Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.2. - Strona 132 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-08-14, 11:40   #3931
klementyna1
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.2.

Cytat:
Napisane przez Nyaa Pokaż wiadomość
Uwaga Laseczki, biorę się dzisiaj za reaktywację mojego życia małżeńskiego
Winko i świece w końcu się doczekały do tego sexy bielizna i do dzieła ( tż wraca ok. 23 z pracy, więc będzie miał niespodziankę i Stachursky w tle. Ha ha, wiem, wiem - Stachursky ale właśnie przy jego piosenkach były nasze pierwsze randki, pocałunki ITD, więc mam nadzieję, że wspomnień czar zadziała

Oby tylko tż nie zabił mnie jakimś głupim tekstem po przyjściu do domu, bo szybko mi się nastrój zmieni
FAjnie, ze sie udało

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość

jeszcze w kwestii jarzynówek zamiast porcji mleka.. moje dziecko nie rozumie tego, ciężko znosi brak butelki. wczoraj zjadł cały słoiczek jarzynówki w porze karmienia, myślałam, że wytrzyma bez mleka i poszliśmy na spacer. tak krzyczał, że cała wieś go słyszała. nie był to płacz a taki złośliwy krzyk, marudzenie. szybko zakończyliśmy spacer, dostał butle i dopiero się uspokoił i padł. dziś zjadł ok 100ml zupy i też długo nie wytrzymał. nie chcę mu mieszać i dawać zupy i od razu butli a nie mam pojęcia ile odczekać żeby to miało sens. potem jeszcze deserek, daję po pół słoiczka i też nie wiem ile odczekać z mlekiem. póki co mam wrażenie, że nie bardzo mu/nam służą takie posiłki. je ładnie, chętnie, albo w miarę chętnie, ale zaraz jest głodny, ja nie potrafię wyczuć kiedy dać butlę, pojawia się marudzenie, płacz, potem rzuca się na butlę jakby cały dzień mleka nie widział i jakoś tak nie bardzo wiem jak to rozgryźć.
u nas jak zje caly slok np.marchwi to wytrzyma z 2 godziny, ale jak polcazegos nowego to zaraz sie o cyca upomina, czasem staram sie przetrzymac z 20minut chociaz a czasem nie ma rady trzeba dawac od razu
Cytat:
Napisane przez Luna0 Pokaż wiadomość
Dzień dobry
chyba dziś was nie nadrobie.
Po weselu super! Mały może nie jadł mamie za wiele ale nie narzekał o 19 poszłam go przemyć i dać cyca i spał do 5 a my bawiliśmy się do 3 a później "wyspaliśmy" się w domu. Tzn prawie bo o 7 obudziła mnie bzycząca mucha którą TŻ "zamknął" w ubikacji jakoś jednak uciekła
na poprawiny poszliśmy z małym i siedzieliśmy do 21

No i doły mam bo laktacja mi pada, ale teraz czuje że już naprawdę pada daje małemu jeść np o 13 (gdzie zawsze od rana jeszcze mialam duży zapas), zje dwa cyce i coś mu nie pasi, pobawi się chwile i dalej coś nie gra. I tak cały dzień aż w końcu po cycach daje MM i chociaż zjada te 50ml to dziecko szczęśliwe... najgorsze wieczory kiedy zawsze zasypiał przy cycu już nic nie mam to mnie smuci najbardziej.. drugi dzień z rzędu mu dałam wieczorem butlę, bo w poniedziałek krzyczał aż w końcu stwierdziłam że mam pusto, a wczoraj już bez stwierdzenia dałam butle żeby go nie męczyć a później dopiero cyca żeby sobie pociumkał.. ale i tak wkurza się jak mu nie leci

em:
fajnie, ze wesele sie udało, a laktacja moze dlatego, ze osttanio przyzwyczajałaś dziecko do butli i mniej cyca ssało, a wiadomo, ze inaczej jak dziecko z butli pije a inaczej z piersi-zawsze wiecej wyciagnie i moze organizm sie przestawił i troche mniej produkuje...tak tylko sobie mysle...bo u mnie przez te obiadki w poludnie tez ostatnio mniej mleka, najadał sie już jedna piersia, a teraz woła o drugą...i pierwszy raz od urodzenia nie mam twardych piersi tylko flaczki-zawsze po 4-6 godzinnej przerwie byly jak kamienie, a teraz tylko ciut pełniejsze.
Cytat:
Napisane przez booziaczek Pokaż wiadomość
witajcie witajcie my za 2 h konczymy 5miesiecy ela rosnie jak na drozdzach a oto krótkie podsumowanie jej osiagniec od 3 miesiaca w spacerówie i przesypia całe noce ale za to w dzien nie spi ani chwili i niestety ze skonczeniem tej magicznej liczby 3 przestała jesc cyca od 4 zaczeła sama siedziec jak by mogła to juz by chodziła wszyastko ja ciekawi i co najwazniejsze wszystko do buzi z jedzeniem ok mały łakomczuszek ok 8 kg wazy warzywka wsuwa az sie uszy trzesa szczegolnie lubi zielony groszek i brokuła za to za słoiczkami z owocami nie przepada no i zabki po mału ida maruda czasem z niej przez to a juz nie wspomnę o slinotoku i zagryzaniu dolnej wargi ale i tak mimo to cały czas sie do wszystkich smieje
to tak wsrócie co u eli

)
oo to spryciara małai siedzi juz sama bez pomocy?

WOtam mamuski Czekam na faceta, bo ma bujak obekjrzec, moglby kupic mialabym 9 dych na jakies łąszki dla kacpra
klementyna1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-14, 11:43   #3932
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia86bgo Pokaż wiadomość
a tam Ja dalam rade to ty tez dasz - po prostu ciuchy Milusia stanowily 70% torby

no i powiem wam - wczoraj tak rozbieram Milusia i tata stoi nad lozkiem i haslo dnia do mnie:
'' a Jasko !! ( za to wzrokiekm) to wydaje mi sie ze ma taka ciemniejsza karnacje - to co po turkowym tacie ..??'' - no to ja mu '' no niech bedzie i po turkowym - i sie ino tata usmiechnol - ale WCZESNY skap ma gosciu haha
a nie jest źle z ciuchami ciuchy już zapakowałam, więcej będzie jego gadżetów
ale to potem najpierw ja siebie spakuje.

no to się dziadek szybko kapnął że wnusio opalony

dziewczyny mam pytanie, czy mogę zabrać Florka do kina czy nie wskazane?
chciałabym iść z tż na Smerfy 2, plan jest taki żeby babcia wnusia woziła a my na film, ale czy gdyby Florek nie wytrzymał (bo ostanio za długo na spacerze nie wytrzymuje) i babcia by sobie nie radziła to mogę go zabrać czy nie bardzo? a jak tak to pewnie nie na 3d?

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-14, 11:57   #3933
klementyna1
Zakorzenienie

Cytat:
no i powiem wam - wczoraj tak rozbieram Milusia i tata stoi nad lozkiem i haslo dnia do mnie:
'' a Jasko !! ( za to wzrokiekm) to wydaje mi sie ze ma taka ciemniejsza karnacje - to co po turkowym tacie ..??'' - no to ja mu '' no niech bedzie i po turkowym - i sie ino tata usmiechnol - ale WCZESNY skap ma gosciu haha

jutro jade na 4 dni do SKC - wiec pytam sie WaWowych Mamusiek - czy Piatek Pasuje - musze sprc ceny biletow - bo mam braki male w kasie teraz
dobry tatatuykowy
zapomnialam Wam się poskarzyć...byłamu ginki ostanio 2 tyg. temu i pobrała cytologie, umowilysmy sie na likwidacje tej nadzerki i mowi, ze albo w pierwszej polowie sieprnia albo na poczatku wrzesnia- bo ma urlop 15.08-2.09. wiec pojechalam do szpitala, nie bylo miesjc na poczatek sierpnia zapisalam sie 5 wrzesnia, bo 9 wracam do pracy. w miedzyczasie okazalo sie, ze moja cytologia zaginela...w recepcji mowili., ze zamazany wynik (kiedys moja mama tak miala tez) ginka mowi, ze zgubili w labolatorium, kij wie, jaka jest prawda, wczoraj bylam jeszcze raz pobrac za free oczywiscie, i mowie, za zapisalam sie na 5 wrzesnia, a lekarka, ojej...bo ja przedluzylam sobie urlop i wracam dopiero 7, a nie moze Pani na 9-go?ja mowie, ze nie bo 9 juz musze byc w pracy, no i ona, zeby jeszcze sprobowac i wqrzylam sie, bo najpierw sie umawia, potem przedluza sobie urlopy....moglaby przynajmniej polecic mnie jakiemus koledze, czy kolezaance, bo chce miec to juz za soba....wiec leje na to zapisalam sie na wtorek do drugiej lekarki na NFZ i maja na stronie napisane, ze tez usuwaja te nadzerki, zobaczymy co ona powie i moze tam by sie udalo jeszcze rpzed powrotem do pracy, ale qrde tyle kasy jej w tyłek wsadziłam a teraz ona mnie zlewa... ehhh służba zdrowia Dobra idziemy jesc brokuł-sprobowałam ohyda blee;/ ciekawe czy młodemu posmakuje
Stary 2013-08-14, 11:57   #3934
alliw
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez maria28 Pokaż wiadomość
Byliśmy rano u neurochirurga. Wszystko jest w porządku z ciemiączkiem. Co więcej, podaż wit. D na nie nie ma wpływu. Obejrzała też wyniki morfologii, m.in. niedobór kreatyniny i stwierdziła, że to żaden niedobór, lekko poniżej normy, zero znaczenia.

Cytat:
Napisane przez oliwka__ Pokaż wiadomość
A właśnie Alliw wieczorem wyślę Ci fotki jak wygląda balustrada na schodach do pokoju małej. Przepraszam umknęło mi to.
własnie miałam się przypomnieć czekam

Cytat:
Możecie polecić jakieś noclegi/agroturystykę na Mazurach, przyjazną dla rodziców z małym dzieckiem i w przystępnej cenie? Zaraz mnie coś trafi! Dwa polecone miejsca mi odpadły i szukam dalej.
zapytam koleżankę, bo wiem że gdzieś była z synkiem.

Cytat:
Napisane przez OtTakaJa Pokaż wiadomość
Mamy dolną jedynke! Tak niespodziewanie wyskoczyła!

Cytat:
w koncu was znalazłam lepiej późno niz wcale
witaj i brawo dla Eli za postępy

Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość
Teraz juz wiem, dlaczego z nas taka patologia

Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość
to jak ze skurczami będziesz wiedzieć że to ząb jak zobaczysz

Nyaa, za udany wieczór (a właściwie noc )
Stary 2013-08-14, 12:03   #3935
Malpka
Zakorzenienie

hej
Cytat:
Napisane przez corka_rosy Pokaż wiadomość
Nooo teściowa mi go tak wychowała
Tak właśnie sobie myślę o tych obowiązkach domowych i on chyba robi więcej niż ja! Ja się tak... krzątam

Potrzebny jest zakwas, ja swój dostałam od mamy.
Na 2 chleby:
750 gr mąki żytniej
750 gr mąki pszennej
3 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 szklanka otrąb
4 szklanki wody + 1, raczej wychodzi za gęsty
zakwas
ziarna jakie chcesz
Wszystko oprócz ziaren mieszasz, odbierasz zakwas na następny chleb (na tę porcję 3 łyżki) i dodajesz ziarna (zakwas musi być zawsze bez ziaren). Ja robiłam teraz ze słonecznikiem i siemieniem lnianym, moja mama daje jeszcze płatki owsiane i jęczmienne i dynię. Blaszki smarujesz oliwą. Jak wyrośnie, to do pieca na 10 min na 180' góra dół, potem zmniejszasz do 150' z termoobiegiem i tak 50 min. Gotowe.

Despa - piekłam w zwykłym piekarniku.
dzieki tylko jak tu zakwas zrobic:P

Cytat:
Napisane przez anika_s Pokaż wiadomość
Dzień Dobry
mamy 4 miesiące

Cytat:
Byliśmy rano u neurochirurga. Wszystko jest w porządku z ciemiączkiem. Co więcej, podaż wit. D na nie nie ma wpływu. Obejrzała też wyniki morfologii, m.in. niedobór kreatyniny i stwierdziła, że to żaden niedobór, lekko poniżej normy, zero znaczenia.

Cytat:
Napisane przez OtTakaJa Pokaż wiadomość
Mamy dolną jedynke! Tak niespodziewanie wyskoczyła!
K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-14, 12:31   #3936
LiwkaO
Wtajemniczenie

Cytat:

chciałabym iść z tż na Smerfy 2, plan jest taki żeby babcia wnusia woziła a my na film, ale czy gdyby Florek nie wytrzymał (bo ostanio za długo na spacerze nie wytrzymuje) i babcia by sobie nie radziła to mogę go zabrać czy nie bardzo? a jak tak to pewnie nie na 3d?
ja bym nie brała - za głośno. Miśkę wzięłam na poprawiny to jak tylko muzyka zacżeła grać to zaczęła nerwowo ruszać kończynami i robiła wielkie oczy więc siedziałyśmy na dworze i wchodziłam tylko z nią do środka jak była przerwa w graniu. Bała się - za głośno.

Cytat:
Napisane przez klementyna1 Pokaż wiadomość
dobry tatatuykowy
zapomnialam Wam się poskarzyć...byłamu ginki ostanio 2 tyg. temu i pobrała cytologie, umowilysmy sie na likwidacje tej nadzerki i mowi, ze albo w pierwszej polowie sieprnia albo na poczatku wrzesnia- bo ma urlop 15.08-2.09. wiec pojechalam do szpitala, nie bylo miesjc na poczatek sierpnia zapisalam sie 5 wrzesnia, bo 9 wracam do pracy. w miedzyczasie okazalo sie, ze moja cytologia zaginela...w recepcji mowili., ze zamazany wynik (kiedys moja mama tak miala tez) ginka mowi, ze zgubili w labolatorium, kij wie, jaka jest prawda, wczoraj bylam jeszcze raz pobrac za free oczywiscie, i mowie, za zapisalam sie na 5 wrzesnia, a lekarka, ojej...bo ja przedluzylam sobie urlop i wracam dopiero 7, a nie moze Pani na 9-go?ja mowie, ze nie bo 9 juz musze byc w pracy, no i ona, zeby jeszcze sprobowac i wqrzylam sie, bo najpierw sie umawia, potem przedluza sobie urlopy....moglaby przynajmniej polecic mnie jakiemus koledze, czy kolezaance, bo chce miec to juz za soba....wiec leje na to zapisalam sie na wtorek do drugiej lekarki na NFZ i maja na stronie napisane, ze tez usuwaja te nadzerki, zobaczymy co ona powie i moze tam by sie udalo jeszcze rpzed powrotem do pracy, ale qrde tyle kasy jej w tyłek wsadziłam a teraz ona mnie zlewa... ehhh służba zdrowia Dobra idziemy jesc brokuł-sprobowałam ohyda blee;/ ciekawe czy młodemu posmakuje
hyh no prawda...wstrętna pi*pka z niej
Michalinka - ur. 12.02.2013r.

LiwkaO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-14, 12:32   #3937
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:
w koncu was znalazłam lepiej późno niz wcale

i gratki zeba dla Roszpunki

my wczoraj po szczepieniu wazymy 7830 i mamy 66 cm choc mi sie wydaje ze wiecej
K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-14, 12:36   #3938
LiwkaO
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Malpka Pokaż wiadomość

no cm nie za duzo )) ale waga ładna!

Stary 2013-08-14, 12:52   #3939
Tasia34
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
Może lekarka "starej daty" bo wsumie ta ekspozycja na gluten jest dopiero od kilku lat, wcześniej nie było.
No chyba tak, ona z tych starszych Podpytam inną, jak we wrześniu pójdziemy na III turę szczepień - 4,5 mca to w razie czego tak akurat na gluten?

Cytat:
kuzynka mnie przeraziła z żywieniem: od rana: kaszka, danonek, zupka, deserek, mleko, kaszka... jeszcze jak je np kromke z pasztetem to tez mu daje. Nie odzywam się, nie mój interes
ale najgorsze w tym wszystkim jest chwalenie się, jakby jej dziecko było super, bo " mój to już wszystko je", a mój je tylko mleko ale jakoś lepiej sie z tym czuje, heh...
Ech.......

Cytat:
Witam
No więc tak...
Tż przyjechał z pracy prawie godzinę później, więc troszeczkę sobie poczekałam, ale warto było Tż był mega zaskoczony, bo był pewny, że będę spać jak wróci, a tu taka niespodzianka.
wieczór się super udał. Leżeliśmy sobie, przytulaliśmy się, wiadomo

Mam nadzieję, na co dzień też zacznie nam się lepiej układać.
Będzie lepiej! W każdym związku są kryzysy, które daje się pokonać - szczególnie, że Wy macie dla kogo

Cytat:
dziecko mi się totalnie popsuło jak od urodzenia budziła się raz góra dwa razy na początku a po 3 tygodniach tylko raz tak od prawie tygodnia budzi się co albo co 3 albo jak dziś i przedwczoraj co godzinę padam na pysk dosłownie
Współczuję...

Cytat:

jutro jade na 4 dni do SKC - wiec pytam sie WaWowych Mamusiek - czy Piatek Pasuje - musze sprc ceny biletow - bo mam braki male w kasie teraz
Jaśko w sumie też ładnie
NIEEEEE nie ten piątek!!! Do nas teściowa przyjeżdza na te 4 dni akurat i nie pójdę tak z Krzysiem z domu... buuuuu.....

No i hejka tak w ogóle
Ania
http://suwaczki.maluchy.pl/li-73227.png
Tasia34 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-14, 12:54   #3940
klementyna1
Zakorzenienie

Cytat:
hej

:
woda+maka zytnia w ciepłe miejsce i co dzien dokarmianie
u nas brokul furory nie zrobil-miny Kacpra bezcenne, zjadl chyba 2 lyzeczki;p ale nie dziwie mu sie bo ohydny;p
Stary 2013-08-14, 13:07   #3941
monicca1989
Zakorzenienie

Cytat:
woda+maka zytnia w ciepłe miejsce i co dzien dokarmianie
u nas brokul furory nie zrobil-miny Kacpra bezcenne, zjadl chyba 2 lyzeczki;p ale nie dziwie mu sie bo ohydny;p
U nas brokuł poszedł do kosza ale za to szpinak mian, mniam
monicca1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-14, 13:09   #3942
maria28
Kniaginia

Witam

Szczepienie szybko poszło.
Róża waży 7,5 kg. Wit. D mogę włączyć 2 razy w tygodniu (no chyba, że zrobię po swojemu i będę dawać codziennie). Niska kreatynina nic złego nie oznacza.

Cytat:
Po weselu super! Mały może nie jadł mamie za wiele ale nie narzekał o 19 poszłam go przemyć i dać cyca i spał do 5 a my bawiliśmy się do 3 a później "wyspaliśmy" się w domu. Tzn prawie bo o 7 obudziła mnie bzycząca mucha którą TŻ "zamknął" w ubikacji jakoś jednak uciekła
na poprawiny poszliśmy z małym i siedzieliśmy do 21

Te muchy to jednak upierdliwe są

Cytat:
witajcie witajcie my za 2 h konczymy 5miesiecy ela rosnie jak na drozdzach a oto krótkie podsumowanie jej osiagniec od 3 miesiaca w spacerówie i przesypia całe noce ale za to w dzien nie spi ani chwili i niestety ze skonczeniem tej magicznej liczby 3 przestała jesc cyca od 4 zaczeła sama siedziec jak by mogła to juz by chodziła wszyastko ja ciekawi i co najwazniejsze wszystko do buzi z jedzeniem ok mały łakomczuszek ok 8 kg wazy warzywka wsuwa az sie uszy trzesa szczegolnie lubi zielony groszek i brokuła za to za słoiczkami z owocami nie przepada no i zabki po mału ida maruda czasem z niej przez to a juz nie wspomnę o slinotoku i zagryzaniu dolnej wargi ale i tak mimo to cały czas sie do wszystkich smieje
to tak wsrócie co u eli
O, to też niezła waga. A ile mierzy mniej więcej, jakie rozmiarowo ubranka zakladasz?
Postępy super szybkie!

Róża też zębów szuka, robi dokładnie tak samo. I cały czas memła piąstkę, palce albo co jej się nawinie pod rękę.

Cytat:

Cytat:
jutro jade na 4 dni do SKC - wiec pytam sie WaWowych Mamusiek - czy Piatek Pasuje
Wstępnie pasuje. Tylko ja z wózkiem nie jechałam jeszcze komunikacją miejską

Cytat:
maria28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-14, 13:11   #3943
Moderna
Zakorzenienie

Marcelek juz po bilansie - rosniemy, ale mocno zwolnilismy przyrost wagi .. bo w ciagu ostatnich 10 tygodni mamy 1,5 kg na plusie tylko. Mierzymy juz 67cm i mamy 6,7 kg i rozwijamy sie ladnie zgodnie z wiekiem

A lekarz mi namieszal z rozszerzaniem diety mowi, ze owszem WHO zaleca 6 miesiecy wylacznego karmienia piersia, ale sa to zalecenia dostosowane do trzeciego swiata - tam nie ma dostepu do takiej jakosci stalego pozywienia, jak u nas. Twierdzi tez, ze powinnam juz po skonczonym 4 miesiacu zaczac wprowadzac stale posilki - im wczesniej tym lepiej, gdyz jakies tam badnia dowodza, ze to zmniejsza ryzyko wystapienia alergii - i owszem, po czesci sie zgadzam, rowniez uwazam, ze nie powinno rozgraniczac sie produktow na alergizujace i nie - dlatego tez wprowadza sie kaszke na mleku krowim, ryby, jajka (oprocz bialka) itp. - ale jestem rowniez zdania, ze jezeli dziecko przybiera na kp, jest zdrowe, nie przejawia inicjatywy, ze juz jest pora na posilki stale, to nie ma co sie do tego zmuszac i tak wczesnie wprowadzac. I mysle, ze jak wprowadze po skonczonym 5 czy 6 miesiacu to ryzyko alergii nadal bedzie niskie (choc lekarz twierdzi inaczej )... aaaaa... nawet sie przez to z mezem poklocilam, bo uwaza zem uparciuch
Stary 2013-08-14, 13:13   #3944
LiwkaO
Wtajemniczenie

Cytat:
Witam

Róża waży 7,5 kg. Wit. D mogę włączyć 2 razy w tygodniu (no chyba, że zrobię po swojemu i będę dawać codziennie). Niska kreatynina nic złego nie oznacza.

dobra waga

Stary 2013-08-14, 13:16   #3945
monicca1989
Zakorzenienie

Takie pytanie do dziewczyn, które sa zarejestrowane na stronie Hippa, czy do wszystkich już przyszły te kupony do Rossmanna?
monicca1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-14, 13:17   #3946
maria28
Kniaginia

Cytat:
Marcelek juz po bilansie - rosniemy, ale mocno zwolnilismy przyrost wagi .. bo w ciagu ostatnich 10 tygodni mamy 1,5 kg na plusie tylko. Mierzymy juz 67cm i mamy 6,7 kg i rozwijamy sie ladnie zgodnie z wiekiem

A lekarz mi namieszal z rozszerzaniem diety mowi, ze owszem WHO zaleca 6 miesiecy wylacznego karmienia piersia, ale sa to zalecenia dostosowane do trzeciego swiata - tam nie ma dostepu do takiej jakosci stalego pozywienia, jak u nas. Twierdzi tez, ze powinnam juz po skonczonym 4 miesiacu zaczac wprowadzac stale posilki - im wczesniej tym lepiej, gdyz jakies tam badnia dowodza, ze to zmniejsza ryzyko wystapienia alergii - i owszem, po czesci sie zgadzam, rowniez uwazam, ze nie powinno rozgraniczac sie produktow na alergizujace i nie - dlatego tez wprowadza sie kaszke na mleku krowim, ryby, jajka (oprocz bialka) itp. - ale jestem rowniez zdania, ze jezeli dziecko przybiera na kp, jest zdrowe, nie przejawia inicjatywy, ze juz jest pora na posilki stale, to nie ma co sie do tego zmuszac i tak wczesnie wprowadzac. I mysle, ze jak wprowadze po skonczonym 5 czy 6 miesiacu to ryzyko alergii nadal bedzie niskie (choc lekarz twierdzi inaczej )... aaaaa... nawet sie przez to z mezem poklocilam, bo uwaza zem uparciuch

A co do wprowadzania stałych - każdy mówi co innego. Ja zamierzam wprowadzać po skończonym 5 m-cu, może bliżej 6, bo wyjeżdżam na urlop i nie zamierzam tam w głuszy bawić się w kaszki inne takie
maria28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-14, 13:18   #3947
LiwkaO
Wtajemniczenie

Cytat:

ciekawe podejscie lekarza do sprawy zywienia i rozszerzania diety

Stary 2013-08-14, 13:20   #3948
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:
Róża waży 7,5 kg.

Cytat:

A lekarz mi namieszal z rozszerzaniem diety mowi, ze owszem WHO zaleca 6 miesiecy wylacznego karmienia piersia, ale sa to zalecenia dostosowane do trzeciego swiata - tam nie ma dostepu do takiej jakosci stalego pozywienia, jak u nas.
jak symetrycznie 67cm waga 6,7kg hehe
co do drugiego

Stary 2013-08-14, 13:26   #3949
kasia86bgo
Zakorzenienie

GG do kasia86bgo Send a message via Skype™ to kasia86bgo

Cytat:
no to się dziadek szybko kapnął że wnusio opalony
Cytat:
dobry tatatuykowy
nio Turkowy - eh nie wiem skad on se tego Turka wytrzasnol haha.
no ale i tak naleza mu sie za odkrycie haha.

Cytat:

ale wiecej cm czy kg :P hihi.

Cytat:
Napisane przez Tasia34 Pokaż wiadomość
Jaśko w sumie też ładnie

NIEEEEE nie ten piątek!!! Do nas teściowa przyjeżdza na te 4 dni akurat i nie pójdę tak z Krzysiem z domu... buuuuu....
taaa Jasko - tata uparcie twierdzi ze on Jasko z 2gie imienia - no ale nie idzie mu wytlumaczyc ze jest Emilian a nie Emil Jan - ehh

aaaaa coz za szkoda ze nie dasz rady - ocby na 2h sie nie wyrwiesz - odpoczniesz od tesciowej

Cytat:
Róża waży 7,5 kg.

za wage i szczepienie

wiesz komunikacja komuniakcja - paczalam ana rozkald jazdy POCIAGOW - czekam mie rowne 80 min jazdy haha.

Cytat:
za ladne przybieranie na wadze

ogolnie dla kazdego z osobna za wage wzrost i KG - za idace zeby i doskonalenie - nowych umiejestnosci

Milus poszedl spac o 12.30 - co mamy 1h pozniej - i ten juz nie spi - a ja zaraz zabieram sie za Smazenie - MILEONYCH
coz bd musial byc grzeczy we foteliku na sekunde

http://suwaczki.maluchy.pl/li-65599.png
kasia86bgo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-14, 13:38   #3950
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
Milus poszedl spac o 12.30 - co mamy 1h pozniej - i ten juz nie spi - a ja zaraz zabieram sie za Smazenie - MILEONYCH
a ja ostatnio na poczekalni u mamus marcowych natrafilam na posta ze maja ochote na MIZERIE

Stary 2013-08-14, 13:40   #3951
LiwkaO
Wtajemniczenie

Cytat:
nio Turkowy - eh nie wiem skad on se tego Turka wytrzasnol haha.
no ale i tak naleza mu sie za odkrycie haha.

taaa Jasko - tata uparcie twierdzi ze on Jasko z 2gie imienia - no ale nie idzie mu wytlumaczyc ze jest Emilian a nie Emil Jan - ehh
no to

Jaśko też ładnie

---------- Dopisano o 13:40 ---------- Poprzedni post napisano o 13:39 ----------

Cytat:
a ja ostatnio na poczekalni u mamus marcowych natrafilam na posta ze maja ochote na MIZERIE
hehe pewnie niedługo będzie pomidorówka królowała

Stary 2013-08-14, 13:51   #3952
corka_rosy
Wtajemniczenie

Uciekłam ze spaceru, bo ziiiiimno strasznie. Tak wrześniowo, nawet już latem nie pachnie

Cytat:
no i nerwus straszny się z niej zrobił i płaczliwa jakaś chyba że to kolejny jakiś skok rozwojowy
U mnie to samo, a nasze dzieci są chyba w bardzo zbliżonym wieku. Ja obstawiam skok - maruda okropna się zrobiła... Aż dziąsła sprawdzałam, ale wyglądają normalnie.

Cytat:
poszlam spac o 22 - milus o 20.30 smacznie chrapal - slyszalam jak tat auto o 3.45 odpalal - i jak mama mi o 4.50 dzwi do pokoju otwierala - Milus spal caly czas - obudzil sie dopiero o 6.05
Wow oby tak dalej!

Mnie nie będzie w wwa, wyjeżdżam dziś wieczorem na wieś...

Cytat:
Ja bym nie brała - za głośno, za dużo bodźców, a to jeszcze maleństwo.
Mój przeżywa nawet niedługie wizyty w sklepach z bardzo głośną muzyką.

Cytat:
hej
Klementyna już napisała.
A prościej: idź do piekarni - mojej mamie dali

Cytat:
Ja wczoraj pierwszy raz jechałam - bardzo dobrze było, Wojtek rozglądał się zainteresowany.

Cytat:
A lekarz mi namieszal z rozszerzaniem diety mowi, ze owszem WHO zaleca 6 miesiecy wylacznego karmienia piersia, ale sa to zalecenia dostosowane do trzeciego swiata - tam nie ma dostepu do takiej jakosci stalego pozywienia, jak u nas.
za rozwój.
Co lekarz to opinia, ale to o trzecim świecie słyszę pierwszy raz
Ja i tak mam zamiar do 6 mies. karmić tylko piersią, nawet glutenu chyba nie będę wprowadzać (o tym jeszcze muszę z moją lekarką porozmawiać).

Mnie też znów czeka pakowanie - znów wybywamy na wieś. Coraz zimniej się robi, to i objętość bagażu wzrośnie. Smutno mi, że już się lato kończy.

21.04.2013.
corka_rosy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-14, 14:03   #3953
bmma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez despa Pokaż wiadomość
rozumiem,ze miało wstrząsnąć- wstrząsnęło, tylko czy nie za brutalnie?
Dziewczyny a ja mam takie zasadnicze pytanie, dlaczego u Nas nie może być tak prawdziwie koleżeńskiej, fajnej atmosfery tak żeby można było nawet o przysłowiowej dupie Marynie pogadać (tak jak u innych) żeby nie zostać zaraz pouczonym czy zjechanym? Tego nie ogarniam.

Ja się z wieloma argumentami zgadzam, z paroma nie- ale wszystko można powiedzieć w innej formie.Amen
Przykre, ale prawdziwe.
Forum jest do rozmów na każdy temat i do wyrażania swojego zdania, a nie do obrażania innych. Czasem mała rzecz, a może kogoś urazić, trzeba na to zwracać szczególną uwagę, żeby niechcący nie wyrządzić komuś krzywdy

---------- Dopisano o 14:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:54 ----------

Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość
Moje dziecko wyspało się rano w bujaczku (ponad 2 godziny). Potem obydwoje do wanny i na szczepienie (mam tam może 0,5 km, ale to naciągane...) - wchodząc do budynku już byliśmy mokrutcy
Synek ulał rota (mlekiem ulał, ale po rota) niby po 10 minutach... lekarka mówi, że producent bierze to pod uwagę, że szybko się wchłania poprzez śluzówkę, no i że chlust był dopiero po 10 minutach... oby
W ogóle pierwszy raz ktoś mi zwrócił uwagę, że mam za grubo ubrane dziecko (był w bodziaku bez rękawków; teraz cały czas chodził w samej pieluszce, ale do lekarza nie chcialam poruty robić, bo "trza być w butach na weselu" ).
Waży 6830 czyli w 4 tygodnie przypakował 705 g. Ja to jest, że Kacper Klementynkowy na tej diecie chudnie a mój tyje :brzyda l:
Zjadł w szpitalu i... zasnął w wózku. Mój syn! w upał! byłam w piekarni, w warzywniaku (wózek opancerzony tetrą).
Kolejne 1,5 godziny snu!
Szok. w sumie dziś spał 3,5 godziny. i co?! bawi się. sam.
a ja siedzę z Wami pierwszy raz od niepamiętnych czasów (nie z dzieciem na cycu)...
super

Zacytowałam stare, ale wszystko prawda. Szkoda jednak rozdrapywać ran. Nadrabiam dalej...

Kinga 22-02-2013

Maciek 12-08-1997

Edytowane przez bmma
Czas edycji: 2013-08-14 o 16:42
bmma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-14, 14:14   #3954
klementyna1
Zakorzenienie

opchnęłam bujak Kupiłam za 90zł i sprzedałam za 90zł czekam az Kacper wstanie, bo mi padł, czekając na tego Pana i idziemy na zakupy A PAn to tatuś 2 blizniaczek-wczesniaczek z 32 tygodniaPogadalismy troszkę, jedna miała operacje na serduszku,ale już jest dobrze i zdrowo sie chowają Lubie dzieciowe tematy
Stary 2013-08-14, 14:15   #3955
bmma
Zadomowienie

Cytat:
hej
U nas do piekarni ludzie chodzili zaprzyjaźnionej.

Kinga 22-02-2013

Maciek 12-08-1997

Stary 2013-08-14, 15:57   #3956
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
a nie jest źle z ciuchami ciuchy już zapakowałam, więcej będzie jego gadżetów
ale to potem najpierw ja siebie spakuje.
a gdzie jedziecie? na wczasy?

a w kinie nie bedzie za glosno dla takiego malucha?
Cytat:
brawo
Cytat:
Napisane przez Tasia34 Pokaż wiadomość
No chyba tak, ona z tych starszych Podpytam inną, jak we wrześniu pójdziemy na III turę szczepień - 4,5 mca to w razie czego tak akurat na gluten?
a mi lekarz o ekspozycji na gluten nic nie mowil.. w ogole ja sie tutaj nie spotkalam z tym w zadym schemacvie zywienia. Wiec prawdopodobnie ominiemy ekspozycje i jak bedzie czas to dostanie juz kaszke z glutenem.
Cytat:
A co do wprowadzania stałych - każdy mówi co innego. Ja zamierzam wprowadzać po skończonym 5 m-cu, może bliżej 6, bo wyjeżdżam na urlop i nie zamierzam tam w głuszy bawić się w kaszki inne takie
no tak jak ja.. ale ja nie mam twardego schematu, ze zaczynam wtedy i wtedy, tylko mam mniej wiecej ustalony i bede dopasowywac pod dziecko - kiedy ono bedzie gotowe czyli gdzies w trakcie szostego miesiaca zycia...
Cytat:
Napisane przez LiwkaO Pokaż wiadomość

ciekawe podejscie lekarza do sprawy zywienia i rozszerzania diety
no zlego podejscia nie ma - bo leci schematowo, czyli wedlug zalecen - ale ja lubie naginac schematy

Cytat:

jak symetrycznie 67cm waga 6,7kg hehe
co do drugiego
no, symetrycznie sie zlozylo mam nadzieje, ze Marcel troche wiecej zacznie ciumkac, bo z waga to cos srednio nam idzie
za to wzrostem nadrabiamy - wystrzelil strasznie mi w gore synus

Cytat:
zaraz zabieram sie za Smazenie - MILEONYCH
mniam mniam
bedzie grzeczny
Cytat:

Cytat:
Napisane przez corka_rosy;422615:44
za rozwój.
Ja i tak mam zamiar do 6 mies. karmić tylko piersią, nawet glutenu chyba nie będę wprowadzać (o tym jeszcze muszę z moją lekarką porozmawiać).
no z tym trzecim swiatem to chodzi o to, ze swiatowa organizacja czyli musi dobierać zalecenia swiatowo - i my sie podobno tam nie lapiemy, bo u nas jakosc zywnosci jest dobra
i chodzi tu tylko o wyłączne karmienie piersia do 6 miesiaca.

---------- Dopisano o 15:57 ---------- Poprzedni post napisano o 14:32 ----------

Juz wiem, skad lekarz ma takie podejscie - znalazlam artykul w necie i tam miedzy innymi wspomianja o niejakich badaniach w UK
http://www.spiegel.de/wissenschaft/m...-a-739537.html

Troche przetlumaczylam artykul - tylko bledy stylistyczne sa, bo mocowalam sie z niektorymi zdaniami na tlumaczeniach google

Jak długo należy karmić piersią swoje dziecko? Kobiety w ciąży, które nie od razu chca stosowac mleko w proszku, zadaja sobie to pytanie - w Niemczech jest to okolo 90 procent kobiet w ciąży.

Kto kieruje sie z tym pytaniem do Światowej Organizacji Zdrowia, otrzyma od niej zalecenie: sześc miesięcy dziecko powinno być karmione wyłącznie piersią, unikajac podawania kaszki i mleka w proszku. To jest najlepsze dla dziecka, chroni od ryzyka zakażenia i problemow wzrostu. Za tym zaleceniem podaza 65 procent krajow UE.
Brytyjscy naukowcy stawiaja to zalecenie w watpliowosc. W "British Medical Journal" opublikowano analizę Mary Fewtrell i jej kolegow z University College London , ze według istniejących dowodów zalecenia te nie sa wystarczajace. Nadszedł czas, aby ponownie ocenić te zalecenia – tak pisza pediatrzy.

Po ocenie dostępnych dowodów, naukowcy radza, by przynajmniej dzieciom z krajow rozwinietych od czwartego miesiąca oprócz mleka dostarczac tez innych pokarmów. Zespół badawczy przeanalizował szereg najnowszych badań na ten temat i doszedl do wniosku, że dzieci, które są karmione wyłącznie piersią przez dłuższy czas, mogą cierpieć na alergie i niedobór żelaza. Kolejnym argumentem autorów jest to, ze wczesniejsze rozszerzenie diety oraz przez to doswiadzczenie poznawania nowych smaków, lepiej przygotowuje dzieci na zywnosc jak np. warzywa.

Tylko w krajach mniej rozwiniętych nie ma alternatywy dla mleka

W krajach mniej rozwiniętych, zalecenie to nie ma jednak zastosowania, piszą naukowcy. To tam mleko matki jest najlepsza forma ostroznosci, aby zapobiec chorobom z zanieczyszczonej wody czy żywności.

Zalecenie WHO opiera się głównie na opracowaniu kilku badań, które zostały przeprowadzone w 2000 r. Rowniez wcześniej takie badanie zostało przeprowadzone w Niemczech na zlecenie Federalnego Ministerstwa Zdrowia. W badaniach tych zajeto sie problemem karmienia piersią i karmienia niemowląt w pierwszym roku życia. Prawie przez półtora roku przeprowadzano wywiady odnosnie karmienia piersia z 1700 kobiet z 177 niemieckich szpitali położniczych.

Rezultat: W szpitalu położniczym 91 procent matek zaczęła karmic piersią. Po wypisaniu ze szpitala, średnio pięć dni po urodzeniu, 86 procent matek nadal karmila piersią. "SuSe" ("Karmienie piersią i żywienia niemowląt") tak nazywa sie to badanie, do ktorego dane zostały zebrane w 1997 i 1998 roku. Jak długo potem dziecii byly karmione wylacznie piersia nie badano.

Jednakże: Spośród tych matek, które rozpoczęły karmienie piersią po urodzeniu, tylko około połowa z nich osiągnąła okres karmienia piersia przez cztery miesiace. Reszta kobiet podawala noworodkom oprocz wlasnego mleka również inneplyny lub mleko modyfikowane dla niemowląt. Po czterech miesiącach, tylko 33 procent dzieci było karmione wylacznie mlekiem matki, pół roku później, odsetek ten spadł do dziesięciu procent.

Również w Wielkiej Brytanii, co wykazały badania z 2005 roku, tylko jednemu procentowi matek udalo sie podazac zaleceniom WHO i karmic wylacznie piersia przez 6 miesiecy.Skad zatem ostrzeżenia Fewtrell i jej kolegow? Zauwazyli oni zmianę w zachowaniu karmienia piersią: istnieją dowody na istnienie trendu, że wprowadzanie pokarmow uzupelniajacych i przesuwa sie do tylu w czasie - mówią lekarze.

Zysk z przemysłu spożywczego dla niemowląt?
Inni eksperci maja pewne wątpliwości na temat tych badan i wnioskow lekarzy. Janet Fyle z brytyjskiego Stowarzyszenia Położnych powiedziala w wywiadzie dla BBC, ze rekomendacja do ograniczenia czasu trwania wylacznego karmienia piersia do czterech miesięcy będzie "krokiem wstecz" - i da zabawke w reke producentom żywności dla dzieci - trzech z czterech autorów badania byly juz konsultantem lub pracowaly dla przemysłu spożywczego produktow dla dzieci lub otrzymaly od nich fundusze badawcze. Brytyjskie Ministerstwo Zdrowia rowniez potwierdziło, ze dzieci do sześciu miesięcy otrzymuja wszystkie składniki odżywcze, których potrzebują z mlekiem matki.
Podobnego zdania jest niemiecka komsja karmienia piersia. Ale podazanie za zaleceniami WHO o 6-miesiecznym karmieniu piersia nie sa tak rygorystyczne . W artykule opublikowanym w czasopiśmie "Pediatrics" z 2010, w którym zaangazowana byla komisja stwierdza sie: "W pierwszym półroczu zycia niemowleta powinny być karmione tylko piersią co najmniej do początku piątego miesiąca. Dotyczy to również dzieci z podwyższonym ryzykiem alergii .. " Chodzi o dokarmienie, a nie o zakonczenie karmienia piersia, czyli powolne ograniczenie ilości mleka matki. Następnie, autorzy piszą: "Nawet po wprowadzeniu pokarmów uzupełniających - nie później niż po 6 miesiacach – niemowlęta nadal powinny byc karmione piersią, łączny czas trwania karmienia piersią ustala matka i dziecko .."

Na zapytanie SPIEGEL ONLINE, Komitet Breastfeeding deklaruje również, że nic nie przeczy ogólnym zaleceniom WHO. O tym nalezy zadecydowac w kazdym przypadku z osobna. Dzieci, które juz jako niemowleta cierpiały z powodu niedoboru żelaza, raczej nie unikna podawania pokarmów uzupełniających w terminie wcześniejszym.

Edytowane przez Moderna
Czas edycji: 2013-08-14 o 14:34
Moderna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-14, 16:03   #3957
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Hej,

Cytat:

to jak ze skurczami będziesz wiedzieć że to ząb jak zobaczysz

Cytat:
No więc tak...
Tż przyjechał z pracy prawie godzinę później, więc troszeczkę sobie poczekałam, ale warto było Tż był mega zaskoczony, bo był pewny, że będę spać jak wróci, a tu taka niespodzianka.
i podziwiam za odporność, ja na igraszki o 23 nie mam sił.... padam !

Cytat:
Ja kiedyś czytałam taką dyskusje o tym schemacie, że niby zaleca się tak długo kp, i jest to właśnie dopasowane pod kraje III świata, bo tam jest problem z czystą wodą i bezpieczniej dla dziecka żeby jak najdłużej było kp. (chodzi ogólnie o choroby z tej zanieczyszczonej wody) Tu ogólnie chodziło, też o te zalecenia o których się często zapomina, że WHO ogólnie zaleca kp do chyba 2 roku życia, z tym że w tym drugim roku pod koniec mają się zmienić proporcje 1/3 mleko mamy, 2/3 inne pokarmy, a karmienie po pół roku 1/3 inne pokarmy, 2/3 mleko mamy, no do pół roku tylko mleko mamy.

Cytat:
Ja też nie robię ekspozycji. Mój lekarz jest przeciwnikiem. Wd niego nie ma badań że to coś pomaga. A temu mojemu ufam, bo sam ma celiakie zresztą i cała jego rodzina, więc glutenem się trochę interesował. Zresztą nawet ten wywiad co kiedyś Panika wstawiła, to ten prof mówił że badania będą za jakiś czas. Choć on popierał ekspozycję.

A ogólnie to wpadłam i lecę na długi weekend, a potem jeszcze jeden mały wyjazd, więc chwilę mnie nie będzie. I nie wiem jak z podczytywaniem...bo zajęcie się zapowiada. Ktoś ogólnie jeszcze wraca do pracy powoli czy wszystkie się na roczny zdecydowały ?
Stary 2013-08-14, 16:29   #3958
bmma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ObserwujeCie Pokaż wiadomość

A ogólnie to wpadłam i lecę na długi weekend, a potem jeszcze jeden mały wyjazd, więc chwilę mnie nie będzie. I nie wiem jak z podczytywaniem...bo zajęcie się zapowiada. Ktoś ogólnie jeszcze wraca do pracy powoli czy wszystkie się na roczny zdecydowały ?
Udanego wypoczynku.
Ja roczny, chyba, że jakaś praca się znajdzie to zrezygnuję, ale mało prawdopodobne.

Kinga 22-02-2013

Maciek 12-08-1997

Stary 2013-08-14, 16:31   #3959
LiwkaO
Wtajemniczenie

Cytat:
opchnęłam bujak Kupiłam za 90zł i sprzedałam za 90zł czekam az Kacper wstanie, bo mi padł, czekając na tego Pana i idziemy na zakupy A PAn to tatuś 2 blizniaczek-wczesniaczek z 32 tygodniaPogadalismy troszkę, jedna miała operacje na serduszku,ale już jest dobrze i zdrowo sie chowają Lubie dzieciowe tematy
no to dobry interes zrobiłaś brawo!

Cytat:
Napisane przez ObserwujeCie Pokaż wiadomość

ja już odliczam dni...pomimo tego, że mała będzie z babcią to i tak będzie mi ciężko...już jest jak o tym pomyślę...

Stary 2013-08-14, 16:32   #3960
achna79
Rozeznanie

Witam się

Wow już mamy ząbki na forum?? Gratki Ależ ten czas leci.

Eee miałam coś popisać ale nagle pustka w głowie.

Byłam dziś u kosmetyczki regulowała mi brwi i nakładała hennę na rzęsy i brwi. Ja jestem totalne kosmetyczne beztalencie

Dobra, jak nastąpi u mnie przebłysk inteligencji to się odezwę

Mikołajkowi chyba jakieś uczulenie wylazło. Nie ma krostek ale lekko zaczerwienione, szorstkie poliki. Odstawiłam jogurty ;( i zobaczymy czy to to

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości