Pierś do przodu i powaga - w noc poślubną będę naga! PM2014 cz.17 - Strona 75 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-08-12, 09:46   #2221
ana909
Erudycja

Dot.: Pierś do przodu i powaga - w noc poślubną będę naga! PM2014 cz.17

idę robić skalpel.... trzymajcie kciuki bo tak mnie miesnie bolą ze wątpie ze wytrwam...
Stary 2013-08-12, 09:47   #2222
moniczka_90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez namisek1990 Pokaż wiadomość
Dzień dobry!!!!

Witam w kolejną nieprzespaną noc i po koszmarach :/

Do tych, które tak kurczowo trzymają się wiary kilka pytań: jecie mięso w środy i w piątki?(tak w środy także powinno się pościć) Według kościoła post przez cały rok a jedynie ścisły w Wielki Post;] ciekawa jestem czy tego przestrzegnacie (pewnie padnie, że żalezy to od regionu Polski- ale to nie prawda) poza tym podczas krojenia chleba trzeba zrobić nad nim znak krzyża, czy przed KAŻDYM posiłkiem się modlisz? Czy wsiadając do samochodu modlisz się o szczęśliwą podróż?Przechodzą koło kapliczki i kościoła przeżegnasz się?- to są zwyczaje Kościoła Katolickiego. Czy Bóg jest na pierwszym miejscu? Nie ma katolików, którzy są idealni, nie ma ludzi, którzy ze wszystkim zgadzają się w 100%. To tak jak w miłości, kocha sie swoją matkę, ale ile razy w dzieciństwie w głowie była myśl: nie lubię Cię? Krzywdzisz mnie?
ooo ! to akurat robię ale i tak okazuje się, ze nie jestem katoliczką bo wyznaję zasadę "sex, drugs &rock'n'roll" także tego...
moniczka_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-12, 09:53   #2223
say-hello
Zakorzenienie

trzymam kciuki za wszystkie ćwiczące

sama dzisiaj też będę ćwiczyć wieczorkiem

i uwaga.... tż chyba robi mi niespodziankę i szykuje wyjazd do Chorwacji... wczoraj rozmawiał z kolegą, pojechalibyśmy w 4 osoby jednym autem, wzięlibyśmy jeden wspólny domek więc koszty nie byłyby wysokie oby to się udało!
say-hello jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-12, 09:56   #2224
namisek1990
Wtajemniczenie

GG do namisek1990

Proszę sobie poczytać Katechizm Kościoła Katolickiego.
Często padam tam słowo POWINIEN

dla tych, które nie znają znaczenia słowa:

"czasownik modalny, ułomny, nieprzechodni (1.1) wyrażający coś, co warto, żeby podmiot zrobił(1.2) musieć(1.3) wyrażający coś, czego mówiący spodziewa się po podmiocie"

Kościół nie jest rystrykcyjny jak W ISLAMIE!!!!
Nawet Jezus mówił o tym, że ludzie są grzeszni a Bóg jest miłosierny i kocha swoje dzieci. Od tego jest spowiedź!!! Sakrament!!! Nawet jeśli człowiek jest grzesznikiem nie można go potępiać. Dlatego nie ma słowa: MUSI - które oznacza rozkaz, ale POWINIEN czyli, to co napisałam powyżej. Gdyby miał być to tylko rozkaz to było by słowo Musisz, a nie to, które ma aż trzy znaczenia.

Podobnie jak interpretacja Biblii nie jest dosłowna (bo jak z Kaina i Abla miały być kolejne pokolenia skoro innych ludzi nie było, a gdyby byli było by to kazirodztwo?).

Gdyby człowiek był idealny, był by Bogiem. Poza tym życie nas uczy, po to je dał nam Bóg, i wolną wolę, aby człowiek mógł się przekonać jak żyć z Bogiem lub bez niego.

Edytowane przez namisek1990
Czas edycji: 2013-08-12 o 09:59
namisek1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-12, 10:01   #2225
tinyheart
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pysia1987 Pokaż wiadomość

Z tymi aborcaji w SE jakaś masakra nawet moze dobrze, ze w Polsce to nielegalne jest choc faktycznie po gwalcie i w razie choroby dziecka to jest jakieś rozwiązanie. Nie mówie, ze dobre, bo w takich trudnych sytuacjach ciezko o jakieś dobre rozwiązanie, ale z dwojga złego... Ja przyznaje się oficjalnie, że nie wiem czy dałabym rade wychowac chore dziecko. Do tego trzeba mieć bardzo silną psychike i najlepiej duze srodki pieniezne, zeby stosowac odpowiednie leczenie, rehabilitacje itp. Nie każdy da sobie z tym rade psychicznie, fizycznie i finansowo. Ale z drugiej strony nigdy nie usunęłabym zdrowego dziecka nie wyobrażam sobie tego. Trzeba nie mieć serca. Lepiej urodzić i zostawić w szpitalu, albo oddć do jakiegoś okienka życia. Jest tyle par, ktore nie moga mieć dzieci, a o tym marzą
No fajnie to z nimi nie jest. Ale powinny byc tez przymusowe dla matek ponizej 16 roku zycia ktore wiadomo, ze sobie nie poradza. Byla, ba jest taka 14latka teraz juz 18latka ktora zaszla w ciaze z 19 letnim chlopakiem, miala mieszana diagnoze psychiatryczna borderline, depresja i aspberger. Uwazam, ze powinna zostac zmuszona do aborcji.. ale nie, zaczela prowadzic bloga setki 11 i 12 latek tez chcialy byc mamusiami. Coreczka urodzila sie zdrowa ale ona sobie kompletnie nie dawala rady, w wieku 05, roku mala zwiedzila 4 rodziny zastepcze nim trafila pod opieke nie zbyt ogarnietego ojca.. serio wiem, ze sa i dojrzale osoby ale powinno to byc oceniane, ta mala dziewczynka nie ma szans na fajne i udane zycie

---------- Dopisano o 10:01 ---------- Poprzedni post napisano o 10:00 ----------

Cytat:
Napisane przez ana909 Pokaż wiadomość
idę robić skalpel.... trzymajcie kciuki bo tak mnie miesnie bolą ze wątpie ze wytrwam...
trzymam mocno kciuki, daj znac jak poszlo

You're all I ever wanted
I didn't see how it could change
That something was missing until today
tinyheart jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-12, 10:03   #2226
aniuska18032
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez say-hello Pokaż wiadomość
widzę, że jak zaczął się tydzień pracy, to od razu większy ruch na wątku dziewczyny, do roboty, a nie wizaż przeglądać! żartuję sama właśnie sobie kawkę popijam i nadrabiam zaległości wizażowe ale już zaraz zabieram się do pracy.

dzisiaj pójdziemy na rozmowę z menadżerką dot. tych dekoracji.
i zaraz powysyłam obiecane pw ze zdjęciami sali
Sala mi się podoba natomiast jeśli chodzi o dekorację to może porozmawiaj z menedżerką sali ? Czy planujesz wynająć dekoratorkę ? Bo sala i budynek mi się podobają bardzo

Cytat:

i uwaga.... tż chyba robi mi niespodziankę i szykuje wyjazd do Chorwacji... wczoraj rozmawiał z kolegą, pojechalibyśmy w 4 osoby jednym autem, wzięlibyśmy jeden wspólny domek więc koszty nie byłyby wysokie oby to się udało!

Oo super! Zazdroszczę trzymam kciuki za wyjazd!
A ja poćwiczyłam i zaraz trzeba na zakupy jechać

Zaręczczeni od listopada 2011

Nasz Wielki Dzień - 30.08.2014

Fotografia Anna Kolebuk
aniuska18032 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-12, 10:04   #2227
namisek1990
Wtajemniczenie

GG do namisek1990

i jeszcze od siebie powiem jedno: jest takie słowo TOLERANCJA! Szczególnie dla poglądów innych!!!! )) Nie neguję niczyjego zdania, ani wiary, możecie dla mnie wierzyć i w latającego potwora spagetti! Ważne by być dobrym człowiekiem, odróżniać dobro od zła i wyznawać uniwersalne wartości- te zarówno wśród ludzi niewierzących jak poszanowanie życia, prywatności i godności ludzkiej jak i te, które zawarte sa w PIŚMIE ŚWIĘTYM (tam, zawarte są właśnie te same uniwersalne wartości).
Stary 2013-08-12, 10:04   #2228
kroooliczek89
Zakorzenienie

GG do kroooliczek89

Cytat:

To co to za niespodzianka, jak Ty wszystko wiesz ?

Razem od 27.06.2008r
Zaręczeni: 25.05.2012r
Wedding
kroooliczek89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-12, 10:07   #2229
say-hello
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aniuska18032 Pokaż wiadomość
Sala mi się podoba natomiast jeśli chodzi o dekorację to może porozmawiaj z menedżerką sali ? Czy planujesz wynająć dekoratorkę ? Bo sala i budynek mi się podobają bardzo

Oo super! Zazdroszczę trzymam kciuki za wyjazd!
A ja poćwiczyłam i zaraz trzeba na zakupy jechać
dzisiaj będę rozmawiać z menadżerką. dekoracje sali mamy w cenie i wykonuje ją właśnie ta menadżerka. możemy wybrać kwiaty i kolor przewodni, do tego można za 500zł zamówić większą ilość kwiatów. w najgorszym wypadku sama dokupię choinkowych światełek i powieszę za stołem młodych, do tego może jakieś papierowe kule plus ta większa ilość kwiatów i jakoś to będzie wyglądać
dziękuję

Cytat:
Napisane przez kroooliczek89 Pokaż wiadomość
To co to za niespodzianka, jak Ty wszystko wiesz ?
hihi wczoraj wieczorem rozmawiał z kolegą, kiedy ja już sobie leżałam w łóżku chyba myślał, że śpię ale dzisiaj go zapytam, co to za plany
Stary 2013-08-12, 10:08   #2230
justynkie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez tinyheart Pokaż wiadomość
No fajnie to z nimi nie jest. Ale powinny byc tez przymusowe dla matek ponizej 16 roku zycia ktore wiadomo, ze sobie nie poradza. Byla, ba jest taka 14latka teraz juz 18latka ktora zaszla w ciaze z 19 letnim chlopakiem, miala mieszana diagnoze psychiatryczna borderline, depresja i aspberger. Uwazam, ze powinna zostac zmuszona do aborcji.. ale nie, zaczela prowadzic bloga setki 11 i 12 latek tez chcialy byc mamusiami. Coreczka urodzila sie zdrowa ale ona sobie kompletnie nie dawala rady, w wieku 05, roku mala zwiedzila 4 rodziny zastepcze nim trafila pod opieke nie zbyt ogarnietego ojca.. serio wiem, ze sa i dojrzale osoby ale powinno to byc oceniane, ta mala dziewczynka nie ma szans na fajne i udane zycie

---------- Dopisano o 10:01 ---------- Poprzedni post napisano o 10:00 ----------

trzymam mocno kciuki, daj znac jak poszlo
Z tym się nie zgadzam. Powinna być edukacja młodzieży a w zasadzie dzieci. To nie jest normalne że 15 latka zachodzi w ciążę a jeśli legalnie mogłyby te ciąże usuwać to byłoby ich jeszcze więcej...
Większość nastolatek które mają dzieci w takim wieku, pochodzi z patologicznych rodzin i wiadomo że same nie wychowają tego dziecka tak jak powinny, a na rodzinę też nie mają co liczyć.

justynkie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-12, 10:09   #2231
anka1897
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez moniisia90 Pokaż wiadomość
dziewczyny ale gnacie z tymi stronami! nie było mnie kilka dnie i wybaczcie ale... nie ogarniam :P

byłam w piątek na pierwszych przymiarkach i jestem super zadowolona wybrałam sobie jeden typ, który mnie zachwycił i chyba tego będę szukać z drugiej ręki ale chętnie jeszcze coś pójdę przymierzyć, może zmienię zdanie albo... upewnię się w dotychczasowym
w drugiej wyglądasz pięknie
W jakim salonie mierzyłaś sukienkę? Kolekcja 2013 czy 2014?

Cytat:
Dziewczyny!
Znalazłam moją suknię!!!
Jednak nie będę szyła bo w podobnej cenie mam salonową suknię, będzie dopasowana na mnie. W poniedziałek dzwonię i ją rezerwuję a w sobotę podpiszę umowę miała być trochę inna ale....czułam WOW, byłam wzruszona i bardzo się sobie podobałam, w żadnej innej tego nie było, a to za cięzko a to za dużo wszystkiego...a w tej czułam się wyjątkowa. Wrzucam fotki, oczywiście suknia za duża bo to rozmiar 38
Pani, która mnie obsługiwała była świetna a suknia praktycznie wygląda jak nowiutka, będzie czyszczona i prasowana i oczywiście dopasują ją do mnie
Mam nadzieję, że Wam się spodobam w tej sukni . Będę robiła pewne modyfikacje z trenem
Znalazłam też buty, który raczej kupię, firmy La Boda

PS: Na zdjęciach tego nie widac ale bardzo ładnie podkreślała moją talię, będę miała do niej różową wstążkę związaną w kokardę, to co jest na zdjęciach było tylko do sprawdzenia czy kokarda i pasek będą pasowały
Cytat:
Napisane przez velika Pokaż wiadomość
mam
wyglądacie R E W E L A C Y J N I E z takimi figurami nie ma się co dziwić

weekend minął naukowo - w najbliższym czasie będzie to standard

miałam koszmar w nocy - śniło mi się, że kupiłam suknię na wesele - Nablę, ale okazało się że to nie jest ta jedyna, wymarzona W dodatku miała zdeformowane koło a reklamacji nie uwzględnili bo tak musi być

Próbuję namówić D. na wyjazd TUTAJ

Aniołek 10 tc [*] 22.11.2019 r.

anka1897 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-12, 10:09   #2232
aniuska18032
Zakorzenienie

Suknia jest już zarezerwowana dla mnie i w sobotę będzie moja jestem taka szczęśliwa w tym momencie, że zaraz zacznę skakać z radości!!

Fotografia Anna Kolebuk
Stary 2013-08-12, 10:09   #2233
justynkie
Wtajemniczenie

namisek1990 w pełni się z Tobą zgadzam!

Stary 2013-08-12, 10:10   #2234
say-hello
Zakorzenienie

Cytat:
Suknia jest już zarezerwowana dla mnie i w sobotę będzie moja jestem taka szczęśliwa w tym momencie, że zaraz zacznę skakać z radości!!
cieszę się razem z Tobą
Stary 2013-08-12, 10:10   #2235
Isusia91
Raczkowanie

Witam się po cudownym weekendzie w Kazimierzu Dolnym
Mam do nadrobienia trochę stron, więc zaraz się za to zabieram
Stary 2013-08-12, 10:11   #2236
justynkie
Wtajemniczenie

Cytat:
Super, gratuluję!
Zapomniałam napisać że wyglądasz w niej świetnie!

Velika w swojej też

Zazdroszczę Wam...

Stary 2013-08-12, 10:12   #2237
niulka_1985
Zadomowienie

Cytat:
dzisiaj będę rozmawiać z menadżerką. dekoracje sali mamy w cenie i wykonuje ją właśnie ta menadżerka. możemy wybrać kwiaty i kolor przewodni, do tego można za 500zł zamówić większą ilość kwiatów. w najgorszym wypadku sama dokupię choinkowych światełek i powieszę za stołem młodych, do tego może jakieś papierowe kule plus ta większa ilość kwiatów i jakoś to będzie wyglądać
dziękuję
Może coś takiego: http://allegro.pl/listing/listing.ph...category-74176
niulka_1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-12, 10:13   #2238
kroooliczek89
Zakorzenienie

GG do kroooliczek89

A mi się dzisiaj śniło że umarłam :/
Że badanie pokazało że to nawrót, ale było już za późno :/ Umarłam w szpitalu, a TŻ-ta nawet przy mnie nie było wtedy, bo musiał zarabiać na leczenie

Razem od 27.06.2008r
Zaręczeni: 25.05.2012r
Wedding
kroooliczek89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-12, 10:13   #2239
moniczka_90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justynkie Pokaż wiadomość
Z tym się nie zgadzam. Powinna być edukacja młodzieży a w zasadzie dzieci. To nie jest normalne że 15 latka zachodzi w ciążę a jeśli legalnie mogłyby te ciąże usuwać to byłoby ich jeszcze więcej...
Większość nastolatek które mają dzieci w takim wieku, pochodzi z patologicznych rodzin i wiadomo że same nie wychowają tego dziecka tak jak powinny, a na rodzinę też nie mają co liczyć.
bez jaj, od podstawówki mamy biologię i wychowanie do życia w rodzinie więc edukacja jest (przynajmniej za moich czasów była, nie wiem jak teraz jest) tylko te dzieci teraz jakieś takie nieogarnięte
Stary 2013-08-12, 10:14   #2240
Paulina170
Raczkowanie

Cześć dziewczyny!
Weekend w pracy a tu tyle stron doszło, że czytałam pobieżnie bo bym nie nadrobiła. W tym tygodniu planujemy wybrać się z TŻ obejrzeć salę, która ma terminy jakie nas interesują i słyszałam o niej dobre opinie. Na zdjęciach wygląda fajnie ale wiadomo, że zdjęcia to nie wszystko. jak już to zaklepiemy to już chyba pójdzie z górki, prawda? ( proszę, powiedzcie, że tak )
Poza tym też zaczynam się ruszać i ćwiczyć, ponieważ ważyłam się i nie jest za fajnie. Zresztą patrząc na ciało też dramat...
tak więc wszystkim ćwiczącym również życzę powodzenia!
Paulina170 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-12, 10:18   #2241
Panna Izabela
Zakorzenienie

Nie dam rady Was nadrobić... Za bardzo szalejecie, a to tylko 2 dni

Cytat:
Napisane przez moniczka_90 Pokaż wiadomość
wiadomo, ze nie ma co uogólniać ale z doświadczenia powiem, ze Ci z bardzo krótkim stażem przedślubnym jak ktoś wychodzi za mąż po roku czy 2 to tak się to kończy no ale nie uogólniam, po prostu mam takie zdanie i doświadczenie wśród znajomych dlatego tak mówię
A ja mam inne doświadczenia - właśnie Ci z dłuższym stażem przedślubnym się rozstają (albo zrywają zaręczyny).. Ale przypadki są różne

Cytat:
Napisane przez czekooczekolada Pokaż wiadomość
moi rodzice mieszkają od slubu z rodzicami, tzn juz tylko mamą taty, i mimo że moja mama nie rozmawia w ogóle z babcią, zyja z tata juz ze soba 26 lat i sie nie rozwiedli
Rodzice TŻa mieszkają z rodzicami mamy TŻa, gdzie oni zajmują salon, dziadkowie jeden pokój, a dzieciaki trzeci pokój (dwie siostry+ wcześniej TŻ).

Cytat:
Napisane przez alloffkowa Pokaż wiadomość
u nas tak samo, już z automatu wiem co mi narozrabia w pokoju
dużo przeszliśmy, chyba nic nie jest już w stanie nas zaskoczyć
Żebyś się nie zdziwiła, jak wiele sytuacji może Was jeszcze zaskoczyć...

Cytat:
ooo rany od 6:30 mam na glowie siostrzenice (tę od noszenia obrączek) i juz nie daje rady... dwie godziny jeszcze spalysmy a potem... caly czas trzeba skupiac na niej uwage, zrobic kanapke, dac pic, pomoc sie przebrac, jeczy ze chce na plac zabaw (leje za oknem) albo ze chce grac na komputerze (mimo ze co minute mnie wola bo nie wie co i jak nacisnac, ma 4 lata ;/) siostra mi ją podrzucila bo nie miala z kim zostawić jej dzisiaj a ja akurat musialam dzisiaj wyszorowac cale mieszkanie bo juz patrzec nie moglam, a ta mala ciągle mi jeczy i placze i wola ciociu ciociu ciociu ciociu... ohh zeby moje dziecko bylo badziej samodzielne. A teraz mi placze na ramieniu bo ona chce grac. Albo jęczy czemu ja ciagle sprzątam... Jak wytlumaczyc dziecku zeby zrozumialo dlaczego sie sprząta?!
Ja cały weekend miałam swojego 4-letniego brata na głowie (17 lat młodszy)..

Cytat:
Napisane przez mysza93 Pokaż wiadomość
ja jestem dokładnie z Łochowa a mój Przyszły mieszka troszkę dalej
Mam do Łochowa jakieś 30km, i mój tata tam pracuje

Cytat:
Napisane przez Ad rem Pokaż wiadomość
Ślubujemy w tym samym dniu!
30.08.???

Cytat:
Napisane przez czekooczekolada Pokaż wiadomość
ja też już bym chciała ale czasami jeszcze mam mysli które mnie stopują

odnosnie jedynakow - ja sie ciesze ze mam siostre, chociaz bywało jak to bywało, kłótnie i ostre wymiany zdan, ale jednak dobrze jest miec rodzenstwo mój tż ma czworo
Ja mam trzech braci

Cytat:
Dlatego, ze boi sie, ze trafi na dziecko z patalogicznej rodziny ktore jak skonczy 14 lat to nas zadzga nozem w nocy :P
Ja mam brata z domu dziecka (jesteśmy rodziną zastępczą), ma 11 lat, więc do "magicznej" 14 niedaleko, a jednak się nie boję, że mnie zadźga... Sorki, ale takie żarty dla mnie mało zabawne (o ile to w ogóle żarty), to nie wina tych dzieci, że mają takie geny, poza tym "dźgania" się genetycznie nie przekazuje, ew. skłonności do picia czy coś.

http://www.suwaczek.pl/cache/97014df637.png

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Panna Izabela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-12, 10:20   #2242
namisek1990
Wtajemniczenie

GG do namisek1990

aniuska18032

Super!!!!!!!!!!!!!!!!!

Isusia91

Fajnie, że wyjazd się udał poznałaś jedno z moich ukochanych miejsc! <3

anka1897
O sama bym pojechała! Trzymam kciuki żebyś go namówiła!

say-hello
o proszę żeby mój był taki pomysłowy ...

kroooliczek89
sen mara Bóg wiara sny ponoć czyta się odwrotnie. Mnie się wczoraj śniło, że zęby mi wypadły wszystkie , a dziś, że uciekałam przed czymś przez pola i potem dom wentylacją...rowerem xD

Jadę dziś oglądać regał dębowy do sypialni za... uwaga....... 600zł! Ma jedynie zamek zepsuty w barku i przetarty róg, ale renowacja tego dużo kosztować nie będzie ).

Proszę Was nie wchodźmy na tematy, które mogą nas poróżnić. Nie ma gorszych i lepszych ludzi. Mamy wspólne marzenia i cele (nawet to odchodzanie: żadna nie śmieje się z drugiej! Liczy się wsparcie). Jeżeli pojawia się temat dość kontrowersyjny to próbujmy go tak przedstawiac by nie ranić drugiej osoby .
Ja jestem człowiekiem zdobywającym bagaż życiowy- na swoim koncie mam już dużo choć mam lat ile mam i fakt, że gdyby nie wiara a przede wszystkim rodzina nie poradziłabym sobie. Dziękuję za opinię. Jeżeli ktos ze mną się nie zgadza to, to szanuję!

Edytowane przez namisek1990
Czas edycji: 2013-08-12 o 10:22
namisek1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-12, 10:21   #2243
justynkie
Wtajemniczenie

Cytat:
bez jaj, od podstawówki mamy biologię i wychowanie do życia w rodzinie więc edukacja jest (przynajmniej za moich czasów była, nie wiem jak teraz jest) tylko te dzieci teraz jakieś takie nieogarnięte
Tak, mamy, ale u mnie nigdy te zajęcia nie był prowadzone na 100%. Każdy nauczyciel wstydził się używać magicznego słowa "seks". Były filmy o układach rozrodczych, ale czy było o antykoncepcji? O konsekwencji pewnych zabaw w słoneczka itp? Każdy boi się że przekroczy granice przyzwoitości, że przynoszenie prezerwatyw na zajęcia wywoła zgorszenie wśród rodziców, że ich 13-letnie dzieci uczestniczą w takich zajęciach. Ale nikt nie pomyśli o tym że te 13-letnie dzieci są już zdolne do współżycia.
Poziom nauczania w naszych szkołach jest minimalny jeśli chodzi o uświadamianie.
Chyba że coś się zmieniło, ja kończyłam szkołę jakiś czas temu.

Na podsumowanie: syn kolegi z pracy ma 15 lat i kończy gimnazjum. Gdy wyjeżdżał na obóz, kolega zaczął z nim rozmowę o seksie itd. Na co dzieciak: oj tato, od jednego razu się dziecka nie zrobi...

Stary 2013-08-12, 10:22   #2244
say-hello
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niulka_1985 Pokaż wiadomość
ooo właśnie! dziękuję za link, zapisuję
Stary 2013-08-12, 10:23   #2245
aniuska18032
Zakorzenienie

Cytat:
dziękuję

No to fajnie, napewno ugadacie wszystko jak będziecie chcieli i sala będzie wyglądała obłędnie! naprawdę bardzo ładna jest

Cytat:
cieszę się razem z Tobą

Cytat:
Super, gratuluję!
Zapomniałam napisać że wyglądasz w niej świetnie!

Velika w swojej też

Zazdroszczę Wam...
Dziękuję

Cytat:
Napisane przez Panna Izabela Pokaż wiadomość

30.08.???

Ja też 30.08

Fotografia Anna Kolebuk
Stary 2013-08-12, 10:25   #2246
justynkie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Panna Izabela Pokaż wiadomość
(...)
Sorki, ale takie żarty dla mnie mało zabawne (o ile to w ogóle żarty), to nie wina tych dzieci, że mają takie geny, poza tym "dźgania" się genetycznie nie przekazuje, ew. skłonności do picia czy coś.
Alkoholizm nie jest dziedziczony.
Ryzyko wystąpienia alkoholizmu jest wyższe u osób wychowanych w takiej rodzinie tylko ze względu na środowisko w jakim ta osoba się wychowała, podświadomie ciągnie ją do tego bo to była norma, takie wzorce itp.
Ale nigdy geny!

Stary 2013-08-12, 10:26   #2247
moniczka_90
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, mamy, ale u mnie nigdy te zajęcia nie był prowadzone na 100%. Każdy nauczyciel wstydził się używać magicznego słowa "seks". Były filmy o układach rozrodczych, ale czy było o antykoncepcji? O konsekwencji pewnych zabaw w słoneczka itp? Każdy boi się że przekroczy granice przyzwoitości, że przynoszenie prezerwatyw na zajęcia wywoła zgorszenie wśród rodziców, że ich 13-letnie dzieci uczestniczą w takich zajęciach. Ale nikt nie pomyśli o tym że te 13-letnie dzieci są już zdolne do współżycia.
Poziom nauczania w naszych szkołach jest minimalny jeśli chodzi o uświadamianie.

Na podsumowanie: syn kolegi z pracy ma 15 lat i kończy gimnazjum. Gdy wyjeżdżał na obóz, kolega zaczął z nim rozmowę o seksie itd. Na co dzieciak: oj tato, od jednego razu się dziecka nie zrobi...
chyba trafiłas na nie takiego nauczyciela po prostu my od podstawówki słyszeliśmy magiczne słowo "seks", "antykoncepcja", "okres" itp. Rodzice się raczej cieszyli, ze ktoś prowadzi takie rozmowy za nich a nauczyciele się nie krępowali tylko na luzie do wszytskiego podchodzili. Ale teraz są inne czasy, to fakt, rodzice są jacyś bardziej przewrazliwienie więc i nauczyciele się inaczej zachowują.
Stary 2013-08-12, 10:27   #2248
Panna Izabela
Zakorzenienie

Cytat:
ooo ! to akurat robię ale i tak okazuje się, ze nie jestem katoliczką bo wyznaję zasadę "sex, drugs &rock'n'roll" także tego...
ja w środy nie poszczę i nie wiem skąd to się wzięło (mam wujka księdza i dwie katechetki w rodzinie i ani razu o tym nie słyszałam), ale poszczę w piątki, przynajmniej się staram na inne pytania jednak mogę odp. twierdząco

Cytat:
No fajnie to z nimi nie jest. Ale powinny byc tez przymusowe dla matek ponizej 16 roku zycia ktore wiadomo, ze sobie nie poradza. Byla, ba jest taka 14latka teraz juz 18latka ktora zaszla w ciaze z 19 letnim chlopakiem, miala mieszana diagnoze psychiatryczna borderline, depresja i aspberger. Uwazam, ze powinna zostac zmuszona do aborcji.. ale nie, zaczela prowadzic bloga setki 11 i 12 latek tez chcialy byc mamusiami. Coreczka urodzila sie zdrowa ale ona sobie kompletnie nie dawala rady, w wieku 05, roku mala zwiedzila 4 rodziny zastepcze nim trafila pod opieke nie zbyt ogarnietego ojca.. serio wiem, ze sa i dojrzale osoby ale powinno to byc oceniane, ta mala dziewczynka nie ma szans na fajne i udane zycie[COLOR="Silver"]
Przymusowa aborcja? Niech seksu nie uprawia, a nie zabija dziecko. Ja aborcję rozumiem tylko w przypadku, gdy zagraża to życiu matki - bo i tu chodzi o życie, i tu. W innych przypadkach można po prostu oddać dziecko do okna życia czy domu dziecka, niech wychowują go Ci, którzy nie mogą mieć dzieci a tego pragną. Ale to moje zdanie, ja po prostu nie akceptuję aborcji i takie mam prawo

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Stary 2013-08-12, 10:31   #2249
czekooczekolada
Zakorzenienie

Cytat:
wytrwasz ! ja wytrwalam killera, a zakwasy juz troche znikły, bo wczoraj mialam dzien bez ale dałam rade, chociaz i tak caly czas jest ciezko..

Cytat:
Napisane przez kroooliczek89 Pokaż wiadomość
A mi się dzisiaj śniło że umarłam :/
Że badanie pokazało że to nawrót, ale było już za późno :/ Umarłam w szpitalu, a TŻ-ta nawet przy mnie nie było wtedy, bo musiał zarabiać na leczenie
Boże co za sen !!
a wiesz, ze podobno jak sie sni komus ze ktos umarl, tzn ze ebdzie długo żył?

Life doesn't give you people that you want, it gives you the people that you need.
🤍

Stary 2013-08-12, 10:33   #2250
Panna Izabela
Zakorzenienie

Cytat:
Alkoholizm nie jest dziedziczony.
Ryzyko wystąpienia alkoholizmu jest wyższe u osób wychowanych w takiej rodzinie tylko ze względu na środowisko w jakim ta osoba się wychowała, podświadomie ciągnie ją do tego bo to była norma, takie wzorce itp.
Ale nigdy geny!
Nie chodziło mi o dziedziczenie, źle napisałam Ale i są przypadki, gdy dziecko nie wychowuje się w patologii, a i tak go ciągnie i "coś jest nie tak" z nim, ale być może to przez np. to, że kobieta piła w ciąży (to przecież ma wpływ na dziecko). Nie wiem, nie znam się, no i pomińmy ten temat Chodziło mi głównie o to, że dziecko nie zadźga nikogo, bo miało patologicznych rodziców

Cytat:

Ja o słoneczku słyszałam w 2 czy 3 klasie LO dopiero, a wcześniej uczyłam się tylko o okresie :/

Cytat:
Ja też 30.08
Fajnie

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości