|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3991 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.2.
Hej
zaczęliśmy dziś marchewkę. Miny boskie, ale dzielnie zjadł całkiem sporo. Ja się jakoś bardzo cieszę z tych nowych potraw i smaków jakie będzie odkrywać. Odnośnie powrotu do pracy to ostatnio postanowiłam wracać w grudniu, jak już będzie mieć około 8 miesięcy. Wreszcie zdecydowałam bo długo się wahałam - i chciałam już do ludzi i chciałam z nim posiedzieć jak najdłużej. W związku z tym ucieszyłam się jak się okazało, że opiekunka sąsiadów zwalnia się bo chłopiec idzie do żłobka. Myślałam, że fajnie będzie ktoś sprawdzony dla nas, ale jak zapytałam sąsiadkę o opinię to szok! Taka miła babka po pierwszym wrażeniu, a historii się o niej nasłuchałam, że nigdy w życiu do dziecka! Teraz się boję szukania opiekunki, co jak się znowu wyda powierzchownie miła i fajna, a potem szydło z worka.
|
|
|
#3992 | |
|
Zakorzenienie
|
Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.2.
Hej jestem na miejscu - Milus dzielnie zniosl 3h w aucie
pobawil sie z pradziadkami poczekal az mamusia zje obiadek - sam zjadl kaszke popil 30 mleka i od 10 min spi ;-)Co do spotkania w wawie - Maria Tasia ..?? +47 465 95 233 to moj numero - jak mlody wstanie przekde sie na dworzec i uputan dok co i jak wiec do 18-19 powinnam wiedziec - no i centralny mi pasuje jako miejsce "zbiorki" hihi Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 14:30 ---------- Poprzedni post napisano o 14:22 ---------- Cytat:
Nie znam sie az tak na "zabobonach" hihi. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#3993 | ||
|
Zakorzenienie
|
Hejjja
Cytat:
![]() Cytat:
My dzis rodzinny dzień Kościół, ziele oswięcone, obiad u mamy a potem dłuuugi spacer po skansenie i frytki w MCdonaldzie :torba : Tescie wolali na grilla, ale nie zgodzilam sie i focha strzelili;p od 3 weekendiw tam jezdzimy to w koncu mozemy sami troche pobyc![]() miłego weekendu! |
||
|
|
|
|
#3994 | |
|
Kniaginia
|
Cytat:
mamusie warszawskie, to jak? |
|
|
|
|
|
#3995 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi w sprawie rozszerzania diety, myślę że za parę dni będziemy powoli zaczynać z marcheweczką.
Nie cytuję, tylko tak z pamięci - Klementyna chyba pytała o kupony z hippa - do mnie już dawno przyszły. A tak poza tym - podziwiam wszystkie dzieci, które już przewracają się samodzielnie. Mój ani myśli chociaż na bok się przewrócić, na brzuchu leży tylko jak ja go przekręcę. Wiem, nie ma co porównywać, ale Wasze dzieci już takie... sprawne, a jak czytam, że niektóre już siedzą A mój dopiero co zaczął główkę trzymać, to i tak jeszcze trochę niepewnie. No ale mam nadzieję, że się doczekam, zresztą mój mały to jeden z najmłodszych ![]() Jakby któraś była zainteresowana - w Biedronie bodziaki z długim rękawem za 19,99 dwupak.
|
|
|
#3996 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tez czekammoj ma 5 miesiecy i tydzien i dopiero kilka dni temu zaczął się orzewracac, ajak zaczał wiecej lezec na brzuchu dzięki temu to od razu do siadania zaczĄS SIĘ RWAC, WIEC SPOKOJNIE GŁOWKI TEz DŁUGO NIE TRZYMAŁ STABILNIE PoNAD 3 MIESIĄCE. Jak na bok się przekręca to lada chwila zacznie sie przewracać![]() Co do bodZIiaków0juz babcia zakupiła z dalmatynczykami ![]() a w rossamnie 3 szt łyzeczek plastikowych za 4,50 do rozszerzania diety jak nazlazł
|
|
|
|
|
|
#3997 |
|
Zakorzenienie
|
Tasia masz tesciowa z mojego miasta
![]() Co do zabkowania to tak myslalam ze tym dzieciom ktore mecza zeby wcale nie wyjda, za to wyjda tym po ktorych nie bylo widac krowa ktora duzo muczy, malo... zebow daje |
|
|
|
|
#3998 |
|
Zakorzenienie
|
Hejo
ja tylko na chwilę, bo padam na pysk dosłownie. Cały dzień dzisiaj rozwoziliśmy zaproszenia na chrzciny. Niby tylko do kilku osób, a u każdego się chwilę posiedziało, pogadało i cały dzień poszedł. A po powrocie jeszcze szybko ogarnęłam chatę, poprasowałam pranie i wyprałam część wózka, bo strasznie brudny. Jutro jedziemy na zakupy jeszcze, potem stoły i krzesła przywieźć i wieczorem do spowiedzi. MASAKRA jednym słowem. achna czarcie żebro też mnie zaintrygowało. Co to jest? edit : już znalazłam w necie, że to jakaś roślina. Pierwsze słyszę o czymś takim. Ile to się człowiek może dowiedzieć z takiego forum
Edytowane przez Nyaa Czas edycji: 2013-08-15 o 20:53 Powód: CZARCIE ŻEBRO |
|
|
|
|
#3999 |
|
Zakorzenienie
|
Czy jest tu tez jakas mamusia, ktora pomimo wylacznego karmienia piersia dostala okres?
Marcel wrzeszczal dzisiaj przed poludniem przy karmieniu - jak zupelnie nie on - a podobno wlasnie mleko podczas okresu inaczej smakuje - wiec tak mysle, ze to przez to. Ehhh mam nadzieje, ze ten okres nie zaburzy mi laktacji :/
|
|
#4000 | |
|
Kniaginia
|
Cytat:
Ale nie zauważyłam zależności okres-marudzenie przy karmieniu. |
|
|
|
|
|
#4001 |
|
Zakorzenienie
|
czesc
, my dzisiaj od rana tzn. 12 do 19 w parku dinozaurów - było ze tak powiem dziwnie -jakbysmy byli swiadkiem programów tv - super niania i tym o gotowaniu z gessler (czy jak tam sie nazywa niewiem bo nieogladam tv) a to za sprawą rodzinki która z nami pojechała .... Tak sie naoglądałam ,nasłuchałam wybryków innych dzieci ze klecze na kolanach przed moimi i składam chołdy moim dzieciom za to jakie są grzeczne a mój maz przede mną ide nadrabiac.....
|
|
#4002 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No wlasnie bujalam sie z nim dzisiaj 2 godziny zanim zjadl.. pozniejsze karmienia juz byly ok. A wczesniej nie mialam z nim takich problemow. Oby to bylo jednorazowe ![]() Cytat:
|
|
|
#4003 |
|
Kniaginia
|
|
|
|
|
|
#4004 |
|
Zakorzenienie
|
no to nas tak samo dopadlo - ja tez 4 miesiace po.. wrrrr... chodze dzis wsciekla
![]() a spotkanie z Kasia udane?
|
|
#4005 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
heloł
|
|
|
#4006 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
widocznie silny jest i gotowy ... Cytat:
![]() Cytat:
nic nie rozumiem .... ![]() 86 ? duze ... a nie chodziło przypadkiem o 80? Cytat:
![]() i zazdraszczam spotkania Cytat:
![]() głosno nie bede pisac bo to dzieci kuzyna ale moje to aaaaaaanioły i ja tez fajną mamą jestem(do tego skromną) prawie to samo 13 a 4
|
|
|
#4007 |
|
Zakorzenienie
|
odpowiem za achna79
![]() czarcie żebro inaczej znane jako ziele ostrożenia do nabycia w aptece, podobno oczyszcza organizm ( Ja nie wiedziałam o jego istnieniu póki koleżanka tż i jego mama mi nie powiedziały nawet sama ostatnio mówiłam mojej mamie a ona zdziwiona co to jest i douczała się w necie.) zastosowanie ![]() - jeśli dziecko, dorosły jest chory polecana jest kąpiel w tym ziele im więcej farfocli po kąpieli tym lepiej bo więcej choroby wychodzi (koleżanka jak myła córkę to aż ropa z oczu zaczeła jej wychodzić i to podobno dobrze bo to choroba z niej wychodziła) - na problemy z cera pomaga ![]() - na tak zwane złe uroki - ktoś zachwala nam dziecko ocha i acha nad nim a później ma się dziecko psuje więc trzeba wykąpać. - na stres aby się odprężyć zrelaksować Ogólnie ziele ostrożenia to jakieś zioła (tż sąsiadka zbiera niedaleko nas pod lasem)które ma właściwości uspokajające, relaksacyjne, oczyszczające. Ja ostatnio jak mi mała tak strasznie płakała to nawet myślałam co by jej nie wykąpać w tym czarcim żebrze. Tż mama mówi że ona tam wierzy w moc tego czarciego żebra i że ktoś może "rzucić" zły urok. achna79 a skąd ty jesteś ?? |
|
|
|
|
#4008 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale jeszcze 2,5 mca ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Hehe No i TŻ-ta! ![]() Cytat:
A karmię tylko piersią. I nie zauważyłam jakichś problemów z mlekiem ![]() Cytat:
![]() Nie jestem pewna, ale czy pierwszy ząbek to może byc trójka..? Bo coś tam... hm ![]() Teściową mam z grupy gadatliwych. Jestem wykończona Krzyś też pod koniec dnia miał już dość wrażeń Ale przynajmniej od 20 zarządziłam ciszę nocną - kąpiel była, karmionko i już Krzyś śpi, ja odpoczywam, a Teściowa w drugim pokoju
|
|
|
#4009 |
|
Zakorzenienie
|
Tasia34 ja nie wiem czy 3 może wyjść jako pierwsza ale chyba możliwe dziś rozmawiałam z kuzynką ma synka tydzień starszego od mojej córeczki właśnie mu się 3 lub 4 przebija podobno
|
|
|
|
|
#4010 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() to zostawmy tylko, ze niegrzeczne ![]() Cytat:
![]() to moze mamy skok? cos sie święci
|
|
|
#4011 |
|
Zakorzenienie
|
W ogóle to dawno coś nie było Ptaszyska i Strippi gdzie są zguby ??
|
|
|
|
|
#4012 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A bardzo możliwe Tych skoków tyle, że non-stop któryś wypada
|
|
|
#4013 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moje dziecko to jojczydło od rana śpiewa i pluje, spiewa w głos aaaaaaeeee, skończy to pluje i tak na zmianę....
|
|
|
#4014 | |
|
Rozeznanie
|
Kasiu to inaczej ziele ostrożenia. Poczytaj sobie w necie o tym
)Jak się synuś nie uspokoi to Ci szkodzi spróbować. To ziółko nie zaszkodzi. Cytat:
|
|
|
#4015 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
dla synkaja rodzicielski mam do konca lutego, potem zaległy wypoczynkowy, a potem ....zobaczymy ![]() za druga dzidzięCytat:
![]() za znalezienie dobrej opieki dla synkaCytat:
![]() Cytat:
ile to sie człowiek z forum moze dowiedzieć ![]() Oliwka, dzięki serdeczne za zdjęcia ![]() Cytat:
a co do teściowej...
|
||||||
|
|
|
|
#4016 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
myślę, że potrzebują odpocząć. chyba powinnam do nich dołączyć. ___________ nie mam zbyt wiele do napisania. u nas zamiast lepiej to gorzej. dalej nie przekręcamy się w żadną stronę, brzuszek znowu nie daje żyć, ja nie mam pomysłu co dalej, pomijając fakt, że fizycznie nie mam siły. ogólnie mam doła
|
|
|
|
|
|
#4017 |
|
Raczkowanie
|
To czarcie żebro to zioło. Kiedyś kąpałam w tym córkę przy jakimś schorzeniu skóry bo działa ściągająco na skórę. Ja niestety 4 miesiące po porodzie i okresu nie mam. Za to mam coś niby cykle: śluz taki jak płodny ale nie przeźroczysty a żółty a potem po 2 tyg przez pół dnia mam śluz podbarwiony na różowo. Podejrzewam, że to coś hormonalnego.
Tak body nosimy w rozmiarach od 74 do 86. Oczywiście te 86 są trochę przydługie, że tak powiem ale Mikuś jest dosyć szeroki i np. 74 są mu opiete. Co do przewracania się....skończyliśmy dzisiaj dokładnie 4 miesiące a młody nie przewraca się, w sumie co dopiero zaczął podnosić głowę a i tak nie za chętnie leży na brzuchu.
|
|
#4018 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
) Także ze spokojem, każdy dzieć jest inny.
|
|
|
|
#4019 |
|
Zakorzenienie
|
Nie zapominajcie dziewczyny, ze roznica wieku miedzy naszymi dziecmi moze wynosic nawet 2 czy 2,5 miesiaca (wiec to normalne, ze niektore dzieci juz maja duzo bardziej rozwiniete umiejetnosci) - a same obserwujac Wasze dzieci widzicie, jakie postepy dziecko robi w tam duzym czasie.
Ja tam lubie poczytac, co robia starsze dzieci - wtedy wiem mniej wiecej czego oczekiwac. I na co zwrocic uwage - choc lekarze przy bilansach pytaja raczej o umiejetnosci dziecka - choc chyba lepiej, zebysmy wiedzialy czego nasze dziecko nie robi, by ewentualnie zwrocic na to uwage lekarzowi. Moj maluszek tez jeszcze sie nie przewraca, ale ja mu daje czas. Ostatnio mamy fajna zabawe, co moze go tez rozrusza i zacheci - otoz lezac na pleckach biore delikatnie raczki i najpierw w jedna strone, w druga, jak sie lekko rozgrzeje to przekrecamy sie z boczku na drugi boczek - tak rolujac - i sprawia mu to duza frajde ![]() A kiedys tez pisalam, jak to Marcel zrobil krok wstecz i zamiast podnosic glowe na brzuchu to lezal i sie nie chcial ruszyc na milimetr - i nagle ktoegos dnia jak podniosl glowe to jak profesor - zrobil nagle dobre kolejne 3 kroki na przod ![]() Podobno dziecku daje sie czas ok. 3 miesiecy na nadrobienie sredniej - pozniej zalecaja rehabilitacje czy cwiczenia ---------- Dopisano o 09:02 ---------- Poprzedni post napisano o 08:26 ---------- ohhh nie
|
|
#4020 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
widzialam z fb też sie wypisały... ![]() znów mi nie pocytowało ![]() nestelle- brawa za samoświadomośc ![]() moderna-czytałam, ze podczas okresu i przy zajaciu w ciąze mleko moze zmienic smak i dzieci czasem marudzą...u mnie 5 miesiecy po i okresu nadal nie mam. a to zebri to bezpieczne? nie wierze w zabobobny, ale w moc ziół owszem. Witam sie tak w ogóle
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:04.

zaczęliśmy dziś marchewkę. Miny boskie, ale dzielnie zjadł całkiem sporo. Ja się jakoś bardzo cieszę z tych nowych potraw i smaków jakie będzie odkrywać. 

Tescie wolali na grilla, ale nie zgodzilam sie i focha strzelili;p od 3 weekendiw tam jezdzimy to w koncu mozemy sami troche pobyc
A mój dopiero co zaczął główkę trzymać, to i tak jeszcze trochę niepewnie. No ale mam nadzieję, że się doczekam, zresztą mój mały to jeden z najmłodszych
krowa ktora duzo muczy, malo... zebow daje 

nic nie rozumiem .... 
A karmię tylko piersią. I nie zauważyłam jakichś problemów z mlekiem
Krzyś też pod koniec dnia miał już dość wrażeń 
za druga dzidzię