Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2012 Ma - Strona 55 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-08-16, 21:29   #1621
Sola1
Zakorzenienie

Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2

Cytat:
Napisane przez dzika_kaka Pokaż wiadomość

Sama obie szama trzymając w rączce kawałek chleba/bułki albo chrupka. Muszę spróbować z owocami, bo dawno nie dawałam innych niż papkowe. Arbuza dalej się nie odważyłam dać
Moja ostatnio jadła gruszkę klapsę - bardzo miękka, oczywiście bez skórki. Moim zdaniem również dobra opcja na pierwsze blw jeśli oczywiście toleruje gruszki.

Cytat:
Napisane przez jagnna Pokaż wiadomość
aaaa zapomniałam wam napisać że Ula zaczyna raczkować Na razie jest to etap wstępny czołgania, do tego dochodzi mocne wypychanie dupki w górę, ale ruch w przód już u nas zaistniał
brawo
Sola1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-16, 21:33   #1622
jagnna
Zakorzenienie

Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2

Cytat:
Napisane przez Sola1 Pokaż wiadomość
Trzymam kciuki za nockę

Cytat:
Napisane przez moonie_85 Pokaż wiadomość
Będę raportować w przerwach między żarciem a żarciem

Nie wiem czy pokazać, bo mnie lekko poniosło
podoba mi się twój tok myślenia

fajna, ale jaka cena

jagnna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-16, 21:39   #1623
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję
Będę raportować w przerwach między żarciem a żarciem

Dziękówa Franek ostatnio coś wyje w aucie, więc będzie niezła jatka, przed nami jakieś 4 tysiące kilometrów
Trzymam kciuki za udany wyjazd Muszę doczytać, gdzie jedziecie, bo znowu coś mi umknęło

Cytat:

Też mam Holle, jaglana z gruszką bezmleczna. Ale nie wchodzi nam
U nas też tak właśnie w pewnym momencie zaczęła średnio wchodzić. To znaczy jak dodaję ze 2 łyżki do butelki to zjada bez problemu, ale jak już była gęsta i z łyżeczki to średnio. Dlatego zaczęłam mieszać z tą Nestle. Na początku dawałam samą Nestle, a potem zwiększałam proporcje do tej pół na pół. Za jakiś czas spróbuję znowu z samą jaglaną i zobaczymy co będzie

Cytat:
A konsultowałaś to noszenie pieluchy frejki z kimś jeszcze, czy taka decyzja tylko po tym usg bioderek?
Bo u nas było tak: pierwsze usg, w naszej zadupiańskiej rejonowej przychodni chwilę po urodzeniu: wszystko super. Szeroko pieluchować na wszelki wypadek, oczywiście olaliśmy bo to jakieś średniowiecze. Kolejne usg kontrolne u nas na zadupiu: jedno bioderko ok, drugie - dysplazja. Pielucha Frejki. Eee Kontrola w porządnej klinice: jedno bioderko ok, drugie - dysplazja. Skierowanie na RTG celem dalszej diagnostyki. I co? I wszystko super. Facet który nam robił to porządne kontrolne USG powiedział nam, że bardzo często wychodzi jakaś niby-dysplazja i że rutynowo kontroluje się to przez RTG, inaczej to zwyczajny błąd w sztuce, USG nie jest jednoznaczne i decydujące, tkanka tłuszczowa często zaburza fale usg i wychodzą głupoty. 95% tych "dysplazji" nie potwierdza się w RTG. Może sprawdź?
to niezłe, że tak powiem jaja...dobrze wiedzieć. Tylko dzieci się niepotrzebnie męczą...

---------- Dopisano o 21:39 ---------- Poprzedni post napisano o 21:37 ----------

Oglądałyście wczoraj ten program o cukrze na tvn style "Tajemnice korporacji"?
Stary 2013-08-16, 21:39   #1624
moonie_85
Wtajemniczenie

Cytat:
A mnie naszła ostatnio ochota zrobić taką kaszkę a la Moonie, w kawałkach, do łapki Ale jeszcze nie zrobiłam. Oswajam temat
dajesz!
Po prostu robisz taką breje żeby łyżka stała, można do lodówki to jeszcze stwardnieje. U nas dziś była gruszka z nowości i kawałek piersi z indyka na parze, do żucia

Cytat:
Sieee maaaa
Melduję, że oświadczenie pokolizyjne spisane, było nawet ok Potem pojechałyśmy z Ulą do dziadków i tam spędziłyśmy dzień. A na koniec, żeby sobie osłodzić nieco życie, skoczyłam z koleżanką na makdrajwa na makflery magnum gold

Jakoś mało lodów jem w to lato

Cytat:
Jakiś czas temu było podejście do kalafiora i marchewki do łapki ale szału nie było. Na razie Ewie chyba pasuje być karmioną łyżeczką Ale jest postęp w konsystencji, bo jadła ostatnio słoiczek z grudkami i jej poszło normalnie, rybki też nie blendowałam a dałam rozciapaną widelcem i zjadła bez problemu więc będę powoli ją oswajać z innymi konsystencjami

Sama obie szama trzymając w rączce kawałek chleba/bułki albo chrupka. Muszę spróbować z owocami, bo dawno nie dawałam innych niż papkowe. Arbuza dalej się nie odważyłam dać
Z arbuzem jest fajnie! Tylko syf, ale to ze wszystkim. Arbuza się łatwo trzyma i łatwo odrywa nawet bez ząbków. I się nie przykleja jak banan do podniebienia, można wyssać z niego wodę, jest słodziutki, no cud miód Ewce się spodoba

Cytat:
aaaa zapomniałam wam napisać że Ula zaczyna raczkować Na razie jest to etap wstępny czołgania, do tego dochodzi mocne wypychanie dupki w górę, ale ruch w przód już u nas zaistniał

Franek dalej nie kuma raczkowania. Chociaż nie... on raczkuje właśnie
Ostatnio mnie nasz pediatra uświadomił że pełzanie do tyłu to właśnie raczkowanie, bo raki łażą do tyłu i że mylę pojęcia. Że Franek może nie chodzi na czterech do przodu, ale jak się przesuwa w tył to właśnie raczkuje
Niemniej jednak, do przodu nic a nic. Za to namiętnie staje i robi kroczki.

Cytat:
My dzisiaj fasolkę tę mamucią czy jak tam się zwie. Ale musiałam ją pokroić i trochę rozgnieść te groszki w środku, bo połykałaby w całości.
A rano jadła paprykę, ale też jej musiałam pokroić i najlepiej włożyć do buzi - ona dosłownie czeka aż to zrobię. Ale zwykle jest tak że ja jej większość sama daję, a resztą ona sama się zajmuje czyli 5 % zjada, reszta jest gdzieś w okolicy. Także nie wiem czy to blw czy nie
Nie wiem co to fasolka mamucia idę wyguglać
O widzisz, papryki jeszcze nie dawałam.
moonie_85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-16, 21:46   #1625
jagnna
Zakorzenienie

Ide spać.
Postanowiłam położyc się dzis wcześniej. O!
Miłych pogaduszek

---------- Dopisano o 21:46 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ----------

Cytat:
Nie wiem co to fasolka mamucia idę wyguglać
tez nie wiedziałam, i też guglałam Ino się nie przyznałam

Poszłam spać.

Aaaa zapomniałam o jeszcze jednym. Ide jutro na wieczór panieński, a tak mi się strrrrasznie nie chce... No i nie wiem w co się ubrać Przyszła mi dziś ta sukienka z allegro i wyglądam w niej tragicznie (może jakbym schudła z 10kg ). Pierdziele, nie kupuje już bez przymierzania

Teraz juz definitywnie poszłam spać

Stary 2013-08-16, 21:48   #1626
moonie_85
Wtajemniczenie

Cytat:

podoba mi się twój tok myślenia

fajna, ale jaka cena
Bo moją największą rozrywką w życiu i pasją jest jedzenie

No wiem, przegięłam, ale chorowałam na nią długo...

Cytat:
Trzymam kciuki za udany wyjazd Muszę doczytać, gdzie jedziecie, bo znowu coś mi umknęło

U nas też tak właśnie w pewnym momencie zaczęła średnio wchodzić. To znaczy jak dodaję ze 2 łyżki do butelki to zjada bez problemu, ale jak już była gęsta i z łyżeczki to średnio. Dlatego zaczęłam mieszać z tą Nestle. Na początku dawałam samą Nestle, a potem zwiększałam proporcje do tej pół na pół. Za jakiś czas spróbuję znowu z samą jaglaną i zobaczymy co będzie

to niezłe, że tak powiem jaja...dobrze wiedzieć. Tylko dzieci się niepotrzebnie męczą...

---------- Dopisano o 21:39 ---------- Poprzedni post napisano o 21:37 ----------

Chcemy objechać północne Włochy. I po drodze jakieś słoweńskie jaskinie mój mąż wynalazł. A że Franek ostatnio bojkotuje fotelik samochodowy, to widzę to różowo

Ja z niczym nie mieszam, bo ciężko znaleźć bezmleczną kaszkę z dobrym składem, a nie chcę takiej z mm. Czasem dorzucę do niej owoce, ale ona zmienia wtedy smak na taki kwaśny, cokolwiek bym nie dodała

Z tymi bioderkami to fakt, niezłe jaja. Ilu lekarzy nie skieruje na RTG tylko od razu zaleca frejki i inne. To nasze USG było straszne, normalnie biodro jakby w strzępkach, krzywe, rozjechane. A RTG (we wszystkich płaszczyznach) idealne bioderko cud miód.

Nie oglądałam, co o cukrze?
Stary 2013-08-16, 22:01   #1627
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:

Chcemy objechać północne Włochy. I po drodze jakieś słoweńskie jaskinie mój mąż wynalazł. A że Franek ostatnio bojkotuje fotelik samochodowy, to widzę to różowo
To super Kciuki za Franka i fotelik

Cytat:
Ja z niczym nie mieszam, bo ciężko znaleźć bezmleczną kaszkę z dobrym składem, a nie chcę takiej z mm. Czasem dorzucę do niej owoce, ale ona zmienia wtedy smak na taki kwaśny, cokolwiek bym nie dodała
Ta z Nestle jest bez mleka, z tym, że rzeczywiście całość jest na mm. Mojej z owocami to pasowała tylko ze śliwką ze słoiczka. Oczywiście nie zmuszam tylko napisałam to jak jakąś opcję. Ja kombinowałam, bo mi zależało na tym, żeby jadła jaglankę.

Cytat:

Nie oglądałam, co o cukrze?
Sama nie oglądałam, bo przysnęłam, ale leciało i tz kątem ucha słyszał. Podobno uzależnia bardziej niż kokaina. Muszę obejrzeć powtórkę.
Stary 2013-08-16, 22:40   #1628
moonie_85
Wtajemniczenie

Cytat:
To super Kciuki za Franka i fotelik
Dziękujemy
Właśnie nam się część planów sypnęła, mieliśmy 3 dni mieszkać za free w Mediolanie w mieszkaniu kolegi tżta z pracy. I co? Facet wyjechał do Afryki tydzień wcześniej, oczywiście z kluczami no bo jak inaczej. I nie wiem co teraz, bo te 3 dni zabudżetowane nie były... chyba będzie trzeba mniej żreć w pozostałe dni Duużo mniej

Cytat:
Ta z Nestle jest bez mleka, z tym, że rzeczywiście całość jest na mm. Mojej z owocami to pasowała tylko ze śliwką ze słoiczka. Oczywiście nie zmuszam tylko napisałam to jak jakąś opcję. Ja kombinowałam, bo mi zależało na tym, żeby jadła jaglankę.
No, one wszystkie albo z mm albo do zalania mm. A te na wodzie są takie "jałowe". A jaglanka na twardo? I w kosteczkę, z manną tak robię

Cytat:
Sama nie oglądałam, bo przysnęłam, ale leciało i tz kątem ucha słyszał. Podobno uzależnia bardziej niż kokaina. Muszę obejrzeć powtórkę.
Ja słodzę kawę tylko i tylko brązowym, ale pewnie to jakim to niewiele zmienia bo jem tony słodyczy. Ostatnio może nieco mniej ale i tak tony. Franek cukru jeszcze nie zna, tzn sacharozy, bo fruktozę to i owszem I inne złożone
Stary 2013-08-17, 00:18   #1629
4n3t4
Rozeznanie

Kupiłam dziś Nestle zdrowy brzuszek z lipą... muszę jeszcze obmyśleć kiedy podawać... no i dopiero w domu zauważyłam, że to bez mleka

A dlaczego chcecie podawać kaszkę właśnie bez mleka? Że z wodą, czy jak myślicie?

Jagnna gratulacje pierwszych podrygów do raczkowania Uli

Aha i kupiłam całkiem fajne body w biedronce, spodenki były też fajne, ale z napisem Dada...

A odnośnie uczenia samodzielnego zasypiania pozwolę sobie na małą dygresję, mój synek zawsze potrafił pięknie sam zasypiać i spać w łóżeczku i odwróciło się to o 180 stopni w momencie kiedy umiał już sam wychodzić z łóżeczka... Wtedy musiałam z nim leżeć aż zasnął, potem przekładaliśmy go do łóżeczka... A tak miło się zapowiadało jak był maleńki...
Teraz nie przykładam aż takiej wagi jak tutaj opisujecie do tego zasypiania córeczki. Kiedy potrzeba to ją tulę, kołyszę, karmię z wielką radością, bo wiem, że ona tego potrzebuje... Często zasypia przy cycku i też się tym tak nie stresuję, tragedii nie ma bo podaję małej smoka i odruch ssania ma zaspokojony

A teraz dobranoc

4n3t4 - po prostu Aneta!
4n3t4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-17, 01:22   #1630
dzinek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez happy_eve Pokaż wiadomość
Jednak jestem, bo jednak jutro z rana jedziemy do teścia.

Byliśmy na bioderkach i niestety nadal nie jest za dobrze Jedno bioderko już jest w porządku, a drugie nie :/ Dysplazję stawu biodrowego mamy Zapisał nam szerszą pieluchę Frejki i mamy ją zakładać na min.16 godzin na dobę Ja nie wiem jak Tymek w tym wytrzyma tyle. Przecież on już teraz tak zasuwa na czworaka, to będzie go tylko ograniczało Jeszcze kombinuję, żeby skonsultować to z jednym ortopedą. Trzymajcie kciuki, żeby udało mi się go zapisać do niego

A z dobrych wieści - wreszcie Tymek ruszył z mową Dzisiaj cały dzień było na tapecie "tata tata tata" I próbuje wstawać na nogi
oj bedzie dobrze

dla wszystkich dzieciaczkow z nowymi umiejetnosciami

Pochwale sie Klucha a co
Potrafi postac kilka sekund bez trzymanki, nawet brawo jej sie udalo pobic w tej pozycji.

Kurier byl i mnie nie zastal, trzeba czekac do poniedzialku

A co do spania tez usypiam mala przy cycku i mi to nie przeszkadza( i nie bedzie poki jest cyckowa,pozniej bedzie pare ciezkich dni ale trudno), natomiast wstawanie w nocy juz daje w kosc wiec z tym powalczymy.

Zyje tym co czuje, z zycia biore to co mi smakuje,
szukam i znajduje, nie doluje kiedy mi brakuje

dzinek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-17, 07:14   #1631
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękujemy
Właśnie nam się część planów sypnęła, mieliśmy 3 dni mieszkać za free w Mediolanie w mieszkaniu kolegi tżta z pracy. I co? Facet wyjechał do Afryki tydzień wcześniej, oczywiście z kluczami no bo jak inaczej. I nie wiem co teraz, bo te 3 dni zabudżetowane nie były... chyba będzie trzeba mniej żreć w pozostałe dni Duużo mniej
To rzeczywiście lipa

Koleżanka była niedawno we Włoszech na takiej objazdówce to była bardzo rozczarowana tamtejszym jedzeniem. Mówiła, że jadła lepsze w Polsce od Włocha Chyba tylko w jednym lokalu jej smakowało, a kierowali się jakimś przewodnikiem. W ogóle mówiła mi, że rozczarowała się Włochami. Podobało jej się kilka miejsc, ale tak ogólnie spodziewała się czegoś fajniejszego.
Ciekawa jestem jakie Ty będziesz mieć wrażenia, chyba, że już byłaś

Cytat:

No, one wszystkie albo z mm albo do zalania mm. A te na wodzie są takie "jałowe". A jaglanka na twardo? I w kosteczkę, z manną tak robię
A nie myślałaś, żeby odciągnąć trochę swojego mleka?

Cytat:
Ja słodzę kawę tylko i tylko brązowym, ale pewnie to jakim to niewiele zmienia bo jem tony słodyczy. Ostatnio może nieco mniej ale i tak tony. Franek cukru jeszcze nie zna, tzn sacharozy, bo fruktozę to i owszem I inne złożone
No ja też nie lepsza z tymi słodyczami

Cytat:
Napisane przez 4n3t4 Pokaż wiadomość
Kupiłam dziś Nestle zdrowy brzuszek z lipą... muszę jeszcze obmyśleć kiedy podawać... no i dopiero w domu zauważyłam, że to bez mleka

A dlaczego chcecie podawać kaszkę właśnie bez mleka? Że z wodą, czy jak myślicie?
Ja daję z mm, ale dziewczyny karmią piersią.
Z mlekiem generalnie jest smaczniejsza.

Cytat:

Aha i kupiłam całkiem fajne body w biedronce, spodenki były też fajne, ale z napisem Dada...
Ja też mam te body

Oryginalne spodenki marki Dada

Cytat:
A odnośnie uczenia samodzielnego zasypiania pozwolę sobie na małą dygresję, mój synek zawsze potrafił pięknie sam zasypiać i spać w łóżeczku i odwróciło się to o 180 stopni w momencie kiedy umiał już sam wychodzić z łóżeczka... Wtedy musiałam z nim leżeć aż zasnął, potem przekładaliśmy go do łóżeczka... A tak miło się zapowiadało jak był maleńki...
Teraz nie przykładam aż takiej wagi jak tutaj opisujecie do tego zasypiania córeczki. Kiedy potrzeba to ją tulę, kołyszę, karmię z wielką radością, bo wiem, że ona tego potrzebuje... Często zasypia przy cycku i też się tym tak nie stresuję, tragedii nie ma bo podaję małej smoka i odruch ssania ma zaspokojony

A teraz dobranoc
Powiem szczerze, że tak to napisałaś, że odbieram to jakbym robiła krzywdę swojej, a tak nie jest. Ja też moją przytulam wtedy kiedy potrzebuje, jak nie może sobie poradzić ze snem również. Poza tym zawsze przed odłożeniem do łóżeczka przytulam ją i daję buziaka.
Staram się nie karmić przed samym spaniem ( choć to też zależy od godziny) z uwagi na późniejsze zęby. Głodna spać nie idzie. Staram się robić tak, żeby było karmienie, chwila przerwy, żeby ułożyło się w brzuszku, kąpiel i idziemy spać.
Staram się zaspokajać wszystkie potrzeby, a jednocześnie czegoś uczyć. Ja uważam, że im wcześniej tym lepiej. Poza tym ja osobiście uważam, że pewnych rzeczy dziecko wcale nie musi potrzebować przy każdym zasypianiu, ale my sami w dobrej wierze je uczymy i przyzwyczajamy, bo uważamy, że tak jest lepiej typu -np. lulanie. Co nie oznacza, że nie przytulam czy kołyszę kiedy potrzebuje, ale najpierw patrzę o co chodzi i nie robię z pewnych rzeczy rutyny.
Możesz się oczywiście ze mną nie zgadzać. Ja również zresztą nikogo nie krytykuję, bo podejścia są różne. Moje jest takie
Jak będzie wstawała za jakiś czas to będzie. Nic na to nie poradzę. Tak samo jak nie poradzę nic na to, że będę dbała o swoje mieszkanie a mi samolot nie spadnie na dach

Cytat:
Napisane przez dzinek Pokaż wiadomość
Pochwale sie Klucha a co
Potrafi postac kilka sekund bez trzymanki, nawet brawo jej sie udalo pobic w tej pozycji.
Stary 2013-08-17, 08:48   #1632
judkama
Zakorzenienie

Hej ja na chwilke, bom u tesciowej jest
Jagnna gratki za poczatki raczkowania
Happy za raczkowanie i za mówienie
Dzinek za stanie

Happy moze , faktycznie tak jak pisza dziecwyzny zrobcie rtg bioderka

My po rozmowie z babeczka, no oczywiscie Tz wszytskie nie przekazla mi jak trza

szczególnei z tym autyzmem, ale nie ma go oczywiscie
to sa cehcy autystyczne, ktore moge sie przerodzic w zespol cech autystycznych, ale one jak najbardziej moga byc teraz zwiazane z ogormnym deficytem ktory ma Tomi w w sensie dostymulowania
dpiero z apol roku bedzi emozna ocenic Tomka w inny sposob

w kazdym razie czeka nas ogroomna praca, cwiczenia, modelowanie zachowan, łamanie schematow itd
znow za tydzien jedziemy, bo nie jest w stanie nam przkazac wszytskiego na jednym spotkaniu, pokaze teraz specjalny masaz

a babeczka naprawde sensowana

wiecej nie pamietam co mialam napisac

aaa Moonie torba super
cena mniej

co do bucikow, ja sie boje kupowac prze net na wyrost
z Tomim byl taki problem ,ze mial tegą stópkę i wysokie podbicie i tylko jedna para z elfantena, dosc szeroka wchodizla mu na stopki i dala sie zapiąć

bylam padnieta i dzis mala zasnela mi na piersi bo ja zasnelam, n i noc z cycuchem w zebach byla, calutka, normlanie brakowalo jej

chyba musze jeszcze przemyslec, to odzywyczjanie nocne
skor ma potrzebe to trudno
a smoczka i tak nie moze i tak, a z drugiej strony nie po to sie meczylam jak byla mala zeby jej teraz go dawac

synuś
córeczka
synuś

Edytowane przez judkama
Czas edycji: 2013-08-17 o 09:05
judkama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-17, 08:53   #1633
kala__20
Wtajemniczenie

Odp: Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-

Cytat:
Ja jeszcze ostatnio kupiłam bobovity wielozbożową mleczną, bo chciałam jakąś mleczną. A tych smakowych to w ogóle nie będę kupować, wolę dodać owocek sama. Jak piszecie, że holle w piotrze i pawle bywa to poszukam, mam niedaleko. Będzie trasa na spacer
Tylko u nas w PiP nie zawsze sa. A jak sa to takie male ilosci i potem przez 2 albo 3 tygodnie nic :/

Cytat:
Napisane przez happy_eve Pokaż wiadomość
Byliśmy na bioderkach i niestety nadal nie jest za dobrze Jedno bioderko już jest w porządku, a drugie nie :/ Dysplazję stawu biodrowego mamy Zapisał nam szerszą pieluchę Frejki i mamy ją zakładać na min.16 godzin na dobę Ja nie wiem jak Tymek w tym wytrzyma tyle. Przecież on już teraz tak zasuwa na czworaka, to będzie go tylko ograniczało Jeszcze kombinuję, żeby skonsultować to z jednym ortopedą. Trzymajcie kciuki, żeby udało mi się go zapisać do niego
Kurcze z tymi pieluchami to porazka...pamietam u nas to szerokie pieluchowanie to jakas masakra byla. Nie zawsze zakladalismy ta pieluche a juz po 3-cim miesiacu w ogole praktycznie. Ale nasza spala na plecach z rozkraczonymi nogami wiec ta pielucha i tak za duzo nie dawala. Na szczescie z bioderkami wszystko dobrze

Cytat:
Arbuza dalej się nie odważyłam dać
Ja dawalam

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2013-08-17, 09:20   #1634
jagnna
Zakorzenienie

Heloł!!!
Ogłaszam wszem i wobec, że misja Kaszka-Na-Dobranoc zakończyła się fiaskiem Ula obudziła się, a jakże, o 22 i 4, a dodatkowo o 1, 2, 5 i 6
sPRAWDZĘ JESZCZE DZIŚ i jutro (caps ) do trzech razy sztuka w końcu. Może potrzebuje troche czasu na aklimatyzację? Jedynym pozytywem ( ) jest fakt, że zasnęła praktycznie bez cyckowania, więc teoretycznie nie jestem potrzebna do jej uśpienia (i tu się nie mogę zdecydować czy czy )
Idę dziś na ten panieński, a tak mi sie nie chceee.....
Z plusów dzisiejszego poranka, przypomniałam sobie o jednej takiej kiecce i mam już strój na wesele!

Stary 2013-08-17, 09:53   #1635
dzika_kaka
Zakorzenienie

Bebilon na dobranoc
Spała do 1. Czyli tak samo jak po normalnym
Chyba nie dane mi będzie się wysypiać. Muszę się głęboko zastanowić co z tym fantem zrobić bo moje dziecko zaburza mi wszelkie moje koncepcje poprawienia jakości naszego wspólnego życia

Cytat:
aaaa zapomniałam wam napisać że Ula zaczyna raczkować

Cytat:
Moja ostatnio jadła gruszkę klapsę - bardzo miękka, oczywiście bez skórki. Moim zdaniem również dobra opcja na pierwsze blw jeśli oczywiście toleruje gruszki.
O, mam jakieś gruszki w słoiczku nie próbowane jeszcze. Jak się przyjmie to spróbujemy z kawałkiem.
A w ogóle to przypomniało mi się, jak latałam, żeby kupić tą siateczkę na owoce z biedry i co? Nawet nie wiem gdzie ona jest bo Ewka ją miała w pupie

Cytat:
My chyba mamy nastawione nagrywanie każdego odcinka, muszę zapytać M, bo on ogarnia temat telewizji w naszym domu

Cytat:
Z arbuzem jest fajnie! Tylko syf, ale to ze wszystkim. Arbuza się łatwo trzyma i łatwo odrywa nawet bez ząbków. I się nie przykleja jak banan do podniebienia, można wyssać z niego wodę, jest słodziutki, no cud miód Ewce się spodoba
W tym właśnie rzecz

Cytat:
Przyszła mi dziś ta sukienka z allegro i wyglądam w niej tragicznie (może jakbym schudła z 10kg ).
Chyba z kostek

Cytat:
I po drodze jakieś słoweńskie jaskinie mój mąż wynalazł.
My jak byliśmy teraz nad morzem to też pojechaliśmy zwiedzać coś, co się szumnie nazywa Mechowskie Groty. Myślałam, że se połazimy, Ewkę wsadziliśmy w nosidło, przyjeżdżamy, płacimy całe 2 pln za bilet paczymy a tu coś takiego http://www.google.pl/imgres?imgurl=h...9QEwAw&dur=457
Okazuje się, że to co widać, to jest w zasadzie wszystko w tym temacie. Mogliśmy w sumie nie płacić za bilet i zobaczyć sobie te groty zza płotu

Cytat:
Sama nie oglądałam, bo przysnęłam, ale leciało i tz kątem ucha słyszał. Podobno uzależnia bardziej niż kokaina.
Przyznaję się - jestem uzależniona

Cytat:

Cytat:
Z plusów dzisiejszego poranka, przypomniałam sobie o jednej takiej kiecce i mam już strój na wesele!
Kolczyki chce

Melduję, że dzisiaj korzystamy z ostatnich podrygów ładnej pogody i jedziemy grzać dupkę do ogrodu. Tym bardziej, że moje nogi są nadal w tragicznym stanie i nie nadaję się za bardzo do spacerów. Ej w życiu sobie tak jeszcze nie obtarłam stóp butami Mam to od środy i ciągle mi się nie zasklepiło i mam żywe mięcho

dzika_kaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-17, 10:54   #1636
Ma_majka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natallkaa Pokaż wiadomość
Majka co za pojemnik na zabawki kupiłaś? pokaż bo też się za czymś rozglądam
takie coś, ale pezcenione z 60 na 30 zł
http://home-you.com/pl/salon-bielizn...nik-teddy.html

Cytat:
I nie wiem czy pisałam ale wczoraj do 00:30 robiłam przecier z moreli. Przetrzeć 4 kg moreli to bezcenne doświadczenie, nigdy więcej
szalona kobieta myślisz że Ewcia to wszystko zje

Cytat:

Cytat:

mój ma podejrzenie skazy, i jesteśmy na HA więc kupuję kaszki bezmleczne i robię na wodzie lub na mm HA

Cytat:
Pochwale sie Klucha a co

Cytat:
Idę dziś na ten panieński, a tak mi sie nie chceee.....
udanej imprezki!! poka kiecę

Cytat:

My chyba mamy nastawione nagrywanie każdego odcinka, muszę zapytać M, bo on ogarnia temat telewizji w naszym domu

Tym bardziej, że moje nogi są nadal w tragicznym stanie i nie nadaję się za bardzo do spacerów. Ej w życiu sobie tak jeszcze nie obtarłam stóp butami Mam to od środy i ciągle mi się nie zasklepiło i mam żywe mięcho
a można tak ustawić

ałaja
Ma_majka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-17, 11:16   #1637
dzika_kaka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ma_majka Pokaż wiadomość
szalona kobieta myślisz że Ewcia to wszystko zje

a można tak ustawić
Zje
Wyszło mi 13 słoiczków 0,2l. i 1 większy, który oddam Mamie, bo jest morelożercą

Można. Przynajmniej w UPC.

Robię właśnie porządki w ciuchach Ewki i staram się je ogarnąć już tak pod kątem jesieni/zimy i okazuje się, że nic nie mamy
Moje dziecko jest na pograniczu 68 i 74 i jakby dalej nie rosła to mogłaby cały rok chodzić w kieckach/krótkich spodenkach, bo tego mamy od pyty. A grubszego nic Niby fajnie, bo to znaczy, że trzeba iść na zakupy ale jednak niefajnie, bo za co... Panie premierze jak żyć

Stary 2013-08-17, 11:55   #1638
jagnna
Zakorzenienie

Cytat:
Chyba z kostek

My jak byliśmy teraz nad morzem to też pojechaliśmy zwiedzać coś, co się szumnie nazywa Mechowskie Groty.

Kolczyki chce

Melduję, że dzisiaj korzystamy z ostatnich podrygów ładnej pogody
no mała jest na mnie i tyle no

uuuuu szał pał

chce. Zaraz ustalimy kolorystyke

jakich ostatnich podrygów

Cytat:
udanej imprezki!! poka kiecę
pokaże potem, bo póki co mam sprzątanie rozbabrane

Cytat:
Moje dziecko jest na pograniczu 68 i 74 i jakby dalej nie rosła to mogłaby cały rok chodzić w kieckach/krótkich spodenkach, bo tego mamy od pyty. A grubszego nic Niby fajnie, bo to znaczy, że trzeba iść na zakupy ale jednak niefajnie, bo za co... Panie premierze jak żyć
co mi przypomniało, że teściowe zaoferowali się wczoraj że kupią Uli kombinezon na zimę

Stary 2013-08-17, 12:22   #1639
4n3t4
Rozeznanie

Cytat:

Powiem szczerze, że tak to napisałaś, że odbieram to jakbym robiła krzywdę swojej, a tak nie jest. Ja też moją przytulam wtedy kiedy potrzebuje, jak nie może sobie poradzić ze snem również. Poza tym zawsze przed odłożeniem do łóżeczka przytulam ją i daję buziaka.
Staram się nie karmić przed samym spaniem ( choć to też zależy od godziny) z uwagi na późniejsze zęby. Głodna spać nie idzie. Staram się robić tak, żeby było karmienie, chwila przerwy, żeby ułożyło się w brzuszku, kąpiel i idziemy spać.
Staram się zaspokajać wszystkie potrzeby, a jednocześnie czegoś uczyć. Ja uważam, że im wcześniej tym lepiej. Poza tym ja osobiście uważam, że pewnych rzeczy dziecko wcale nie musi potrzebować przy każdym zasypianiu, ale my sami w dobrej wierze je uczymy i przyzwyczajamy, bo uważamy, że tak jest lepiej typu -np. lulanie. Co nie oznacza, że nie przytulam czy kołyszę kiedy potrzebuje, ale najpierw patrzę o co chodzi i nie robię z pewnych rzeczy rutyny.
Możesz się oczywiście ze mną nie zgadzać. Ja również zresztą nikogo nie krytykuję, bo podejścia są różne. Moje jest takie
Jak będzie wstawała za jakiś czas to będzie. Nic na to nie poradzę. Tak samo jak nie poradzę nic na to, że będę dbała o swoje mieszkanie a mi samolot nie spadnie na dach

To źle mnie zrozumiałaś Napisałam tylko o swoich spostrzeżeniach dotyczących moich dzieci. Każde dziecko jest inne i to co u mnie się sprawdza, to niekoniecznie u kogoś. Nie ma utartego schematu na wychowanie i bycie dobrym rodzicem i po to tu jesteśmy aby się wymieniać doświadczeniami...

4n3t4 - po prostu Aneta!
4n3t4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-17, 12:28   #1640
moonie_85
Wtajemniczenie

Cytat:
Mój Franek jest nadal (i jeszcze będzie długo) na piersi i nie chcę mu dawać mm ani normalnie ani w kaszce. Kupuję takie bezmleczne do zalewania wodą i robię je na twardo

Cytat:
To rzeczywiście lipa
No :/ Ale chyba jego ojciec ma zapasowe klucze

Cytat:
Koleżanka była niedawno we Włoszech na takiej objazdówce to była bardzo rozczarowana tamtejszym jedzeniem. Mówiła, że jadła lepsze w Polsce od Włocha Chyba tylko w jednym lokalu jej smakowało, a kierowali się jakimś przewodnikiem. W ogóle mówiła mi, że rozczarowała się Włochami. Podobało jej się kilka miejsc, ale tak ogólnie spodziewała się czegoś fajniejszego.
Ciekawa jestem jakie Ty będziesz mieć wrażenia, chyba, że już byłaś
Byłam i uwielbiam włoskie jedzenie Jasne że są u nas dobre włoskie knajpy, ale na miejscu to tak bardziej prawdziwie, nie chodzę do takich "dla turystów" tylko "dla tubylców" bo są bardziej autentyczne I Rzym uwielbiam, i Toskanię i południe i wszystko

Cytat:
A nie myślałaś, żeby odciągnąć trochę swojego mleka?
Myślałam, ale ostatecznie uznałam że aż takiego parcia na kaszki nie mam, od czasu do czasu je tą na wodzie Holle. Ale to jest jakieś wyjście, to prawda

Cytat:
Napisane przez judkama Pokaż wiadomość
aaa Moonie torba super
cena mniej

co do bucikow, ja sie boje kupowac prze net na wyrost
z Tomim byl taki problem ,ze mial tegą stópkę i wysokie podbicie i tylko jedna para z elfantena, dosc szeroka wchodizla mu na stopki i dala sie zapiąć
no wiem, jestem młotkiem

co do bucików - my je mierzyliśmy w sklepie, więc wiem że są dobre tylko minimalnie za duże jeszcze. Ale przez neta też nie problem, zawsze można przecież odesłać

Cytat:
My jak byliśmy teraz nad morzem to też pojechaliśmy zwiedzać coś, co się szumnie nazywa Mechowskie Groty. Myślałam, że se połazimy, Ewkę wsadziliśmy w nosidło, przyjeżdżamy, płacimy całe 2 pln za bilet paczymy a tu coś takiego http://www.google.pl/imgres?imgurl=h...9QEwAw&dur=457
Okazuje się, że to co widać, to jest w zasadzie wszystko w tym temacie. Mogliśmy w sumie nie płacić za bilet i zobaczyć sobie te groty zza płotu
No nieźle
Ale mój mąż był tam ponoć w tych jaskiniach i mówi że piękne. Więc mam nadzieję, że warto

Cytat:
takie coś, ale pezcenione z 60 na 30 zł
http://home-you.com/pl/salon-bielizn...nik-teddy.html
piękny!!
Stary 2013-08-17, 13:01   #1641
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
To źle mnie zrozumiałaś Napisałam tylko o swoich spostrzeżeniach dotyczących moich dzieci. Każde dziecko jest inne i to co u mnie się sprawdza, to niekoniecznie u kogoś. Nie ma utartego schematu na wychowanie i bycie dobrym rodzicem i po to tu jesteśmy aby się wymieniać doświadczeniami...

Cytat:

co mi przypomniało, że teściowe zaoferowali się wczoraj że kupią Uli kombinezon na zimę

Cytat:

No :/ Ale chyba jego ojciec ma zapasowe klucze
To jest światełko w tunelu

Cytat:
Byłam i uwielbiam włoskie jedzenie Jasne że są u nas dobre włoskie knajpy, ale na miejscu to tak bardziej prawdziwie, nie chodzę do takich "dla turystów" tylko "dla tubylców" bo są bardziej autentyczne I Rzym uwielbiam, i Toskanię i południe i wszystko
A widzisz jak różne są opinie
Stary 2013-08-17, 13:19   #1642
dzinek
Wtajemniczenie

Dzieki dziewczyny:cm ok::cmo k:

Jydka fajnie ze wrescie sensowny lekarz sie znalazl
Ma majka cudny ten kosz, tez chce

Zaczelam Kluche po rozmowie z moja mama uczyc bardziej okazywania mi milosci.
Bo do tej pory to glownie bylo nadawanie mama- Klucha
a teraz jest mama- Klucha i odwrotnie Klucha- mama
organizowane przeze mnie.

Stary 2013-08-17, 14:24   #1643
Ma_majka
Zakorzenienie

Cytat:
Robię właśnie porządki w ciuchach Ewki i staram się je ogarnąć już tak pod kątem jesieni/zimy i okazuje się, że nic nie mamy
ja też kiepsko z ciuszkami jesiennymi tylko że Dasiek 80-86

Cytat:

Bo do tej pory to glownie bylo nadawanie mama- Klucha
a teraz jest mama- Klucha i odwrotnie Klucha- mama
organizowane przeze mnie.

tzn jak to robisz
Stary 2013-08-17, 14:53   #1644
jagnna
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:
tzn jak to robisz
no włacha, jak?

---------- Dopisano o 14:53 ---------- Poprzedni post napisano o 14:28 ----------

Cytat:
ja też kiepsko z ciuszkami jesiennymi tylko że Dasiek 80-86
Ula ma troche odziedziczonych ciuchow, ale uzupełnic garderobę będzie trzeba i tak

Stary 2013-08-17, 16:20   #1645
dzinek
Wtajemniczenie

Na razie maminym sposobem ze mamusia jest cacy i glaszczemy mamusie po buzce i glowie, i mowie " ......(imie) kocha mamusie"
Ze ja ja kocham to jej mowie bardzo czesto
No i rozmyslam co by tu jeszcze wlaczyc... ale jakos weny brak. Latwo Klusce okazywac milosc ale ja nauczuc okazywania milosci na tym etapie to inna inszosc
Jakies propozycje? moze podpytacie rodzicieli?

Jagnna jaki kombinezon upatrzylas?
Ja szukam czegos dwuczesciowego, ale zobaczymy

Edytowane przez dzinek
Czas edycji: 2013-08-17 o 16:22
Stary 2013-08-17, 18:42   #1646
dzika_kaka
Zakorzenienie

Cytat:
chce. Zaraz ustalimy kolorystyke

jakich ostatnich podrygów

Dajesz, bo ja już wiem jakie chce czapki

A ma być jeszcze tak ciepło?

A ja właśnie dziś rozważałam - kurtka czy kombinezon i chyba jednak kurtka... Chociaż nie wiem no Pewnie jeszcze 16 razy mi się zmieni. Albo może kurtka I kombinezon

Cytat:
Ale mój mąż był tam ponoć w tych jaskiniach i mówi że piękne. Więc mam nadzieję, że warto
Jakbyście jechali przez Czechy to polecam Adrspach ale to chyba trochę na około by było

Cytat:
O widzisz a ja w tym temacie ostatnio gdybałam i doszłam do wniosku, że Ewa trochę chyba taka klocowata emocjonlnie po tatusiu. Trochę głupio takie wnioski wysnuwać o takim maluchu ale mam wrażenie, że ona niespecjalnie lubi się przytulać i branie na rączki traktuje głównie jako nową perspektywę patrzenia na wszystko z góry

Stary 2013-08-17, 18:57   #1647
sanetka
Zakorzenienie

Cytat:

A ja właśnie dziś rozważałam - kurtka czy kombinezon i chyba jednak kurtka... Chociaż nie wiem no Pewnie jeszcze 16 razy mi się zmieni. Albo może kurtka I kombinezon

Ja się chyba zdecyduję na kurtkę plus do tego spodnie na szelkach. Jak będzie chodzić to spodnie na śnieg się przydadzą, na wypady samochodowe typu zakupy kurtka wystarczy.

Tylko jaki rozmiar
Ubrań mam dużo bo młoda rośnie i wyrosnąć nie może, teraz 68

Buty mam po starszym, czarne kozaczki, ciut chłopięce ale na pierwsze kroki ok

Edytowane przez sanetka
Czas edycji: 2013-08-17 o 19:00
sanetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-17, 19:26   #1648
dzika_kaka
Zakorzenienie

Idziemy jutro na 50te urodziny teściowej
Mamy wziąć kostiumy, bo teściowa ma basen
Dobrze, że mi się przypomniało, że mam żywe mięso na stopach, nie mogę moczyć
Na urodzinach będzie oczywiście jak zawsze teść, z którym teściowa jest rozwiedziona od 15tu lat a ma nowego męża. Patologia ta rodzina, czysta patologia. Już mi słabo na to jutro, w związku z tym idę zaraz chyba spać z nadzieją, że się jutro nie obudzę

Stary 2013-08-17, 19:43   #1649
kala__20
Wtajemniczenie

Odp: Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-

Cytat:
Aaaa zapomniałam o jeszcze jednym. Ide jutro na wieczór panieński, a tak mi się strrrrasznie nie chce... No i nie wiem w co się ubrać Przyszła mi dziś ta sukienka z allegro i wyglądam w niej tragicznie (może jakbym schudła z 10kg ). Pierdziele, nie kupuje już bez przymierzania
Tez bym sobie poszla sie odchamic troche z dziewczynami ale niestety karmienie piersia mnie troche ogranicza odbije sobie po odstawieniu za to

Cytat:
Ja jak cukier to trzcinowy chociaz kawy i herbaty nie cierpie slodkich bo mnie mdli

Cytat:
Napisane przez judkama Pokaż wiadomość
8
szczególnei z tym autyzmem, ale nie ma go oczywiscie
to sa cehcy autystyczne, ktore moge sie przerodzic w zespol cech autystycznych, ale one jak najbardziej moga byc teraz zwiazane z ogormnym deficytem ktory ma Tomi w w sensie dostymulowania
dpiero z apol roku bedzi emozna ocenic Tomka w inny sposob

w kazdym razie czeka nas ogroomna praca, cwiczenia, modelowanie zachowan, łamanie schematow itd
znow za tydzien jedziemy, bo nie jest w stanie nam przkazac wszytskiego na jednym spotkaniu, pokaze teraz specjalny masaz
a babeczka naprawde sensowana
wiecej nie pamietam co mialam napisac

bylam padnieta i dzis mala zasnela mi na piersi bo ja zasnelam, n i noc z cycuchem w zebach byla, calutka, normlanie brakowalo jej

chyba musze jeszcze przemyslec, to odzywyczjanie nocne
skor ma potrzebe to trudno
a smoczka i tak nie moze i tak, a z drugiej strony nie po to sie meczylam jak byla mala zeby jej teraz go dawac
Trzymam za Was kciuki!

U nas tez tak bywa, o tak!

Tak samo,

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2013-08-17, 20:13   #1650
Ma_majka
Zakorzenienie

Cytat:
Idziemy jutro na 50te urodziny teściowej
Mamy wziąć kostiumy, bo teściowa ma basen
Dobrze, że mi się przypomniało, że mam żywe mięso na stopach, nie mogę moczyć
Na urodzinach będzie oczywiście jak zawsze teść, z którym teściowa jest rozwiedziona od 15tu lat a ma nowego męża. Patologia ta rodzina, czysta patologia. Już mi słabo na to jutro, w związku z tym idę zaraz chyba spać z nadzieją, że się jutro nie obudzę
fju fju, basen... powodzi się

bez przesady że od razu patologia
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości