|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3541 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.2.
![]() ale mnie głowa od rana boli chyba walnę się do wyrka póki mały śpi |
|
|
|
|
#3542 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na wakacjach znajoma sie cieszy ze syn ładnie zjada obiad -"całe 2 porcje frytek " dodam ze tylko frytki na obiad . w ogóle na wakacjach to co chwile widziałam jak rodzina idzie do restauracji na obiad i tata z mamą zamawiają rybke ,frytki i sałatke a dzieciakom po porcji frytek " bo ryba ma osci i to niebezpieczne,bo ona nie lubą ryby ...." no a potem na gofra i lody i tak do konca dnia ...... Ale mozna powiedziec zew co mnie ludzie obchodzą -ich zdanie itd.... tylko otoczenie to nie tylko ich zrozumienie ale i walka o zywienie w przedszkolu ,w szkole (automaty z batonami ,słodkimi napojami), wycieczki szkolne z zatrzymaniem sie w macu , urodziny dzieci (prawie zaden rodzic nic sam nie zrobi tylko nakupuje paluszków,chipsów i zamówi pizze - ktos moze powiedziec a tam jeden raz nie zaszkodzi ale co chwila ktos wyprawia urodzinki ...) , pani w szkole co nagradza cukierkami , znajomi co przychodzą w odzwiedziny ze słodkosciami , babcie co dokarmiają po kryjomu, spotkania ze znajomymi którzy mają dzieci i tone słodkich gówienek ........ i reklamy ,reklamy ,reklamy ....... Ja walcze - ale przyznam sie ze wykańcza mnie to .Ludzie sie zmieniają ale ewolucja nastepuje poooooooooooowoli ..... Najlepiej to wyjechac ,załozyc wspólnote mormońską i miec spokój . Cytat:
biedny Roszek ....ja spiewam ...
|
|
|
#3543 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() a ja nie piekę, bo sama zjadam... Cytat:
bo umiesz... heh. mojemu radio/magnetofon/odtwarzacz musi wystarczyć. choć magnetofon kiepski, bo tylko jedną stronę kasety "czyta"... moja ulubioną Pchłę Szachrajkę do połowy słuchamy i tak w kółko
|
|
|
|
#3544 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() nono ktos juz rodzenstwo planuje Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#3545 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() u mnie mniej wiecej to samo, tylko bez śpiewania Janek lubi też zabawy przed lustrem, i jak lezy na brzuszku na łożku, a ja sie przed nim chowam i robie "akuku" masa smiechu wtedy jest ![]() Cytat:
![]()
|
||
|
|
|
|
#3546 |
|
Zakorzenienie
|
![]() a co do zabaw z dzieckiem to mój też lubi gilgotki no i zagadywania i zabawy z Julką wtedy zawsze jest kupa śmiechu
|
|
#3547 | ||
|
Zadomowienie
|
![]() Cytat:
Malpka to nasz ciastowy Masterchef ![]() Cytat:
|
||
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3548 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#3549 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w ogóle "a kuku" to są jakieś jaja zawsze działa ![]() a śledzie ostatnio odświeżałam ![]() Cytat:
![]() ostatnio poprosiłam mamę, żeby mu śpiewała... już wiem, po kim to mam jakoś w kościele mi się wydawało, że ona jednak umie
|
|
|
|
#3550 |
|
Zakorzenienie
|
a ja juz nie pamietam czy można było jeść te śledzie czy nie
|
|
#3551 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Co do zabaw z dzieckiem, ja robię to samo co Ty, plus też staram się go non stop nie zabawiać, często zostawiam, żeby sam popatrzył na świat, swoje nogi ręce, poprzewracał się... no ale to oczywiście jak jaśnie pan sobie życzy
![]() Mój TŻ natomiast robi tysiące min - przwerzucanki, pierdzioszki i on to kocha - ojca widzi i już banan Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A niestety ciężko dziecko żywić trochę dobrze, bo te bestie tak są skonstruowane, a smaki w przemysłowej żywności tak dobrane, że zawsze będzie woleć słodkie, tłuste itp. Nawt cola przecież jest tak wymyślona, aby nie gasiła pragnienia, tylko je nakręcała - żeby pić jej więcej. Itp itd. No dobra dziś już koniec ewangelii
|
|
|
#3552 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Witam się w KOLEJNY upalny dzień! Jak dziś nie przyjdzie ta burza, to ja nie wiem, biorę Krzysia i idę do jakiegoś chłodnego lochu, bo już oboje mamy dość :/
|
|
|
#3553 |
|
Zakorzenienie
|
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/malz...-12-syna/str99
grunt to się nie poddawać
|
|
#3554 |
|
MBZ♥
|
Nestelle
jak mówię komuś że maci, kfc i inne będziemy z Roszpunką omijać, słodycze śmieciowe też to patrzą jak na ufoka ale i tak będe robic swoje![]() OC nawet Dorotus mnie nie nawróci piekę 2 ciasta od niej, jeszcze szarlotkę-reszta mi nie wychodzi![]() Tak ze skoliozy. Miałam tak duże skrzywienie, ze potrzebna była operacja. W rezultacie mam metalowy osprzęt podtrzymujący kręgosłup. Dlatego też miałam cc bo nie dałabym rady urodzić sn. Lekarze nie chcieli ryzykować. |
|
|
|
|
#3555 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chlop mi zwrocil na to uwage. mamy dwa tygodnie na odstawienie mnie od dziecka ![]() choc ciocie, wujki, babcie, dziadek... heh...
|
|
|
|
#3556 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ehhhhhhhh Cytat:
Cytat:
Niestety w wiekszosci rodzin to "raz na jaks czas "wygląda tak - sniadanie -płatki kukurydziane,albo jakies smakowe ,2 sniadanie -buła pszenna naładowana spulchniaczem, i kinder kanapka albo inny petitek czy cos tam, obiad - paluszki rybne , frytki i marchewka z maselkiem ,albo nalesniki z nutella , kolacja tez w tym typie i co jakis czas paluszki i inne cukiereczki .i soczki,soczki ..... tak kazdego dnia . Jak mówie do znajomej ze moje dziecko bez sniadania nie wyjdzie z domu to ona "ale patryk niczego rano nie zje ...." i pakuje mu na potem drozdzowke .albo mowie ze jemy codziennie na sniadanie płatki owsiane . to znajomi"ale moje dzieci tez płatki lubią " tylko ze kulki czekoladowe to nie płatki ..... Wiec raz na jakis czas nikomu nie zaszkodzi .ale takie prawdziwe raz na jakis czas !!!! Mysle nawet ze przy prawidłowych podstawach nawet codzienne prawdziwe lody bedą ok. ![]() Cytat:
|
|
|
#3557 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mój sporo sam leży tzn siedzę ja np przy stole czytam was hehe a on na kocu na podłodze robi wygibasy i go zagaduję jak popatrzy albo jak podpełza do mnie
|
|
|
#3558 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja dopiero od jakiegos czasu powoli zaczynam zmieniac nawyki, ale nie jest latwo niestety - to sporo pracy nad soba. Licze na to, ze teraz jak jest dziecko to damy rade zmienic cos na dluzej - mamy w planie tylko zdrowe jedzenie, bio, zero zywnosci przetworzonej, woda i soki z butelek szklanych, nie z plastiku, slodycze jak najpozniej sie da (wiem, ze jest to mozliwe, bo siostra meza tak wychowala swoje dzeici ), duzo warzyw i owocow, pelnych ziaren, olej lniany.Ja zawsze uwazalam, ze jak juz mamy te swiadomosc, ze cos jest zle to juz krok milowy zrobiony do celu ![]() ---------- Dopisano o 11:31 ---------- Poprzedni post napisano o 11:29 ---------- Cytat:
|
|
|
#3559 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() jeszcze mam 4 strony... jutro wesele, boje sie bo mały nadal słabo butle pije.. a od mojej mamy to już wogole ![]() Dziś w nocy strasznie sie wiercił, wchodził na dranki, masakra jak nigdy... dziś rano spał 3h i teraz chwile sie na macie bawił ale lezy jak mały spaslaczek na brzuchu i na swojej ręce bez ruchu wiec chyba zaraz zaśnie ![]() Co do wnuków mój dziadek miał 29 prawnuków... ostatni urodził się pare godzin przed jego smiercią czyli mój Kamilek... na szczęście mama zdążyła mu o tym powiedzieć i mimo że nie był już w stanie mówić to się uśmiechnął szkoda że go nie zobaczył... 28 prawnuka tez nie zobaczyl mimo że w grudniu poleciał do Anglii na jego narodziny, jednak młody kuzynki przeterminował 2 tyg i urodził sie pare dni po tym jak dziadek wrócił do Polski...Cytat:
![]() Cytat:
szyje ma dlugą mam zdjęcie ale jak jest nad rzeką nie przypiety, jak go przypnę to mu cyknę fotke na żółwika ![]() Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
|
#3560 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a z otyloscia to niestety spory problem 21 wieku. Pamietam, ze w szkole pielegniarka miala nas trojke dzieci na oku, twierdzac, ze mama nas malo karmi bo bylismy szczupli.. a mama mowila, ze dzieci jesc dostaja, ale bez karmienia typu za mamusie, za tatusia ... no i to byly tez lata 80-te, wiec slodyczy po prostu nie bylo (albo bylo naprawde malo, od swieta)
|
|
|
#3561 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
!Cytat:
no to niech 13 dziecko bedzie dziewczynką -potem moze sie okazac ze trans
|
|
|
#3562 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#3563 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja jadłam ![]() Cytat:
![]() Cytat:
A z tym zdrowym odżywianiem, to ja myślę że trzeba mieć czas i pieniądze. Czas, żeby kupić te uznane przez nas dobre produkty (nie da się raczej tego zrobić w jednym sklepie), potem przygotować (np. pesto od zera, czy ugnieść ciasto na pizze, czy wycisnąć sok z owoców - wg mnie trwa to trochę dłużej niż 2 sec, czy upiec chleb, czy zrobić sos pomidorowy). A pieniądze, bo niestety ta "lepsza" żywność jest droższa. Jak rodzice pracują i dzieciaki do ogarnięcia (ze szkolnymi to jeszcze odrabianie lekcji), to raczej kiepsko wykombinować czas na takie rzeczy, bo przecież doba nie jest z gumy, a spać też trzeba i czas jakiś dla siebie mieć, bo inaczej człowiek zwariuje. Każdy orze, jak może. Ja mam to szczęście że chłop uwielbia gotować i spędzać długie godziny w kuchni, ja lubię kupować dobre rzeczy do jedzenia i mam na to czas, więc będziemy starali się Janka uczyć dobry nawyków żywieniowych, ale mam świadomość że nie da się uniknąć pewnych rzeczy i styczność z szitfoodem będzie miał. Ale będę się tym martwić za parę lat... Na razie wcina moje mleko i dobrze mu z tym
|
|||
|
|
|
|
#3564 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3565 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() narazie największy problem sok ja mam jeden jabłkowy bo miałam na niego kupon, ale nie wiem czy sama nie wypiję jest na czarną godzinę
|
|
|
#3566 |
|
Wtajemniczenie
|
Witajcie kobietki
o jeżuu miało być już chłodniej - i co????!!!! znów upał tak się cieszyłam na ten remont klatki schodowej - i już mam dosyć . tż przybija listwy pod karton gipsy a ja non stop latam ze ścierą bo wszędzie jest biało jedynie z doskoku![]() ps. jeszcze mnie czeka malowanie kuchni, hmmm ciekawe czy się wyrobimy na 8 września (chrzest)
|
|
#3567 |
|
MBZ♥
|
Co za suka:http://www.tvn24.pl/szokujaca-terapi...,345960,s.html
![]() no nie mogę |
|
|
|
|
#3568 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
moje siostry i ja swojej obecnie 14 letniej córci wiesz być może ja wiedzy nie mam ale lekarz raczej tak. Mówiąc że jeśli mam wybór kupowania sprawdzonej żywności u gospodarzy to super jeśli nie to tych przeznaczonych dla maluchów. Dla mojego słońca chcę jak najlepiej jak każda i uważam że lnic złego w tych soczkach czy deserkach. Nie jestem zwolennikiem tv a już napewno przeciwnikiem chodzików choć to też indywidualna decyzja każdej z mam. Poświęcam się bezgranicznie dla synka nie mam w ciągu dnia za wiele czasu dla siebie (tylko jak śpi sobie ćwiczę lub zaglądam na forum ew coś pichce czy sprzątam) Poza tym ostatnio w markecie na dzieciowych półkach świeciły pustki. Soków brak. Wykupione. Ja uważam że są ok, Ty tak nie myślisz ale z uwagi na podzielność zdań uważam że określenie syf to nie najlepszy wybór i tym bardziej nie wydaje mi się żeby dzieki sokom klasyfikować mnie i mi podobne do patologii ...
Edytowane przez Lukrecjas Czas edycji: 2013-08-09 o 12:19 |
|
|
|
|
|
#3569 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#3570 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:57.

Takim jestem super efektem Mamusi i Babci co też uważaly, że woda z glukozą, soczki i deserki to najlepsze co można dać dziecku
Tyle że na ich usprawiedliwienie mogę powiedzieć, że one nie miały świadomości że tak można kogoś załatwić jeśli chodzi o metabolizm. Dlatego nie rozumiem matek, które wiedzą.. a bagatelizują ! I jak chociaż jedna przez to co tu przeczyta, dwie chwile pomyśli to warto tu powtarzać.
/ a zamiast syfnej parówki jakiś dobry kawalek fajnie przyrządzonego mięska... Da się. Nie chodzi o ascezę. Wiadomo, że z czasem można dziecko zapoznać z tymi smakami jak już będzie znało i jadło warzywa, kasze, mięso. Trzeba tylko trochę pokombinować i poświęcić najważniejszej rzeczy jakiej możecie dać Waszemu dziecku trochę czasu i myślenia...a nie zakładanie z góry, że się nie da i dziecko i tak będzie piło colę i jadło słodki kupny syf,.

05.07.2008

Jak dziś nie przyjdzie ta burza, to ja nie wiem, biorę Krzysia i idę do jakiegoś chłodnego lochu, bo już oboje mamy dość :/
jak mówię komuś że maci, kfc i inne będziemy z Roszpunką omijać, słodycze śmieciowe też to patrzą jak na ufoka