|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł powinna mieć II część naszego wątku? | |||
| Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz.2 |
|
21 | 38,18% |
| Przyszła wiosna będzie nasza, każda będzie miała swojego Bobasa - mamusie III/IV 2014 cz. 2 |
|
0 | 0% |
| Choć jesień już zagęszcza ruchy, to my się nie smucimy - podziwiamy rosnące brzuchy |
|
0 | 0% |
| Jesień blisko, brzuszki rosną - cuda dziać się będą wiosną - mamusie III/IV 2014 cz. 2 |
|
26 | 47,27% |
| Połowa jeszcze rzyga, za niedługo im przejdzie chyba -mamusie III/IV 2014 cz. 2 |
|
8 | 14,55% |
| Głosujący: 55. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1741 | ||||
|
Raczkowanie
|
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014
Cytat:
Na pierwszym usg byłam w 4t2d (wg OM-4t5d) i gin potwierdził ciążę Widział pęcherzyk ![]() Cytat:
![]() A wymówka z antybiotykami zamyka usta wszystkim spod znaku "ze mną się nie napijesz" ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Zakupy ciążowe to u nas ciążki temat - mój TŻ uważa, że po co się spieszyć, wszystko można kupić po porodzie Nosz... Ja jestem typem organizatorki i muszę mieć wszystko przygotowane wcześniej. Najgorsze, że nie pojmuje moim argumentów o rozłożeniu kosztów w czasie Będę miała duuuuuuuuuuuużo ciuszków po 6-letniej siostrze i 8-miesięcznym siostrzeńcu arletka1313, super, że wszystko z Wami ok Teraz tylko dbaj o siebie i Maleństwo, jak radzi gin |
||||
|
|
|
#1742 | |||
|
Zadomowienie
|
arletka1313
Super, że wszystko super Ciekawa jestem ile u mnie jutro dziec będzie miał "wzrostu". nadzwyczajna A no faceci często niestety tacy są... niedomyślni. Plamienie było delikatne? Poza tym masz rację, ta pogoda jest tak osłabiająca, że duszności i osłabienia to nic dziwnego. A co do łatwości wpadania w złość, to my się troszkę z mężem pokłóciliśmy w niedzielę i w taki płacz wpadłam, że się opanować nie mogłam Sama nie wiedziałam o co loto, nawet W. mnie przepraszał, czego nie robi nigdy zaraz po albo w trakcie kłótni - chyba się wystraszył, że jakiś atak mam ![]() Cytat:
Ale tak czytam i czytam też o tym USG i czy ono jest obowiązkowe czy zalecane czy proponowane? Bo z informacji na necie wynika, że jeśli jest "częścią składową diagnostyki prenetalnej" to jest obowiązkowe? Wynikałoby, że to właśnie USG jest tym pierwszych z 3 zalecanych USG kontrolnych w czasie ciąży. Mnie ginekolog nie pytała czy chcę czy nie, tylko robimy i tyle. Z tym, że ja chcę mieć je zrobione. Cytat:
Poza tym wydawałoby mi się (tez jestem z wykształcenia nauczycielem, ale bez doświadczenia więc nie wiem), że chyba łatwiej zorganizować zastępstwo, nawet jeśli ktoś już jest, na cały rok szkolny - chodzi o plany pracy itd. Cytat:
Hm, może zapisałabyś się na jakieś masaże? Bo jeśli od początku masz takie problemy, to później może być niestety gorzej. A czasem kilka zabiegów może zdziałać cuda. Ja dzisiaj już po oddaniu krwi. Moczu nie zapomniałam I pamiętacie, że wczoraj pisałam o tej szalonej kolejce? To dzisiaj przyszłam 40 min później i nikogo nie było - weszłam z marszu ![]() Po 15.00 jadę z powrotem odebrać wyniki, zrobić EKG i do lekarza rodzinnego znów. |
|||
|
|
|
#1743 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Nie powinni mnie rozszarpać... CHYBA. Boję się jak jakas głupia małolata
|
||
|
|
|
#1744 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A jak nie, to wejdźcie niby przypadkiem z jakimiś młodymi rodzicami na temat, to może oni go przekonają, że po urodzeniu to czasu nie ma zwykle dużo
|
|
|
|
|
#1745 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() do szpitala tez trzeba rzeczy zabrac, fotelik miec, rozek itp a po porodzie nie bedziesz miala od razu tyle czasu, zeby po sklepach latac. Maz i tesciowa ci kupi? Ja bym nie chciala
|
|
#1746 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Choć codziennie całuje brzuszek, to sama się łapię na tym, że zapominam o małej Fasolce Za parę miesięcy brzuch mi nie pozwoli zapomnieć
|
||
|
|
|
#1747 | |||||
|
Moderator
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Trzymam kciuki żeby się udało ![]() Cytat:
![]() |
|||||
|
|
|
#1748 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I nie lubię zostawiania wszystkiego na ostatnia chwilę Później, tak myślę jesienią zacznę zamawiać pierwsze rzeczy. |
|
|
|
|
#1749 |
|
Raczkowanie
|
Byłam na wizycie i okazało się, że nie jestem w 6tc jak wychodzi z OM, tylko w 4tc
. Gin powiedziała, że wszystko jest ok, ciąża rozwija się prawidłowo, zarodka jeszcze nie widać co prawda, ale pęcherzyk ma 1,1cm dopiero, więc jak ma być widać . Torbiel na lewym jajniku, ale pani doktor mówiła, że to normalne w ciąży i koło 16tc powinna samoistnie zniknąć.Teraz jest już o wiele spokojniejsza i do wizyty 30.08 doczekam ![]() Boli mnie gardło jak głupie - macie jakieś pomysły co na to użyć? |
|
|
|
#1750 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
więc dzidzius sobie może być i chłopcem, nie będzie dziwnie wyglądał w ubrankach po siostrzyczce ![]() Cytat:
. Tak, tym razem się udało w ostatniej chwili. W poprzednią ciażę zaszłam tez naturalnie w miesiącu przerwy po nieudanej IUI a przed kolejną (bo to było Boże Narodzenie i klinika była zamknieta). Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
. Nie wiem czemu miałabym nie mówić. Przecież jeśli coś sie stanie i poronię, to nie będę udawała że nic się nie stało... i tak się dowiedzą.Cytat:
Ja już sobie wyobrażam co mój by mi do domu naznosił Bo nowa mama po porodzie nie ma głowy do zakupów, myśli tylko o fizjologii swojej i dziecka, przez conajmniej 3 tygodnie ![]() Komcia gratuluję!! Edytowane przez Tequillla Czas edycji: 2013-08-07 o 10:22 |
|||||||
|
|
|
#1751 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, dzis nie wytrzymałam. Poszłam na bete bo strasznie martwie sie czy wszysko ok z fasolką. A lekarza mam dopiero za 12 dni (pierwsza wizyta). Czy wy też tak szalałyście?
Co do zakupów to jak ja sie dowiedziałam że jestem w ciazy to polecilam kupic czapeczke, buciki i jedne zestaw skladajacy sie z kaftanika i body. Ciagnie mnie strasznie, narazie ogladam allegro ale najchetniej wcisnelabym "kup teraz". Nie wiem czy wierzyc w te przesady ale narazie sie powstrzymuje przecież to dopiero 4tc. |
|
|
|
#1752 | ||
|
Moderator
|
Cytat:
Ja też zaczynam się przekonywać do tego żeby już powiedzieć - tzn. na razie szefostwa i kierownika z którym pracuję i tak nie ma, wracają jak ja będę na urlopie, więc osobiście będę mogła im powiedzieć dopiero 26.08. Ale chciałabym powiedzieć dwóm koleżankom... co prawda nie ufam im w 100% ale chciałabym żeby się dowiedziały pierwsze No trudno - najwyżej jak wrócę z urlopu to wszyscy już będą wiedzieli Przecież mnie chyba nie zlinczują? ![]() ---------- Dopisano o 10:37 ---------- Poprzedni post napisano o 10:34 ---------- Cytat:
![]() Ja też jestem trochę zabobonna, ale walczę z tym - przecież jak ma być dobrze to będzie. |
||
|
|
|
#1753 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Jedna z zachcianek w tej ciąży ,spaghetti
![]() właśnie wsunęłam sporą porcję ![]() Cytat:
wole to skontrolować w razie w jakieś tabletki czy cos aby dzidzi nie zaszkodziło [QUOTE=koziemleko;42144238] Cytat:
![]() :roll eyes:ale zbadam co i jak dokładnie,dzięmkuje za linka Cytat:
Co do pracy,to chyba masz rację, wykazałam się juz, ja pilna jestem dosyc jesli chodzi o prace,dyra zadowolona zawsze jest z tego co robię więc chyba nie będzie mi miała za złe jak pójdę odrazu na zwolnienie ![]() Cytat:
Cytat:
w poprzedniej ciąży odrazu czułam ze to będzie dziewczynka,kupowałam ciuszki w SH,mnóstwo i takich nawet na 3-4 latka które niebawem się przydadzą przecież jeść im w szafie nie daje a miejsca mam dosyć ;-)---------- Dopisano o 10:55 ---------- Poprzedni post napisano o 10:46 ---------- Cytat:
i wszyscy dookoła współczuli,patrzyli czy już jej łza leci czy nie...........to nie jest zbyt miłe nawet jeśli ktoś nie chce aby tak wyszło
|
|
#1754 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny
Ja po koszmarnych przeżyciach jestem. Miałam intensywny weekend i wstalam w pon rano, a tam krwawienie jakbym okres dostała. Spłakałam się, spakowałam torbę i pojechałam do szpit z wizją że po wszystkim i że mnie wyskrobią itp. A tam nie dość, że serce bije to ręce się ruszają Też mam mózg ciążowy, przed każdym wyjściem z domu dzikie poszukiwanie kluczyków, jak już znajdę to się okazuje że nie wiem gdzie torebke położyłam, jak znajdę to już nei wiem gdzie są kluczyki Mi brzuch gdzieś od tyg wystaje, do szczupłych nie należałam i teraz mi te moje fałdki wypchnęło na zewnątrz więc wyglądam jak mega grubas a nie jak w ciąży |
|
|
|
#1755 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
O matko jakbym zobaczyla krew tez bym spanikowala i ryk bylby niesamowity...Dobrze ze wszytsko jest ok uwazaj na siebie i malenstwo! ---------- Dopisano o 11:29 ---------- Poprzedni post napisano o 11:28 ---------- Mona Fajna lista z tymi lekarzami moj na szczescie jest na liscie ---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 11:29 ---------- Cytat:
Uspokoisz sie jak zobaczysz jak beta przyrosla Ciekawe jak moje bedzie wygladac ![]() ---------- Dopisano o 11:35 ---------- Poprzedni post napisano o 11:33 ---------- Enia to nie ja kazalam ci czytac neta ja jestem tego przeciwnikiem nie warto leczyc sie u dr google bo tam nigdy nie napisza nic dobrego.Idz do lekarza i sluchaj sie tego co lekarz ci powie nie czytaj neta bo tylko sie zestresujesz. ---------- Dopisano o 11:39 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ---------- Nie poszlam na badania nie czuje sie dzis na silach jakos no i zapomnialam wczoraj kupic pojemnik na siuski Jest taki zar ze ledwo zyje a jutro ma byc jeszcze gorzej Uciekam przygotowac sobie troszke rzeczy na obiad dzis robie wrapsy ![]() Zycze wszytskim brzuchatka udanego popoludnia i oby powialo w koncu chlodem!!!!!!!!!!!!:prosi : |
||
|
|
|
#1756 |
|
Zadomowienie
|
Mamusie Marzec/Kwiecień 2014
No to mam zwolnienie mam do konca tygodnia
odpoczne troche i podlecze plecy. W pn pojde do kolegi ortopedy w pracy i wezme skierowanie na masaze. Lekow, nawet wcieranych jak Voltaren, mi nie wolno.W pracy... Ogolnie robie tyle samo, jak nie wiecej niz przez ciaza. Oprocz dyzurow przy przyjeciach i nocnych. Przyszla praktykantka, ktora ma niby ze mna sie uczyc i pobierac krew- czego mi robic nie wolno. Efekt jest taki, ze ona sobie nie radzi, wstystko trwa 4 razy dluzej i w efecie sama kluje pacjentow. No i co rusz telefony, ze mam zrobic cos jeszcze- bo wszyscy mysla, ze sie opierniczsm. Brakuje ludzi, desperacja i frustracja siega zenitu i wstyscy po cichu maja prenensje, ze nie wolno mi polowy rzeczy robic. Za 3 tyg. Mam wizyte, zaraz po praktykach, na ktore do mnie do szpitala przylatuje z pl siostra. I poprosze o zwolnienie... Bo dodatkowo siedze tu sama- z TZ widzimy sie weekendowo, a rodziny tu nie ma. Moja krewetka nie moze byc tak zestresowana.
|
#1757 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny a czy wy bierzecie jakieś witaminy? jak tak to od kiedy zaczęłyście je brać?
|
|
|
|
#1758 | |
|
Moderator
|
Cytat:
Ja tylko kwas foliowy łykam. |
|
|
|
|
#1759 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Też przeżyłabym szok na widok krwi Jak dobrze, że Maleństwu nic nie jest!!!!!
|
|
|
|
|
#1760 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
też jesteś pielęgniarką?
|
|
#1761 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1762 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko kwas foliowy,witaminy moze od II trym ale tylko co ktorys dzien lepiej zdrowo sie odzywiac.Lekarz nie kazala mi na razie nic brac. |
|
|
|
|
#1763 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#1764 |
|
Zadomowienie
|
Mamusie Marzec/Kwiecień 2014
Jestem lekarzem, ale pracuje w Niemczech i tu jest wiecej manualnej roboty. Takze jak pojde na zwolnienie, to bede miala wiecej czasu na odpisywanie na wiadomosci
![]() Plastry rozgrzewajace to mega fajny wynalazek
|
#1765 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
no kwas foliowy to ja też łykam, martwi mi jednak ponad norma żelaza we krwi chociaż to pewnie normalne... |
|
|
|
|
#1766 |
|
Raczkowanie
|
Też myślę że nie miałam w domu na co czekać, ale z podejścia na izbie odczytałam że takie rzeczy się zdarzają. Najgorzej że nitk mi nie umie powiedzieć skąd ta krew
![]() Trisdom mnie nie tyle bolą plecy co mam rwe kulszową i biorę paracetamol jak to mówi moja lekarka w słusznej dawce, czyli 2 tabl co 6h. działa, może nie w 100% ale daje się funkcjonować. |
|
|
|
#1767 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie, można?
Co prawda jeszcze ciąża niepotwierdzona u mnie, wczoraj byłam u gina, stwierdził że za wcześnie na badanie (OM 03.07) i umówiłam się na usg dopiero na 19 sierpnia... Ale zrobiłam 5 testów ciążowych i każdy jest pozytywny... Myślicie, że będę jedną z was?
|
|
#1768 | ||
|
Moderator
|
Cytat:
![]() Ale powiem Ci że ja też mam kartę ciąży Femibionu ![]() ---------- Dopisano o 12:20 ---------- Poprzedni post napisano o 12:18 ---------- Cytat:
![]() Ja przed ciążą miałam ponad normą - teraz mam w normie. I też lekarze wtedy mówili że to nic złego. |
||
|
|
|
#1769 | |
|
Moderator
|
Cytat:
![]() Witaj |
|
|
|
|
#1770 | |
|
Raczkowanie
|
ja staram się jeść zdrowo chociaż wiadomo nie zawsze wychodzi, ale wsuwam owoce, staram też warzywa bardziej włączać do diety
.Dostałam jeszcze receptę na tabletki z jodem, czy któraś też dostala i łyka? Gin mówiła, że to nowe rozporządzenie i że obowiązkowo teraz w ciąży się to łyka, tak jak kwas foliowy. Teraz tak zaczęłam myśleć, czy to normalne, ze między datą z OM a z USG jest taka różnica? Niby 6tc a tu 4... dopiero teraz do mnie dotarło, ze może nie cykle dłuższe a coś jest nie tak, nie rozwija się prawidłowo... A może nakręcam się niepotrzebnie? Zwariuję! ---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:22 ---------- Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:54.

, dowiem się czy wszystko OK, czy to nie sen 

Hm, może zapisałabyś się na jakieś masaże? Bo jeśli od początku masz takie problemy, to później może być niestety gorzej. A czasem kilka zabiegów może zdziałać cuda.

Przecież mnie chyba nie zlinczują?