|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#511 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2
Witam
Ja znów nie mogłam spać w nocy. Wykończą mnie te upały, jeszcze ten katar świetne!!! Magiusia ja polecam książkę "zdrowy start". Przeczytałam multum książek, poradników, gazet i to mi się wydaje najlepsze. Wszystko ładnie i konkretnie rozpisane. Atena mnie na początku też nie cieszyło macierzyństwo. Marzyłam tylko o tym by mała była już duża. Ale przeszło mi po 2 m-cach życia małej. Teraz każda sekunda spędzona z moim niemowlaczkiem to dla mnie skarb. Ashy ja się momentami załamywałam jak już ponad miesiąc temu dzieciaczki w wieku mojej Karolci miały już tyle umiejętności a u nas nic nic i nic. I co? w ciągu 2 dni przekręcamy się i podnosimy główkę ![]() ---------- Dopisano o 06:50 ---------- Poprzedni post napisano o 06:35 ---------- Cytat:
nuna to trzymam kciuki za Julcię, mam nadzieję że rehabilitacja pomoże. Może zmień butelkę? u nam np mała nie chciała pić z aventu a TT od razu podszedł. |
|
|
|
|
#512 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2
dobry dzień
przed 8 a ja mam w pokoju 28 stopni i wentylator już chodzi idę z Małym dziś do neurologa, w sumie niedługo się zbieramy, to jest pół h spaceru ale chyba pojedziemy klimatyzowanym autobusem
|
|
|
|
#513 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
skonsultuje to jeszcze z pediatra, ale moim zdaniem bedzie ok Cytat:
Cytat:
![]() zaraz wyjeżdżamy
|
|
#514 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2
Dzien dobry
![]() U nas leje a ja nie mam foli na fotelik a dzisiaj szczepienie ![]() Mlody zasna po 21 i spi do teraz na spiocha zjadl o 3:30 i kolo7 wiec ja kawusie pije i bede nadrabiala co tam po nocy pisalyscie Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#515 |
|
Zakorzenienie
|
helou
![]() dzisiaj spokojny dzien, po zadnych klinikach sie nie bedziemy szlajac. wczoraj bylismy na kontroli. prowizorka mlodego funkcjonuje swietnie, powinna dac rade do kolejnej operacji. ale przeraza nas w dalszym ciagu... yyy... przetoka tetnicy wiencowej (chyba dobrze przetlumaczylam). jest wielka i niebezpieczna, ale przynajmniej na razie nie da sie z nia nic zrobic... musze poczytac i douczyc sie na ten temat, bo dotychczas przestudiowalam tylko temat wad zastawek, rzegrod i komor serca |
|
|
|
#516 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() --- Witam się uziemiona w domu... Wczoraj po powrocie z zakupów Mały jeszcze spał, cyce duże więc laktator w rękę. W międzyczasie przygotowywałam obiad. No więc odciągam, najpierw prawy cyc. Poszło niecałe 25ml i koniec. Cycek wielki i twardy a du.pa nic nie leci. No to drugi cycol i powrót do prawego. Ciągam, ciągam i nic. .......................(tutaj wykropkuję, bo to kolejna historia opisana niżej).................. Budzę Małego głodomora, przystawiam do tego prawego cyca i nic. Młody się denerwuje, mnie coraz bardziej boli. Pierś zrobiła się dziwna. Nad otoczką i od spodu flaczek, a część wierzchnia piersi jak kamień. Przy dotykaniu serio miałam wrażenie, że mam tam kamień umieszczony. Do tego ból... Mężu podał Małemu odciągnięte z butli a ja wio z cyckiem pod gorący prysznic. Znowu Kuba przy cycu i znowu nic. Pewnie kanaliki przytkane i du.pa. Po wypróbowaniu wszystkich możliwych pozycji olśniło mnie, że jest jeszcze pozycja "spod pachy", której wcześniej nie stosowaliśmy. Więc Kubusia na poduszkę i wojujemy. Ciągał, ciągał, aż w końcu ruszyło. I takim oto sposobem mój dzielny Kubuś wyciągnął matkę z opresji! I historia druga, która miała miejsce w momencie odciągania mleczka. Odstawiam laktator, bo ugotował się już ryż. No trzeba go zlać trochę zimną wodą, bo nie lubię takiego 'uklejonego'. Sięgam do szafki po durszlak i co. I spierdziela się na podłogę moja ulubiona miska z grubego szkła. Na szczęście spory kawałek ode mnie. Ufff, myślę. Aż do czasu gdy nie spojrzałam na swoją lewą stopę... Jakiś odprysk rozciął mi bok dużego palucha (i to w miejscu gdzie palec się zgina jak się chodzi)... I to solidnie, bo lało się jak ze świni. Kuchnia uwalona w krwi, łazienka też. Rana może nie duża, bo ok 2-3cm, ale bardzo głęboka. Mężu zrobił opatrunek uciskowy, ale usilnie namawia żeby pojechać i to zszyć. I może bym i pojechała gdyby mi nie powiedział, że dla Jego brata zszywali palca bez znieczulenia O nie, nie- nigdzie nie jadę... To nic, że rodziłam bez znieczulenia i dałam radę, to nie to samo! Wysłałam siostrę po plasterki Steri Strip przekonując wszystkich dookoła, że starczą. Po kilku godzinach po cichutku poszłam do łazienki rozwiązać opatrunek żeby zobaczyć co się dzieje. I to był błąd (w sumie błędem było to, że nie trzymałam stopy w górze), bo znowu trysnęło krwią. No nic, potrzeba czasu żeby taka rana się zasklepiła, więc zrobiłam kolejny opatrunek i poszłam zająć się Małym. Ale po godzinie dziwnie mi palec zaczął sinieć i zimny się zrobił i w ogóle... Oczywiście Mężowi ani słowa. Poszłam znowu do łazienki, siadłam w wannie, noga do góry, kawał mrożonego mięcha w dłoni i odwiązuję. Trochę ciekło, ale już nie to co wtedy. Poprzykładałam mięcho, potrzymałam nogę w górze i krwawiło na tyle mniej, że udało mi się te Steri Stripy przykleić. Zabandażowałam i wio kąpać Małego. Później karmionko (oczywiście już z nogą w górze) i znowu sprawdzenie jak się ma moja ranka. Ale już było ok, więc sytuację uznałam za opanowaną. Jakoś się wymyłam, założyłam na noc skarpetkę i kima. Oczywiście w nocy kilka razy zacisnęłam zęby z bólu, bo się uderzyłam drugą stopą w to miejsce. I normalnie boję się teraz zdjąć tą skarpetkę i zajrzeć pod bandaż... ![]() O, i tak upłynął mi wieczór... Zakończyłam Go Radlerkiem, bo z tego wszystkiego to mi się mega zachciało. Sorry za uwewnętrznienie się, ale przynajmniej macie co czytać ![]() Tymczasem idę się ogarnąć póki Mały zalicza chwilową kimkę
|
|
#517 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
też sama go nie ważę widzę i czuję że przybiera Cytat:
Diabli Hump ja jestem tego zdania, że skoro mleko matki zaspokaja wartości odżywcze dziecka do 6 miesiąca życia i dłużej to nie będę jego układu pokarmowego męczyła za szybko Szprotka ja bym też pewnie nie pojechała mam nadzieję, że ładnie się zrośnie
|
||
|
|
|
#518 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jak nie macie takich objawów to wszytsko na pewno jest w porządku ! Cytat:
my smarujemy oilatum krem, bo taki pediatra polecił, ale czytałam u podwojonej,że skład do dupy i kupię balneum intensiv teraz my za 2 tygodnie na wesele idziemy w Krakowie więc stwierdziłam, że pojadę małego nakarmić, bo wolę na godzinę wyjść niż w kiblu odciągać i wylewać ![]() my nie mmay dużego problemy z potówkami teraz, bo siedzimy w domu, za gorąco na spacery, a w domu tak z 24-26 się utrzymuje, młody fanem smoczka nie jest więc tylko mu się pod podbródkiem robią albo pojedyncze na twarzy Cytat:
![]() wpadłabyś mi się skończył połóg w niecałe 2 tygodnie,a potem po kolejnych 2 zaczęłam plamić i tak miesiąc, więc na pewno by Cię to zaniepokoiło
|
|
|
#519 | |||
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,
Cytat:
Cytat:
Co do rozszerzania diety to moim zdaniem lepiej poczekac do 5 mc a nawet 6 to nie ucieknie i po to ciagle poprawiaja i zmieniaja schemat zywienia zeby maluszkom nie szkodzic na brzuszki cos w tym musi byc ja gluten tez pozniej bede wprowadzala.. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:36 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#520 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC
Cytat:
|
|
|
|
|
#521 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC
Wymieniliśmy jednak fotelik na ten: http://www.smyk.bydgoszcz.pl/sklep-i..._planeta_T4145
|
#522 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
już 32 stopnie, ale wieje i młoda śpi sobie teraz na dworku.Cytat:
A ta przetok to mam nadzieję, że nic grożnego i wymyślą coś. Jak Ty tak piszesz to mi aż głupio, że przejmuję się jakąś wysypką Chyba bym padła na Twoim miejscu! Ale musisz być silna dla Florka, bo taka mu jesteś potrzebn! Cytat:
Mam nadzieję, że rana się zasklepiła.Cytat:
A ja myśłałam, że przy kp wprowadza się później bo mleko matki jest lekko strawne i żołądeczek musi dorosnąć do tego, a przy mm które jest ciężko strawne, brzuszek już jest przygotowany na inne pokarmy, które trzeba strawić...
|
|
#523 |
|
Zakorzenienie
|
widze, ze tak jak ja boisz sie przyznawac mezowi, ze jestes pokaleczona jak swiniak na uboju!a co do laktatora... ja mam taka awersje do tej maszyny, ze naprawde malo co odciagam. wczoraj mlody spal i spal, na spiocha troche jednego cyca pocyckal. i se mysle: kurna chata, zmniejszy mi sie ilosc mleka przez jego lenistwo, a cyce dalej pelne! no to odciagam jak ta glupia... dobre 40 minut siedzialam i dalam rade z obu cycow (jeden calkiem nieruszony przez mlodego, jeden pociumkany tylko) szalencze 70 ml odciagnac laktator juz ani kropelki nie wyciagnal. a dziecko sie najadlo mimo wszystko... cycusie po prostu lubia ssaczka, a nie lubia laktatora - i juz tak wiec sie nie przejmuj |
|
|
|
#524 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i pewnie w każdej coś jest
|
|
|
|
|
#525 | ||
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZE
Cytat:
---------- Dopisano o 10:09 ---------- Poprzedni post napisano o 10:07 ---------- Cytat:
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#526 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale użwaj laktatora, nawet jak nie wycyckasz nic to piersi są pobudzone do produkcji ![]() ---------- Dopisano o 10:11 ---------- Poprzedni post napisano o 10:10 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#527 | ||
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZE
Cytat:
u nas 20 ale w mieszkaniu mam 27 wlasnie kolejna burza przeszla Cytat:
|
|
#528 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
kciuki od teraz ! Cytat:
![]() Cytat:
jak tam sytuacja?!Cytat:
Mysia, ile Ci zajmuje odciągnięcie 50 ml? weszłaś mi na ambicje i chyba se też taki rygor (rano- wieczór) wprowadzę w czym mrozisz?zazdroszczę temp w domu ![]() co do objawów....u mnie trwał długo połóg bo chyba z 8 tygodni, w 5 tyg coś mi się nie podobało i miałam usg, wszystko niby ok, ale długo plamiłam, dlatego terraz mam cykora... |
||||
|
|
|
#529 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. M
Tez się cieszę, że go kupiłam, bo nie jest taki wielki, wygodny no i łatwo go mozna schować
polecam.
|
#530 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
heja
moje dziecko obudziło się dzisiaj o 7.20 (dla mnie to środek nocy bo wstajemy ok po 9) i sfajdalo się tak, że pampers przesiąknął i musiałam łóżko przebierać bleeeCytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Jak ja Ci zazdroszcze tego osiedla. U nas jesteśmy same, w rodzinie nikt nic nie produkuje masakra jakaś. Do tego TZ nie chce dla Niny rodzeństwa, i będzie bidula sama jak palec Nelcia dobrze wygląda, fajniutka i zgrabniutka, na zabiedzoną nie wygląda To nie wyścig z tą wagą Cytat:
Cytat:
Cytat:
za prowizorkę, to bardzo dobra wiadomość!
|
|
|
#531 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2
Szprotka jak paluch? Ja swoj jak rozcielam zyletka
nie pojechalam zszyc to pol roku sie goil
|
#532 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,
Cytat:
![]()
|
|
#533 | ||||
|
Zadomowienie
|
dzień dobry
![]() Cytat:
2. ![]() Cytat:
Cytat:
taką uniwersalną na foteliki ![]() My niedawno wstaliśmy , cyc i Kubuś stwierdził,z e nie ma sensu wstawać jeszcze i dalej w kimkę ![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
#534 |
|
Zakorzenienie
|
Mam dziwne pytanie- czy Wasze dzieci w te upały tez tak krótko ciumkają? Bo mój coś zaczął 4-6 min.
I jeszcze jedno, któraś kiedyś pisała, że dzieci z wiekiem piją coraz krócej bo robią to efektywniej. Poproszę o źródło tych informacji albo jakieś konkrety
|
#535 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
mój śpioszek jak zwykle śpi, diabli mamy podobnie, moj jak widzi wózek to od razu śpi, ogólnie cały czas większą część dnia przesypia, jest aktywny z zegarkiem w reku niecałą godzinę, potem juz się oczka kleją i do spania, 2 godzinki pośpi i znowu godzina aktywności i tak w kółko no w nocy to jak nie było upałów to przespał całą, teraz budzi się co ok 4 godziny na picie też uaktywniłam karte biblioteczną, tylko że w naszej szału nie ma z książkami, nie ma akurat tych które bym chciała poczytać.No i w końcu trochę się ochłodziło, jak mały wstanie to ruszymy do parku
|
|
|
|
|
#536 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bedziemy walczyc tak dlugo jak trzeba. w koncu musi byc dobrze ![]() Cytat:
jak mlody w szpitalu byl po operacji juz i dostal wysypki, to tez panikowalam, ze cos nie teges zjadlam... taka juz rola matki, ze przejmowac sie trzeba. i niestety nie bedzie z tym lepiej, nawet jak dzieciaki dorosna to bedziemy srac w gacie ![]() niestety ale ta przetoka to taka nieobliczalna, szczegolnie podczas operacji i w pierwszych dobach po. a tak poza tym to tez mi mowiono, ze moze robic problemy. nagla smierc lozeczkowa na przyklad... no ale co tu dramat bede odstawiac. ryzyko jest zawsze. ja jestem tylko bardziej swiadoma tego ryzyka i moze bardziej przygotowana... ---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:06 ---------- ---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ---------- Cytat:
![]() efekty juz sa, wiec dzialam dalej |
|||
|
|
|
#537 |
|
Wtajemniczenie
|
Jeździcie z maluszkami autobusami/tramwajami?
|
|
#538 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
właśnie ja wiem, że taka natura może być niemowlaczka, że wciąż śpi. nasza Helcia niby nie ma anemii, z badań wynika, że prawie ma kiedy nie śpi jest naprawdę ruchliwa i kontaktowa. absolutnie nie sugeruję, że Nelcia ma, tak tylko ten no... niech Diabli sprawdzi na wszelki wypadek u nas też fizologiczna raczej (wcześniaczki są bardziej narażone, jak zapewne wiesz, bo nie zdążyło się żelazo zmagazynować w wystarczającej ilości) i podajemy żelazko profilaktycznie 7 mg.czyli jednak ten syropek pewnie a na co go podawałaś, bo gdzieś mi umknęło...U nas w sumie też podobna różnica z Kubusiem jeśli chodzi o życie płodowe ![]() Jak widzę Twój nick to od razu widzę ogród, cień drzew, aaaaaa, daleko mieszkasz? ![]() ---------- Dopisano o 11:11 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ---------- Van Goghu, oczywiście! my od 3 tygodnia życia....nie mamy auta, a nie zawsze jest szansa na taksówkę... |
|
|
|
|
#539 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Szprotka masakra ... mam nadzieję że już to lepiej wygląda ![]() a ja poleciałam przed 9 zarejestrować Przemka w Centrum Zdrowia Dziecka, załatwiłam MOPS (musiałam pokazać umowę męża z pracy), zakupy, wszystko się udało bo moja mama ma urlop i przyjechała o 8 zająć się Przemkiem trochę, a lekarz od 12, mamy numerek 4 więc mam nadzieję że nie posiedzimy długo jak wyjdziemy za poł godziny ostatnio zdążyliśmy do domu przyjść i obiad zjeść a potem czekaliśmy jeszcze 2 h ![]() ---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:12 ---------- jak najbardziej mąż teraz w pracy to jak muszę coś załatwić w centrum to nie ma jak inaczej. i za tydzień zaczynamy wyprawy do Gliwic do mamy, autobusem do centrum, pociągiem do Gliwic i autobusem do mamy uważam że lepiej od razu przyzwyczajać niż żeby dziecko potem dzikie awantury robiły. jechaliśmy już kilka razy autobusem po kilka minut i Przemek zafascynowany nowym otoczeniem
|
|
|
|
|
#540 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Pytanie nie do mnie, ale u mnie odciąganie zajmuje różnie- czasami 50ml mam w 3 minuty innym razem w 10 czy nawet 15 min. A mrożę w jałowych pojemnikach na mocz Około złotówki za pojemnik to taniej niż te woreczki do mrożenia (chociaż woreczki mniej miejsca zajmują). Tylko jak coś, to w 100ml pojemniczku umieszczaj ok 75ml mleczka, bo po zamrożeniu zajmuje to cały pojemniczek ![]() Cytat:
![]() ----- Odważyłam się zajrzeć pod bandaż. Na pierwszy rzut oka nie jest źle. Delikatnie krew musiała polecieć jak naruszyłam w nocy. Zerwałam plastry, delikatnie przemyłam, osuszyłam, nakleiłam nowe, zawinęłam delikatnie bandażem (żeby trochę uciskało coby nie krwawiło po tym przemyciu) i tyle. Za jakiś czas uwolnię palucha coby powietrze docierało i się lepiej goiło. I rozkazuję się temu szybko zagoić, bo w następną sobotę idziemy na wesele i muszę jakoś raciczkę w buta wcisnąć... A właśnie, wypadałoby zmierzyć buty czy oby mi przez ciążę noga nie urosła i czy dam radę w nich iść.
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:09.

)

idę z Małym dziś do neurologa, w sumie niedługo się zbieramy, to jest pół h spaceru ale chyba pojedziemy klimatyzowanym autobusem
Nie wiedziałam, że dziecko absorbuje aż tyle czasu. A będzie pochłaniać jeszcze więcej. Byłam dziś u neurologa prywatnie, gdyż nie pasowało mi to, jak mała ustawia główkę i że płacze jak próbuje przestawić, oraz jej układanie ciała. I miałam racje. Muszę ją ćwiczyć w domku 3 razy dziennie i szczepienie odroczone na 2 msc ze względu na napięcie mięśniowe.
kiedyś to niemowlaki mleko od krowki dostawaly, a teraz co 3 dziecko ma jakas alergie :P ciekawa jestem co na to wszystko powiedzą nasi pediatrzy hehe.

Wysłałam siostrę po plasterki Steri Strip przekonując wszystkich dookoła, że starczą. Po kilku godzinach po cichutku poszłam do łazienki rozwiązać opatrunek żeby zobaczyć co się dzieje. I to był błąd (w sumie błędem było to, że nie trzymałam stopy w górze), bo znowu trysnęło krwią. No nic, potrzeba czasu żeby taka rana się zasklepiła, więc zrobiłam kolejny opatrunek i poszłam zająć się Małym. Ale po godzinie dziwnie mi palec zaczął sinieć i zimny się zrobił i w ogóle... Oczywiście Mężowi ani słowa. Poszłam znowu do łazienki, siadłam w wannie, noga do góry, kawał mrożonego mięcha w dłoni i odwiązuję. Trochę ciekło, ale już nie to co wtedy. Poprzykładałam mięcho, potrzymałam nogę w górze i krwawiło na tyle mniej, że udało mi się te Steri Stripy przykleić. Zabandażowałam i wio kąpać Małego. Później karmionko (oczywiście już z nogą w górze) i znowu sprawdzenie jak się ma moja ranka. Ale już było ok, więc sytuację uznałam za opanowaną. Jakoś się wymyłam, założyłam na noc skarpetkę i kima. Oczywiście w nocy kilka razy zacisnęłam zęby z bólu, bo się uderzyłam drugą stopą w to miejsce. I normalnie boję się teraz zdjąć tą skarpetkę i zajrzeć pod bandaż... 

potówki albo alergia - ale skoro jem prawie wszystko to ciężko byłoby ustalić na co, wiec to musza być potówki 

Jak ja Ci zazdroszcze tego osiedla. U nas jesteśmy same, w rodzinie nikt nic nie produkuje masakra jakaś. Do tego TZ nie chce dla Niny rodzeństwa, i będzie bidula sama jak palec
07.07.2012