Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 - Strona 16 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-08-07, 16:00   #451
antoinettee
Zadomowienie

Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2

Cytat:
Napisane przez diabli Pokaż wiadomość
Antoinette - nie jezdzijcie z dzieckiem na rekach! lepiej stanac, uspokoić wysciskac, dac wode, poczekać az zasnie i dopiero ruszyc dalej. tz mogl ja glaskac po buzi, trzymać za raczke...co z tego, ze Ty wolno jechalas, skoro ktoś w Was mogl grzmotnąć z predkoscia swiatla. strach pomyslec
nie odbierz tego jak czepiania się, ale myśl o bezpieczeństwie swojego dziecka!
aaa i nie karm jednym cycem, bo szybko stanie się dużo większy od drugiego i później jest problem, choćby z doborem stanika (nie mowiac o dysproporcji, która będzie widoczna golym okiem)

wielka ta Twoja Julcia i jakie ma fajne tlusciutkie nozki fajna mina na ostatniej fotce.
Wim, ze nie powinnam jej tak przewozić Tzn teraz wiem, wtedy myślałam tylko o tym żeby czuła bliskość taty. Miała straszną kolkę, mało brakowało żeby się nie zaniosła. Wczoraj była kolka i położyłam ją na chwilę na przewijak to przez chwilę nie mogła złapać tchu aż się zaniepokoiłam. Wziłęłam na ręce, przytuliłam to się darła ale takich akcji już nie było. Ahh niech już to minie.
Co do piersi ja już długo nie pokarmię. Czekam do 2 miesiąca i zacznę stopniowo odstawać bo widzę, że i ona już na siłę ssie mi tą pierś. Possie 3-4 minuty i drze się bo nie chce ciągnąć. Wolę wiec jej ściągać i dawać puki coś mam. Przez dwa miesiące raczej mi się taka dysproporcja nie zrobi.
Poza tym coraz mniej tego mleka, czasem nie wystarczy na jedno karmienie i daje mm. Gdyby wypiła ze 30 to bym wiedziała, że głodna pewnie nie jest, ale ona po mojej piersi wypije jeszcze z 90 ml mm.

Cytat:
Napisane przez Veronic Pokaż wiadomość
Ash mój W też miał taki okres, że się szarpał przy cycku, miałam serdecznie dosyć... w dodatku te jego problemy z brzuszkiem nie ułatwiały mi zadania... no i się poddałam i karmiłam go z butli.. Młody jadł spokojnie jak aniołek.. ale moje samopoczucie się pogorszyło... stwierdziłam,ze to nie ma sensu...pogadałam z doradcą laktacyjnym, wypłakałam się i zaczęłam wszystko od nowa

niestety W przed tą butelkę nie ssie tak dobrze jak kiedyś (tzn za płytko i cmoka) próbowałam wszystkiego,zeby go tego oduczyć, jednak bez skutku , no ale grunt, ze jakoś je i mnie nie boli

teraz już jesteśmy 3 tyg tylko na piersi i jest super

teraz tylko czekamy aż jego trawienie się poprawi bo kupy nie robi i czasami krzyczy podczas puszczania bączków
czasami mam wrażenie,że zamiast być lepiej to cofamy się do tego co było...
Spróbuj codziennie wypić sok z marchwi, jabłka i koniecznie buraka. Moja mała nie robiła kupci 3 dni, wczoraj na wieczór TŻ zrobił mi sok, wypiłam i dziś kupa bez żadnego stękania.
Wczoraj jak jej się kolka kończyła to zrobiła taką gęstą kupę. Nadymała się jak stary chłop.
Stary 2013-08-07, 16:01   #452
Elusiek
BAN stały

Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2

Cytat:
Napisane przez Mysia mysz Pokaż wiadomość
Dziewczyny, jeśli macie przedłużające się plamienia albo długą @ niech gin Wam zrobi usg.

Byłam dzisiaj u mojego, bo dostałam niby @i plamiłam 4 tygodnie.
sprawdził na usg i zrobił mi się polip w macicy, jak 2 tyg na duphastonie nie pomogą i się nie wchłonie to mnie czeka usuwanie pod narkozą

masakra........ u mnie @ już tydzień zobaczymy jak dalej będzie i tak lekarkę muszę zmienić bo tamta do której chodziłam podczas ciąży ma na wszystko w głębokim poważaniu
Elusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-07, 16:05   #453
Veronic
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziewczyny, jeśli macie przedłużające się plamienia albo długą @ niech gin Wam zrobi usg.

sprawdził na usg i zrobił mi się polip w macicy, jak 2 tyg na duphastonie nie pomogą i się nie wchłonie to mnie czeka usuwanie pod narkozą

oby pomogło
3mam kciuki
Veronic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-07, 16:06   #454
Mysia mysz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Elusiek Pokaż wiadomość
masakra........ u mnie @ już tydzień zobaczymy jak dalej będzie i tak lekarkę muszę zmienić bo tamta do której chodziłam podczas ciąży ma na wszystko w głębokim poważaniu
ja poszłam do przypadkowej 2 tyg temu bo mój gin był na urlopie i stwierdziła, że pierwsza @ po porodzie może być dziwna i żeby się uzbroić w cierpliwość, ale usg nie zrobiła
Stary 2013-08-07, 16:18   #455
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MoTyleKsw Pokaż wiadomość
u nas nie może być za dobrze. w.przychodni już nas znają...

młoda obudZiła się z 3 krostami byliśmy pewni że.komar tymbardiej że zabilismy jednego...po 3 godZinach było już 30 teraz ma.wszędzie na.ppwiekach w.uszach między palcami. do lekarza ale.podobno to nie ospa. uf mam taka nadzieje. alergia ale.nie wiadomo na co może na sacharoze w syropie...jak będzie pojawiać się więcej to do dermatologa. póki co mamy jakąś.masc. i powiedzcie mi jak tu człowiek ma być.normalny?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
biedna Matylda, oby maść pomogła

Cytat:

dobrze że ci zrobił usg, teraz zaciskam żeby polip szybko się wchłonął
humpback jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-07, 16:31   #456
vil84
Wtajemniczenie

Cytat:
ja poszłam do przypadkowej 2 tyg temu bo mój gin był na urlopie i stwierdziła, że pierwsza @ po porodzie może być dziwna i żeby się uzbroić w cierpliwość, ale usg nie zrobiła
ja chyba pójdę do mojej gin ale za dwa tyg bo będzie miała urlop teraz. po 4 miesiącach plamienie jeden dzień ...i skąd mam wiedzieć czy zacząć brać wtedy tabsy czy nie?

vil84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-07, 16:36   #457
ankaaa206
Wtajemniczenie

Cytat:

moja bratowa miała usuwanego polipa po porodzie, miała zzo i leżala z małym w szpitalu tydzień
mi robił usg bo strasznie długi miałam połóg - grubo ponad 8 tygodni i po kolejnym tygodniu dostałam @

---------- Dopisano o 16:36 ---------- Poprzedni post napisano o 16:35 ----------

jest obrzydliwie gorąco, mały prawie całe dnie śpi, bo za cieplo na zabawy, schłodziłam mu rączki i nóżki pod wodą bo całe ma spocone

Julka
ankaaa206 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-07, 16:49   #458
Mysia mysz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ankaaa206 Pokaż wiadomość
moja bratowa miała usuwanego polipa po porodzie, miała zzo i leżala z małym w szpitalu tydzień
mi robił usg bo strasznie długi miałam połóg - grubo ponad 8 tygodni i po kolejnym tygodniu dostałam @
mi mówił gin, że narkoza i 1 dzień na oddziale ale mam nadzieję, żemnie ta atrakcja ominie:/
Stary 2013-08-07, 16:51   #459
Magiusa
Zakorzenienie

Cytat:

dziewczyny chyba się umowily, bo moja poszla spac o 21, kolo 3 jak szlam spac dalam jej cyca i spala do 9 teraz rozmawia z karuzelka i fika nozkami, a mama wcina sniadanie pewnie gdybym jej nie obudzila to spalaby do rana. wolalam jej dac cyca niż laktatorowi
Diabli, tak z ciekawości, jako,że karmisz cycem.
Z resztą to pytanie do wszystkich mamuś kp- ile obecnie przy obecnym wieku Waszych szkrabów razy dziennie średnio im dajecie cycka.
Ja Wam powiem, że mam z tym dylemat. Bo właściwie prawie mi się nie zdarza by jakoś Młody ryczał że głodny, po prostu daję mu cycka, gdy +/- marudzi po 2-3h i nic mu się nie podoba...ale zawsze mam dylemat czy to z głodu czy po prostu ma chęć pomarudzić.
A wczoraj jak pierwszą nocną drzemkę miał prawie 5h to mało zawału nie dostałam.

Cytat:
Napisane przez szprotka_mada Pokaż wiadomość

Co do pogrubionego, to myślałam, że jestem jakaś dziwna skoro nie ubóstwiam kp (może byłoby inaczej gdyby nie było to dla mnie takie bolesne), ale widzę, że nie jestem sama
Cytat:
mnie nic nie boli przy karmieniu, ale nie było to moim marzeniem karmię, bo tak jets najzdrowiej dla kluski, ale jest to zdecydowanie mniej wygodne niż mm, więc jak tylko będzie można to rozszerzamy dietę

co do odciągania to żeby odciągnąć 50-75 ml muszę mieć 2h przerwy czyli rzadko w ciągu dnia:P odciągam albo rano albo wieczorem jak kluska padnie mi sie wydaje, że przy unormowanej laktacji to norma ja zbieram zapasy dla młodego więc odciągam wieczorem 50 i rano 50 i mrożę
Ja też nie jestem fanką kp. Faktycznie bywa to wygodne, że wyciągasz cycka i gotowe, ale generalnie nie czuje jakoś tego, że jest wtedy jakaś wyjątkowa więź z dzieckiem.
I też chcę zacząć wprowadzać różne dodatki jak tylko to będzie możliwe.
Macie dziewczyny jakąś stronę do polecenia w temacie tego wprowadzania?

Cytat:

Oż kurde.
To trzymam kciuki by się wchłonęło.

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Magiusa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-07, 16:55   #460
ankaaa206
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Magiusa Pokaż wiadomość
Z resztą to pytanie do wszystkich mamuś kp- ile obecnie przy obecnym wieku Waszych szkrabów razy dziennie średnio im dajecie cycka.
Ja Wam powiem, że mam z tym dylemat. Bo właściwie prawie mi się nie zdarza by jakoś Młody ryczał że głodny, po prostu daję mu cycka, gdy +/- marudzi po 2-3h i nic mu się nie podoba...ale zawsze mam dylemat czy to z głodu czy po prostu ma chęć pomarudzić.
A wczoraj jak pierwszą nocną drzemkę miał prawie 5h to mało zawału nie dostałam.
karmię tak samo jak Ty, teraz przez te upały to co 1,5 godz mu daję, no i rzadko sam się domaga- czasami mu się zdarzy jak jesteśmy na spacerze i pośpi 1,5 godz to budzi się i juz zaczyna mlaskać i cmokać z głodu

Julka
Stary 2013-08-07, 17:06   #461
Mysia mysz
Zakorzenienie

Cytat:
ja karmie bardzo często w ciągu dnia pomiędzy 1h a 2,5 h, chyba że przyśnie to ponad 3h się zdarza, ale mój jest żarłok i jedzenie to jedyna rzecz o którą płacze, więc jak się drze to na 90% jest głodny, 10% to zmęczenie albo ulewanie, mój jak jest głodny to robi tzw. tukana zasysa pieluchę albo ssie mi bluzkę dopiero jak nie reagujemy to jets ryk:P
Stary 2013-08-07, 17:08   #462
Veronic
Wtajemniczenie

Magusia ja też daję tak co 1,5-3 godzin. nie ma reguły, ale w te upały dłużej niż 2-2,5godziny nie wytrzyma bez picia

w ogóle dzisiaj to albo marudzi, albo je albo śpi
ale to pewnie większość dzieci tak ma w taki upał....

a co do rozszerzania diety to już nie mogę się doczekać
a na każdej stronie intern jest napisane co innego chyba trzeba samemu znaleźć jakąś metodę
myślę, że ja na początek spróbuję standardowo z jabłuszkiem (ew. brzoskwinią,) marchewką, dynią i ziemniaczkiem
co do glutenu to jeszcze się zastanawiam kiedy wprowadzić czy po 6 miesiącu czy wcześniej

antoinette-
mam nadzieję, ze picie soku poprawi sytuację z kupką W
Veronic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-07, 17:16   #463
szprotka_mada
Wtajemniczenie

Cytat:

młoda obudZiła się z 3 krostami byliśmy pewni że.komar tymbardiej że zabilismy jednego...po 3 godZinach było już 30 teraz ma.wszędzie na.ppwiekach w.uszach między palcami. do lekarza ale.podobno to nie ospa. uf mam taka nadzieje. alergia ale.nie wiadomo na co może na sacharoze w syropie...jak będzie pojawiać się więcej to do dermatologa. póki co mamy jakąś.masc. i powiedzcie mi jak tu człowiek ma być.normalny?

Biedna Matylda- oby szybko przeszło!

Cytat:

Mam nadzieję, że tabsy pomogą i ominie Cię wątpliwa przyjemność pobytu w szpitalu.

Cytat:

Ja też nie jestem fanką kp. Faktycznie bywa to wygodne, że wyciągasz cycka i gotowe, ale generalnie nie czuje jakoś tego, że jest wtedy jakaś wyjątkowa więź z dzieckiem.
I też chcę zacząć wprowadzać różne dodatki jak tylko to będzie możliwe.
Macie dziewczyny jakąś stronę do polecenia w temacie tego wprowadzania?
Ja tam więź czuję. Lubię popatrzeć jak ładnie wcina. Czasami nawet z cycem w buzi zarzuci mi uśmieszkami Ale niestety te miłe aspekty przyćmiewa ból potworny i coraz częściej zdarzające się szarpanie cyckiem
A co do ilości karmień, to mój się drze wniebogłosy o cycka. Czasami co 4, czasami co 3, a i co 1 godzinę potrafi. Dzisiaj zdecydowanie mniej chce jeść a dużo śpi. Jadł w nocy, a później gdzieś o 6:30, 9, 11, 14.30. W sumie w dzień tylko 4 karmienia na razie były gdzie zawsze było już co najmniej 6. Za to po każdym jedzeniu chwila aktywności, marudzenie, lulanie i kima.
Stron o żywieniu w późniejszym okresie nie szukałam jeszcze, ale dzisiaj poprzeglądałam sobie pewnego bloga (polecam!) i rzucił mi się w oczy jeden tekst: http://pyszniezdrowo.blogspot.com/20...produktow.html . Może jest ich tam więcej, na razie nie szukałam

----

Zostawiłam Męża z Małym i wybyłam na miasto. Kupiłam sobie sukienkę na "po karmieniu piersią" (jak mi cyc ciut zmaleje), bluzkę i stanik do karmienia. Młodemu bluzę i koszulkę. Upociłam się strasznie na tym słońcu, ale warto było. Od razu mi lepiej. A w sobotę wybieram się w końcu do fryzjera

Oczywiście chłopacy się ululali i śpią od 15.30 do teraz

Kubuś

ex-aparatka
góra- 30.06.10- 17.11.11
dół- 01.09.10- 26.08.11

koszt leczenia- 6225 zł

szprotka_mada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-07, 17:18   #464
Ag_nes
Wtajemniczenie

GG do Ag_nes
Dot.: Odp: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,

Cytat:

jaką maść Ci na to dali ?
Trzymamy kciuki abvy pomogło

Cytat:

wiesz z czego to się mogło zrobić ?

Cytat:
Magusia ja też daję tak co 1,5-3 godzin. nie ma reguły, ale w te upały dłużej niż 2-2,5godziny nie wytrzyma bez picia

w ogóle dzisiaj to albo marudzi, albo je albo śpi
ale to pewnie większość dzieci tak ma w taki upał....
Moja o dziwo dzisiaj spokojna, nawet poszliśmy na spacer i cały czas czuwała, bawiła się w wózku i nie robiła cyrków. Chociaż raz spacer nie skończył się u mamy na rękach bo w tym upale bym jej nie uniosła
Stary 2013-08-07, 17:36   #465
Mysia mysz
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,

Cytat:
Napisane przez Ag_nes Pokaż wiadomość

lekarz mówi, że to homronalne po porodzie i po prostu się zdarza, pech i tyle
Stary 2013-08-07, 17:46   #466
Atena564
Zadomowienie

hej
ja jak zwykle tylko na sekunde zameldować że żyjemy z Natka
niewchodze na neta, niemam czasu, a jak już mam chwilke wytchnienia (bardzo zadko) jak mała śpi w dzień to wóczas ide z nia na spacer lub coś robie w domu np. prasuje czy sprzatam........

u nas po staremu.....mała jest już tylko na mm, karmie ja bebilonem, ale cos niechce pic tego mleka i mysle nad zmiana, bo po nim ma śmierdzace piedy, problemy i ble przy kupce no i dziś okazało się ze jednak nieprzybiera znów na wadze tak jak trzeba, bo w równo 2 tyg tylko niepsełna 200 g a jak przeszliśmy na mm to na poczatku lepiej przybierała je mi tak zazwyczaj ok 90 ml, a powinna 120 około 6-7 razy w ciagu doby, a moja je 5 moze w ciązu doby razy , ostanio woli pić zwyklą wode lub herbatke koperkowa............
już sama niewiem co jej czasem dolega, bo było już fajnie kilka dni, zaczeła sie dużo usmiechać, leżyć sobie np. na macie sama kilkanaście minut, zasypiać wieczorem sama w łózeczku, a tu znów od kilku dni marudzi, prezy sie przy karminu, jak nieśpi to by tylko płakała

wczorej odwiedziła nas moja kolezaka by Natke zobaczyć i mówiłam jej ze dla mnie macierzyństwo to narazie jakaś porażka , niecieszy mnie macierzyństwao wogóle....a jak usłyszała ze już niekarmie piersia to jak wszyscy inni rzuciła tekstem ze krótko karmiłam ale przecież jakby to odemnie zależało to bym karmiła dalej

z jednej strony chciałąbym by Natka takim malenstwem była cały czas a z drugiej strony chce by już rosła i usamodzielniała sie pomału...

Co do podsumowania postępów mojje córy to majać 2,5 mc:
* zaczełą wkońcu podnosić pomałau główke jak leży na brzuchu
* trzymana w pozycji pionowej potrafi już przez pewna chwile trzymać główke prosto i sztywno
* odwzajemnia usmiechy i inna mimike twarzy
* przekreca sie z boku na bok , wywija nożkami na wszytskie strony
* cos tam póbje czasem "podyskutować"
*raczki od kilku dni sa lepsze niż smoczek do uspokajania
*wodzi wzorkiem jak sie kreci człowiek po pokoju i jakby wstydziła sie obcych bo musi sie do kogoś przyzywyczaic by odwzajemnic usmiech
*leżac np. na macie pomału zwraca uwage na wiszace zabawki i skupia na nich wzroku , czasem kopie

Chrzes już mamy stalony na 18 sierpnia, strój dla małej mam, koronkowa skupieneczke elegancka, a sama niemam jeszcze srroju i nawet niemam jak isc do sklepu, bo tż znów ma pełno pracy i kończy późno i nawet niezdaze na galerie podskoczyć, może na weekendzie sie mi uda

Jestem też po kontroli u gina, wszytsko ok, na usg wyszło że ma już gotowe pecherzyki w jajniekach wiec ginka przypomniałą mi o antykoncepcji

Edytowane przez Atena564
Czas edycji: 2013-08-07 o 17:48
Atena564 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-07, 17:57   #467
Ashyshqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ankaaa206 Pokaż wiadomość
nam się też kilka razy tak zdarzyło, nie chciał cyca i płakal aż w końcu usnął ze zmęczenia a potem już było ok, u nas też są cyrki przed każdym jedzeniem, ale się przyzwyczaiłam juz, mowie do niego a popłacz sobie potem po paru sekundach czasami po kilku minutach się uspokaja i je ładnie, a z kp gdy sa problemy najgorszy jest brak wsparcia u bliskich sporóbuj jeszcze trochę powalczyć z małą, za chwilę już będą inne pokarmy[COLOR="Silver"]
W nocy też tak ma??
Walczyć będę bo mi na kp zależy. Póki mam mleko to mała nie ma wyjścia, musi ssać cyca A z mężem pogadałam, wyszło na to, że on nie chce, żebym przestała karmić, tylko w momentach kryzysu dała butle... No jakoś to sobie wytłumaczyliśmy...

Cytat:
Napisane przez szprotka_mada Pokaż wiadomość
Ja po karmieniu to prawie nic odciągnąć nie mogę... Te 50 czy 75ml to jakoś między karmieniami jak wcześniej Młody mniej zjadł, albo Mężu terroryzuje Go spaniem na brzuszku (wtedy dłużej śpi). Z reguły raz dziennie się uda. Wczoraj wzięłam ze sobą do Kościoła, bo bałam się, że Młody podniesie cyckowy alarm, a tak to mrożę, bo muszę uzbierać na tę sobotę jak idę do fryzjera i a przyszłą jak jedziemy na wesele a Mały zostaje z dziadkami
Ja myślę, że u mnie tyle samo się odciąga po karmieniu co między karmieniami. Na bieżąco się produkuje.

Cytat:
Ash mój W też miał taki okres, że się szarpał przy cycku, miałam serdecznie dosyć... w dodatku te jego problemy z brzuszkiem nie ułatwiały mi zadania... no i się poddałam i karmiłam go z butli.. Młody jadł spokojnie jak aniołek.. ale moje samopoczucie się pogorszyło... stwierdziłam,ze to nie ma sensu...pogadałam z doradcą laktacyjnym, wypłakałam się i zaczęłam wszystko od nowa

niestety W przed tą butelkę nie ssie tak dobrze jak kiedyś (tzn za płytko i cmoka) próbowałam wszystkiego,zeby go tego oduczyć, jednak bez skutku , no ale grunt, ze jakoś je i mnie nie boli

teraz już jesteśmy 3 tyg tylko na piersi i jest super

teraz tylko czekamy aż jego trawienie się poprawi bo kupy nie robi i czasami krzyczy podczas puszczania bączków
czasami mam wrażenie,że zamiast być lepiej to cofamy się do tego co było...
No właśnie ja dlatego przed butlą się wzbraniam i podaję tylko w ostateczności... Nie chcę zaburzyć ssania ani laktacji.
Chciałabym tylko wiedzieć, czemu ona taki cyrk urządza

Cytat:
Napisane przez karota11 Pokaż wiadomość
a próbowałaś zmieniac pozycje karmienia?bo czasami takie banały przeszkadają, mój nie chciał jeść jak go trzymałam, położyłam go na rogalu, nie było tak gorąco i od razu szamka
:
Próbowałam różnych pozycji, nie widzę różnicy....

Cytat:

Kurcze, mam nadzieję, że szybko sobie z tym poradzicie

Cytat:

Dobrze, że poszłaś do swojego gina Mam nadzieję, że obędzie się bez usuwania...

----------

U nas dziś wybiły magiczne 3 miesiące i mam ochotę wyć do księżyca. Planowałam napisać podsumowanie umiejętności Sofii ale odechciało mi się. W ogóle wszystkiego mi się odechciewa... Karmimy się dziś co godzinę albo częściej (chce cycka: zjada piąstki bez przerwy, jak jej podam pierś to się na nią rzuca, a po paru minutach zaczyna się cyrk z szarpaniem się ) drugą noc pod rząd budziła się co 1,5-2h więc jestem niewyspana. Gdyby nie to, że pół dnia jest pogodna, uśmiecha się i gada ze mną to byłabym pewna, że jest chora... Ale temperatury nie ma. Byłam z nią wczoraj u lekarza, bo wydawało mi się, że pokasłuje i ma zatkany nosek, ale osłuchowo jest wyszystko w porządku, uszka też zdrowe...
Ashyshqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-07, 18:12   #468
komiksowa
Raczkowanie

Mysia - gin ginowi nierówny - sama się przekonałam, że dużo zależy od humoru lekarza, kciuki za walkę z polipem.

Motylek wystarczy kilka okruszków z tabletki dodać do kąpieli. Woda ma się zabarwić na lekko różowo. Ja miałam go w tabletkach, w aptece kosztuje grosze.

Atena spróbuj z Bebiko. Ja i Puchatkowa (z tego co pamiętam) po przejściu na nie jesteśmy ukontentowane

Mi podczas karmienia butelką Młody zawsze patrzy się głęboko w oczy, więc więź pomimo braku cycka odczuwam jak najbardziej

Spaaaaać Za godzinę kąpiemy Młodego, karmię, szybki prysznic i rzucam się do wyra
Stary 2013-08-07, 18:41   #469
Atena564
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ashyshqa Pokaż wiadomość
U nas dziś wybiły magiczne 3 miesiące i mam ochotę wyć do księżyca. Planowałam napisać podsumowanie umiejętności Sofii ale odechciało mi się. W ogóle wszystkiego mi się odechciewa... Karmimy się dziś co godzinę albo częściej (chce cycka: zjada piąstki bez przerwy, jak jej podam pierś to się na nią rzuca, a po paru minutach zaczyna się cyrk z szarpaniem się ) drugą noc pod rząd budziła się co 1,5-2h więc jestem niewyspana. Gdyby nie to, że pół dnia jest pogodna, uśmiecha się i gada ze mną to byłabym pewna, że jest chora... Ale temperatury nie ma. Byłam z nią wczoraj u lekarza, bo wydawało mi się, że pokasłuje i ma zatkany nosek, ale osłuchowo jest wyszystko w porządku, uszka też zdrowe...
moja wczorej skończyła 2,5 i też od kilku dni stale piastki ma w buzi, pokasłuje i ma jakby zatkany nosek i byłam dziś na szczepieniu na rota (jednak sie zdecydowalismy po rozomowie z kolega tz którego syn ledwo przeżył chorobe na rota, a drugi młodszy kótry był szczepiony lekko przeszedł chorobe) to powiedział o tym lekarce i mówi ze to normale ze w okolicahc 3 mc u dziecka zaczynaja intensywna race ślinianki i dlatego tak sie zachowuje, a z nadmairem sliny nieumie sobie proadzic i pokasłuje i te z jak lezy do noska coś tam zawsze poleci wiec pewnie u Sofci jest tak samo
Stary 2013-08-07, 18:47   #470
puchatkowa
Zakorzenienie

Mysia współczuję - mam nadzieję, że te tabletki Ci pomogą.

Motylek ją nadmanganian potasu kupowałem w proszku w aptece po 5zł. Rozrabiam w wodzie w kubeczku a potem dolewam do wody w łazience - ma ona być jasnorozowa
Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
jak dla mnie wygląda ok
Dziś widzę dwie ale w jednej brak zawieszek bo są zniszczone. Patrzę jeszcze na kick&play i pewnie coś kupię o ile uda mi się wygrać

Cytat:
kolejne efekty cwiczen i jedna fotka z cyklu - co za dużo to niezdrowo (czyli Nelka ewidentnie unika bodzcow kiedy chce spac )
a na 1 fotce widać nasz odczyn poszczepienny teraz już mniejszy.
zauwazylam, ze ważne jest tez podloze na którym z dzieckiem ćwiczycie...zwroccie na to uwagę. Nela najbardziej lubi lozeczkowy materac, wiec często go wyciągamy i bawimy się na podłodze.
Piękna Nelka i super ćwiczy
Moja też śpi taka wtulona w pieluche a znajomi w kółko pytają czy się nie udusi

Cytat:
Napisane przez Innocence_89 Pokaż wiadomość
ja zauważyłam że im twardsze podłoże tym łatwiej Maluszkowi sie podnieść -rączki mu się nie zapadają i ma dobre podparcie. Diabli a może spróbuj Nelci położyć inaczej rączki bo widze że na każdym zdjęciu ma tak samo. Już pisałam dziewczynom że ja na początku jak Mateuszek pierwszy raz próbował podnosić główke to zauważyłam że jak ma rączki pod piersiami , nie pod szyją tylko pod piersiami tak że piąstkami prawie robi sobie żłówika a łokcie na zewnątrz to było mu dużo łatwiej
Ja próbowałam dziś dawać Młodej rączki pod klatkę piersiową ale nie za bardzo jej się to podobało. No ale będziemy próbować nadal

Cytat:
Napisane przez komiksowa Pokaż wiadomość
Atena spróbuj z Bebiko. Ja i Puchatkowa (z tego co pamiętam) po przejściu na nie jesteśmy ukontentowane

Mi podczas karmienia butelką Młody zawsze patrzy się głęboko w oczy, więc więź pomimo braku cycka odczuwam jak najbardziej
Dokładnie tak u nas po zmianie na bebiko jest zdecydowanie lepiej. Nie idealnie, bo spięcia Lenka ma nadal ale ogólnie rzecz biorąc po zmianie na bebiko jest spokojniejsza i łatwiej idą jej baki a kupka to w ogóle bez problemu. Moja bebilonu w ogóle nie chciała pić - chyba jej nie smakowal. Zapach faktycznie ma specyficzny choć to pepti i tak lepsze od comfortu

I mi również podczas karmienia butelką corcia patrzy głęboko w oczy i uśmiecha się, także też czuje z nią więź, której nie czułam np.przy kp, bo Młoda szybko się wtedy denerwowała i wykrecala i płakała i obie byłyśmy poirytowane w końcowym efekcie + zaplakane: ona bo glodna a ją bo zła na siebie, że jej wykarmic nie potrafię.

Ząbki
puchatkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-07, 18:48   #471
Atena564
Zadomowienie

Cytat:

no musze spróbowac innego mleka, bo u nas najwyrażniej bebilon sie niesprawdził, np. dziś od 7 rano Natalka jadła tylko 2 razy. koło południa 90 ml i koło 16 też 90-100ml, pewnie teraz wstanie i zje znów koło 90 i w nocy ze 2 razy....
i tak naprawde tylko w nocy jak pośpi około 4h i sie obudzi naprawde głodna to bez marudzenia, prezenia wypije mleko a tak pozatym to niebardzo chce go pić...próbowałam ja ostawić do piersi zpowrotem , to dosała sie ładnie ale possała, i zaraz płącz bo dalej głodna, i dopiero butla ja uspokoiła, wiecej prób nierobie z ponownym karmieniem piersia bo ona sie meczy i nichce i moja mleko jest widać dla niej zasłabe, jak na nim w 3,5 tyg prawie nic nieprzybrała an wadze, a na mm tyle samo w tydzień.....

a jakie to bebiko dajesz??? nieulewa sie maleństwu?? a co z kupka i pierdami- niemecza dziecka zabardzo???
Stary 2013-08-07, 18:49   #472
puchatkowa
Zakorzenienie

Justyna_g a mówiła Wam coś więcej lekarka czemu to od delicolu mogła być ta krew? Bo trochę mnie to przerazilo, a ja w sumie wczoraj odstawilam L. Delicol bo wydaje mi się, że on nic nie daje.

Ząbki
puchatkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-07, 18:56   #473
Atena564
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez puchatkowa Pokaż wiadomość
[B]
Dokładnie tak u nas po zmianie na bebiko jest zdecydowanie lepiej. Nie idealnie, bo spięcia Lenka ma nadal ale ogólnie rzecz biorąc po zmianie na bebiko jest spokojniejsza i łatwiej idą jej baki a kupka to w ogóle bez problemu. Moja bebilonu w ogóle nie chciała pić - chyba jej nie smakowal. Zapach faktycznie ma specyficzny choć to pepti i tak lepsze od comfortu

I mi również podczas karmienia butelką corcia patrzy głęboko w oczy i uśmiecha się, także też czuje z nią więź, której nie czułam np.przy kp, bo Młoda szybko się wtedy denerwowała i wykrecala i płakała i obie byłyśmy poirytowane w końcowym efekcie + zaplakane: ona bo glodna a ją bo zła na siebie, że jej wykarmic nie potrafię.
no to fajnie ze u was zmiana mleka pomogła moze ja te z je spróbuje

co do kamienia butla i wiezi, ja też nieczuje zeby Natlka przez to jakoś cierpiała, bo teraz to ja ja wówczas całuje jak karmie po policzkach w czółko, ona trzyma mnie bardzo czesto za palce, trzyma raczki na butelce , tez patrzy sie i przyglada mi w twarz i jeszcze ydzień temu pomimo ze niekarmiła piersia a butla to i tak przy tym karmieniu kapało mi mleko z piersi wiec hormony u mnie działąją tak jakbym karmiła piersia

---------- Dopisano o 18:56 ---------- Poprzedni post napisano o 18:52 ----------

Cytat:
Justyna_g a mówiła Wam coś więcej lekarka czemu to od delicolu mogła być ta krew? Bo trochę mnie to przerazilo, a ja w sumie wczoraj odstawilam L. Delicol bo wydaje mi się, że on nic nie daje.
u nas jeszcze na piersi jak była Natka jak nam zabrakło delikolu to wówczas mieliśmny takie jazdy z bólami brzuszka i kolka gorsza wieczorem niż zwsze ze tż w nocy do apteki jechała......
z kolei u nas infacol sie niesprawdził totalnie, mała po nim ulewała, wiec espunisan daje po momo ze lakarz kazął infacol
my też debridat mamy jej dawac 2 razy dziennie i dicoflor 1 raz i wydaje mi sie ze none nic niedziałaja, wiec na wizycie kontrolnej u pediatry zapytam czy stosować je dalej czy nie
Stary 2013-08-07, 19:05   #474
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
ogólnie co 1-2h w te upały w dzień, normalnie 2-3h wytrzyma. a w nocy co 3-4h, przy czym noc dla I. kończy się około 4-5 rano i wtedy wskakuje cykl dzienny

Cytat:

a na każdej stronie intern jest napisane co innego chyba trzeba samemu znaleźć jakąś metodę
myślę, że ja na początek spróbuję standardowo z jabłuszkiem (ew. brzoskwinią,) marchewką, dynią i ziemniaczkiem
co do glutenu to jeszcze się zastanawiam kiedy wprowadzić czy po 6 miesiącu czy wcześniej
ja zaczynam rozszerzanie diety od 4 m-ca. mama ma mi znaleźć zeszycik od pediatry gdzie lekarka dawała jej zalecania co do jedzenia jak byłam dzieckiem. i z tego co mi mówiła to tam już w czwartym m-cu było mleko z łyżką mąki kukurydzianej czy coś
humpback jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-07, 20:11   #475
Magiusa
Zakorzenienie

Cytat:
No u nas też Delicol się nie sprawdził, ale podejrzewam, że dlatego, że moim zdaniem moje dziecie nie ma specjalnie większych problemów z tym trawieniem laktozy, a po prostu z bączkami i mam wrażenie, że głównie z nimi, że kupki jakoś sprawniej idą.
Jeju, jak ja liczę każdego dnia, że będzie lepiej, a to cholera jeszcze tak daleko do 3ch miesięcy.

Ale jestem dziś zła, mamy mega problem z chrzestnymi. Chrzestną mamy z mojej strony, a z chrzestnymi do d...miał być brat TŻ, ale jako, że żyje w konkubinacie nie dostanie papierka, więc TŻ zapytał kuzyna- ten na wakacjach, drugi gra na ślubie, ja zapytałam jednego mojego kuzyna też akurat jedzie na wakacje, a drugiego nawet nie pytam bo 11.08 jego żona ma termin porodu, więc zupełnie nie wiemy co robić, bo chrzestnym mógłby zostać tylko mąż chrzestnej ( trochę dziwne) albo mąż mojej przyjaciółki, ale póki co nie wiem czy oni nie są też czasem na urlopie....aaaaaa!!!!

Moje dziecie tak sobie upodobało przewracanie się z brzuszka na plecy, że teraz ułożone na brzuszku zamiast podnosić główkę szybko przewraca się na plecy, przy czym jak mu się uda to nie raz ryczy

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Edytowane przez Magiusa
Czas edycji: 2013-08-07 o 20:22
Magiusa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-07, 20:24   #476
cloche
Zakorzenienie

Cytat:

o cholercia!
Cytat:
ja chyba sie zaliczam do grona kp
i powiem tak... za dnia, jak mlody bardziej aktywny, to tak co 2h karmie, a jak przykima, to raczej co 3. wydaje mi sie, ze jak szybciej krzyczy, to raczej z innych powodow. teraz np. spi sobie smacznie, a karmiony byl prawie 4h temu - nie mam zamiaru go budzic, bo mial ciezki dzien... musielismy w tym upale do kliniki jechac, w samej klinice goraco strasznie, do tego pelno badan, pobieranie krwi... i zeszlo nam lacznie 4h na ta "wycieczke".
w nocy mlody budzi sie tak raczej co 4h, chyba ze w cycku malo, to wczesniej. nie beczy jakos specjalnie o to, ale w razie watpliwosci podaje cyca i juz (bo nawet jak nie glodny wielce, to lepiej, zeby zjadl, bo mi raczej malo niz duzo przybiera )
Cytat:
no i o to chodzi! ta bliskosc przy kp mozna jakby odtworzyc przy flaszce wlasnie przez kontakt wzrokowy, trzymanie dzieciaczka blisko
Cytat:
no i super jestescie obie szczesliwsze, wiec nie ma nad czym ubolewac
cloche jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-07, 20:26   #477
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolina2121 Pokaż wiadomość
Hej

Na małego Dada 2 jest już przymała, a 3 za duża... Jest coś większego od Dady 2 z innych firm a mniejszego od 3?
wg mnie pampy 2 wychodzą większe
Cytat:
Napisane przez sharpnowaja Pokaż wiadomość

no właśnie mam mieszane uczucia bo zawsze byłam temu przeciwna. Na tak jedynie przemawia do mnie fakt że (ponoć) uszka szybciej się zagoją. Mi jedno ucho ropiało pół roku a drugie 9 m-cy;/
mi nic nie ropiało

Cytat:

o cholera oby przeszło

Cytat:
moje dziecko jeść nie woła, nawet po 5h snu leży cicho więc teraz sama go atakuję w dzień co 1,5-2h (chyba, że śpi), w nocy daję mu spokój
Cytat:

ja czytam wątek na wizażu dot. rozszerzania, polecam
gluten chcę wprowadzić później
Cytat:
Napisane przez humpback Pokaż wiadomość
ja zaczynam rozszerzanie diety od 4 m-ca. mama ma mi znaleźć zeszycik od pediatry gdzie lekarka dawała jej zalecania co do jedzenia jak byłam dzieckiem. i z tego co mi mówiła to tam już w czwartym m-cu było mleko z łyżką mąki kukurydzianej czy coś
ale te stare zalecenia wcale za dobre nie są

Magiusa mąż chrzestnej jest ok chociaż gorzej jak kiedyś stracicie z nimi kontakt, Darek straci za jednym zamachem obojga chrzestnych.. ale gdyby nasza chrzestna nie mogła to poprosiłabym żonę chrzestnego raczej.

===

spotkanie z Leonkiem i Anoxee super się udało chłopaki się nie zauważały no ale cóż
później byłam z mężem na basenie

XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-07, 20:30   #478
cloche
Zakorzenienie

Cytat:
N(...) bo chrzestnym mógłby zostać tylko mąż chrzestnej ( trochę dziwne) (...)
aj tam dziwne... ja jestem chrzestna mojej bratanicy, a chrzestnym moj maz po prostu nie bylo nikogo sensownego do wyboru... ba, nawet niesensownego nie bylo no i uwazam, ze w sumie fajnie, bo jako para mozemy sie ladnie dogadac na temat ewentualnych prezentow dla mlodej...
cloche jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-07, 20:36   #479
ankaaa206
Wtajemniczenie

Cytat:
W nocy też tak ma??
Walczyć będę bo mi na kp zależy. Póki mam mleko to mała nie ma wyjścia, musi ssać cyca A z mężem pogadałam, wyszło na to, że on nie chce, żebym przestała karmić, tylko w momentach kryzysu dała butle... No jakoś to sobie wytłumaczyliśmy...
w nocy i nad ranem jest ok, ale w dzień jest masakra, tzn jest fajnie, bawimy się najczęściej w salonie, uśmiechamy, brzuszkujemy itp i po 2 godz widzę że głodny - cmoka, ciumka i marudzi że glodny i że chce spać - najczęściej po jedzeniu śpi, no to biorę go na ręce i idziemy do sypialni - tam go usypiam na naszym łóżku no i go kładę na to łóżko i jest ryk- i tak płacze i płacze raz krócej raz dłużej i rzuca się na cyca po czym zasypia? i nie wiem czemu tak płacze? to jest jego jedyny ryk w ciągu dnia - przed jedzeniem i właśnie wtedy jak go klade na łóżko

Julka
Stary 2013-08-07, 20:42   #480
MoTyleKsw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ag_nes Pokaż wiadomość
jaką maść Ci na to dali ?
Trzymamy kciuki abvy pomogło

Moja o dziwo dzisiaj spokojna, nawet poszliśmy na spacer i cały czas czuwała, bawiła się w wózku i nie robiła cyrków. Chociaż raz spacer nie skończył się u mamy na rękach bo w tym upale bym jej nie uniosła
Afloderm maść sterydową ;/
Cytat:
W nocy też tak ma??

Ja myślę, że u mnie tyle samo się odciąga po karmieniu co między karmieniami. Na bieżąco się produkuje.

No właśnie ja dlatego przed butlą się wzbraniam i podaję tylko w ostateczności... Nie chcę zaburzyć ssania ani laktacji.
Chciałabym tylko wiedzieć, czemu ona taki cyrk urządza

Próbowałam różnych pozycji, nie widzę różnicy....

Kurcze, mam nadzieję, że szybko sobie z tym poradzicie

Dobrze, że poszłaś do swojego gina Mam nadzieję, że obędzie się bez usuwania...

----------

Cytat:
Mysia - gin ginowi nierówny - sama się przekonałam, że dużo zależy od humoru lekarza, kciuki za walkę z polipem.

Motylek wystarczy kilka okruszków z tabletki dodać do kąpieli. Woda ma się zabarwić na lekko różowo. Ja miałam go w tabletkach, w aptece kosztuje grosze.

Spaaaaać Za godzinę kąpiemy Młodego, karmię, szybki prysznic i rzucam się do wyra
Cytat:
Mysia współczuję - mam nadzieję, że te tabletki Ci pomogą.

Motylek ją nadmanganian potasu kupowałem w proszku w aptece po 5zł. Rozrabiam w wodzie w kubeczku a potem dolewam do wody w łazience - ma ona być jasnorozowa

Dziś widzę dwie ale w jednej brak zawieszek bo są zniszczone. Patrzę jeszcze na kick&play i pewnie coś kupię o ile uda mi się wygrać

Piękna Nelka i super ćwiczy
Moja też śpi taka wtulona w pieluche a znajomi w kółko pytają czy się nie udusi

Ja próbowałam dziś dawać Młodej rączki pod klatkę piersiową ale nie za bardzo jej się to podobało. No ale będziemy próbować nadal

Jutro zakupię, bo dziś to umieram.

Nie mam siły myśleć nawet. W domu 28 stopni na dworzu o tej porze 34 Młoda jęcząca cały dzień, wszystko na nie Krost tyle samo, dobrze, że nie więcej.
Paaaaadam. Oby jej nic nie było Czy ja komuś coś kuźwa zrobiłam, że nawet tygodnia spokoju z jej zdrówkiem nie może być? Za karę to czy co?

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpre6ydpfblirzx.png

Jestem W Niebie.

Kocham Was

MoTyleKsw jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości