Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2012 Ma - Strona 38 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-08-08, 12:23   #1111
jagnna
Zakorzenienie

Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2

Cytat:
Napisane przez kala__20 Pokaż wiadomość
A Wasze dzieci już siedzą?
nie jak ją posadzę to sie składa jak scyzoryk. I robi szpagat.

Cytat:
Napisane przez Oliweczka1985 Pokaż wiadomość
Jagna- facet, to facet-myśli że kobieta jest tylko od dziecka, to inny gatunek.

Hej. Od jutra urlopuję,
opierdzieliłam go, powiedziałam że sobie nie zyczę takich tekstów bo uspokajanie Uli to obowiązek tak samo mój jak i jego. Przeprosił potem

Miłego wypoczynku

Cytat:
Napisane przez dzika_kaka Pokaż wiadomość
Wpadłam na sekundkę, pięęękna dziś pogoda, jadziem smażyć cycki
Zajrzę z wieczorka sprawdzić jak tam Wasza forma i zdać relację ze spotkania z babcią Majką

Jezu, nie jadłam wczoraj gofra
Dzisiaj muszę zeżreć dwa
u mnie taki ukrop, że się nie da smażyć niczego. Bo najpierw zaczyna bulgotać mózg Byłyśmy na zewnątrz do 10, teraz siedzimy póki co w domu, tak do ok. 18

Zjedz jeszcze za mnie Albo nie. Wiem co sobie zrobię dziś na kolację

Cytat:
Napisane przez nini_b Pokaż wiadomość
ł i z tego wszystkiego nauczył się stać w łóżeczku
dla maluszka

Cytat:
Napisane przez T'ai Pokaż wiadomość
dla M
no czasem to by mu sie przydał
tak profilaktycznie

Cytat:
Napisane przez Sola1 Pokaż wiadomość
To musisz sie nauczyc mojego systemu - robisz cos w domu i co jakis czas podchodzisz do kompa

Patrzcie co znalazłam w Smyku Cena mnie zmiotła z powierzchni ziemi. Ciekawe kto kupuje takie rzeczy?
http://www.smyk.com/bloom-coco-stela...t-niemowlaka-p

jagnna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-08, 12:29   #1112
natallkaa
Wtajemniczenie

Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2

Cytat:
Napisane przez moonie_85 Pokaż wiadomość
W załączniku na dobranoc zapluty mój Franczysław i w roli głównej jego dwie dolne jedynki
ale przystojniak, super ząbki i włoski

Cytat:
Napisane przez jagnna Pokaż wiadomość
Cześć!
Ula dała wczoraj w nocy popis wokalny, do którego ja musiałam dać popis taneczny 2h płaczu i marudzenia. Nie wiem o co chodziło. Podejrzewam gorąco i zęby
u nas to samo, chyba upał daje się we znaki. Tyle, że ja nie tańczyłam

Cytat:
Napisane przez Oliweczka1985 Pokaż wiadomość

Hej. Od jutra urlopuję, więc Dzika- informuję, że może mnie być dużo mniej, albo wcale(przez dwa tygodnie).

Wczoraj zrobiłam rogaliki z marmoladą różaną-zapraszam na kawkę

odpoczywaj

oo podziwiam, ja w taka pogodę staram się w ogólę nie odpalać piekarnika

Cytat:
Ech, ja to z reguły nie mam nawet 2 godzin, bo jestem z małym 24 h na dobę (tż pracuje za granicą), a w wolnych chwilach (czyli jak Oli śpi) piszę pracę dyplomową, bo kończę właśnie studia podyplomowe (no i zaglądam na wizaż ). W ogóle mało gotuję teraz (chyba, że akurat jest tż), bo sama zjem cokolwiek. A mały dzięki słoiczkom ma różnorodność - raz cielęcinę, raz jagnięcinę, raz indyk itp. Sobie takich rarytasów nie kupuję
kurczę to faktycznie masz mało czasu. A rodzinę masz na miejscu? Pomogą czasami?

Wiktoria też pełza jak torpeda i też pozdzierała sobie skórę z paluszków.
Musiałabym jakieś skarpetki albo buciki ubrać ale gdzie w te upały

To jaka w końcu jest pogoda nad tym morzem???

---------- Dopisano o 12:29 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ----------

Cytat:
nie jak ją posadzę to sie składa jak scyzoryk. I robi szpagat.

opierdzieliłam go, powiedziałam że sobie nie zyczę takich tekstów bo uspokajanie Uli to obowiązek tak samo mój jak i jego. Przeprosił potem

Patrzcie co znalazłam w Smyku Cena mnie zmiotła z powierzchni ziemi. Ciekawe kto kupuje takie rzeczy?
akrobatka

noo cale jego szczęście

hmmm ciekawe. Pewnie jacyś nadziani architekci albo osoby, którzy cenią taki design i formę
natallkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-08, 12:30   #1113
dorcia2120
Zadomowienie

GG do dorcia2120

hej dziewczynki....ja padam na twarz mała od rana piszczy nic sie nie da zrobic. teraz ona spi wiec mam chwile relaksu. z checią bym zabrała dziecko i męża na konic swiata .. juz mam dosc tych wszystkich plotel i naskakiwania na mnie ... jestem zmęćzona tym wczoraj znowu dałam poniesc sie emocjom

mała marudna i w nicy i w dzien zębów nie widać. chodzi prawie na golaska ...
ide dalej robić koreczki z ogórków
zaręczeni od sylwestra 2011
małżeństwo od 12 maja 2012

http://suwaczki.maluchy.pl/li-65470.png

Edytowane przez dorcia2120
Czas edycji: 2013-08-08 o 12:43
dorcia2120 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-08, 12:48   #1114
moonie_85
Wtajemniczenie

Cytat:

Ja taki mam
Co prawda nie kupiony w Smyku, w zasadzie wcale nie kupiony tylko wymieniony za mile z programu partnerskiego Lufthansy, ale zakochałam się w nim jak go zobaczyłam i przybył I jest superstajlisz, acz Franek już z niego wyrasta powoli, tzn niechętnie korzysta, będzie na zaś

---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:46 ----------

Cytat:
Napisane przez natallkaa Pokaż wiadomość
ale przystojniak, super ząbki i włoski
Dzięki Ale te włosy to ma śmieszne, taka szczota

Cytat:
hmmm ciekawe. Pewnie jacyś nadziani architekci albo osoby, którzy cenią taki design i formę
Ja tam wolę mieć dwie rzeczy zamiast dziesięciu, ale designerskie i ze smakiem. I ani my nadziani ani architekci
moonie_85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-08, 13:09   #1115
jagnna
Zakorzenienie

Cytat:
Ja taki mam

Ja tam wolę mieć dwie rzeczy zamiast dziesięciu, ale designerskie i ze smakiem. I ani my nadziani ani architekci

a w sumie pasuje do ciebie

Wiesz.. ja w zasadzie czasami wole iść w ilość a nie w jakosć Bo jakby mi sie taka designerska rzecz zepsuła, albo co gorsze jakbym JA ją popsuła, to bym sobie nie darowała

Stary 2013-08-08, 13:13   #1116
moonie_85
Wtajemniczenie

Cytat:

a w sumie pasuje do ciebie
Ale w sensie że co? Bo nie kumam
Poza tym.. jak się wydaje "mile" czyli punkty za latanie, a nie kasę to jakoś tak lżej, bo to taka nagroda czyli jakby gratis

Cytat:
Wiesz.. ja w zasadzie czasami wole iść w ilość a nie w jakosć Bo jakby mi sie taka designerska rzecz zepsuła, albo co gorsze jakbym JA ją popsuła, to bym sobie nie darowała
Ja mam ze wszystkim tak, że wolę jedną rzecz wysokiej jakości zamiast kilku wątpliwej, no dobra, z butami mam inaczej - tu wolę dużo dobrej jakości nad czym ubolewa mój małżonek
Stary 2013-08-08, 13:17   #1117
happy_eve
Wtajemniczenie

Hej!

Powróciliśmy! Aż szkoda było wyjeżdżać w taki upał Pogoda nam się trafiła cudowna - rzeczy z długimi rękawkami nawet z torby nie musiałam wyciągać
Nadrobiłam Was w drodze powrotnej z telefonu Zaraz jeszcze zdam relację, najpierw muszę opierdzielić jagnnę Dlaczego nie wzięłaś do mnie numeru od Majki i nie dałaś znać, że będziesz w Gdańsku? My byliśmy na Jarmarku w sobotę, ale mogliśmy iść w piątek gdybym wiedziała
Nam się nie udało przyjechać do Karwii - mąż się nie dał przekonać na wycieczki w takie upały W ogóle nie jeździliśmy nigdzie samochodem - stał na parkingu cały tydzień, a my łaziliśmy Ewentualnie podjeżdżaliśmy gdzieś tramwajem.
Ale Wam zazdroszczę spotkań, później obejrzę na spokojnie fotki jak się ogarnę trochę w domu. Sama też coś może wrzucę.

Mały podróż zniósł dobrze - jechaliśmy ok.6 godzin, wyruszaliśmy przed 5 rano, więc głównie spał. Tak jak pisałam pogodę mieliśmy piękną. Jeden dzień był tylko pochmurny, ale i tak było ciepło - pojechaliśmy wtedy do zoo. Byliśmy też w Sopocie polansować się na molo I na tym Jarmarku Dominikańskim. A tak to plażowaliśmy na plażach w Gdańsku. Tymek był zachwycony piaskiem Na początku próbowałam go pilnować, ale mijało się to z celem, więc pewnie sporo piasku znalazło się w brzuszku

Jeśli chodzi o umiejętności Tymka, to zasuwa już po podłodze - trochę się czołga, a trochę raczkuje. I coraz pewniej siedzi. Nadal jest bezzębny

Niestety morskie powietrze nie zadziałało na niego tak jak na Izę Soli i nie spał lepiej.... Ale nie narzekam, nie było najgorzej

Idę się ogarniać, później wpadnę
Stary 2013-08-08, 13:18   #1118
natallkaa
Wtajemniczenie

Cytat:

Dzięki Ale te włosy to ma śmieszne, taka szczota

ale wyglądają fajnie, tak słodko mu stoją

na leżaczek akurat bym aż tyle nie dała ale zgadzam się z teorią, że lepiej czasami mniej a lepsze jakościowo. Kiedyś też szłam w ilość a im jestem starsza tym wolę mniej a cenię jakość - np. buty, ubrania czy kosmetyki.
Stary 2013-08-08, 13:47   #1119
jagnna
Zakorzenienie

Cytat:
no głupio to zabrzmiało, fakt miałam na myśli to, że pasuje do Ciebie, w sensie pozytywnym, abstrahując od jego ceny. Jak opisywałaś dom, i rzeczy które lubisz.. no jakoś go widzę u Ciebie
Tym bardziej że jest za mile, więc Cię rozgrzeszam z posiadania go

Co do jakości- wyznaję zasadę, że dobre jakościowo mają być rzeczy, które używam często. /np. buty sportowe, bo szpilki już nie (i tak nie chodze )
torebki, staniki...... z ciuchami różnie bywa no i sprzęty Uli.
Choć wybieram raczej średnią półkę, niż najwyższą. Jak sie da oszczędzac, to oszczędzam, ale nie za wszelką cenę.

Cytat:
Napisane przez happy_eve Pokaż wiadomość
najpierw muszę opierdzielić jagnnę
a bo ja byłam przekonana, ze ty bedziesz gdzies dalej, na zachód
Nie wiem czemu.. Jak pisałas ze mąż nie chce zmieniac planów to ubzdurałam sobie ze bedzie nas dzieli przynajmniej 200km
samobiczuję się

Stary 2013-08-08, 13:52   #1120
dzinek
Wtajemniczenie

Witam wszystkie nowe i stare mamusie

U nas tez objadki sa malo akcepowalne, no chyba ze wlasnie cos posmakowalo i jest przyprawione.Sloiczki wchodza ciut lepiej od samorobionych ale to zalezy od dnia
Ziol typu majeranek itd uzywam dla malej bo chetniej je, i tez uwazam ze one wspomoga a nie zaszkodza( btw majeranek zapozony jak herbata pomaga na dolegliwosci zoladkowe)
ale takze dodaje ciutke soli i pieprzu.
Ma majka patent z cukrem ciekawy, pewnie wyprobuje niebawem

Musze zaczac rogladac za praca, bo czas plynie nieublaganie

Zyje tym co czuje, z zycia biore to co mi smakuje,
szukam i znajduje, nie doluje kiedy mi brakuje

dzinek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-08, 13:57   #1121
kala__20
Wtajemniczenie

Cytat:
wiem że są w słoiczkach ale jak dla mnie te smaki to i tak bez porównania
no i moje dziecko gardzi słoiczkami
i nawet lepiej bo najzwyczajniej w świecie mnie nie stać by codziennie dziecku kupić słoiczek

a to gotowanie to nie jest takie straszne, poświęcisz 2 godzinki i masz pomrożone zupki na całe 2 tygodnie
a możesz dokładnie opisać jak to robisz? Bo przyznam się, że jeżeli chodzi o gotowanie to jestem beztalencie
Stary 2013-08-08, 14:21   #1122
dzinek
Wtajemniczenie

przegapilam cala nastepna strone
Cytat:
Poza tym.. jak się wydaje "mile" czyli punkty za latanie, a nie kasę to jakoś tak lżej, bo to taka nagroda czyli jakby gratis

Ja mam ze wszystkim tak, że wolę jedną rzecz wysokiej jakości zamiast kilku wątpliwej, no dobra, z butami mam inaczej - tu wolę dużo dobrej jakości nad czym ubolewa mój małżonek
Abstarchujac od lerzaczka tak ma wiekszosc ,ze woli jedna dobrej jakosci niz kilka watpliwej
a co do niego tu sie placi taka kasiorke za design nie jakosc.
Stac Cie wydajesz na co chcesz, czy to punkty czy co tam, bez obrazy

---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:01 ----------

jakie bledy ortograficzne robie dobrze ze chociaz jak spojrze drugi raz to cos mi nie pasuje

Zyje tym co czuje, z zycia biore to co mi smakuje,
szukam i znajduje, nie doluje kiedy mi brakuje

dzinek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-08, 14:34   #1123
natallkaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dzinek Pokaż wiadomość
Stac Cie wydajesz na co chcesz, czy to punkty czy co tam, bez obrazy[COLOR="Silver"]
dokładnie

Wiktoria właśnie usypia i jęczy niemiłosiernie - jak to przy usypianiu. Czy Wasze maluchy jak usypiają to też wydają takie dźwięki jak jakieś modły arabskie?
Stary 2013-08-08, 14:57   #1124
happy_eve
Wtajemniczenie

Obejrzałam fotki ze zlotu, ekstra Wesoło musiało być

Cytat:
a bo ja byłam przekonana, ze ty bedziesz gdzies dalej, na zachód
Nie wiem czemu.. Jak pisałas ze mąż nie chce zmieniac planów to ubzdurałam sobie ze bedzie nas dzieli przynajmniej 200km
samobiczuję się
Ehhh szkoda Ale niech Ci będzie - wybaczam
P.S. Zmiany planów w ogóle nie było w planach Bo byliśmy u ciotki, więc kwatera za free, więc musiał być Gdańsk Ale że nawet na wycieczkę nie udało mi się go namówić, to żałuję

Cytat:
Wiktoria właśnie usypia i jęczy niemiłosiernie - jak to przy usypianiu. Czy Wasze maluchy jak usypiają to też wydają takie dźwięki jak jakieś modły arabskie?
Mój sobie śpiewa Czyli wydaje właśnie takie bliżej nieokreślone dźwięki
Stary 2013-08-08, 15:00   #1125
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:

cena faktycznie kosmiczna
i w sumie wizualnie nie widzi mi się

Cytat:
Hej!

Powróciliśmy! Aż szkoda było wyjeżdżać w taki upał Pogoda nam się trafiła cudowna - rzeczy z długimi rękawkami nawet z torby nie musiałam wyciągać

Mały podróż zniósł dobrze - jechaliśmy ok.6 godzin, wyruszaliśmy przed 5 rano, więc głównie spał. Tak jak pisałam pogodę mieliśmy piękną. Jeden dzień był tylko pochmurny, ale i tak było ciepło - pojechaliśmy wtedy do zoo. Byliśmy też w Sopocie polansować się na molo I na tym Jarmarku Dominikańskim. A tak to plażowaliśmy na plażach w Gdańsku. Tymek był zachwycony piaskiem Na początku próbowałam go pilnować, ale mijało się to z celem, więc pewnie sporo piasku znalazło się w brzuszku

Jeśli chodzi o umiejętności Tymka, to zasuwa już po podłodze - trochę się czołga, a trochę raczkuje. I coraz pewniej siedzi. Nadal jest bezzębny

Niestety morskie powietrze nie zadziałało na niego tak jak na Izę Soli i nie spał lepiej.... Ale nie narzekam, nie było najgorzej

Idę się ogarniać, później wpadnę

dla Tymka

Cytat:
a możesz dokładnie opisać jak to robisz? Bo przyznam się, że jeżeli chodzi o gotowanie to jestem beztalencie
nie ma tu nic skomplikowanego
ostatnio gotowałam np same warzywne bazy, czyli warzywa jakie tam sobie życzysz i je rozdrabniałam potem
i troszkę wywaru z warzyw dolewam żeby było jak zupa
najczęściej korzystam z marchwi, ziemniaka, pietruszki, selera, brokuła, kalafiora i buraczków
potem sobie taką bazę rozmrażam, podgrzewam i np wbijam żółtko
lub gotuję mięsko, kroję na kawałki i dorzucam
czasem robię już gotowe z mięsem (osobno mięso gotuję) i warzywami i mrożę
czasem zamiast ziemniaczka dodaję ryżu dla odmiany

z przypraw korzystam z natki pietruszki, koperku, soli, majeranku

Edytowane przez T'ai
Czas edycji: 2013-08-08 o 15:01
T'ai jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-08, 15:12   #1126
moonie_85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dzinek Pokaż wiadomość
a co do niego tu sie placi taka kasiorke za design nie jakosc.
Stac Cie wydajesz na co chcesz, czy to punkty czy co tam, bez obrazy
Ej no luz, nie mam się o co obrażać przecież
Aczkolwiek uważam, że często jakość idzie w parze z ceną, fakt płaci się tu też za design ale nie jest to plastikowy fiszer prajs, tzn jest solidnie wykonany, drewniany, widać że nie na Tajwanie

Cytat:
A dlaczego mięso osobno?
Jak gotuję zupę, to z reguły na jakimś mięsku plus warzywa i często to mięcho (indyk, cielęcina) trafia do Franka, do łapki albo robię z tego jakieś pulpeciki, a ten rosołek czasem pije z kubeczka. I wyżera warzywa. Jakieś coś za tym stoi że mięcho osobno?

Z przypraw to u nas też majeranek, tymianek, rozmaryn, bazylia, cząber, generalnie to co akurat mi ładnie wypuszcza w moim ziołowym ogródku
Cukru staram się nie używać, ale jak już to trzcinowy bo innego nie mam nawet w domu, to samo z solą - albo wcale albo morska, niejodowana i minimalnie.

Edytowane przez moonie_85
Czas edycji: 2013-08-08 o 15:19
Stary 2013-08-08, 15:17   #1127
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:

A dlaczego mięso osobno?
Jak gotuję zupę, to z reguły na jakimś mięsku plus warzywa i często to mięcho (indyk, cielęcina) trafia do Franka, do łapki albo robię z tego jakieś pulpeciki, a ten rosołek czasem pije z kubeczka. I wyżera warzywa. Jakieś coś za tym stoi że mięcho osobno?
wyczytałam i w schemacie żywienia było że wywar na mięsie to później
chyba 10 miesiąc czy jakoś tak
że niby zdrowiej dla niemowlaka na warzywach
Stary 2013-08-08, 15:25   #1128
kala__20
Wtajemniczenie

moja zwykle w dzień to jest tak zmęczona, że mi usypia na rękach przy muzyce jak ją noszę - bez dziwnych dźwięków na noc przy cycusiu

---------- Dopisano o 15:25 ---------- Poprzedni post napisano o 15:21 ----------

Cytat:
nie ma tu nic skomplikowanego
ostatnio gotowałam np same warzywne bazy, czyli warzywa jakie tam sobie życzysz i je rozdrabniałam potem
i troszkę wywaru z warzyw dolewam żeby było jak zupa
najczęściej korzystam z marchwi, ziemniaka, pietruszki, selera, brokuła, kalafiora i buraczków
potem sobie taką bazę rozmrażam, podgrzewam i np wbijam żółtko
lub gotuję mięsko, kroję na kawałki i dorzucam
czasem zamiast ziemniaczka dodaję ryżu dla odmiany

z przypraw korzystam z natki pietruszki, koperku, soli, majeranku
i takie rozdrobnione z tym wywarem razem mrozisz? w słoiczkach można? trzeba te słoiczki zagotować jeszcze czy już nie?

a majeranek to świeży czy taki z paczki?

moja Melunia niżej
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg CAM00324.jpg (28,3 KB, 33 załadowań)

Edytowane przez kala__20
Czas edycji: 2013-08-08 o 15:30
kala__20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-08, 15:27   #1129
moonie_85
Wtajemniczenie

Cytat:
wyczytałam i w schemacie żywienia było że wywar na mięsie to później
chyba 10 miesiąc czy jakoś tak
że niby zdrowiej dla niemowlaka na warzywach
Aaa
Ja ten schemat raz przeczytałam i postanowiłam zignorować bo nie jest w zgodzie z moją filozofią
Stary 2013-08-08, 15:29   #1130
jagnna
Zakorzenienie

Cytat:
Czy Wasze maluchy jak usypiają to też wydają takie dźwięki jak jakieś modły arabskie?
nie

Cytat:
Obejrzałam fotki ze zlotu, ekstra Wesoło musiało być

Ehhh szkoda Ale niech Ci będzie - wybaczam
oj było, było. A niektórym to nadal jest

łaskawco

Cytat:
cena faktycznie kosmiczna
i w sumie wizualnie nie widzi mi się
zagotowujesz rozmrożone zupki? Bo rozumiem, że żółtko w formie ugotowanej ma być

Stary 2013-08-08, 15:32   #1131
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
i takie rozdrobnione z tym wywarem razem mrozisz? w słoiczkach można? trzeba te słoiczki zagotować jeszcze czy już nie?

a majeranek to świeży czy taki z paczki?
rozciapane w wywarze mrożę
w słoikach zwykłych szklanych też (tylko nie zalewaj do pełna, zostaw trochę miejsca)
nie zagotowuję
majeranek suszony z paczki bo nie mam dostępu do świeżego
świeży to jedynie koperek daję czy natkę pietruszki

Cytat:
Aaa
Ja ten schemat raz przeczytałam i postanowiłam zignorować bo nie jest w zgodzie z moją filozofią
dla każdego coś miłego
tak 100% to też się tego nie trzymam

---------- Dopisano o 15:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:31 ----------

Cytat:

zagotowujesz rozmrożone zupki? Bo rozumiem, że żółtko w formie ugotowanej ma być
a nie można jej zagotować
szczerze mówiąc to tak bo jak inaczej dodam żółto żeby było ugotowane
Stary 2013-08-08, 15:56   #1132
kala__20
Wtajemniczenie

Odp: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 20

I to żółtko wbijasz do gotującej się zupki? I mieszasz czy jak to wygląda? Bo sobie nie wyobrażam

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2013-08-08, 16:01   #1133
jagnna
Zakorzenienie

Cytat:
a nie można jej zagotować
szczerze mówiąc to tak bo jak inaczej dodam żółto żeby było ugotowane
można chyba, dociekałam poprostu Twojej technologii

Cytat:
moja Melunia niżej
śliczna ale oczyska ma

Ja też gotuję zupki na mięsie Przecież i tak obkrawam to mięcho z wszelkich tłuszczy, no i nie gotuję na kości.
Ta'i a powiedzże mi, ile tej zupy gotujesz? I to jest jeden rodzaj, czy gotujesz równocześnie np. 4 zupki?

Stary 2013-08-08, 16:05   #1134
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
I to żółtko wbijasz do gotującej się zupki? I mieszasz czy jak to wygląda? Bo sobie nie wyobrażam
tak
mieszam energicznie łyżką i zaraz zakręcam gaz

Cytat:
można chyba, dociekałam poprostu Twojej technologii

Ja też gotuję zupki na mięsie Przecież i tak obkrawam to mięcho z wszelkich tłuszczy, no i nie gotuję na kości.
Ta'i a powiedzże mi, ile tej zupy gotujesz? I to jest jeden rodzaj, czy gotujesz równocześnie np. 4 zupki?
oki

jak robiłam mniejsze ilości to gotowałam razem warzywa, rozdrabniałam je i koniec

a ostatnio trochę większa produkcja była i może z dupy trochę sposób ale w sumie nie wiedziałam jak
osobno ugotowałam mięcho i pocięłam
a w osobnym garze wszystkie warzywa
no i potem sobie warzywka rozdrabniałam i robiłam zestawy
np buraczek, marchew, ziemniak
kalafior, marchew, pietruszka, ziemniak
brokuł, ziemniak, pietruszka
do kilku dodałam mięsko, część zostawiłam samych warzywnych i tak zamroziłam
Stary 2013-08-08, 16:06   #1135
nini_b
Zadomowienie

Cytat:
A rodzinę masz na miejscu? Pomogą czasami?
Tak, rodzice mieszkają blisko, więc jak mam mus, żeby gdzieś pojechać bez małego, to zostawiam go z mamą. Ale szczerze mówiąc staram się nie nadużywać tej pomocy, radzę sobie jakoś. Jeszcze się babcia będzie miała okazję wykazać, jak uda mi się znaleźć pracę
Cytat:
Ja taki mam
Co prawda nie kupiony w Smyku, w zasadzie wcale nie kupiony tylko wymieniony za mile z programu partnerskiego Lufthansy, ale zakochałam się w nim jak go zobaczyłam i przybył I jest superstajlisz, acz Franek już z niego wyrasta powoli, tzn niechętnie korzysta, będzie na zaś
Musicie sporo latać ale chyba Twój mąż z racji zawodu dużo podróżuje z tego co kojarzę
Mój znajomy mawia, że nie stać go na tanie rzeczy (w sensie że i tak koniec końców więcej się wyda, bo szybciej się rozlecą itp. )
Cytat:
dokładnie

Wcześniej wydawał takie śmieszne pomruki przy usypianiu, a ostatnio niestety z reguły włącza syrenę
nini_b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-08, 16:07   #1136
T'ai
Zakorzenienie

przy okazji może się dowiem czy ktoś ma inny sposób
Stary 2013-08-08, 16:13   #1137
moonie_85
Wtajemniczenie

Cytat:
Musicie sporo latać ale chyba Twój mąż z racji zawodu dużo podróżuje z tego co kojarzę
Mój znajomy mawia, że nie stać go na tanie rzeczy (w sensie że i tak koniec końców więcej się wyda, bo szybciej się rozlecą itp. )
No tak, on lata non stop w sensie że niektórzy do pracy autem jeżdżą a on samolotem i ma tych punktów milion i takie tam różne przywileje dla siebie i żony
Stary 2013-08-08, 16:14   #1138
jagnna
Zakorzenienie

Cytat:
a ostatnio trochę większa produkcja była i może z dupy trochę sposób ale w sumie nie wiedziałam jak
aaaa widzisz.. sprytnie
Ja zawsze gotuję w garnuszku 500ml, dopełniam do połowy wodą, kawałek mięska, warzywka na kosteczkę (ziemniak, marchew, pietruszka, a do tego np. burak, albo kalafior, albo brokuły) no i koperek i natka pietruszki.
Ale nie wymyśliłabym żeby tak to zorganizować. Może spróbuję dziś wieczorem

Stary 2013-08-08, 16:21   #1139
natallkaa
Wtajemniczenie

Cytat:

moja Melunia niżej
śliczna dziewczynka
jakie ciemne oczy ma! dawno jej się zmieniły? bo tak się zastanawiam czy mojej się jeszcze zmienią

Cytat:
Tak, rodzice mieszkają blisko, więc jak mam mus, żeby gdzieś pojechać bez małego, to zostawiam go z mamą. Ale szczerze mówiąc staram się nie nadużywać tej pomocy, radzę sobie jakoś. Jeszcze się babcia będzie miała okazję wykazać, jak uda mi się znaleźć pracę

to trzymam kciuki

dużo w tym prawdy
Stary 2013-08-08, 16:25   #1140
jagnna
Zakorzenienie

Aaa i tej mojej zupki starcza Uli na 2 dni.
Ta'i, a wywar z warzyw wykorzystujesz do tych obiadków czy idzie w zlew?

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości