Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2013-08-13, 13:58   #211
essero
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 59
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz XIX

P

¦niadanie
-2 wiejskie jajka na miêkko z sosem chilli (ketchup sie skonczy³)
-3 kromki razowca
delma/2 plastry wedliny z indyka/ pomidor
delma / 2 plastry wedliny z indyka / ogórek konserwowy
delma / twaro¿ek z czosnkiem i jogurtem (handmade) / ogórek ma³osolny

kostka gorzkiej czekolady ( niesmakuje mi ,a bia³a milka sie skoñczy³a )

II ¦niadanie

- owsianka ( 3 ³y¿ki p³atków owsianych, 2 ³y¿ki p³atków orkiszowych, ³y¿ka otrêbów owsianych) pola³am to jogurtem nat ok 2 ³y¿ki (koncówka by³a) i pos³odzi³am Ksylitolem

Obiad

- gulasz z kurczaka w gê¶ciutkim sosiku zabielanym i zageczanym maka (jakies 1/3 talerza duzo mieska )
- ziemniaki (t³uczone ) z 4 ³y¿ki
- buraczki na ciep³o sma¿one z 2 ³y¿ki czubate

Podwieczorek (bêdzie)

-zupa zabielana ¶mietan± z bia³ej kapusty z marchewka, ziemniakami i pietruszk± gotowana na ³opatce wieprzowej ( zjem talerz+miêsko)

kolacja ( bedzie)

-pewnie 3 kromki razowca z szynka i twaro¿kiem lub kanapki i ³oso¶ z puszki

pewnie zjem jeszcze cos s³odkiego
essero jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-13, 14:24   #212
candy_ girl
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 49

Same sk³adniki s± ok, ale to nie s± posi³ki, lecz ci±g³e podjadanie... Gdyby¶ tylko zebra³a to jako¶ do kupy by³o by w porz±dku. No i bardzo brakuje mi obiadu!

porcje by³y solidne wiêc siê najad³am (ten a'la "obiad" to makrela+ broku³ to tak na szybko bo czas mnie goni³ a chcia³am zje¶æ co¶ warto¶ciowego makrela by³a du¿a wiêc chyba nie by³o a¿ takiej tragedii

Dzisiejsze U - pierwszy dzieñ okresu, du¿o ³a¿enia po mie¶cie, wy¶mienity humor i dobre jedzonko .

¦niadanie: Kakaowa owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z: gruszk± w cynamonie, serkiem homo, ma³± ¶liwk±, migda³ami i miodem wielokwiatowym
Na mie¶cie:
* Lody Magnum Chocolate & Nuts waniliowe z sosem czekoladowym w polewie z bia³ej czekolady z orzechami ziemnymi i chrupkami pszennymi 52g (ty³ka nie urywaj±...)
* Krucha babeczka budyniowa z kruszonk± i mnóstwem rozmaitych owoców m.in. jagody, rabarbar, wi¶nie (a¿ ciê¿ko by³o siê po³apaæ, jakich owoców do niej nawciskano - by³a rewelacyjna! Ostatnio gdy ju¿ zdarza kupiæ mi siê jaki¶ wypiek na mie¶cie, trafiam na prawdziwe cacuszka)
Obiad: Pier¶ z kurczaka sma¿ona bez t³uszczu, kasza jaglana z mas³em, sa³atka z cukinii i kolorowych papryk
Fitness Blender's Butt Lift Workout http://www.youtube.com/watch?v=q_30fjI1qhU
Podwieczorek: Jogurt truskawkowy 120g (mama siê przejê³a, ¿e biorê antybiotyk i nakupowa³a mi jogurtów - szkoda, ¿e owocowych. No ale przecie¿ nie wyrzucê, a od kilku zjedzonych raz na ruski rok nie umrê)
Kolacja: 2 kromki i piêtka razowca z serami ple¶niowymi, pomidorem i sa³at±

Do picia: woda ¼ródlana, czarna kawa, herbaty: 2x zielona, bia³a, zio³owa.[/QUOTE]

same pyszno¶ci
A tak na marginesie, to Twoim zdaniem ten Magnum Chocolate & Nuts jest przereklamowany? bo zamierza³am go sobie kupiæ (w ¯abce teraz po 2,99 o ile siê nie mylê)
candy_ girl jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-13, 14:25   #213
Ervisha
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 88 472

Cytat:
Napisane przez essero Poka¿ wiadomo¶æ
P

¦niadanie
-3 kromki razowca

II ¦niadanie

- owsianka ( 3 ³y¿ki p³atków owsianych, 2 ³y¿ki p³atków orkiszowych, ³y¿ka otrêbów owsianych) pola³am to jogurtem nat ok 2 ³y¿ki (koncówka by³a) i pos³odzi³am Ksylitolem dorzuæ jaki¶ owoc

Obiad

- gulasz z kurczaka w gê¶ciutkim sosiku zabielanym i zageczanym maka (jakies 1/3 talerza duzo mieska )

Podwieczorek (bêdzie)

-zupa zabielana ¶mietan± z bia³ej kapusty z marchewka, ziemniakami i pietruszk± gotowana na ³opatce wieprzowej ( zjem talerz+miêsko)

kolacja ( bedzie)

Moim zdaniem ³adnie

Ksi±¿ki potrzebuj± nowego domu

Ervisha jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-13, 15:27   #214
essero
Raczkowanie

zapomnia³am napisaæ ,ze na drugie sniadanie doda³am jab³ko gotowane z cynamonem do owsianki
Stary 2013-08-13, 18:18   #215
bimbamboom
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 18

no to mo¿e wrzucê swoje R:

I: 2 do¶æ spore kromki ciemnego, ciê¿kiego chleba ze s³onecznikiem, podzielone na kilka czê¶ci, z ró¿nymi dodatkami i warzywami (sa³ata, rzodkiewka, pomidor) + herbata zielona
II: udko z kurczaka z ro¿na, ok 200g. surówki z bia³ej kapusty (dzi¶ dzieñ bez gotowania) + herbata zielona
III: nektarynka + serek wiejski lekki 200g. z ³y¿k± nerkowców
IV: kromka chleba jw. z mas³em, salami i sa³at± + jajecznica z 2 jaj + kawa³ek papryki i herbata zielona
V: ok. 200ml mleka 2% z ³y¿eczk± kopiast± prawdziwego kakao o obni¿onej zawarto¶ci t³uszczu i tabletk± s³odzika
po: herbatka z pokrzywy

ujdzie?
bimbamboom jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-13, 18:30   #216
Poa alpina
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 290

Cytat:
Napisane przez Limonka1987 Poka¿ wiadomo¶æ
Ja mam do¶æ ma³± pojemno¶æ. Po tym ile zjad³am w sobotê i tak siê czu³am jak w±¿, który po³kn±³ krowê

Ja to wiem, ale z uwagi na z³aman± rêkê sto³ujê siê teraz g³ównie u rodziców, a moja mama nie chce wierzyæ w takie rewelacje
Jeszcze tylko 3 tygodnie i wreszcie bêdê mog³a je¶æ co chcê i jak chcê, a nie to, co mi kto¶ przygotuje

No widzisz... O najwa¿niejszym nie wspomnia³am... Drinki owocowe

Same pyszno¶ci, jak zwykle

To jeszcze tylko moje U i koñczê

¦niadanie: jajecznica z suszonymi pomidorami i miêt±, 2 kromki razowca ze ¶wie¿ymi pomidorami i szczypiorkiem
II ¶niadanie: serek wiejski, winogrona (T¯ kupi³ ich jak±¶ abstrakcyjn± ilo¶æ i chyba nie zjem ich do koñca ¿ycia ), ze 2 ¶liwki
Obiad: leczo (cukinia, papryka, pomidory, cebula, resztki z kurczaka, który wczoraj by³ na obiad)
Podwieczorek: du¿y jogurt naturalny z otrêbami i orzechami w³oskimi
Kolacja: sa³atka z kuskusu, bobu, sera feta, winogron, szpinaku i bazylii z sosem oliwno-miodowym.
Ja czasem siê czujê, jakbym by³a workiem bez dna, bo potrafiê zje¶æ wiêcej od T¯ .

I tak Twoje jedzonko jest bardzo ³adne, wiêc pozdrów Mamê.

Nie domy¶li³abym siê, ¿e chodzi o drinki. Ugrzêz³am w piwach na dobre i ¶wiata poza nimi nie widzê .

No i dziêkujê .

Twoje menu super! Choæ pewnie skusi³abym siê jeszcze na jaki¶ ma³y owocek do jogurtu . Leczo tak bez ¿adnych wêgli? A ta sa³atka z kaszy kuskus brzmi rewelacyjnie!

Cytat:
Napisane przez candy_ girl Poka¿ wiadomo¶æ
porcje by³y solidne wiêc siê najad³am (ten a'la "obiad" to makrela+ broku³ to tak na szybko bo czas mnie goni³ a chcia³am zje¶æ co¶ warto¶ciowego makrela by³a du¿a wiêc chyba nie by³o a¿ takiej tragedii

same pyszno¶ci
A tak na marginesie, to Twoim zdaniem ten Magnum Chocolate & Nuts jest przereklamowany? bo zamierza³am go sobie kupiæ (w ¯abce teraz po 2,99 o ile siê nie mylê)
Nie w±tpiê w to, ¿e siê najad³a¶ . Tak jak napisa³am, jesz zdrowo i warto¶ciowo, ale siedem posi³ków w ci±gu dnia to dla mnie lekka przesada. Niech ten uk³ad pokarmowy sobie choæ przez chwilê odetchnie . Zebra³abym po prostu sk³adniki których u¿ywasz bardziej do kupy i stworzy³a z tego mniej posi³ków, ale za to bardziej obfitych.

Magnum Chocolate & Nuts jest ok, ale jak na t± cenê za takie maleñstwo - sza³u nie robi. Spróbowaæ oczywi¶cie nie zaszkodzi, a przekonasz siê sama . Jak dla mnie, mogli daæ wiêcej sosu i orzechów (te ostatnie s± niemal niewyczuwalne).

Dzisiejsze U - brak ruchu, ca³y dzieñ w domu - samopoczucie nie za dobre (ale apetyt jest ).

I Kakaowa owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z: malinami, serkiem homo i mas³em orzechowym crunchy
II 2 ma³e kromki razowca z zio³owym serem camembert, pomidorem i sa³at±; jogurt truskawkowy 120g
III Pier¶ z kurczaka sma¿ona bez t³uszczu, pó³ woreczka kaszy gryczanej, kalafior z koperkiem i mas³em
IV 2 ma³e kromki razowca z jajem na twardo, serkiem cebulowym, rzodkiewkami, sa³at± i ketchupem

Do picia: woda ¼ródlana, czarna kawa, herbaty: 2x zielona, 2x zio³owa, bia³a.

Poa alpina jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-13, 19:51   #217
hanna_banana
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 15

Witam po d³u¿szej przerwie
Moje dzisiejsze U pt. "@, wróæ!"
I 2 kromki chleba pszenno-¿ytniego z ziarnami s³onecznika grubo posmarowane mas³em, 1 z serkiem ¶mietankowym, 1 z miodem, jajo na twardo, 2 plasterki polêdwicy sopockiej, miseczka malin
przek±szona gar¶æ nerkowców
II barszcz bia³y z ziemniakami, marchewk±, kie³bas±, itd, itp
III indyk pieczony ale odgrzany na patelni na ma¶le, ziemniaki, kalafior, pomidor
deser: baton Wawel krówkowy mleczny
5 gar¶ci nasion s³onecznika
IV kajzerka przekrojona na 3, wszystkie z mas³em, 1 z serkiem, 1 z szynk±, 1 z miodem, trzy pomidorki koktajlowe

do picia woda, miêta, melisa
2 kapsu³ki tranu, 2 oleju z wiesio³ka, 1 ¿elazo

oprócz tego w koñcu zapisa³am siê do lekarza, ale termin dopiero na wrzesieñ no ale zobaczymy jak to bêdzie

baardzo proszê o opinie
hanna_banana jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2013-08-13, 20:42   #218
dance makabre
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 493

Dzisiejsze (bardzo miêsne) R
I owsianka z jajkiem (¿ó³tko + ubite bia³ko), ³y¿k± wiórków kokosowym i brzoskwini±; kawa z mlekiem
Yoga Meltdown level 1 + Tiffany Rothe 10 min Booty Shaking Waist Workout
II 2 kromki ¿ytniego z domowym pasztetem miêsnym, miseczka pomidorków koktajlowych i rzodkiewek
III pó³ paczki br±zowego ry¿u z kurczakiem duszonym z broku³ami i cebul±
IV kawa z mlekiem i ga³k± lodów (w kawiarni, spotka³am siê z przyjació³k± i nie by³o mo¿liwo¶ci zjedzenia ¿adnego jogurtu/owocu...)
V okr±g³a ma³a cukinia z farszem z mielonej piersi kurczaka, ry¿u br±zowego i warzyw- cukinii, papryki zielonej i czerwonej i papryczki chili
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam ciê na zawsze. Nie szukaj mnie, to siê na nic nie zda. Na skutek klêsk i nieszczê¶æ, które na mnie spad³y, zosta³am wied¼m±. Czas na mnie. ¯egnaj."
Michai³ Bu³hakow - Mistrz i Ma³gorzata

Edytowane przez dance makabre
Czas edycji: 2013-08-14 o 07:03
dance makabre jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-14, 05:20   #219
Limonka1987
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 7 660

Cytat:
Napisane przez bimbamboom Poka¿ wiadomo¶æ
no to mo¿e wrzucê swoje R:

I: 2 do¶æ spore kromki ciemnego, ciê¿kiego chleba ze s³onecznikiem, podzielone na kilka czê¶ci, z ró¿nymi dodatkami i warzywami (sa³ata, rzodkiewka, pomidor) + herbata zielona
II: udko z kurczaka z ro¿na, ok 200g. surówki z bia³ej kapusty (dzi¶ dzieñ bez gotowania) + herbata zielona
III: nektarynka + serek wiejski lekki 200g. z ³y¿k± nerkowców
IV: kromka chleba jw. z mas³em, salami i sa³at± + jajecznica z 2 jaj + kawa³ek papryki i herbata zielona
V: ok. 200ml mleka 2% z ³y¿eczk± kopiast± prawdziwego kakao o obni¿onej zawarto¶ci t³uszczu i tabletk± s³odzika
po: herbatka z pokrzywy

ujdzie?
Moim zdaniem jak najbardziej
Z uwag...
1. Wiadomo, ¿e od czasu do czasu plasterek salami Ci nie zaszkodzi, ale pamiêtaj, ¿eby z nim nie przesadzaæ.
2. S³odzika u¿y³a¶ bardzo symbolicznie, wiêc nie s±dzê, ¿eby móg³ mieæ jakie¶ negatywne konsekwencje. Je¶li jednak chcia³aby¶ czê¶ciej u¿ywaæ jakiego¶ s³odzid³a, radzi³abym zainwestowaæ w co¶ bardziej naturalnego np. stewiê.

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ
Twoje menu super! Choæ pewnie skusi³abym siê jeszcze na jaki¶ ma³y owocek do jogurtu . Leczo tak bez ¿adnych wêgli? A ta sa³atka z kaszy kuskus brzmi rewelacyjnie!
U nas w domu leczo je siê bez ¿adnych wêgli.
U Was jest inaczej?
Sa³atkê T¯ zrobi³ z przepisu z Kwestii Smaku i wysz³a rewelacyjna. Na pewno do powtórek!

Cytat:
Dzisiejsze U - brak ruchu, ca³y dzieñ w domu - samopoczucie nie za dobre (ale apetyt jest ).

I Kakaowa owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z: malinami, serkiem homo i mas³em orzechowym crunchy
II 2 ma³e kromki razowca z zio³owym serem camembert, pomidorem i sa³at±; jogurt truskawkowy 120g
III Pier¶ z kurczaka sma¿ona bez t³uszczu, pó³ woreczka kaszy gryczanej, kalafior z koperkiem i mas³em
IV 2 ma³e kromki razowca z jajem na twardo, serkiem cebulowym, rzodkiewkami, sa³at± i ketchupem

Do picia: woda ¼ródlana, czarna kawa, herbaty: 2x zielona, 2x zio³owa, bia³a.
To ju¿ siê robi nudne, ¿e zawsze masz takie pyyyyyszne, urozmaicone i jeszcze do tego zdrowe jad³ospisy

Cytat:
Napisane przez hanna_banana Poka¿ wiadomo¶æ
I 2 kromki chleba pszenno-¿ytniego z ziarnami s³onecznika grubo posmarowane mas³em, 1 z serkiem ¶mietankowym, 1 z miodem, jajo na twardo, 2 plasterki polêdwicy sopockiej, miseczka malin
III indyk pieczony ale odgrzany na patelni na ma¶le, ziemniaki, kalafior, pomidor
IV kajzerka przekrojona na 3, wszystkie z mas³em, 1 z serkiem, 1 z szynk±, 1 z miodem, trzy pomidorki koktajlowe

oprócz tego w koñcu zapisa³am siê do lekarza, ale termin dopiero na wrzesieñ no ale zobaczymy jak to bêdzie

baardzo proszê o opinie
Uwielbiam nasz± s³u¿bê zdrowia. Kiedy¶ czyta³am, ¿e gdyby aborcja by³a refundowana, na zabieg trzeba by by³o czekaæ ponad rok
Nie wiem jak dok³adnie powinien wygl±daæ jad³ospis, który wpiera³by organizm w powrocie do @.
Zak³adam, ¿e najwa¿niejsze s± tu zdrowe t³uszcze i bia³ko. Oba sk³adniki jak najbardziej u Ciebie widzê, natomiast nie wiem czy we w³a¶ciwych proporcjach. Pewnie warto by³oby siê poradziæ jakiego¶ dietetyka. A mo¿e dziewczyny, które mia³y podobne problemy bêd± w stanie podsun±æ jakie¶ wskazówki?

Cytat:
Napisane przez dance makabre Poka¿ wiadomo¶æ
I owsianka z jajkiem (¿ó³tko + ubite bia³ko), ³y¿k± wiórków kokosowym i brzoskwini±; kawa z mlekiem
II 2 kromki ¿ytniego z domowym pasztetem miêsnym, miseczka pomidorków koktajlowych i rzodkiewek
IV kawa z mlekiem i ga³k± lodów (w kawiarni, spotka³am siê z przyjació³k± i nie by³o mo¿liwo¶ci zjedzenia ¿adnego jogurtu/owocu...)
V okr±g³a ma³a cukinia z farszem z mielonej piersi kurczaka, ry¿u br±zowego i warzyw- cukinii, papryki zielonej i czerwonej i papryczki chili
Rzeczywi¶cie bardzo miêsne
Miêsa te¿ nie powinno siê je¶æ do oporu (z reszt± wiadomo, ¿e w przypadku w³a¶ciwie wszystkiego sprawdza siê regu³a "co za du¿o to nie zdrowo"), wiêc mam nadziejê, ¿e nie jest to u Ciebie zasada
Zaciekawi³a¶ mnie t± owsiank± z jajkiem. Jak siê j± robi?
Kawa z lodami wiadomo, ¿e jest ma³o "redukcyjna", ale ka¿demu od czasu do czasu zdarza siê jaki¶ grzeszek.
Poza tym wszystko fajnie, ale razi mnie zupe³ny brak nabia³u. Nie jesz serków lub jogurtów? Pamiêtaj, ¿e wapñ w nich zawarty jest bardzo wa¿ny dla Twoich ko¶ci.

Moje wczorajsze U

¦niadanie: owsianka z ¶liwkami, bananem i serkiem wiejskim, kawa z mlekiem
II ¶niadanie: sa³atka caprese (ca³a kulka mozarelli, big pomidor, bazylia, oliwa z oliwek)
Obiad: klopsiki w sosie pomidorowym, ry¿ (niestety bia³y), surówka (pomidor, papryka, broku³y, pestki s³onecznika, sos vinaigrette)
Podwieczorek: kromka pieczywa pe³noziarnistego z serkiem wiejskim i miodem
Kolacja: sa³atka z ³ososiem (50 g ³ososia, jajko na twardo, sa³ata lodowa, pomidor, papryka, fasolka szparagowa, sos vinaigrette)
Stary 2013-08-14, 07:02   #220
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Rzeczywi¶cie bardzo miêsne
Miêsa te¿ nie powinno siê je¶æ do oporu (z reszt± wiadomo, ¿e w przypadku w³a¶ciwie wszystkiego sprawdza siê regu³a "co za du¿o to nie zdrowo"), wiêc mam nadziejê, ¿e nie jest to u Ciebie zasada Nie, zwykle jadam miêso tylko na obiad, a czêsto nawet w ogóle przez kilka dni Choæ powinnam je¶æ zdecydowanie czê¶ciej, bo mam anemiê. Tak czy siak- kierujê siê zasad±, ¿e organizm wie co robi i je¶li mam ochotê na miêso, to znaczy, ¿e miêsa potrzebuje.
Zaciekawi³a¶ mnie t± owsiank± z jajkiem. Jak siê j± robi? Gotujesz p³atki owsiane na mleku/wodzie, gdzie osi±gn± w³a¶ciw± owsiance konsystencjê zdejmujesz z gazu i ca³y czas mieszaj±c dodajesz ¿ó³tko, a potem ubite bia³ko, wstawiasz na gaz dos³ownie na chwileczkê, do zagotowania (¿eby bia³ko siê nie ¶ciê³o w brzydkie grudy), zdejmujesz i zajadasz z dowolnymi dodatkami, jest bia³kowa i baaaardzo puszysta, je siê j± jak najlepszy deser
Kawa z lodami wiadomo, ¿e jest ma³o "redukcyjna", ale ka¿demu od czasu do czasu zdarza siê jaki¶ grzeszek. nie mia³am innej mo¿liwo¶ci, umówi³am siê z przyjació³k± w centrum i poza kaw± by³y jeszcze opcje lody/piwo, wiêc kawa to chyba najmniejsze z³o, od ga³ki lodów raz na jaki¶ czas jeszcze nikt nie przyty³
Poza tym wszystko fajnie, ale razi mnie zupe³ny brak nabia³u. Nie jesz serków lub jogurtów? Pamiêtaj, ¿e wapñ w nich zawarty jest bardzo wa¿ny dla Twoich ko¶ci. hahaha zwykle zarzuca mi siê tutaj raczej nadmiar nabia³u tak¿e nie martw siê, to przez ten wczorajszy pêd na miêso, zwykle (prócz mleka w kawie i owsiance) jem jeszcze nabia³ ze dwa razy- serki homo, wiejskie, twaro¿ki, jogurty...

Moje wczorajsze U

II ¶niadanie: sa³atka caprese (ca³a kulka mozarelli, big pomidor, bazylia, oliwa z oliwek)
Obiad: klopsiki w sosie pomidorowym, ry¿ (niestety bia³y), surówka (pomidor, papryka, broku³y, pestki s³onecznika, sos vinaigrette)
Kolacja: sa³atka z ³ososiem (50 g ³ososia, jajko na twardo, sa³ata lodowa, pomidor, papryka, fasolka szparagowa, sos vinaigrette)
Bardzo smacznie u Ciebie Kolorowo, warzywnie, super- dorzuci³abym tylko jakie¶ wêgle do II ¶niadania.
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam ciê na zawsze. Nie szukaj mnie, to siê na nic nie zda. Na skutek klêsk i nieszczê¶æ, które na mnie spad³y, zosta³am wied¼m±. Czas na mnie. ¯egnaj."
Stary 2013-08-14, 07:44   #221
olik187
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 914

Cytat:
P

¦niadanie
-3 kromki razowca

II ¦niadanie

- owsianka ( 3 ³y¿ki p³atków owsianych, 2 ³y¿ki p³atków orkiszowych, ³y¿ka otrêbów owsianych) pola³am to jogurtem nat ok 2 ³y¿ki (koncówka by³a) i pos³odzi³am Ksylitolem

Obiad

Podwieczorek (bêdzie)

kolacja ( bedzie)

no teraz to jest super! tak 3maj
olik187 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-14, 10:19   #222
Poa alpina
Zadomowienie

bimbamboom, równie¿ stanowczo odradzam s³odzik!
Cytat:
Napisane przez hanna_banana Poka¿ wiadomo¶æ

baardzo proszê o opinie
Cytat:
Uwielbiam nasz± s³u¿bê zdrowia. Kiedy¶ czyta³am, ¿e gdyby aborcja by³a refundowana, na zabieg trzeba by by³o czekaæ ponad rok
Nie wiem jak dok³adnie powinien wygl±daæ jad³ospis, który wpiera³by organizm w powrocie do @.
Zak³adam, ¿e najwa¿niejsze s± tu zdrowe t³uszcze i bia³ko. Oba sk³adniki jak najbardziej u Ciebie widzê, natomiast nie wiem czy we w³a¶ciwych proporcjach. Pewnie warto by³oby siê poradziæ jakiego¶ dietetyka. A mo¿e dziewczyny, które mia³y podobne problemy bêd± w stanie podsun±æ jakie¶ wskazówki?
Ja borykam siê z problemami z @, i wiem, ¿e kluczem jest zmiana podej¶cia do stylu ¿ycia, przede wszystkim WYLUZOWANIE - co te¿ tyczy siê jedzenia. A lekarz - koniecznie ginekolog ze specjalizacj± endokrynologiczn±. Ja chodzê prywatnie. Sprawa jest na tyle powa¿na, ¿e nie wyobra¿am sobie czekaæ w kolejce. Ponadto, mogê do mojej doktor zadzwoniæ w ka¿dej chwili, gdyby tylko dzia³o siê co¶ z³ego.

hanna_banana, nie ³aduj w siebie t³uszczy na si³ê. Suplementacja jak najbardziej ok, ale staraj siê po prostu je¶æ pe³nowarto¶ciowe i zdrowe posi³ki. Pozwalaj sobie na s³odycze, jedz t³uste rzeczy - ale nie rób tego jakoby pod przymusem. Ty wszêdzie wciskasz t³uszcze, a taka presja te¿ wcale nie jest dobra. Brak @ to problem z hormonami, a problem z hormonami to zaburzenie homeostazy organizmu. Ono wynika tak¿e ze stresu. Trzymam kciuki! Droga do odzyskania @ nie jest prosta, ale warto walczyæ... Sama nadal walczê...

Cytat:
Yoga Meltdown level 1 + Tiffany Rothe 10 min Booty Shaking Waist Workout
Je¶li dobrze pamiêtam, to zdarzaj± Ci siê ca³kiem bezmiêsne dni - wiêc nic Ci siê nie stanie, ¿e sobie tak nadrobi³a¶ . Bardzo ³adny jad³ospis! A kawa z lodami to super wybór - na redukcji te¿ siê nale¿y chwila przyjemno¶ci, a taki zestaw nie zabija ilo¶ci± kalorii i wcale nie jest niezdrowy...

Cytat:
U nas w domu leczo je siê bez ¿adnych wêgli.
U Was jest inaczej?
Sa³atkê T¯ zrobi³ z przepisu z Kwestii Smaku i wysz³a rewelacyjna. Na pewno do powtórek!

To ju¿ siê robi nudne, ¿e zawsze masz takie pyyyyyszne, urozmaicone i jeszcze do tego zdrowe jad³ospisy

Moje wczorajsze U

U mnie w domu nie jadamy typowego leczo. Tzn., teraz w sezonie na tony po¿eramy paprykê i cukiniê, ale w innych formach. U T¯ jadam leczo z makaronem.

No to teraz nie bêdzie nudno i poprawnie, bo wyje¿d¿am do T¯ i menu raczej nie bêd± siê nadawaæ do publikacji .

U Ciebie - do owsianki dorzuci³abym orzechy, a do podwieczorku jaki¶ owoc (jab³ko w serkiem wiejskim, cynamonem i miodem to fajna wariacja na temat kanapki ). Ogó³em - bardzo ³adnie i ciekawie .

Edytowane przez Poa alpina
Czas edycji: 2013-08-14 o 10:25
Stary 2013-08-14, 13:14   #223
essero
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez olik187 Poka¿ wiadomo¶æ
no teraz to jest super! tak 3maj
Dziêki Ale kurcze ja bym chcia³a jjuz byc normalna haha
Stary 2013-08-14, 13:28   #224
poppy seed
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 7 036

Cytat:
Napisane przez riddle92 Poka¿ wiadomo¶æ
ogólnie ca³kiem ciekawie, chocia¿ rzeczywi¶cie lekko - je¿eli jednak znasz swoje zapotrzebowanie kaloryczne i drastycznie go nie obcinasz, to brzmi dobrze ;d
kurczê, nigdy w ¿yciu nie liczy³am zapotrzebowania, ani ¿adnych kalorii, nawet w czasach ed ;o chyba sobie wrzucê jaki¶ jad³ospis w kalkulator, ¿eby wiedziec, jak to siê prezentuje

ale my¶lê, ¿e jest ok, porcje s± rozs±dne, nie tam ¿adna 1/8 woreczka ry¿u, ale te¿ nie wciskanie na si³ê chocia¿ powiem szczerze, ¿e ostatnio mam problem z wieczornymi posi³kami, kolacjê zjadam wy³±cznie z rozs±dku, a na podwieczorek trudno mi wsun±c co¶ wiêcej ni¿ orzechy/owoc, nie jestem przejedzona, tylko mnie mdli...

nie chce mi siê cytowac, bo baaaardzo du¿o fajnych jad³ospisów siê tu pojawia ostatnio. riddle, poa alpina, limonka, dance makabre

ten w±tek zmierza znowu w dobr± stronê

poppy seed jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-14, 16:57   #225
bimbamboom
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 18

trochê lu¼ne Rr:

I: owsianka z 4³y¿ek p³atków na ok. 200 ml. mleka 2% z otrêbami pszennymi i do¶æ spor± gar¶ci± p³atków czekoladowych do mleka + herbata zielona
II: 2 kotlety mielone (z szynki) usma¿one na teflonie, mizeria z ogórka i ³y¿ki ¶mietany 12% + herbata zielona
III: ok. 4 kopiastych ³ych serka wiejskiego lekkiego (z du¿ego kubeczka) z 1 kopiast± ³ych± nerkowców
IV: 2 do¶æ spore kromki ciemnego chleba ze s³onecznikiem podzielone na 4 czê¶ci- 2 z szynk±, 1 z odrobin± pasztetu, 1 z serkiem topionym (wiem, ¼le ale od czasu do czasu mo¿na, a co! ) z rzodkiewkami i sa³at± + herbata zielona

po mo¿e bêdzie pó³ kostki chudego twarogu je¿eli zg³odniejê, oraz herbatka z pokrzywy.

bardzo proszê o ocenê
bimbamboom jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-08-14, 18:49   #226
dance makabre
Wtajemniczenie

Dzisiejsze R- wczoraj by³a melodia na miêso, dzi¶ na mas³o orzechowe, musicie mi to wybaczyæ
I owsiany placek z bananem (w ¶rodku) z ³ych± serka homo, ³y¿eczk± mas³a orzechowego i odrobin± miodu; kawa z mlekiem
II serek wiejski ze szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi
III nale¶nik ze szpinakiem, mozarell± i suszonymi pomidorami, polany pikantnym sosem pomidorowym
IV 2 brzoskwinie ufo, ³y¿eczka mas³a orzechowego; kawa z mlekiem
V zupa-krem z cukinii z gotowanym jajkiem i pomidorkami koktajlowymi

Æwiczenia bêdê wieczorem, jak ogarnê ¿ycie i przemy¶lê, na co mam ochotê
Stary 2013-08-14, 18:59   #227
SybilVane
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 86

Witajcie, to mój pierwszy post jad³ospisowy

I (7.45): jogurt naturalny 150g, pó³ ¶liwki, jab³ko, 30g musli sante
II (11.00): dro¿d¿ówka z jab³kiem
III (14.00): jab³ko
IV (15.00): jogurt owocowy 0% 400g
V (17.00): jogobella 0% 150g
VI (19.00): kromka razowca z wiejskim lekkim, kromka razowca ze ¶wie¿ymi malinami, pó³ marchewki, 3 rzodkiewki

plus duuu¿o herbaty, czarnej kawy i wody

Wiem, ¿e nie bardzo jest siê czym chwaliæ, ale mam nadziejê, ¿e dziêki Waszym radom i wskazówkom bêdzie tylko lepiej

Nie zale¿y mi na schudniêciu, chcia³abym zacz±æ siê lepiej od¿ywiaæ, ¿eby lepiej siê czuæ i mieæ wiêcej energii.

Raczej nie jem miêsa, chyba, ¿e rodzina mnie zmusi. Nie umiem i nie lubiê gotowaæ, staram siê ograniczaæ czas w kuchni do minimum. Pracujê 9-17, wiêc w domu jem tylko ¶niadania i kolacje.

Bêdê wdziêczna za wszelkie rady odno¶nie prostych sposobów na zdrowsze od¿ywianie
SybilVane jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-14, 19:13   #228
anne06
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 46

Witam,
dopiero zaczynam i proszê o opinie. Chcê schudn±æ.
redukcja
I. 5 ³y¿ek p³atków owsianych, 1 ³y¿eczka s³onecznika, migda³y, banan, ³y¿eczka miodu, 2 suszone ¶liwki, jogurt naturalny 175g
II. kromka chleba ¿ytniego pe³noziarnistego 71g, serek wiejski 200g
III. jab³ko
IV. g³eboki talerz kaszy kuskus z pieczarkami duszonymi z cebul±, czosnkiem i ³y¿k± oliwy z oliwek
V. kromka chleba ¿ytniego pe³noziarnistego z wêdlin±, jajko na twardo, pomidor
Na obiad (IV) mia³ byæ jeszcze kurczak, no ale nie mia³am czasu i wysz³o takie dziwne po³±czenie.
Do tego 1 kawa bez cukru, herbata zielona, melisa, woda.

Edytowane przez anne06
Czas edycji: 2013-08-14 o 19:30
anne06 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-14, 19:14   #229
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez SybilVane Poka¿ wiadomo¶æ

VI (19.00): kromka razowca z wiejskim lekkim, kromka razowca ze ¶wie¿ymi malinami, pó³ marchewki, 3 rzodkiewki

Wiem, ¿e nie bardzo jest siê czym chwaliæ, ale mam nadziejê, ¿e dziêki Waszym radom i wskazówkom bêdzie tylko lepiej

Nie zale¿y mi na schudniêciu, chcia³abym zacz±æ siê lepiej od¿ywiaæ, ¿eby lepiej siê czuæ i mieæ wiêcej energii.

Raczej nie jem miêsa, chyba, ¿e rodzina mnie zmusi. Nie umiem i nie lubiê gotowaæ, staram siê ograniczaæ czas w kuchni do minimum. Pracujê 9-17, wiêc w domu jem tylko ¶niadania i kolacje.

Bêdê wdziêczna za wszelkie rady odno¶nie prostych sposobów na zdrowsze od¿ywianie
Pierwsza rada, która siê nasuwa, a wrêcz narzuca: zacznij je¶æ warzywa. W ogóle zacznij je¶æ co¶, co ma jakiekolwiek warto¶ci od¿ywcze, a nie jogurty 0% ¯ywisz siê g³ównie jogurtami i owocami, ja bym umar³a z nudów- rozumiem, ¿e nie lubisz gotowaæ, ale smaczne i zró¿nicowane jedzenie chyba ka¿dy lubi Tak¿e na pocz±tek zmian do³ó¿ do jad³ospisu warzywa i gar¶æ orzechów ka¿dego dnia, bo zdrowe t³uszcze te¿ kulej± Przyda³oby siê jeszcze jakie¶ warto¶ciowe bia³ko: ryby, jajka, albo twaróg chocia¿, bo jogurt to jednak g³ównie wêgle.
Stary 2013-08-14, 19:52   #230
Shariana
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 580

To ja dodam ma³e pytanie - czy dodaj±c jad³ospis na dany dzieñ, mo¿na daæ parê opcji "do wyboru", je¶li chodzi o konkretny posi³ek? Czy to jednak liczy siê jako osobne jad³ospisy?
Shariana jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-14, 21:34   #231
marma53
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 402

Mo¿ecie zerkn±æ na moje U?

¦: dwie kromki razowego z ziarnami z olejem kokosowym, pomidorem, mozarell± i koperkiem, kromka z olejem kokosowym i ¿ó³tym serem, kromka z ³y¿eczk± czerwonego pesto i mozarell±, du¿a kawa z mlekiem

10 min æwiczeñ na po¶ladki i uda
10 min æwiczeñ na brzuch
szybkie przysiady

II¦: du¿y jogurt naturalny Zott, kilka winogron, nektarynka, jab³ko

O: kubek kefiru, porcja ³ososia wêdzonego, pó³ woreczka kaszy jaglanej, 3 ³y¿eczki czerwonego pesto, gar¶æ rukoli z olejem z pestek dyni

szybkie przysiady
15 min rowerek stacjonarny

K: kromka chleba pe³noziarnistego ¿ytniego + kromka razowego z ziarnami z olejem kokosowym, pomidorem i koperkiem, du¿y jogurt naturalny, du¿a kawa z mlekiem

æwiczenia na po¶ladki i uda
przysiady

marma53 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-14, 22:00   #232
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez poppy seed Poka¿ wiadomo¶æ
kurczê, nigdy w ¿yciu nie liczy³am zapotrzebowania, ani ¿adnych kalorii, nawet w czasach ed ;o chyba sobie wrzucê jaki¶ jad³ospis w kalkulator, ¿eby wiedziec, jak to siê prezentuje

ale my¶lê, ¿e jest ok, porcje s± rozs±dne, nie tam ¿adna 1/8 woreczka ry¿u, ale te¿ nie wciskanie na si³ê chocia¿ powiem szczerze, ¿e ostatnio mam problem z wieczornymi posi³kami, kolacjê zjadam wy³±cznie z rozs±dku, a na podwieczorek trudno mi wsun±c co¶ wiêcej ni¿ orzechy/owoc, nie jestem przejedzona, tylko mnie mdli...

nie chce mi siê cytowac, bo baaaardzo du¿o fajnych jad³ospisów siê tu pojawia ostatnio. riddle, poa alpina, limonka, dance makabre

ten w±tek zmierza znowu w dobr± stronê
Ja kiedy¶ liczy³am kalorie, ale teraz jestem na takim etapie, ¿e od czasu do czasu z ciekawo¶ci wrzucam menu do kalkulatora i patrzê, co mi tam wypluwa . Nawet bardziej pod k±tem BTW ni¿ stricte zapotrzebowania kalorycznego. Warto lukn±æ.

Ja te¿ mam mniejszy apetyt im pó¼niejsza pora i czêsto te¿ kolacjê jem z rozs±dku, bo wiem, ¿e rano obudzi mnie niezno¶ny g³ód.

I te¿ mi siê podoba to, ¿e w±tek znów wkroczy³ na dobr± drogê . Kryzys jaki prze¿ywa³ jaki¶ czas temu by³ tragiczny .

Cytat:
Napisane przez bimbamboom Poka¿ wiadomo¶æ
trochê lu¼ne Rr:

I: owsianka z 4³y¿ek p³atków na ok. 200 ml. mleka 2% z otrêbami pszennymi i do¶æ spor± gar¶ci± p³atków czekoladowych do mleka + herbata zielona
II: 2 kotlety mielone (z szynki) usma¿one na teflonie, mizeria z ogórka i ³y¿ki ¶mietany 12% + herbata zielona
III: ok. 4 kopiastych ³ych serka wiejskiego lekkiego (z du¿ego kubeczka) z 1 kopiast± ³ych± nerkowców
IV: 2 do¶æ spore kromki ciemnego chleba ze s³onecznikiem podzielone na 4 czê¶ci- 2 z szynk±, 1 z odrobin± pasztetu, 1 z serkiem topionym (wiem, ¼le ale od czasu do czasu mo¿na, a co! ) z rzodkiewkami i sa³at± + herbata zielona

po mo¿e bêdzie pó³ kostki chudego twarogu je¿eli zg³odniejê, oraz herbatka z pokrzywy.

bardzo proszê o ocenê
P³atków czekoladowych do ¶niadania da³abym symboliczn± ilo¶æ, a najlepiej zast±pi³a je kakao naturalnym. Do owsianki dobrze jest dorzuciæ owoce, których generalnie brakuje w Twoim menu. Mamy na forum w±tek owsiankowy, który jest kopalni± inspiracji - polecam Ci zajrzeæ tam .

Miêsa z szynki czepiaæ siê nie bêdê - na redukcji dobrze te¿ zej¶æ czasem inne miêso ni¿ chudy drób. Zamiast ¶mietany mimo wszystko wybra³abym jednak jogurt.

Do serka wiejskiego z orzechami tak¿e przyda³aby siê np. gar¶æ owoców jagodowych.

Zwróæ uwagê na sk³ad chleba: czêsto ciemny chleb nie ma nic wspólnego z razowym, a jest po prostu barwiony s³odem. Pewnie, ¿e od czasu do czasu mo¿na i serek topiony, i pasztet - ale dobrze wiesz, ¿e to raczej ¶mieciowe ¿arcie. Jeste¶ na redukcji, wiêc tym bardziej powinna¶ dbaæ o dostarczenie sobie warto¶ciowego bia³ka.

Cytat:
Dzisiejsze R- wczoraj by³a melodia na miêso, dzi¶ na mas³o orzechowe, musicie mi to wybaczyæ
I owsiany placek z bananem (w ¶rodku) z ³ych± serka homo, ³y¿eczk± mas³a orzechowego i odrobin± miodu; kawa z mlekiem
III nale¶nik ze szpinakiem, mozarell± i suszonymi pomidorami, polany pikantnym sosem pomidorowym

Domy¶lam siê, ¿e porcje dla Ciebie ok, wiêc nie mam siê czego przyczepiæ . Bardzo fajnie.

Cytat:
Napisane przez anne06 Poka¿ wiadomo¶æ
Witam,
dopiero zaczynam i proszê o opinie. Chcê schudn±æ.
redukcja
I. 5 ³y¿ek p³atków owsianych, 1 ³y¿eczka s³onecznika, migda³y, banan, ³y¿eczka miodu, 2 suszone ¶liwki, jogurt naturalny 175g
II. kromka chleba ¿ytniego pe³noziarnistego 71g, serek wiejski 200g
III. jab³ko
IV. g³eboki talerz kaszy kuskus z pieczarkami duszonymi z cebul±, czosnkiem i ³y¿k± oliwy z oliwek
V. kromka chleba ¿ytniego pe³noziarnistego z wêdlin±, jajko na twardo, pomidor
Na obiad (IV) mia³ byæ jeszcze kurczak, no ale nie mia³am czasu i wysz³o takie dziwne po³±czenie.
Do tego 1 kawa bez cukru, herbata zielona, melisa, woda.
Hej ! Gdyby do obiadu rzeczywi¶cie wpad³ kurczak, a do II posi³ku warzywa - by³oby naprawdê super! Bardzo mi siê podoba! Smaczny i warto¶ciowy jad³ospis. Du¿o chcesz schudn±æ? Jak jad³a¶ wcze¶niej? Æwiczysz? Powodzenia!

Cytat:

Witaj . Jedz±c w ten sposób na pewno nie poczujesz siê lepiej i nie przybêdzie Ci energii . Twoje menu jest niedoborowe. Prosta zasada, której dobrze siê trzymaæ: pamiêtaj, aby mo¿liwie w ka¿dym posi³ku dostarczyæ sobie pe³nowarto¶ciowego bia³ka, zdrowych t³uszczy, z³o¿onych wêglowodanów oraz porcji warzyw czy owoców. Na bazie tego schematu mo¿na eksperymentowaæ do woli bez szkody dla zdrowia . I wcale nie trzeba byæ mistrzem kuchni - jajecznica na oliwie z oliwek, podana z razowym pieczywem i warzywami ju¿ spe³nia powy¿sze kryteria, a jej przygotowanie to ¿adna filozofia.

Odt³uszczony nabia³ jest bezwarto¶ciowy i wysoko przetworzony - naprawdê nic Tobie nie da spo¿ywanie jogurtów 0%. Poza tym, jedzenie mlecznych napojów fermentowanych kilka razy dziennie nie ma sensu.

Czytaj i ucz siê . Jestem ciekawa, jak potoczy siê Twoja przygoda z komponowaniem zdrowych i smacznych jad³ospisów . Powodzenia!

Cytat:
Napisane przez Shariana Poka¿ wiadomo¶æ
To ja dodam ma³e pytanie - czy dodaj±c jad³ospis na dany dzieñ, mo¿na daæ parê opcji "do wyboru", je¶li chodzi o konkretny posi³ek? Czy to jednak liczy siê jako osobne jad³ospisy?
Ja i wiêkszo¶æ osób wypowiadaj±cych siê w tym w±tku umieszczamy tu jad³ospisy "ju¿ zjedzone", wiêc nie podajemy opcji do wyboru. Nie ma sensu barrrdzo restrykcyjnie planowaæ posi³ków na kolejny dzieñ. Owszem, mo¿na mieæ jaki¶ plan do spe³nienia + zarys stworzony na bazie tego, jakimi produktami spo¿ywczymi dysponujemy, ale rozpisywanie sobie z wyprzedzeniem wszystkiego co do szczegó³u mo¿e zapêdziæ w kozi róg.

Dzisiejsze U.

I Owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z: ¶liwkami, serkiem homo i mas³em orzechowym crunchy
II Jogurt migda³owo-kokosowy 200g (ah, uwielbiam go! inwazja cukru, ale taaaak mnie kusi³ w sklepie); pó³tora kromki razowca z serem camembert i pomidorem / serkiem pomidorowo-oliwkowym, rzodkiewk± i kiszonym ogórkiem
III Miêso z ¿eberek wieprzowych sma¿one bez t³uszczu, kasza kuskus z sosem sojowym, fasola szparagowa gotowana na parze
Przek±ska: ma³e jab³ko
IV (u T¯) Talerz zupy kalafiorowej z ziemniakami i w³oszczyzn±, zabielanej ¶mietan±

Do picia: woda ¼ródlana, czarna kawa, herbaty: 3x zielona, zio³owa.

Stary 2013-08-14, 22:58   #233
pani uzytkownik
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 27
Odp: Nasze codzienne jad³ospisy cz XIX

Narazie U i starania o @.
( do P dojde w koñcu...)

10. Sniadanie: owsianka na wodzie z otrebami zytnimi, suszonymi jagodami goji,15g orzechów w³oskich, 80g twarogu poltlustego; pol grapefruita, zielona herbata

14.30 Obiad: 150g pieczonego ³ososia dzikiego z cytrna i koprem, 1/3 woreczka ryzu br±zowego, kapusta kwaszona mloda, ³y¿eczka oliwy z oliwek.

18. Podwieczorek: (a raczej przekaska) 15g migdalow, kawa

Rower pol h rekreacyjne

20.30 Kolacja: 2 kromki razowca, 50g prawdziwej wedliny z kurczaka, 40g twarogu poltlustego, pomidor, salata, kielki brokula.

Po. Mieta

Edytowane przez pani uzytkownik
Czas edycji: 2013-08-14 o 23:02
pani uzytkownik jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-15, 05:48   #234
Limonka1987
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 7 660

Cytat:
U Ciebie - do owsianki dorzuci³abym orzechy, a do podwieczorku jaki¶ owoc (jab³ko w serkiem wiejskim, cynamonem i miodem to fajna wariacja na temat kanapki ). Ogó³em - bardzo ³adnie i ciekawie .
Cytat:
Napisane przez poppy seed Poka¿ wiadomo¶æ
Cytat:
Bardzo smacznie u Ciebie Kolorowo, warzywnie, super- dorzuci³abym tylko jakie¶ wêgle do II ¶niadania.
Dziêki, dziewczyny!

Cytat:

2 ³y¿eczki mas³a orzechowego to raczej nie "melodia na mas³o orzechowe" Bardzo apetycznie i zdrowo. Mam nadziejê, ¿e ³adnie na tym chudniesz.

Cytat:

Podpisujê siê pod radami dziewczyn. Musisz sporo zmieniæ w swoim jad³ospisie, bo na razie jest strasznie monotonny i nie zawiera prawie ¿adnych sk³adników od¿ywczych.
Jako mi³o¶niczce stania w garach trudno mi zrozumieæ, ¿e kto¶ mo¿e nie lubiæ gotowaæ (), ale skoro tak jest, postaraj siê pój¶æ po najmniejszej linii oporu. Zamiast kupowaæ w pracy dro¿d¿ówkê, przygotuj rano w domu zdrow± kanapkê (pieczywo pe³noziarniste, maksymalnie du¿o warzyw i skoro nie lubisz miêsa np. ser ¿ó³ty, pasztet sojowy, twaróg, jajko, tuñczyk). Jeszcze lepiej kup sobie pude³eczko na jedzenie i zrób sobie szybk± sa³atkê, któr± bêdziesz mog³a zabraæ ze sob± na wynos. Ja z regu³y przygotowujê wszystkie sk³adniki wieczorem, a rano w 3 minuty mieszam sos na bazie oliwy z oliwek i mam gotowy, zdrowy i syc±cy lunch w pracy. Pamiêtaj, ¿eby oprócz warzyw dodaæ co¶, co dostarczy Ci bia³ka np. ser feta, soczewicê, cieciorkê z puszki, wspomniane wcze¶niej tuñczyk czy jajo na twardo.Zjedz j± z pieczywem pe³noziarnistym.
Jeden jogurt zamieñ na twaróg lub serek wiejski- s± o wiele lepszym ¼ród³em bia³ka. Dorzuæ te¿ do nich gar¶æ orzeszków.
Nie podoba mi siê te¿, ¿e w ogóle nie jesz nic ciep³ego. Je¶li rzeczywi¶cie zale¿y Ci na dobrym samopoczuciu i zdrowiu, my¶lê, ¿e jako¶ siê zmusisz, ¿eby przygotowaæ szybk±, ale po¿ywn± obiadokolacjê Kilka pomys³ów:
1. Jajecznica lub omlet z ró¿nymi dodatkami.
2. Gotowe warzywa na patelniê, podsma¿one np. z tuñczykiem z puszki i doprawione zio³ami i przyprawami.
3. Makaron (najlepiej razowy) z dodatkami- najczê¶ciej robi siê go chwilê np. makaron z tuñczykiem i pomidorami, z fasolk± szparagow± i cukini± posypany twarogiem i miêt±.
4. Filet z ryby posypany przyprawami i polany oliw± z oliwek,upieczony w folii w piekarniku. Piecze siê sam ok. 20-25 minut. W tym czasie mo¿esz szybko skroiæ warzywa na surówkê.
Powodzenia!

Cytat:
Dzisiejsze U.

I Owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z: ¶liwkami, serkiem homo i mas³em orzechowym crunchy
II Jogurt migda³owo-kokosowy 200g (ah, uwielbiam go! inwazja cukru, ale taaaak mnie kusi³ w sklepie); pó³tora kromki razowca z serem camembert i pomidorem / serkiem pomidorowo-oliwkowym, rzodkiewk± i kiszonym ogórkiem
III Miêso z ¿eberek wieprzowych sma¿one bez t³uszczu, kasza kuskus z sosem sojowym, fasola szparagowa gotowana na parze
IV (u T¯) Talerz zupy kalafiorowej z ziemniakami i w³oszczyzn±, zabielanej ¶mietan±

Znów pysznie, choæ dzisiaj wyj±tkowo nie ukrad³abym Ci obiadu, bo ¿eberek nie znoszê
W jakich proporcjach robisz owsiankê? Tzn. ile mniej wiêcej p³atków i reszty sk³adników?

Moje wczorajsze U

¦niadanie:
owsianka z orzechami, nektarynk± i serkiem wiejskim, kawa z mlekiem
II ¶niadanie: jajecznica z broku³ami i ³ososiem wêdzonym, kromka pieczywa pe³noziarnistego
Obiad: pier¶ z kurczaka zapiekana z fet± zio³ow± i plastrami pomidora, kasza gryczana, sa³ata z jogurtem naturalnym
Kolacja: 2 kanapki z 1. szynk± z piersi kurczaka, sa³at±, papryk± i pomidorem 2. serem ¿ó³tym i ogórkiem kiszonym.
Stary 2013-08-15, 08:19   #235
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Dzisiejsze U.

Jak zwykle piêknie i zdrowo
Kuskus z sosem sojowym? Muszê spróbowaæ, zawsze jadam ze szczypt± domowej wegety

Cytat:
Moje wczorajsze U

¦niadanie:
II ¶niadanie: jajecznica z broku³ami i ³ososiem wêdzonym, kromka pieczywa pe³noziarnistego
Obiad: pier¶ z kurczaka zapiekana z fet± zio³ow± i plastrami pomidora, kasza gryczana, sa³ata z jogurtem naturalnym
Kolacja: 2 kanapki z 1. szynk± z piersi kurczaka, sa³at±, papryk± i pomidorem 2. serem ¿ó³tym i ogórkiem kiszonym.
Wzorowy jad³ospis! Dorzuci³abym jeszcze jaki¶ podwieczorek, albo choæby owoc na przek±skê
Stary 2013-08-15, 08:45   #236
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Dziêki Ale kurcze ja bym chcia³a jjuz byc normalna haha
Normalna to Ty jeste¶, tylko za ma³o wa¿ysz

Stary 2013-08-15, 09:12   #237
pani uzytkownik
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 27
Odp: Nasze codzienne jad³ospisy cz XIX

I kolejny b prosze o ocene.

Sniadanie owsianka jw. Owsianka na wodzie z twarogiem 80g, jagodami goji, orzechami wloskiki, otrebami zytnimi, pol grejfruta i zielona herbata
Obiad. Znowu ryba; 200g dorsza pieczonego w folii polany lyzeczka oliwy, 100 g ryzu brazowego po ugotowaniu, fura swiezego szpjnaku rowniez z lyzeczka oliwy. Zielona herbata
Podwieczorek: dwa duze kawa³ki donowej szarlotki, 2 paski czekolady z calymi orzechami nuesbeierr, kawa.
Kolacja: 2 kromki razowca z jajkiem na twardo i bialkiem z drugiego z ogórkiem i rzodkiewka.
Po. Zielona herbata, mieta
Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

---------- Dopisano o 10:12 ---------- Poprzedni post napisano o 10:12 ----------

Cytat:
Napisane przez pani uzytkownik Poka¿ wiadomo¶æ
( do P dojde w koñcu...)

10. Sniadanie: owsianka na wodzie z otrebami zytnimi, suszonymi jagodami goji,15g orzechów w³oskich, 80g twarogu poltlustego; pol grapefruita, zielona herbata

14.30 Obiad: 150g pieczonego ³ososia dzikiego z cytrna i koprem, 1/3 woreczka ryzu br±zowego, kapusta kwaszona mloda, ³y¿eczka oliwy z oliwek.

Rower pol h rekreacyjne

20.30 Kolacja: 2 kromki razowca, 50g prawdziwej wedliny z kurczaka, 40g twarogu poltlustego, pomidor, salata, kielki brokula.

Po. Mieta

Edytowane przez pani uzytkownik
Czas edycji: 2013-08-15 o 09:18
pani uzytkownik jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-15, 10:47   #238
essero
Raczkowanie

P

¦niadanie

-jajko wiejskie na miekko z sosem chilli
-4 kromki razowca
-delma/twarozek z czosnkiem i jogurtem na to ogórek ma³ososlny
-delma/wo³owina wêdzona 1 plaster na to pomidorki koktajlowe z 2
-delma/poledwica z inyka 2 plastry na to duzo pomidora
-delma / pó³ z twaro¿kiem i ogórkiem /pó³ z poledwica i pomidorem

2 kostki czekolady

2 ¦niadanie

-0,5 l mleka 2% + 6 ³y¿ek kaszy mannej +oko³o 1,5 gar¶ci malin (wysz³a mêga gêsta i mleczna) babcia podjad³a mi 3 ³yzki juz gotowej

Obiad (bedzie)

-gulasz z sosem zabielanym smietana i zageszczany maka
- znajac ¿ycie dadza znó ppó³ talerza ziemniaków
- ogórki malosolne

Podwieczorek ( bedzie)

-talerz zupy pomidorowej na cielecinie zabielana smietana z ry¿em (bardziej ta zupa przypomina risotto xd) zjem ca³y talerz + 200 g miesa ( tak okolo podaje bo jest 800 g to na 4 dni )

kolacja ( bedzie)
- 3 kromki pewnie 2 z maslem orzechowym i jedna z szynka lub twarozkiem

Ja juz chce wazyc te swoje kilogramy i ¿eby nikt mnie nie kontrolowa³ i nie patrzy³ mi sie na rece ;(
Stary 2013-08-15, 11:09   #239
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
P

¦niadanie

-jajko wiejskie na miekko z sosem chilli
-4 kromki razowca
-delma/twarozek z czosnkiem i jogurtem na to ogórek ma³ososlny
-delma/wo³owina wêdzona 1 plaster na to pomidorki koktajlowe z 2
-delma/poledwica z inyka 2 plastry na to duzo pomidora
-delma / pó³ z twaro¿kiem i ogórkiem /pó³ z poledwica i pomidorem

2 kostki czekolady

2 ¦niadanie

-0,5 l mleka 2% + 6 ³y¿ek kaszy mannej +oko³o 1,5 gar¶ci malin (wysz³a mêga gêsta i mleczna) babcia podjad³a mi 3 ³yzki juz gotowej

Obiad (bedzie)

-gulasz z sosem zabielanym smietana i zageszczany maka
- znajac ¿ycie dadza znó ppó³ talerza ziemniaków
- ogórki malosolne

Podwieczorek ( bedzie)

-talerz zupy pomidorowej na cielecinie zabielana smietana z ry¿em (bardziej ta zupa przypomina risotto xd) zjem ca³y talerz + 200 g miesa ( tak okolo podaje bo jest 800 g to na 4 dni )

kolacja ( bedzie)
- 3 kromki pewnie 2 z maslem orzechowym i jedna z szynka lub twarozkiem

Ja juz chce wazyc te swoje kilogramy i ¿eby nikt mnie nie kontrolowa³ i nie patrzy³ mi sie na rece ;(
Jest po³udnie a Ty ju¿ wiesz co bêdziesz je¶æ? Podejd¼ do tego na luzie....
Jesli chorujesz na ED to taka kontrola jest wskazana (osoby chore lubi± wyrzucaæ jedzenie i rodzice siê tego boj±), ale tez bez przesady... Nikt nie lubi jak kto¶ mu zagl±da w talerz i z pewno¶ci± nie pomaga to wyzdrowieæ.. Musisz porozmawiaæ o tym z babci± a potem i mam±....

Stary 2013-08-15, 11:22   #240
Poa alpina
Zadomowienie

Dot.: Odp: Nasze codzienne jad³ospisy cz XIX

Cytat:
( do P dojde w koñcu...)

Rower pol h rekreacyjne

Po. Mieta
Ojoj, kolejna osoba w w±tku maj±ca problem z @? Du¿o nas, ju¿ siê w tym gubiê...

Do P dojdziesz w koñcu? Skoro nie masz @ i wiesz, ¿e potrzebujesz P - dlaczego nie walczysz?Kurde, laski, nie zdajecie sobie sprawy, ¿e brak @ to jest BARDZO POWA¯NA SPRAWA? I sam± diet± siê tego nie za³atwi, tu jest potrzebny LEKARZ!

Dlaczego tylko 1/3 woreczka ry¿u? Sk³adniki w diecie warto¶ciowe, ale wa¿enie tego wszystkiego paskudnie wygl±da... Chyba mocno siê spinasz, ¿eby je¶æ tak, a nie inaczej?... Wypnij siê na wszystko i id¼ na wielk± porcjê lodów... Bardziej Ci to pomo¿e w walce o @ ni¿ odwa¿anie 15g migda³ów...

Cytat:
Podpisujê siê pod radami dziewczyn. Musisz sporo zmieniæ w swoim jad³ospisie, bo na razie jest strasznie monotonny i nie zawiera prawie ¿adnych sk³adników od¿ywczych.
Jako mi³o¶niczce stania w garach trudno mi zrozumieæ, ¿e kto¶ mo¿e nie lubiæ gotowaæ (), ale skoro tak jest, postaraj siê pój¶æ po najmniejszej linii oporu. Zamiast kupowaæ w pracy dro¿d¿ówkê, przygotuj rano w domu zdrow± kanapkê (pieczywo pe³noziarniste, maksymalnie du¿o warzyw i skoro nie lubisz miêsa np. ser ¿ó³ty, pasztet sojowy, twaróg, jajko, tuñczyk). Jeszcze lepiej kup sobie pude³eczko na jedzenie i zrób sobie szybk± sa³atkê, któr± bêdziesz mog³a zabraæ ze sob± na wynos. Ja z regu³y przygotowujê wszystkie sk³adniki wieczorem, a rano w 3 minuty mieszam sos na bazie oliwy z oliwek i mam gotowy, zdrowy i syc±cy lunch w pracy. Pamiêtaj, ¿eby oprócz warzyw dodaæ co¶, co dostarczy Ci bia³ka np. ser feta, soczewicê, cieciorkê z puszki, wspomniane wcze¶niej tuñczyk czy jajo na twardo.Zjedz j± z pieczywem pe³noziarnistym.
Jeden jogurt zamieñ na twaróg lub serek wiejski- s± o wiele lepszym ¼ród³em bia³ka. Dorzuæ te¿ do nich gar¶æ orzeszków.
Nie podoba mi siê te¿, ¿e w ogóle nie jesz nic ciep³ego. Je¶li rzeczywi¶cie zale¿y Ci na dobrym samopoczuciu i zdrowiu, my¶lê, ¿e jako¶ siê zmusisz, ¿eby przygotowaæ szybk±, ale po¿ywn± obiadokolacjê Kilka pomys³ów:
1. Jajecznica lub omlet z ró¿nymi dodatkami.
2. Gotowe warzywa na patelniê, podsma¿one np. z tuñczykiem z puszki i doprawione zio³ami i przyprawami.
3. Makaron (najlepiej razowy) z dodatkami- najczê¶ciej robi siê go chwilê np. makaron z tuñczykiem i pomidorami, z fasolk± szparagow± i cukini± posypany twarogiem i miêt±.
4. Filet z ryby posypany przyprawami i polany oliw± z oliwek,upieczony w folii w piekarniku. Piecze siê sam ok. 20-25 minut. W tym czasie mo¿esz szybko skroiæ warzywa na surówkê.
Powodzenia!

Znów pysznie, choæ dzisiaj wyj±tkowo nie ukrad³abym Ci obiadu, bo ¿eberek nie znoszê
W jakich proporcjach robisz owsiankê? Tzn. ile mniej wiêcej p³atków i reszty sk³adników?

Moje wczorajsze U

¦niadanie:
Bardzo cenne wskazówki . Nie trzeba umieæ gotowaæ, wystarczy chcieæ! Zdrowe potrawy nie wymagaj± ¶lêczenia nad garami - moje obiady s± tego doskona³ym przyk³adem .

A ja uwielbiam ¿eberka! Najbardziej pieczone z miodem w wykonaniu Te¶ciowej. Ale takie mocno miêsne, sma¿one bez dodatku t³uszczu - te¿ s± ok .

Moje proporcje do owsianki to: 2 ³y¿ki kaszy mannej, ³y¿ka otr±b i 2 do 3 ³y¿ek p³atków owsianych. Czasem mniej, a czasem bardziej kopiaste - zale¿y jak siê sypnie . No i gdy planujê wiêcej dodatków, to te¿ sypiê mniej.

I znowu baaardzo mi siê podoba Twoje menu!Wzór! Wszystko bym porwa³a, oprócz ³ososia wêdzonego, bo mam do niego uraz i nie prze³knê...

Cytat:
Jak zwykle piêknie i zdrowo
Kuskus z sosem sojowym? Muszê spróbowaæ, zawsze jadam ze szczypt± domowej wegety
Dziêkujê! Ano kiedy¶ z ciekawo¶ci pola³am kaszê sosem sojowym i zasmakowa³o mi . Wczoraj w po³±czeniu z ¿eberkami i fasolk± wysz³o naprawdê ciekawie.

Cytat:
I kolejny b prosze o ocene.

Sniadanie owsianka jw. Owsianka na wodzie z twarogiem 80g, jagodami goji, orzechami wloskiki, otrebami zytnimi, pol grejfruta i zielona herbata
Obiad. Znowu ryba; 200g dorsza pieczonego w folii polany lyzeczka oliwy, 100 g ryzu brazowego po ugotowaniu, fura swiezego szpjnaku rowniez z lyzeczka oliwy. Zielona herbata
Podwieczorek: dwa duze kawa³ki donowej szarlotki, 2 paski czekolady z calymi orzechami nuesbeierr, kawa.
Kolacja: 2 kromki razowca z jajkiem na twardo i bialkiem z drugiego z ogórkiem i rzodkiewka.
Po. Zielona herbata, mieta
.
Chwa³a Ci za ten podwieczorek! No i w koñcu nie ma przy ka¿dym produkcie podanej masy - czy¿by choæ ma³y kroczek do przodu? Poza tym, bardzo mi siê podoba, ¿e czêsto widaæ u Ciebie ryby. Ale dlaczego jesz tylko bia³ko z drugiego jajka? ¯ó³tko w jajku jest najbardziej warto¶ciowe, a nagonk± o cholesterolu siê nie przejmuj.

Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-04-04 19:07:29

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:45.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.