciąży.

Agacia współczuje przeżyć.
Negrid jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-03, 19:14   #3941
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ladylike_ Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny

Widzę, że tutaj będzie przewaga chłopaków dla równowagi ja będę miała na 80% DZIEWCZYNKĘ )) tak stwierdził lekarz w 13 tyg ( ale nie brałam tego na poważnie ponieważ to za wcześnie teraz jestem w17 tc i Pani doktor potwierdziła, że wg niej też będzie dziewczynka ponieważ nic nie widzi tam między nogami tak na 99% będę wiedziała na połówkowym ok 21 tc... ahh) cieszę się strasznie...

super
Stary 2013-08-03, 19:20   #3942
ladylike_
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
super
magnusiu
Stary 2013-08-03, 19:24   #3943
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
nie wyobrażam sobie co czułaś, straszne przeżycie
Stary 2013-08-03, 21:01   #3944
em ma
Zadomowienie

Cytat:
Hej, hej

U nas powoli wszystko do przodu. TŻ dostał ofertę pracy, czekamy na poniedziałek, żeby założył konto i mamy nadzieję, że wypali. Trzymajcie kciuki

Wczoraj pochodziliśmy po centrum, weszłam do Mother Care, ale ceny niektorych ubranek niczym z kosmosu. Później poszliśmy do Primarka i były super ciuszki dla dzidziusiów, wymacałam je i wydały mi się dobre gatunkowo, oczywiście bawełniane. No i cena też bardzo przystępna.

A dzisiaj rano poczułam dzieciaczka pierwszy raz tak dobrze, że wiedziałam, że to nie moje jelita ani nic innego. Po prostu leżałam rano na lewym boku i poczułam, że coś mi się wierci pod pępkiem nie jest to jeszcze bardzo intensywne, ale jest
Oczywiście trzymam kciuki za pracę
Gratuluje pierwszych ruchów dzidzi
Cytat:
Hej dziewczyny

Widzę, że tutaj będzie przewaga chłopaków dla równowagi ja będę miała na 80% DZIEWCZYNKĘ )) tak stwierdził lekarz w 13 tyg ( ale nie brałam tego na poważnie ponieważ to za wcześnie teraz jestem w17 tc i Pani doktor potwierdziła, że wg niej też będzie dziewczynka ponieważ nic nie widzi tam między nogami tak na 99% będę wiedziała na połówkowym ok 21 tc... ahh) cieszę się strasznie...

A poza tym jak znosicie ten upał dzisiaj?? ja byłam na 5 min w sklepie i juz mam dość... ponad 30stopni!!! oszalec można...poza tym oczywiście zapomniałam kupić proszku do pieczenia i muszę wyjść znowu wrrr piekę ciasto marchewkowe dla TŻ który nigdy takiego nie jadł i nie wyobraża sobie połączenia ciasta z marchewką
Gratuluję dziewczynki
Kocham ciasto marchewkowe!!! Ojja...muszę sobie zrobić
Cytat:
Agacia współczuję przeżyć.
Co do kp to myślę, że nie ma się do czego zmuszać...jak się tego nie czuje, to nie będzie to ani dobre dla dziecka ani dla nas. Psychika ma tu bardzo dużo do powiedzenia...
Ja póki co nie wyobrażam sobie siebie karmiącej. Może to się jeszcze zmieni z biegiem czasu.
Stary 2013-08-03, 21:21   #3945
senira666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kukurydzianaa Pokaż wiadomość
Tak piszecie o tych wyprawkach.... A ja się boję kupować cokolwiek. Boję się, że jeszcze coś pójdzie nie tak, choć nie powinnam w sumie, bo zaczął mi się drugi trymestr i ryzyko jest coraz mniejsze (a nigdy wcześniej nie byłam w ciąży, nie poroniłam, ani nie miałam takich przypadków w rodzinie)
Mówiłyście już znajomym?
JA też nic nie mam i postanowiłam sobie że nie kupię nic przed 20 tygodniem.. trochę może to związane z jakimś przesądem ale trochę też
właśnie ze strachu tylko że ja mam za sobą dwa poronienia i póki co ciągle siedzę jak na szpilkach jutro będzie 15tc a ja ciągle się martwię i rozmyślam za dużo
Stary 2013-08-03, 21:29   #3946
Akkma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kilianna Pokaż wiadomość

To ja Wam też opowiem niezłą historię. Moja sąsiadka jest w 7 miesiącu ciąży, ma b. maly brzuch, myslalam, że taka jej natura,a tu się okazuje, że ona praktycznie nic nie je. Byla u mnie na pogaduchach i mówi, że jej facet (sportowiec) powiedział, że ma nie przytyć w ciąży za dużo, bo go brzydzą grubasy. Tak więc dziewczyna je rano chlebek ryżowy z pomidorem, o 13 mały obiad, o 15-16 znowu chlebek i później już nic. Powiedziałam, że dla mnie to niepojęte, bo przecież musi czuć głód i przyznała, że faktycznie, jest mocno głodna, ale co zrobić, nie chce przytyć, a jak przytyje i nie zrzuci, to nigdy tego dziecku nie wybaczy.
Jak usłyszałabym takie słowa od tżta, to w tej samej chwili wylądowałby za drzwiami
Cytat:
Napisane przez kefii Pokaż wiadomość
Żelazo dobvrze wchłania sie z witaminą C tak samo dobzre z kwasem foliowym i dobrzez z tłuszczami np. na obiad miesko wieprzowe i do tego słatka z olejem rzepakowym czy oliwą z oliwek.
NIe powinno sie łączyć pokarmów zawierajacy bardzo dużo żelaza z nabiałem czyli kromka z serem i szynka to nie najlepszy pomysł. Lepiej zjeść z szynką np rano a z serem wieczorem. Tak samo jeśli chodzi o kotelty nadziewane serem. NIe mówi bo sama czasem robie spagetti z mieskiem mielonym i do tego ser ale staram sie na codzień oddzielać a od czasu do czasu można coś pomieszać
Caly życie borykam sie z brakiem żelaza w organizmie wiec nauczyłam sie tak jeść by sobie nie szkodzić.
To moje standardowe śniadanie + pomidor. Mam zrezygnować z tego ?

Cytat:
To chyba siara jest czy cos tam moja kolezanka w 13 gdzies jest i tez to ma jak sie wykapie to jej delikatnie leci...normalka
W III trymestrze zmianom ulegają również piersi - powiększają się, a pod skórą uwidacznia się siateczka naczyń krwionośnych. Na skórze możesz zaobserwować rozstępy, widoczne jako fioletowo-czerwone bruzdy, a także ściemnienie otoczek sutkowych. Z brodawek możesz pod koniec ciąży wyciskać kropelki pierwszego mleka, tzw. siary- cytat
oooo nie :P Moje już są ogromnie i nie zgadzam się na ich powiększanie się

Cytat:
Napisane przez vacuity Pokaż wiadomość
Mam tak samo... Przeczytałam ostatnio broszurę na temat karmienia i mimo, że zapewniają, że karmienie dziecka piersią to super uczucie, które pokocham (!?) ciężko mi sobie nawet wyobrazić dziecko ssące moją pierś... Nie mówiąc o jakimkolwiek entuzjazmie z mojej strony dla takiej funkcji piersi :P
Mnie karmienie piersią kojarzy się z karmiącą krówką Przepraszam

Byłam 3 dni u babci. Więcej bym nie wytrzymała, ciągle tylko 'jedz za dwóch' i wszelkie inne 'złote' rady.
A jutro jadę z mamą nad morze na 2 tyg Więc będę tutaj rzadziej zaglądała.
Stary 2013-08-03, 21:47   #3947
isia4891
Zadomowienie

Ależ ci dobrze 2 tyg nad morzem...piękna pogoda się zapowiada...
Udanych wakacji dla wszystkich
Co do karmienia to jakoś się widzę w tej roli ja się tylko boję że moje piersi przed porodem się jeszcze zwiększa normalnie mam 75 D teraz są pełniejsze ale stanikow nie kupowałam nowych bo się mieszcze w te co mam tylko teraz mam chyba80 D.
Aaa i okropne te wilkie brązowy sutki ...

Edytowane przez isia4891
Czas edycji: 2013-08-03 o 21:49
isia4891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-03, 22:23   #3948
Amberella
Wtajemniczenie

GG do Amberella

Witam, po krótkiej nieobecności i ślę masę słonecznych pozdrowień znad Bałtyku . Czytam Was regularnie, ale podczas urlopowego szaleństwa brakuje czasu, by skupić się i coś skrobnąć.

Gratuluję wszystkim mamom poznanych płci i chłopców i dziewczynki . Też jestem zdziwiona przewagą mężczyzn, ale tłumaczę to sobie tak, że klejnoty bardziej rzucają się w oczy niż pipki na USG, więc chłopców szybciej można rozszyfrować .

Wszystkiego najlepszego z okazji rocznic ślubnych!

U mnie super. Nadmorski klimat sprawił, że opuściły mnie mdłości. Codziennie wcinam rybkę i plażuję. Do morza nie wchodzę głębiej niż po kolana, bo woda dla mnie lodowata. Siedzę grzecznie pod parasolem, ale słoneczko trochę mnie musnęło. Nawet fajnie patrzeć mi na mój brzuszek w bikini. Zaczynam go naprawdę lubić . razem z małżem obserwujemy małe dzieci i mamy rozkminy jakie będzie nasze. Trochę mi żal, że nie mogę schłodzić się zimnym browarkiem, ale jakoś sobie z tym radzę. Miałam też okrutną ochotę na tatar z łososia. Za rok, jak będę miała okazję zjem chyba kilogram.

Perfuzja, spokojnie możesz mi wpisać Kacpra. To już postanowione i przyjęło się w rodzinie.

Jeszcze raz pozdrawiam i spadam dzielnie towarzyszyć teżetowi, który będzie się alkoholizował łiskaczem . A co tam, na razie niech sobie pije, ma urlop w końcu. Niedługo będzie musiał czuwać najpierw nad godziną porodu, potem nad dzieciakiem.
Amberella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-03, 22:29   #3949
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
O kurcze,współczuję.
Ja akurat z tych uwielbiających karmić.
Tzn wiadomo,że coś bólu było na początku,był nawał,piersi muszą się przyzwyczaić do małego ssaczka. No ale źle nie było,a później było już wspaniale.

Cytat:

jasssnee,że tak..już podaję przepis
Dziękuję
Stary 2013-08-03, 22:30   #3950
kukurydzianaa
Rozeznanie

senira666, pewnie jakbym miała Twoje doświadczenia z poronieniami to chodziłabym teraz po ścianach... Mi wystarczyło, że mój mąż zachorował na chorobę zakaźną od razu po tym jak zobaczyliśmy na teście dwie kreseczki i zanim się nie ogarnęłam zaliczyłam sporo bezsennych nocy.
Wiem, że łatwo powiedzieć, ale "tylko spokój może nas uratować"

Cytat:
Niestety badania krwi nie najlepsze. W ciągu niecalego miesiąca moja hemoglobina spadła dosyć pokaznie no i teraz witaj żelazo, jeśli nie chcę zastrzyków.
Dziewczyny podpowiedzcie co mogę jesc ? Mięsa nie cierpię (wołowina czy wątrobka be), szpinak nie specjalnie, chyba że w naleśnikach w jednej z lokalnych restauracji. I buraki - nie cierpię od dziecka. A więc po liście zupełnie fe dla mnie co mi zostaje ? Aha - fanka czekolady też nie jestem :p
Mi też morfologia strasznie leci - mam 6 wyników poniżej normy... Jeszcze miód nektarowy gryczany zalecany jest na niedokrwistość wynikającą z powodu niedoboru żelaza. Jest odrobinkę ciemniejszy, ale jak dla mnie pycha!

Cytat:
Napisane przez cherubinka Pokaż wiadomość
Nina bardzo podoba się mojemu Tż-owi
Mojemu w ogóle się nie podoba, ale już moja w tym głowa, żeby zaczęło się podobać (oczywiście jeżeli okaże się, że w drodze jest dziewczynka)

Cytat:
Napisane przez kefii Pokaż wiadomość
Żelazo dobvrze wchłania sie z witaminą C tak samo dobzre z kwasem foliowym i dobrzez z tłuszczami np. na obiad miesko wieprzowe i do tego słatka z olejem rzepakowym czy oliwą z oliwek.
NIe powinno sie łączyć pokarmów zawierajacy bardzo dużo żelaza z nabiałem czyli kromka z serem i szynka to nie najlepszy pomysł.
Dobrze wiedzieć co robię źle
Stary 2013-08-03, 22:43   #3951
gosia261282
Gang Iren

Właśnie zjadłam jogurt z alkoholem... ale przeczytałam dopiero jak zjadłam,że zawiera alkohol. Ale dobre było

Taki:

http://2.bp.blogspot.com/-nTC80wGY9Z...s320/mull7.JPG
Stary 2013-08-03, 23:39   #3952
kootek_mamrotek
Zakorzenienie

GG do kootek_mamrotek

Cytat:
Sezon grillowy widzę My mamy za tydzień pierwszą rocznicę i też grill. ALE - u nas będzie też ksiądz, który nam ślubu udzielał.
nasz to też przyjaciel rodziny, ale z racji, że jest misjonarzem to obecnie jest w Argentynie

Cytat:
Napisane przez Amberella Pokaż wiadomość
Witam, po krótkiej nieobecności i ślę masę słonecznych pozdrowień znad Bałtyku . Czytam Was regularnie, ale podczas urlopowego szaleństwa brakuje czasu, by skupić się i coś skrobnąć.

Gratuluję wszystkim mamom poznanych płci i chłopców i dziewczynki . Też jestem zdziwiona przewagą mężczyzn, ale tłumaczę to sobie tak, że klejnoty bardziej rzucają się w oczy niż pipki na USG, więc chłopców szybciej można rozszyfrować .

U mnie super. Nadmorski klimat sprawił, że opuściły mnie mdłości. Codziennie wcinam rybkę i plażuję. Do morza nie wchodzę głębiej niż po kolana, bo woda dla mnie lodowata. Siedzę grzecznie pod parasolem, ale słoneczko trochę mnie musnęło. Nawet fajnie patrzeć mi na mój brzuszek w bikini. Zaczynam go naprawdę lubić . razem z małżem obserwujemy małe dzieci i mamy rozkminy jakie będzie nasze. Trochę mi żal, że nie mogę schłodzić się zimnym browarkiem, ale jakoś sobie z tym radzę. Miałam też okrutną ochotę na tatar z łososia. Za rok, jak będę miała okazję zjem chyba kilogram.

Perfuzja, spokojnie możesz mi wpisać Kacpra. To już postanowione i przyjęło się w rodzinie.

Jeszcze raz pozdrawiam i spadam dzielnie towarzyszyć teżetowi, który będzie się alkoholizował łiskaczem . A co tam, na razie niech sobie pije, ma urlop w końcu. Niedługo będzie musiał czuwać najpierw nad godziną porodu, potem nad dzieciakiem.
aaa zazdroszczę Przejęłaś dyżur nad Bałtykiem ja dziś go opuściłam a gdzie zawitałaś?

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Gratuluję!

Ciasto marchewkowe jadłam,ale nie robiłam nigdy. Mogę prosic o przepis?

To od ciebie też poproszę przepis
ja robiłam z tego przepisu http://krakowiankawbieszczadach.blog...eslerowej.html

Edytowane przez kootek_mamrotek
Czas edycji: 2013-08-03 o 23:40
kootek_mamrotek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-03, 23:59   #3953
kukurydzianaa
Rozeznanie

Cytat:
nasz to też przyjaciel rodziny, ale z racji, że jest misjonarzem to obecnie jest w Argentynie
To jest ksiądz 'z tradycjami' w tej rodzinie - udzielał ślubu teściom, ochrzcił mojego męża, udzielał mu komunii, udzielił nam ślubu i teraz, jak dożyje, ochrzci nam dzieciaczka i pochowa teściową
Stary 2013-08-04, 00:01   #3954
Amberella
Wtajemniczenie

GG do Amberella

Cytat:
zazdroszczę Przejęłaś dyżur nad Bałtykiem ja dziś go opuściłam a gdzie zawitałaś?
Jestem w Darłówku. Właśnie trwa przecudna burza . Został mi tydzień odpoczynku, a później też będę zazdrościć następnym urlopowiczkom
Amberella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-04, 00:03   #3955
_Kluska_
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2

Cytat:
Właśnie zjadłam jogurt z alkoholem... ale przeczytałam dopiero jak zjadłam,że zawiera alkohol. Ale dobre było

Taki:

http://2.bp.blogspot.com/-nTC80wGY9Z...s320/mull7.JPG
to musi być pyszne zazdraszczam. I ciasta marchewkowego też zazdraszczam....

Mi w taką pogodę strasznie się chce radlerka ostatnio rozmawiałam z koleżanką, która rok temu w wakacje była w ciąży. Mówiła, że jak już nie mogła się powstrzymać to piła pół szklanki radlera i dopełniała wodą. To sikacz 2%, ale jednak ja cieszę się, że daję radę się powstrzymać.

i tak marzę sobie, że może jutro gdzieś zobaczę piwo cytrynowe bezalkoholowe

II kreski - 09.05.2013

23.12.2013 o godz. 2:35 urodziła się Hania

Pyza dorasta
_Kluska_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-04, 08:54   #3956
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez senira666 Pokaż wiadomość
JA też nic nie mam i postanowiłam sobie że nie kupię nic przed 20 tygodniem.. trochę może to związane z jakimś przesądem ale trochę też
właśnie ze strachu tylko że ja mam za sobą dwa poronienia i póki co ciągle siedzę jak na szpilkach jutro będzie 15tc a ja ciągle się martwię i rozmyślam za dużo

nie ma co za dużo rozmyślać bo się w paranoję można wpędzić, wszystko będzie dobrze no bo niby dlaczego ma być źle?

---------- Dopisano o 08:48 ---------- Poprzedni post napisano o 08:46 ----------

Cytat:

wypoczywaj i się baw fajnie Ci- też bym nad morze chciała

---------- Dopisano o 08:50 ---------- Poprzedni post napisano o 08:48 ----------

Cytat:
Jestem w Darłówku. Właśnie trwa przecudna burza . Został mi tydzień odpoczynku, a później też będę zazdrościć następnym urlopowiczkom
uwielbiam to miasteczko!!!!! jeździłam tam 15 lat do małego na cały miesiąc. Ostatnio byłam tam 4 lata temu z małżem.
Darłówko jest super

---------- Dopisano o 08:51 ---------- Poprzedni post napisano o 08:50 ----------

Cytat:
Napisane przez _Kluska_ Pokaż wiadomość
i tak marzę sobie, że może jutro gdzieś zobaczę piwo cytrynowe bezalkoholowe

jest jabłkowa bavaria prawie to samo....

---------- Dopisano o 08:54 ---------- Poprzedni post napisano o 08:51 ----------

Dziewczyny od wczoraj boli mnie jeden cycek... tzn bolą oba tak normalnie ale ten jeden to jak bym jakiś kamień miała albo siniaka w jednym miejscu nie uderzyłam się, nic sobie nie zrobiłam a ten gad boli i to naprawdę fest
Stary 2013-08-04, 09:05   #3957
em ma
Zadomowienie

Dzień dobry
Cytat:
Napisane przez senira666 Pokaż wiadomość
Ja skończyłam 20 tydzień, nie mam za sobą takich doświadczeń jak Ty, ale też nic jeszcze nie kupiłam Może kupimy coś po usg połówkowym Ciągle mi się wydaje, że mam jeszcze kupę czasu.
Cytat:
Napisane przez Akkma Pokaż wiadomość
Byłam 3 dni u babci. Więcej bym nie wytrzymała, ciągle tylko 'jedz za dwóch' i wszelkie inne 'złote' rady.
Długo wytrzymałaś...ja uciekłam po jednym dniu-miałam nocować, ale zadzwoniłam po męża żeby po mnie przyjechał, bo myślałam, że oszaleję od tych rad i opowieści jak to się kiedyś rodziło
Cytat:
Kacper bardzo ładne imię
Cytat:
O kurcze,współczuję.
Ja akurat z tych uwielbiających karmić.
Tzn wiadomo,że coś bólu było na początku,był nawał,piersi muszą się przyzwyczaić do małego ssaczka. No ale źle nie było,a później było już wspaniale.
Trudno mi sobie póki co wyobrazić, że karmienie może być wspaniałe...
Cytat:
To jest ksiądz 'z tradycjami' w tej rodzinie - udzielał ślubu teściom, ochrzcił mojego męża, udzielał mu komunii, udzielił nam ślubu i teraz, jak dożyje, ochrzci nam dzieciaczka i pochowa teściową
Stary 2013-08-04, 09:13   #3958
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Stary 2013-08-04, 09:30   #3959
senira666
Zakorzenienie

Dzień dobry.
Dzięki dziewczyny staram się za dużo nie myśleć ale samo mnie tak nachodzi co jakiś czas... ale wtedy pyta męża czy wszystko jest ok a on zawsze mówi: "oczywiście że tak kochanie wszystko jest w porządku" i od razu robi mi się lepiej
Stary 2013-08-04, 09:31   #3960
vacuity
Rozeznanie

Cytat:
Ależ ci dobrze 2 tyg nad morzem...piękna pogoda się zapowiada...
Udanych wakacji dla wszystkich
Co do karmienia to jakoś się widzę w tej roli ja się tylko boję że moje piersi przed porodem się jeszcze zwiększa normalnie mam 75 D teraz są pełniejsze ale stanikow nie kupowałam nowych bo się mieszcze w te co mam tylko teraz mam chyba80 D.
Aaa i okropne te wilkie brązowy sutki ...

Ja też i bez ciąży mam spore piersi. Kupuję 75D, ale mam stanik ze ślubu wymierzony przez brafitterkę - 70F. Mam cichą nadzieję że już nie urosną za bardzo, na razie jedynie się zaokrągliły i wygląda to fajnie. Ale jak widzę koleżankę, która po 3 dzieci ma biust ze trzy razy taki jak mój, to mnie mrozi... Sama jest drobna, ale piersi ma największe jakie w życiu widziałam... A że mieszka na wsi i pracuje chyłkiem w polu to mimo 26 lat już jej kręgosłup wysiada.

Ps. A wiecie co? Po tej rozmowie o piersiach śniło mi się, że karmię dziecko. To było takie.... rzeczywiste. Więc w zasadzie już wiem jak to jest

Edytowane przez vacuity
Czas edycji: 2013-08-04 o 09:33
vacuity jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości