|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#17011 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Ile dzisiaj zjadłam ? :)
Cytat:
dzieki za odpowiedz sama ja wcinam czesto i myslalam ze to dobre zrodlo bialka pozdrawiam
|
|
|
#17012 |
|
Rozeznanie
|
|
|
#17013 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
sa osoby, które nie są wstanie schudnac na diecie z ww i dlatego tak dobre efekty daje dieta Berardiego ale to co napisałaś to było uogólnienie, które moze wprowadzic niepotrzebne zamieszanie osobiście jestm zwolennikiem duiety Berargiego lub low-carb ale sa różne metody a podstawą chudnięcia jest ujemny bilans z diety i ruchu tak jak pisała Lolcia wypróznianie to nie metabolizm, przemiany metaboliczne zachodzą w mitochondriach problem z wypróżnianiem sa spowodowane zbyt małą ilościa błonnika i wody
Całkowite lekceważenie wszelkich zagrożeń sprawiało jakoś, że zagrożenia zniechęcały się, rezygnowały i znikały.Terry Pratchett Doświadczenie jest szkołą, w której lekcje drogo kosztują ![]() Fuksjowa Roma S. Pilewicz szuka nowego domu Tous Rosa karmel i pomarańcz też szukają nowego domu |
|
|
|
|
#17014 |
|
Rozeznanie
|
Pingwinku mam pytanie-przepraszam za mały off-top-co sądzisz o diecie Montignaca?
Wydaje mi się nieco zbliżona do diety Berardiego-może poza ilością posiłków. Pytam,bo ją stosuję i bardzo mi się podobają efekty-ale nie chcę sobie zrobić krzywdy. |
|
|
|
#17015 |
|
Zakorzenienie
|
MM nie ma kompletnie nic wspólnego z dietą Berardiego
moim zdaniem dieta MM to napewno bardzo zdrowa dieta, ale co do jej skuteczności w odchudzaniu mam pewne wątpliwości dla mnie jest zbyt skomplikowana ja lubię prost i skuteczne metody
Całkowite lekceważenie wszelkich zagrożeń sprawiało jakoś, że zagrożenia zniechęcały się, rezygnowały i znikały.Terry Pratchett Doświadczenie jest szkołą, w której lekcje drogo kosztują ![]() Fuksjowa Roma S. Pilewicz szuka nowego domu Tous Rosa karmel i pomarańcz też szukają nowego domu |
|
|
|
#17016 |
|
Rozeznanie
|
Dziękuje za odpowiedź
|
|
|
|
#17017 |
|
Zakorzenienie
|
Pingwin2 ja mam do Ciebie ogromną prośbę
Mam kłopot z układaniem tych posiłków niby czytam coś tam wiem ale w praktyce sobie nie radzę , proszę abyś podała taką prawidłowy jadłospis na cały dzień ile czego trzeba aby było wystarczająco tego białka i z tym łączeniem to też katastrofa.Ja już wpadam w panikę nie radzę sobie z tym a jak podałabyś taki przykład obrazowo to wszystkim tym co sobie z tym nie radzą byłoby łatwiej |
|
|
|
#17018 |
|
Rozeznanie
|
hmmm...mam pytanko - przed chwilką wszamałam czerwoną fasolkę z puszki i tak się zastanawiam czy jest tucząca? bo gdzieś czytałąm że ma sporo białka ale i węglowodanów....:/
jak to z nią jest? i czy jest ważna w diecie? |
|
|
|
#17019 |
|
Zakorzenienie
|
makroskładiki dobiera sie do konkretnej osoby
nie ma uniwersalnych jadłospisów może byc tak tylko musisz sobie dobrać ilość szynka+jajka+ szklanka warzyw lun szynka + bułka+szklanka warzyw sałatka z piersi kurczaka warzyw i oliwy salatka z tuńczyka warzyw i orzechów omlet z białek z owocami i jogurtem twaróg lub kazda dowolna kombinacja białka i warzy z dodatkeim albo tłuszczu albo weglowodanów i owoców
|
|
|
#17020 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam dzisiaj chwilę zwątpienia. Mam wrażnie, że mimo drugiego tygodnia starań wciąż się obżeram i na to samo by wyszło, gdyby jadła tak jak zwykle (wszystko i duuużo
). Powiedzcie mi czy to, że zdarza mi się raz na 2,3 dni zjeść coś słodkiego sprawia, że ta dieta nei ma sensu?Dodam moze, że "dziennik posiłków" wyliczył mi, że potrzebuje (redukcja) 1300Kcal. Chodzę trzy razy w tygodniu na aerobik. Wczorajsze menu: I pół miseczki musli z mlekiem (musli z różnymi rodzajami płatków - owsainymi, kukurydzianymi itd.) II dwie kromki pieczywa lekkiego z serkiem naturalnym i szczypiorkiem, małe jabłko III mała bułeczka z szynką i serem żółtym (nie jadam masła), troszkę popkornu ![]() IV mały i cienki kotlet schabowy, dwa ziemniaki, różne rodzaje salat z marchewką V kawałek ciasta ![]() ![]() (ok. godz. 21 - spać poszłam przed 12)Zupełnie nie mam silnej woli...
|
|
#17021 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja ostatnio wody wypijam co najmniej 2 l, nie wspominająć o herbatkach jem dużo warzyw, siemię lniane i nic w tej sprawie się u mnie nie dzieje, nic kompletnie
|
|
|
#17022 |
|
Zakorzenienie
|
ja pisałam o konkretnym przypadku
u Ciebie są problemy ze zbyt powolną motoryka jelit moze masz zespół jelita wrażliwego - jeśli często boli Cię brzuch, masz wzdęcia, uczucie pełności po posiłku albo pijało sie za duzo herbatek przeczyszczająch kiedyś? poza tym norma jest udawanie sie do toalety raz na 2 dni nawet 3 - nie trzeba koniecznie latać codziennie idź do lekarza
|
|
|
#17023 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bez dawki senesu do toalety nie chodzę wcale to zamknięte koło chyba
|
|
|
#17024 |
|
Zakorzenienie
|
Pingwin2 dzięki to mi
trochę rozjaśniło ale jeszcze jedno pytanie Uwielbiam owsiankę na mleku jak ją wkomponować aby było dobrze np na pierwsze śniadanie do tego pół kostki chudego sera i jakieś nasiona np słonecznik???czy to będzie prawidłowo i wystarczająco? |
|
|
|
#17025 |
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczynki
Wy tu wszystkie naprawdę chudzinki jesteście ![]() Tylko ja taka hmm,
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
|
|
|
#17026 |
|
Zakorzenienie
|
Mój jadłospis na dziś:
Śn: owsianka z jabłkiem,kawałkiem twarogu,łychą otrębów IIŚn: kromka wielozbożowego z chudą wędliną,warzywami Będzie: O: mięsko gotowane z kurczaka,warzywa 400g,jajko sadzone bez tłuszczu P: wiejski 150g,otręby,słonecznik,or zechy K: chudy twaróg około 200g Jeśli są jakieś błędy,prosiłabym o skorygowanie
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
|
|
|
#17027 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hm... Jak szukałam starszych tematów na forum, odnośnie 'jak przyspieszyć metabolizm' - to wszystkie rady były typu : czerwona, zielona herbata, błonnik, więcej posiłków, więcej wody, otręby, chleb pełnoziarnisty, siemie, woda z cytryną, suszone śliwki, etc. Ale z Twojej wypowiedzi wnioskuję że to tylko wspomaga wypróżnianie w takim razie. To zatem jak przyspieszyć metabolizm oprócz zwiekszenia ruchu? |
|
|
|
|
#17028 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#17029 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
e, nie wierze, ze Ty jestes "taka hmm" a ja wczoraj jadlam truskawki z pieprzem - calkiem fajne polaczenie. Kiedys o tym uslyszalam, i wczoraj wyprobowalam. Mimo wszystko wole same albo na slodko, ale takie z pieprzem to mila odmiana i chyba zdrowiej zjesc z pieprzem niz z cukrem np ![]() no a dzis wlasnie przed chwilka robilam obiadek i juz ugotowalam brazowy ryz, wysypuje na talerz, dodaje pokrojone juz truskawki, robie wielka porcje, (bo mam mega ochote na moj 3skladnikowy obiad), otwieram lodowke w celu znalezienia tam serka wiejskiego... no i wlasnie... okazuje sie ze na smierc zapomnialam go kupic, a bylam pewna ze kupilam! i ze mam. i ze bede go jesc dzis na obiad... hihihi strasznie zakrecona ostatnio jestem
|
|
#17030 | |
|
Zadomowienie
|
[COLOR="Black"]
Cytat:
śn: szklanka wody z platerkiem cytryny , 5 łyzek płatków owsianych(górskich), 250 g jogurtu sanok 0%, kawa bez cukru IIśn:jabłko ,05Lwody mineralnej, doszedł kapusniaczek z grzybami taki 7cm na 4cm obiad porazka 2nalesniki z dzemem agrestowym i 3,5 nalesnika bez dzemui tyle nic wiecej nie jem buuu a miało być tak pieknie !!! pod:mandarynka,serek FIGURA (Turek)150g,1 ogórek kiszony,2 rzodkiewki i troszke szczypiorku kol: tunczyk w sosie własnym(185g) dużo czerwonej i zielonej herbaty oraz kawy [/COL
|
|
#17031 |
|
Zadomowienie
|
jutro dzień białkowy
0 jogurtu 0 płatków 0 nalesników tunczyk,serek wiejski a na obiad filet z kurczaka albo nawet 2 gotowane na parze
|
#17032 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
więc jak owsianka to z twarogiem i bez słonecznika pyszny jest placek owsiany z białek z owocami i jogurtem ather no cóż powiem skromnie ja jestem zawodowcem ![]() a co do metabolizmu to jak ci juz pisałam: odpowiednia kaloryczność diety białko trening siłowy, bo zwiększa EPOC i LBM hiit
|
|
|
|
#17033 |
|
Raczkowanie
|
a jak to jest z zielona herbata?jakie ma wlasciowsci?i ile mozna jej pic?i czy jest roznica czy to jest taka z herbaciarni lisciasta czy taka z torebki expresowa?
|
#17034 |
|
Zakorzenienie
|
Ś: 250-300ml mleka 2%+płatki
2ś: serek wiejski krasnystaw 150g +kawa z mlekiem O: Filet łososia+3 małe ziemniaki+3 kawałki brokułów P: Nie wiem K: Bułka z wędliną |
|
|
|
#17035 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki Pingwin2
Ja tak kombinuję pewnie to jeszcze nie idealnie ale dziś jest tak: 1śn.2kromki pełnoziarniste do tego sałata wędlina pomidor rzodkiewka ogórek i wiejski 2śn twarożek i jogurt z otrębami ob, sałatka: tuńczyk ,fasola czerw. pomidor ogórek 3 kotlety sojowe gotowane i ogórek szkl maślanki podw. twaróg z warzywami kol.pierogi z serem planuję ale ze 4 wczoraj robiłam a są pyszne czy to jest dobrze? Mam nadzieję że już trochę lepiej |
|
|
|
#17036 |
|
Raczkowanie
|
dzisiaj skromnie,to przez nerwy
i zły humorsniadanie:2 kanapki z serkiem topionym, kawa obiad:serek wiejski, jabłko, kawa
|
|
|
|
#17037 |
|
Zakorzenienie
|
ehh dzisiaj jestem masakra :/
Ś: 3 plastry sopockiej, owsianka, 100 g wiejśkiego, rogal posmarowany twarogiem z rzodkiewką IIŚ: kromka złożona grahamu z twarogiem, sopocką i rzodkiewką IIIŚ: jogobella suszona śliwka O: 1,5 grahamki z masłem, szynką i rzodkiewką, cycek gotowany, miska mizerii i teraz musze zjeść grzeczny podwieczorek tuńczyk może być?
|
|
|
|
#17038 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
celem jest redukcja? trudno ocenić dokładnie dietę, ktora nie ma podanych BTW a nawet gramatury poza tym nic o Tobie nie wiem wiec mogę ocenić tylko składniki to co na czerwono raczej powinno pojawiać się w diecie okazjonalnie poza tym za dużo twarogu za mało warzyw i NNKT, no w sumie to nigdzie ich nie ma jedzenie na kolację pierogów czyli ww i tłuszczu to spory błąd, jak już chcesz zjeść cos takiego to najmniej szkody spowoduje po treningu silowym tak samo jak już ktoś chce zjeść coś slodkeigo ( oczywiście lepiej nie jeść) to niech zje to do posilku potreningowego, wtedy mniej w tyłek pójdzie
|
|
|
|
#17039 |
|
Zakorzenienie
|
a ja mam takie pytanie do Was, bo mnie to strasznie ciekawi
czemu większość z Was żywi się głównie twarogiem?
|
|
|
#17040 |
|
Zakorzenienie
|
ja po prostu lubię twaróg
Czasem używam zamiast masła, czasem jem z warzywami - po prostu dlatego, że smakuje
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:21.

Zazwyczaj jest to plasterek, dwa, a to za mało.
sama ja wcinam czesto i myslalam ze to dobre zrodlo bialka

poprosze

). Powiedzcie mi czy to, że zdarza mi się raz na 2,3 dni zjeść coś słodkiego sprawia, że ta dieta nei ma sensu?

i zły humor