Jaką książkę teraz czytacie? - cz. VIII - Strona 163 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-08-12, 22:40   #4861
sowaaaaa
Zadomowienie

Dot.: Jaką książkę teraz czytacie? - cz. VIII

Cytat:
Napisane przez Cammila123 Pokaż wiadomość
Czytałyście Kod Da Vinci Dan'a Brown'a? Czy Wam się spodobała?
czytałam bardzo dawno temu i chyba mi się podobała nie pamiętam

Cytat:
Napisane przez Magnifica Pokaż wiadomość

"Mistrz i Małgorzata" to po prostu mistrzostwo Powieść, którą można czytać wielokrotnie i za każdym razem odkrywać nowy sens ;-)
wstyd mi że jej nigdy nie czytałam może kiedyś
sowaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-12, 23:04   #4862
magnolia79
Irenosława Pierwsza

Cytat:
każda książka Browna mi się podobała

magnolia79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-12, 23:08   #4863
dioneja
Rozeznanie

"Perswazje" Jane Austen

dioneja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-12, 23:20   #4864
marza_mr
Zakorzenienie

Doczytałam ostatnią część serii o Eulampii, i trochę mnie ona rozczarowała. Fakt, cały cykl jest bardzo lekki, dla niewymagającego czytelnika, ale właśnie w sam raz na urlop, który teraz miałam. Ale ostatnia część była jakaś taka niedopracowana, od razu domyśliłam się kto jest mordercą i cierpliwie czekałam kiedy bohaterka na to wpadnie

Teraz zabieram się za "Burzę z krańców ziemi" i bardzo się cieszę, ze w końcu ją dopadłam, bo czytałam część drugą i bardzo mi się podobała.
marza_mr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-13, 00:21   #4865
Fikusek82
Wtajemniczenie

Odp: Dot.: Jaką książkę teraz czytacie? - cz. VIII

Cytat:
Napisane przez magnolia79 Pokaż wiadomość
każda książka Browna mi się podobała
"Kod da Vinci" i "Anioły i demony" były bardzo fajne ale "zaginiony symbol" już mnie nie wciągnął mialam wrażenie że czytam praktycznie to samo tylko z paroma zmienionymi szczegółami dlatego nawet nie mam ochoty sięgać po jego nową książkę.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

20.10.2013 - Daria

2014 - 55
2015 - 48
Fikusek82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-13, 08:15   #4866
zoila
Klientka w krawacie

Cytat:
Napisane przez anczysko1 Pokaż wiadomość
napisz jak wrażenia, też za jakiś czas planuje to przeczytać, chociaż nie wiem czy będę mogla po nocach spać
Cytat:
Napisane przez evvelinek Pokaż wiadomość
dla mnie nie było w niej nic strasznego i koniec końców była trochę nudna..
Wcale nie była straszna. Może przestraszyłabym się bardziej (bo historia jest w istocie dość makabryczna), gdyby akcja nie była budowana w taki rozwlekły sposób, który sprawił, że książka się trochę dłużyła i lekko wiało nudą . Jedyną powieścią, po której miałam koszmary był Ring.

Zabieram się teraz za Misery Kinga - tych Białych zębów to chyba nie skończę .

WYMIANA KSIĄŻKOWA

zoila jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-13, 09:19   #4867
Mahdab
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ewelina_Waw Pokaż wiadomość
Zachęciłyście mnie aby przeczytać "Miasteczko Salem" Kinga. I chyba jak skończę "Córki hańby" to po nią pobiegnę . Czytałam już Kinga "komórkę" i prawdę mówiąc nie dotrwałam nawet do połowy, ale dużo osób potwierdza że to słaba książka to nie będę się zrażac. Mam nadzieje że "miasteczko.." mi sie spodoba.

"Miasteczko Salem" polecam

[QUOTE=gosia261282;4222927 8]
Cytat:
Napisane przez Ewelina_Waw Pokaż wiadomość
"Kwiat pustyni" połknełam w jeden dzień. Czytałyście może?
/QUOTE]

Czytalam
I kontynuacje "Corka Nomadow" tez-ale juz slabsza wedlug mnie.
Widzialam tez film i polecam!
Potwierdzam, "Córkę Nomadów" można zacząć od razu czytać w 2/3 książki, cały początek to jest powtórzenie wydarzeń z "Kwiatu Pustyni".
Albo chwycić ją, gdy już się trochę zapomni pierwszą książkę. Ja czytałam prawie pod rząd, więc ze zniecierpliwieniem czekałam na jakieś nowe przygody. Jeszcze mam tej autorki "Przełamać tabu", ale straciłam na nią ochotę.

Dziewczyny ile płacicie za wypożyczanie książek z biblioteki? Chce się zapisać i myślę czy warto, szczególnie, że przypuszczam, że w moim małym mieście nie będzie super wyposażona.

Mahdab jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-13, 09:25   #4868
IzzieSt
Zakorzenienie

Ja ani u siebie w mieście ani w Krakowie nic nie płacę. To są biblioteki publiczne
IzzieSt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-13, 09:27   #4869
zoila
Klientka w krawacie

Cytat:
Napisane przez Mahdab Pokaż wiadomość
Dziewczyny ile płacicie za wypożyczanie książek z biblioteki? Chce się zapisać i myślę czy warto, szczególnie, że przypuszczam, że w moim małym mieście nie będzie super wyposażona.
Korzystanie z bibliotek publicznych jest nieodpłatne . Jedynym kosztem, który czasem trzeba ponieść, to koszt wyrobienia karty (plastiku z kodem kreskowym, który uprawnia do korzystania z bibliotek objętych systemem ALEPH) - u mnie było to 10 zł. Za zapisanie się do biblioteki poza systemem, która prowadziła papierowe karty czytelnika, opłaty nie było . W bibliotekach wiszą też kartki z prośbą o coroczne wspieranie ich działalności określoną kwotą (we Wrocławiu też 10 zł), ale tę kwotę możesz, ale nie musisz wpłacić.

WYMIANA KSIĄŻKOWA

Stary 2013-08-13, 10:00   #4870
caro_l_a
Wtajemniczenie

Wyznanie Crossa
caro_l_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-13, 10:26   #4871
Mahdab
Zakorzenienie

To jestem w szoku, myślałam, że co roku się płaci
U mnie na studiach się płaciło za biblioteke uczelnianą jakieś 20-3o zł za rok i myślałam, że wszędzie trzeba jakąś opłatę wnieść. To w wolnej chwili lecę się zapisać

Stary 2013-08-13, 10:33   #4872
zoila
Klientka w krawacie

Cytat:
To jestem w szoku, myślałam, że co roku się płaci
U mnie na studiach się płaciło za biblioteke uczelnianą jakieś 20-3o zł za rok i myślałam, że wszędzie trzeba jakąś opłatę wnieść. To w wolnej chwili lecę się zapisać
U mnie na uczelni za bibliotekę też się nie płaciło .

WYMIANA KSIĄŻKOWA

Stary 2013-08-13, 10:45   #4873
Mahdab
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zoila Pokaż wiadomość
U mnie na uczelni za bibliotekę też się nie płaciło .
A u mnie tak, a też byłam na państwowej

---------- Dopisano o 10:45 ---------- Poprzedni post napisano o 10:44 ----------

A utkwiło mi w pamięci, że moja mama płaciła jak byłam mała i chodziłam z nią zawsze do biblioteki (nienawidziłam tego ). Pewnie książki przetrzymała.

Stary 2013-08-13, 11:09   #4874
evvelinek
Zakorzenienie

Cytat:
Korzystanie z bibliotek publicznych jest nieodpłatne . Jedynym kosztem, który czasem trzeba ponieść, to koszt wyrobienia karty (plastiku z kodem kreskowym, który uprawnia do korzystania z bibliotek objętych systemem ALEPH) - u mnie było to 10 zł. Za zapisanie się do biblioteki poza systemem, która prowadziła papierowe karty czytelnika, opłaty nie było . W bibliotekach wiszą też kartki z prośbą o coroczne wspieranie ich działalności określoną kwotą (we Wrocławiu też 10 zł), ale tę kwotę możesz, ale nie musisz wpłacić.
u mnie za darmoszke uczelniana, a miejska 2 zyle za karte ale coś słyszałam że rozmyślają nad wprowadzeniem jakiś konkretnych opłat- tylko nie wiem na czym stanęło
evvelinek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-13, 12:26   #4875
Claire_Anne
Raczkowanie

[QUOTE=marza_mr;42235732]Doczytałam ostatnią część serii o Eulampii, i trochę mnie ona rozczarowała. Fakt, cały cykl jest bardzo lekki, dla niewymagającego czytelnika, ale właśnie w sam raz na urlop, który teraz miałam. Ale ostatnia część była jakaś taka niedopracowana, od razu domyśliłam się kto jest mordercą i cierpliwie czekałam kiedy bohaterka na to wpadnie

Wybacz, że nie przeczytałam wcześniejszych postów, ale czy mówisz o serii kryminałów Darii Doncowej?
Nie mogę ich nigdzie dostać, w księgarni sprowadzałam je na zamówienie i dotarły tylko cztery Bardzo mi się podobają (czytałam 'Słodkiego padalca', 'Poker z rekinem', 'Manicure dla nieboszczyka' i 'Przesyłkę dla kameleona' ) , podoba mi się ich humorystyczny aspekt i sposób pisania Doncowej, który dla prawie wszystkich moich znajomych jest nie do przełknięcia

Aktualnie czytam ... trzy kryminały na raz Uwielbiam czytać właściwie wszystko (pomijając fantastykę, z wyłączeniem 'Harry'ego Pottera ), ale jestem absolutną fanką kryminałów i thrillerów, a na półce przy łóżku obecnie mam 'Niemego świadka' Christie, 'Gdzie przykazań brak dziesięciu' Alexa i 'Manicure dla nieboszczyka' Doncowej
Claire_Anne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-13, 12:41   #4876
ekspedientka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Claire_Anne Pokaż wiadomość
Wybacz, że nie przeczytałam wcześniejszych postów, ale czy mówisz o serii kryminałów Darii Doncowej?
Nie mogę ich nigdzie dostać, w księgarni sprowadzałam je na zamówienie i dotarły tylko cztery Bardzo mi się podobają (czytałam 'Słodkiego padalca', 'Poker z rekinem', 'Manicure dla nieboszczyka' i 'Przesyłkę dla kameleona' ) , podoba mi się ich humorystyczny aspekt i sposób pisania Doncowej, który dla prawie wszystkich moich znajomych jest nie do przełknięcia

Aktualnie czytam ... trzy kryminały na raz Uwielbiam czytać właściwie wszystko (pomijając fantastykę, z wyłączeniem 'Harry'ego Pottera ), ale jestem absolutną fanką kryminałów i thrillerów, a na półce przy łóżku obecnie mam 'Niemego świadka' Christie, 'Gdzie przykazań brak dziesięciu' Alexa i 'Manicure dla nieboszczyka' Doncowej
Nie wiem, czy można wstawiać takie linki, ale jeśli umiesz kupować przez internet, to w księgarniach matras.pl znalazłam, choć nie wiem czy wszystkie są dostępne
W taniaksiazka.pl są chyba jeszcze i jakieś dużo tańsze
"Czy popełniasz te 5 błędów i niepotrzebnie tyjesz?" - darmowy poradnik

Edytowane przez ekspedientka
Czas edycji: 2013-08-13 o 12:48
ekspedientka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-13, 12:53   #4877
Claire_Anne
Raczkowanie

Dzięki, będę szukać !
Claire_Anne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-13, 13:19   #4878
Linka07
Rozeznanie

Witam, w związku z postanowieniem że muszę nadrobić zaległości czytelnicze i powiązanym z tym zakupuem czytnika książek, czuję się w obowiązku przyłączyć do was

Aktualnie czytam Sagę o Wiedźminie przedostatni tom- Wieża Jaskółki.
Linka07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-13, 14:00   #4879
Mahdab
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Linka07 Pokaż wiadomość
Witam, w związku z postanowieniem że muszę nadrobić zaległości czytelnicze i powiązanym z tym zakupuem czytnika książek, czuję się w obowiązku przyłączyć do was

Aktualnie czytam Sagę o Wiedźminie przedostatni tom- Wieża Jaskółki.
Witamy

Powiedz, czy ten czytnik się różni czymś jeśli chodzi o komfort czytania od zwykłego tabletu?

Stary 2013-08-13, 14:11   #4880
Biała Dama
Zakorzenienie

Halszka Opfer Monidło
Biała Dama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-13, 15:39   #4881
marza_mr
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Claire_Anne Pokaż wiadomość

Tak, dokładnie , piszę o Doncowej i w poście, który cytujesz konkretnie o "Słodkim padalcu". Tak jak pisałam, kryminały Doncowej są bardzo lekkie w sam raz na urlop, mi najbardziej podobała się "Przesyłka dla kameleona". Z Doncowej czytałam też "Żonę mojego męża" jest ok, ale Eulampia jakoś bardziej mi przypadła do gustu. Książki Doncowej najlepiej kupować w sieci, ale są też stacjonarnie w tzw. tanich książkach, choć w małym wyborze.

Ja też jestem wielka fanką kryminałów, thrillerów itp.
marza_mr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-13, 15:49   #4882
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
Witamy

Powiedz, czy ten czytnik się różni czymś jeśli chodzi o komfort czytania od zwykłego tabletu?
Kupilam teraz Kindle 5 bo mnie namowili. Ogolnie ekran jest jak ksiazka, jak go nie oswietlisz to bedzie ciemno.
Komfort sie rozni bateria, kindle to okolo miesiaca, tablet to kilka godzin tylko. No i tez duzo zalezy od apikacji jaka sie ma do czytania, ale przy dobrej konwersji pliku wszystko sie zalatwi.
Ja jestem zadowolona z kindla, majac go juz tabletu nie kupie bo nie potrzebuje, 1000zl w kieszeni.

Ludzie mowia, ze lubia dotyk papieru. Ja tez, ale mam cztery szafy ksiazek i dwie piwnice. Zwariowac mozna. No i na wakacje wezme jedna. A w Kindlu to wezme chyba 2 gb.

Co dobibliotek- u mnie w glownej miejskiej ksiazki byly tylko na tydzien a kazdy dzien zwloki to 1 zl kary od ksiazki. Troche kiepsko, ale przynajmniej wybor lepszy byl.
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-13, 16:04   #4883
natii4
Zakorzenienie

Fabrykantka aniołków - Camilla Lackerg

Mimo że nie przepadam za tą pisarką, to ostatnia jej książka jest bardzo dobra

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

natii4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-13, 16:17   #4884
Fencze
Rozeznanie

Na reszcie Pismo Święte 3 Księgę Mojżeszową.
Stary 2013-08-13, 16:26   #4885
miss_dragonette
Przyczajenie

"Niespokojny człowiek" Henninga Mankella
miss_dragonette jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-13, 16:30   #4886
Margaretja
Raczkowanie

Cytat:
Czytałam. Książka podobała mi się bardziej niż film. Zresztą... Ja kocham symbolikę w każdej postaci, więc dla mnie była to głównie podróż po symbolach.

"Mistrz i Małgorzata"- bezcenny. Książka, która ma ze trzy dna i za każdym razem odkrywa się kolejne. Mistrzostwo świata!

A'propos bibliotek. Korzystanie z publicznej biblioteki jest darmowe. U mnie nawet za kartę biblioteczną się nie płaci, ale jest zwykła... kartonowa. Na uczelni też nie musiałam płacić nawet złotówki, a przez kilka ładnych lat byłam stałym bywalcem.
Margaretja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-13, 17:13   #4887
Ojoanna29
Zakorzenienie

skończyłam "Wielkiego Mistrza" - spodziewałam się czegoś lepszego, ogólnie wciągająca bardzo, ale to zakończenie.. naiwne strasznie

teraz czytam "Harry Potter i Książę Półkrwi" oraz zaczęłam dziś wypożyczone "Zjadanie zwierząt" - trochę się boję tej pozycji, na razie rozdział za mną, a mi już odechciewa się jeść
41/2018
Ojoanna29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-13, 17:56   #4888
nada13
Zakorzenienie

Cytat:

Ja jestem po lekturze "Zielonej Mili", Kinga. Wg. mnie początek był nie za ciekawy i ciągnął się długo, w dodatku książka pisana była w częściach i dlatego tez autor powtarza fragmenty wcześniejsze w następnych rozdziałach, co trochę denerwowało, bo niedawno przecież już to czytałam Ogólnie książka przypadła mi do gustu, ale liczę na to że następne, które wpadną w moje ręce, będą lepsze, np. Dallas, czy Miasteczko Salem.
polecam obie, każda jest zupełnie inna. Chociaż TŻ i ja stwierdziliśmy, że TŻ ma taki swój schemacik w każdej książce co nie odbiera im "uroku" oczywiście.

Cytat:
Dobra książka

Cytat:
"Miasteczko Salem" polecam

też polecam
u mnie nic się nie płaci. Dziwne, że każą Ci coś płacić, chociaż jak to mała kwota , to może warto?

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
Kupilam teraz Kindle 5 bo mnie namowili. Ogolnie ekran jest jak ksiazka, jak go nie oswietlisz to bedzie ciemno.
Komfort sie rozni bateria, kindle to okolo miesiaca, tablet to kilka godzin tylko. No i tez duzo zalezy od apikacji jaka sie ma do czytania, ale przy dobrej konwersji pliku wszystko sie zalatwi.
Ja jestem zadowolona z kindla, majac go juz tabletu nie kupie bo nie potrzebuje, 1000zl w kieszeni.

Ludzie mowia, ze lubia dotyk papieru. Ja tez, ale mam cztery szafy ksiazek i dwie piwnice. Zwariowac mozna. No i na wakacje wezme jedna. A w Kindlu to wezme chyba 2 gb.

Co dobibliotek- u mnie w glownej miejskiej ksiazki byly tylko na tydzien a kazdy dzien zwloki to 1 zl kary od ksiazki. Troche kiepsko, ale przynajmniej wybor lepszy byl.
Miałam pisać to samo też mam kindla 5 i świetny gadżet, nie mniej jednak lubię przeczytać również papierową książkę.
Co do różnicy z tabletem dodałabym jeszcze to, że nie męczy tak oczu.

Cytat:
Napisane przez Ojoanna29 Pokaż wiadomość
skończyłam "Wielkiego Mistrza" - spodziewałam się czegoś lepszego, ogólnie wciągająca bardzo, ale to zakończenie.. naiwne strasznie

teraz czytam "Harry Potter i Książę Półkrwi" oraz zaczęłam dziś wypożyczone "Zjadanie zwierząt" - trochę się boję tej pozycji, na razie rozdział za mną, a mi już odechciewa się jeść
brzmi ciekawie :d

ja przyniosłam mały stosik z biblioteki i chyba w przerwie od opowiadań Murakamiego przeczytam sobie "Wrócę po Ciebie" Musso :d
nada13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-13, 19:41   #4889
Personal_Jesus
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Margaretja Pokaż wiadomość
A'propos bibliotek. Korzystanie z publicznej biblioteki jest darmowe. U mnie nawet za kartę biblioteczną się nie płaci, ale jest zwykła... kartonowa. Na uczelni też nie musiałam płacić nawet złotówki, a przez kilka ładnych lat byłam stałym bywalcem.
u mnie miejska darmowa, ale na uczelni płacić musiałam, i to za każdy kierunek osobno, chociaż biblioteka ta sama. Nazywali to dobrowolną opłatą w wysokości 20 zł za semestr
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin

Mój kulinarny kącik
Personal_Jesus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-13, 20:03   #4890
avciaxt
Raczkowanie

Cytat:
Powodzenia, mi się Misery bardzo NIE podobało
avciaxt jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości