|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1921 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierś do przodu i powaga - w noc poślubną będę naga! PM2014 cz.17
Cytat:
Ja też nie wierzę w Kościół a ślubów kościelnych udzielają nie tylko w kościołach katolików ale też w prawosławnych, ewangelickich, synagogach i meczetach itd. Więc dlaczego nie weźmiesz ślubu tam skoro z prawdami kościoła katolickiego ci nie po drodze ? rozumiem że można mieć wątpliwości do pewnych kwestii nie ze wszystkim się zgadzać. Ale wypadałoby to szanować i uznawać skoro się pod czymś podpinasz. To nie jest ślub kościelny - to jest sakrament w kościele katolickim a skoro ktoś wyznaje swoją własną wiarę (trochę z katolickiej, trochę z protestantyzmu trochę swoich upodobań) to nie powinien go przyjmować![]() a to widziałam miałam na myśli tę której nie wybrałaś a podobała ci się od dawna i ogólnie jaki przedział cen tych sukien
|
|
|
|
|
#1922 | |
|
Winter is coming
|
Cytat:
nie pytałam
|
|
#1923 |
|
Zakorzenienie
|
szkoda ale piękną suknię wybrałaś
ten dół wydaje się być taki lekki i fajny materiał - powinien się super układać podczas ruchu
|
|
|
|
#1924 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
śliczna suknia! będziesz wyglądać cudnie ! ![]() witam w niedzielny poranek 300 dni do ślubu ! ![]() od jutra 2 z przodu ![]() ---------- Dopisano o 11:19 ---------- Poprzedni post napisano o 11:18 ---------- Cytat:
aaa też ładna GRATULACJE ![]() czekamy na foty na Tobie
|
|
#1925 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Dzięki Warchalewska ![]() Ja jestem zadowolona! Wyszłam szczęśliwa ![]() W Cameoo babeczka wyglądała na zmęczoną tym co robi, nie zachęcała mnie w żaden sposób do kupna ![]() W Agnes mierzyłam buty i mimo natłoku ludzi babeczka dawała radę, biegała jak szalona ale była miła i uśmiechnięta, umówiła mnie na przymiarki za tydzień ale muszę zadzwonić i odmówić tzn. pojadę tam jeszcze raz obejrzeć buty i może znajdę stanik na siebie, ponoć zajmują się brafittingiem ![]() ---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:20 ---------- Dzięki
|
|
#1926 |
|
Zakorzenienie
|
anisuka, w Cameoo na Głogowskiej czy na Ogrodowej? Ja byłam na Głogowksiej i mnie obsługiwała taka chudziutka, starsza babka, solara, w rudych włosach, ma na imię Gosia (dała mi wizytówkę z imieniem na koniec). Zakręcona jak nie wiem co, sama nie wiedziała czy ma te modele czy nie, pokazała mi katalogi, jedna suknia mi się w katalogu spodobała, ale w końcu dała mi inną do przymierzenia - w ogóle nie mój typ. Zaprosiła mnie w październiku, jak będzie nowa kolekcja.
Nie dziękuję - nie stać mnie na suknie powyżej 5 tys.
|
#1927 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja też ![]() Cytat:
i zakuppy na wolę nie myśleć jaką kwotę ;SCytat:
![]() Cytat:
były już fotki?? Przegapiłam?? |
||||
|
|
|
#1928 |
|
Erudycja
|
szkoda ze tego nie przeczytalam zanim zaczelam... zrobilam 20 minut turbo i poszlam sie wykąpac bo nie mialam juz sily a lało sie ze mnie jak cholera... To istny dowod ze z moją kondycją jest bardzo kiepsko.
|
#1929 |
|
Winter is coming
|
nie było bo telefon nie chce współpracować z kompami w moim domu
|
#1930 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Pierś do przodu i powaga - w noc poślubną będę naga! PM2014 cz.17
Dzień dobry , Właśnie wróciliśmy z Kościoła z tz
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#1931 | |
|
Erudycja
|
Cytat:
idąc tym tropem myslenia wyznawcy islamu nie powinni zabijac w imie wiary a robią to w imie swojego kościoła... Wszystkie wyznania sa popiep*rzone w mniej lub wiekszym stopniu, zadna nie jest idealna. Biore slub w kosciele katolickim bo w takim zostalam wychowana i moj Tż takze. Nie bede ukrywac ze nasze rodziny by nam nogi z du*py powyrywaly jakbysmy wymyslili ze chcemy cos innego. Tak, dla mnie to w połowie dla świętego spokoju. Nie mniej jednak wierze w Boga i chce slubu przed Bogiem. A czy to ksiadz katolicki czy protestancki? Mi to rybka. Gdybym jednak zdecydowala sie na slub na przyklad prawoslawny ukochani ksieza mogliby nam kiedys robic problemy z ochrzszczeniem dziecka, z komunią, w ogole z uczęszczaniem na religie. Swoją drogą wolę być troche w niezgodzie ze sobą, ale darowac swojemu dziecku w dziecinstwie wytykania palcami. Jak bedzie dorosle samo zdecyduje. ---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:45 ---------- Swoją drogą... jak mam wierzyc w ksiezy jak wiara katolicka zabrania im posiadania rodzin i dzieci a nasz proboszcz ma utrzymanke i 3 dzieci za ktore alimenty placi kosciol? edit: dołączmy do tego jeszcze zakaz wspolzycia przedmalzenskiego i zabranianie antykoncepcji... a przynajmniej 3/4 z nas bierze slub koscielny a łamie te zasady wspolzyjąc, stosujac prezerwatywy albo tabletki.
Alicja ❤ Ur.28.09.2016 Największe szczęście mamusi ❤ Edytowane przez ana909 Czas edycji: 2013-08-11 o 11:57 |
|
|
|
|
#1932 |
|
Zakorzenienie
|
wrrr, ale paskudna pogoda. byłam rano w kościele i normalnie przemarzłam
jest mi ciągle bardzo zimno. brrrr. leje deszcz
|
|
|
|
#1933 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
To tak trochę abstrahując od tematu
|
|
|
|
|
#1934 | |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Pierś do przodu i powaga - w noc poślubną będę naga! PM2014 cz.17
Cytat:
Dla mnie to branie ślubu na siłę, bo co ludzie powiedza, bo nie wypada inaczej. Ja na siłę do Kościoła nie chodzę, nikt mnie nie zmusza. A jakbym miała tak chodzic czy brać ślub, to bym nie chodziła ani nie wzięła. Ja to robię dla siebie, a nie dla ludzi i świętego spokoju. Czuje potrzebę więc idę. Oczywiście każdy inaczej na to wszystko patrzy ja swoje dziecko zamierzam wychować tak jak i mnie wychowano, z szacunkiem do Kościoła i innych ludzi (KSIEZY) CHOCIAZ niektórzy nie zasluguja. Ale cóż.Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#1935 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
a jeśli chodzi o rozmiar to ja właśnie ostatnio kupiłam lekko za duze buty, mam tak samo jak Ty, 37 troche za małe, a 38 już wyskakuja więc kupiłam te większe i sobie włożyłam wkładkę i zapiętke (czasami sama zapiętka wystarczy) i naprawdę fajnie noge trzymają Cytat:
skoro to ta ![]() Cytat:
Cytat:
ale idąc tym tropem, którym Ty napisałaś dziewczyny, które współżyją ze swoimi TŻtami też by nie mogły brać slubu kościelnego więc jakies 95% ktore biorą slub koscielny nie powinny Go brać bo to hipokryzja, nawet się spowiadając z tego, i mowiac, ze załujemy, a tak raczej nie jest jesli chodzi o to, to tak jestem hipokrytką wierzę w Boga, ale twierdze, że seks przedmałżeński (dla mnie) nie jest niczym złym, jeśli oboje ludzi się kocha i planuje załozyć rodzine i wziąć ślub. Tak samo in vitro. Mało tego, mówiłam, że mam kuzynkę, ktora ma syna dzięki metodzie in vitro. Dokładała się do tego Jej mama, bardzo wierząca osoba, ktora rozmawiała z księdzem na ten temat. Mówili o tym oficjalnie, powiedzieli jaka jest sytuacja i ta rodzina normalnie chodzi do kościoła, przyjmuje komunie św itp. Dziecko jest oczywiście ochrzczone i w przyszlym roku będzie szlo do komunii. Może trafili na wyrozumiałego księdza, ale oni zrobili to w dobrej wierze, kochają swoje dziecko ponad wszystko w świecie i to, ze maja dziecko dzieki metodzie in vitro nie czyni ich jak widać nawet w oczach kościoła złymi ludźmi. Z antykoncepcją też jestem hopikrotką i jej używam, Bo kościół nie zapewni mi środków na wychowanie dzieci to tak w skrocie. Dodam, ze sie spowiadam z tego. A na co dzien staram sie byc po prostu dobrym czlowiekiem i szanować inńych ludzi dla mńie to jest najwazniejsze Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
kazdy ma własne sumienie. Ja mam je spokojne i nie czuje wyrzutów sumienia mimo, ze z niektorymi rzeczami sie nie zgadzam
|
||||||||
|
|
|
#1936 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a wodzireja znalismy z imprezy karnawalowej,nawet sie nie spotykalismy tylko, od razu dzwonilam i rezerwowalam termin ![]() co do kwestii wiary, nie ma co za duzo dyskutowac bo kazdy zostal inaczej wychowany mimo ze wiekszosc z nas w rodzinach katolickich. a poza tym to temat rzeka ja jestem wierzaca,codzien sie modle, ale z racji zawodu jestem za in vitro bo wiem jak wyglada koszmar malzenstwa starajacego sie. a kosciol przeciez podaje ze malzenstwo jest m in po to aby posiadac potomstwo,a jego brak i nieplodnosc jest podstawa do rozwodu koscielnego. w wielu kwestiach ksieza rowniez roznia sie zdaniami i to takze na temat in vitro. kwestia pogladow i troche naginania slow pisma. zreszta,kazde z nas i tak kiedys bedzie sie samo rozliczalo z pogladow i uczynkow
Edytowane przez missmalezji Czas edycji: 2013-08-11 o 12:09 |
|
|
|
|
#1937 | |
|
Erudycja
|
Cytat:
|
|
#1938 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W szkole niestety każdy kto odstaje od normy jest często wyszydzany i to jest b. przykre. Za 10 lat sądzę, że tymi odstającymi będą właśnie dzieci z rodzin katolickich. |
|
|
|
|
#1939 | |
|
Erudycja
|
Cytat:
Tak jak juz wyżej wspomnialam, nie jestem 100% katoliczką i nigdy nie bede bo z wieloma rzeczami sie po prostu nie zgadzam. Wspolzyję z narzeczonym, od zawsze sie zabezpieczam (bo w przeciwienstwie do dzieci ksiezy, kosciol nie da mi alimentow na moje), a państwo też tego nie ulatwia. Tak jak kolezanka wyzej gdzies wspomniala, podstawa do uniewaznienia slubu koscielnego jest brak mozliwosci posiadania potomstwa, bo malzenstwo ma tylko temu sluzyc. Wlasciwie gdzies kiedys czytalam ze wspolzycie ma prowadzic nie tyle do przyjemnosci co do powstania nowego zycia. Według takiego toku myslenia powinnismy sie bzykac tylko tyle razy w zyciu, ile chcemy miec dzieci. Chyba ze za pierwszym razem nie wyjdzie. A osoby ktore wiedzac ze są nieplodne lub moga nimi byc nie powinny ani brac slubu koscielnego ani uprawiac seksu bo toż to grzech.
|
|
#1940 |
|
Rozeznanie
|
widze, ze dyskusja o religi, ja jestem raczej srednio wierzaca. Mialam w zyciu iles problemow, iles razy rozmawialam z ksiedzem i za kazdym razem odpowiedzi mnie zalamywaly.. Co do innych religi nie bede sie wypowiadac bo wyjde na straszna rasistke ktora nie jestem
|
#1941 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wywołalismy zdjęcia do zaproszeń, zdjęcie z kapeluszem wygrało. Jeszcze raz dziękujemy za wszystkie opinie
|
|
#1942 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do księdza to owszem postępuje źle. Ale co on ma do twojej wiary? rozgrzesza cię to że on tak robi to ty też możesz grzeszyć i postępować źle? Tak jak dziewczyny piszą każdy sam zostanie oceniony potem dla mnie podawanie przykładu księdza jednego na 10000 jest bezcelowe. Cytat:
A ja znam akurat takie osoby więc krzywdzące dla nich jest to że ludzie którzy tak na prawdę niewiele mają wspólnego z wiarą deklarują się jako wielcy wierzący. Są to normalne fajne na prawdę świetne osoby nie żadne dewotki czy nawiedzone - taki ich wybór był i nie współżyją przed ślubem, po ślubie stosują NPR dzieci mają tyle ile zaplanowali i tak jak chcieli, są szczęśliwi z tym. Więc wydaje mi się że takie zmienianie Kościoła na siłę jest hipokryzją. W końcu kościół tworzą wierni którzy stosują albo i nie nauczanie w praktyce. Więc czemu nie zostawić go żeby żył swoim życiem i trzymał się tego co chce a nie na siłę go zmieniać podpinając się pod KK a robiąc na boku swoje? Cytat:
|
|||
|
|
|
#1943 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dobry
![]() Ooooo wczoraj nie nie było, a tu się kiecki posypały. ![]() Cytat:
Gratuluję zakupu. P.S zazdroszczę figury ![]() Cytat:
![]() Suknia nie w moim stylu, ale bardzooooooooo ładna. Cieszę się, że znalazłaś tą 'jedyną'. Czekam na zdjęcia oczywiście. ![]() Widzę, że znów ciężkie tematy na tapecie. ![]() Nie będę swojego grosza dorzucać, bo chyba już wszystko zostało powiedziane, a po co się.. kłócić. ![]() Do nas słońce wróciło, chociaż bez gorąca. Pogoda idealna jak dla mnie - ok. 20 stopni. Tak bym mogła mieć na ślub. ![]() Ogarniamy się i wybywamy dzisiaj na obiad, do naszej nowej sali ślubnej. ![]() No to jedziemy sprawdzić czy ma rację. ![]() Później jeszcze do mojej Mamy, na ploty i kawkę i tak pewnie dzień zleci.
|
|
|
#1944 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#1945 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#1946 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast jeśli para wyklucza posiadanie potomstwa to ślub kościelny jest nieważny i będzie to podstawą do stwierdzenia nieważności. Przykre jest to że osoby niewierzące lepiej wiedzą w co katolicy wierzą niż sami zainteresowani. Edytowane przez anannke Czas edycji: 2013-08-11 o 12:43 |
|
|
|
|
#1947 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Podoba mi się 2 i 3, więc kradnę.
|
|
|
#1948 | |
|
Zakorzenienie
|
Dobrze, jutro wyślę
![]() Cytat:
ja początkowo ledwo dawałam radę zrobić skalpel, a teraz jest dla mnie rozgrzewką, nie męczy mnie zbyt mocno także ćwicz regularnie, a niedługo dasz radę zrobić cały ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#1949 | |
|
Erudycja
|
Cytat:
|
|
#1950 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:35.

a ślubów kościelnych udzielają nie tylko w kościołach katolików ale też w prawosławnych, ewangelickich, synagogach i meczetach itd. Więc dlaczego nie weźmiesz ślubu tam skoro z prawdami kościoła katolickiego ci nie po drodze
? rozumiem że można mieć wątpliwości do pewnych kwestii nie ze wszystkim się zgadzać. Ale wypadałoby to szanować i uznawać skoro się pod czymś podpinasz. To nie jest ślub kościelny - to jest sakrament w kościele katolickim a skoro ktoś wyznaje swoją własną wiarę (trochę z katolickiej, trochę z protestantyzmu trochę swoich upodobań) to nie powinien go przyjmować
miałam na myśli tę której nie wybrałaś a podobała ci się od dawna
nie pytałam

Gratuluje

więc kupiłam te większe i sobie włożyłam wkładkę i zapiętke (czasami sama zapiętka wystarczy) i naprawdę fajnie noge trzymają