|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#301 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2
hej
dzisiaj jestem niewyspana Młody zaczął koncert o 5 ;/ sama już nie wiem czy go bolał brzuszek czy co ....Jenny- ooo skusiłaś się to fajnie wiaderko jest super![]() chociaż wczoraj po 5 min Młody zaczął ryczeć ![]() a ja się skusiłam na krzesełko FP właśnie kliknęłam na all:P wiedziałam , że nikt mnie nie powstrzyma;P mam nadzieję, ze będę zadowolona, bo 4 stówki to nie mało
|
|
|
|
#302 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2
Cytat:
![]() Ja o krzesełkach póki co nie myślę, mamy jeszcze czas ![]() ---------- Dopisano o 13:11 ---------- Poprzedni post napisano o 13:10 ---------- Cytat:
, bo kąpać się uwielbia ![]() ---------- Dopisano o 13:11 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#303 | ||
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Odp: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC
Cytat:
dobrzevxe juz po ja w czwartek juz sie boje braeo xa wagee Cytat:
![]() Ale masz ulozonego synka
|
|
#304 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach z
wszystkiego najlepszego
![]() banka fajnie że już się intersuje stópkami ciekawe kiedy zacznie wkładać do buzi
|
|
|
|
#305 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach z
Gratulacje!
Wszystkiego najlepszego My mamy 2 rocznicę za 2 tyg Zleciało nie wiadomo kiedy ---------- Dopisano o 13:18 ---------- Poprzedni post napisano o 13:17 ---------- Wyjątkowo grzeczne dziecko ![]() ![]() Zaczyna marudzić jedynie jak się czymś znudzi, a chwilowy ryk włącza o jedzenie
|
|
|
|
#306 | |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszk
Cytat:
A no juz to widze jak pcha je po kostki hee
|
|
#307 |
|
Wtajemniczenie
|
No więc tak:
zabieg pod narkozą odwołany, bo weszła ustawa, że nie mogą robić dzieciom zabiegów pod narkozą do 1. roku życia. We wtorek mają zebranie i potem dowiem się dokładnie co i jak. Małemu kupiłam leżaczek-bujaczek , ale wiecie co, jakoś nisko to zapięcie i on nóżkami uderza w koniec tego leżaczka.... Tez tak macie ? ![]() Dziś jadę chyba wymienić na inny ale nie wiem, czy się uda. Wczoraj go kupiłam. Mały ciągle się śmieje i jest super ![]() ---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ---------- Aha, no i zapiszę się na kurs prawa jazdy, żeby za rok jeździć z J na wycieczki latem ---------- Dopisano o 13:41 ---------- Poprzedni post napisano o 13:38 ---------- Kupiłam taki jak ten tylko inny wzór: http://www.smyk.bydgoszcz.pl/sklep-i...ALAKIEM_SLONIK
|
#308 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a i jakby któras miała za dużo czasu wolnego gdy dzieć śpi to polecam całym sercem - pycha! http://www.wielkiezarcie.com/recipe61035.html robiłam kilka dni temu w nocy i warto było
Edytowane przez ankaaa206 Czas edycji: 2013-08-06 o 13:47 |
|
|
|
|
#309 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a raczej destiny Cytat:
![]() dawno Cię nie było czemu nie siedzisz na wizażu kosztem gotowania czy prania, praca nie ucieknie Cytat:
szkoda, że ja tak nie mogę, to dużo lepsze, niż przeskok...a odkładać nie ma szans!!! Cytat:
no ale chudnę w zastraszającym tempie Dziękujemy Jenny ))) Ps. Ty karmisz MM czy KP? Bo mnie zastanawia, że tak ładnie wróciłaś do pracy od razu. |
||||
|
|
|
#310 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Diabli, ja tak wyglądam, bo jestem młoda Krótkie włosy Ci polecam, ja pół życia tak się noszę, a a'la Kożuchowska to miałam najdłużej. Teraz wersja z dłuższą grzywką, pierwszy raz, już mnie korci, żeby skrócić Helenka jest naprawdę piękna, zdjęcia nie udają uroku rzeczywistego Ale rzęsy, bo skonam ![]() http://www.kwestiasmaku.com/desery/c...i/przepis.html Edytowane przez happy blue Czas edycji: 2013-08-06 o 13:50 |
|
|
|
|
#311 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
2) ja też dawałam dziecko tylko w dzień pod nadzorem na brzuszek, za to cały czas prawie 3) jak się naleje do uszka to spoko, a jak do noska to źle? pierwsze słyszę ![]() 4) karmisz Nikodema piersią? poruszasz się na nogach, komunikacją miejską czy samochodem? mi to i brak auta znacznie utrudnia chodzenie wszędzie z córką. Musiałabym całą garderobę dostosować do karmienia, na co mnie nie stać. Wychodzę oczywiście, ale karmienie jest mało komfortowe, jak nie mogę się porządnie obnażyć. Na szczęście dziś w końcu zamówiłam staniki do karmienia No i jeszcze.. ilość zabieranych rzeczy, potem dodatkowo zakupów, plus konieczność wniesienia tego za jednym razem do mieszkania z dzieckiem na ręku to jakiś kosmos. Na III piętro 5) zdanie z owocami- bez komentarza ![]() Cytat:
Cytat:
|
|||
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#312 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
U nas tez te umiejętności opanowane w piątek też kończymy 10 tyg![]() ---------- Dopisano o 13:59 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:59 ---------- a jak zamoczy uszy w środku a na basenie bywają ptrzeciągi i zmienne temperatury szczególnie w przebieralni...sama nie wiem... a z takim dzieciaczkiem chodzą oboje rodziców czy tylko jedno z nich? ---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:05 ---------- Cytat:
rośnie mi zabawowy chłopak
|
|||
|
|
|
#313 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#314 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak Cię to pocieszy ja dałam za krzesełko z chicco 6 stówek:P ale jest super:Ptakie ![]() http://allegro.pl/chicco-krzeselko-d...419926368.html nie wiem co sięz moim dzieciem dzisiaj dzieje, ale od rana prawie co pół h był cyc ![]() nie wiem o comu chodzi bo wody nie chciał:/ mleko mam nawte rano odciagnelam w kilka minut 50 ml, w każdym razie nie spinam się, jak będą takie cyrki częściej to będe dokarmiać mm i mniej stresu dla mnie i młodego
|
|
|
#315 |
|
Zakorzenienie
|
chciałam baaaardzo podziekowac za przepis na bananowca
1) zapachem w domu 2) smakiem, bo nie ukrywam, ze już wcinam gorace ![]() 3) latwoscia wykonania. DZIEKUJE BABECZKI, ZE MNIE INSPIRUJECIE! niedługo będę perfekcyjna pania domu! tz nie wyjdzie z podziwu...hehe aaaa i zupke-krem cukiniowy tez dzisiaj zajadamy. wyszla chyba lepsza niż mój "popisowy" krem z zielonego groszku ![]() nadrabiam dalej ![]() Mysia - zaszalalas na zakupach, ale wcale Ci się nie dziwie :P aaa i zaskoczysz mnie jak nie dotrzesz do tego mothercare Lonely - piękne podsumowanie. Wiktorek robi wszystko co baczki z jego wieku powinny. tatuś pewnie peka z dumy! i znow znikam . cdn. |
|
|
|
#316 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC
Cytat:
|
|
|
|
|
#317 | |||
|
Zadomowienie
|
Hej, byłam u fryzjera
Cytat:
Cytat:
przydałoby się raczej poćwiczyć Cytat:
słodkiidę robić to ciasto
|
|
|
#318 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
za wagę i wzrost ![]() ---------- Dopisano o 14:50 ---------- Poprzedni post napisano o 14:49 ---------- mój też nie może przestać się swoim przyglądać
|
|
|
|
|
#319 | |
|
Zakorzenienie
|
Ale świetny widok
![]() Cytat:
![]() Pięknie rośnie. U nas w cieniu 32 stopnie. Po prostu płynę...
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#320 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wiem, że inną płytę z tej gazety koleżance udało się skopiować na pena, ale niestety nie pamięta w jaki sposób- mówiła, że próbowała kilka razy aż się udało...Cytat:
----- Widzę, że podawałyście Jenny na pierwszą stronę sposób karmienia. Tak więc Jenny, u nas KP, ale w pogotowiu jest Nan Pro 1. Chociaż już coraz rzadziej zdarza się je stosować (w ostatnim tygodniu to chyba nawet ani razu ![]() A właśnie, kolejne pytania: 1- czy Wasze maluszki kp jednorazowo jedzą mleczko z jednej piersi czy z dwóch. Bo mojemu jeden od jakiegoś czasu nie wystarcza, wpiernicza dwa, a później ma brzuszek jak balonik. I się zastanawiam czy nie przekarmiam... ![]() 2- mamusie, które odciągają mleczko- ile ml Wasze szkraby wtryniają na jeden posiłek (mój ostatnio wcisnął w siebie dwa cycki + 50ml odciagniętego, a innym razem 125ml odciągniętego) Tutaj też się zastanawiam czy to nie za dużo...
|
|
#321 | |
|
Wtajemniczenie
|
od 1 do 7 sierpnia jest tydzień karmienia piersią
jakbym sie powtórzyła to przepraszam ![]() ---------- Dopisano o 15:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:59 ---------- Cytat:
2- znajoma połozna mówiła zeby nie sugerować się ile dziecko je mleka z butelki, mówiła, że jej dziecko jak jej matka zrobiła dziurki w smoczku i łatwo jeciało, to zjadło 250ml, zresztą dziecko nigdy nie je tyle samo, tak jak dorosłemu, raz chce się bardziej raz mniej jeść |
|
|
|
|
#322 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 2. dawno nie dawałam ale od początku wciągał 120ml i wołał o jeszcze
|
|
|
|
|
#323 |
|
BAN stały
|
Dziś Adi ma już 3 miesiące i 1 tydzień więc małe podsumowanie umiejętności i braków nad którymi trzeba popracować
![]() Umiejętności: - śmianie się na głos na widok mamuśki, szczególnie jak w ręku trzyma butelkę - posiadanie dwóch jedynek i zasłanianie ich ciągle językiem - wkładanie całej pięści do buzi, potem rozmyślanie czy druga też wejdzie i próby włożenia jej - oglądanie z każdej strony swoich stóp, lub wkładanie ich dla mamy do buzi przy przewijaniu, śmiejąc się przy tym na cały głos - wsadzanie stóp do kupy i rozpryskiwanie jej gdzie się da - obsikiwanie łazienki tuż po kąpieli - przekręcanie się z pleców na boki, próbując złapać rączkę lub zabawkę - chwytanie zabawek jeśli ma na to ochotę, najczęściej jednak chwyta to co miękkie: kocyk, pieluchę, czy bluzkę mamy i zaglądanie jej do cycek ![]() - podążanie wzrokiem za zabawkami- jeśli panicz ma ochotę - pierdzenie na widok każdego kogo lubi, wielkie oczy na widok nowych osób - zasypianie w nosidełku lub na rękach ale tylko po podaniu tuż przed snem 20ml mleka - zasypianie koło 21-22 i sen od 6 do 8 h (mam nadzieję że to zostanie już)- kopanie i chwytanie zabawek z karuzeli, lubi słuchać odgłosów zwierzątek, na dźwięk Bacha reaguje wyciem - uwielbia pluskanie się w wodzie i machanie w niej nogami, ale do czasu jak tylko poczuje że woda jest chłodniejsza jest rozpacz - uspokajają go pierdziochy jeśli wpadnie w ryk - wyglądanie przez okno z zaciekawieniem i wyciąganie szyi do światła - próba jedzenia zabawek z maty, samodzielna zabawa na niej do godziny potem zawsze jest głodny - nie używamy smoka bo on go nie lubi - trzymanie butelki podczas jedzenia- tylko żeby nikt jej nie zabrał - jeśli nie trzyma butelki- składa ręce przy jedzeniu jak do modlitwy (nie chce żeby został księdzem) - nie miewa kolek i problemów z brzuszkiem, za to wkurzają go zęby i trzeba mu je smarować bo jest marudny - gada i plotkuje dla taty co mamuśka przez cały dzień robiła - jak jest głodny mówi: me, jak mu się nudzi jak jest sam woła: ej, jeśli czegoś nie chce: ne - odpinanie pampersa - próba drapania się po jajkach (tż był dumny z niego) - lubi jak mamuśka mu czyta gazety, bajek nie znosi- preferuje Newsweek i świat wiedzy ![]() - kiedy mamuśka zaśnie na kanapie obok niego, budzi ją głośnym jękiem, a ta po przebudzeniu zawsze widzi podstępny uśmiech syna który się cieszy że ją zbudził - lubi zabawę w nakrywanie i odkrywanie go pieluchą - jak zaczyna gadać nie można mu przerywać bo bije się- chłopak lubi się wygadać lecz czasami lubi poprowadzić poważna konwersację - uwielbia jazdę samochodem, w wózku wytrzymuje do czasu aż zgłodnieje A tego trzeba leniwca nauczyć: - nie umie zasnąć na łóżeczku, czy też w wózku - nie znosi leżeć na brzuszku i nie podnosi główki za wysoko, tylko o kilka cm i zaraz opuszcza - ryczy i wrzeszczy za każdym razem jak jest na brzuszku robi się sztywny
Edytowane przez Elusiek Czas edycji: 2013-08-06 o 15:34 |
|
|
|
#324 | |||||
|
Raczkowanie
|
uwaga, nadrabiam!
(nie wiem ile dam rady - dopóki mój wrzaskun śpi to lecę po postach) Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
nie wiem, czy widziałaś ale pod koniec tamtego wątku zadałam Ci pytanie... a może już odpisałaś a ja jeszcze nie widziałam..Cytat:
u nas też na początku było trudno. Młody był co prawda w miarę grzeczny, ale ja nie umiałam się psychicznie przestawić na nową sytuację.Cytat:
|
|
#325 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziewczyny, muszę Wam powiedzieć, że to turlanie dziecka i branie na rękę przez przewrót ma swoją rację bytu. Ja zaczęłam od wczoraj a dziś moje dziecko samo przewróciło się 6 razy z brzuszka na plecy
|
|
#326 |
|
Zakorzenienie
|
Elusiek
za postępy. Dużo już tego![]() u nas brak podnoszenia główki i brak ząbków
|
|
|
|
#327 |
|
Zadomowienie
|
Nareszcie nadrobiłam
Witam się laseczki w nowym wątku. U mnie różnie. Mała ostatnią kolkę miała w sobotę, akurat wybraliśmy się do znajomych na parapetówkę i dała koncert. Po godzinie uciekaliśmy do domu. Płakała tak strasznie, że TŻ miał ją na rękach. Wiem, że to niedobrze, ze nie w nosidełku ale jechałam bardzo wolno. Julka jakby miała jakiś skok rozwojowy, ale raczej wątpie, że to skok. Dziś kończy 6 tygodni. Ciągle chce być na rękach, cycka pociumka troche i wypluwa, muszę jej dawać butelką. W nocy pije ładnie w dzień masakra. W ten oto sposób z prawej piersi odciągnę może 5-10 ml i koniec. Karmię tylko lewym, ale puki co jej wystarcza z tego co widzę. Ostatnio puściła mu go i płakała a z cycusia leciał strumień jej na oczka hehe ![]() Byłam dziś u ginekologa. Wszystko OK ![]() Z dobrych wiadomości tyle, że chyba psycha zaczyna mi się normować i już tak się nie dołuję wszystkim
Nasze szczęście Julia Edytowane przez antoinettee Czas edycji: 2013-08-06 o 15:51 |
|
|
|
#328 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
(i się bałam czy w kościele podczas ceremonii nie odejdą mi wody Nie ma to jak urodzić dziecko w środku sezonu ślubnego Ale jak będzie drugie w przyszłości to też chcę w podobnym czasie czyli kwiecień-czerwiec
Edytowane przez JennyAniolek Czas edycji: 2013-08-06 o 15:54 |
|
|
|
|
#329 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
piszecie o tym pieczeniu ciast, że też chyba zaraz sobie zrobię ciasto czekoladowe
|
|
#330 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() To ja sobie to pismo napisze ogólnie do zusu a jak mi nie przyjmą to napisze przy nich tak jak każą ![]() Ale fajnie ![]() Cytat:
![]() Drapanie po jajkach i ręce jak do modlitwy wygrywają ![]() Cytat:
Rozkladalam dziś jej też książeczkę ale nie zareagowała jak Karolcia sharp. Popatrzyla co prawda ale bez podniesienia głowy. Motylku udanego wyjazdu
Edytowane przez puchatkowa Czas edycji: 2013-08-06 o 16:01 |
||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:27.

Młody zaczął koncert o 5 ;/ sama już nie wiem czy go bolał brzuszek czy co ....
to fajnie
wiaderko jest super

, bo kąpać się uwielbia
i urosła 5 cm (teraz ma 64

Pokoje się tak nagrzewają, że nie idzie spać przy zamkniętym oknie. W nocy mamy w każdym pomieszczeniu okna otwarte, w sypialni gdzie i Kuba urzęduje- również. Mały śpi w cieniutkim bodziaku na długi rękaw i skarpetkach i przykryty jest pieluszką flanelową. I chyba Mu tak dobrze, bo ostatnie noce spał ładnie- 4h, jedzenie, 4h 

No i jeszcze.. ilość zabieranych rzeczy, potem dodatkowo zakupów, plus konieczność wniesienia tego za jednym razem do mieszkania z dzieckiem na ręku to jakiś kosmos. Na III piętro ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

Wiem, że inną płytę z tej gazety koleżance udało się skopiować na pena, ale niestety nie pamięta w jaki sposób- mówiła, że próbowała kilka razy aż się udało...
robi się sztywny
07.07.2012