|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1441 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Początkujące włosomaniaczki :)
Cytat:
Gdybyście widziały ile mi włosów wypada, to byście były w szoku. Pewnie cała garść podczas mycia i czesania, wszędzie są włosy, w odpływie całe kłęby, musze zawsze używać sitko, bo się szybko zapychał. Nie przejmuję się tym. |
|
|
|
|
#1442 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:18 ---------- Związany kucyk na kilkanaście minut albo suszenie chłodnym nawiewem włosów po umyciu. Unosi też wcierka z kozieradki. |
|
|
|
|
#1443 |
|
Zadomowienie
|
Oczyszczanie Barwą `tataro-chmielową`
Maska Seboradin z żeń-szeniem Na końcówki Alterra `brzoza i pomarańcza` Wewnętrznie Vitapil z biotyną
Edytowane przez barylka666 Czas edycji: 2013-08-16 o 13:35 |
|
|
|
#1444 |
|
Raczkowanie
|
Chyba potupam dzisiaj do Natury - moje ulubione szamponetki, jedwab i serum arganowe od Mariona są w promocji - porobię zapasy
Póki co zabezpieczam końcówki odżywką w sprayu Schauma Cream&Oil.Dziewczyny, mam do Was pytanie: Stosowałyście olej konopny lub kaktusowy?
Dbam o włosy. Dbam o cerę. Pani filolog Edytowane przez _ruDzik Czas edycji: 2013-08-16 o 13:55 |
|
|
|
#1445 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Maski przed myciem (nie chodzi mi tktaj o OMO) stosują osoby, które nie mogą nałożyć ich po myciu z powodu obciążenia. Takie osoby po myciu jedynie zabezpieczają włosy jedwabiem albo lekką odżywką bs. W swoich zbiorach masz emolientową maskę/odżywkę z Alterry i Garniera, które chronią włosy przed spuszeniem, czyli dobre są na sam koniec, jeśli chcesz je tak zastosować. Masz także Bingo i Seboraitn, które nadają się do mycia włosów odżywką (nie miałam Seboratinu, dlatego nie wiem jakby się sprawdził w tej roli, ale cetrimonium chloride ma w składzie). Biovaksu nie znam, wiec nie wiem. Masz także odżywkę Artiste do kuracji proteinowej. Najlepiej jak sama zobaczysz, któa odżywka czy maska i w jakiej kombinacji Ci pasuje. Masz kilka kombinacji: 1. szampon bez SLS + maska/odżywka+ jedwab/ odżywka bs 2. szampon z SLS + maska/odżywka+ jedwab/ odżywka bs 3. nałożenie odżywki/oleju + szampon + maska/odżywka+ jedwab/ odżywka bs 4. mycie odżywką np. Bingo + maska/odżywka+ jedwab/ odżywka bs 5. maska przed myciem pod czepek + szampon z SLS+ jedwab/ odżywka bs (dla włosów bardzo skłonnych do obciążenia) Myjąc łagodnym szamponem, należy uważać na niektóre składniki obciążające włosy. Myjąc szamponem z SLS nie trzeba się martwić. |
|
|
|
|
#1446 |
|
Rozeznanie
|
Nie mam w ogóle problemów z wypadaniem,ale te 2 3 włoski które lecą są nie do wytrzymania
![]() Dzisiaj jadę po kozieradkę
|
#1447 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ale właściwości nie zdążyłam zanotować bo jestem na kuracji wit A po której mnie strasznie sypie a olej wolę wypróbować jak cera się uspokoi.
|
|
#1448 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale od początku. 'Znowu zaczęłam tu czytać i czytać u czytać, spisałam co chcę i dalej szukać sklepu fryzjerskiego. Znalazłam, to do auta i wycieczka mała. W sklepie dostałam info iż: - po dekoloryzacji zawsze trzeba od razu farbować - to niby czytałam - że przy tych moich to minimum dwie saszetki aby coś osiągnąć ( jedna to cena około 30 zł jeżeli liczyć z płynem ) - że maska Creme al latte to nic nie daje z wyjątkiem zapachu ( ta : https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...-al-latte.html )- jeżeli ktoś lubi mieć zapach pożywienia na włosach ( wrrrr tu wewnętrznie warczałam, bo w zamian mi pani proponowała jakieś małe opakowania czegoś super minimum 60 zł ) Pomyślałam, przemyślałam, wyszło mi, że nie mogę być pewna efektu dekoloryzacji, zatem zakupiłam farbę fryzjerską czarną i mam w nosie schodzenie z koloru. Ale Creme kupiłam całą dużą butlę i niech mi nie brużdżą ![]() Próbowałam sobie wyobrazić siebie w innym kolorze włosów i stale najlepiej m było w czarnych. A włosy na zdjęciu są po dwóch tygodniach z Wami tutaj i świeżo po myciu i suszeniu zimnym powietrzem
Edytowane przez cobrad Czas edycji: 2013-08-16 o 14:01 |
|
|
|
|
#1449 | |
|
Raczkowanie
|
Tylko właśnie słyszałam, że jest on słabo wydajny ;/ Ale cóż, chcę wypróbować
Cytat:
Mam włosy wysokoporowate, takie hmm falowane chyba Oprócz odżywki bs do stylizacji używam także żelu. Na razie Isana, a potem nie wiem co, bo zmienili skład Nie narzekam na obciążenie włosów, raczej nie mam z tym problemów. A puszenie niestety bywa... To może rzeczywiście na koniec będę używać te preparaty, które wymieniłaś. Co to jest te cetrimonium chloride? Ogółem myję włosy szamponem BD... Może i trochę niszczy włosy, ale nie mogę zmyć olei dokładnie bez niego...
|
|
|
|
|
#1450 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Oo tak, jest on bardzo niewydajny i mi przeszkadza ta twarda buteleczka...ale działanie jest cudowne
|
|
#1451 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1452 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1453 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja konopny oglądałam wczoraj na Allegro - 0.25 l za +/- 22 zł. I zastanawia mnie czy różni się czymś od tego z ZSK. Przemyślę dokładnie, który olej chcę bo mam kilka opcji i jakoś za miesiąc zamówię, akurat skończę Vatikę ![]() Cytat:
Niedawno załatwiłam się farbą Syossa - miał byc rudawy brązik, wyszła czerń. A na czole przy linii włosów obwódka jak u Myszki Miki. Popaćkałam to rozjaśniaczem Paletta i wrócił rudy, a obwódkę udało mi się zmyć z czoła Ludwikiem do naczyń. Domownicy i TŻ mieli niezły ubaw To było działanie pod wpływem chwili, w czarnym wyglądałam jak śmierć. Nigdy nie urządziłam włosom aż takiego piekła ale o dziwo ich kondycja nie ucierpiała, nawet nie wyłysiałam A tę maskę Latte zamówiłam niedawno na Allegro ale jeszcze jej nie próbowałam. Nastraszyłaś mnie trochę, mam nadzieję, że ona jednak coś robi
|
|
#1454 |
|
Rozeznanie
|
Mi najbardziej służy olej z pestek winogron, i olej palmowy. Kokosowy dla włsów jest fuj- włosy się elektryzują i źle układają
|
#1455 |
|
Raczkowanie
|
Toteż dlatego wybrałam najkrótszą drogę - kolor ten co mam i już
jeżeli dotychczas nie zgubiłam włosów to może i teraz przeżyją._ruDzik ta maska robi, dziewczyny dużo o niej wspominają i dlatego napisałam, że pani mi bruździła bo chciała pewnie sprzedać taką za 60 zł z pojemnością 200 ml, podczas kiedy za Kallosa 1000 ml dałam 26 - decyzja zapadła, kiedy powiedziała nieco ciszej, że włosy po niej są bardziej miękkie - tu Cię mamy pomyślałam i kupiłam
|
|
|
|
#1456 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale ja jestem optymistką, więc myślę, że w to miejsce rosną nowe, zdrowsze
|
|
|
|
|
#1457 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#1458 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#1459 |
|
Zakorzenienie
|
mnie się Kallos już "przejadł" męcze go już bardzo długo czekam aż się skończy, żeby kupić coś nowego
![]() dziś farbowałam włosy i podczas farbowania wypadło mi tyle włosów aż w szoku byłam co to będzie na jesieni, gdy wypada zdecydowanie więcej
|
|
|
|
#1460 |
|
Raczkowanie
|
Farba nałożona, powiem od razu, że owszem mam lepsze samopoczucie, nie widzę odrostów i siwych włosów, ale brąz nadal wystaje spod włosów w świetl lampy, a farba poszła profesjonalna. No nic.n Tyle mojego, że po farbie i po olejku do zamykania porów po wyschnięciu włosy nadal miękkie, a przy rabowaniu i zmywaniu wyleciały może ze 3-4 włosy.
Kallosa jeszcze nie miałam, dopiero będę używać, w każdym razie na razie koniec z kupowaniem, no może jedwab dokupię bo powoli wychodzi ![]() Muszę postarać się zacząć używać stale tego samego aby wiedzieć czy służy włosom czy nie, ale każda nowość tak cieszyła, że nie umiałam się powstrzymać. No i spróbuję olejować popołudniami na dwie godz przed myciem, czas się przyzwyczaić, bo we wrześniu już nie będę mogła pozwolić sobie na spanie z olejem skoro młodą do szkoły będzie trzeba wozić. |
|
|
|
#1461 |
|
Zakorzenienie
|
heeej
mam juz neta
|
#1462 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1463 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1464 |
|
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny
Mogę dołączyć?d dziecka mam cienkie i rzadkie włosy. Do gdzieś 5 klasy podstawówki nosiłam długie i wyglądały ok.Potem kilka nieudanych cieniowań,włosy coraz rzadsze.Nigdy nie stosowałam odżywek.Zaczęłam dopiero p maturze.Po maturze też pofarbowałam włosy. Najpierw wyszły czarne,potem delikatnie rozjaśniałam,potem znowu brązowe.. Używałam zagranicznego waxa i jakieś odżywki,potem doszedł radical. Rok temu zaczęłam stosować właśnie radical,kiedyś stołowałam wodę brzozową wróciłam do niej,ale trochę podrażniła mi skalp,chociaż stoi na półce i chyba znowu zacznę jej używać. Kupiłam pierwszy i jak na razie jedyny olej,ciągle go mam,z rosmanna ten chyba z pomarańczą. Teraz używam biowaxa raz na tydzień,lej an wakacje odstawiłam-brak czasu,może od jutra zacznę,zawsze po myciu odżywka-nivea long hair teraz, szampon jakiś w miarę delikatny-shauma do właśnie cienkich i delikatnych włosów,ma super recenzje,mam też timotei doobjętości, fioletowy z joanny. Używam wcierki-Jantar,łykałam skrzypowitę.Włosów nie farbuję od ponad roku. Aktualnie-długość do ramion,miękkie,błyszczące ,ale cienkie i w jedny miejscu przerzedzone,dopiero są tam małe bejberki. Co planuję-kupić vatikę lub/i Almę. Nadal jak maski używać biowaxa-z prteinami mlecznymi. Wcierać codziennie wieczrem jantar,rano wdę brzozową,łykać cp,może też vitapil. Aha codziennie piję pokrzywę.Mam też odżywkę bez spłukiwania z janny,ale jakoś nie używam.Co polecacie na końcówki? Mam próbkę serum z biwaxa,musze ją wypróbwać. No i co mi jeszcze radzicie do teg zestawu dołączyć? Myślałam o nafcie. |
|
|
|
#1465 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#1466 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
kilka dni temu zaczęłam używać tego do włosów farbowanych, mleczny czeka na swoją kolej i już nie mogę się doczekać aż go otworzę ![]() Dzisiaj dam włosom spokój - na końcówki naniosłam 2 krople serum arganowego od Mariona, żeby wypróbować co to jest. Coś czuję, że mi zastąpi jedwab - zapach jest obłędny.
Dbam o włosy. Dbam o cerę. Pani filolog Edytowane przez _ruDzik Czas edycji: 2013-08-16 o 22:49 |
|||
|
|
|
#1467 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1468 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Maska ok. Jantara też warto spróbować. Polecam jednak wypróbować odżywki bez spłukiwania, ta z joanny ma dobre opinie, więc jak już ją masz, to wykorzystaj ![]() Na końcówki polecam jedwab: CHI albo ten z Green Pharmacy. Możesz też zabezpieczać końcówki jakimś olejem, który polubią Twoje włosy. A właśnie, co do olejów, nie sądzisz, że lepiej byłoby zacząć od czegoś łatwiejszego? Olejki z Green Pharmacy są całkiem fajne i tanie. Poza tym możesz zawsze zacząć z oliwą z oliwek, olejem z pestek winogron (dostępny chyba nawet w biedronce). Poobserwuj, co włosy lubią. Nie wszystkim pasuje kokosowy na przykład, a Vatika ma go w składzie. Ja lubię też olejek rycynowy (dostępny w aptece za kilka zł) na przyrost włosów, ale tylko zmieszany z innym olejem. Co dołączyć? Ciężko powiedzieć, nie wiem, jak wyglądają Twoje włosy. Warto poczytać blogi włosomaniaczek, zawsze można znaleźć coś ciekawego. I czasem nie przesadź z ilością łykanych specyfików. Pokrzywa i CP lub Vitapil, do tego wcierka Jantar i starczy. Jak się nie sprawdzi, zmień na coś innego, bo w końcu nie będziesz wiedziała, co na Ciebie faktycznie działa. A po co łykać coś, co nie daje efektów?
|
|
#1469 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:07 ---------- Poprzedni post napisano o 08:04 ---------- Wiecie jakie wczoraj miałam włosy mięciutkie? Użyłam oliwy z oliwek na cały dzień,szamponu Barwa pokrzywowego i kroplę BioSilk i nie mogłam się napatrzeć i namacać ![]() Dzisiaj pierwszy dzień kuracji z kozieradką
|
|
#1470 |
|
Raczkowanie
|
Dzień dobry
U mnie dzisiaj dzień spokoju po wczorajszym farbowaniu, olej dopiero jutro idzie ![]() I właśnie chciałam spytać o ten rycynowy: piszecie, ze dodajecie do innego i co wtedy z tym robicie? na włosy czy przy skórze też zakładając, że on jest na porost ? I ponawiam pytanie o te szampony co mi zostały z Timotei itd. czy ich mogę używać do pierwszego O? |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:40.

Póki co zabezpieczam końcówki odżywką w sprayu Schauma Cream&Oil.

Nie narzekam na obciążenie włosów, raczej nie mam z tym problemów. A puszenie niestety bywa... To może rzeczywiście na koniec będę używać te preparaty, które wymieniłaś. Co to jest te cetrimonium chloride? Ogółem myję włosy szamponem BD... Może i trochę niszczy włosy, ale nie mogę zmyć olei dokładnie bez niego...

Niedawno załatwiłam się farbą Syossa - miał byc rudawy brązik, wyszła czerń. A na czole przy linii włosów obwódka jak u Myszki Miki. Popaćkałam to rozjaśniaczem Paletta i wrócił rudy, a obwódkę udało mi się zmyć z czoła Ludwikiem do naczyń. Domownicy i TŻ mieli niezły ubaw