Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.2. - Strona 134 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-08-15, 13:57   #3991
Chocoblue
Raczkowanie

Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.2.

Hej zaczęliśmy dziś marchewkę. Miny boskie, ale dzielnie zjadł całkiem sporo. Ja się jakoś bardzo cieszę z tych nowych potraw i smaków jakie będzie odkrywać.
Odnośnie powrotu do pracy to ostatnio postanowiłam wracać w grudniu, jak już będzie mieć około 8 miesięcy. Wreszcie zdecydowałam bo długo się wahałam - i chciałam już do ludzi i chciałam z nim posiedzieć jak najdłużej. W związku z tym ucieszyłam się jak się okazało, że opiekunka sąsiadów zwalnia się bo chłopiec idzie do żłobka. Myślałam, że fajnie będzie ktoś sprawdzony dla nas, ale jak zapytałam sąsiadkę o opinię to szok! Taka miła babka po pierwszym wrażeniu, a historii się o niej nasłuchałam, że nigdy w życiu do dziecka! Teraz się boję szukania opiekunki, co jak się znowu wyda powierzchownie miła i fajna, a potem szydło z worka.

Chocoblue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-15, 14:30   #3992
kasia86bgo
Zakorzenienie

GG do kasia86bgo Send a message via Skype™ to kasia86bgo
Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.2.

Hej jestem na miejscu - Milus dzielnie zniosl 3h w aucie pobawil sie z pradziadkami poczekal az mamusia zje obiadek - sam zjadl kaszke popil 30 mleka i od 10 min spi ;-)

Co do spotkania w wawie - Maria Tasia ..??
+47 465 95 233 to moj numero - jak mlody wstanie przekde sie na dworzec i uputan dok co i jak wiec do 18-19 powinnam wiedziec - no i centralny mi pasuje jako miejsce "zbiorki" hihi

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

---------- Dopisano o 14:30 ---------- Poprzedni post napisano o 14:22 ----------

Cytat:
Napisane przez achna79 Pokaż wiadomość
Wykąp go w czarcim żebrze Jak się pojawią farfocle znaczy, że go "ociotowali"/zauroczyli

Ja, jak byłam malutka byłam ociotowana ;P Zawsze pogodne dziecko, uśmiechnięte, a tu nagle ryczę i ryczę. Wykąpała mnie mama w czarcim żebrze (mówiła, że aż czarna woda była od tych farfocli) i następnego dnia już było ok
Ze w czym ..!!??
Nie znam sie az tak na "zabobonach" hihi.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

http://suwaczki.maluchy.pl/li-65599.png
kasia86bgo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-15, 17:24   #3993
klementyna1
Zakorzenienie

Hejjja
Cytat:
Napisane przez OtTakaJa Pokaż wiadomość
Mój co prawda ma 4 miesiące, ale żeby w nocy spał na plecach to chyba bym go musiała pasami przywiązać do łóżka. Tak samo jak Twój przybiera takie pozycje, że czasem sobie myślę, że się połamie. Dziś spał na brzuchu z ręką wygiętą do tyłu, tyłkiem w górze i prawie na głowie, no ale skoro spał to doszłam do wniosku, że mu tak wygodnie, a ja za każde 10 minut jego nocnego snu jestem wdzięczna. Pozabierałam tylko poduszki, pieluchę i tak na gołym prześcieradle myślę, że jest bezpieczny, z tym, że ja mam o tyle dobrze, że on śpi z nami.

Dziewczyny, czy mam małego powstrzymywać na siłę od podciągania się do siadu. Wczoraj to już usiadł w leżaczku, leżąc na najniższym poziomie i co go położyłam to od nowa. A i leżąc na macie podnosi głowę jak do brzuszków i tak trzyma. Pozwalać mu czy raczej nie?
chyba na sile sie nie powstrzymuje, jak sam dziala niech dziala
Cytat:
Wykąp go w czarcim żebrze Jak się pojawią farfocle znaczy, że go "ociotowali"/zauroczyli

Ja, jak byłam malutka byłam ociotowana ;P Zawsze pogodne dziecko, uśmiechnięte, a tu nagle ryczę i ryczę. Wykąpała mnie mama w czarcim żebrze (mówiła, że aż czarna woda była od tych farfocli) i następnego dnia już było ok
ze w czym? Ma złapać diabła, odrabać mu zebro wsadzic do wodyi wykąpać w tym dziecko?I jeszcze farfocle będa pływac?;p;p

My dzis rodzinny dzieńKościół, ziele oswięcone, obiad u mamy a potem dłuuugi spacer po skansenie i frytki w MCdonaldzie :torba : Tescie wolali na grilla, ale nie zgodzilam sie i focha strzelili;p od 3 weekendiw tam jezdzimy to w koncu mozemy sami troche pobyc
miłego weekendu!
klementyna1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-15, 18:29   #3994
maria28
Kniaginia

Cytat:
Napisane przez kasia86bgo Pokaż wiadomość
+47 465 95 233 to moj numero - jak mlody wstanie przekde sie na dworzec i uputan dok co i jak wiec do 18-19 powinnam wiedziec - no i centralny mi pasuje jako miejsce "zbiorki" hihi
Miejsce zbiórki ok, tylko zastanawiam się, gdzie tam chodzić z wózkami? Tam tłumy, spaliny, brak zieleni.

mamusie warszawskie, to jak?
maria28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-15, 20:34   #3995
monnagiovanna
Raczkowanie

Dzięki dziewczyny za odpowiedzi w sprawie rozszerzania diety, myślę że za parę dni będziemy powoli zaczynać z marcheweczką.
Nie cytuję, tylko tak z pamięci - Klementyna chyba pytała o kupony z hippa - do mnie już dawno przyszły.

A tak poza tym - podziwiam wszystkie dzieci, które już przewracają się samodzielnie. Mój ani myśli chociaż na bok się przewrócić, na brzuchu leży tylko jak ja go przekręcę. Wiem, nie ma co porównywać, ale Wasze dzieci już takie... sprawne, a jak czytam, że niektóre już siedzą A mój dopiero co zaczął główkę trzymać, to i tak jeszcze trochę niepewnie. No ale mam nadzieję, że się doczekam, zresztą mój mały to jeden z najmłodszych

Jakby któraś była zainteresowana - w Biedronie bodziaki z długim rękawem za 19,99 dwupak.
Stary 2013-08-15, 20:40   #3996
klementyna1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monnagiovanna Pokaż wiadomość
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi w sprawie rozszerzania diety, myślę że za parę dni będziemy powoli zaczynać z marcheweczką.
Nie cytuję, tylko tak z pamięci - Klementyna chyba pytała o kupony z hippa - do mnie już dawno przyszły.

A tak poza tym - podziwiam wszystkie dzieci, które już przewracają się samodzielnie. Mój ani myśli chociaż na bok się przewrócić, na brzuchu leży tylko jak ja go przekręcę. Wiem, nie ma co porównywać, ale Wasze dzieci już takie... sprawne, a jak czytam, że niektóre już siedzą A mój dopiero co zaczął główkę trzymać, to i tak jeszcze trochę niepewnie. No ale mam nadzieję, że się doczekam, zresztą mój mały to jeden z najmłodszych

Jakby któraś była zainteresowana - w Biedronie bodziaki z długim rękawem za 19,99 dwupak.
nie ja, ale dzIękitez czekam
moj ma 5 miesiecy i tydzien i dopiero kilka dni temu zaczął się orzewracac, ajak zaczał wiecej lezec na brzuchu dzięki temu to od razu do siadania zaczĄS SIĘ RWAC, WIEC SPOKOJNIEGŁOWKI TEz DŁUGO NIE TRZYMAŁ STABILNIE PoNAD 3 MIESIĄCE. Jak na bok się przekręca to lada chwila zacznie sie przewracać
Co do bodZIiaków0juz babcia zakupiła z dalmatynczykami
a w rossamnie 3 szt łyzeczek plastikowych za 4,50 do rozszerzania diety jak nazlazł
Stary 2013-08-15, 20:45   #3997
Luna0
Zakorzenienie

Tasia masz tesciowa z mojego miasta

Co do zabkowania to tak myslalam ze tym dzieciom ktore mecza zeby wcale nie wyjda, za to wyjda tym po ktorych nie bylo widac krowa ktora duzo muczy, malo... zebow daje

Aniołek 25.05.2012
"...Widze Ciebie w głowie, nosze Ciebie w sobie..."
Luna0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-15, 20:51   #3998
Nyaa
Zakorzenienie

GG do Nyaa

Hejo
ja tylko na chwilę, bo padam na pysk dosłownie. Cały dzień dzisiaj rozwoziliśmy zaproszenia na chrzciny. Niby tylko do kilku osób, a u każdego się chwilę posiedziało, pogadało i cały dzień poszedł. A po powrocie jeszcze szybko ogarnęłam chatę, poprasowałam pranie i wyprałam część wózka, bo strasznie brudny.
Jutro jedziemy na zakupy jeszcze, potem stoły i krzesła przywieźć i wieczorem do spowiedzi. MASAKRA jednym słowem.

achna czarcie żebro też mnie zaintrygowało. Co to jest?

edit : już znalazłam w necie, że to jakaś roślina. Pierwsze słyszę o czymś takim. Ile to się człowiek może dowiedzieć z takiego forum

http://www.suwaczki.com/tickers/qq87j44jq9d7lsxv.png

Edytowane przez Nyaa
Czas edycji: 2013-08-15 o 20:53 Powód: CZARCIE ŻEBRO
Nyaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-15, 20:53   #3999
Moderna
Zakorzenienie

Czy jest tu tez jakas mamusia, ktora pomimo wylacznego karmienia piersia dostala okres?

Marcel wrzeszczal dzisiaj przed poludniem przy karmieniu - jak zupelnie nie on - a podobno wlasnie mleko podczas okresu inaczej smakuje - wiec tak mysle, ze to przez to. Ehhh mam nadzieje, ze ten okres nie zaburzy mi laktacji :/
Stary 2013-08-15, 20:58   #4000
maria28
Kniaginia

Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość
Czy jest tu tez jakas mamusia, ktora pomimo wylacznego karmienia piersia dostala okres?

Marcel wrzeszczal dzisiaj przed poludniem przy karmieniu - jak zupelnie nie on - a podobno wlasnie mleko podczas okresu inaczej smakuje - wiec tak mysle, ze to przez to. Ehhh mam nadzieje, ze ten okres nie zaburzy mi laktacji :/
Tak. Po 13 miesiącach.
Ale nie zauważyłam zależności okres-marudzenie przy karmieniu.
Stary 2013-08-15, 21:04   #4001
nestelle
Zakorzenienie

czesc ,
my dzisiaj od rana tzn. 12 do 19 w parku dinozaurów - było ze tak powiem dziwnie -jakbysmy byli swiadkiem programów tv - super niania i tym o gotowaniu z gessler (czy jak tam sie nazywa niewiem bo nieogladam tv) a to za sprawą rodzinki która z nami pojechała ....
Tak sie naoglądałam ,nasłuchałam wybryków innych dzieci ze klecze na kolanach przed moimi i składam chołdy moim dzieciom za to jakie są grzeczne a mój maz przede mną

ide nadrabiac.....
Stary 2013-08-15, 21:09   #4002
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maria28 Pokaż wiadomość
Tak. Po 13 miesiącach.
Ale nie zauważyłam zależności okres-marudzenie przy karmieniu.
Maria masz na mysli 3 miesiace po porodzie?

No wlasnie bujalam sie z nim dzisiaj 2 godziny zanim zjadl.. pozniejsze karmienia juz byly ok.
A wczesniej nie mialam z nim takich problemow. Oby to bylo jednorazowe

Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość
czesc ,
my dzisiaj od rana tzn. 12 do 19 w parku dinozaurów - było ze tak powiem dziwnie -jakbysmy byli swiadkiem programów tv - super niania i tym o gotowaniu z gessler (czy jak tam sie nazywa niewiem bo nieogladam tv) a to za sprawą rodzinki która z nami pojechała ....
Tak sie naoglądałam ,nasłuchałam wybryków innych dzieci ze klecze na kolanach przed moimi i składam chołdy moim dzieciom za to jakie są grzeczne a mój maz przede mną

ide nadrabiac.....
co one takiego nawyrabialy? takie niegrzeczne byly?
Stary 2013-08-15, 21:13   #4003
maria28
Kniaginia

Cytat:
Maria masz na mysli 3 miesiace po porodzie?
Kalafior mi się dziś zagotował, ale mam na myśli 4 m-ce po porodzie.
Stary 2013-08-15, 21:16   #4004
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
no to nas tak samo dopadlo - ja tez 4 miesiace po.. wrrrr... chodze dzis wsciekla

a spotkanie z Kasia udane?
Stary 2013-08-15, 21:20   #4005
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:
Napisane przez ObserwujeCie Pokaż wiadomość

Na pewno jak zaczniesz szukać, coś się znajdzie, a póki co nie ma co się na zapas stresować

Ciekawa jestem strasznie czy tak późno dziecko jest w stanie załapać. / wydaje mi się że może być ciężko/ Zdaj relację koniecznie.

No dobra, zabieram kiece i lecę...spakowana idę spać, a rano wio
udanego wypadu

Cytat:
czesc ,

ide nadrabiac.....

heloł
despa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-15, 21:32   #4006
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez OtTakaJa Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czy mam małego powstrzymywać na siłę od podciągania się do siadu. Wczoraj to już usiadł w leżaczku, leżąc na najniższym poziomie i co go położyłam to od nowa. A i leżąc na macie podnosi głowę jak do brzuszków i tak trzyma. Pozwalać mu czy raczej nie?
pozwalac .mój kuba tez tak robił w wieku 4 miesiecy.
widocznie silny jest i gotowy ...
Cytat:
Dolaczam do cierpiacych - dostalam okres, baaardzo obfity wychodzi 4 cykle od porodu..
buuuuuuuuu
uuuuuu nie fajnie ,
Cytat:

ze co ???? nic nie rozumiem ....
Cytat:
Napisane przez Tajgusia Pokaż wiadomość
.Mój Mikuś waży 7700 i nosimy już rozmiar 74-86 body a spodenki 74.

86 ? duze ... a nie chodziło przypadkiem o 80?

Cytat:
Hej jestem na miejscu - Milus dzielnie zniosl 3h w aucie pobawil sie z pradziadkami poczekal az mamusia zje obiadek - sam zjadl kaszke popil 30 mleka i od 10 min spi ;-)

i zazdraszczam spotkania
Cytat:
ale to nie wyscigi
Cytat:
co one takiego nawyrabialy? takie niegrzeczne byly?
głosno nie bede pisac bo to dzieci kuzyna
ale moje to aaaaaaanioły i ja tez fajną mamą jestem(do tego skromną)
Cytat:
prawie to samo 13 a 4
Stary 2013-08-15, 21:33   #4007
oliwka__
Zakorzenienie

GG do oliwka__ Send a message via Skype™ to oliwka__

odpowiem za achna79

czarcie żebro inaczej znane jako ziele ostrożenia do nabycia w aptece, podobno oczyszcza organizm ( Ja nie wiedziałam o jego istnieniu póki koleżanka tż i jego mama mi nie powiedziały nawet sama ostatnio mówiłam mojej mamie a ona zdziwiona co to jest i douczała się w necie.)
zastosowanie
- jeśli dziecko, dorosły jest chory polecana jest kąpiel w tym ziele im więcej farfocli po kąpieli tym lepiej bo więcej choroby wychodzi (koleżanka jak myła córkę to aż ropa z oczu zaczeła jej wychodzić i to podobno dobrze bo to choroba z niej wychodziła)
- na problemy z cera pomaga
- na tak zwane złe uroki - ktoś zachwala nam dziecko ocha i acha nad nim a później ma się dziecko psuje więc trzeba wykąpać.
- na stres aby się odprężyć zrelaksować

Ogólnie ziele ostrożenia to jakieś zioła (tż sąsiadka zbiera niedaleko nas pod lasem)które ma właściwości uspokajające, relaksacyjne, oczyszczające.
Ja ostatnio jak mi mała tak strasznie płakała to nawet myślałam co by jej nie wykąpać w tym czarcim żebrze.
Tż mama mówi że ona tam wierzy w moc tego czarciego żebra i że ktoś może "rzucić" zły urok.

achna79 a skąd ty jesteś ??
oliwka__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-15, 21:34   #4008
Tasia34
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Chocoblue Pokaż wiadomość
Hej zaczęliśmy dziś marchewkę. Miny boskie, ale dzielnie zjadł całkiem sporo. Ja się jakoś bardzo cieszę z tych nowych potraw i smaków jakie będzie odkrywać.
No ja strasznie jestem ciekawa reakcji Krzysia, nie mogę się doczekać Ale jeszcze 2,5 mca

Cytat:
Ja jeszcze nie wiem, czy dam radę... Chyba, że w Łazienkach się spotkamy

Cytat:
Napisane przez klementyna1 Pokaż wiadomość
ze w czym? Ma złapać diabła, odrabać mu zebro wsadzic do wodyi wykąpać w tym dziecko?I jeszcze farfocle będa pływac?;p;p

Cytat:
Napisane przez Luna0 Pokaż wiadomość
Hehe No i TŻ-ta!

Cytat:
Ja... Po 2 mcach od porodu, aktualnie już mam drugi A karmię tylko piersią. I nie zauważyłam jakichś problemów z mlekiem

Cytat:
czesc ,

ide nadrabiac.....
Opowiedz!

Nie jestem pewna, ale czy pierwszy ząbek to może byc trójka..? Bo coś tam... hm
Teściową mam z grupy gadatliwych. Jestem wykończona Krzyś też pod koniec dnia miał już dość wrażeń Ale przynajmniej od 20 zarządziłam ciszę nocną - kąpiel była, karmionko i już Krzyś śpi, ja odpoczywam, a Teściowa w drugim pokoju
Ania
http://suwaczki.maluchy.pl/li-73227.png
Tasia34 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-15, 21:41   #4009
oliwka__
Zakorzenienie

Tasia34 ja nie wiem czy 3 może wyjść jako pierwsza ale chyba możliwe dziś rozmawiałam z kuzynką ma synka tydzień starszego od mojej córeczki właśnie mu się 3 lub 4 przebija podobno
Stary 2013-08-15, 21:43   #4010
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
w to nie watpimy kochana
to zostawmy tylko, ze niegrzeczne
Cytat:
Napisane przez Tasia34 Pokaż wiadomość
Ja... Po 2 mcach od porodu, aktualnie już mam drugi A karmię tylko piersią. I nie zauważyłam jakichś problemów z mlekiem
o to dobrze
to moze mamy skok? cos sie święci
Stary 2013-08-15, 21:44   #4011
oliwka__
Zakorzenienie

W ogóle to dawno coś nie było Ptaszyska i Strippi gdzie są zguby ??
Stary 2013-08-15, 21:47   #4012
Tasia34
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez oliwka__ Pokaż wiadomość
Tasia34 ja nie wiem czy 3 może wyjść jako pierwsza ale chyba możliwe dziś rozmawiałam z kuzynką ma synka tydzień starszego od mojej córeczki właśnie mu się 3 lub 4 przebija podobno
O! No to zobaczymy

Cytat:
o to dobrze
to moze mamy skok? cos sie święci
A bardzo możliwe Tych skoków tyle, że non-stop któryś wypada
Ania
http://suwaczki.maluchy.pl/li-73227.png
Tasia34 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-15, 22:21   #4013
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:

no ba, wiemy o tym

moje dziecko to jojczydło od rana śpiewa i pluje, spiewa w głos aaaaaaeeee, skończy to pluje i tak na zmianę....
despa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-15, 22:22   #4014
achna79
Rozeznanie

Kasiu to inaczej ziele ostrożenia. Poczytaj sobie w necie o tym )
Jak się synuś nie uspokoi to Ci szkodzi spróbować. To ziółko nie zaszkodzi.

Cytat:
Napisane przez klementyna1 Pokaż wiadomość

Stary 2013-08-15, 22:23   #4015
alliw
Zadomowienie

Cytat:
Dolaczam do cierpiacych - dostalam okres, baaardzo obfity wychodzi 4 cykle od porodu..
buuuuuuuuu
już??? ja jeszcze nie chce

Cytat:
Ech znowu kolejna dostała okres a u mnie okresu nie widać! Co prawda karmię tylko piersią...Mój Mikuś waży 7700 i nosimy już rozmiar 74-86 body a spodenki 74.
Co do szczepień to z dodatkowych daliśmy tylko menigokoki. Pneumokoki odradził nam pediatra. Ja już złożyłam dawno wniosek o rodzicielski. Na rodzicielskim jestem do połowy kwietnia a potem pewnie na wypoczynkowym bo wyjdzie mi około 60 dni a potem może uda mi się druga dzidzia....Ja wkładki laktacyjne to noszę 24godz na dobę bo nawet jak nie karmię to mi leci
dla synka
ja rodzicielski mam do konca lutego, potem zaległy wypoczynkowy, a potem ....zobaczymy
za druga dzidzię

Cytat:
Napisane przez Chocoblue Pokaż wiadomość
foty rób
za znalezienie dobrej opieki dla synka

Cytat:
o dzieki

Cytat:
odpowiem za achna79

czarcie żebro inaczej znane jako ziele ostrożenia do nabycia w aptece, podobno oczyszcza organizm ( Ja nie wiedziałam o jego istnieniu póki koleżanka tż i jego mama mi nie powiedziały nawet sama ostatnio mówiłam mojej mamie a ona zdziwiona co to jest i douczała się w necie.)
zastosowanie
- jeśli dziecko, dorosły jest chory polecana jest kąpiel w tym ziele im więcej farfocli po kąpieli tym lepiej bo więcej choroby wychodzi (koleżanka jak myła córkę to aż ropa z oczu zaczeła jej wychodzić i to podobno dobrze bo to choroba z niej wychodziła)
- na problemy z cera pomaga
- na tak zwane złe uroki - ktoś zachwala nam dziecko ocha i acha nad nim a później ma się dziecko psuje więc trzeba wykąpać.
- na stres aby się odprężyć zrelaksować

Ogólnie ziele ostrożenia to jakieś zioła (tż sąsiadka zbiera niedaleko nas pod lasem)które ma właściwości uspokajające, relaksacyjne, oczyszczające.
Ja ostatnio jak mi mała tak strasznie płakała to nawet myślałam co by jej nie wykąpać w tym czarcim żebrze.
Tż mama mówi że ona tam wierzy w moc tego czarciego żebra i że ktoś może "rzucić" zły urok.

achna79 a skąd ty jesteś ??
ile to sie człowiek z forum moze dowiedzieć
Oliwka, dzięki serdeczne za zdjęcia

Cytat:
Napisane przez Tasia34 Pokaż wiadomość
Nie jestem pewna, ale czy pierwszy ząbek to może byc trójka..? Bo coś tam... hm
Teściową mam z grupy gadatliwych. Jestem wykończona Krzyś też pod koniec dnia miał już dość wrażeń Ale przynajmniej od 20 zarządziłam ciszę nocną - kąpiel była, karmionko i już Krzyś śpi, ja odpoczywam, a Teściowa w drugim pokoju
czytałam kiedyś że moze być trójka jako pierwsza
a co do teściowej...
Stary 2013-08-15, 23:30   #4016
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
ale najgorsze w tym wszystkim jest chwalenie się, jakby jej dziecko było super, bo " mój to już wszystko je", a mój je tylko mleko ale jakoś lepiej sie z tym czuje, heh...
mnie w ogóle denerwuje porównywanie czy licytowanie się przy dzieciach w różnym wieku. mamy w rodzinie roczne dziecko i ciągle tylko, że je wszystko, chodzi, biega, wszystko. a ja co mam powiedzieć? że moje dziecko leży?

Cytat:
myślę, że potrzebują odpocząć. chyba powinnam do nich dołączyć.

nie mam zbyt wiele do napisania. u nas zamiast lepiej to gorzej. dalej nie przekręcamy się w żadną stronę, brzuszek znowu nie daje żyć, ja nie mam pomysłu co dalej, pomijając fakt, że fizycznie nie mam siły. ogólnie mam doła
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-15, 23:58   #4017
Tajgusia
Raczkowanie

To czarcie żebro to zioło. Kiedyś kąpałam w tym córkę przy jakimś schorzeniu skóry bo działa ściągająco na skórę. Ja niestety 4 miesiące po porodzie i okresu nie mam. Za to mam coś niby cykle: śluz taki jak płodny ale nie przeźroczysty a żółty a potem po 2 tyg przez pół dnia mam śluz podbarwiony na różowo. Podejrzewam, że to coś hormonalnego.
Tak body nosimy w rozmiarach od 74 do 86. Oczywiście te 86 są trochę przydługie, że tak powiem ale Mikuś jest dosyć szeroki i np. 74 są mu opiete. Co do przewracania się....skończyliśmy dzisiaj dokładnie 4 miesiące a młody nie przewraca się, w sumie co dopiero zaczął podnosić głowę a i tak nie za chętnie leży na brzuchu.
Tajgusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 08:13   #4018
Chocoblue
Raczkowanie

Cytat:
Tak body nosimy w rozmiarach od 74 do 86. Oczywiście te 86 są trochę przydługie, że tak powiem ale Mikuś jest dosyć szeroki i np. 74 są mu opiete. Co do przewracania się....skończyliśmy dzisiaj dokładnie 4 miesiące a młody nie przewraca się, w sumie co dopiero zaczął podnosić głowę a i tak nie za chętnie leży na brzuchu.
Nie ma co się przejmować i porównywać (choć obserwować na pewno) - wszystko w swoim czasie. Pitu ma 5 miesięcy i się nie przewraca ani na brzuszek ani na plecy. Owszem ze 3 razy mu się udało, ale jednak nie zakumał o co w tym chodzi i już nie pamięta. Za to robi inne postępy: Na brzuszku podnosi się na wyprostowanych rękach i usiłuje podnieść pupę (a jest co podnosić ) Także ze spokojem, każdy dzieć jest inny.

Chocoblue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 09:02   #4019
Moderna
Zakorzenienie

Nie zapominajcie dziewczyny, ze roznica wieku miedzy naszymi dziecmi moze wynosic nawet 2 czy 2,5 miesiaca (wiec to normalne, ze niektore dzieci juz maja duzo bardziej rozwiniete umiejetnosci) - a same obserwujac Wasze dzieci widzicie, jakie postepy dziecko robi w tam duzym czasie.
Ja tam lubie poczytac, co robia starsze dzieci - wtedy wiem mniej wiecej czego oczekiwac. I na co zwrocic uwage - choc lekarze przy bilansach pytaja raczej o umiejetnosci dziecka - choc chyba lepiej, zebysmy wiedzialy czego nasze dziecko nie robi, by ewentualnie zwrocic na to uwage lekarzowi.

Moj maluszek tez jeszcze sie nie przewraca, ale ja mu daje czas. Ostatnio mamy fajna zabawe, co moze go tez rozrusza i zacheci - otoz lezac na pleckach biore delikatnie raczki i najpierw w jedna strone, w druga, jak sie lekko rozgrzeje to przekrecamy sie z boczku na drugi boczek - tak rolujac - i sprawia mu to duza frajde
A kiedys tez pisalam, jak to Marcel zrobil krok wstecz i zamiast podnosic glowe na brzuchu to lezal i sie nie chcial ruszyc na milimetr - i nagle ktoegos dnia jak podniosl glowe to jak profesor - zrobil nagle dobre kolejne 3 kroki na przod

Podobno dziecku daje sie czas ok. 3 miesiecy na nadrobienie sredniej - pozniej zalecaja rehabilitacje czy cwiczenia

---------- Dopisano o 09:02 ---------- Poprzedni post napisano o 08:26 ----------

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
myślę, że potrzebują odpocząć. chyba powinnam do nich dołączyć.
ohhh nie
Stary 2013-08-16, 09:03   #4020
klementyna1
Zakorzenienie

Cytat:

Co do zabkowania to tak myslalam ze tym dzieciom ktore mecza zeby wcale nie wyjda, za to wyjda tym po ktorych nie bylo widac krowa ktora duzo muczy, malo... zebow daje
a pierwsze wychodza na dole czY na gorze? czy bezróznicy?u nas na dole jedyneczka jakby biaława się robo, tzn miejsce na jedyneczke, apatia i marudzenie od 2 dni....cos się święci.
Cytat:
widzialam z fb też sie wypisały...
znów mi nie pocytowało
nestelle- brawa za samoświadomośc
moderna-czytałam, ze podczas okresu i przy zajaciu w ciąze mleko moze zmienic smak i dzieci czasem marudzą...u mnie 5 miesiecy po i okresu nadal nie mam.
a to zebri to bezpieczne? nie wierze w zabobobny, ale w moc ziół owszem.
Witam sie tak w ogóle
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości