|
|
#31 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ślub
Przecież wesele między 15-22 robi się w restauracji, ba, część może spokojnie zrobić mini parkiet dla tańczących. W Warszawie takich opcji i to bardzo ładnych znalazłam bez liku, także w nieweselnych lokalach.
|
|
#32 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja jestem z Tż 5 lat i ślub jak dobrze pójdzie weźmiemy za 2-3lata (bliżej 3), to co - mamy się rozstać, bo to za długo bez ślubu?
|
|
|
#33 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 00:17 ---------- Poprzedni post napisano o 00:16 ---------- Cytat:
całą restaurację muszą wynająć tak naprawdę aż do zamknięcia. I wtedy to nie jest wesele tylko obiad dla rodziny. Dla mnie to jest tak niekonkretne że aua.
|
||
|
|
|
|
#34 |
|
Konto usunięte
|
Taaaa, dla mnie odkładanie ślubu na za 2-3 lata było głupie, dopóki mnie PMki nie uświadomiły, że niektóre dwa lata na salę czekają
Generalnie ja się chłopu nie dziwię, że woli mieć więcej czasu niż mniej i na organizację i na namysł (jestem pesymistką, staram się wszystko ubiegać i wszędzie widze katastrofy, więc przygotowałabym sobie osiemset konceptów i plan B, C i D, a to jednak trochę zajmuje). |
|
|
|
|
#35 |
|
Zakorzenienie
|
W sumie to może i masz rację drabineczko z tymi salami, ja się orientowałam bardzo pobieżnie i tylko w takich, gdzie zdecydowanie bardziej posiadówa/obiad dla rodziny, niż typowe wesele z orkiestrą i tańcami, bo też taki bardziej obiad planujemy zorganizować
|
|
#36 |
|
Przyczajenie
|
Dzięki za odpowiedzi - te mądrzejsze. Za "żarty", a raczej wyśmianie dziwnymi tekstami o kosztach ślubu nie dziękuję - współczuję autorkom. Szkoda, że wizaż zawsze pluje jadem i traktuje wszystkich z góry, nie wiedząc nic o ludziach, którzy tu piszą. Powiedziałam, że mamy pieniądze to mamy, z resztą nie będę się tłumaczyć. Znów z normalnego wątku zrobił się cyrk. Widocznie nie zadałam pytania na odpowiednim forum. Cześć, pozdrawiam !
|
|
|
|
|
#37 |
|
Konto usunięte
|
No ja się dowiadywałam i rzadko kiedy restauracja chce zamknąć się całkowicie, na cały dzień od popołudnia do końca, dla czterdziestu obiadków
bo 7 godzin siedzenia kilku gości w sobotę gdy jest największy ruch, mało komu jest na rękę. Więc proponują najczęściej obiad z deserem i wyłączeniem lokalu ok 3 godziny... Nie wiem, może to kwestia tego jakie lokale wybieram i kwestia regionu, wszędzie jest inaczej, dlatego radzę autorce wątku zacząć ogarniać temat, bo może się okazać że to co wymyśliła niekoniecznie wypali.
|
|
|
|
|
#38 |
|
Konto usunięte
|
A jak chłop nie jest jeszcze gotowy na zmianę statusu prawnego związku i chce mieć te 2-3 lata w zapasie, żeby się oswoić z tym, to też mnie to nie dziwi - w końcu związek nieformalny zakończyć łatwiej niż formalny, rozwód to nic przyjemnego
|
|
|
|
|
#39 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Ślub
Trochę nie kumam po co tak ironizujecie
![]() Autorka napisala, ze orientowala sie w cenach, itp, a Wy macie zabawę nabijajac się z jej rzekomej nieświadomości kosztów - no ubaw po pachy ![]() Wyraźnie napisała, że nie o koszty chodzi jej narzeczonemu - on stwierdził, ze nie i już, bo wie, że 3 lata bedzie sie zastanawiał nad knajpka na kolacje poslubna Zrozumiałabym gdyby zaczęli już wszystko planować i okazałoby sie, że faktycznie mieliby poważne problemy z wyborem - ale robienie takich założeń z góry? Bez sensu. W opisanej sytuacji nie rozumiem idei czekania 3 lat, bo tyle czasu naprawde nie jest potrzebne na organizacje skromnego ślubu ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#40 | |
|
Ha ha ha ha ha
|
Cytat:
|
|
|
|
#41 | |
|
Konto usunięte
|
Ale autorko wątku zrozum, 1 rok to jest oczekiwanie na samą sale, czasem 2 lata
. Chyba że nie wiem, masz inny gust, albo w twojej okolicy nie ma problemu ze znalezieniem czegoś, to ok, ale nadal uważam że w tej sytuacji nie ma kompromisu. On nie chce się spieszyć. No nie chce. Twój kot też nie chce prawdopodobnie zjeść selera. Wepchniesz mu go na siłę do gardła? Nie ma w tej sytuacji wyjścia, jedna osoba musi spuścić z tonu i niestety musisz to być ty bo tobie najbardziej zależy na zmianie obecnej sytuacji, i to ty chcesz zmiany. Jemu tak jak jest ustalone, jest dobrze. Jest termin i tego się trzyma---------- Dopisano o 00:29 ---------- Poprzedni post napisano o 00:27 ---------- Cytat:
a to prawdopodobnie potrwa 2-3 lata. Dla mnie to są logiczne powody, w miarę.
|
|
|
|
|
|
#42 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#43 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Odp: Dot.: Ślub
No to nie jest obiad tylko wesele wtedy
|
|
|
|
|
#44 | ||
|
Przyczajenie
|
Halo ! Ja nie oczekuję od Was pomocy w stylu pójścia do tż i powiedzenia "masz wziąć ślub i koniec bo ona czeka". Chodzi mi o porozmawianie - po to jest forum, może da się wspólnie dojść do jakichś wniosków, chciałam się trochę wyżalić i usłyszeć propozycje co można ewentualnie z tym zrobić, jak porozmawiać, może ja odpuszczę i zrozumiem - człowiek całe życie się uczy.
Żałosne są te ironie, nie znacie mnie. Nawet nie czytacie ze zrozumieniem. U mnie w okolicy popularne są takie przyjęcia na 5 -7godz. są duże kompleksy świadczące usługi weselne, mające po kilka sal, one robią to co życzy sobie klient, na stronie są wypisane "usługi" - od wesel na 500 osób do małych obiadków rodzinnych w specjalnie wydzielonych małych salach bankietowych. Znajomi mieli też takie przyjęcia ! Orientowałam się, pisałam, dzwoniłam a nawet byłam tam, dostałam przykładowe ceny i menu, terminy na nast. rok (7 do 13tys za sam obiad), plus oczywiście hotel dla wszystkich gości, sukienka, garnitur itd wiadomo,że osobno, mam te pieniądze na wszystko, nie rozumiem czemu ironizujecie zamiast czytać i ew. zapytać? Cytat:
Cytat:
Edytowane przez aniolecek111 Czas edycji: 2013-08-15 o 00:41 |
||
|
|
|
|
#45 |
|
Konto usunięte
|
Ale zdefiniuj obiad
Sala z parkietem, czy do tej trzeciej siedzieliście przy stole po prostu?
|
|
|
|
|
#46 | |
|
Konto usunięte
|
Nie wiem, strasznie drażliwa jesteś
ja np ci napisałamCytat:
|
|
|
|
|
|
#47 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie wiem o jakim czekaniu na salę Ty mowisz? Oni nie chcą sali weselnej, tylko zwykła restaurację na 40 osób. Nie spotkałam takiej, która miałaby wszystkie miejsca porezerwowane na dłużej, niż kilka miesięcy. Zresztą niech sprawdzą - jak okaże sie, ze ta wymarzona bedzie wolna za 3 lata, to wtedy mogą rozważać taki odległy termin... u nich wygląda to zupełnie inaczej ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#48 | |
|
Konto usunięte
|
Lea_ny dla mnie ta sala to najmniejszy problem
pisałam bodajże na poprzedniej stronie żeCytat:
A facet, może mógłby nam coś więcej powiedzieć na temat tego czekania. Jest sporo rzeczy o których nie wiemy i które mogą stanowić sedno sprawy, dzięki którym to czekanie nabierze sensu większego niz teraz. |
|
|
|
|
|
#49 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jak dziewczyny już Ci pisały, chłopa nie zmusisz. |
|
|
|
|
|
#50 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
).Według mnie wybór sali jest tylko przykrywką - i myślę, że autorka tez ma tego świadomość i stąd ten wątek. I nie ma co jej upominać, ze ma za duże parcie na ślub, bo nie zmienia to faktu, ze facet kombinuje z wymowkami, zamiast powiedziec wprost o co mu chodzi - a to każdego by frustrowalo ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#51 |
|
Konto usunięte
|
Uczepiłam się sali bo wydawało mi się - teraz prawdopodobnie błędnie - że dziewczyna mało się orientowała w wyborze sal
ale orientowala się. Ok. Wierzę że nie kłamię. A wymówek faceta nie znamy. Teraz słyszymy nie bo nie, nie ma go tu żeby wszystko nam powiedział. |
|
|
|
|
#52 |
|
Konto usunięte
|
Nie znamy i nie poznamy, bo mam wrażenie, że autorka woli tu siedzieć z nami, fochać i rozstrząsać zamiast usadzić faceta i na spokojnie zapytać, czemu akurat tyle. Nie wiem, może dziewczyna ma w sobie coś z histeryczki i facet po prostu boi się podzielić wątpliwościami albo naprawdę woli wszystko na spokojnie i powolutko, ale toć my z nim nie pogadamy, autorka to musi zrobić (albo dać nam adres i uczynne wizażanki same to załatwią
)
|
|
|
|
|
#53 |
|
Zakorzenienie
|
Autorko, a Twój Tż robi coś w kierunku planowania tego ślubu? Skoro mówi, że 2 lata akurat mu wystarczą, to rozumiem, że przegląda oferty restauracji, szuka kamerzysty itp.?
|
|
#54 |
|
kobieta za ladą
|
na wizażu jest fajna tendencja jak są wątki panny młode 2017
to powszechny śmiech jak jest panna młoda ,która nie chce czekać 3 lata na cywilny i obiad dla 40 osob i dopasowywac baloników i zawieszek na wódke do krawata męza ciotki córki kuzynki syna to też zle i wogóle to chłop nie gotowy na tak ryzykowny ślub bo tylko 6 lat som razem
|
|
#55 |
|
Zakorzenienie
|
Autorko, ja Cię rozumiem, jeśli rzeczywiście nie ma przeciwskazań żeby ślub odbył się wcześniej bo Was stać, bo macie gdzie mieszkać, i nie jest to pod wpływem impulsu, to rzeczywiście 3 lata to sporo.. ale rzeczywiście nie zmuszisz narzeczonego... rozmawiaj,,, pytaj dlaczego. Może uda Wam się dogadać, ale nie na zasadzie kto więcej wilicytuje tylko kto ile może od siebie dać.
A ironiami się nie przejmuj. Przeczytałam cały wątek i rzeczywiście jest ich sporo. Bardzo mi się zrobiło przykro czytając wypowiedzi DRABINECZKI ale wiem że ta wizażanka bardzo tak lubi, i to na wielu wątkach... a może czasem "milczenie jest złotem"? Jest wiele wątków które naprawdę wołają o pomstę do nieba ale tutaj...? Chyba ktoś się dobrze bawi szukając miejsca do popisu.
|
|
#56 |
|
Zakorzenienie
|
dudipopka, ale nikt nie pisze (chyba), że Autorka nie ma racji
Przynajmniej wg mnie jak najbardziej dziwne jest to, że jej chłopak nie chce ślubu, tylko że skoro są ze sobą tyle lat, zaręczyny były już jakiś czas temu, to dziwi mnie to, że Autorkę teraz to dziwi
|
|
#57 |
|
Konto usunięte
|
Taaa, ale z trzyletniego narzeczeństwa śmieją się ci dla których to autentycznie głupota, osobiście wolę się śmiać z parcia na żeniaczkę
![]() I zgadzam się z solll, są ze sobą 6 lat i dopiero teraz autorka się dowiaduje jak facet widzi zaręczyny? No dlla mnie to dziwne jest. |
|
|
|
|
#58 |
|
Rozeznanie
|
A ja rozumiem autorkę. 6 lat razem, mają gdzie mieszkać. Byłabym zdołowana gdyby po takim stażu mój facet odwlekał ślub o kolejne 3 lata.
Niektóre osoby tutaj śmieją się z parcia na ślub a ja widzę także odwrotny trend - na uważanie, że ślub to nic takiego, że można się bez niego obejść przez długie lata i że w zasadzie to koniec życia i wolności. Często na wizażu jedzie się po dziewczynach dla których ślub jest bardzo ważny Nie rozumiem co w tych ślubach takiego złego?! Uregulowanie prawne związku nie tylko powodowane jest miłością i w ogóle, choć to przede wszystkim. Kobiecie w pewnym momencie nieformalny związek się po prostu nie opłaca, w świetle naszego prawa nic jej nie daje i to jest też ważny powód. Z jednej strony para to partnerzy, którzy powinni mówić otwarcie o swoich potrzebach a z drugiej strony dziewczyna ma pokornie czekać aż pan i władca uzna, że jest gotowy postawić kropkę nad i z kobietą, z którą jest od tylu lat? Śmieszne
Baby I can feel your halo Pray it won't fade away Edytowane przez MoniaS93 Czas edycji: 2013-08-15 o 01:31 |
|
|
|
|
#59 |
|
Konto usunięte
|
MoniaS93 ślub jest ważny i istotny, zmienia sporo formalnie ALE data jest - 2 lata. I nie wiem po co to przyśpieszać skoro to jest data bardzo optymalna i przez wiele osób przyjmowana
|
|
|
|
|
#60 |
|
Konto usunięte
|
No ale skoro to związek dwoch PARTNERÓW, osób sobie równych, to kobieta powinna wysłuchać wątpliwości partnera. I razem powinni to przetrawic i rozpracować, a nie płakać na forum, że facet nie robi tego, co księżniczka chce.
Ale to może tylko ja pochodzę z dziwnego świata, gdzie po 6 latach związku ludzie umieją dzielić się swoimi wątpliwościami i w razie takowych partner jest pierwszą osobą do której się zwracają. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:36.

ja jestem z Tż 5 lat i ślub jak dobrze pójdzie weźmiemy za 2-3lata (bliżej 3), to co - mamy się rozstać, bo to za długo bez ślubu?
całą restaurację muszą wynająć tak naprawdę aż do zamknięcia. I wtedy to nie jest wesele tylko obiad dla rodziny. Dla mnie to jest tak niekonkretne że aua.

).

16.07.2012 - Kamil, nasze serce.