Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.2. - Strona 135 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-08-16, 09:19   #4021
nestelle
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.2.

czesc ,
dzisiaj imieninki Rocha my nie obchodzimy imienin tylko urodzinki ale co tam ....

Cytat:
Napisane przez Tasia34 Pokaż wiadomość
Nie jestem pewna, ale czy pierwszy ząbek to może byc trójka..? Bo coś tam... hm
wszystko jest mozliwe ...
Cytat:
Napisane przez despa Pokaż wiadomość
moje dziecko to jojczydło od rana śpiewa i pluje, spiewa w głos aaaaaaeeee, skończy to pluje i tak na zmianę....
mój tez tak moze nie bez przerwy ale spiewac lubi ,gadac uwielbia i pluc takze
Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
nie mam zbyt wiele do napisania. u nas zamiast lepiej to gorzej. dalej nie przekręcamy się w żadną stronę, brzuszek znowu nie daje żyć, ja nie mam pomysłu co dalej, pomijając fakt, że fizycznie nie mam siły. ogólnie mam doła

Cytat:
Napisane przez Tajgusia Pokaż wiadomość
Tak body nosimy w rozmiarach od 74 do 86. Oczywiście te 86 są trochę przydługie, że tak powiem ale Mikuś jest dosyć szeroki i np. 74 są mu opiete. .
za 4 miechy !
co do ubranek to wow ! duuuzy Mikus !!!!
u nas 74 są dobre na dł .ale szerokie . 80 są lekko przydługie o szerokosci nie wspomne ...
Cytat:
Napisane przez klementyna1 Pokaż wiadomość
a pierwsze wychodza na dole czY na gorze? czy bezróznicy?
w wiekszosci przypadkach na dole . ale wiadomo dzieci nie roboty -nie programuja sie wg ksiązek . Moja Ninka nie dosyc ze pierwszy zabek wyszedł ok.1 roku to jeszcze na górze ,zaraz po nim obok drugi i dłuuuugo nic wiecej . Tak wiec mając dwie "1" na górze była najprawdziwszym króliczkiem !!!!

A my dzisiaj mielismy noc wrazeń ,nieprzyjemnych wrazeń . Roszek dostał wys.temp. troszke ponad 38 -calutki rozpalony . Na szczescie czopek i zimne okłady pomogły . Szczepienie w srode było .

Edytowane przez nestelle
Czas edycji: 2013-08-16 o 09:21
nestelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 09:21   #4022
OtTakaJa
Zakorzenienie

Dzień dobry
Jak tak piszecie, to nie będę go hamować, niech się chłopak rozwija
Cytat:
Napisane przez monnagiovanna Pokaż wiadomość
A tak poza tym - podziwiam wszystkie dzieci, które już przewracają się samodzielnie. Mój ani myśli chociaż na bok się przewrócić, na brzuchu leży tylko jak ja go przekręcę. Wiem, nie ma co porównywać, ale Wasze dzieci już takie... sprawne, a jak czytam, że niektóre już siedzą A mój dopiero co zaczął główkę trzymać, to i tak jeszcze trochę niepewnie. No ale mam nadzieję, że się doczekam, zresztą mój mały to jeden z najmłodszych
Nie przejmuj się. Mój mały z tego samego dnia co Twoje dziecko i też ciągle stał w miejscu, a nagle jak wystrzelił to co dziennie nową rzecz robił, także nie znasz dnia ani godziny
Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość
Czy jest tu tez jakas mamusia, ktora pomimo wylacznego karmienia piersia dostala okres?

Marcel wrzeszczal dzisiaj przed poludniem przy karmieniu - jak zupelnie nie on - a podobno wlasnie mleko podczas okresu inaczej smakuje - wiec tak mysle, ze to przez to. Ehhh mam nadzieje, ze ten okres nie zaburzy mi laktacji :/
Ja już miałam jeden, a wczoraj (po 13 dniach spóźnienia) dostałam drugi. Ale jeśli chodzi o mleko to nie zauważyłam różnicy, ale mojemu żarłokowi to chyba nic nie przeszkodzi

Wczoraj dałam małemu do polizania jabłko jak jadłam, myślałam, że mi z ręką odgryzie, a takie kwaśne było, no żarłoczne mam dziecko

OtTakaJa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 09:22   #4023
anika_s
Wtajemniczenie

Dzień Dobry
ale mnie Oliwcia z rana zaskoczyla - zostawiłam ją na macie, wracam z łazienki a Ta dolną połową swojego ciała poza matą
myslałam że padne jak stękała żeby tam ponownie wleźć
anika_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 09:24   #4024
maria28
Kniaginia

Witam

Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość
prawie to samo 13 a 4
Ale liczyłam z 9 miesiącami ciąży

Cytat:
ogólnie mam doła

Cytat:
otoz lezac na pleckach biore delikatnie raczki i najpierw w jedna strone, w druga, jak sie lekko rozgrzeje to przekrecamy sie z boczku na drugi boczek - tak rolujac - i sprawia mu to duza frajde

A kiedys tez pisalam, jak to Marcel zrobil krok wstecz i zamiast podnosic glowe na brzuchu to lezal i sie nie chcial ruszyc na milimetr - i nagle ktoegos dnia jak podniosl glowe to jak profesor - zrobil nagle dobre kolejne 3 kroki na przod
1. Bardzo dobry sposób.
Róży się bardzo podobał, a potem zaczęła się obracać sama. Dziś w nocy po raz pierwszy sama się obróciła na brzuch, nos w materac wciśnięty, więc ją obróciłam na plecy (choć może i mogłam tak zostawić, duża już jest, więc sobie krzywdy nie zrobi).

2. Moje dziecko na ok 3 tygodnie przestało gaworzyć, gugac, a ostatnio znów zaczęła. Piszczy i guga coś nawet z takim zaśpiewem
maria28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 09:28   #4025
anika_s
Wtajemniczenie

Cytat:
dzisiaj imieninki Rocha my nie obchodzimy imienin tylko urodzinki ale co tam ....

Najlepszego dla Roszka
Stary 2013-08-16, 09:32   #4026
kasia86bgo
Zakorzenienie

GG do kasia86bgo Send a message via Skype™ to kasia86bgo
Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.2.

Hej - poki mam limit z netem

Gratuluje skonczonych dzis miesiecy

@ - bleee ja czekam na 4 juz

Milus mi sie dzis budzil :-/ o 22 - 2.15 - 6.20 no ale do 8.30 udalo sie pokezdc na lozku tulac sie - pozniej wszedl dziadek Hipcio i mowi ze sniadanie juz na stole :-/ ahaha.

Co do spotkania - nio w tym roku z warszawa sie nie uda :-( ale nie zalamaujmy sie, umierac nie mam zamiaru haha. No i za rok dzieci bd juz Chodzily wiec mozna wsiazc "parasolke" a nie byczyskk cio mam teraz ;-)

Nio zostaly jeszcze Krakowianki hihi ... Jakies chetne ...!!????

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

http://suwaczki.maluchy.pl/li-65599.png
kasia86bgo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 09:34   #4027
anika_s
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez oliwka__ Pokaż wiadomość
W ogóle to dawno coś nie było Ptaszyska i Strippi gdzie są zguby ??
widziałam na fb że Strippi ma teraz inne priorytety - pełna metamorfoza jak widzę
-odchudzanie
-zmiana kolorów włosów
- a i była na Electrocity (fajnie)
a co do Ptaszysko - to nie wiem

---------- Dopisano o 09:34 ---------- Poprzedni post napisano o 09:33 ----------

Nyaa - a ile bedziesz mieć gości? i kiedy ten chrzest bo mi umknęło?

Edytowane przez anika_s
Czas edycji: 2013-08-16 o 09:36
Stary 2013-08-16, 09:41   #4028
Luna0
Zakorzenienie

Dzień dobry
wczoraj pierwszy raz z TŻ podawaliśmy jabłko (zaczynamy od owoców bo dopiero dochodzimy z brzuszkiem do ładu i nie chce żeby go znów bolał)
ale się mały krzywił, otrzepywał się jak piesek po kąpieli
a my mieliśmy tyle śmiechu...

Kurcze tak myślałam że ta moja kuzynka to jednak nie jest taka super jak się przez fb i skypa wydawalo...
Nie chce już mówić o tym jaka była kiedyś, ale za wiele sie nie zmieniła.
I to pod wieloma względami. Jeden z nich to higiena.. ona nie dba o higiene kompletnie i niestety u dziecka to samo... owszem kąpie go ale samą wodą... i to raz, dwa razy w tygodniu. I jak niby ma mu zmyć pot? Niestety pierwszy raz się spotykam z tym że od dziecka śmierdzi... to okropne, mój zawsze pachnie dzidziusiowo a nawet jak się przypoci to nigdy nie jest to smród. Ehh.. przekonałam ją że mamy "twardą wode" i kupiła żel do kąpieli dla małego ale chyba niezbyt używa... sama już nie wiem od czego to dziecko tak nieładnie pachnie, może od wózka który kupiła jakiś stary używany i moge się zalożyć o milion procent że nawet nie przetarła...
Wiedziałam że to nie będzie tak wszystko pięknie ładnie... wczoraj cały dzień ją przekonywałam żeby używała kremu z filtrem. Stwierdziła że jej mały już się przypalił, opalił i teraz na słonce już nie jest taki wrażliwy i nie bedzie go smarowac... strach pomyśleć co będzie jak będą upały..
wczoraj wcinał z nią lody. no ale on wszystko wcina

Cytat:
za wesele
własnie wczesniej pisałam -bardzo duzo ludzi uwaza ze sa lepszymi rodzicami i ich dzieci lepsze bo jedza "dorosłe "jedzenie " . ich sprawa ja uwazam ze mam niemowle to niech je jak niemowle i tyle .
co do kp -wydaje mi sie ze do utrzymania kp powinnas czesciej karmic aby pobudzic .
Z KP też tak myślałam że wystarczy cześciej karmić ale mój cwaniaczek nie łapie się cyca kiedy mu daje tylko kiedy jest głodny

Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość
za wesele
a ja bym jej powiedziala ze niech sie tak nie chwali bo to raczej wstyd niz duma.
co do cycków a pijesz duzo?2-3litry dziennie?dobrze sie odzywiasz?jak tak to nie wiem.
Właśnie z piciem jest ciężko, bo zapominam pić, ale piersi też nie działają tak jak kiedyś, bo dawniej przed karmieniem wypiłam duszkiem troche wody i czułam jak mi napływa pokarm, a teraz już nie czuje chodź bym litr wypiła ale mimo to staram się pić jak najwięcej

Cytat:
Napisane przez bmma Pokaż wiadomość
1, to ma być mamusia, tak głupio mówi o o czynach to nie wspomnę.

2. wszystkie nas to czeka, ale może jeszcze nie koniec
tak czuje że to właśnie już TEN zanik, ale jeszcze walczę chociaż kiedyś jak miałam zaniki to było dużo łatwiej a teraz już prawie nic nie działa i dziecko nie współpracuje
najwyżej będę karmić mieszanie

Cytat:

fajnie, ze wesele sie udało, a laktacja moze dlatego, ze osttanio przyzwyczajałaś dziecko do butli i mniej cyca ssało, a wiadomo, ze inaczej jak dziecko z butli pije a inaczej z piersi-zawsze wiecej wyciagnie i moze organizm sie przestawił i troche mniej produkuje...tak tylko sobie mysle...bo u mnie przez te obiadki w poludnie tez ostatnio mniej mleka, najadał sie już jedna piersia, a teraz woła o drugą...i pierwszy raz od urodzenia nie mam twardych piersi tylko flaczki-zawsze po 4-6 godzinnej przerwie byly jak kamienie, a teraz tylko ciut pełniejsze.
też myślałam że to własnie przez butle, chociaż nie dostawał jej tak znowu dużo

Cytat:
Napisane przez LiwkaO Pokaż wiadomość
ja bym nie brała - za głośno. Miśkę wzięłam na poprawiny to jak tylko muzyka zacżeła grać to zaczęła nerwowo ruszać kończynami i robiła wielkie oczy więc siedziałyśmy na dworze i wchodziłam tylko z nią do środka jak była przerwa w graniu. Bała się - za głośno.
ja Kamilka wzięłam na poprawiny ale grał DJ i było troche ciszej, także fajnie sobie siedział, ale usiedliśmy na samym końcu żeby jednak było jak najciszej
za to jego kuzynka o miesiąc młodsza (córka młodych) była na ślubie od 13 i weselu do po 22... masakra jak się dziecko umordowało. Ja nie mogłam na to patrzeć, z rak do rąk itd. Pani Młoda KP ale mieli u góry apartament więc mogła tam sobie spać..

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
Takie pytanie do dziewczyn, które sa zarejestrowane na stronie Hippa, czy do wszystkich już przyszły te kupony do Rossmanna?
ja dostałam

Aniołek 25.05.2012
"...Widze Ciebie w głowie, nosze Ciebie w sobie..."
Luna0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 09:44   #4029
klementyna1
Zakorzenienie

Cytat:
czesc ,

wszystko jest mozliwe ...

mój tez tak moze nie bez przerwy ale spiewac lubi ,gadac uwielbia i pluc takze

za 4 miechy !
co do ubranek to wow ! duuuzy Mikus !!!!
u nas 74 są dobre na dł .ale szerokie . 80 są lekko przydługie o szerokosci nie wspomne ...

w wiekszosci przypadkach na dole . ale wiadomo dzieci nie roboty -nie programuja sie wg ksiązek . Moja Ninka nie dosyc ze pierwszy zabek wyszedł ok.1 roku to jeszcze na górze ,zaraz po nim obok drugi i dłuuuugo nic wiecej . Tak wiec mając dwie "1" na górze była najprawdziwszym króliczkiem !!!!

A my dzisiaj mielismy noc wrazeń ,nieprzyjemnych wrazeń . Roszek dostał wys.temp. troszke ponad 38 -calutki rozpalony . Na szczescie czopek i zimne okłady pomogły . Szczepienie w srode było .
to najlespzego dla RZoszka!
no to u nas na dole..ciekawe co ztego bedzie-ząb czy nieząb Ninka fajny musiala byc królik
uuu dobrze, ze minęło zdrówka dla Roszka!
qrde ostatnio sie tak rozleniwiłam...nic mi sie nie chce...chyba organizm czuje, ze zaraz wracam do pracy...
klementyna1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 09:48   #4030
maria28
Kniaginia

Cytat:
czesc ,
dzisiaj imieninki Rocha my nie obchodzimy imienin tylko urodzinki ale
Najlepszego!

My też nie obchodzimy, ale chyba z Różą zaczniemy.
maria28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 10:09   #4031
Luna0
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia86bgo Pokaż wiadomość
boshe Komici podmienili mnie dzieco albo KTOS jakas wredna baba zauroczyla mi mojego synka - tosz to do niego nie podobne - od 4 dni ryczy - tak ze serce mi sie kraja - kupy robie - pierdy ida - pewnie to zeby - dzis przed snem - to az ojciec przybiegl - z dworu bo odkurzal samochoda na jutro - i mowi ''co wy mojemu wnukowi robicie ze on tak placze, caly bok go slyszy''
to ja tylko westchelam - ale wypil 200 i padl do spania
a może poprostu zmiana otoczenia/klimatu/rytmu dnia? Podróże?

Cytat:
Napisane przez achna79 Pokaż wiadomość
Wykąp go w czarcim żebrze Jak się pojawią farfocle znaczy, że go "ociotowali"/zauroczyli

Ja, jak byłam malutka byłam ociotowana ;P Zawsze pogodne dziecko, uśmiechnięte, a tu nagle ryczę i ryczę. Wykąpała mnie mama w czarcim żebrze (mówiła, że aż czarna woda była od tych farfocli) i następnego dnia już było ok
u nas jest coś o lizaniu powiek i pluciu za siebie

Cytat:
a pierwsze wychodza na dole czY na gorze? czy bezróznicy?u nas na dole jedyneczka jakby biaława się robo, tzn miejsce na jedyneczke, apatia i marudzenie od 2 dni....cos się święci.

widzialam z fb też sie wypisały...
znów mi nie pocytowało
nestelle- brawa za samoświadomośc
moderna-czytałam, ze podczas okresu i przy zajaciu w ciąze mleko moze zmienic smak i dzieci czasem marudzą...u mnie 5 miesiecy po i okresu nadal nie mam.
a to zebri to bezpieczne? nie wierze w zabobobny, ale w moc ziół owszem.
Witam sie tak w ogóle
Strippi jest na FB, a Ptaszysko faktycznie się wypisała...
u nas są białe ślady na dole i na górze

A tak Kamilek "siedzi" a raczej ćwiczy brzuszki w bujaczku
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg brzuszki.jpg (42,0 KB, 50 załadowań)

Aniołek 25.05.2012
Stary 2013-08-16, 10:13   #4032
nestelle
Zakorzenienie

Dziewczyny dziekujemy za zyczenia

Cytat:
Napisane przez Luna0 Pokaż wiadomość
uuuu widac kaloryfer
Stary 2013-08-16, 10:26   #4033
LiwkaO
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Agnjeska Pokaż wiadomość
Hej! Wpadłam się pożegnać do końca sierpnia. Jutro około 20 ruszamy... oby droga bezproblemowa była.

Będziemy z Jaśka tęsknić (;

Trzymajcie się i nie sprzeczajcie za dużo (;

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
to miłego Aga!!!

Cytat:
Napisane przez ObserwujeCie Pokaż wiadomość

No ja też odliczam powoli... choć ja na pół etatu tak jakby. A Twoja Mama będzie z nią czy Teściowa / choć wiem że u Ciebie i jedna i druga spoko/

Będzie moja babcia i moja mama na zmianę można tak powiedzieć

Cytat:
Napisane przez OtTakaJa Pokaż wiadomość

Dziewczyny, czy mam małego powstrzymywać na siłę od podciągania się do siadu. Wczoraj to już usiadł w leżaczku, leżąc na najniższym poziomie i co go położyłam to od nowa. A i leżąc na macie podnosi głowę jak do brzuszków i tak trzyma. Pozwalać mu czy raczej nie?
widocznie jest gotowy na to

Cytat:
Napisane przez Tajgusia Pokaż wiadomość
Ech znowu kolejna dostała okres a u mnie okresu nie widać! Co prawda karmię tylko piersią...Mój Mikuś waży 7700 i nosimy już rozmiar 74-86 body a spodenki 74.
Co do szczepień to z dodatkowych daliśmy tylko menigokoki. Pneumokoki odradził nam pediatra. Ja już złożyłam dawno wniosek o rodzicielski. Na rodzicielskim jestem do połowy kwietnia a potem pewnie na wypoczynkowym bo wyjdzie mi około 60 dni a potem może uda mi się druga dzidzia....Ja wkładki laktacyjne to noszę 24godz na dobę bo nawet jak nie karmię to mi leci
haha mnie tż namawia na 2 ale powiedziałam mu, że dopiero wtedy gdy prześpię całą noc to może się zdecyduje

Cytat:
Napisane przez Chocoblue Pokaż wiadomość
Hej zaczęliśmy dziś marchewkę. Miny boskie, ale dzielnie zjadł całkiem sporo. Ja się jakoś bardzo cieszę z tych nowych potraw i smaków jakie będzie odkrywać.
Odnośnie powrotu do pracy to ostatnio postanowiłam wracać w grudniu, jak już będzie mieć około 8 miesięcy. Wreszcie zdecydowałam bo długo się wahałam - i chciałam już do ludzi i chciałam z nim posiedzieć jak najdłużej. W związku z tym ucieszyłam się jak się okazało, że opiekunka sąsiadów zwalnia się bo chłopiec idzie do żłobka. Myślałam, że fajnie będzie ktoś sprawdzony dla nas, ale jak zapytałam sąsiadkę o opinię to szok! Taka miła babka po pierwszym wrażeniu, a historii się o niej nasłuchałam, że nigdy w życiu do dziecka! Teraz się boję szukania opiekunki, co jak się znowu wyda powierzchownie miła i fajna, a potem szydło z worka.
za marchewkę!
co za historie o opiekunce??? pisz szybko bom ciekawa!

Cytat:

My dzis rodzinny dzieńKościół, ziele oswięcone, obiad u mamy a potem dłuuugi spacer po skansenie i frytki w MCdonaldzie :torba : Tescie wolali na grilla, ale nie zgodzilam sie i focha strzelili;p od 3 weekendiw tam jezdzimy to w koncu mozemy sami troche pobyc
miłego weekendu!
ołłłł jeeeee fryty

Cytat:
Tasia masz tesciowa z mojego miasta

Co do zabkowania to tak myslalam ze tym dzieciom ktore mecza zeby wcale nie wyjda, za to wyjda tym po ktorych nie bylo widac krowa ktora duzo muczy, malo... zebow daje
hahaha zgadzam się! u nas wszystkie oznaki ząbkowania są a zębów brak

Cytat:
czesc ,
my dzisiaj od rana tzn. 12 do 19 w parku dinozaurów - było ze tak powiem dziwnie -jakbysmy byli swiadkiem programów tv - super niania i tym o gotowaniu z gessler (czy jak tam sie nazywa niewiem bo nieogladam tv) a to za sprawą rodzinki która z nami pojechała ....
Tak sie naoglądałam ,nasłuchałam wybryków innych dzieci ze klecze na kolanach przed moimi i składam chołdy moim dzieciom za to jakie są grzeczne a mój maz przede mną

ide nadrabiac.....

Cytat:

nie mam zbyt wiele do napisania. u nas zamiast lepiej to gorzej. dalej nie przekręcamy się w żadną stronę, brzuszek znowu nie daje żyć, ja nie mam pomysłu co dalej, pomijając fakt, że fizycznie nie mam siły. ogólnie mam doła
u nas też gorzej. Teraz w nocy się budzi co 1,5-2 godziny! pomysłów brak na usypianie! jedynie pomaga butla z mlekiem ale nie chce jej wpychać co 2 godziny...więc leżymy i ryczymy tzn. Miska ryczy a ja leże z nadzieją, że zaraz przestanie...
Głowa do góry Monia!!! kiedyś musi się to skończyć
Michalinka - ur. 12.02.2013r.

LiwkaO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 10:31   #4034
anika_s
Wtajemniczenie

Cytat:
Takie pytanie do dziewczyn, które sa zarejestrowane na stronie Hippa, czy do wszystkich już przyszły te kupony do Rossmanna?
Stary 2013-08-16, 10:32   #4035
LiwkaO
Wtajemniczenie

Cytat:
czesc ,
wszystkiego naj naj!!!! dobrze, że gorączka spadła! ufff!!!

Cytat:
Napisane przez anika_s Pokaż wiadomość
Dzień Dobry
ale mnie Oliwcia z rana zaskoczyla - zostawiłam ją na macie, wracam z łazienki a Ta dolną połową swojego ciała poza matą
myslałam że padne jak stękała żeby tam ponownie wleźć
o proszę!

Cytat:
Dzień dobry
wczoraj pierwszy raz z TŻ podawaliśmy jabłko (zaczynamy od owoców bo dopiero dochodzimy z brzuszkiem do ładu i nie chce żeby go znów bolał)

ja Kamilka wzięłam na poprawiny ale grał DJ i było troche ciszej, także fajnie sobie siedział, ale usiedliśmy na samym końcu żeby jednak było jak najciszej
za to jego kuzynka o miesiąc młodsza (córka młodych) była na ślubie od 13 i weselu do po 22... masakra jak się dziecko umordowało. Ja nie mogłam na to patrzeć, z rak do rąk itd. Pani Młoda KP ale mieli u góry apartament więc mogła tam sobie spać..

brawo za jabłuszko! śmieszne minki dzieci strzelają przy karmieniu hehe

co do małej na weselu to maskara jakas! nie wyobrażam sobie! ja Miskę zawiozłam o 19 do koleżanki a na sali była tylko jak było cicho w przerwie na obiad! nawet na 1 tańcu teściowa z nią spacerowała na dworze.

Cytat:

hahaha serio kaloryfer jest
Michalinka - ur. 12.02.2013r.

LiwkaO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 10:32   #4036
anika_s
Wtajemniczenie

Cytat:
WOW! jaki kaloryfer
Oliwia też "wysiada" z huśtawki
Stary 2013-08-16, 10:40   #4037
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Kurcze tak myślałam że ta moja kuzynka to jednak nie jest taka super jak się przez fb i skypa wydawalo...
I to pod wieloma względami. Jeden z nich to higiena.. ona nie dba o higiene kompletnie i niestety u dziecka to samo... owszem kąpie go ale samą wodą... i to raz, dwa razy w tygodniu. I jak niby ma mu zmyć pot? Niestety pierwszy raz się spotykam z tym że od dziecka śmierdzi... to okropne, mój zawsze pachnie dzidziusiowo a nawet jak się przypoci to nigdy nie jest to smród. Ehh.. przekonałam ją że mamy "twardą wode" i kupiła żel do kąpieli dla małego ale chyba niezbyt używa... sama już nie wiem od czego to dziecko tak nieładnie pachnie, może od wózka który kupiła jakiś stary używany i moge się zalożyć o milion procent że nawet nie przetarła...
Wiedziałam że to nie będzie tak wszystko pięknie ładnie... wczoraj cały dzień ją przekonywałam żeby używała kremu z filtrem. Stwierdziła że jej mały już się przypalił, opalił i teraz na słonce już nie jest taki wrażliwy i nie bedzie go smarowac... strach pomyśleć co będzie jak będą upały..
A ja chyba jestem juz uodporniona, bo mnie to naprawde malo interesuje, co robia inne matki - nigdy nie oceniam - jak zywia, jak kapia, jak ubieraja - powiem tylko tyle, ze mimo, ze moje dziecko jest czyste i zadbane, staram sie jak najlepiej dla niego to w oczach innych matek rowniez nie bede idealna - bo punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia

Mi juz maz zarzucil, ze kupuje za duzo plastikowych zabawek dziecku - wiec pewnie niektore mamy posadzaja mnie rowniez o zatruwanie od najmlodszych lat, nie kapie codziennie (uwazam, ze czestotliwosc nalezy dobrac do dziecka indywidualnie), plynu do kapieli uzywam z rozwaga!, bo o zaburzenie rownowagi lipidowej nie jest trudno - wiec pewnie, niektore nazwa nas brudasami (mimo, ze jestesmy czysci i pachnacy).

Co do slonca to moze argument szkodliwosci zadziala na kuzynke? szkoda skory dziecka, w koncu lekarze trabia o bardzo czestym raku skory

---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:36 ----------

Cytat:
uu lalalla

Edytowane przez Moderna
Czas edycji: 2013-08-16 o 10:39
Moderna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 10:43   #4038
Malpka
Zakorzenienie

hej
Cytat:
Napisane przez Nyaa Pokaż wiadomość
Uwaga Laseczki, biorę się dzisiaj za reaktywację mojego życia małżeńskiego
Winko i świece w końcu się doczekały do tego sexy bielizna i do dzieła ( tż wraca ok. 23 z pracy, więc będzie miał niespodziankę i Stachursky w tle. Ha ha, wiem, wiem - Stachursky ale właśnie przy jego piosenkach były nasze pierwsze randki, pocałunki ITD, więc mam nadzieję, że wspomnień czar zadziała

Oby tylko tż nie zabił mnie jakimś głupim tekstem po przyjściu do domu, bo szybko mi się nastrój zmieni
słyszałąm ze sie udało brawo

Cytat:
Napisane przez booziaczek Pokaż wiadomość
witajcie witajcie my za 2 h konczymy 5miesiecy ela rosnie jak na drozdzach a oto krótkie podsumowanie jej osiagniec od 3 miesiaca w spacerówie i przesypia całe noce ale za to w dzien nie spi ani chwili i niestety ze skonczeniem tej magicznej liczby 3 przestała jesc cyca od 4 zaczeła sama siedziec jak by mogła to juz by chodziła wszyastko ja ciekawi i co najwazniejsze wszystko do buzi z jedzeniem ok mały łakomczuszek ok 8 kg wazy warzywka wsuwa az sie uszy trzesa szczegolnie lubi zielony groszek i brokuła za to za słoiczkami z owocami nie przepada no i zabki po mału ida maruda czasem z niej przez to a juz nie wspomnę o slinotoku i zagryzaniu dolnej wargi ale i tak mimo to cały czas sie do wszystkich smieje
to tak wsrócie co u eli
dla Eli za postępy

Cytat:
Marcelek juz po bilansie - rosniemy, ale mocno zwolnilismy przyrost wagi .. bo w ciagu ostatnich 10 tygodni mamy 1,5 kg na plusie tylko. Mierzymy juz 67cm i mamy 6,7 kg i rozwijamy sie ladnie zgodnie z wiekiem

Cytat:
ja nie

Cytat:

ale wiecej cm czy kg :P hihi.
)
cm

Cytat:
Napisane przez ObserwujeCie Pokaż wiadomość
Ktoś ogólnie jeszcze wraca do pracy powoli czy wszystkie się na roczny zdecydowały ?
ja wracam od listopada

Cytat:
ja już odliczam dni...pomimo tego, że mała będzie z babcią to i tak będzie mi ciężko...już jest jak o tym pomyślę...
u mnie tez z babcią ale tez mi smutno bedzie
K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 11:19   #4039
Tasia34
Wtajemniczenie

Hello! Witam się, póki mam chwilkę

Cytat:
czesc ,

Roszku, wszystkiego NAJ! I dobrze, że już po gorączce... To taka trochę opóźniona reakcja?

Cytat:

Co do spotkania - nio w tym roku z warszawa sie nie uda :-( ale nie zalamaujmy sie, umierac nie mam zamiaru haha. No i za rok dzieci bd juz Chodzily wiec mozna wsiazc "parasolke" a nie byczyskk cio mam teraz ;-)
Oj szkoda, szkoda... W przyszłym roku koniecznie!
A może, Warszawianki, zrobimy jakieś spotkanko, jak wszystkie będą na miejscu, co?

Cytat:
Jaaaaki kaloryfer!

My od dwóch nocy budzimy się w nocy o 2, a potem normalnie 5-6. Na szczęście ta pobudka o 2 to kwęki, potem cyc z 10 minut (czyli naprawdę jest głodny, bo przeważnie je 5-8 minut, a słyszę i czuję, że leci mleko i przełyka!!!) i od razu śpi po odłożeniu Ostatnio tak było ze 2-3 noce też i przeszło, ja podejrzewam, że to jakieś fazy wzrostu

---------- Dopisano o 11:19 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ----------

Cytat:
A ja chyba jestem juz uodporniona, bo mnie to naprawde malo interesuje, co robia inne matki - nigdy nie oceniam - jak zywia, jak kapia, jak ubieraja - powiem tylko tyle, ze mimo, ze moje dziecko jest czyste i zadbane, staram sie jak najlepiej dla niego to w oczach innych matek rowniez nie bede idealna - bo punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia

Co do slonca to moze argument szkodliwosci zadziala na kuzynke? szkoda skory dziecka, w koncu lekarze trabia o bardzo czestym raku skory
1 -
2 - a czy jeśli dziecko nie jest wystawione bezpośrednio na promienie słoneczne, zawsze pod budką gondoli/parasolką, to też trzeba smarować kremem z filtrem? Ja nie smaruję raczej, tylko, jak były te upały.

I jeszcze mam pytanie - na jednym policzku widać czasem sporego pajączka, samo minie? Od czego to?
Ania
http://suwaczki.maluchy.pl/li-73227.png

Edytowane przez Tasia34
Czas edycji: 2013-08-16 o 11:27 Powód: literówka ;)
Tasia34 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 11:26   #4040
Luna0
Zakorzenienie

Cytat:

Mi juz maz zarzucil, ze kupuje za duzo plastikowych zabawek dziecku - wiec pewnie niektore mamy posadzaja mnie rowniez o zatruwanie od najmlodszych lat, nie kapie codziennie (uwazam, ze czestotliwosc nalezy dobrac do dziecka indywidualnie), plynu do kapieli uzywam z rozwaga!, bo o zaburzenie rownowagi lipidowej nie jest trudno - wiec pewnie, niektore nazwa nas brudasami (mimo, ze jestesmy czysci i pachnacy).

Nie Moderna, to nie tak. Każdy kąpie jak uważa. Ja kąpie codziennie ale nie dla higieny a dlatego że młody to uwielbia i ja też.
Jak jest upał to kąpie nawet 3 razy dziennie-dla ochłody.
Ja nie neguje częstotliwości kąpania... ale dziecko od którego brzydko pachnie, naprawdę rzadko się zdarza...
i tez nie chodzi mi tu o matkę idealną. Chodzi mi o zdrowie. Jedna wyparza butelki codzinnie, inna po każdym jedzeniu a inna wogóle.
Moja kuzynka nie wyparza nic i nie obchodzi mnie to, ale jak widzę że otrzepuje dziecku smoka z piasku i ewentualnie sama obliże to mi niedobrze... tym bardziej że ma wode pod wózkiem. I milion innych rzeczy.. moje dziecko leżąc na kocyku kuzyna miało brzydko pachnącą głowke.. myslę że nigdy go nie prała. I jak ja mam go u niej kłaść? Powiedzieć "nie bo śmierdzi" Tak jak nie wyprała używanych rzeczy które kupiła dla małego. no nie, dla mnie to jest poprostu brudas
I tak jak podkreśliłam jesteście czyści i pachnący, a to najważniejsze! U mojej kuzynki ani to ani to
co do kremu to ona uważa że jak już jest opalony to będzie tylko ładniej.. hehe. Argumenty że coś szkodzi, moge sobie od razu w pupe wsadzić
Ja nie oceniam normalnych matek, jedna robi coś lepiej, druga gorzej. Każda ma ten temat swoje zdanie itd. ale jak jedna osoba robi co chwile coś co razi w oczy.. no to się nie da.
Ostatnio nie chcial jej usnąć to zaczęła tak klnąć... w końcu powiedziała że zaraz temu dziecku na.Ebie... no to sorry, wstyd mi było na ulicy jak nic.
i to niestety mi podchodzi powoli pod patologie...

---------- Dopisano o 11:26 ---------- Poprzedni post napisano o 11:24 ----------

Cytat:
[/COLOR]
1 -
2 - a czy jeśli dziecko nie jest wystawione bezpośredniona promienie słoneczne, zawsze pod budką gondoli/parasolką, to też trzeba smarować kremem z filtrem? Ja nie smaruję raczej, tylko, jak były te upały.

I jeszcze mam pytanie - na jednym policzku widać czasem sporego pajączka, samo minie? Od czego to?
ja jak jest słabe słońce i jest przykryty to nie smaruje albo smaruje tylko raz
a kuzynka ma dziecko siedzące bez budy, parasolek itp. Dobrze że chociaż czapkę mu ubiera, czasami..

Aniołek 25.05.2012
Stary 2013-08-16, 11:38   #4041
bmma
Zadomowienie

Witam

Cytat:
czesc ,

---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:31 ----------

Cytat:

Kinga 22-02-2013

Maciek 12-08-1997

bmma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 11:42   #4042
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
Roszku, wszystkiego NAJ! I dobrze, że już po gorączce... To taka trochę opóźniona reakcja?
reakcja po szczepienna moze byc mniej wiecej do tyg.po .

co filtrów to ja smarowałam w upały , na plazy ,wszedzie tam gdzie wiadomo było ze bede go nosic . teraz nie smaruje - czapeczka ,parasolka ,otulacz wystarczy .

co do pajaczka - to od urodzenia był czy teraz sie pojawił ?
Cytat:
Nie Moderna, to nie tak. Każdy kąpie jak uważa. Ja kąpie codziennie ale nie dla higieny a dlatego że młody to uwielbia i ja też.
Ja nie neguje częstotliwości kąpania... ale dziecko od którego brzydko pachnie, naprawdę rzadko się zdarza...
i tez nie chodzi mi tu o matkę idealną. Chodzi mi o zdrowie. Jedna wyparza butelki codzinnie, inna po każdym jedzeniu a inna wogóle.
Moja kuzynka nie wyparza nic i nie obchodzi mnie to, ale jak widzę że otrzepuje dziecku smoka z piasku i ewentualnie sama obliże to mi niedobrze... tym bardziej że ma wode pod wózkiem. I milion innych rzeczy.. moje dziecko leżąc na kocyku kuzyna miało brzydko pachnącą głowke.. myslę że nigdy go nie prała. I jak ja mam go u niej kłaść? Powiedzieć "nie bo śmierdzi" Tak jak nie wyprała używanych rzeczy które kupiła dla małego. no nie, dla mnie to jest poprostu brudas
I tak jak podkreśliłam jesteście czyści i pachnący, a to najważniejsze! U mojej kuzynki ani to ani to
co do kremu to ona uważa że jak już jest opalony to będzie tylko ładniej.. hehe. Argumenty że coś szkodzi, moge sobie od razu w pupe wsadzić
Ja nie oceniam normalnych matek, jedna robi coś lepiej, druga gorzej. Każda ma ten temat swoje zdanie itd. ale jak jedna osoba robi co chwile coś co razi w oczy.. no to się nie da.
Ostatnio nie chcial jej usnąć to zaczęła tak klnąć... w końcu powiedziała że zaraz temu dziecku na.Ebie... no to sorry, wstyd mi było na ulicy jak nic.

.
nie powoli -to juz jest patologia . dzieci nie powinny sie opalac i juz . niewazne czy komus sie podoba ciemna skóra czy jasna- nie i juz .

co do kocyka ja bym zwróciła uwage - tak prosto z mostu . cos w stylu "ale cos brzydko pachnie,ojej to ten kocyk - czujesz? trzeba go wyprac" . I juz -jest grzeczna informacja . jesli go nie wypierze zrób to Ty moze sie zawstydzi .

co do kapieli - ja nie szoruje małego szczotą,gąbką - ale codziennie myje w wodzie z płynem -kapką ale jest - tak dla odswiezenia . Roszek sie poci ,uleje ,popluje ..... Poza tym kapiel to info -ocho niedługo spanko

a we wczorajszym poscie napisałam "hołdy ..." przez "ch" .ale byki wale
Stary 2013-08-16, 11:42   #4043
Chocoblue
Raczkowanie

Cytat:
za marchewkę!
co za historie o opiekunce??? pisz szybko bom ciekawa!
Ogólnie w kilku rozmowach ze mną zrobiła dobre pierwsze wrażenie, zagadywała do małego on się do niej śmiał. Widziałam, że sąsiadki synka pilnuje np. na schodach albo biega za nim jak jej uciekał. Ale jak pogadałam właśnie z sąsiadką to się okazało, że owszem rozmowna to ona jest ale nie do dziecka, bawić się jakoś bardzo z nim nie potrafi, tak że chłopczyk się nie rozwijał tak jak mógł, ani go nie nauczyła gdzie ma oko, nosek ani nic a ma już 2 latka . Generalnie jest zrzędliwą zgorzkniałą babą, wykłocającą się ze wszystkimi o pieniądze i jakoś ekstra się dzieckiem nie zajmuje (no procz tego ze jest z nią bezpieczne). Więc zdziwiłam się mocno i przestałam sobie ufać. Myślałam że mniej więcej jestem w stanie ocenić człowieka, ale chyba jeszcze tak dwulicowego kogoś nie spotkałam Obawiam się jak teraz ocenie inne kandydatki. Pocieszenie, że mogłam się tego dowiedziec zanim ja zatrudnilam i nauczylam sie na bledach sasiadow - oni niestety na wlasnej skorze.

Chocoblue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 11:43   #4044
bmma
Zadomowienie

Cytat:

dobrze, że pomogło. Czyli po szczepieniu.

Kinga 22-02-2013

Maciek 12-08-1997

Stary 2013-08-16, 11:45   #4045
Chocoblue
Raczkowanie

Cytat:
2 - a czy jeśli dziecko nie jest wystawione bezpośrednio na promienie słoneczne, zawsze pod budką gondoli/parasolką, to też trzeba smarować kremem z filtrem? Ja nie smaruję raczej, tylko, jak były te upały.
Też nie smarowałam, ale pediatra powiedziała mi że powinnam.

Chocoblue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 11:50   #4046
bmma
Zadomowienie

Cytat:
Dzień dobry

tak czuje że to właśnie już TEN zanik, ale jeszcze walczę chociaż kiedyś jak miałam zaniki to było dużo łatwiej a teraz już prawie nic nie działa i dziecko nie współpracuje
najwyżej będę karmić mieszanie
Brawo za jabłuszko. Moja też czasem się otrzepuje.

Higiena co z tego dziecka wyrośnie, jak taki przykład mamusia daje. Biedne

Szkoda, ale trak jak piszesz, współpraca to podstawa. Moja przystawiona zawsze coś pociągnie

Kinga 22-02-2013

Maciek 12-08-1997

Edytowane przez bmma
Czas edycji: 2013-08-16 o 11:51
Stary 2013-08-16, 11:53   #4047
Tasia34
Wtajemniczenie

Cytat:
To już JEST patologia...
[Jeszcze Danonki z parówką i już komplet ]

Cytat:
reakcja po szczepienna moze byc mniej wiecej do tyg.po .

co filtrów to ja smarowałam w upały , na plazy ,wszedzie tam gdzie wiadomo było ze bede go nosic . teraz nie smaruje - czapeczka ,parasolka ,otulacz wystarczy .

co do pajaczka - to od urodzenia był czy teraz sie pojawił ?

co do kapieli - ja nie szoruje małego szczotą,gąbką - ale codziennie myje w wodzie z płynem -kapką ale jest - tak dla odswiezenia . Roszek sie poci ,uleje ,popluje ..... Poza tym kapiel to info -ocho niedługo spanko
Nawet do tygodnia? Myślałam, że 48h.

Też mi się tak zdawało z tym smarowaniem, zresztą intuicyjnie tak robiłam

Pajączek nie od urodzenia, od dwóch miesięcy może jest. Czasem blednie i nie widać, a dziś np. bardziej widoczny i dlatego mi się przypomniało.

Kąpiel - tu znów napiszę, że też tak robię Najważniejsze w tym wszystkim to właśnie regularność - wiadomość dla Krzysia, że zaraz spanie
Ania
Stary 2013-08-16, 11:55   #4048
bmma
Zadomowienie

Cytat:
a może poprostu zmiana otoczenia/klimatu/rytmu dnia? Podróże?

u nas jest coś o lizaniu powiek i pluciu za siebie

Strippi jest na FB, a Ptaszysko faktycznie się wypisała...
u nas są białe ślady na dole i na górze

świetny kaloryfer.

Martwi mnie to bardzo, że Ptaszyska nie ma teraz nawet w naszej rozpisce na 1-szej stronie z datą ur. Natalki.

Kinga 22-02-2013

Maciek 12-08-1997

Edytowane przez bmma
Czas edycji: 2013-08-16 o 12:04
Stary 2013-08-16, 12:07   #4049
Tasia34
Wtajemniczenie

Cytat:
Martwi mnie to bardzo, że Ptaszyska nie ma teraz nawet w naszej rozpisce na 1-szej stronie z datą ur. Natalki.
O faktycznie... No cóż, miała prawo się zdenerwować
Ania
Stary 2013-08-16, 12:13   #4050
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
Pajączek nie od urodzenia, od dwóch miesięcy może jest. Czasem blednie i nie widać, a dziś np. bardziej widoczny i dlatego mi się przypomniało.
hmmmm .... Roszek ma taie naczyniaczki leciutkie pod noskiem -juz praktycznie nie widac i na karku pod włoskami mocniejsze . Ninka tez sie urodziła z naczyniaczkami - czasem lekkie zaczerwienienie widac do teraz . Połozna mi mówiła ze to samo zniknie albo i nie ...ale niczym nie smarowac .Ale pajączki teraz ? nie wiem.... przy najblizszej okazji zapytaj lekarza czy moze masc z arniką pomoze ?
Cytat:
oj,nawet nie zauwazyłam ... trzeba to poprawic - jak Kasia sie pojawi .
A co do Ptaszyska - mysle ze moze odpoczywają-przydało by im sie ,w końcu ma zapiernicznie po lekarzach itp . teraz długi weekend to pewnie sie odezwie po .

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości