Pierś do przodu i powaga - w noc poślubną będę naga! PM2014 cz.17 - Strona 66 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-08-11, 12:46   #1951
ana909
Erudycja

Dot.: Pierś do przodu i powaga - w noc poślubną będę naga! PM2014 cz.17

Cytat:
Napisane przez anannke Pokaż wiadomość
przeszkodą w zawarciu małżeństwa jest niezdolność do współżycia akurat. Nawet jeśli para jest niepłodna to może zawrzeć związek małżeński i nie będzie to grzechem dlatego że Kościół nie wyklucza możliwości cudu - czyli że może dziecko się pojawić jednak. Dodatkowo wg nowych głosów w Kościele seks ie służy tylko prokreacji ale też budowaniu więzi między małżonkami. Tak więc korzystanie z dni niepłodnych które sam Bóg "wymyślił" nie jest grzeszne bo tak jest człowiek skonstruowany. Więc takie dorabianie teorii sobie jest bezcelowe.

Natomiast jeśli para wyklucza posiadanie potomstwa to ślub kościelny jest nieważny i będzie to podstawą do stwierdzenia nieważności.

Przykre jest to że osoby niewierzące lepiej wiedzą w co katolicy wierzą niż sami zainteresowani.
czego innego uczono mnie na religii ale jak widać religia to temat ruchomy jak medycyna i wszystko sie z biegiem czasu zmienia :P za 50 lat pewnie bedzie mozna juz brac ślub koscielny wielokrotnie po "rozwodzie".

---------- Dopisano o 12:46 ---------- Poprzedni post napisano o 12:44 ----------

Cytat:
Napisane przez say-hello Pokaż wiadomość
Dobrze, jutro wyślę

Spokojnie, kondycja niedlugo sie poprawi ja początkowo ledwo dawałam radę zrobić skalpel, a teraz jest dla mnie rozgrzewką, nie męczy mnie zbyt mocno także ćwicz regularnie, a niedługo dasz radę zrobić cały

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
jutro zaczne od sklapela jak zrobie kiedyś cały bez sapania i przeklinania całego świata łącznie z chodakowską, przejde do reszty, a potem bede je robic co 2 dzien na zmiane. W dni wolne moge ćwiczyc tylko ja Tżta nie ma w domu. Co zreszta nie jest niczym trudnym bo w sezonie ma wolne srednio 1-2 razy w tyg ;/
Stary 2013-08-11, 12:47   #1952
anannke
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ana909 Pokaż wiadomość
Głownie chodzi o to ze jak mam chodzic do tego kosciola (mowa o proboszczu i obecnie jedynym księżu tego kościoła), słuchac jego wywodów na temat wiary i prawosci, potem isc do niego do spowiedzi i sluchac kazania jak wiem ze sam nie zyje w zgodzie z tym co wyznaje i czego naucza? A Kościół tego nie potępia! Ma 3 dzieci i dostaje na nie pieniądze własnie od Kościoła. A tak gwoli ścicłosci to Kościoł opłaca alimenty na dzieci, że tak powiem do 4 sztuk, od 5 ksiadz musi sam płacić ;/ toż to chore.
A skąd wiesz że kościół opłaca alimenty itd?

Poza tym raczej nie mieszkasz na pustkowiu czy w Kongo gdzie ludzie nawet tydzień idą do kościoła żeby uczestniczyć w nabożeństwie wiec nie stoi na przeszkodzie nic żeby iść do innego kościoła. W mojej okolicy jest co najmniej jeden kościół w każdej miejscowości albo i kilka. No ale to trzeba chcieć a nie szukać wymówek

nie trzeba być IDEALNYM, żeby IDEALNIE do siebie pasować…
anannke jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-11, 12:47   #1953
KasiaK_080290
Zadomowienie

co do wiary ja się nie wypowiadam, każdy ma swoje sumienie i swoje poglądy i nie nam je oceniać pysia dobrze to ujęła

7.06.2014

Edytowane przez KasiaK_080290
Czas edycji: 2013-08-11 o 13:00
KasiaK_080290 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-11, 12:50   #1954
czekooczekolada
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Pierś do przodu i powaga - w noc poślubną będę naga! PM2014 cz.17

Cytat:
czego innego uczono mnie na religii ale jak widać religia to temat ruchomy jak medycyna i wszystko sie z biegiem czasu zmienia :P za 50 lat pewnie bedzie mozna juz brac ślub koscielny wielokrotnie po "rozwodzie".

---------- Dopisano o 12:46 ---------- Poprzedni post napisano o 12:44 ----------

jutro zaczne od sklapela jak zrobie kiedyś cały bez sapania i przeklinania całego świata łącznie z chodakowską, przejde do reszty, a potem bede je robic co 2 dzien na zmiane. W dni wolne moge ćwiczyc tylko ja Tżta nie ma w domu. Co zreszta nie jest niczym trudnym bo w sezonie ma wolne srednio 1-2 razy w tyg ;/
Hahahaha też tak mialam! Przy pierwszym killerze! Przeklinalam wszystko w około razem z nią ona tam mówi w pewnym momencie "jesteś?" a ja wtedy mówię "nie k..wa nie ka mnie " byłam taka wściekła w trakcie że szok.. Ale jak skonczylam to szczescie było nieziemskie

Life doesn't give you people that you want, it gives you the people that you need.
🤍

Stary 2013-08-11, 12:52   #1955
anannke
Zakorzenienie

Cytat:
Szczerze w to wątpię ale możesz mieć nadzieję

Problem moim zdaniem jest taki że jak ktoś interesuje się tematem to drąży to, szuka informacji z różnych źródeł. Z resztą ja się nie dziwię że zmienia się nauka Kościoła. Nauka też sie rozwija odkrywane są nowe rzeczy powstają nowe wynalazki ludzie zmieniają swe myślenie. W kościele też nadal są analizowane pewne kwestie, pojawiają się nowe myśli teorie które są dyskutowane. Poza tym światopogląd też odciska piętno na naszej myśli. W średniowieczu inaczej traktowano w ogóle podejście do wiary i świata a to miało skutki na nauce Kościoła.

Ja nie mam zamiaru nikogo osądzać. Tylko podobnie jak Verunka nie lubię takiego gadania a poza tym uważam że wymiana poglądów może być budująca i czasem fajne myśli może ktoś podsunąć coś nowego się człowiek dowie coś przemyśli coś nowego dostrzeże...

Edytowane przez anannke
Czas edycji: 2013-08-11 o 12:54
Stary 2013-08-11, 12:58   #1956
namisek1990
Wtajemniczenie

GG do namisek1990

Witam was!
Gratuluję dziewczyny wyboru sukni!!!:oklaski:

Widzę, że na tapecie temat Kościoła był. Też wierzę w Boga a nie w Kościół. Niektóre nakazy kościelne czy jak to nazwać są dla mnie absurdalne. Każdy ma prawo do akceptacji bądź nie. Ja na przykład nie potępiam homoseksualistów a kościół tak. Aborcja - jestem za wyborem kobiety jeżeli jest zgwałcona lub dziecko urodzi się bardzo chore. Kiedyś medycyna nie była tak rozwinięta i była naturalna selekcja więc co teraz się dziwić, że tak wielu ludzi choruje... nawet wśród zwierząt ma przetrwać najsilniejszy. Z resztą kiedyś kościół palił na stosach lekarzy bo uważali, że to czarodzieje i co wtedy też kościół to była wspaniała instytucja? Jak były wyprawy krzyżowe i słynna krucjata dzieci to też to było takie wspaniałe? Dla mnie kościół powinien stać na stanowisku obrony życia (w Stanach dopuszczalna jest kara śmieci i co? Jakoś kościół boi się do tego wtrącać), i nawracania złych ludzi czyli morderców, fałszerzy na przykład. Powinni nałożyć na nich podatki od sakramentów. Nie każdy ksiądz jest okropny. Znam wielu wspaniałych ale są to zakonnicy, którzy ślubują ubóstwo i tak żyją. A zwykli księżą jeżdżą wypasioną bryką. siostry zakonne o wiele bardziej nadają się do ludzi, widać poświęcenie - chodzi non stop w habicie a nie po cywilnemu jak księża kiedy tylko chcą.

Poza tym dla mnie zabezpieczanie się nie jest czymś złym. Napłodzi taki 12 dzieci i jak wyżyje potem? Państwo pomoże? Ha nawet dzieci zabierze. Jestem za gumami. Tabletki szkodzą w jakiś sposób na pewno (każdy lek szkodzi w minilanym stopni). Poza tym kościół zabrania masturbacji... no ale sorry jak facet z siebie tego nie wypuści to może dostać zapalenia itp.

Wczoraj rozmawiałam z koleżanką co będzie śpiewać mi na ślubie. Zapytała czy może swojego organistę wziąć, że on za darmo zagra i będę miała o jeden wydatek z głowy. Gdy powiedziałam jej, że obojętnie czy zagra kościelny organista czy nie to muszę zapłacić (250zł wliczone w mszę) to bardzo się zdenerwowała. Jej reakcji nie będę opisywać bo domyślacie się zapewne... Najlepsze jest to, że u mnie ksiądz tłumaczył się, że musi organiście zapłacić bo ma stałą pensję. Ale jeżeli ja nie chcę żeby grał i jego fizycznie nie będzie to dlaczego mam za to płacić... zmuszona jestem zatem go wziąć... a że ta siedzi w zawodzie na ślubach śpiewa i spotyka organistów to rozmawia z nimi i wychodzi, że mają płacone za ilość mszy a nie stałą pensję..

Wczoraj zapomniałam dodać zdjęć sali więc proszę:

http://s.photoblog.pl/images/show/blank.gif

na stołach jeszcze mało rzeczy bo to była godzina 15 więc wszystkich przystawek nie postawili :P
Stary 2013-08-11, 13:03   #1957
ana909
Erudycja

Cytat:

Problem moim zdaniem jest taki że jak ktoś interesuje się tematem to drąży to, szuka informacji z różnych źródeł. Z resztą ja się nie dziwię że zmienia się nauka Kościoła. Nauka też sie rozwija odkrywane są nowe rzeczy powstają nowe wynalazki ludzie zmieniają swe myślenie. W kościele też nadal są analizowane pewne kwestie, pojawiają się nowe myśli teorie które są dyskutowane. Poza tym światopogląd też odciska piętno na naszej myśli. W średniowieczu inaczej traktowano w ogóle podejście do wiary i świata a to miało skutki na nauce Kościoła.

Ja nie mam zamiaru nikogo osądzać. Tylko podobnie jak Verunka nie lubię takiego gadania a poza tym uważam że wymiana poglądów może być budująca i czasem fajne myśli może ktoś podsunąć coś nowego się człowiek dowie coś przemyśli coś nowego dostrzeże...
ja to rozumiem i szanuje inne poglądy od moich ja mam takie a nie inne i nie zamierzam niczego zmieniać, z mojej strony koniec tematu :P

zrobilam sobie sałatke na obiad z łososiem, pomidorem i serem :P mam nadzieje ze to dobra opcja przy diecie :P

---------- Dopisano o 13:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:02 ----------

Cytat:
Napisane przez czekooczekolada Pokaż wiadomość
Hahahaha też tak mialam! Przy pierwszym killerze! Przeklinalam wszystko w około razem z nią ona tam mówi w pewnym momencie "jesteś?" a ja wtedy mówię "nie k..wa nie ka mnie " byłam taka wściekła w trakcie że szok.. Ale jak skonczylam to szczescie było nieziemskie

takk albo "nie zostawiaj mnie samą, wiem ze nie jest latwo", a ja "co Ty kur*** nie powiesz" teraz juz czuje sie dobrze ale wtedy myslalam ze całą wodę z siebie wypocilam
Stary 2013-08-11, 13:05   #1958
KasiaK_080290
Zadomowienie

Cytat:

ja również szanuję poglądy innych i nie wątpię, że wymiana takowych może być budująca

namisek1990 fotki się nie wczytują

7.06.2014
KasiaK_080290 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-11, 13:07   #1959
ana909
Erudycja

Cytat:
Napisane przez namisek1990 Pokaż wiadomość
Witam was!

Widzę, że na tapecie temat Kościoła był. Też wierzę w Boga a nie w Kościół. Niektóre nakazy kościelne czy jak to nazwać są dla mnie absurdalne. Każdy ma prawo do akceptacji bądź nie. Ja na przykład nie potępiam homoseksualistów a kościół tak. Aborcja - jestem za wyborem kobiety jeżeli jest zgwałcona lub dziecko urodzi się bardzo chore. Kiedyś medycyna nie była tak rozwinięta i była naturalna selekcja więc co teraz się dziwić, że tak wielu ludzi choruje... nawet wśród zwierząt ma przetrwać najsilniejszy. Z resztą kiedyś kościół palił na stosach lekarzy bo uważali, że to czarodzieje i co wtedy też kościół to była wspaniała instytucja? Jak były wyprawy krzyżowe i słynna krucjata dzieci to też to było takie wspaniałe? Dla mnie kościół powinien stać na stanowisku obrony życia (w Stanach dopuszczalna jest kara śmieci i co? Jakoś kościół boi się do tego wtrącać), i nawracania złych ludzi czyli morderców, fałszerzy na przykład. Powinni nałożyć na nich podatki od sakramentów. Nie każdy ksiądz jest okropny. Znam wielu wspaniałych ale są to zakonnicy, którzy ślubują ubóstwo i tak żyją. A zwykli księżą jeżdżą wypasioną bryką. siostry zakonne o wiele bardziej nadają się do ludzi, widać poświęcenie - chodzi non stop w habicie a nie po cywilnemu jak księża kiedy tylko chcą.

Poza tym dla mnie zabezpieczanie się nie jest czymś złym. Napłodzi taki 12 dzieci i jak wyżyje potem? Państwo pomoże? Ha nawet dzieci zabierze. Jestem za gumami. Tabletki szkodzą w jakiś sposób na pewno (każdy lek szkodzi w minilanym stopni). Poza tym kościół zabrania masturbacji... no ale sorry jak facet z siebie tego nie wypuści to może dostać zapalenia itp.

Wczoraj rozmawiałam z koleżanką co będzie śpiewać mi na ślubie. Zapytała czy może swojego organistę wziąć, że on za darmo zagra i będę miała o jeden wydatek z głowy. Gdy powiedziałam jej, że obojętnie czy zagra kościelny organista czy nie to muszę zapłacić (250zł wliczone w mszę) to bardzo się zdenerwowała. Jej reakcji nie będę opisywać bo domyślacie się zapewne... Najlepsze jest to, że u mnie ksiądz tłumaczył się, że musi organiście zapłacić bo ma stałą pensję. Ale jeżeli ja nie chcę żeby grał i jego fizycznie nie będzie to dlaczego mam za to płacić... zmuszona jestem zatem go wziąć... a że ta siedzi w zawodzie na ślubach śpiewa i spotyka organistów to rozmawia z nimi i wychodzi, że mają płacone za ilość mszy a nie stałą pensję..

na stołach jeszcze mało rzeczy bo to była godzina 15 więc wszystkich przystawek nie postawili :P
zdjec nie widac, szare tło...
Stary 2013-08-11, 13:07   #1960
namisek1990
Wtajemniczenie

GG do namisek1990

No właśnie nie wiem co się dzieje spróbuję załadowac znów
Stary 2013-08-11, 13:09   #1961
ana909
Erudycja

Cytat:
No właśnie nie wiem co się dzieje spróbuję załadowac znów
sprobuj tu http://www.iv.pl/
Stary 2013-08-11, 13:11   #1962
czekooczekolada
Zakorzenienie

Odp: Pierś do przodu i powaga - w noc poślubną będę naga! PM2014 cz.17

I tak nikt nikomu nic nie wmowi i nie zmieni jego myslenia. Są ludzie którzy wierzą w Boga i Kościół, są którzy wierzą w Boga a do Kościoła nie chodzą, są ateisci, Jehowi , Islamisci itd. I że jeden narzeka na Kościół a inny na Boga a inny na coś tam nie zmieni poglądów innych ludzi. Mnie nikt nie odwiedzie np od wiary i chodzenie do Kościoła , bo zamierzam to kontynuować do końca życia, więc myślę że bez sensu te dyskusję odnośnie wiar

Jedziemy zaraz z tz na lody , dużo kalorii mają ??

Life doesn't give you people that you want, it gives you the people that you need.
🤍

Stary 2013-08-11, 13:16   #1963
namisek1990
Wtajemniczenie

GG do namisek1990
Dot.: Odp: Pierś do przodu i powaga - w noc poślubną będę naga! PM2014 cz.17

Zdjęcia sali, mam nadzieję, że teraz otworzy się to...

http://imageshack.us/photo/my-images/560/fy15.jpg/

http://img580.imageshack.us/img580/5896/tzri.jpg
Stary 2013-08-11, 13:19   #1964
velika
Winter is coming

Cytat:
Zależy jakie Sorbetowe kup, mają mniej

velika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-11, 13:24   #1965
Verunka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pysia1987 Pokaż wiadomość
Ah, Ci faceci
Temat wiary, to temat rzeka, wiele razy było to już poruszane na tym wątku ale idąc tym tropem, którym Ty napisałaś dziewczyny, które współżyją ze swoimi TŻtami też by nie mogły brać slubu kościelnego więc jakies 95% ktore biorą slub koscielny nie powinny Go brać bo to hipokryzja, nawet się spowiadając z tego, i mowiac, ze załujemy, a tak raczej nie jest jesli chodzi o to, to tak jestem hipokrytką wierzę w Boga, ale twierdze, że seks przedmałżeński (dla mnie) nie jest niczym złym, jeśli oboje ludzi się kocha i planuje załozyć rodzine i wziąć ślub. Tak samo in vitro. Mało tego, mówiłam, że mam kuzynkę, ktora ma syna dzięki metodzie in vitro. Dokładała się do tego Jej mama, bardzo wierząca osoba, ktora rozmawiała z księdzem na ten temat. Mówili o tym oficjalnie, powiedzieli jaka jest sytuacja i ta rodzina normalnie chodzi do kościoła, przyjmuje komunie św itp. Dziecko jest oczywiście ochrzczone i w przyszlym roku będzie szlo do komunii. Może trafili na wyrozumiałego księdza, ale oni zrobili to w dobrej wierze, kochają swoje dziecko ponad wszystko w świecie i to, ze maja dziecko dzieki metodzie in vitro nie czyni ich jak widać nawet w oczach kościoła złymi ludźmi. Z antykoncepcją też jestem hopikrotką i jej używam, Bo kościół nie zapewni mi środków na wychowanie dzieci to tak w skrocie. Dodam, ze sie spowiadam z tego. A na co dzien staram sie byc po prostu dobrym czlowiekiem i szanować inńych ludzi dla mńie to jest najwazniejsze
dobrze w takim razie, ze wiesz, ze jesteś hipokrytką, to juz połowa sukcesu.
Poza tym, wybacz, ale jakim cudem się spowiadasz, skoro mieszkasz z TZtem, wiec nie mozesz dostać rozgrzeszenia - bo wystawiasz na zgorszenie innych katolików

Cytat:
Na temat wyznawców islamu nie będę się wypowiadać bo nie znam Koranu i nie wiem co w nim pisze. A słyszałam że pisze że mają niszczyć innowierców a więc zabijać tych którzy wyznają inną religię - ale nie będę twierdzić tak bo się na tym nie znam...

A co do księdza to owszem postępuje źle. Ale co on ma do twojej wiary? rozgrzesza cię to że on tak robi to ty też możesz grzeszyć i postępować źle? Tak jak dziewczyny piszą każdy sam zostanie oceniony potem dla mnie podawanie przykładu księdza jednego na 10000 jest bezcelowe.

I tu docieramy do sedna wiary. Przecież nikt nikomu nie broni wierzyć w Boga. Tylko trzeba mieć odwagę i chęć przemyśleć pewne kwestie tak jak Verunka pisała. Można wierzyć w Boga tak jak opisuje go KK ale nie stosować innych zaleceń KK - to też wiara tylko że nie katolicka. Chyba nie doczekała się nazwy jeszcze ale po co to podpinać pod katolicyzm od razu? Po co? W końcu przynależność do tej religii nie jest obowiązkowa - nie trzeba do żadnej przynależeć. Tylko kiedyś ktoś mądrze powiedział że nie ma czegoś takiego jak "wierzący niepraktykujący". Albo się coś deklaruje i żyje zgodnie z tym a takie naciąganie że "ja wierzę ale.." to nie jest wiara.

A ja znam akurat takie osoby więc krzywdzące dla nich jest to że ludzie którzy tak na prawdę niewiele mają wspólnego z wiarą deklarują się jako wielcy wierzący. Są to normalne fajne na prawdę świetne osoby nie żadne dewotki czy nawiedzone - taki ich wybór był i nie współżyją przed ślubem, po ślubie stosują NPR dzieci mają tyle ile zaplanowali i tak jak chcieli, są szczęśliwi z tym.

Więc wydaje mi się że takie zmienianie Kościoła na siłę jest hipokryzją. W końcu kościół tworzą wierni którzy stosują albo i nie nauczanie w praktyce. Więc czemu nie zostawić go żeby żył swoim życiem i trzymał się tego co chce a nie na siłę go zmieniać podpinając się pod KK a robiąc na boku swoje?

akurat jest trend do laicyzacji i kiedyś pewnie dla dziecka wstyd będzie chodzić na religię niż na nią nie chodzić
zgadzam się z Tobą,
Kościół ma swoje zasady i dochodzi tu kwestia karności - jestem katolikiem, powinienem być karny i posłuszny. Występowanie przeciwko zasadom KK jest grzechem, wiec chcąc uczestniczyć we wspólnocie koscioła, powinienem sie z tego spowiadac i postanawiac szczerą poprawę. Jesli notorycznie występuję przeciwko zasadom KK to pytanie - czy jestem w ogóle katolikiem?

Cytat:
przeszkodą w zawarciu małżeństwa jest niezdolność do współżycia akurat. Nawet jeśli para jest niepłodna to może zawrzeć związek małżeński i nie będzie to grzechem dlatego że Kościół nie wyklucza możliwości cudu - czyli że może dziecko się pojawić jednak. Dodatkowo wg nowych głosów w Kościele seks ie służy tylko prokreacji ale też budowaniu więzi między małżonkami. Tak więc korzystanie z dni niepłodnych które sam Bóg "wymyślił" nie jest grzeszne bo tak jest człowiek skonstruowany. No ale nie można nawet wtedy wykluczać poczęcia nowego życia. Więc takie dorabianie teorii sobie jest bezcelowe.

Natomiast jeśli para wyklucza posiadanie potomstwa to ślub kościelny jest nieważny i będzie to podstawą do stwierdzenia nieważności.

Przykre jest to że osoby niewierzące lepiej wiedzą w co katolicy wierzą niż sami zainteresowani.
Też mnie to zadziwia, ale widać to coraz bardziej powszechne. Wydaje mi sie, ze niejednokrotnie osoby niewierzące goręcej się zastanawiają nad kwestiami religii - nie tylko katolickiej i siłą rzeczy dążą do poznania, podczas, gdy osoby praktykujące z dziada pradziada idą po prostu za ciosem i nie drążą tematu. Mam też oczywiscie w swoim otoczeniu gorliwych katolików, bardzo wierzące osoby, z którymi głęboko się przyjaźnię i które niejednokrotnie wyjaśniają mi wiele kwestii, bo też chętnie wiedzę o swojej wierze zgłębiają.

Cytat:
Głownie chodzi o to ze jak mam chodzic do tego kosciola (mowa o proboszczu i obecnie jedynym księżu tego kościoła), słuchac jego wywodów na temat wiary i prawosci, potem isc do niego do spowiedzi i sluchac kazania jak wiem ze sam nie zyje w zgodzie z tym co wyznaje i czego naucza? A Kościół tego nie potępia! Ma 3 dzieci i dostaje na nie pieniądze własnie od Kościoła. A tak gwoli ścicłosci to Kościoł opłaca alimenty na dzieci, że tak powiem do 4 sztuk, od 5 ksiadz musi sam płacić ;/ toż to chore.
nie musisz chodzić akurat do TEGO koscioła, jesli osoba proboszcza Cie gorszy i przeszkadza Ci w prowadzeniu życia religijnego, to cóż, chodź na msze gdzie indziej.

Cytat:

Cytat:
I tak nikt nikomu nic nie wmowi i nie zmieni jego myslenia. Są ludzie którzy wierzą w Boga i Kościół, są którzy wierzą w Boga a do Kościoła nie chodzą, są ateisci, Jehowi , Islamisci itd. I że jeden narzeka na Kościół a inny na Boga a inny na coś tam nie zmieni poglądów innych ludzi. Mnie nikt nie odwiedzie np od wiary i chodzenie do Kościoła , bo zamierzam to kontynuować do końca życia, więc myślę że bez sensu te dyskusję odnośnie wiar

nie chodzi o cudowną zmianę poglądów, czy namawianie kogoś do tego, raczej o ukazanie pewnej sytuacji z boku. I mnie osobiście każda taka rozmowa buduje, bo prowadzi do tego, że jeszcze raz zastanawiam się nad swoimi postanowieniami, albo po raz kolejny zaczynam się zagłębiać w temat moich wyborów, uważam, że to ważne. Ważniejsze zapewne niż dyskusja o pryszczach i podkładach do twarzy.

Verunka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-11, 13:26   #1966
ana909
Erudycja

Cytat:

zero, mozna jesc do woli nie no zartuje,śmietankowe srednio 200kcal na 100 g

---------- Dopisano o 13:26 ---------- Poprzedni post napisano o 13:25 ----------

Cytat:

hmm tak dziwinie usadzanie ludzi na przeciwko młodych przy stole... jeszcze sie z tym nigdzie nie spotkałam.
Stary 2013-08-11, 13:29   #1967
Verunka
Zadomowienie

Cytat:
Witam was!

Zgadzam sie z Twoimi poglądami, mnie w kociele bardzo duzo zreczy razi i denerwuje, nie potrafię iść na mszę, słuchać kazania, nie potrafię pójść do komunii. Od wielu lat. Jestem za invitro, antykoncepcją, seksem przedmałżeńskim i tak dalej. Ale w tym wszystkim nie robie z siebie na siłę katoliczki i nie wyciagam ręki po bardzo ważny dla katolików sakrament. Uważam, że nie mam do tego prawa. Zostałam w tej wierze wychowana, rozumiem powagę sytuacji i nie chcę być kłamczuchą. Dla mnie autentyczność, odwaga i honor są jednymi z najważniejszych wartości. Totalnie poniżej poziomu uważam wytykanie palcami spraw, które mi w danej organizacji nie pasują i tkwienie w niej mimo to.

Jesli kobieta jest w złym zwiazku, nie kocha swojego faceta i wymienia miliard spraw za które nie moze na niego patrzec na oczy, to kolezanki radzą jej: zostaw go. Jesli mimo to ona nadal przy nim trwa, ciagle wymieniając co jej w nim przeszkadza, to moim zdaniem traci twarz i godność.

Bo albo decydujesz sie na cos swiadomie i przestrzegasz zasad, albo stajesz sie wiarołomcą.

Verunka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-11, 13:49   #1968
aniuska18032
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez poznanianka1990 Pokaż wiadomość
anisuka, w Cameoo na Głogowskiej czy na Ogrodowej? Ja byłam na Głogowksiej i mnie obsługiwała taka chudziutka, starsza babka, solara, w rudych włosach, ma na imię Gosia (dała mi wizytówkę z imieniem na koniec). Zakręcona jak nie wiem co, sama nie wiedziała czy ma te modele czy nie, pokazała mi katalogi, jedna suknia mi się w katalogu spodobała, ale w końcu dała mi inną do przymierzenia - w ogóle nie mój typ. Zaprosiła mnie w październiku, jak będzie nowa kolekcja.
Nie dziękuję - nie stać mnie na suknie powyżej 5 tys.
Na Głogowskiej, obsługiwała mnie ta sama babka! A jak mi powiedziała ile te salonowe suknie kosztują to myślałam, że padnę! Strasznie zniszczone były, ja wiem, że one są czyszczone ale ona sama powiedziała, że nie wie czy do końca były by czyste
Była miła to fakt ale wydawała się zmęczona swoją pracą a byłam tam wczoraj pierwszą klientką a ta druga, młoda dziewczyna doradzała drugiej klientce, taka żywa była:P

A w salonie u Warchalewskiej byłaś ? Widzę, że są różne opinie, mi nikt w tyłek nie wchodził, nikt mnie nie osaczył a Pani była miła i starała się doradzić, potrafiła powiedzieć, że coś do mnie nie pasuje i słuchała mojego zdania moja siostra i mama nie mogły wyjść z podziwu jej profesjonalizmu a zaznaczę, że byłyśmy tam z małym dzieckiem (moja siostrzenica), której było pełno wszędzie

Jak jesteś zadowolona ze swojej sukni, myślisz o niej i chwyciła Cię za serce to bierz!

Ja mam nadzieję, że z moją będzie można tak zrobić, że będzie moja ale one ją przechowają bo ja nie mam gdzie trzymać takiej sukni ;-/zresztą wolałabym żeby była dopasowywana miesiąc przed ślubem

Cytat:

Oni mogą ściągnąć rozmiar z innego sklepu (mam kolezanke w tym sklepie) a jeśli chodzi o rozmiar to ja właśnie ostatnio kupiłam lekko za duze buty, mam tak samo jak Ty, 37 troche za małe, a 38 już wyskakuja więc kupiłam te większe i sobie włożyłam wkładkę i zapiętke (czasami sama zapiętka wystarczy) i naprawdę fajnie noge trzymają
Sama nie wiem, 519 zł to dla mnie kupa kasy...a ja nie pracuje ;(
No i to 37 na jedną stopę mi bardziej pasowało bo jedną mam troszkę mniejszą a na drugą było mega ciasne...
Z kolei 38 na tej większej stopie było takie z luzem ale nie wiem jak na tej mniejszej szkoda, że nie można wziąć jednego 38 i drugiego 37 :P

Cytat:
Napisane przez ijaa Pokaż wiadomość

Kochana, prześlicznie wyglądasz. Suknia piękna.
Gratuluję zakupu.
P.S zazdroszczę figury

Dziękuję
Ja jeszcze nie kupiłam ale jutro planuje zarezerwować a w sobotę już kupić

Cytat:
Napisane przez say-hello Pokaż wiadomość
Dobrze, jutro wyślę
Okey

Cytat:
Witam was!

Zaręczczeni od listopada 2011

Nasz Wielki Dzień - 30.08.2014

Fotografia Anna Kolebuk
aniuska18032 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-11, 13:49   #1969
moniisia90
Wtajemniczenie

dziewczyny ale gnacie z tymi stronami! nie było mnie kilka dnie i wybaczcie ale... nie ogarniam :P

byłam w piątek na pierwszych przymiarkach i jestem super zadowolona wybrałam sobie jeden typ, który mnie zachwycił i chyba tego będę szukać z drugiej ręki ale chętnie jeszcze coś pójdę przymierzyć, może zmienię zdanie albo... upewnię się w dotychczasowym
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg rybka.jpg (33,0 KB, 62 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg krotka.jpg (31,0 KB, 57 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg lana.jpg (25,9 KB, 53 załadowań)
Czekamy na drugiego bobasa do kochania - tp 23.04.2017
moniisia90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-11, 13:54   #1970
pysia1987
Zakorzenienie

GG do pysia1987

Cytat:
Napisane przez alloffkowa Pokaż wiadomość
wrrr, ale paskudna pogoda. byłam rano w kościele i normalnie przemarzłam jest mi ciągle bardzo zimno. brrrr. leje deszcz
A u nas ciepło

Cytat:
Mnie się nie podobają pokrowce dla Pm i ta szmata za nimi wisząca z tym sercem. Jak dla mnie strasznie to wygląda ale wiadomo, kazdemu podoba sięcoś innego

Cytat:
Napisane przez Verunka Pokaż wiadomość
dobrze w takim razie, ze wiesz, ze jesteś hipokrytką, to juz połowa sukcesu.
Poza tym, wybacz, ale jakim cudem się spowiadasz, skoro mieszkasz z TZtem, wiec nie mozesz dostać rozgrzeszenia - bo wystawiasz na zgorszenie innych katolików

zgadzam się z Tobą,
Kościół ma swoje zasady i dochodzi tu kwestia karności - jestem katolikiem, powinienem być karny i posłuszny. Występowanie przeciwko zasadom KK jest grzechem, wiec chcąc uczestniczyć we wspólnocie koscioła, powinienem sie z tego spowiadac i postanawiac szczerą poprawę. Jesli notorycznie występuję przeciwko zasadom KK to pytanie - czy jestem w ogóle katolikiem?

Też mnie to zadziwia, ale widać to coraz bardziej powszechne. Wydaje mi sie, ze niejednokrotnie osoby niewierzące goręcej się zastanawiają nad kwestiami religii - nie tylko katolickiej i siłą rzeczy dążą do poznania, podczas, gdy osoby praktykujące z dziada pradziada idą po prostu za ciosem i nie drążą tematu. Mam też oczywiscie w swoim otoczeniu gorliwych katolików, bardzo wierzące osoby, z którymi głęboko się przyjaźnię i które niejednokrotnie wyjaśniają mi wiele kwestii, bo też chętnie wiedzę o swojej wierze zgłębiają.

nie musisz chodzić akurat do TEGO koscioła, jesli osoba proboszcza Cie gorszy i przeszkadza Ci w prowadzeniu życia religijnego, to cóż, chodź na msze gdzie indziej.

nie chodzi o cudowną zmianę poglądów, czy namawianie kogoś do tego, raczej o ukazanie pewnej sytuacji z boku. I mnie osobiście każda taka rozmowa buduje, bo prowadzi do tego, że jeszcze raz zastanawiam się nad swoimi postanowieniami, albo po raz kolejny zaczynam się zagłębiać w temat moich wyborów, uważam, że to ważne. Ważniejsze zapewne niż dyskusja o pryszczach i podkładach do twarzy.
Juz sie poprawaiam. Źle się wyraziłam. Spowiadałam się z tego. Na chwile obecna od pół roku sie nie spowiadam i tym samym nie przyjmuje Komunii Sw. bo żyje w grzechu, mieszkając z Tżtem i zdaje sobie z tego sprawy między innymi dlatego ważny jest dla mnie ślub kościelny bo sakramenty jak spowiedz św i komunia zawsze były dla mnie ważne, a teraz nie moge ich przyjmować. Do 18 roku zycia swiadomie nie opuscilam ani jednej mszy, regularnie chodziłam do spowiedzi, przyjmowałam Komunie itp. Ba, chcialam nawet wstąpic do zakonu. Pozniej wydarzyło sie w moim zyciu cos przez co na jakiś czas zwątpiłam w Boga. Teraz wierze, uwazam sie za katoliczke, chodze do kosciola co jakis czas (nie zawsze co niedziele), modle sie, jestem dobrym czlowiekiem. Jest mi dobrze z tym jak jest i nikomu nic nie do tego, niech kazdy ocenia siebie i wlasna wiare. Juz napisalam, kazdy ma swoje sumienie, innym nic do tego
Aha, nie moge doczekać sie slubu kościelnego, bo chce przysięgać przed moim Bogiem i jest to więź nierozerwalna, w przeciwienstwie do slubu cywilnego (zeby nie było, ze mam cos przeciwko, ale dla mnie,osoby wierzącej, slub cywilny byłby ślubem niepełnym).
Dla mnie temat wiary jest zakonczony

Cytat:
zero, mozna jesc do woli nie no zartuje,śmietankowe srednio 200kcal na 100 g

---------- Dopisano o 13:26 ---------- Poprzedni post napisano o 13:25 ----------

hmm tak dziwinie usadzanie ludzi na przeciwko młodych przy stole... jeszcze sie z tym nigdzie nie spotkałam.
A u nas zawsze sie tak usadza a u Was na przeciwko Młodych nie siedzi nikt?

będę mamą

kierowca od 7.02.2012
pysia1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-11, 13:56   #1971
poznanianka1990
Zakorzenienie

aniuska, ja też byłam pierwszą klientką w Cameoo. Rzeczywiście taka bez życia...
U Warchalewskiej też byłam, babka w porządku, ale tych sukien co ja chciałam zmierzyć to nie było i dała mi dwie inne, ale były bez szału, nawet zdjęć nie robiłam, bo nie było sensu. Więc w sumie byłam tam może z 15 minut, także trudno mi się wypowiedzieć na temat obsługi. Tzn. babka ani nie wciskała, ani nie doradzała, ani w tyłek nie właziła. Dała mi na koniec wizytówkę i zaprosiła, gdy będzie nowa kolekcja.
Ale ja zapewne kupię tamtą co mnie zauroczyła - salon Bonnie&Clyde.

Nasz ślub 16.08.2014

Julcia 4.11.2015 g. 0:09
2740g 52 cm

poznanianka1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-11, 13:58   #1972
pysia1987
Zakorzenienie

GG do pysia1987

Cytat:
Napisane przez aniuska18032 Pokaż wiadomość
Na Głogowskiej, obsługiwała mnie ta sama babka! A jak mi powiedziała ile te salonowe suknie kosztują to myślałam, że padnę! Strasznie zniszczone były, ja wiem, że one są czyszczone ale ona sama powiedziała, że nie wie czy do końca były by czyste
Była miła to fakt ale wydawała się zmęczona swoją pracą a byłam tam wczoraj pierwszą klientką a ta druga, młoda dziewczyna doradzała drugiej klientce, taka żywa była:P

A w salonie u Warchalewskiej byłaś ? Widzę, że są różne opinie, mi nikt w tyłek nie wchodził, nikt mnie nie osaczył a Pani była miła i starała się doradzić, potrafiła powiedzieć, że coś do mnie nie pasuje i słuchała mojego zdania moja siostra i mama nie mogły wyjść z podziwu jej profesjonalizmu a zaznaczę, że byłyśmy tam z małym dzieckiem (moja siostrzenica), której było pełno wszędzie

Jak jesteś zadowolona ze swojej sukni, myślisz o niej i chwyciła Cię za serce to bierz!

Ja mam nadzieję, że z moją będzie można tak zrobić, że będzie moja ale one ją przechowają bo ja nie mam gdzie trzymać takiej sukni ;-/zresztą wolałabym żeby była dopasowywana miesiąc przed ślubem

Sama nie wiem, 519 zł to dla mnie kupa kasy...a ja nie pracuje ;(
No i to 37 na jedną stopę mi bardziej pasowało bo jedną mam troszkę mniejszą a na drugą było mega ciasne...
Z kolei 38 na tej większej stopie było takie z luzem ale nie wiem jak na tej mniejszej szkoda, że nie można wziąć jednego 38 i drugiego 37 :P

Dziękuję
Ja jeszcze nie kupiłam ale jutro planuje zarezerwować a w sobotę już kupić

Okey

Trzeba zaproponować takie rozwiazanie firmom obuwniczym

Cytat:
Napisane przez moniisia90 Pokaż wiadomość
dziewczyny ale gnacie z tymi stronami! nie było mnie kilka dnie i wybaczcie ale... nie ogarniam :P

byłam w piątek na pierwszych przymiarkach i jestem super zadowolona wybrałam sobie jeden typ, który mnie zachwycił i chyba tego będę szukać z drugiej ręki ale chętnie jeszcze coś pójdę przymierzyć, może zmienię zdanie albo... upewnię się w dotychczasowym
W pierwszej cudnie

będę mamą

kierowca od 7.02.2012
pysia1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-11, 14:00   #1973
ana909
Erudycja

Cytat:

w pierwszej najlepiej
Stary 2013-08-11, 14:00   #1974
anannke
Zakorzenienie

Cytat:

ale ci ładnie a jakiego typu będziesz szukać w używanej? to konkretny model jakiś czy ogólnie?

Stary 2013-08-11, 14:03   #1975
poznanianka1990
Zakorzenienie

moniisia90, ja już się wypowiedziałam na poznańskim forum ślubnym - wg mnie 1 i 3, ale lepiej w 3

Nasz ślub 16.08.2014

2740g 52 cm

Stary 2013-08-11, 14:03   #1976
magdalenka_w_86
Zakorzenienie

aniuska Jestem zachwycona Twoją sukienką, bardzo mi się podoba.
Mogę zapytać jaki to model?

velika Czekam na zdjęcia. Czy u Ciebie w T. też są jakieś salony?
Dobrze się czułaś w księżniczce? Ja przy tym 160 cm jakoś nie czuję się w księżniczkach, uważam, że źle wyglądam. Będę celowała w sukienkę w stylu aniuski, a najlepiej z zabudowaną koronką górą.

moniisia Numer jeden bardzo mi się podoba.

Jesteśmy po wieczorze panieńsko-kawalerskim. Wróciłam rozdygotana. Nie było zabaw, wygłupów. Było morze alkoholu i łzy.
Mama przyjaciółki miesiąc temu dowiedziała się o nowotworze. Jest właśnie po chemii, bez włosów, bez rzęs, słaba i wszyscy załamani. Chcieli odwołać ślub, ale mama się nie zgodziła. Przyjaciółka schudła ogromnie. Waży mniej niż ja, chociaż jest o wiele wiele wyższa. Ślub za tydzień, a kiecka jeszcze mega do wszycia.
Życie jest takie przewrotne, nie było żadnych sygnałów, a wszystko stało się tak nagle. Przyjaciółka jest załamana i nie wiem, jaka atmosfera będzie na weselu. Nie je w ogóle...

Jutro jadę z ciocią do Poznania na mierzenie. Byłam tylko u p. Warchalewskiej. Mamy cały dzień, zobaczymy ile uda mi się przymierzyć.
Jakie salony polecacie w Poznaniu?

UWAGA! 300 ddś

2014

Edytowane przez magdalenka_w_86
Czas edycji: 2013-08-11 o 14:10
magdalenka_w_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-11, 14:04   #1977
tinyheart
Rozeznanie

Cytat:

Pierwsza najladniejsza a w drugiej kolejnosci druga

You're all I ever wanted
I didn't see how it could change
That something was missing until today
tinyheart jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-11, 14:06   #1978
ana909
Erudycja

Cytat:
A u nas ciepło

Mnie się nie podobają pokrowce dla Pm i ta szmata za nimi wisząca z tym sercem. Jak dla mnie strasznie to wygląda ale wiadomo, kazdemu podoba sięcoś innego

Juz sie poprawaiam. Źle się wyraziłam. Spowiadałam się z tego. Na chwile obecna od pół roku sie nie spowiadam i tym samym nie przyjmuje Komunii Sw. bo żyje w grzechu, mieszkając z Tżtem i zdaje sobie z tego sprawy między innymi dlatego ważny jest dla mnie ślub kościelny bo sakramenty jak spowiedz św i komunia zawsze były dla mnie ważne, a teraz nie moge ich przyjmować. Do 18 roku zycia swiadomie nie opuscilam ani jednej mszy, regularnie chodziłam do spowiedzi, przyjmowałam Komunie itp. Ba, chcialam nawet wstąpic do zakonu. Pozniej wydarzyło sie w moim zyciu cos przez co na jakiś czas zwątpiłam w Boga. Teraz wierze, uwazam sie za katoliczke, chodze do kosciola co jakis czas (nie zawsze co niedziele), modle sie, jestem dobrym czlowiekiem. Jest mi dobrze z tym jak jest i nikomu nic nie do tego, niech kazdy ocenia siebie i wlasna wiare. Juz napisalam, kazdy ma swoje sumienie, innym nic do tego
Aha, nie moge doczekać sie slubu kościelnego, bo chce przysięgać przed moim Bogiem i jest to więź nierozerwalna, w przeciwienstwie do slubu cywilnego (zeby nie było, ze mam cos przeciwko, ale dla mnie,osoby wierzącej, slub cywilny byłby ślubem niepełnym).
Dla mnie temat wiary jest zakonczony

A u nas zawsze sie tak usadza a u Was na przeciwko Młodych nie siedzi nikt?
no wlasnie nie, chyba ze młodzi siedza na rowni z goścmi, przy zwyczajnych stołach. Ale ma to swoje plusy i minusy. Jesli stol młodych jest ustawiony inaczej niz wszystkie, wtedy siedzą przy nich tylko młodzi i swiadkowie, z widokiem na cała reszte.

https://www.google.pl/search?q=sala+...2F%3B750%3B498

u nas jest jeszcze przejscie miedzy stołami mlodych a gości. Ale strona mojej sali nie działa ;/ i nie moge pokazac u siebie
Stary 2013-08-11, 14:08   #1979
poznanianka1990
Zakorzenienie

magdalenka, umówiłaś się do jakiś salonów czy nie?

Nasz ślub 16.08.2014

2740g 52 cm

Stary 2013-08-11, 14:09   #1980
magdalenka_w_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez poznanianka1990 Pokaż wiadomość
magdalenka, umówiłaś się do jakiś salonów czy nie?
No właśnie nie. Do Warchalewskiej się nie umawiałam i pani fajnie nas przyjęła i poświęciła dużo czasu.

2014

magdalenka_w_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości