|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1381 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2
sto lat dla chłopaków
![]() hmm nie mam Cię w przyjaciołach Zaprosiłam
|
#1383 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2
super foty
![]() Cytat:
żadne tam zasypianie ze mną na łóżku czy na rękach ![]() też tak robiłam to byłam tylko skopana, wyszarpana za włosy, pogryziona, tudzież obrywałam zabawkami ![]() więc teraz jak się budzi to wstaję z nim i już ![]() Cytat:
chociaż i tak nie powinnam narzekać bo Jan zazwyczaj koło 7.30 wstaje ![]() a idzie spać koło 19.30/20, my po 23 najwcześniej do tego czasu z naszego łóżka spadłby 94823094232 razy ![]() jak widzę co w tym swoim łóżeczku wyprawia |
||
|
|
|
#1384 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A teraz "budzi" się (nie budzi się tak do końca, tylko zaczyna się wiercić i szuka cyca żeby dalej spać) dużo częściej. W sumie bym chciała ją przenieść do łóżeczka, ale nie mam pojęcia jak to zrobić. A jakoś mnie odpycha od robienia czegoś co się wiąże z długim płaczem. A przestawić dziecka nie idzie pewnie bezboleśnie....Dzika, Ty miałaś próbować i jak? Teraz trochę żałuję, że nie odkładałam jej do łóżeczka po karmieniu ---------- Dopisano o 18:30 ---------- Poprzedni post napisano o 18:29 ---------- dlatego też nie wyobrażam sobie odstawienia od piersi, skoro ona potrzebuje jej do zaśnięcia w nocy. Będzie pewnie mega stres ---------- Dopisano o 18:37 ---------- Poprzedni post napisano o 18:30 ---------- niektóre z Was mają to wszystko jakoś ułożone, a u nas same jakieś złe przyzwyczajenia (dużo noszenia na rękach, niechęć do leżenia na brzuchu, nie spanie w łóżeczku, brak jakiegokolwiek schematu dnia, częste "wybudzanie" się, żeby tylko chwycić cyca). To wszystko sprawia, że nie chcę mieć więcej dzieci, bo jestem bardzo zmęczona (wstawanie raz czy dwa w nocy to pikuś) mimo, że nie wstaję do małej w nocy to jednak się wybudzam za każdym razem. Nieraz nie zdążę zasnąć ponownie a ona znów sie wierci. A zawsze chciałam mieć dwójkę dzieci..
|
|
#1385 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i włączoną lampkę ale mąż stwierdził żem głupia i kazał wyłączyć i zaraz po porodzie Janowi kilka razy zdarzyło się zasnąć na moim brzuchu i szczerze mówiąc myślałam że tak musi ![]() mąż się dopiero wziął jak zwykle i kazał mi kłaść do łóżeczka żeby spał sam pierwszą noc usypiał 2h każdy kolejny dzień krócej to trwało i codziennie ten sam rytuał - bajka - buziak i wychodzę ![]() na pewno początkowo będzie wam ciężko ale pewnie wszystko da się jakoś ogarnąć teraz już sobie nic nie wyrzucaj, matką zostałaś pierwszy raz, masz prawo popełniać błędy i uczyć się na nich teraz możesz tylko powoli próbować zmienić to co ci przeszkadzaco do kolejnego dziecka - pamiętaj że masz już doświadczenie no i każde dziecko jest inne ![]() ---------- Dopisano o 18:51 ---------- Poprzedni post napisano o 18:50 ---------- dziewczyny w lidlu będą ciuszki dla dzieci ![]() http://www.lidl-pageflip.com/pl.html?kid=XsKvxw |
|
|
|
|
#1386 | |
|
Zadomowienie
|
Hej!
100 latek dla Jana i Adasia! ale dyskusja o spaniu ![]() to tez sie dolacze ![]() u nas wyglada to tak: z racji karmienia cycem Czarus spi tylko ze mna, bo tak jest mi najwygodniej, nie musze wstawac ale jakos od ponad tyg zaczynam go przyzwyczajac do lozeczka, ladnie sam zasypia, ale po kilku godzinach musze go brac do siebie, bo jeczy i sie kreci no i cyca chce moze to dlatego, ze ida nam zabki btw przebila sie lewa jedynka i w natarciu teraz prawa ale zauwazylam, ze cyca w nocy juz tak duzo nie ciagnie jak kiedys, ze 2 razy w nocy uda mi sie go woda oszukac, ale nad ranem musi byc juz cycus jak dla mnie to moglby spac ze mna do kiedy by tylko chcial, ale jednak lozeczko bezpieczniejsze przeraza mnie wizja, ze np, ja wstane, a on bedzie jeszcze spal, a pozniej nie uslysze jak sie obudzi i spadnie z lozka ---------- Dopisano o 19:02 ---------- Poprzedni post napisano o 19:01 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#1387 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A część rzeczy to dzięki forum. Myślę, że my tu nawzajem się motywujemy. |
|
|
|
|
#1388 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() sto lat i zdrówka dla chłopaków ![]() Cytat:
![]() jakoś mi się to kłóci ![]() ja sprzedaję właśnie mojego ergo i rozmyślam intensywnie nad mt (wiązanym)Cytat:
u mnie się zbliża pierwsza noc bez dziecka, bo w sobote idę na wieczór pańieński. I albo się odciągnę, albo kupię porcję mm. Na wszelki wypadek, jakby był ryk. A jak będzie nudno, to mam pretekst żeby wrócić ![]() bosko najlepsza ostatnia fotka z fryzem na słoneczko ![]() a czemu te zdj takie malutkie, nie widać was za dokładnie ![]() A jak masz wątpliwości to zrób jak radzą dziewczyny - idź do fizjoterapeuty i popros o fachową ocenę. Cytat:
wyobraziłam to sobie ![]() ![]()
|
|
#1389 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
odciągała przez jakiś czas i mroziła
|
|
|
|
|
#1390 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale serio moja tak robi. Opiera się o mnie jak leżę i przeskakuje jak żabka - oczywiście na główkę. Jak jest na kanapie to muszę mieć ją w zasięgu rąk, bo robi nagłe zwroty akcji i jest szybsza ode mnie. O zostawieniu jej samej na kanapie to nawet nie myślę. Cytat:
|
||
|
|
|
#1391 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#1392 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() bo jak się wyrwę z kumpelą na winko czy do miasta sama to jestem radosna raczej i właśnie potrzeba mi czasem takich odskoczni bo inaczej bym ocipiała - no taka prawda, przyznaję się ![]() kurde Jan był senny po 18, położyliśmy i śpi dalej nie pamiętam kiedy się coś takiego zdarzyło jak mi wstanie jutro o 6 to
|
|
|
|
|
#1393 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny, a dawalyscie może już dzieciaczkom jogurty albo cos innego z nabialu?
bo to niby po 10 miesiacu, a ja parę dni temu dalam Czarusiowi parę lyzeczek jogurtu naturalnego,strasznieu mu smakowalo i nic mu nie było po tym a dziś tez jak chcialam sobie zjesc jogurcik, to w sumie wyszlo,że Czarus prawie cały kubeczek wsunal ![]() myśliciel, że mogę mu dac czasem? czy za wczesnie jeszcze? |
|
|
|
#1394 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
na razie bezskutecznie, ale ile się przy tym nastęka co do kanapy itd to już dawno nie ma takiej opcji - albo na glebie, albo w łóżeczku a ostatnio nabrał takiej wprawy w tym czołganiu że masakra jak mu to szybko idzie dziś się rozpędził ze swojego pokoju aż na korytarz
|
|
|
|
|
#1395 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
łóżeczko, ewentualnie wózek, przy czym w wózku ją muszę lulać, a w łóżeczku zasypia szybciej![]() Jan jest w deche ![]() Cytat:
na początku zaczynałam od głaskania bo buzi i "szumienia", ćśśśśsiania i innych takich odgłosów, a teraz karmię Ulę, odkładam a ona odwraca sie na bok (dupskiem do mnie ) i zasypia Czasami poprzewala sie po łóżeczku, pokręci, ale prędzej czy później zasypia sama.Cytat:
oo dzięki Cytat:
gdzieś czytałam że najlepiej podawać dziecku mleko max sprzed 2 tygodniCytat:
od bidy wrócę, nakarmię i pojadę dalej na imprezę to tylko 20 min autem ode mnie, więc rozumisz..... ![]() Gorzej z tym weselem, dalej się zastanawiam jak to rozegrać. ![]() Co wam powiem. Za nami jakiś dziwny kolejny dzień. Ula nie chce jeść, tzn. je ale malutko, bardzo często płacze i strasznie marudzi. I najlepiej jest u mamusi na rękach Jesteśmy w 34 tygodniu życia, więc obstawiam skok, no i zęby jej caaały czas ida.
|
|
#1396 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale teraz jestem sama w domu i jest jakoś tak pusto.Cytat:
A co z weselem, bo coś nie mogę odnaleźć o co chodziło.Cytat:
Współczuję ![]() Na pocieszenie napiszę Ci, że moja też miała niedawno taki marudny okres. Ale już minął i jest ok
|
|||
|
|
|
#1397 | |
|
Zakorzenienie
|
Jestem zła
kupiłam Uli na all używaną zabawkę, telefon z Vtecha. I co? I ![]() ---------- Dopisano o 20:29 ---------- Poprzedni post napisano o 20:19 ---------- Cytat:
A brać jej też nie bardzo chce bo wg mnie weselicha to nie miejsce dla tak małych dzieci.O i takie moje dylematy
|
|
#1398 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#1399 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale jeśli chodzi o schematy itd to nie trzymam się sztywno i czasem coś daję do popróbowania ![]() Cytat:
przyśnie to stawiamy i luz ![]() Jan to samo a wcześniej czasem kilka razy muszę zajść i go przekręcić u nas też ostatnio gorzej, co prawda nie musi być koniecznie na rękach (i ja się strasznie przed tym wzbraniam) ale stęka pół dnia )
Edytowane przez T'ai Czas edycji: 2013-08-12 o 20:35 |
||
|
|
|
#1400 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Najlepiej by było jakbyśmy załatwili sobie gdzieś tam nocleg i tam moja mama by została z małym. Tylko nie wiem, czy jest taka możliwość. Może i u Ciebie tak by się dało? Twoja mama nie da rady zająć się Ulą?
|
|
#1401 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja bym chyba zostawiła w domu z babcią. No chyba, że babcia też na weselu. W nocy i tak dzieci śpią - to potrzebny ktoś na doglądnięcie. No chyba, że potrzebuje przytulić się do cyca. Jak wrócisz to się obudzi. Najwyżej nie będziesz pić do nieprzytomności ![]() Cytat:
Cytat:
Ale było minęło - już jest ok
|
||||
|
|
|
#1402 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zaczęłam jak Ulka miała 2-3 miesiące. Po karmieniu nie czekałam aż zaśnie mi na rękach, nie lulałam jej, tylko odkładałam ją do łóżeczka. Nie przynosiło to żadnych skutków poza moją nerwą, więc odpuściłam na chwilę. Jak miała jakieś 4m-ce zaczęłam znów. Chciałam wprowadzić stały element uspokajania, coś co by sie jej kojarzyło tylko ze spaniem. Był czas że czytałam bajki, był czas że głaskałam, był czas że trzymałam za rączkę. Poszłam jednak za radą forumowych mamusiek, i głaskałam ją po buzi, mówiłam ććśśś, szzzz i inne takie. I to najlepiej zadziałało Przy czym, przez kilka tygodni to usypianie zajmowało nam czasami i 50 minut. Siedziałam przy niej, ććśśśsiałam, szumiałam, miziałam, jak płakała brałam na ręce i odkładałam jak tylko się uspokoiła. I tak w kółko. A no i łóżeczko miało się jej kojarzyć ze spaniem. Nie kładłam jej tam w celach zabawowych, czy innych. Jak łóżeczko, to spanie. No i teraz efekty mam takie że i w dzień ( o mniej więcej stałych porach), i na noc zasypia bez większych problemów. Cytat:
kręci się kręci, ląduje z różnych pozycjach i w różnych zakamarkach łóżeczka, a ja przychode raz na jakiś czas, układam na pleckach, daję ciuma w czółko, smoka w pyszczek, kocyk na ciałko..... za którymś tazem załapie i zasyp[ia czasami za pierwszym, czasami za siódmym ![]() mama tez będzie na tym weselu, noclegów tam nie ma bo do dom ludowy, a u teściów ngdy małej nie zostawiałam na noc i się boję
|
|
#1403 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() spokojnie, wrzuć na luz, duuużo cierpliwości i konsekwencji i się ułoży Cytat:
myślę że skoro Czarusiowi nic nie jest to możesz troszkę dawać, najlepiej jogurt naturalny, nie te "owocowe" z toną cukru i różnych E ![]() Cytat:
z tym że to samodzielne zasypianie przyszło u nas samo, ok miesiąca temu, pewnego dnia Go lulam i lulam a On wnerw i się ciepie to położyłam do łóżeczka, dałam smoka, pieluszkę, położył się na bok i śpi mam nadzieję że to już na stałe ![]() a co do braku apetytu to ja wiem ![]() Cytat:
no skoro nie masz z kim zostawić Uli, to dylemat polega na tym czy jechać czy nie ewentualnie na jak długo a macie tam jakiś nocleg? bo może byście się z mężem zmieniali przy małej ![]() ---------- Dopisano o 21:06 ---------- Poprzedni post napisano o 21:03 ---------- Cytat:
|
|||||
|
|
|
#1404 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Najbardziej to się martwię tym czy uśnie beze mnie bez problemu (bo może jestem jej niezbędna do tego ) i jakby się jednak rozwyła to do domu będę wracać jakieś 1,5h ![]() No i czy będzie pamietac jak się z butelki je ![]() Musze popróbowac
|
|
#1405 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() w ogóle zabawnie to wszystko wygląda, bo jak czytam to Jan się chichra, łapie mnie za rękę lub jak ostatnio kładzie się w poprzek, giry przez szczebelki i wykopuje mi książkę co jakiś czas parsknie śmiechem głośniej co któreś zdanie "Nie!" "Nieeeeeeeeeeeee!"potem buziak to znów się chichra a potem nagle dupa do mnie, przytulas w oko i śpi ooooo jakbym miała zostawić Jana z teściową to ![]() Jan padł 18.30, zjadł po 20 i dalej śpi
|
|
|
|
|
#1406 |
|
Zadomowienie
|
My byliśmy raz na weselu, ale bliziutko. Wzięliśmy Oliwiera na ślub, później na początek wesela, a jak przyszła pora spania to przyjechaliśmy do domu, tam go wykąpałam, nakarmiłam, położyłam spać i wróciliśmy na imprezę, a z małym została moja mama. O północy musieliśmy wracać, bo jak Oli się przebudził i zobaczył, że mnie nie ma, tylko jest babcia, to strasznie płakał i nie mogła go uspokoić.
|
|
|
|
#1407 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale to masz w końcu z kim zostawić w domu czy nie bo nie kumam
|
|
|
|
|
#1408 | |
|
Wtajemniczenie
|
Odp: Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-
Cytat:
Moja na noc zasypia mi przy cycku i w nocy jak sie przebudza to tez tylko cyc. To nie czekac az zasnie tylko po karmieniu do lozeczka klasc? Da sie to w ogole jeszcze zrobic po takim czasie spania z nami i przy cycu? Nie wiem czy nerwow mi starczy, bo u nas to by byl straszny ryk Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#1409 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1410 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak nagle. Wierci się, przewala, i nagle po czwartym przekręceniu jakby jej ktoś zasilanie wyłączył ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Teściów Ula widuje w sumie rzadko i nie jest do nich przyzwyczajona. Taka sama sytuacja ze szwagierką. Pewnie ją wezmiemy ze sobą, posiedzimy do 21-22 i wrócimy. M będzię przeszczęśliwy, bo nienawidzi wesel. Już nawet proponował żebym jechała sama, a oni z Ulką zostaną w domu rozważałam to przez jakieś 10 minut![]() Cytat:
jakoś tak rozespana była że zjadła cycka i spała dalej. A na dzień? ... na początku spała mi w wózku, na spacerze, i po spacerze. Potem przyszła wiosna, stwierdziłam, że mam w dupie szlajanie się po osiedlu, skoro mam ogród i zaczęłam ją kłaść do łózeczka. Jakoś to gładko przyszło, troche już była nauczona zasypiana więc może dlatego![]() no troche pojechałaś po bandzie ![]() Jakby weselicho było w moim mieście to bym się nawet nie srała. Poprosiłabym szwagierkę, albo koleżankę i w razie co bym w 15 minut dojechała. A tu
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:56.

dla Adasia

Zaprosiłam

moja niedługo do nich dołączy 

dziś się rozpędził ze swojego pokoju aż na korytarz 
Jesteśmy w 34 tygodniu życia, więc obstawiam skok, no i zęby jej caaały czas ida.