|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#451 | ||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2
Cytat:
Tzn teraz wiem, wtedy myślałam tylko o tym żeby czuła bliskość taty. Miała straszną kolkę, mało brakowało żeby się nie zaniosła. Wczoraj była kolka i położyłam ją na chwilę na przewijak to przez chwilę nie mogła złapać tchu aż się zaniepokoiłam. Wziłęłam na ręce, przytuliłam to się darła ale takich akcji już nie było. Ahh niech już to minie.Co do piersi ja już długo nie pokarmię. Czekam do 2 miesiąca i zacznę stopniowo odstawać bo widzę, że i ona już na siłę ssie mi tą pierś. Possie 3-4 minuty i drze się bo nie chce ciągnąć. Wolę wiec jej ściągać i dawać puki coś mam. Przez dwa miesiące raczej mi się taka dysproporcja nie zrobi. Poza tym coraz mniej tego mleka, czasem nie wystarczy na jedno karmienie i daje mm. Gdyby wypiła ze 30 to bym wiedziała, że głodna pewnie nie jest, ale ona po mojej piersi wypije jeszcze z 90 ml mm. Cytat:
Wczoraj jak jej się kolka kończyła to zrobiła taką gęstą kupę. Nadymała się jak stary chłop.
|
|
#452 | |
|
BAN stały
|
Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2
Cytat:
masakra........ u mnie @ już tydzień zobaczymy jak dalej będzie i tak lekarkę muszę zmienić bo tamta do której chodziłam podczas ciąży ma na wszystko w głębokim poważaniu
|
|
|
|
|
#453 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
oby pomogło 3mam kciuki |
|
|
|
|
#454 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#455 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
żeby polip szybko się wchłonął
|
|
#456 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#457 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
mi robił usg bo strasznie długi miałam połóg - grubo ponad 8 tygodni i po kolejnym tygodniu dostałam @ ---------- Dopisano o 16:36 ---------- Poprzedni post napisano o 16:35 ---------- jest obrzydliwie gorąco, mały prawie całe dnie śpi, bo za cieplo na zabawy, schłodziłam mu rączki i nóżki pod wodą bo całe ma spocone |
|
|
|
|
#458 |
|
Zakorzenienie
|
mi mówił gin, że narkoza i 1 dzień na oddziale ale mam nadzieję, żemnie ta atrakcja ominie:/
|
|
#459 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z resztą to pytanie do wszystkich mamuś kp- ile obecnie przy obecnym wieku Waszych szkrabów razy dziennie średnio im dajecie cycka. Ja Wam powiem, że mam z tym dylemat. Bo właściwie prawie mi się nie zdarza by jakoś Młody ryczał że głodny, po prostu daję mu cycka, gdy +/- marudzi po 2-3h i nic mu się nie podoba...ale zawsze mam dylemat czy to z głodu czy po prostu ma chęć pomarudzić. A wczoraj jak pierwszą nocną drzemkę miał prawie 5h to mało zawału nie dostałam. Cytat:
Cytat:
I też chcę zacząć wprowadzać różne dodatki jak tylko to będzie możliwe. Macie dziewczyny jakąś stronę do polecenia w temacie tego wprowadzania? Cytat:
To trzymam kciuki by się wchłonęło.
|
|
#460 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#461 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zasysa pieluchę albo ssie mi bluzkę dopiero jak nie reagujemy to jets ryk:P
|
|
|
#462 |
|
Wtajemniczenie
|
Magusia ja też daję tak co 1,5-3 godzin. nie ma reguły, ale w te upały dłużej niż 2-2,5godziny nie wytrzyma bez picia
![]() w ogóle dzisiaj to albo marudzi, albo je albo śpi ![]() ale to pewnie większość dzieci tak ma w taki upał.... a co do rozszerzania diety to już nie mogę się doczekać ![]() ![]() a na każdej stronie intern jest napisane co innego chyba trzeba samemu znaleźć jakąś metodę![]() myślę, że ja na początek spróbuję standardowo z jabłuszkiem (ew. brzoskwinią,) marchewką, dynią i ziemniaczkiem co do glutenu to jeszcze się zastanawiam kiedy wprowadzić czy po 6 miesiącu czy wcześniej ![]() antoinette- mam nadzieję, ze picie soku poprawi sytuację z kupką W
|
|
|
|
#463 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Mam nadzieję, że tabsy pomogą i ominie Cię wątpliwa przyjemność pobytu w szpitalu. Cytat:
![]() A co do ilości karmień, to mój się drze wniebogłosy o cycka. Czasami co 4, czasami co 3, a i co 1 godzinę potrafi. Dzisiaj zdecydowanie mniej chce jeść a dużo śpi. Jadł w nocy, a później gdzieś o 6:30, 9, 11, 14.30. W sumie w dzień tylko 4 karmienia na razie były gdzie zawsze było już co najmniej 6. Za to po każdym jedzeniu chwila aktywności, marudzenie, lulanie i kima. Stron o żywieniu w późniejszym okresie nie szukałam jeszcze, ale dzisiaj poprzeglądałam sobie pewnego bloga (polecam!) i rzucił mi się w oczy jeden tekst: http://pyszniezdrowo.blogspot.com/20...produktow.html . Może jest ich tam więcej, na razie nie szukałam ![]() ---- Zostawiłam Męża z Małym i wybyłam na miasto. Kupiłam sobie sukienkę na "po karmieniu piersią" (jak mi cyc ciut zmaleje), bluzkę i stanik do karmienia. Młodemu bluzę i koszulkę. Upociłam się strasznie na tym słońcu, ale warto było. Od razu mi lepiej. A w sobotę wybieram się w końcu do fryzjera Oczywiście chłopacy się ululali i śpią od 15.30 do teraz
|
|
#464 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Odp: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,
Cytat:
Trzymamy kciuki abvy pomogło Cytat:
Cytat:
|
|
|
#465 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,
lekarz mówi, że to homronalne po porodzie i po prostu się zdarza, pech i tyle
|
|
#466 |
|
Zadomowienie
|
hej
ja jak zwykle tylko na sekunde zameldować że żyjemy z Natka ![]() niewchodze na neta, niemam czasu, a jak już mam chwilke wytchnienia (bardzo zadko) jak mała śpi w dzień to wóczas ide z nia na spacer lub coś robie w domu np. prasuje czy sprzatam........ u nas po staremu.....mała jest już tylko na mm, karmie ja bebilonem, ale cos niechce pic tego mleka i mysle nad zmiana, bo po nim ma śmierdzace piedy, problemy i ble przy kupce no i dziś okazało się ze jednak nieprzybiera znów na wadze tak jak trzeba, bo w równo 2 tyg tylko niepsełna 200 g już sama niewiem co jej czasem dolega, bo było już fajnie kilka dni, zaczeła sie dużo usmiechać, leżyć sobie np. na macie sama kilkanaście minut, zasypiać wieczorem sama w łózeczku, a tu znów od kilku dni marudzi, prezy sie przy karminu, jak nieśpi to by tylko płakała wczorej odwiedziła nas moja kolezaka by Natke zobaczyć i mówiłam jej ze dla mnie macierzyństwo to narazie jakaś porażka , niecieszy mnie macierzyństwao wogóle....a jak usłyszała ze już niekarmie piersia to jak wszyscy inni rzuciła tekstem ze krótko karmiłam z jednej strony chciałąbym by Natka takim malenstwem była cały czas a z drugiej strony chce by już rosła i usamodzielniała sie pomału... Co do podsumowania postępów mojje córy to majać 2,5 mc: * zaczełą wkońcu podnosić pomałau główke jak leży na brzuchu * trzymana w pozycji pionowej potrafi już przez pewna chwile trzymać główke prosto i sztywno * odwzajemnia usmiechy i inna mimike twarzy * przekreca sie z boku na bok , wywija nożkami na wszytskie strony * cos tam póbje czasem "podyskutować" *raczki od kilku dni sa lepsze niż smoczek do uspokajania *wodzi wzorkiem jak sie kreci człowiek po pokoju i jakby wstydziła sie obcych bo musi sie do kogoś przyzywyczaic by odwzajemnic usmiech *leżac np. na macie pomału zwraca uwage na wiszace zabawki i skupia na nich wzroku , czasem kopie Chrzes już mamy stalony na 18 sierpnia, strój dla małej mam, koronkowa skupieneczke elegancka, a sama niemam jeszcze srroju i nawet niemam jak isc do sklepu, bo tż znów ma pełno pracy i kończy późno i nawet niezdaze na galerie podskoczyć, może na weekendzie sie mi uda Jestem też po kontroli u gina, wszytsko ok, na usg wyszło że ma już gotowe pecherzyki w jajniekach wiec ginka przypomniałą mi o antykoncepcji
Edytowane przez Atena564 Czas edycji: 2013-08-07 o 17:48 |
|
|
|
#467 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Walczyć będę bo mi na kp zależy. Póki mam mleko to mała nie ma wyjścia, musi ssać cyca A z mężem pogadałam, wyszło na to, że on nie chce, żebym przestała karmić, tylko w momentach kryzysu dała butle... No jakoś to sobie wytłumaczyliśmy... Cytat:
Cytat:
Chciałabym tylko wiedzieć, czemu ona taki cyrk urządza ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Mam nadzieję, że obędzie się bez usuwania...---------- U nas dziś wybiły magiczne 3 miesiące i mam ochotę wyć do księżyca. Planowałam napisać podsumowanie umiejętności Sofii ale odechciało mi się. W ogóle wszystkiego mi się odechciewa... Karmimy się dziś co godzinę albo częściej (chce cycka: zjada piąstki bez przerwy, jak jej podam pierś to się na nią rzuca, a po paru minutach zaczyna się cyrk z szarpaniem się ) drugą noc pod rząd budziła się co 1,5-2h więc jestem niewyspana. Gdyby nie to, że pół dnia jest pogodna, uśmiecha się i gada ze mną to byłabym pewna, że jest chora... Ale temperatury nie ma. Byłam z nią wczoraj u lekarza, bo wydawało mi się, że pokasłuje i ma zatkany nosek, ale osłuchowo jest wyszystko w porządku, uszka też zdrowe...
|
||||||
|
|
|
#468 |
|
Raczkowanie
|
Mysia - gin ginowi nierówny - sama się przekonałam, że dużo zależy od humoru lekarza, kciuki za walkę z polipem.
Motylek wystarczy kilka okruszków z tabletki dodać do kąpieli. Woda ma się zabarwić na lekko różowo. Ja miałam go w tabletkach, w aptece kosztuje grosze. Atena spróbuj z Bebiko. Ja i Puchatkowa (z tego co pamiętam) po przejściu na nie jesteśmy ukontentowane ![]() Mi podczas karmienia butelką Młody zawsze patrzy się głęboko w oczy, więc więź pomimo braku cycka odczuwam jak najbardziej ![]() Spaaaaać Za godzinę kąpiemy Młodego, karmię, szybki prysznic i rzucam się do wyra
|
#469 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#470 | |||
|
Zakorzenienie
|
Mysia współczuję - mam nadzieję, że te tabletki Ci pomogą.
Motylek ją nadmanganian potasu kupowałem w proszku w aptece po 5zł. Rozrabiam w wodzie w kubeczku a potem dolewam do wody w łazience - ma ona być jasnorozowa Dziś widzę dwie ale w jednej brak zawieszek bo są zniszczone. Patrzę jeszcze na kick&play i pewnie coś kupię o ile uda mi się wygrać ![]() Cytat:
![]() Moja też śpi taka wtulona w pieluche a znajomi w kółko pytają czy się nie udusi ![]() Cytat:
![]() Cytat:
u nas po zmianie na bebiko jest zdecydowanie lepiej. Nie idealnie, bo spięcia Lenka ma nadal ale ogólnie rzecz biorąc po zmianie na bebiko jest spokojniejsza i łatwiej idą jej baki a kupka to w ogóle bez problemu. Moja bebilonu w ogóle nie chciała pić - chyba jej nie smakowal. Zapach faktycznie ma specyficzny choć to pepti i tak lepsze od comfortu ![]() I mi również podczas karmienia butelką corcia patrzy głęboko w oczy i uśmiecha się, także też czuje z nią więź, której nie czułam np.przy kp, bo Młoda szybko się wtedy denerwowała i wykrecala i płakała i obie byłyśmy poirytowane w końcowym efekcie + zaplakane: ona bo glodna a ją bo zła na siebie, że jej wykarmic nie potrafię. |
|||
|
|
|
#471 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i tak naprawde tylko w nocy jak pośpi około 4h i sie obudzi naprawde głodna to bez marudzenia, prezenia wypije mleko a tak pozatym to niebardzo chce go pić...próbowałam ja ostawić do piersi zpowrotem , to dosała sie ładnie ale possała, i zaraz płącz bo dalej głodna, i dopiero butla ja uspokoiła, wiecej prób nierobie z ponownym karmieniem piersia bo ona sie meczy i nichce i moja mleko jest widać dla niej zasłabe, jak na nim w 3,5 tyg prawie nic nieprzybrała an wadze, a na mm tyle samo w tydzień..... a jakie to bebiko dajesz??? nieulewa sie maleństwu?? a co z kupka i pierdami- niemecza dziecka zabardzo??? |
|
|
|
|
#472 |
|
Zakorzenienie
|
Justyna_g a mówiła Wam coś więcej lekarka czemu to od delicolu mogła być ta krew? Bo trochę mnie to przerazilo, a ja w sumie wczoraj odstawilam L. Delicol bo wydaje mi się, że on nic nie daje.
|
|
|
|
#473 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
co do kamienia butla i wiezi, ja też nieczuje zeby Natlka przez to jakoś cierpiała, bo teraz to ja ja wówczas całuje jak karmie po policzkach w czółko, ona trzyma mnie bardzo czesto za palce, trzyma raczki na butelce , tez patrzy sie i przyglada mi w twarz i jeszcze ydzień temu pomimo ze niekarmiła piersia a butla to i tak przy tym karmieniu kapało mi mleko z piersi wiec hormony u mnie działąją tak jakbym karmiła piersia ---------- Dopisano o 18:56 ---------- Poprzedni post napisano o 18:52 ---------- Cytat:
z kolei u nas infacol sie niesprawdził totalnie, mała po nim ulewała, wiec espunisan daje po momo ze lakarz kazął infacol my też debridat mamy jej dawac 2 razy dziennie i dicoflor 1 raz i wydaje mi sie ze none nic niedziałaja, wiec na wizycie kontrolnej u pediatry zapytam czy stosować je dalej czy nie |
||
|
|
|
#474 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#475 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeju, jak ja liczę każdego dnia, że będzie lepiej, a to cholera jeszcze tak daleko do 3ch miesięcy. Ale jestem dziś zła, mamy mega problem z chrzestnymi. Chrzestną mamy z mojej strony, a z chrzestnymi do d...miał być brat TŻ, ale jako, że żyje w konkubinacie nie dostanie papierka, więc TŻ zapytał kuzyna- ten na wakacjach, drugi gra na ślubie, ja zapytałam jednego mojego kuzyna też akurat jedzie na wakacje, a drugiego nawet nie pytam bo 11.08 jego żona ma termin porodu, więc zupełnie nie wiemy co robić, bo chrzestnym mógłby zostać tylko mąż chrzestnej ( trochę dziwne) albo mąż mojej przyjaciółki, ale póki co nie wiem czy oni nie są też czasem na urlopie....aaaaaa!!!! Moje dziecie tak sobie upodobało przewracanie się z brzuszka na plecy, że teraz ułożone na brzuszku zamiast podnosić główkę szybko przewraca się na plecy, przy czym jak mu się uda to nie raz ryczy
07.07.2012 & Edytowane przez Magiusa Czas edycji: 2013-08-07 o 20:22 |
|
|
|
|
#476 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
i powiem tak... za dnia, jak mlody bardziej aktywny, to tak co 2h karmie, a jak przykima, to raczej co 3. wydaje mi sie, ze jak szybciej krzyczy, to raczej z innych powodow. teraz np. spi sobie smacznie, a karmiony byl prawie 4h temu - nie mam zamiaru go budzic, bo mial ciezki dzien... musielismy w tym upale do kliniki jechac, w samej klinice goraco strasznie, do tego pelno badan, pobieranie krwi... i zeszlo nam lacznie 4h na ta "wycieczke". w nocy mlody budzi sie tak raczej co 4h, chyba ze w cycku malo, to wczesniej. nie beczy jakos specjalnie o to, ale w razie watpliwosci podaje cyca i juz (bo nawet jak nie glodny wielce, to lepiej, zeby zjadl, bo mi raczej malo niz duzo przybiera )Cytat:
Cytat:
jestescie obie szczesliwsze, wiec nie ma nad czym ubolewac |
||||
|
|
|
#477 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
oby przeszło ![]() Cytat:
więc teraz sama go atakuję w dzień co 1,5-2h (chyba, że śpi), w nocy daję mu spokójCytat:
![]() gluten chcę wprowadzić później Cytat:
Magiusa mąż chrzestnej jest ok chociaż gorzej jak kiedyś stracicie z nimi kontakt, Darek straci za jednym zamachem obojga chrzestnych.. ale gdyby nasza chrzestna nie mogła to poprosiłabym żonę chrzestnego raczej. === spotkanie z Leonkiem i Anoxee super się udało chłopaki się nie zauważały no ale cóż później byłam z mężem na basenie
|
||||||
|
|
|
#478 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
po prostu nie bylo nikogo sensownego do wyboru... ba, nawet niesensownego nie bylo no i uwazam, ze w sumie fajnie, bo jako para mozemy sie ladnie dogadac na temat ewentualnych prezentow dla mlodej...
|
|
|
|
|
#479 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#480 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jutro zakupię, bo dziś to umieram. Nie mam siły myśleć nawet. W domu 28 stopni na dworzu o tej porze 34 Krost tyle samo, dobrze, że nie więcej.Paaaaadam. Oby jej nic nie było Czy ja komuś coś kuźwa zrobiłam, że nawet tygodnia spokoju z jej zdrówkiem nie może być? Za karę to czy co?
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:03.

i jakie ma fajne tlusciutkie nozki
fajna mina na ostatniej fotce.
Tzn teraz wiem, wtedy myślałam tylko o tym żeby czuła bliskość taty. Miała straszną kolkę, mało brakowało żeby się nie zaniosła. Wczoraj była kolka i położyłam ją na chwilę na przewijak to przez chwilę nie mogła złapać tchu aż się zaniepokoiłam. Wziłęłam na ręce, przytuliłam to się darła ale takich akcji już nie było. Ahh niech już to minie.
bo kupy nie robi

07.07.2012 

chyba trzeba samemu znaleźć jakąś metodę

A z mężem pogadałam, wyszło na to, że on nie chce, żebym przestała karmić, tylko w momentach kryzysu dała butle... No jakoś to sobie wytłumaczyliśmy...

jestescie obie szczesliwsze, wiec nie ma nad czym ubolewac
oby przeszło