Nosimy dobrze dobrane biustonosze! A TY? cz. V - Strona 161 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Moda

Notka

Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-08-12, 22:33   #4801
Wampierz
Zakorzenienie

Dot.: Nosimy dobrze dobrane biustonosze! A TY? cz. V

Cytat:
Napisane przez CzarnaPanienkaZokienka Pokaż wiadomość
Witam
Mam do was pytanko co jest nie tak:
Mój rozmiar biustonosza to 65E, chyba odpowiedni (a wymiary na ciasno pod biustem 69cm, biust luźno 89 cm), ale pojawia się problem i nie wiem czy jest on spowodowany złym typem biustonosza czy może jednak złym rozmiarem. Jako,że mało kiedy noszę biustonosz, jak założę trochę się odciska ( ale po chwili ślad znika) z tym,że fiszbin zamiast być za biustem odciska się zawsze tak jakby na końcu piersi. Do tego mam piersi bez biustonosza "bardziej pod pachy". Jakieś porady?
Odcisk fiszbina jest na tkance piersi zamiast za? Nachodzi na tkankę piersi?

No to raczej za wąskie fiszbiny.

Jeśli potrzebujesz szerokich fiszbin, to musisz poszukać innego fasonu biustonosza (czasem oznacza to nawet inną firmę), ew. czasem można zrobić taki myk, że bierzesz jeden rozmiar więcej w misce i jeden mniej w obwodzie, wtedy fiszbiny powinny wypadać dalej za piersią, ale uwaga - nie zawsze się to sprawdza no i oczywiście musisz się czuć wygodnie w takim biustonoszu.

---------- Dopisano o 23:33 ---------- Poprzedni post napisano o 23:29 ----------

Cytat:
Napisane przez Blond_Witch Pokaż wiadomość
CzarnaPanienko, nie jestem żadnym ekspertem ale to co piszesz wskazuje na to, że powinnaś mieć dłuższe fiszbiny, takie które sięgają do połowy pachy (mniej więcej). Sama mam szeroko rozstawione piersi właśnie "pod pachy", więc wiem, że wszelkie staniki z krótkimi fiszbinami odpadają. Po prostu stanik z dłuższymi fiszbinami, które dobrze będą zbierały i trzymały piersi.
To może zależeć od budowy, bo niektórzy wolą wysokie boczki, ale np. u mnie liczy się przede wszystkim szerokość fiszbin, jeśli są odpowiednio szerokie to ich wysokość (czy długość) nie ma znaczenia. Mam w sumie sporo ulubionych staników, które mają właśnie krótkie fiszbiny, które nie zachodzą wysoko na bok, ale są mimo to bardzo wygodne, bo i tak wszystko jest na swoim miejscu. A w tych stanikach, które mają za wąskie fiszbiny dla mnie, często czuć ucisk i ból w tym miejscu, gdzie fiszbina się kończy, owszem - ale to dlatego, że naciska na tkankę piersi. Gdyby wypadało na tułowiu to koniec by nie uciskał.
Stary 2013-08-13, 08:14   #4802
rousse
BAN stały

Cytat:
Napisane przez CzarnaPanienkaZokienka Pokaż wiadomość
Witam
Mam do was pytanko co jest nie tak:
Mój rozmiar biustonosza to 65E, chyba odpowiedni (a wymiary na ciasno pod biustem 69cm, biust luźno 89 cm), ale pojawia się problem i nie wiem czy jest on spowodowany złym typem biustonosza czy może jednak złym rozmiarem. Jako,że mało kiedy noszę biustonosz, jak założę trochę się odciska ( ale po chwili ślad znika) z tym,że fiszbin zamiast być za biustem odciska się zawsze tak jakby na końcu piersi. Do tego mam piersi bez biustonosza "bardziej pod pachy". Jakieś porady?
Hm...ja noszę 65 przy obwodzie 72-73, moze powinnaś 60? - mierzyłaś kiedyś?
Inna opcja to za małe lub za duże miski lub za wąskie/za szerokie fiszbiny .
Co do typu stanika nie odpiszemy , bo nie napisałaś jaki model nosisz

chyba, ze źle zrozumiałam i odciskają się nie na dole a pod pachami

Edytowane przez rousse
Czas edycji: 2013-08-13 o 08:19
rousse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-13, 09:09   #4803
zetuzetia
Zakorzenienie

GG do zetuzetia

Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi na moje pytania . Mam jeszcze jedno - co się bardziej liczy przy wyborze biustonosza, wymiar w biuście mierzony w pozycji stojącej czy w pochylonej? Bo pomierzyłam się jeszcze raz i u mnie różnica wynosi jakieś 5cm. Wynikałoby z tego (przynajmniej tak mi się wydaje), że sporo mojego biustu opada na dół? Czy ma to jakies znaczenie przy wyborze fasonu?
zetuzetia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-13, 09:33   #4804
Elessar
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zetuzetia Pokaż wiadomość
Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi na moje pytania . Mam jeszcze jedno - co się bardziej liczy przy wyborze biustonosza, wymiar w biuście mierzony w pozycji stojącej czy w pochylonej? Bo pomierzyłam się jeszcze raz i u mnie różnica wynosi jakieś 5cm. Wynikałoby z tego (przynajmniej tak mi się wydaje), że sporo mojego biustu opada na dół? Czy ma to jakies znaczenie przy wyborze fasonu?
Uśredniłabym wynik z pomiarów w biuście. Możesz mieć bardzo lejący się biust, dlatego pomiar w pochyleniu będzie większy, a w biustonoszu nie będzie potrzeba dużo większej miseczki. Może to mieć znaczenie przy modelach z niskimi mostkami, bo biust może się wylewać środkiem.
Elessar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-13, 12:05   #4805
rousse
BAN stały

Cytat:
Napisane przez zetuzetia Pokaż wiadomość
gdzieś było , że w takim wypadku należy mierzyć obwód w miękkim staniku, czy coś
Stary 2013-08-13, 12:49   #4806
Elessar
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez rousse Pokaż wiadomość
gdzieś było , że w takim wypadku należy mierzyć obwód w miękkim staniku, czy coś
Pomiar na stojąco zawsze jest w miękkim. W pochyleniu głównie są potrzebne do Effuniaków.
Elessar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 18:42   #4807
blackhairkate
Raczkowanie

Cześć dziewczyny chciałabym Was prosić o pomoc , jakiś czas temu ginekolog zasugerowała mi ze mam źle dobrany rozmiar biustonosza więc postanowiłam iść do jakiegoś sklepu z usługą brafittingu opadła mi kopara jak usłyszałam że stanik kosztuje 150 zł.. dla kogoś kto zarabia grosze to bardzo dużo jeszcze babki były wyjątkowo nie miłe i poczułam się jak śmieć . Jestem z śląska więc może mogłybyście mi polecić jakieś adresy sklepów z miłą obsługą i nie za drogimi biustonoszami ?
*07.14r makijaż pernamentny brwi
*07.14r princess volume
blackhairkate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 20:13   #4808
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blackhairkate Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny chciałabym Was prosić o pomoc , jakiś czas temu ginekolog zasugerowała mi ze mam źle dobrany rozmiar biustonosza więc postanowiłam iść do jakiegoś sklepu z usługą brafittingu opadła mi kopara jak usłyszałam że stanik kosztuje 150 zł.. dla kogoś kto zarabia grosze to bardzo dużo jeszcze babki były wyjątkowo nie miłe i poczułam się jak śmieć . Jestem z śląska więc może mogłybyście mi polecić jakieś adresy sklepów z miłą obsługą i nie za drogimi biustonoszami ?
Przeczytaj pierwszy post i zajrzyj na stanikową mapę świata. Staniki niestety tak kosztują od 100 zł w górę, brytyjskie nawet 200zł. Możesz na początek szukać używanych, zajrzyj na allegro, balkonetkę i forum biuściastych.
Ja np teraz sprzedaję swoje staniki, bo są na mnie za duże/za małe. I wymieniam na inne rozmiary. Zdobyłam np polską Dalię z metkami za 15zł z przesyłką. Trzeba cierpliwie szukać i polować na okazję.
A co do obsługi. Różni ludzie pracują. U mnie są 4 sklepy dobrze wyposażone i w sumie tylko 2 mogę polecić z czystym sumieniem.
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 20:45   #4809
Madaaa
Zakorzenienie

W internecie na promocji mozna kupic za mniej niż 100 zł nowy stanik. Sklepy robią przeceny, rabaty. Ja np. na all wylicytowałam stanik audelle za 17 zł, nowy.
Panache cleo kupowalam w sklepie internetowym za 70 zl.
M&S na allegro nowe zaczynaja sie od 19 zl. Na ebay jeszcze taniej.

Edytowane przez Madaaa
Czas edycji: 2013-08-16 o 20:46
Madaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 22:12   #4810
blackhairkate
Raczkowanie

No tak ale ja potrzebuje pomocy przy tym zeby wybrac odpowiedni rozmiar dopiero zostalam uswiadomiona ze 75 B to nie moj rozmiar :p dlatego szukam odpowiedniego salonu z bielizna niestety kwoty mnie przerazaja
*07.14r princess volume
Stary 2013-08-16, 22:14   #4811
Madaaa
Zakorzenienie

Cytat:
No tak ale ja potrzebuje pomocy przy tym zeby wybrac odpowiedni rozmiar dopiero zostalam uswiadomiona ze 75 B to nie moj rozmiar :p dlatego szukam odpowiedniego salonu z bielizna niestety kwoty mnie przerazaja
Zobaczysz ze taki stanik jest wart Ja sobie sama dobieralam rozmiar. Jeszcze zamawiałam tylko przez internet.
Madaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-08-17, 08:38   #4812
rousse
BAN stały

Cytat:
salon esotiq - kupisz do 100 zł coś napewno , a czasm mają na wyprzedaży. Jak już będziesz wiedzieć jaki rozmiar etc. i o co w tym wszystkim chodzi to możesz przez internet kupowac taniej.
Stary 2013-08-17, 10:08   #4813
blackhairkate
Raczkowanie

Hej wlaśnie widzę że najbliższy mam w sosnowcu i widzę że jest kupon 30 zł na nową kolekcję więc za tydzień muszę tam wyruszyć mam nadzieję że więcej niż 100 nie wydam .
rousse
dziękuje za podpowiedź myślałam że esotiq są bardzo drogie
*07.14r princess volume
Stary 2013-08-17, 10:13   #4814
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Hej wlaśnie widzę że najbliższy mam w sosnowcu i widzę że jest kupon 30 zł na nową kolekcję więc za tydzień muszę tam wyruszyć mam nadzieję że więcej niż 100 nie wydam .
rousse
Niektóre esotiq są kiepskiej jakości, mojej znajomej rozwalił się po kilku dniach, fiszbiny powyłaziły.
Stary 2013-08-17, 11:09   #4815
LilyAllen
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Glodomorek Pokaż wiadomość
Niektóre esotiq są kiepskiej jakości, mojej znajomej rozwalił się po kilku dniach, fiszbiny powyłaziły.
To wtedy biegiem z reklamacją
A może przynajmniej podczas mierzenia kolejna Wizażanka znajdzie swój rozmiar.

Hahaha, i jeszcze Wam coś opowiem: uświadomiłam ostatnio pewnego faceta, o co chodzi z tym dobieraniem staników - a to dlatego, że ni z tego ni z owego stwierdził, że moje piersi to "chyba B"...

Edytowane przez LilyAllen
Czas edycji: 2013-08-17 o 11:11
LilyAllen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-17, 12:27   #4816
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LilyAllen Pokaż wiadomość
To wtedy biegiem z reklamacją
A może przynajmniej podczas mierzenia kolejna Wizażanka znajdzie swój rozmiar.
Rozmiar był dobrze dopasowany przez uświadomioną osobę niestety z przyczyn niezależnych nie była możliwa reklamacja (czas, odległość). Po prostu już tam nie kupuje.
Stary 2013-08-17, 12:41   #4817
Wampierz
Zakorzenienie

Cytat:
salon esotiq - kupisz do 100 zł coś napewno , a czasm mają na wyprzedaży. Jak już będziesz wiedzieć jaki rozmiar etc. i o co w tym wszystkim chodzi to możesz przez internet kupowac taniej.
Pod 100 zł to wygórowana cena jak na te jakość. Esotiq mają ograniczoną rozmiarówkę, konstrukcją nie powalają, a rozmiar i tak różni się między firmami a nawet modelami, więc nie sądzę, żeby to była aż taka pomoc.

Nie wiem, czy nie lepiej w takim wypadku kupić w H&M lub Triumphie, jeśli się znajdzie coś na siebie. Ale z kolei można dostać już w wielu miejscach polskich marek różne rozmiary, więc jak potrzeba szybciutko kupić cokolwiek to esotiq akurat nie jest jedyną opcją.
Stary 2013-08-17, 12:46   #4818
mysiak
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lilyallen Pokaż wiadomość
hahaha, i jeszcze wam coś opowiem: Uświadomiłam ostatnio pewnego faceta, o co chodzi z tym dobieraniem staników - a to dlatego, że ni z tego ni z owego stwierdził, że moje piersi to "chyba b"...
:d

Edytowane przez mysiak
Czas edycji: 2013-08-17 o 12:51
mysiak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-17, 12:50   #4819
Wampierz
Zakorzenienie

Cytat:
Lepiej poszukaj na stanikowej mapie świata, ale też poszukaj sama w google np. "bielizna (marka o którą ci chodzi) (miejscowość)", często można tak znaleźć fajne miejsca!

Jak masz dostęp do salonu Esotiq to podejrzewam, że i sklepy z jakimiś polskimi markami typu Samanta się znajdą. Szukaj też Cleo, to mniej forsowna dla kieszeni podmarka Panache. Ogólnie w stacjonarnych też można kupić coś taniej, są przeceny, są promocje, są tańsze marki... Nawet jeśli w sklepie nie znajdziesz nic na swoją kieszeń, to przynajmniej się rozeznasz, co jest dostępne i jaki rozmiar nosisz, to ci pomoże zaplanować zakupy.

Na początek polecałabym właśnie poprzymierzać różne staniki na żywo w sklepie i wybrać coś w dobrym rozmiarze najtańszego, choćby i wizualnie nie był to szczyt marzeń. Potem sobie możesz na bazie tych doświadczeń kupić jakiejś z drugiej ręki w necie. Jeśli teraz nosisz zupełnie inny rozmiar, to po paru tygodniach noszenia nowego, lepszego stanika i tak może ci biust zebrać się do kupy i dopasowanie się trochę zmieni, trochę też sama odkryjesz, np. jak ścisłego obwodu potrzebujesz, jak się sprawuje dany fason, itp. Więc na początek nie ma co od razu kupować drogo ani bardzo dużo. Po paru miesiącach będziesz miała o wiele lepsze pojęcie, czego szukać i wtedy sobie możesz polować albo odkładać na wymarzone staniki.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-08-17, 18:29   #4820
rousse
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Wampierz Pokaż wiadomość

Nie wiem, czy nie lepiej w takim wypadku kupić w H&M lub Triumphie, jeśli się znajdzie coś na siebie. Ale z kolei można dostać już w wielu miejscach polskich marek różne rozmiary, więc jak potrzeba szybciutko kupić cokolwiek to esotiq akurat nie jest jedyną opcją.
HM niby ma dopasowane, a w ich sklepach nawet w dużym mieście tylko 80B...
Tesco teoretycznie też ma dopasowane, ale na wieszakach tylko 75B etc. nie wiem jaka pani po 50 czy pan robi tam za managera ręce opadają, jak widać, że mają możliwości ale po co?

Edytowane przez rousse
Czas edycji: 2013-08-17 o 18:32
Stary 2013-08-17, 18:35   #4821
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
HM niby ma dopasowane, a w ich sklepach nawet w dużym mieście tylko 80B...
Tesco teoretycznie też ma dopasowane, ale na wieszakach tylko 75B etc. nie wiem jaka pani po 50 czy pan robi tam za managera ręce opadają, jak widać, że mają możliwości ale po co?
Tesco ma dopasowane? Pierwsze słyszę. Możesz coś więcej zdradzić?
Stary 2013-08-17, 18:39   #4822
rousse
BAN stały

Cytat:
rousse
Zawsze można (choć tego nie polecamy ! ) poprzymierzać w sklepie i kupić taniej w necie

---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:38 ----------

Cytat:
Tesco ma dopasowane? Pierwsze słyszę. Możesz coś więcej zdradzić?
okazyjnie widziałam pojedyńcze zabłąkane 70D np na wieszaku, ale chyba zamówili je przez pomyłkę
Stary 2013-08-17, 19:14   #4823
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Zawsze można (choć tego nie polecamy ! ) poprzymierzać w sklepie i kupić taniej w necie

---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:38 ----------

okazyjnie widziałam pojedyńcze zabłąkane 70D np na wieszaku, ale chyba zamówili je przez pomyłkę
70D to nie jest "dopasowane" tylko normalna rozmiarówka 70-90 A-D czyli taki standard. Już myślałam, że jakieś 65F widziałaś czy inne cudo D+
W Tesco które ja odwiedzam widuję 70D, ale to tak przelotem między skarpetkami

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-08-18, 07:57   #4824
rousse
BAN stały

Cytat:
70D to nie jest "dopasowane" tylko normalna rozmiarówka 70-90 A-D czyli taki standard. Już myślałam, że jakieś 65F widziałaś czy inne cudo D+
W Tesco które ja odwiedzam widuję 70D, ale to tak przelotem między skarpetkami
A dla mnie 70D tylko świadczy, że rozmiarówka tesco jest szersza ( bo zwykle jak 70 to są tylko "A", max "B", a D to kajaki 80D, inaczej byłoby tylko 75B ) niż w dostępna w polskim tesco, według mnie to świadczy, że inne rozmiary , np70E, też są mają tylko ich nie sprowadzają, bo pewnie komuś się wydają dziwne lub śmieszne..
http://www.clothingattesco.com/linge...s/icat/dd-bra/
no niestety nawet na tesco com nie schodzą poniżej 70 , a szkoda, bo widać, że mają wiedzę i możliwości skoro mają podwójne literki, może boja się, że popytu na takie dziwadła jak 65FF nie będzie ...

Edytowane przez rousse
Czas edycji: 2013-08-18 o 08:04
Stary 2013-08-18, 11:28   #4825
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
A dla mnie 70D tylko świadczy, że rozmiarówka tesco jest szersza ( bo zwykle jak 70 to są tylko "A", max "B", a D to kajaki 80D, inaczej byłoby tylko 75B ) niż w dostępna w polskim tesco, według mnie to świadczy, że inne rozmiary , np70E, też są mają tylko ich nie sprowadzają, bo pewnie komuś się wydają dziwne lub śmieszne..
http://www.clothingattesco.com/linge...s/icat/dd-bra/
no niestety nawet na tesco com nie schodzą poniżej 70 , a szkoda, bo widać, że mają wiedzę i możliwości skoro mają podwójne literki, może boja się, że popytu na takie dziwadła jak 65FF nie będzie ...
70D kupowałam nawet na bazarku za 15zł w mojej rodzinnej dziurze zanim byłam uświadomiona. To nie jest żaden ekstra nadzwyczajny rozmiar z szerokiej rozmiarówki, ale wierzę że w twoim tesco może ich nie być.
Stary 2013-08-18, 12:01   #4826
Carmen0
BAN stały

mam w szafie pare 'bazarowych' staników, ale przyznam ze marnie na mnie leza, idealnie dopasowane mam tylko z intimissimi, calzedoni i hm
Carmen0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-18, 13:05   #4827
rousse
BAN stały

Cytat:
70D kupowałam nawet na bazarku za 15zł w mojej rodzinnej dziurze zanim byłam uświadomiona. To nie jest żaden ekstra nadzwyczajny rozmiar z szerokiej rozmiarówki, ale wierzę że w twoim tesco może ich nie być.
w linku są podwójne literki też tyle , że obwody na wieloryba
A ja nie. Ja w ogóle 70 rzadko widuję w nieuświadomionych sklepach, 70C nawet nigdy nie widziałam Zwykłe modele nie wychodzą poza miseczki A,B,C, no i 70 to tylko A, a D to już zwykle 85D .

---------- Dopisano o 14:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:59 ----------

Cytat:
Napisane przez Carmen0 Pokaż wiadomość
mam w szafie pare 'bazarowych' staników, ale przyznam ze marnie na mnie leza, idealnie dopasowane mam tylko z intimissimi, calzedoni i hm
a myślałam, ze calzedonia robi rajstopy
Jeszcze Zary mi w tym zestawieniu zabrakło i będzie typowy zestaw nabijankowo-postowy.

Edytowane przez rousse
Czas edycji: 2013-08-18 o 13:31
Stary 2013-08-18, 13:36   #4828
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
A ja nie. Ja w ogóle 70 rzadko widuję w nieuświadomionych sklepach, 70C nawet nigdy nie widziałam Zwykłe modele nie wychodzą poza miseczki A,B,C, no i 70 to tylko A, a D to już zwykle 85D .
Najwyższy czas zmienić sklepy serio nie wiedziałam że 70D może być takim problemem do kupienia. A jaki masz prawidłowy rozmiar?
Stary 2013-08-18, 13:43   #4829
s_w_a_g
Raczkowanie

a w calzedoni w jakich mniej więcej cenach są staniki?
s_w_a_g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-18, 13:43   #4830
zetuzetia
Zakorzenienie

GG do zetuzetia

Cytat:

---------- Dopisano o 14:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:59 ----------

a myślałam, ze calzedonia robi rajstopy
Jeszcze Zary mi w tym zestawieniu zabrakło i będzie typowy zestaw nabijankowo-postowy.
70C widywałam i kupowałam w Triumphie :tak:
W końcu zamówiłam biustonosz, mam nadzieję, że szybko przyjdzie i będę mogła mierzyć
zetuzetia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moda

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości