|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4051 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.2.
Cytat:
moim zdaniem to efekt debaty o patologii i postach OC. Przy okazji dodam że Ja osobiście tu na dobre nie zagościłam i pewnie nie zagoszczę więc średnio mnie ubodły posty OC ale uważam że ze względu na wzajemny szacunek pewne stwierdzenia OC były MOCNO nie na miejscu. Co innego wyrażanie zdania, wymiana poglądów, wzajemne porady bo po to jest forum, a co innego obrażanie kogoś. A Ptaszysko moim zdaniem jest szczególną mamusią. Być może się mylę ale wydaje mi się że żenujące posty miały wpływ na decyzję Ptaszyska i całkowicie popieram. Przy okazji pozdrawiam wszystkie szanujące się forumowiczki. Edytowane przez Lukrecjas Czas edycji: 2013-08-16 o 12:32 |
|
|
|
|
|
#4052 |
|
Raczkowanie
|
W ogóle nie wiem o co chodzi z tymi niesnaskami na forum?
![]() za imieninki RoszkaNie kłócić się!!! Ja Mikiego kąpię codziennie a to ze względu na to, że na Maksa ulewa i wieczorem koło szyjki nie pachnie za ładnie a do tego ma tam czerwoną skórkę. Mój też ma pajączki z tyłu na główce i położna mówiła, że te uszczypnięcia bociana same znikną. Ja znowu na antybiotyku. Okazuje się, że jestem ewenementem i mam wadę wrodzoną tzw. przetokę przeduszną. Od wczoraj mam w tej przetoce mega zapalenie, boli czerwone i z ropą. To już mój trzeci antybiotyk od porodu Widzę, że mam osłabiony organizm chyba tym karmieniem no i dołączam do mam gubiących włosy.....co się uczeszę to szczotka pełna...a witaminy biorę i żelazo, wyniki krwi bardzo dobre a włosy lecą!!!!
|
|
#4053 |
|
Zakorzenienie
|
Kamilek słodki paker
kuzynka brudas a u nad 1 ząb!! wczoraj juz mi sie wydawalo, a dzis widze bialą kreskę, poza tym maruda jest i nie chce jesc brokulów-myslalam, ze to przez ten smrud, ale jablka z marchwia tez nie ruszyl...i pierwszy raz od daaawna plakal-tak na prawde a nie kwekal....a teraz spi u mnie na rekach wtulony a ja pisze jedna reka jak za starych czasow
|
|
|
|
|
#4054 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
tym bardziej ze Julka od razu ładnie sypiała no ale w końcu się wyśpimyCytat:
dobrze ze temp mineła Cytat:
![]() ![]() super
|
|
|
#4055 | |
|
Wtajemniczenie
|
Witam.
Cytat:
Dyskusja dyskusją, wymiana zdań ok, ale trzeba szanować się nawzajem, o czym już wcześniej tez wspominałam. Mnie się w głowie nie mieści jak można było napisać w tak chamski sposób do Ptaszyska. Nie dziwię się, że pożegnała się z nami na dobre. Szczerze to nie pierwsza taka sytuacja i ja sama już kilka razy żałowałam, że nie dołączyłam do wątku Mam maj - czerwiec, który zresztą podczytuję i tam nie ma takich chorych tekstów. Po ostatniej sytuacji też mniej się udzielam, jakoś atmosfera nie ta...
|
|
|
|
|
|
#4056 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za ząbka
|
|
|
#4057 |
|
Raczkowanie
|
Hej! U mnie w Biedrze nie ma tych bodziaków! Są tylko bluzy z lwem chyba. Za to kupiłam pampki za 50 zl w sumie 112 sztuk trójek chociaż w sumie to wolałabym 4 ale wychodzą mniej korzystnie bo jest tylko 100 sztuk.
Do dziewczyn karmiących wyłącznie cyckiem, kiedy zaczęłyście podawać coś bardziej konkretnego? Mi pediatra powiedział, że dopiero po skończeniu 5 miesiąca a więc za miesiąc. Nie wiem czy tak długo mam czekać? Co do tych niesnasek to przeczytałam w czym rzecz. Moje zdanie jest takie, że każdy swoje dziecko wychowuje, karmi i pielęgnuje tak jak uważa za stosowne i nikomu nic do tego. Mogę uważać, że chodzik nie jest dobry ale nic mi do tego jeżeli inna mama będzie go stosować. Co do patologii to jest to dla mnie jak ktoś się umyślnie nad dzieckiem znęca czy świadomie robi mu krzywdę. Na pewno nie jest to chodzik.... Co do materiałów...bywają one kłamliwe i mylące czasami do tego kierunki i trendy się zmieniają. To co kiedyś było uznawane za niezdrowe teraz jest polecane i odwrotnie a na pewno ostrożnie podchodziłabym do wiedzy z Internetu. Co do Ptaszyska to szkoda mi dziewczyny, na pewno dużo przeszła i wiele razy myślałam o niej. Rozumiem co przeżywa w związku z wcześniactwem córeczki. Nie chciałabym być w jej sytuacji, nerwy i strach o dziecko oraz ciągłe zmagania ze skutkami wcześniactwa to nie lada wyzwanie. Jednakże wypisywanie się z forum ze względu na jednego tylko użytkownika uważam za niepotrzebny bo przecież są tutaj inne życzliwie i pomocne osoby
|
|
#4058 | |
|
Kniaginia
|
Nieźle już wyćwiczył brzuszek
Cytat:
![]() Hehe, a jednak! ![]() Moja pediatra już pozwoliła włączać stałe, zaczynając od warzywnych zupek. Ale ja czekam do skończenia 5 m-ca przez Różę. |
|
|
|
|
|
#4059 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ale co zrobic, ona pewnie ma raczej zamkniete uszy na dobre rady, wiec nic nie da sie zrobic. ale ze sloncem bym chyba naciskala, bo robi malemu krzywde ![]() dzieci nie moga same decydowac, decyzje podejmuje rodzic co procentuje na pozniejsze jego cale zycie. Opalanie tak delikatnej mlodej skory dziecka jest bezdyskusyjnie bezmyslnoscia ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 15:54 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ---------- Cytat:
![]() za ząbka ![]() Jak bylismy na bilansie to pytam lekarza, kiedy dziecko zaczyna zabkowac - myslalam, ze zajrzy malemu w paszcze - a ten nic, powiedzial, ze ok. 6 miesiaca... Nastepnym razem bede wysylac krotkie komunikaty - prosze zajrzec dziecku w zeby bo nie powiem, ze jestem ciekawa, czy to blisko czy daleko jeszcze mamy
|
|
|
#4060 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Monika moja też jest w tyle, ale umiejetności dzieci nabywają z dnia na dzień, np, wcale sie nie przekrecała, a jednego dnia położona na macie robi wygibasy i odwraca sie na brzuch Cytat:
o ja !!!! ode mnie też
|
|
|
#4061 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
za zęba ![]() Cytat:
|
|
|
#4062 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale tez troche w tym naszej winy, bo nie zareagowałyśmy wczesniej ![]() ---------- Dopisano o 16:18 ---------- Poprzedni post napisano o 16:10 ---------- Tajgusia roznie jest zalecane, nawet lekarze maja rozne zalecenia - najwczesniej mozesz zaczac po skonczonym 4 miesiacu, a najpozniej przed ukonczeniem 6 miesiaca - wedlug mnie to indywidualna decyzja, obserwowalabym dziecko, czy zaczyna sie interesowac jedzeniem, obserwuje Was przy stole, wyciaga raczki - to pierwszy sygnal, ze za niedlugi czas mozna zaczac. Moj lekarz jest zdania od skonczonego 4 miesiaca powoli cos podawac, nieduze ilosci, kilka lyzeczek - zeby wzbudzic zainetresowanie i ze wzgledu na przyzwyczajanie systemu immunologicznego na nowosci (podobno zapobiega alergiom). Ja jestem zdania w trakcie szostego miesiaca (po skonczonym 5), decyzja indywidualna kiedy.
Moja dziewczynka Edytowane przez Moderna Czas edycji: 2013-08-16 o 16:20 |
|
|
|
|
|
#4063 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Hejka
![]() Ja też, ale tak na 80% - jeszcze nie zdecydowałam. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
)Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Co to za akcje z wypisywaniem się (z tego patologicznego towarzystwa )?---------- Dopisano o 16:57 ---------- Poprzedni post napisano o 16:47 ---------- Cytat:
![]() Też chętnie się spotkam, ale dopiero we wrześniu.
|
|
|
#4064 |
|
Zakorzenienie
|
Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.2.
Korzystajac z uprzejmosci Tesco i WiFi pisze - ze chce byc juz w domu. JeszcE jutro przezyc i w niedziele po obiedzie do domku ;-)
Tak na szybko LunaO - fiuu ale masz strong mena ;-) Nestelle - najlepszego dla Roszka ..!!! Co do Patszka to ona sie wypisala, i nie bd sie na razie u nas na forum idzielac ;-( Strippi ost byla jakos tydzien temu - ale po fejsie widac ze ma sie Wspaniale ![]() No nic wracam spacerkiem do domku Milus spi hahah Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#4065 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Ja bardzo chętnie we wrześniu, a cicho i spokojnie jest raczej w parkach. Ja oczywiście proponuję Łazienki
, ale Ogród Saski czy inny też ok ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#4066 |
|
Kniaginia
|
|
|
|
|
|
#4067 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z polecanych to Ladival für Kinder (nie wiem czy w PL dostepny, popytaj w aptekach) albo np. z Lavery. Tylko, ze to sa te drozsze. Popatrzylabym w Rossmanie na serie Babydream - te kosmetyki ogolnie najczesciej dostaja oceny bardzo dobre, jezeli chodzi o sklady. Niestety nie wiem, jakie maja filtry, musialabym w najblizszym czasie popatrzyc jak bede. Tansze kosmetyki nie oznaczaja gorsze - jest wiele tanich kosmetykow godnych uwagi Ah i kupujac filtry nalezy pamietac, ze po otwarciu nalezy je zuzyc w dosc krotkim czasie - czyli otwarte w tym roku, nie beda przydatne w nastepnym. Dlatego jak inwestujemy w drozszy kosmetyk to najlepiej na poczatku sezonu - no chyba ze uzywamy filtrow przez caly rok ![]() A i filtry mineralne powinno sie grubsza warstwa smarowac, one zostawiaja taki bialawy film na skorze i w ten sposob wlasnie chronia skore, efekt lusterka
|
|
|
#4068 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
to nie wiedziałam
|
|
|
#4069 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No właśnie ja mam BabyDream - ma w składzie titanium dioxide (zinc dioxide nie) i faktycznie zostawia taką białawą powłoczkę na skórze Właściwie białawo-żółtą. Czyli chyba może być ten krem?Niedługo będziemy się martwić o kremy na mróz
|
|
|
#4070 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Ja ledwo żyję, zaczęłam wierzyć w teksty typu "pójdą zęby to dopiero zobaczysz... " itp Filip od dwóch dni strasznie płaczliwy się zrobił, widać, że go boli, bo nagle zaczyna strasznie płakać. Ze spaniem też ciężko nie może usnąć, płacze. Jestem wykończona po całym dniu. Dzisiaj kupiłam żel na dziąsła Dentinox od razu przyniósł ulgę, tylko szkoda, że na chwilę. Z tego co pamiętam bo przedtem Was troszkę podczytałam LunaO - Kamilek śliczny ![]() Nestelle - najlepszego dla Roszka ..!!! Jeszcze co do smoczka Maria chyba pisała. Mój Filip smoczek miał ostatnio jakieś 2 miesiące temu a wczoraj jak jechaliśmy zaczął marudzić uspokajał się jak mu podawałam gryzak do buzi i zobaczyłam, że w torbie mam smoczek więc stwierdziłam, że spróbuję mu dać i wziął, trochę się zdziwiłam bo do tej pory zawsze wypluwał. A na dodatek ssał ze zdwojoną siłą ale obstawiam, że to przez zęby. Ale nie mam zamiaru go do niego przyzwyczajać, wczoraj była wyjątkowa sytuacja bo byliśmy 1ookm od domu
|
|
|
|
|
#4071 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() co do drugiego przeczytałam na mózg - i tak myślę czy z nami już tak źle ...
|
|
|
#4072 | |
|
Zakorzenienie
|
danonki już są, a parówke jak sama je to też daje
![]() Cytat:
rozumiem jak ktoś nie myje codziennie ale ja tak robie. I rytuał i czyścioszek ![]() Co do kremowania to jutro jedziemy nad rzekę i sama posmaruje to dziecko jak trzeba będzie. Przekazałam mojej siostrze (której wszyscy słuchają) żeby jej nagadała o tym kremowaniu, a ta swierdziła że robiła to przez cały dzień
|
|
|
|
|
|
#4073 |
|
Raczkowanie
|
Moni_ka
![]() Temat kąpania - ja kąpię codziennie wieczorem, bo jednak mały się przez cały dzień obślini, spoci, coś tam mu się zawsze uleje i też pod szyjką zbiera. Tylko najlepsze jest, że mój mały z upodobaniem sika do wanienki zawsze na początku kąpieli, czasem muszę ze 3 razy wodę wymieniać. Teraz już się wycwaniłam i oilatum wlewam po dłuższej chwili, jak już ocenię, że chyba fontanny nie będzie, bo tak to bym chyba zbankrutowała
|
|
|
#4074 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tu jest skład rossmannowskiego babydream sonnen creme 50+ http://www.lusterko.net/2012/05/prom...43-taniej.html |
|
|
|
|
|
#4075 |
|
Raczkowanie
|
Tak uczą jak wracają po pracy. Oczywiście nie chodzi o to że opiekunka ma odwalać całą robotę za rodziców, ale skoro będzie spędzać z dzieckiem ok 8-9h dziennie to oczekiwałabym, że chociaż trochę będzie wspierać jego rozwój - przecież to są takie podstawy podstaw a nie coś wydumanego. Tak mi się przynajmniej wydaje.
powinien więc zadbać, aby było to dobre towarzystwo." Edytowane przez Chocoblue Czas edycji: 2013-08-16 o 23:07 |
|
|
|
|
#4076 |
|
Zakorzenienie
|
Dlaczego chce juz wracac - bo mnie ku.r.wica bierze - dziadek Hipcio jak zawsze najmadrzejszy i jak zawszs wypomina mi moja wage
...!!! Niby robie dobra mine do zlej gry - eh no ale ilez mozna od ponad 15 lat slysze podczas rodzinnych spotkan to samo " ze (fakt) jestem najladniejsza z wnuczek, ale te moje zgedne kilogramy moglabym zrzucic " : mur: Albo akcja - jakies 3h po przyjezdzie, babcia zapodala ciasto i herbate - no to se nalozylam 2 kawalki jablecznika (ktore potem mi w gradle stanely) - babcia do mnie haslo "Zdaje mi sie kasiu zd przytylas" Ja jej *tak ok 15kg ( i sciema ) ale to ciazowe, moze uda sie kiedys zrzucic* I Haslo OJCA #watpie by ci sie udalo# Ehh takie kredki - no ale tak nest zawsze, baaa 2 lata temu nie bylo bo schudlam 25kg prze te moje problemy to sie zachwycali - Eeeh to mi sie zebralo ma smecenie o 3 nad ranem - nio ale Milus sie obudzil o 2.30 hihi ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#4077 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A grubsza wartswe, chodzi o to by nie smarowac oszczednie, nie zalowac ilosci - w ten sposob zapewnimy dobra ochrone. Filtry chemiczne poejrzewane sa o dzialanie karcerogenne i wplyw na gospodarke hormonalna, wnikaja w skore, a filtry mineralne pozostaja na skorze - dlatego ja dla dziecka wybralabym produkty z ochrona mineralna - no ale ja tez jestem frik, i jak wiem, ze cos moze szkodzic to omijam ![]() http://www.phenome.pl/pl/main/baza-w...czne-filtry-uv
Moja dziewczynka Edytowane przez Moderna Czas edycji: 2013-08-17 o 09:15 |
|
|
|
|
|
#4078 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
dobrze, że jej nie wziełaś! tylko się zorientowałaś wcześniej w temacie!Cytat:
co do włosów to spokojnie unormują się! mi juz nie lecą a leciały okropnie!Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
|
#4079 |
|
Zakorzenienie
|
Klementynka : oklaski: za Kacerkowego 1wszego ZeBa ...!!!
Jeszcze tylko 27godzin .. hahaha. Cos Milusiowi chyba nie sluzy klimat u dziadkow - budzi sie w nocy - a pradziadek tak sie zachwyca - ze w skierniewicach WsYstko maja najlepsze baaa nawet powietrze haha Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#4080 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
jej ale tu ostatnio pustki |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:18.

z datą ur. Natalki.

,
my nie obchodzimy imienin tylko urodzinki ale co tam ....
05.07.2008 

Tak jak nie wyprała używanych rzeczy które kupiła dla małego. no nie, dla mnie to jest poprostu brudas