Filmiki urodowe na YT, część XIV + offtopowe ploty - Strona 106 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-08-06, 12:12   #3151
evvelinek
Zakorzenienie

Dot.: Filmiki urodowe na YT, część XIV + offtopowe ploty

Hadilan napisałaś co napisałaś, trzeba było pomyśleć nad wydźwiękiem tej wypowiedzi, nikt Ci w myślach nie czyta i nie wie co tam dokładnie chciałaś napisać i jaki masz stosunek do tego czy tamtego. wynikło to co wynikło i tyle. trzeba inaczej dobierać słowa jak się ma coś innego na myśli
evvelinek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-06, 12:12   #3152
poprostuewelinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Patalus Pokaż wiadomość
"Kopiowanie zdjęć jest: nie dozwolone
Jeśli chcesz kopiować zapłać:10 zl za jedno"
Padłam
Jeśli to cytat z bloga Mony to widziałam jej innego bloga na którym oferuje sprzedaż historii o swoich dzieciach po 5zł

poprostuewelinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-06, 12:13   #3153
ania_z_wzgorza_marzen
Zakorzenienie

nowy filmik Paulinki http://www.youtube.com/watch?v=DUvhv3FGOnM

nie wiem sama dlaczego, ale lubie ją słuchać, nawet jak mowi cos co mnie nie interesuje

i o dziwo, nagrywa "na zywca" bez cięć itd, a wychodzi jej to gładko, sprawnie bez yyyyyyy, eeeeee, mmmm

Przerzuć kartkę, zaryzykuj, bądź dziwakiem
Nie idź ścieżką, własną depcz, otwórz głowę
Zanim powiesz, zrozum, bądź
Nigdy nie burz, buduj, twórz
Smakuj, milcz, myśl i czuj
ania_z_wzgorza_marzen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-06, 12:18   #3154
19Agniesiaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Hadilan Pokaż wiadomość
Dziewczyny, nie było mnie kilka dni i widzę co za burzę rozpętałam
Nie róbcie ze mnie jakiegoś potwora, który idzie na plażę przekonany o swojej nieskazitelności, żeby krytykować innych!
Jesteście przewrażliwione i nad interpretujecie moje słowa.
Napisałam, że mnie jest daleko od oceniania innych osób, naprawdę. Nie jestem taką osobą. Sama wiem, jak to jest mieć paraliżujące kompleksy.
Chodzi mi o to, że ja na plażę idę (i tutaj wspomnę, że wiele lat nie chodziłam, bo też się wstydziłam) odpocząć, ze znajomymi i inni ludzie mnie naprawdę nie interesują. Uwalam pupę na piasek i łapię słońce. Na nikogo nie patrzę, niczego nie mówię, bo mało mnie to obchodzi.
Ale do szewskiej pasji doprowadza mnie, gdy gdzie nie rzucę wzrokiem - napotykam ostrzał spojrzeń, wrednych spojrzeń i widzę, że ktoś o mnie plotkuje. Spotykam się z tym bardzo często i naprawdę mam już tego serdecznie dosyć. No nie wiem, pewnie tego nie zrozumiecie, ale nie róbcie ze mnie jakieś czarnej owcy. Wzajemnie się nakręcacie.
Ale gdybyście były w podobnej sytuacji, jestem pewna, że też straciłybyście cierpliwość i przyjrzały się głębiej komentującym. I uważam, że bura należy się tym dziewczynom, a nie mnie.
Rzuciłam luźne przemyślenia, podyktowane moją złością o takie zachowanie.
Nie ma co udawać, że jest wiele zaniedbanych osób, ale co mi do tego.
I kto bez winy - niech pierwszy rzuci kamieniem - na pewno każdemu z Nas, nawet mimo szczerych chęci, czasem zdarza się kogoś skomentować... Jak mówiłam - źle odebrałyście mój post.
Wyluzujcie.

Oko za oko, ząb za ząb. Mam dość udawania, że jestem ślepa.
"Żyj, i daj żyć innym" - to moje motto. Jeśli ktoś mi nie wchodzi w drogę - może liczyć na to samo. Jestem bezkonfliktowa, spokojna, mam swoje sprawy, problemy i inni mało mnie obchodzą.

A może i zazdroszczą.

O nie, nie, na pewno nie. Nie przepisuj mi ich rozrywek z plaży.

Ta

Dla mnie wygląd też nie jest najważniejszy, nie jestem pusta.
O facetach nie wspominam, chociaż może gdybym skupiła się na nich w mojej wypowiedzi, to bym nie oberwała tak po pupie

Boże...
Ja już nie mam siły do tego wszystkiego...

Teraz wszystkie moje posty będą wyciągane i wnikliwie analizowane, żeby się przyczepić do czegoś?

A jakim prawem one roszczą sobie prawo do komentowania mnie? Bo od tego wszystko się zaczęło.

Naprawdę, zluzujcie dziewczyny, same się nakręcacie na mnie wzajemnie i robicie ze mnie nie wiadomo kogo. Naskoczyłyście na mnie okropnie, aż smutno się robi.

hmmmm a moze TY jestes przewrazliwiona na swoim punkcie co? myslisz ze kazda dziewczyna,ktora patrzy na Ciebie to tylko po to zeby "obczaic" Twoja figure? nie wiem, nie znam Cie byc moze masz tak siwetne cialo, ale zapewniam Cie ze na plazy jest wiele kobiet,ktore maja super figury, ja na takie kobietki patrze raczej z podziwem niz z zazdroscia wiec moze to Ty wyluzuj, nie traktuj kazdego spojrzenia i kazdej dziewczyny wiekszej od Ciebie, lub o "gorszym" ciele jako intruza?

---------- Dopisano o 12:18 ---------- Poprzedni post napisano o 12:16 ----------

http://www.youtube.com/watch?v=EAF_LM1QwnU ulubiency u Kretki
19Agniesiaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-06, 12:20   #3155
ladymln
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez evvelinek Pokaż wiadomość
Hadilan napisałaś co napisałaś, trzeba było pomyśleć nad wydźwiękiem tej wypowiedzi, nikt Ci w myślach nie czyta i nie wie co tam dokładnie chciałaś napisać i jaki masz stosunek do tego czy tamtego. wynikło to co wynikło i tyle. trzeba inaczej dobierać słowa jak się ma coś innego na myśli
Ikzakli.

Hadilan, najpierw opisałaś szczegółowo,jak otłuszczone, niezadbane i leniwe są inne kobiety,a co za tym idzie musiałaś je dokładnie obejrzeć,a dopiero potem,że na Ciebie patrzą i plotkują. Stąd taka nasza reakcja,a nie inna. To nie nadinterpretacja.
Spokojna,daleka od oceniania innych,ale jak co do czego to oko za oko. Spoko. Ponadto Twój post brzmiał,jak bulwers,że takie niezadbane,a nie wstyd im pokazywać się innym ludziom i jeszcze mają czelność na Ciebie patrzeć.
I tak, zaraz odezwą się głosy, że "ja odkąd skończyłam 8 miesięcy i nauczyłam się sprawnego chwytania pracuję w chińskiej fabryce tekstyliów, żeby zarobić na swoje zachcianki" - ale nie każdy musi pracować w takim wieku, sorry.

Edytowane przez ladymln
Czas edycji: 2013-08-06 o 12:23
ladymln jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-06, 12:21   #3156
201703241651
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez evvelinek Pokaż wiadomość
Ale zabolało mnie to, bo ujrzałam obraz siebie takiej, jaką nie jestem, a co więcej - nie lubię takich osób.
Cytat:
Napisane przez 19Agniesiaa Pokaż wiadomość
hmmmm a moze TY jestes przewrazliwiona na swoim punkcie co? myslisz ze kazda dziewczyna,ktora patrzy na Ciebie to tylko po to zeby "obczaic" Twoja figure? nie wiem, nie znam Cie byc moze masz tak siwetne cialo, ale zapewniam Cie ze na plazy jest wiele kobiet,ktore maja super figury, ja na takie kobietki patrze raczej z podziwem niz z zazdroscia wiec moze to Ty wyluzuj, nie traktuj kazdego spojrzenia i kazdej dziewczyny wiekszej od Ciebie, lub o "gorszym" ciele jako intruza?
NIE JESTEM PRZEWRAŻLIWIONA.
CHYBA MAM OCZY I WIDZĘ, KTO PATRZY NORMALNIE, A KTO WREDNIE, NO LITOŚCI

Tak, jestem zapatrzoną w siebie laleczką Barbie, wystarczy, ze spojrzy na mnie jakaś dziewczyna i mi zazdrości, a każdy facet, który na mnie spojrzy, mnie podrywa. Tak, tak. To wszystko prawda.

201703241651 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-06, 12:22   #3157
19Agniesiaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ania z wzgórza marzeń Pokaż wiadomość
nowy filmik Paulinki http://www.youtube.com/watch?v=DUvhv3FGOnM

nie wiem sama dlaczego, ale lubie ją słuchać, nawet jak mowi cos co mnie nie interesuje

i o dziwo, nagrywa "na zywca" bez cięć itd, a wychodzi jej to gładko, sprawnie bez yyyyyyy, eeeeee, mmmm
tez bardzo lubie ja ogladac,nawet jesli temat mnie nie interesuje ma taki spokojny glos i sprawia wrazenie bardzo sympatycznej
Stary 2013-08-06, 12:23   #3158
201703241651
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ladymln Pokaż wiadomość
Ikzakli.

Spokojna,daleka od oceniania innych,ale jak co do czego to oko za oko. Spoko.
Sorry, ale jak ktoś na mnie pluje, to nie będę udawała, że deszcz pada. To chyba normalne.
Stary 2013-08-06, 12:24   #3159
201605170931
Konto usunięte

Cytat:
Ale zabolało mnie to, bo ujrzałam obraz siebie takiej, jaką nie jestem, a co więcej - nie lubię takich osób.

Tak, jestem zapatrzoną w siebie laleczką Barbie, wystarczy, ze spojrzy na mnie jakaś dziewczyna i mi zazdrości, a każdy facet, który na mnie spojrzy, mnie podrywa. Tak, tak. To wszystko prawda.

dokładnie taki był wydźwięk Twojej wypowiedzi, więc nie dziw się, że tak zostałaś odebrana.
201605170931 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-06, 12:25   #3160
19Agniesiaa
Rozeznanie

Cytat:

wcale nie uwazam,ze taka jestes,ciezko oceniac kogos kogos sie nie zna..kazda z Nas odniosla sie poprostu do Twojej wypowiedzi,ktora "zabrzmiala" no powiedzmy nieco dziwnie i wywarla na Nas takie a nie inne wrazenie...

a nawet jesli jestes taka piekna i masz super figure i rzeczywiscie wiekszosc dziewczyn wrednie na Ciebie patrzy z tego powodu, to moge tylko wspolczuc a Tobie gratuluje wspanialego ciala i urody, nie kazdy moze takim byc....

Edytowane przez 19Agniesiaa
Czas edycji: 2013-08-06 o 12:27
Stary 2013-08-06, 12:27   #3161
201607131106
Konto usunięte

Oj, Esmeralda, widzę, że konkretnie sobie nagrabiłaś.

Może nie do końca napisałaś to tak jak chciałaś. Chyba większość poczuła się urażona. Potem faktycznie dyskusja się mocno rozkręciła...

Dziewczynki, luzujcie trochę.

Cóż, Bubusiowi też się ostro dostaje.
Cytat:
Napisane przez Plotkarrra Pokaż wiadomość
Haha Kasia przy kosci,no swiat sie konczy
Ktos tu ma niezle nasrane
201607131106 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-06, 12:29   #3162
Patalus
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez poprostuewelinka Pokaż wiadomość
Jeśli to cytat z bloga Mony to widziałam jej innego bloga na którym oferuje sprzedaż historii o swoich dzieciach po 5zł
tak, to cytat z jej bloga
no to ładnie wycenia swoje dzieci
Stary 2013-08-06, 12:40   #3163
evvelinek
Zakorzenienie

Cytat:
no to trzeba się normalnie wytłumaczyć, skoro wszystko co napisałaś wtedy nijak się ma do tego jak jest w rzeczywistości (choć nie wiem jak to możliwe ) i wszystkie jak jeden mąż źle Cie tu zrozumiałyśmy. nie trzeba zaraz krzyczeć byśmy wyluzowały (ja osobiście jestem cały czas wyluzowana jak gumka od majtek), komentujemy Twoje słowa i tyle, trzeba to przyjąć na klatę, a jak ktoś coś nadinterpretuje to należy sprostować.

dorzuce jeszcze, że nie rozumiem tego uspokajania i rzucania haseł typu "zmieńmy temat bo coś tam" - kurde blade, przecież to jest forum, na tym to polega żeby dyskutować, przede wszystkim na tematy na które ma się różne opinie i póki nikt nikogo nie miesza z błotem bądz nie toczy się jakaś personalna walka w kisielu to nie rozumiem takich nawoływań dajta rozmawiać..

Edytowane przez evvelinek
Czas edycji: 2013-08-06 o 12:46
Stary 2013-08-06, 12:40   #3164
201703241651
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez jajajamajka Pokaż wiadomość
Oj, Esmeralda, widzę, że konkretnie sobie nagrabiłaś.

Może nie do końca napisałaś to tak jak chciałaś. Chyba większość poczuła się urażona. Potem faktycznie dyskusja się mocno rozkręciła...

Dziewczynki, luzujcie trochę.

Cóż, Bubusiowi też się ostro dostaje.

Bubuś i ja - duet wyklętych

Cytat:
wcale nie uwazam,ze taka jestes,ciezko oceniac kogos kogos sie nie zna..kazda z Nas odniosla sie poprostu do Twojej wypowiedzi,ktora "zabrzmiala" no powiedzmy nieco dziwnie i wywarla na Nas takie a nie inne wrazenie...

a nawet jesli jestes taka piekna i masz super figure i rzeczywiscie wiekszosc dziewczyn wrednie na Ciebie patrzy z tego powodu, to moge tylko wspolczuc a Tobie gratuluje wspanialego ciala i urody, nie kazdy moze takim byc....
Rozumiem, w internecie ciężko jest odgadnąć intencję wypowiedzi, ale w pewnym momencie odniosłam wrażenie, że naprawdę rozpętało się tsunami, wzajemnie podsycane i z daleko idącymi osądami mojej osoby...

A drugą część wypowiedzi sobie daruj.
Stary 2013-08-06, 12:44   #3165
19Agniesiaa
Rozeznanie

http://rockglamprincess.blogspot.com/ nowy post na blogu moim zdaniem bardzo ladnie wyglada a Wy co myslicie?

---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:43 ----------

Cytat:

Rozumiem, w internecie ciężko jest odgadnąć intencję wypowiedzi, ale w pewnym momencie odniosłam wrażenie, że naprawdę rozpętało się tsunami, wzajemnie podsycane i z daleko idącymi osądami mojej osoby...

A drugą część wypowiedzi sobie daruj.

ja mam sobie darowac? oooohoho chyba sie zapedzilas sama najpierw mysl co piszesz i to Ty sobie daruj
Stary 2013-08-06, 12:46   #3166
patisia123
Zakorzenienie

Cytat:
http://rockglamprincess.blogspot.com/ nowy post na blogu moim zdaniem bardzo ladnie wyglada a Wy co myslicie?
mnie się podoba
patisia123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-06, 12:48   #3167
Patalus
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:43 ----------

ja mam sobie darowac? oooohoho chyba sie zapedzilas sama najpierw mysl co piszesz i to Ty sobie daruj
pionowe paski pogrubiają, dziwie się, że założyła taką bluzkę
Stary 2013-08-06, 12:49   #3168
moniczorek
Podróżniczka

Cytat:
Napisane przez patisia123 Pokaż wiadomość
mnie się podoba
mi też, ostatnio w ogole ładnie wyglada

---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:48 ----------

Cytat:
pionowe to chyba wyszczuplają
ale przy pewnych gabarytach raczej wszystkiego sie nie ukryje...nie wazne co na siebie wlozysz.
moniczorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-06, 12:49   #3169
201607131106
Konto usunięte

Cytat:

Poziome!
201607131106 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-06, 12:51   #3170
Adamantium01
Karo

myślę że poziome paski poszerzajooo

Adamantium01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-06, 12:51   #3171
evvelinek
Zakorzenienie

Cytat:

proponuje mniej personalnie odbierać niektóre wypowiedzi.
dyskusja się rozpętała, bo każdy wie jaki jest świat i jacy ludzie potrafią być wobec siebie i Twoja czy Bubusia postawa, poglądy czy zapatrywania na jakikolwiek temat nie mają na to wypływu, były jedynie podsunięciem nam tego tematu. nie wiem jak inni, ale ja w swoich postach odnosiłam się przede wszystkim do problemu, a nie do konkretnych osób.
Stary 2013-08-06, 12:52   #3172
19Agniesiaa
Rozeznanie

Cytat:
poziome no ale jak juz ktos jest grubszy, tak jak RGP to czy zalozy poziome czy nie to i tak dalej jest przy kosci wiec co za roznica ogolnie ladnie wyglada
Stary 2013-08-06, 12:55   #3173
patisia123
Zakorzenienie

Cytat:
poziome no ale jak juz ktos jest grubszy, tak jak RGP to czy zalozy poziome czy nie to i tak dalej jest przy kosci wiec co za roznica ogolnie ladnie wyglada
ale krój tej bluzki jej służy i te paski jej nie pogrubiły Ładnie wygląda
patisia123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-06, 13:05   #3174
ladymln
Zadomowienie

Hadilan,a przeczytałaś swoją wypowiedź zanim odniosłaś się do naszych komentarzy?
Klub wyklętych to powinny stworzyć te wszystkie laski z plaży,po których urządziłaś sobie niezły rajd.
I tak, zaraz odezwą się głosy, że "ja odkąd skończyłam 8 miesięcy i nauczyłam się sprawnego chwytania pracuję w chińskiej fabryce tekstyliów, żeby zarobić na swoje zachcianki" - ale nie każdy musi pracować w takim wieku, sorry.
ladymln jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-06, 13:16   #3175
201609140906
Konto usunięte

Wg mnie to właśnie pionowe paski poszerzają optycznie:
http://www.margothvong.pl/sklep/172-...nowe-paski.jpg
201609140906 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-06, 13:18   #3176
Patalus
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jajajamajka Pokaż wiadomość
Poziome!
tak tak, poziome pomyliłam się już dostałam z 5 odpowiedzi, więc na pewno zapamiętam
Stary 2013-08-06, 13:19   #3177
lovically
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez KathleenAnn Pokaż wiadomość
Jakbym miała jechać to Iławy, to sama na pewno bym takiego hotelu nie wybrała. Ale taki filmik jest fajny dla osób, które się tam wybierają, żeby zobaczyć co taki hotel oferuje i czy aby na pewno jest to warte tej ceny. Po obejrzeniu utwierdziłam się w przekonaniu, że nie jest.
A to ona w końcu powiedziała gdzie to jest? Bo jakaś taka niedoinformowana jestem. Poniósł mnie melanż.
Tak sobie przemyślałam w nocy i stwierdziłam, że wolę pole namiotowe nad morzem niż taki hotel gdzieś. Który i tak mi tyłka nie urwał.

---------- Dopisano o 13:19 ---------- Poprzedni post napisano o 13:18 ----------

Cytat:
tak tak, poziome pomyliłam się już dostałam z 5 odpowiedzi, więc na pewno zapamiętam
Wiesz, na pewnych sylwetkach nawet paski i czarny nie pomogą.
My feet never touched the ground

I'm so heavy, heavy in your arms.

Edytowane przez lovically
Czas edycji: 2013-08-06 o 13:54
lovically jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-06, 14:18   #3178
b57b0c36aac5e3558a14a2d0d269fc6e062f42ab_5d436f084516d
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez KathleenAnn Pokaż wiadomość
Ja też tego nie rozumiem po co 100 razy podkreślać ile doba kosztuje w tym hotelu. Stać ją było, żeby w takim miejscu spędzić czas to fajnie. A ona też nie podkreślała, że Bóg wie jak luksusowe jest to miejsce.
No dokładnie... Cena to rzecz bardzo względna, dla jednych 600 zł to luzik na dobę, inny harują na to pół miesiąca. Są ludzie bogatsi i biedniejsi, nie ma co się spinać, a ona przecież w tym filmiku (chyba! nie obejrzałam całego) nie przechwala się, jak tu drogo, itp., może rzeczywiście dużo osób ją o to prosiło. Nie wiem, nie oglądam, ale dziwi mnie, że najbardziej to się ludzie zawsze do ceny przyczepią

I Hadilan, ja akurat przyglądam się pięknym kobietom na plaży i nie ma w tym zazdrości, czy zawiści, lubię pooglądać piękne ciałka W ogóle nie spotkałam się jeszcze, że ktoś kogoś obgadywał, bo miał zbyt piękne ciało na plaży...
b57b0c36aac5e3558a14a2d0d269fc6e062f42ab_5d436f084516d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-06, 14:20   #3179
f60400d832b72deb5c42f716e834e5f0a0698277_6206f895c87a0
Konto usunięte

RPG jest grubsza ale potrafi się korzystnie ubrać
Paski poziome pogrubiają ale u niej tego nie widać, czasem krój ciuszka ma znaczenie

Edytowane przez f60400d832b72deb5c42f716e834e5f0a0698277_6206f895c87a0
Czas edycji: 2013-08-06 o 14:32
f60400d832b72deb5c42f716e834e5f0a0698277_6206f895c87a0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-06, 14:34   #3180
5b5113117b6e42222229f5594ebb4ac0eb7ee95c_5dfabd82d2cbf
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ladymln Pokaż wiadomość
Ikzakli.

Hadilan, najpierw opisałaś szczegółowo,jak otłuszczone, niezadbane i leniwe są inne kobiety,a co za tym idzie musiałaś je dokładnie obejrzeć,a dopiero potem,że na Ciebie patrzą i plotkują. Stąd taka nasza reakcja,a nie inna. To nie nadinterpretacja.
Spokojna,daleka od oceniania innych,ale jak co do czego to oko za oko. Spoko. Ponadto Twój post brzmiał,jak bulwers,że takie niezadbane,a nie wstyd im pokazywać się innym ludziom i jeszcze mają czelność na Ciebie patrzeć.
Też to tak odebrałam.
Ale teraz Hadilan już nie ma co się tłumaczyć.Słowo jak wróbel,wyleciało -nie złapiesz z powrotem.
5b5113117b6e42222229f5594ebb4ac0eb7ee95c_5dfabd82d2cbf jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości