Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-08-06, 16:00   #331
vil84
Wtajemniczenie

Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2

Cytat:
Napisane przez banka26 Pokaż wiadomość
Zrobilam z ukrycia fote jak M zachwyca sie stopami
ale fajnie

Cytat:
Napisane przez sharpnowaja Pokaż wiadomość
hejka
my po szczepieniu. Karolcia strasznie płakała. JAk już wyszliśmy to płakałam razem z nią w 6 tyg waga wzrosła z 5400 na 6970 i urosła 5 cm (teraz ma 64 )

i w ogóle dziewczyny muszę powiedzieć że was KOCHAM i mam ochotę uściskać wszystkie na raz i każdą z osobna wczoraj przeczytałam że kładziecie książeczkę przed dzieckiem i wypróbowałam. Na efekt nie musiałam czekać nawet sekundę zobaczymy jak będzie następnym razem
od razu zapytałam o to uczulenie na rączkach i jest ok, trzeba tylko nawilżać. Non stop spocone i wilgotne stópki to norma i zielone kupki przy mm też są ok
no patrz, na Przemka to też nie działa ... tak się skupia na tym żeby jednak podnieść ten łepek że lata wzrokiem wszędzie i nie koncentruje się na niczym. super że Karolci się udało i brawo za wagę

Cytat:
nie trzyma nic a nic? u nas dziś zadziałała książeczka

vil pisałaś podanie o przedłużenie macierzyńskiego czy jest jakiś specjalny druk?
wytrzyma trochę ale łapki mu się rozjeżdżają i ciągle opada mu ten łepek, na przedramionach nie potrafi trzymać.
za tydzień idziemy na rehabilitację, zobaczymy ...

ja pisałam to co mi babka dyktowała ale standardowa formułka "proszę o udzielenie mi dodatkowego urlopu macierzyńskiego w wymiarze 4 tygodni i dodatkowego urlopu rodzicielskiego x tygodni do dnia tego i tego" i dopisek że mąż nie będzie korzystał z urlopu rodzicielskiego.

Cytat:
Napisane przez vvgh Pokaż wiadomość
No więc tak:
zabieg pod narkozą odwołany, bo weszła ustawa, że nie mogą robić dzieciom zabiegów pod narkozą do 1. roku życia. We wtorek mają zebranie i potem dowiem się dokładnie co i jak.

Małemu kupiłam leżaczek-bujaczek , ale wiecie co, jakoś nisko to zapięcie i on nóżkami uderza w koniec tego leżaczka.... Tez tak macie ? Dziś jadę chyba wymienić na inny ale nie wiem, czy się uda. Wczoraj go kupiłam.

Mały ciągle się śmieje i jest super

---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ----------

Aha, no i zapiszę się na kurs prawa jazdy, żeby za rok jeździć z J na wycieczki latem

---------- Dopisano o 13:41 ---------- Poprzedni post napisano o 13:38 ----------

Kupiłam taki jak ten tylko inny wzór: http://www.smyk.bydgoszcz.pl/sklep-i...ALAKIEM_SLONIK
fajny leżaczek, w ogóle podobają mi się te wasze. nasz jest tak zabudowany że Młody nic z niego nie widzi na boki tylko na wprost i się szybko denerwuje. ale też jest zbawianiem, dziś po raz pierwszy go wzięłam do łazienki i spokojnie posprzątałam i się wykąpałam (śpiewając głupie piosenki i robiąc dziwne miny )

Cytat:
Napisane przez Elusiek Pokaż wiadomość
Dziś Adi ma już 3 miesiące i 1 tydzień więc małe podsumowanie umiejętności i braków nad którymi trzeba popracować

Umiejętności:
- śmianie się na głos na widok mamuśki, szczególnie jak w ręku trzyma butelkę
- posiadanie dwóch jedynek i zasłanianie ich ciągle językiem
- wkładanie całej pięści do buzi, potem rozmyślanie czy druga też wejdzie i próby włożenia jej
- oglądanie z każdej strony swoich stóp, lub wkładanie ich dla mamy do buzi przy przewijaniu, śmiejąc się przy tym na cały głos
- wsadzanie stóp do kupy i rozpryskiwanie jej gdzie się da
- obsikiwanie łazienki tuż po kąpieli
- przekręcanie się z pleców na boki, próbując złapać rączkę lub zabawkę
- chwytanie zabawek jeśli ma na to ochotę, najczęściej jednak chwyta to co miękkie: kocyk, pieluchę, czy bluzkę mamy i zaglądanie jej do cycek
- podążanie wzrokiem za zabawkami- jeśli panicz ma ochotę
- pierdzenie na widok każdego kogo lubi, wielkie oczy na widok nowych osób
- zasypianie w nosidełku lub na rękach ale tylko po podaniu tuż przed snem 20ml mleka
- zasypianie koło 21-22 i sen od 6 do 8 h (mam nadzieję że to zostanie już)
- kopanie i chwytanie zabawek z karuzeli, lubi słuchać odgłosów zwierzątek, na dźwięk Bacha reaguje wyciem
- uwielbia pluskanie się w wodzie i machanie w niej nogami, ale do czasu jak tylko poczuje że woda jest chłodniejsza jest rozpacz
- uspokajają go pierdziochy jeśli wpadnie w ryk
- wyglądanie przez okno z zaciekawieniem i wyciąganie szyi do światła
- próba jedzenia zabawek z maty, samodzielna zabawa na niej do godziny potem zawsze jest głodny
- nie używamy smoka bo on go nie lubi
- trzymanie butelki podczas jedzenia- tylko żeby nikt jej nie zabrał
- jeśli nie trzyma butelki- składa ręce przy jedzeniu jak do modlitwy (nie chce żeby został księdzem)

- nie miewa kolek i problemów z brzuszkiem, za to wkurzają go zęby i trzeba mu je smarować bo jest marudny
- gada i plotkuje dla taty co mamuśka przez cały dzień robiła
- jak jest głodny mówi: me, jak mu się nudzi jak jest sam woła: ej, jeśli czegoś nie chce: ne
- odpinanie pampersa
- próba drapania się po jajkach (tż był dumny z niego)
- lubi jak mamuśka mu czyta gazety, bajek nie znosi- preferuje Newsweek i świat wiedzy
- kiedy mamuśka zaśnie na kanapie obok niego, budzi ją głośnym jękiem, a ta po przebudzeniu zawsze widzi podstępny uśmiech syna który się cieszy że ją zbudził
- lubi zabawę w nakrywanie i odkrywanie go pieluchą
- jak zaczyna gadać nie można mu przerywać bo bije się- chłopak lubi się wygadać lecz czasami lubi poprowadzić poważna konwersację
- uwielbia jazdę samochodem, w wózku wytrzymuje do czasu aż zgłodnieje

A tego trzeba leniwca nauczyć:
- nie umie zasnąć na łóżeczku, czy też w wózku
- nie znosi leżeć na brzuszku i nie podnosi główki za wysoko, tylko o kilka cm i zaraz opuszcza
- ryczy i wrzeszczy za każdym razem jak jest na brzuszku robi się sztywny
ale się uśmiałam
podkreślone u nas tak samo

Cytat:
Napisane przez Magiusa Pokaż wiadomość

Dziewczyny, muszę Wam powiedzieć, że to turlanie dziecka i branie na rękę przez przewrót ma swoją rację bytu. Ja zaczęłam od wczoraj a dziś moje dziecko samo przewróciło się 6 razy z brzuszka na plecy
też zauważyłam że przynosi efekty

vil84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-06, 16:00   #332
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2

moje dziecko właśnie sobie ucięło pięciominutowa drzemkę na macie

XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-06, 16:00   #333
Mysia mysz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez whatIthink Pokaż wiadomość
porządne zakupy nie wiem, czy widziałaś ale pod koniec tamtego wątku zadałam Ci pytanie... a może już odpisałaś a ja jeszcze nie widziałam..
odpisałam Ci na poprzednim wątku
Stary 2013-08-06, 16:06   #334
Elusiek
BAN stały

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
moje dziecko właśnie sobie ucięło pięciominutowa drzemkę na macie
może to ze zmęczenia
Elusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-06, 16:11   #335
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
może to ze zmęczenia
on lubi tak na macie się zdrzemnąć

Stary 2013-08-06, 16:13   #336
puchatkowa
Zakorzenienie

Justi jaka masz mate?

Ząbki
puchatkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-06, 16:16   #337
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez puchatkowa Pokaż wiadomość
Justi jaka masz mate?
tiny love kick&discover

Stary 2013-08-06, 16:16   #338
vil84
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez antoinettee Pokaż wiadomość

Z dobrych wiadomości tyle, że chyba psycha zaczyna mi się normować i już tak się nie dołuję wszystkim
to super
mam nadzieję że niedługo problem kolek zupełnie zniknie

---
Przemek spał 2 godziny tak śmiesznie bo lekko się rozbudzał, włączała się syrena, widziałam po nim że nie kontaktuje więc smok do dzioba, zasypiał w sekundę znów i tak kilka razy. normalnie jak się budzi to marudzi tylko jak się nikt nim nie zajmie
a ja obiad ugotowałam, umyłam i pomroziłam owoce, zrobiłam kompot z jabłek (dla Przemka), prysznic, lekki makijaż, skończyłam książkę i akurat się obudził
tylko podłogi zostały ale to już wieczorem jak będzie chłodniej.

Stary 2013-08-06, 16:20   #339
JennyAniolek
Zakorzenienie

Nie wiem jak u Was, ale u nas dziś afrykańskie upały Byłam tylko na poczcie (zapłacić za paszport W.) i w biedronie po pampki 2, bo nam się skończyły, a 3 są jeszcze sporo za duże i padam

Wiktor - 28.05.2013
Lilka & Emilka - 16.05.2015
Antoś - 12.02.2017
JennyAniolek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-06, 16:33   #340
ankaaa206
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja daję jedną i póki co nie widzę by się dopominał o drugą. Dziś go z ciekawości zwarzyłam przy jednym karmieniu przed i po i wyszło, że wypił jakieś 110 ml.

Dziewczyny, muszę Wam powiedzieć, że to turlanie dziecka i branie na rękę przez przewrót ma swoją rację bytu. Ja zaczęłam od wczoraj a dziś moje dziecko samo przewróciło się 6 razy z brzuszka na plecy
o co chodzi w tym turlaniu ? opisz mi to może spróbuje z Niksonem bo to len i nie potrafi sie przewracać

Julka
ankaaa206 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-06, 16:54   #341
whatIthink
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez vil84 Pokaż wiadomość
mi leciało jakieś 3 tyg, stopniowo odciągałam coraz rzadziej aż w końcu zanikło

ale brudasek już się boję co będzie

ale fajnie
Przemek tylko raz patrzył. ale ostatnio jak jedziemy na spacer to tak macha nóżkami że tylko je widać znad gondolki

btw jak Przemek się rozciągnie w gondolce to już ledwie się mieści

---
a ja dziś calutki dzień sama z Młodym ... mąż jeszcze w pracy, wpadnie tylko na moment na obiad i jedzie dalej ... wróci koło 22. a ja nawet do sklepu nie mogę wyjść bo wózek bez koła
ja też miałam dziurę, "się" naprawiała (mąż naprawiał ) 2 dni, w końcu wzięłam małego w nosidełko przed domem na ławkę... można zwariować samemu z dzieckiem cały dzień w domu.

Cytat:
Napisane przez komiksowa Pokaż wiadomość
Sie ma w nowym wątku

Czuję się zaszczycona, że wybrałyście moją propozycję tytułu

Ale super, zdolniacha, no i zawyża średnią krajową w czytaniu książek na 1 Polaka

Fajna fryzurka,taka lekka, aż mnie kusi żeby ściąć w końcu te długie kudły (chociaż dwa lata zapuszczałam).

Moja teściowa by pewnie powiedziała, że jesteś słabo zorganizowana

U mnie leci z jednej piersi, a brałam Bromergon przez 10 dni. Żadne guzki się jednak nie robią, więc niech sobie leci.

Się zaśliniłam do kolan normalnie Ja w weekend zrobiłam brownie, ale chyba mi się przejadło. Taki serniczek...mmmm...

Do wora cennych rad publikowanych przez marchewkę dorzucam jeszcze jedną, a mianowicie - po każdym jedzeniu należy przemywać wnętrze buźki dziecka pieluchą z jego moczem. Dżizaz, nawet jakby to pomagało w czymkolwiek, to bym się nie odważyła. Oczywiście rada od starszego pokolenia, bo całą sobotę spędziliśmy z ciotkami męża. Takie wypady to jednak nie na moje nerwy

Veronic za odważną decyzję, piękny warkocz...był Ja kiedyś poszłam dalej i obcięłam się na kilka mm, wszyscy skinheadzi się za mną oglądali Takie zmiany są super.

Anoxee :Hej: dobrze, że kryzysy zażegnane
ja się czuję jakbym była słabo zorganizowana

wtf z tym moczem, masakra

Cytat:
Napisane przez Ashyshqa Pokaż wiadomość
Sharp, ja też bym nie przebijała... Schowaj kolczyli i kiedyś jak mała będzie chciała mieć przekłute uszy, wtedy się tym zajmiecie... I jestem pewna, że wtedy lepiej zniesie ten zabieg. Uważam, że nie ma co fundować takiemu maluszkowi dodatkowego bólu... Zwłaszcza, że to nawet nie zdobi tej małej buźki. Dla mnie kolczyki u tak malutkiego dziecka wyglądają nieładnie, nie na miejscu... Ale tak jak mówię, to moje zdanie.
zgadzam się

Cytat:
Napisane przez MoTyleKsw Pokaż wiadomość
Ja czekam na moment jak młoda sama zdecyduje, że chce kolczyki

No to w porownaniu do naszej dziury nie jest tak źle u nas 25 zł też za 30 minut.

Ale mieliśmy intensywny wieczór, zakończony kolacją na której byliśmy z Młodą Ale kurcze ten jej udawany kaszel zrobił się zupełnie inny ;/ i TŻ zarządził lekarza jutro
u nas 30 zł/0,5 h

Cytat:
Napisane przez colorblue Pokaż wiadomość
Witam w drugiej części odchowalni

PESEL-mieliśmy po 2 tyg.

LONLEY- brawa dla W. Za postępy. Jakbym o swoim małym czytała;-)

CHRZEST- jeszcze przed nami

Anoxe,Sharp,Candance
Super ,że jesteście i zaglądajcie częściej:-*

Co do bycia Iromanką jak to Sharp określiła,to chyba nią jestem:-P
3 dzieci, w domu ogarnięte,poprane,ugotowa ne,dzieci czyste i najedzone, basen ze starszymi zaliczany,spacer z Tymkiem też,zakupy plus wizyty u mamy i pomoc jej. Czas na wizaż też jest:-D

JESTEM MUTANTEM

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
jak Ty to robisz?

Cytat:
Napisane przez szprotka_mada Pokaż wiadomość
Czyli jestem niezorganizowanym nieogarem...
Ja tam mam też w domku raczej porobione, jest co jeść, dzieckiem się zajmuję, spacerki są... Tylko brak mi czasu na przyjemności "tylko" dla mnie- wizaz, sport czy posiadówa w wannie...

u mnie to samo

06.06.2013 r. - Piotruś
whatIthink jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-06, 17:30   #342
justyna_g4
Zakorzenienie

Ja znów ni z gruchy ni s pietruchy ale potrzebuję waszej rady. Nie mam ostatnio na nic czasu bo przy tych upałach mała wogóle nie śpi tylko na rękach lub nie dłużej niż 15 minut. Wczoraj przy jedzeniu po kompaniu tak się darła jak tylko chciałam jej dać cyca jakbym ją ze skóry obdzierała, położyłam ją do łóżeczka wzięła w końcu smoczek i zasnęła. Po pół godziny się przebudziła, zjadła normalnie ale znów zasnąć nie chciała i tak od z 20 zrobiła się 22.
Ale nie o tym chciałam. Wczoraj w kupce małej zobaczyłam małe kropeczki czerwone. Wygląda to tak jak śluz z małą ilością krwi ( no nie wiem jak na końcówce @ ). Nie było tego dużo bo tylko kilka. Od tego czasu ją obserwuję i miała to wczoraj w kupie popołudniu i dziś też kilka w tej popołudniu. W żadnej innej kupie nie ma tego,a robi 3 albo 4 dziennie. Nie wiem od czego to i co z tym robić? Czy od razu iść z tym do lekarze?? Chyba jak jutro też to będzie to zadzwonię do niego jak będę ją przebierać mieszka blisko może podjedzie albo każe przyjść. Miała tak któraś z was??

Laura

http://lb1f.lilypie.com/YodDp2.png
justyna_g4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-06, 17:38   #343
sharpnowaja
Zakorzenienie

Cytat:
Nareszcie nadrobiłam

śliczne masz maleństwo

wiecie co, fajnie mi że TŻ ma urlop:d mam czas ma wizaż

puchatkowa a gdzie kładłaś małą? próbowałam dziś jeszcze kilka razy na macie, puzzlach piankowych, łóżku i łóżeczku. I to działa tylko w łóżeczku

---------- Dopisano o 17:38 ---------- Poprzedni post napisano o 17:35 ----------

vil dzieci w wieku Przemka nie powinny pić kompotu. Zresztą i tak podczas gotowania owoce tracą wszystko co najlepsze.
A w ogóle jak idzie wprowadzanie diety? ja już się nie mogę doczekać

justyna ja bym poszła do lekarza
Stary 2013-08-06, 17:54   #344
Innocence_89
Rozeznanie

Cytat:
Dziś Adi ma już 3 miesiące i 1 tydzień więc małe podsumowanie umiejętności i braków nad którymi trzeba popracować

Umiejętności:
- wkładanie całej pięści do buzi, potem rozmyślanie czy druga też wejdzie i próby włożenia jej
- oglądanie z każdej strony swoich stóp, lub wkładanie ich dla mamy do buzi przy przewijaniu, śmiejąc się przy tym na cały głos
- chwytanie zabawek jeśli ma na to ochotę, najczęściej jednak chwyta to co miękkie: kocyk, pieluchę, czy bluzkę mamy i zaglądanie jej do cycek
- zasypianie w nosidełku lub na rękach ale tylko po podaniu tuż przed snem 20ml mleka
- kopanie i chwytanie zabawek z karuzeli, lubi słuchać odgłosów zwierzątek, na dźwięk Bacha reaguje wyciem
- uwielbia pluskanie się w wodzie i machanie w niej nogami, ale do czasu jak tylko poczuje że woda jest chłodniejsza jest rozpacz
- próba jedzenia zabawek z maty, samodzielna zabawa na niej do godziny potem zawsze jest głodny
- jeśli nie trzyma butelki- składa ręce przy jedzeniu jak do modlitwy (nie chce żeby został księdzem)
- nie miewa kolek i problemów z brzuszkiem, za to wkurzają go zęby i trzeba mu je smarować bo jest marudny
- jak jest głodny mówi: me, jak mu się nudzi jak jest sam woła: ej, jeśli czegoś nie chce: ne
- odpinanie pampersa
- lubi jak mamuśka mu czyta gazety, bajek nie znosi- preferuje Newsweek i świat wiedzy
- kiedy mamuśka zaśnie na kanapie obok niego, budzi ją głośnym jękiem, a ta po przebudzeniu zawsze widzi podstępny uśmiech syna który się cieszy że ją zbudził
- jak zaczyna gadać nie można mu przerywać bo bije się- chłopak lubi się wygadać lecz czasami lubi poprowadzić poważna konwersację

- nie znosi leżeć na brzuszku i nie podnosi główki za wysoko, tylko o kilka cm i zaraz opuszcza
klask i: aż niemoge sie doczekac jak mój skończy 3 miesiące

---------- Dopisano o 17:46 ---------- Poprzedni post napisano o 17:44 ----------

Cytat:
Elusiek za postępy. Dużo już tego
u nas brak podnoszenia główki i brak ząbków
ja już sie nie moge doczekać aż mój Maluszek będzie sie śmiał non stop i do wszystkich i chce żeby miał już zęby chociaż 2 w piątek kończymy 10 tygodni

---------- Dopisano o 17:48 ---------- Poprzedni post napisano o 17:46 ----------

Cytat:
Nareszcie nadrobiłam
Witam się laseczki w nowym wątku. U mnie różnie. Mała ostatnią kolkę miała w sobotę, akurat wybraliśmy się do znajomych na parapetówkę i dała koncert. Po godzinie uciekaliśmy do domu. Płakała tak strasznie, że TŻ miał ją na rękach. Wiem, że to niedobrze, ze nie w nosidełku ale jechałam bardzo wolno.
Julka jakby miała jakiś skok rozwojowy, ale raczej wątpie, że to skok. Dziś kończy 6 tygodni. Ciągle chce być na rękach, cycka pociumka troche i wypluwa, muszę jej dawać butelką. W nocy pije ładnie w dzień masakra. W ten oto sposób z prawej piersi odciągnę może 5-10 ml i koniec. Karmię tylko lewym, ale puki co jej wystarcza z tego co widzę. Ostatnio puściła mu go i płakała a z cycusia leciał strumień jej na oczka hehe

Byłam dziś u ginekologa. Wszystko OK Pokazałam mu mój wypis ze szpitala to mnie szkodował, że tak popękałam. Spytał czy mi małą wyciskali, tzn naciskali na brzuch. Jak przez mgłę pamiętam, że trochę mi naciskali i powiedział, że to nie przez wagę małej tylko przez to wyciskanie tak pękłam. Pytałam TŻta czy mi dużo naciskali to mówił, że aż się zapierał i położna też
Z dobrych wiadomości tyle, że chyba psycha zaczyna mi się normować i już tak się nie dołuję wszystkim
teraz juz z dnia na dzień z psychiką będzie coraz lepiej hormony sie unormują i wszystko wróci do normy

---------- Dopisano o 17:54 ---------- Poprzedni post napisano o 17:48 ----------

Dziewczyny którym dzieci nie podnosza główki. Próbowałyście ukłądac dziecko na brzuszku tak żeby dłonie/piąstki miało pod piersiami??? Czytałam że to bardzo pomaga w podnoszeniu główki

Storczykomaniaczka : 25

Edytowane przez Innocence_89
Czas edycji: 2013-08-06 o 20:34
Innocence_89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-06, 18:04   #345
puchatkowa
Zakorzenienie

Cytat:
tiny love kick&discover
Dzięki zaraz za nią popatrze skoro ma właściwości usypiajace
Cytat:
Napisane przez justyna_g4 Pokaż wiadomość

Ja znów ni z gruchy ni s pietruchy ale potrzebuję waszej rady. Nie mam ostatnio na nic czasu bo przy tych upałach mała wogóle nie śpi tylko na rękach lub nie dłużej niż 15 minut. Wczoraj przy jedzeniu po kompaniu tak się darła jak tylko chciałam jej dać cyca jakbym ją ze skóry obdzierała, położyłam ją do łóżeczka wzięła w końcu smoczek i zasnęła. Po pół godziny się przebudziła, zjadła normalnie ale znów zasnąć nie chciała i tak od z 20 zrobiła się 22.
Ale nie o tym chciałam. Wczoraj w kupce małej zobaczyłam małe kropeczki czerwone. Wygląda to tak jak śluz z małą ilością krwi ( no nie wiem jak na końcówce @ ). Nie było tego dużo bo tylko kilka. Od tego czasu ją obserwuję i miała to wczoraj w kupie popołudniu i dziś też kilka w tej popołudniu. W żadnej innej kupie nie ma tego,a robi 3 albo 4 dziennie. Nie wiem od czego to i co z tym robić? Czy od razu iść z tym do lekarze?? Chyba jak jutro też to będzie to zadzwonię do niego jak będę ją przebierać mieszka blisko może podjedzie albo każe przyjść. Miała tak któraś z was??
U synka mojej znajomej jak pojawiła się krew w kale to był to objaw alergii na białko u młodego.

Sharp no na takiej kolderko-macie próbowałam z ta ksiazeczka. To spróbuje jeszcze w lozeczku

Ząbki
Stary 2013-08-06, 18:24   #346
whatIthink
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez diabli Pokaż wiadomość

whatithink - zycze milego urlopu! slodziak z teg Twojego synka
dziękuję

Cytat:
Może któraś się orientuje czy przy przyznawaniu zasiłku rodzinnego biorą pod uwagę dochód z dopłat unijnych z rolnictwa? Już 3 razy dzwoniłam do mopru w tej sprawie i żadnej konkretnej informacji nie uzyskałam. Najlepszy był komentarz jednej kobiety: proszę zobaczyć czy tam we wniosku jest to wpisane czy nie ......
toż chyba osoba wydająca i przyjmująca te dokumenty powinna wiedzieć co w nich chociaż jest
no powinna ja nie wiem jak z tym zasiłkiem

Cytat:
Napisane przez barwineczek Pokaż wiadomość

tak to jest "ciasteczkowe dziewczyny" już schudłyście po ciąży czy zostawacie to na przyszły czas?? ja miałam wczoraj łzy w oczach bo zjadłam troszkę więcej owoców niż powinnam i odrazu wydaje mi sie że przytyłam [COLOR="Silver"]
na mój gust troszkę przesadzasz ale podziwiam silną wolę i zaraz idę biegać

Cytat:
Napisane przez Kinga_20 Pokaż wiadomość
Dzisiaj obchodzimy 2 rocznicę ślubu
za rocznicę. Ja mam 1. 10 sierpnia będę obchodzić bez męża bo jestem sama z małym u rodziców, a TŻ w pracy.
Ale może później nadrobimy

Cytat:
Napisane przez salviae Pokaż wiadomość

Ja schudłam moje 18 kg w dwa miesiące, teraz przez to obzeranie się ciastkami mam od 1,5 miesiąca 1 kg mniej, no ale juz jest mniej niz przed ciążą, mogę zrzucić jeszcze max 2 kg i stop, bo za chudo to też niedobrze przydałoby się raczej poćwiczyć
zazdroszczę szybkiego spadku wagi ja ze swoich 18 kg zgubiłam na razie 9 kg i waga stoi, a jak jem za dużo to rośnie

Cytat:
Nareszcie nadrobiłam
Witam się laseczki w nowym wątku. U mnie różnie. Mała ostatnią kolkę miała w sobotę, akurat wybraliśmy się do znajomych na parapetówkę i dała koncert. Po godzinie uciekaliśmy do domu. Płakała tak strasznie, że TŻ miał ją na rękach. Wiem, że to niedobrze, ze nie w nosidełku ale jechałam bardzo wolno.
Julka jakby miała jakiś skok rozwojowy, ale raczej wątpie, że to skok. Dziś kończy 6 tygodni. Ciągle chce być na rękach, cycka pociumka troche i wypluwa, muszę jej dawać butelką. W nocy pije ładnie w dzień masakra. W ten oto sposób z prawej piersi odciągnę może 5-10 ml i koniec. Karmię tylko lewym, ale puki co jej wystarcza z tego co widzę. Ostatnio puściła mu go i płakała a z cycusia leciał strumień jej na oczka hehe

Byłam dziś u ginekologa. Wszystko OK Pokazałam mu mój wypis ze szpitala to mnie szkodował, że tak popękałam. Spytał czy mi małą wyciskali, tzn naciskali na brzuch. Jak przez mgłę pamiętam, że trochę mi naciskali i powiedział, że to nie przez wagę małej tylko przez to wyciskanie tak pękłam. Pytałam TŻta czy mi dużo naciskali to mówił, że aż się zapierał i położna też
fajną masz malutką

Cytat:
Napisane przez Mysia mysz Pokaż wiadomość
odpisałam Ci na poprzednim wątku
już zauważyłam mój TŻ też branża IT

---------------------

a ja jestem u rodziców z małym, nie umiem się zmobilizować do czegoś konkretniejszego w taki upał, mama mnie trochę odciąża z małym.

06.06.2013 r. - Piotruś
whatIthink jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-06, 18:25   #347
vil84
Wtajemniczenie

Cytat:
vil dzieci w wieku Przemka nie powinny pić kompotu. Zresztą i tak podczas gotowania owoce tracą wszystko co najlepsze.
A w ogóle jak idzie wprowadzanie diety? ja już się nie mogę doczekać
nawet taki z samych czystych jabłek? myślałam że właśnie zdrowo, taki rozcieńczony z wodą.
co do diety to co wieczór dostaje mm zagęszczone kleikiem i zjada albo i nie (ostatnio je tylko rano i koło 15 a potem w nocy koło 4 - strasznie mało).
wczoraj wypił bobo fruta, dziś tylko kilka łyczków, i drugi raz próbowaliśmy powalczyć z łyżeczką marchewki ale nie bardzo na razie idzie, cały był w marchewce

Cytat:
Napisane przez Innocence_89 Pokaż wiadomość

Dziewczyny którym dzieci nie podnosza główki. Próbowałyście ukłądac dziecko na brzuszku tak żeby dłonie/piąstki miało pod piersiami??? Czytałam że to bardzo pomaga w podnoszeniu główki
na Przemka nic nie działa ... łapka mu się rozjeżdza. ale lepiej jest i tak niż na początku.

Stary 2013-08-06, 18:54   #348
Magiusa
Zakorzenienie

Cytat:

Jak wygląda to branie na ręce przez przewrót? Muszę też to turlanie obczaic bo moja L. coś leniwa w tym temacie.
Cytat:
Napisane przez ankaaa206 Pokaż wiadomość
o co chodzi w tym turlaniu ? opisz mi to może spróbuje z Niksonem bo to len i nie potrafi sie przewracać
No więc gdy dziecko leży na plecach to kładę mu jedną rękę na brzuszku, tak by dłoń była na klatce piersiowej, a łokieć w okolicach krocza. Drugą ręką turlam malucha na tą ręke i podnoszę ( główki, która leci w przód nie trzeba trzymać) i układam na ramieniu drugiej ręki, tylko to ramię trzeba szybko podnosić żeby główka nie opadła do tyłu.
Ciężko mi to opisać a filmik na you tube żaden nie pasuje, ale widziałam, że są jakieś filmiki z turlaniem niemowląt

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Magiusa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-06, 18:56   #349
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez JennyAniolek Pokaż wiadomość
Nie wiem jak u Was, ale u nas dziś afrykańskie upały Byłam tylko na poczcie (zapłacić za paszport W.) i w biedronie po pampki 2, bo nam się skończyły, a 3 są jeszcze sporo za duże i padam
u nas też gorąco, nawet nie wychodziliśmy nigdzie na spacer

liczę że jutro będzie ciut chłodniej
humpback jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-06, 19:11   #350
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki zaraz za nią popatrze skoro ma właściwości usypiajace
włączyłam mu panel muzyczny i to on go chyba zmęczył

===
byliśmy z małżem na basenie młodego dałam na te pół godziny mamie na ławkę a my się ochłodziliśmy jutro też idziemy

Stary 2013-08-06, 20:33   #351
ankaaa206
Wtajemniczenie

właśnie wróciliśmy ze spaceru, nie wiem gdzie cieplej w domu czy na dworze, zaraz robimy kąpiel i spanie, a no i mój Nikson po raz pierwszy sam z sobie zaczął obracać się z brzuszka na plecy, tak mu się to spodobalo że co chwilę muszę go klaść na brzusz żeby się poturlal inaczej jęczy jestem dumna z niego

Julka
ankaaa206 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-06, 20:37   #352
lonely_lady
Zakorzenienie

Melduję ze u nas wszystko ok. Ponad połowa drogi za nami
Jeszcze 220km i będziemy na miejscu
Przed chwilka stanelismy żeby przewinac małego, potem dałam mu cycka i oczywiście w czystego pampersa zrobił kupke
Ale dobrze bo bez większych krzykow
Może teraz zasnie i przekima resztę drogi.

Pozdrawiamy z Torunia

lonely_lady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-06, 20:38   #353
Innocence_89
Rozeznanie

Cytat:

===
byliśmy z małżem na basenie młodego dałam na te pół godziny mamie na ławkę a my się ochłodziliśmy jutro też idziemy
teraz mnie zżera zazdrość

Storczykomaniaczka : 25
Innocence_89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-06, 20:45   #354
Ashyshqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vvgh Pokaż wiadomość
No więc tak:
zabieg pod narkozą odwołany, bo weszła ustawa, że nie mogą robić dzieciom zabiegów pod narkozą do 1. roku życia. We wtorek mają zebranie i potem dowiem się dokładnie co i jak.

Małemu kupiłam leżaczek-bujaczek , ale wiecie co, jakoś nisko to zapięcie i on nóżkami uderza w koniec tego leżaczka.... Tez tak macie ? Dziś jadę chyba wymienić na inny ale nie wiem, czy się uda. Wczoraj go kupiłam.

Mały ciągle się śmieje i jest super

---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ----------

Aha, no i zapiszę się na kurs prawa jazdy, żeby za rok jeździć z J na wycieczki latem [COLOR="Silver"]
To czekamy na dalsze wieści co do operacji. I fajnie, że robisz prawko - powodzenia!

Cytat:
Napisane przez szprotka_mada Pokaż wiadomość
A właśnie, kolejne pytania:
1- czy Wasze maluszki kp jednorazowo jedzą mleczko z jednej piersi czy z dwóch. Bo mojemu jeden od jakiegoś czasu nie wystarcza, wpiernicza dwa, a później ma brzuszek jak balonik. I się zastanawiam czy nie przekarmiam...
2- mamusie, które odciągają mleczko- ile ml Wasze szkraby wtryniają na jeden posiłek (mój ostatnio wcisnął w siebie dwa cycki + 50ml odciagniętego, a innym razem 125ml odciągniętego) Tutaj też się zastanawiam czy to nie za dużo...
Sofia pije zazwyczaj obie piersi.

Cytat:

Umiejętności:
- odpinanie pampersa

Wow! Szalejecie dla Adiego

Cytat:
Nareszcie nadrobiłam

Cieszę się, że już sie coraz lepiej czujesz. Julcia jest słodziutka. I mamy takiego samego rampersika

Cytat:
Napisane przez justyna_g4 Pokaż wiadomość

Ja bym poszła do lekarza w takiej sytuacji. Jeszcze nam się nie zdarzyła krew w kupce. I jak pieniste czy wodniste olewałam (jak szybko mijały) tak krew bym sprawdziła...
Ashyshqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-06, 20:49   #355
puchatkowa
Zakorzenienie

Cytat:
No więc gdy dziecko leży na plecach to kładę mu jedną rękę na brzuszku, tak by dłoń była na klatce piersiowej, a łokieć w okolicach krocza. Drugą ręką turlam malucha na tą ręke i podnoszę ( główki, która leci w przód nie trzeba trzymać) i układam na ramieniu drugiej ręki, tylko to ramię trzeba szybko podnosić żeby główka nie opadła do tyłu.
Ciężko mi to opisać a filmik na you tube żaden nie pasuje, ale widziałam, że są jakieś filmiki z turlaniem niemowląt
Dzięki za opis - będę jutro próbować
Cytat:

===
Ale Wam dobrze!

A mata chyba tylko jedna na allegro taka jest i trochę sciachana

Cytat:
Napisane przez ankaaa206 Pokaż wiadomość
właśnie wróciliśmy ze spaceru, nie wiem gdzie cieplej w domu czy na dworze, zaraz robimy kąpiel i spanie, a no i mój Nikson po raz pierwszy sam z sobie zaczął obracać się z brzuszka na plecy, tak mu się to spodobalo że co chwilę muszę go klaść na brzusz żeby się poturlal inaczej jęczy jestem dumna z niego
Gratulacje dla Nikosia

My już po kąpieli i butli, ale mamy spinke i baczki idą, także spania nie ma póki co.

Ząbki
Stary 2013-08-06, 20:53   #356
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Innocence_89 Pokaż wiadomość
teraz mnie zżera zazdrość

Cytat:

A mata chyba tylko jedna na allegro taka jest i trochę sciachana

My już po kąpieli i butli, ale mamy spinke i baczki idą, także spania nie ma póki co.
jak dla mnie wygląda ok

Bartuś już śpi przy cycu trochę marudził, więc odłożyłam do łóżeczka, postękał trochę, dostał smoka i zasnął w minutę

Stary 2013-08-06, 21:24   #357
diabli
Zakorzenienie

Anoxee - poskramiaj malego buntownika i wracaj do nas fajnie, ze chlopak od poczatku nie udaje kto w rodzinie rzadzi ciekawe po kim ma taaaki charakterek hehe.

Vil - a kropelki podawalas na lyzeczce? juz nie moge sie doczekac tej rewolucji pokarmowej deserki z przyjemnoscia zjem za mloda hehehe.
u mnie na osiedlu jest kilka bardziej doswiadczonych mamusiek i na razie zbieram od nich informacje zywieniowe kazda jest na innym etapie i karmi inaczej, wiec to naprawde bedzie ciezki temat.

mamusia 10miesiecznej karmi nadal piersia, podaje tez kaszki bezglutenowe, gluten raz dziennie do kaszki czy jakos tak to bylo. poza tym domowe wypasione zupki, deserki, hippowe ciasteczka itd.

mamusia 5 miesieczna dziecko ciagle na cycu probowala wprowadzic marchewke i zupki. no i nie wyszlo podaje kaszki z butli....za to mloda uwielbia sok jablkowy rozcienczony z woda.

mamuska 4miesiecznej dziewczynki karmi od urodzenia mm, wlasnie rozpoczela etap kaszek. warzywka na razie nie podchodza, ale uparcie probuja. pic nie chce nic poza rumiankiem. nie przekonuja ja soki. po kaszce w koncu spi dluzej niz 15 min

takze jak widac - kazde dziecko ma inaczej i juz widze jaka tu bedziemy mialy rewolucje!

Can - a jak Zuzia bedzie w szkole i Michas skonczy pol roczku to zapragniesz kolejnego urwisa i wtedy na pewno znow zacznie sie wielkie łizażowanie

Ankaaa206 - zadzwon do zusu, zapytaj kiedy spodziewana wyplata podasz pesel i juz.

Szprotka - ja tez dzisiaj mialam jakis taki maly kryzys. czasu na wszystko brak, a chcialabym dzialac na 200% ale na pocieszenie zrobilam bananowca, urwisy zjadly az im sie uszy trzesly i czuje sie dowartosciowana hehe. bratowa poszla na nocne ploty ze starymi znajomymi, zostawila nam chlopakow. jednego odwiozlam na paintball i sleepover do kolegi, drugi do zamkniecia siedzi w babcia na basenie i znow mam "na glowie" tylko Nelke (ktora wlasnie sprzedalam tatusiowi). niech zyje dobre planowanie hehe.

Veronic - masz takie grube wlosy jak ja. tez myslalabym, ze ten warkocz to ze 2 kg wazy dla glowy to na pewno spora ulga. to Twoj naturalny kolor? jesli tak to sprzedawaj, bedziesz bogata

o zalapalam sie na podium gadul NIEMOZLIWE walilam same zbiorowe nocne posty!

Banka, co to jest 400 postow na 5tysiecy. kropla w morzu hehehe. a one nas gadulami nazywaja

powoli Was gonie...jeszcze trochę i nadrobię

---------- Dopisano o 21:24 ---------- Poprzedni post napisano o 21:01 ----------

Justi - dzięki za tytul książeczek na fotce super wygladaja, wiec i my chcemy

Banka - widziałam te maskotki w smyku! jeszcze w ciąży... bawiliśmy się w tz jak male dzieci. a ile nam sprawily radości (kazda wydaje inny dźwięk ) rewelacyjne sa. mielismy kupic taka młodej po porodzie. przypomnialas - wysle tatusiowi link
ps. tak zareklamowalas pluszaki, ze już nie ma przyznać się która jeszcze kupila?

Nelci tak spodobalo się trzymanie glowy, ze nawet jak spi i poloze jak na brzuszek to dźwiga i się rozgląda przez sen kiedyś smoka szukala jezykiem jak kameleon, a teraz w powietrzu wystawia jezyk i namierza jak jakiś radar hehehe.

pisalyscie o przyciemnianych szybach - jak wybieraliśmy auto to tz bardzo zwracal uwagę na te szyby...w końcu mu mowie, ze Nela i tak w końcu powie, ze chce na szybe rozowego heloł kota i tatuś nie będzie miał nic do gadania
w komisie gość miał ubaw, bo zachwala auto
"no wszystko ma"
"a isofix?"
"a wie pan, ze nie wiem. chyba powinien być"
"jak nie ma to nie biore"
diabli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-06, 21:51   #358
diabli
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,

Lonely - szzcesliwej podrozy i baw się dobrze pozwol dziadkom porozpieszczać małego!

Barwineczek - rozbawilas mnie skarpetkami zamiast bielizny trzeba to opatentować 2w1 i jaka oszczednosc

Vil - czyli Przemus wychodzi z zalozenia, ze do 3 razy sztuka. mniam bobofrut! w dzieciństwie robiłam z niego lody

Magiusa - dzięki za ćwiczenia, pobawimy się jutro. nasza znajoma fizjoterapeutka uciekla nam na oboz z małymi piłkarzami i musimy cierpliwie czekać

Banka - Michas wygląda na przerażonego gondola to jego wrog, hehe.

Komiksowa - przemywanie moczem to mój hit! od jutra zaczynamy. może wtedy żeby będą mocniejsze/bielsze - kto to wie

Kinga - zyczymy milych wojaży. i rob dużo zdjęć chętnie pooglądamy mala na szlaku!

Banka - a ja dorzucę tylko, zebyscie uczyly większe już dzieci pic przez slomke. niby niebezpiecznie, bo sobie może ja wbic itd. ale dzięki temu mniej naraza się zeby. ale to taka rada na późniejsze lata.

Jenny - dla Wiktorka. wodniak pewnie sam się wchłonie i będzie po strachu. ważne, ze chlop z jajami!
Stary 2013-08-06, 21:56   #359
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,

Cytat:
Napisane przez diabli Pokaż wiadomość
a ja dorzucę tylko, zebyscie uczyly większe już dzieci pic przez slomke. niby niebezpiecznie, bo sobie może ja wbic itd. ale dzięki temu mniej naraza się zeby. ale to taka rada na późniejsze lata.
niekoniecznie "lata"

Stary 2013-08-06, 21:57   #360
diabli
Zakorzenienie

kolejne efekty cwiczen i jedna fotka z cyklu - co za dużo to niezdrowo (czyli Nelka ewidentnie unika bodzcow kiedy chce spac )
a na 1 fotce widać nasz odczyn poszczepienny teraz już mniejszy.
zauwazylam, ze ważne jest tez podloze na którym z dzieckiem ćwiczycie...zwroccie na to uwagę. Nela najbardziej lubi lozeczkowy materac, wiec często go wyciągamy i bawimy się na podłodze.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg zdjecie.jpg (77,9 KB, 35 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg zdjecie2.jpg (91,3 KB, 30 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg zdjecie3.jpg (72,4 KB, 26 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg zdjecie4.jpg (62,3 KB, 28 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg zdjecie5.jpg (74,4 KB, 27 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg zdjecie6.jpg (50,9 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg zdjecie7.jpg (61,3 KB, 26 załadowań)
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości