|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3511 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.2.
hej
Cytat:
![]() dla Roszka za 5 m-cyCytat:
dla Krzysiami sie wydaje ze jest niepłatne kolezanka wracała wczesniej z wychowawczego i dopiero szla po zw własnie zeby miec placone nie swiruje nad morzem mielismy po 30 st a ten spał na plazy lub sie gimnastykowal![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#3512 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
z tą patologią to zdecydowanie przesadziłaś. to, że dziecko pije kubusia nie znaczy jeszcze, że jest zaniedbane, maltretowane czy katowane. nie popadajmy w skrajności. |
|
|
|
|
|
#3513 |
|
Zakorzenienie
|
ja tam zawsze uwazalam, ze przesada w kazda strone jest niezdrowa
i staram sie byc po srodku
|
|
#3514 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Stwierdziłam, że się nie poddam tak łatwo i będę walczyć o kp. Zaczęłam od regularnych, zdrowych posiłków, do tego łykam witaminy i staram się spać jak młody śpi, żeby mieć więcej siły. Mam nadzieję, że dam radę. Nie wyobrażam sobie nocnego wstawania na robienie butli gdzie mój głodomór je w nocy po 5 razy. U mnie upału ciąg dalszy. Dziś spaliśmy z małym sami w łóżku, mąż się wyniósł do salonu, bo byśmy się udusili we 3 z gorąca. Budzę się rano, bo coś mi stuka, ja się patrzę, a tam mały leży sobie do góry nogami i wali piętami w ścianę Poza tym wczoraj zasmakował przewrotów z plecków na brzuch i teraz robi to prawie non stop
|
|
|
|
|
#3515 |
|
Zakorzenienie
|
o i ja tez patologia, bo czesto jem rozne "smieci"
![]() dla dziecka staram sie wybierac to co najlepsze, unikam, ale do cholery nie ze wszystkim sie da - to w naszej glowie, by to jakos rozsadnie poprowadzic, ale nie popadajmy ze skrajnosci w skrajnosc
|
|
#3516 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. i to jest dopiero czubek góry .... dzieciaki zaczną jesc normalnie i wtedy sie mechanizm rozkreci z syfem ....a argument "bo tylko to je ,bo tylko to jemu smakuje ,bo czego innego nie ruszy " -mnie jak zawsze powala ..... coraz bardziej mam wrazenie ze to po raz enty powtarzanie sensu najmniejszego nie ma ... Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#3517 |
|
MBZ♥
|
OTJ, Roszpunka tylko patrzy żeby fiknąć z pleców na brzuch, chyba brdziej się Jej podoba ta perspektywa
![]() Ja kubusiów nie piję wywołują u mnie taką zgagę, że potem cierpię Mimo, że czasem jestem patologią to chciałabym żeby Roszpunka poznała śmieciowe jedzenie jak najpóźniej i nie wyrobiła sobie kiepskich nawyków żywieniowych w domu sama wywaliłam kostki rosołowe, ulepszacze i polepszacze smakowe, używam ziół do przyprawiania i dopiero wtedy odkryłam prawdziwy smak potraw. wcześniej większość smakowała tak samo-sama sól
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3518 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() I cześć wszystkim
|
||
|
|
|
|
#3519 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny, czytam Was już od marca, urodziłam synka na początku kwietnia i zastanawiam się w jaki sposób bawicie się ze swoimi pociechami?
Bo ja mam wrażenie, że codziennie przerabiam dokładnie to samo, już mi się nudzi, oczywiście wnioskuję po minkach syna, że jemu wałkowanie tych samych zabaw jak najbardziej odpowiada ![]() Póki co: noszę go przodem i coś tam gadam; zasłaniam i odsłaniam pieluszką tetrową; pokazuję wszystkie zabawki; wynoszę na balkon w leżaczku; śpiewam w kółko te same 3-4 piosenki; tańczę przed nim i z nim; robię mu samolot, podnoszę do góry i na dół; kładę go sobie na kolanach przodem do mnie i gadamy lub coś pokazuję; mata edukacyjna, karuzela nad łóżeczkiem kłade go aby miał na widoku lampę, wtedy to dopiero ma gadane i pewnie kilka innych rzeczy, których teraz nie pamiętam. A Wy co robicie ze swoimi maluchami, albo co one lubią z tych zabaw najbardziej? Bo u mnie zabawy pieluchą tetrową aktualnie wygrywają
|
|
|
|
|
#3520 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() obysmy i my przezyli... ![]() ![]() Cytat:
|
|
|
|
#3521 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No właśnie a jak to się ma do tego że np te eko pasty są bez fluoru? hm Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
)A jakbym soki zaczęła pić jabłkowe przy tym co mi teraz robi z przemianą materii prolaktyna to bym po 3 miesiącach przez drzwi nie przeszła żadne. Takim jestem super efektem Mamusi i Babci co też uważaly, że woda z glukozą, soczki i deserki to najlepsze co można dać dziecku Tyle że na ich usprawiedliwienie mogę powiedzieć, że one nie miały świadomości że tak można kogoś załatwić jeśli chodzi o metabolizm. Dlatego nie rozumiem matek, które wiedzą.. a bagatelizują ! I jak chociaż jedna przez to co tu przeczyta, dwie chwile pomyśli to warto tu powtarzać.No i Kartagina musi upaść ![]() Cytat:
Cytat:
/ a zamiast syfnej parówki jakiś dobry kawalek fajnie przyrządzonego mięska... Da się. Nie chodzi o ascezę. Wiadomo, że z czasem można dziecko zapoznać z tymi smakami jak już będzie znało i jadło warzywa, kasze, mięso. Trzeba tylko trochę pokombinować i poświęcić najważniejszej rzeczy jakiej możecie dać Waszemu dziecku trochę czasu i myślenia...a nie zakładanie z góry, że się nie da i dziecko i tak będzie piło colę i jadło słodki kupny syf,.
|
|
|
#3522 | |
|
Zakorzenienie
|
Maly, w lozeczku to moge spokojnie cos napisac
![]() Uwazam, ze pisanie o niezdrowym odzywianiu sie dzieci jest potrzebne - co szkodzi, co moze szkodzic,m na co zwracac uwage przy wyborze itp. - dzieki temu mozemy swiadomie podjac decyzje, jak chcemy nasze dziecko wychowywac. Ale tez nie mozna swojego stylu zycia narzucac innym - to, ze ktoras mama wybierze kaszke z cukrem, da dziecku parowke na sniadanie, czy codziennie szklanke soku nie czyni jej gorsza (w ogole nie rozumiem, jak mozna w ten sposob kogos oceniac ).. pamietam, ze zaczelo sie juz od ciazy i tych slynnych sledzi, ktore niby mialy byc szkodliwe lub nieszkodliwe pozniej kolejne wybory: KP czy MM, czy zaszkodze dziecku jak sie podciagnie do siadu, kladzenie na brzuchu kontra na plecach, przykrywac kocykiem czy spiworkiem, materac kokosowy czy z pianki, kiedy zaczynac wprowadzac zywnosc stala, sloiczki czy gotowanie, owoce czy warzywa.... a to jezszce nie koniec... tych problemow bedziemy mialy tysiace i jeszcze tysiac razy bedziemy podejmowac decyzje. Lubie forum za to, ze jestesmy tak rozne i dzieki temu czesto dowiaduje sie nowych rzeczy, w wielu kwestiach sie uswiadamiam, bo dzieki temu staramy sie byc lepsze, w tym co robimy dla naszego dziecka. Cytat:
|
|
|
#3523 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() my robimy to samo co Ty (oprócz śpiewania, bo kocham swoje dziecko ) + dużo czytamy.
|
|
|
|
#3524 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a pisalam, ze niedawno kupilam sobie parowar i ziemniaki i inne warzywa gotuje tam bez soli... i sa taaakie pyszne
|
|
|
#3525 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
zeby sie udało ![]() Cytat:
ale Kubusiów nie cierpię, kiedys sie opiłam i myślałam że mi brzuch wywali, od tamtej pory niet
|
|||
|
|
|
|
#3526 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Spoko niedługo zakres zabaw sie poszerzy ......
|
|
|
#3527 |
|
MBZ♥
|
Soczewka ja nie śpiewam, no podśpiewuję z płyta różniste piosenki
duzo czytam, bajek, wierszyków gimnastykuję Roszpunkę i cały czas do Niej mówię, opowiadam wszystko co robię![]() Moderna ziemniaczki, wszystko z parowara jest mega
|
|
|
|
|
#3528 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3529 | |
|
Zakorzenienie
|
hehe
Cytat:
Kij w mrowisko jest dobrą metodą. Patologia wybrzmiała zrobiłam rachunek sumienia
|
|
|
|
#3530 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do plucia, wypychania językiem, to może poczytaj o odruchu wypychania językiem trochę, bo inaczej się interpretuje pewne zachowanie dziecka, jak ma się wiedzę w temacie podstawowych odruchów. I jakoś ciężko mi uwierzyć, jak można się ogólnie za roszerzanie diety bez takich informacji. Cytat:
A z tym powtarzaniem, to prawda, wiadomo że na takim forum najchętniej wszyscy by oczekiwali jedynie spijania z dziubków i bicia brawa za każdy łyczek, soku, kaszki do pasienia i wody z glukozą... a jak coś nie wychodzi co dobre dla dziecko....to jak mantrę powtarzać..."ojoj... nie przejmuj się ...szczęśliwa mama to zadowolone dziecko"...a ja powiem inaczej... Leniwa matka, to na pewno nie szczęśliwe dziecko. No a poza tym to
Dziedzic Edytowane przez ObserwujeCie Czas edycji: 2013-08-09 o 10:03 Powód: o jedno r za dużo |
||
|
|
|
|
#3531 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3532 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#3533 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pewnie większość z nas jadła parówki, piła soczki i chodziła w chodziku i jakoś żyjemy i mamy się dobrze. Nie znaczy to oczywiście, że mamy powielać te schematy, ale BEZ PRZESADY. Podanie dziecku raz na jakiś czas parówki lub jogurtu na śniadanie czy na kolację to nie zbrodnia. I nie zarzekam się, że nie będę tego robić, bo na pewno nie raz się zdarzy, ze dam małemu jakąś posłodzoną kaszkę, kupne ciasteczko lub loda i nie będę się przez to czuć gorszą matką tylko dlatego, że ktoś inny tego nie pochwala i karmi dziecko wyłącznie zdrowymi produktami. |
|
|
|
|
|
#3534 |
|
MBZ♥
|
Z tym chodzikiem to serio patologia. Byłam sadzana w takim wynalazku i duża część moich problemów z kręgosłupem-skolioza, operacja, potem cc jest właśnie przez to.
|
|
|
|
|
#3535 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
to można to zrobić, można nie i ok. Ale kwestiach kp, żywienia cukrem i innymi są rzeczy obiektywnie szkodliwe. I chodzi o szerzenie wiedzy, że tak to gorszy wybór, bardziej szkodliwy, a jeśli ktoś uważa że i tak dla niego to nie ma znaczenia to ok. Ale nie przyjmujmy filozofii, że jeśli fakty przeczą teorii, tym gorzej dla faktów A wyboru każdy dokona w domu. I to jasne. Co do ocen.. nie przesadzajmy, nie żyjemy w krainie różowych troskliwych misiów i tak jak ja mogę sobie oceniać że ktoś jest dla mnie żywieniową lub totalną patologią, tak większość lasek tu może mnie oceniać że jestem ☠☠☠☠☠☠☠nięta i przesadzam. Takie jest życie. Jesteśmy dorosłe i trzeba z tym żyć. Ja nie mam nic przeciwko ocenom.
|
|
|
#3536 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
poza tym turlamy sie z boczkow na brzuszek i z powrotem. jej raczkaki dotykam jej czesci cialka i mowie tu masz nosek tu masz jedno uszko itd. no i w sumie tyle. a czasem po prostu daje jej sie samej pobawic
25.02.2010 25.04.2010. 25.10.2010. zaręczyny 15.10. 2011. ![]() 21.02.2013. Natalka 31 tc. 1190 g 40 cm http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hhaev4h7a.png http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cdf9h7pw9dmdz.png http://s10.suwaczek.com/20111015650114.png |
|
|
|
|
|
#3537 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i to w lato codziennie po jednym (tak pewnie uznacie to za patologie no cóż ale ja w takie upały bez loda nie wytrzymam Julce też daje codziennie jednego)a jeśli chodzi o jedzenie warzyw i zdrowych to też pilnuje bo nie ma u nas że nie chce ma zjeść do śniadania czy obiadu surówkę, pomidora, ogórka, mięsko, rybkę to podstawa ale raz na jakiś czas jest i parówka na śniadanie sama czasami lubię ale nie za często czy serek. Gazowańców nie pijamy fastfoodów nie jemy ale ciasto piekę i jadamy jak u znajomych czasami jesteśmy to i na chipsy pozwalam chociaż na codzien się nimi nie objadamy. I tak o
|
|
|
#3538 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
25.02.2010 25.04.2010. 25.10.2010. zaręczyny 15.10. 2011. ![]() 21.02.2013. Natalka 31 tc. 1190 g 40 cm http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hhaev4h7a.png http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cdf9h7pw9dmdz.png http://s10.suwaczek.com/20111015650114.png |
|
|
|
|
|
#3539 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:08.

..... niezwykle sprawny jest

]
05.07.2008 

Mimo, że czasem jestem patologią
ale za to jaka radosc z mojego malego mieszkanka
(ale jeszcze chyba raz te kwestie przemysle 

zeby sie udało 
ziemniaczki, wszystko z parowara jest mega