|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1531 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2
Ash, Banka- dziękuję za odpowiedź odnośnie temperatury! teraz Helen ma 37
jutro dopytam jeszcze lekarkę jak mam reagować. Nie wiem, czy nie mam zapalenia ucha albo nie wiem co to jest, bo nigdy zapalenia nie miałam w każdym razie boli mnie potwornie lewa część wzdłuż żuchwy, i jak dotykam za uchem w miejscu gdzie ono się zaczyna to piekielnie boli. Macie może pomysł co to może być? Podejrzewałam jakiegoś zęba, ale w szczęce nic nie czuję, żaden mnie nie boli..auć!Sofia jest kochana Jak będzie mieć po mamusi uśmiech to cały świat stoi przed nią otworem ![]() Idę robić chlebek bananowy, bo nie mam składników na żadne ciasto
Edytowane przez happy blue Czas edycji: 2013-08-18 o 16:27 |
|
|
|
#1532 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2
no pieknie dziewczyny wygladacie i Sofijka superr a co dziewczyny nie musza tylko w kiecach hehe
|
#1533 |
|
Raczkowanie
|
dlaczego dopiero teraz odkryłam leżaczek, toż to cudo, Młody się zakochał
|
#1534 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
clo.... absolutnie nie pozwoliłabym mu płakac i staram się za kazdym razem szybko uspokoic moje dziecko.. tak...to jest moje osobiste zdanie..masz racje niczym niepoparte ... przyznam się też ze nigdy nie miałam zadnej ksiązki "naukowej" w tej dziedzinie..i pewnie nigdy też jej nie przeczytam...bo mimo wszystko kieruje się własną intuicją i obserwacją własnych i nie tylko dzieci...sama dochodzę do niektórych rozwiązań jak kazda matka... i nie chodziło mi w tym poście który napisałam zeby zostawiac dziecko w płaczu ..absolutnie nigdy tego nie napisałam..tak jestem prostą kobietą ..byc moze mało oczytaną..i moze tez chaotycznie piszę ..przepraszam..zawsze podkreślam ze maluch potrzebuje dużo miłości i tulenia..tak...potrzeby bliskości...i też do tego dążyłam w poście...można próbowac..tak jak Ja ..tulic ..rozmawiac..dac ukojenie przy łóżeczku..pokazac ze jestem tez przy nim..i na kazde zawołanie..dac poczucie bezpieczeństwa w danym momemencie wszędzie ..nie tylko u mnie w łóżku...z Gabrielem postępuje inaczej(nie gorzej)dla tego że uczę się na własnych błędach...Wiktor od urodzenia był w moim łóżku bo Ja tego potrzebowałam ..i trudno mi było go przestawic ...i tyle... udowodnione naukowo czy poparte argumentami... hmmmm...nauka za kazdym razem i z upływem czasu argumentuje inaczej.... ![]() tak ...to też tylko moje zdanie... ![]() pisze z serca..dziele się własnym doświadczeniem ..absolutni e..nie sugeruje nic nikomu...przepraszam jeśli to tak zostało zrozumiane
|
|
|
|
|
#1535 | ||
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,
Cytat:
![]() polecam sie na przyszlosc Cytat:
i teraz trzeba gobjakos tego oduczyc
|
|
#1536 | |
|
Zakorzenienie
|
ada, ale to tez nie byl zaden zarzut czy cos... tylko wiesz, z Gabrielem postepujesz inaczej, bo sie tak da - nie ma placzu. a jak by ci on tak plakal jak Wiktor wtedy? owszem, probowac trzeba - tu sie zgadzam. ale nie probowac na sile obawiajac sie, ze sie dziecko przyzwyczai do noszenia itp.
z tymi "dowodami" to ja oczywiscie nie jestem na tyle kumata, zeby zrozumiec istote tych badan. ale to, co ostatnio na temat czytalam, bylo ogolnie o rozwoju ukladu nerwowego w pierwszym roku zycia dziecka i o wplywie przebiegu tegoz na pozniejsze usposobienie malucha. neurolodzy cos tam kontrolowali po swojemu (pewnie jakies kolory i plamy na monitorach - sygnaly, ktore rejony mozgu kiedy sie uaktywniaja), psycholog znow zajmowal sie czym innym i interpretowal na swoj sposob - ale byly to powazne badania i cale studia wieloletnie i jakims cudem doszli do wniosku, ze maluszki nie potrafia manipulowac. one nie maja jeszcze takiego toku myslenia typu "jak pokrzycze to mnie wezmie na rece". jesli krzyczy, to jest cos nie tak. dopiero okolo roku zaczynaja sie rozwijac te rejony mozgu, dzieki ktorym dzieciaczki kojarza fakty i potrafia sobie "pokombinowac". apogeum to znany bunt dwulatka wtedy dziecko zaczyna probowac, na ile moze sobie pozwolic. probuje podporzadkowac wszystko i wszystkich pod siebie. i to wtedy nalezy wychowywac, a nie pozwalac sobie wejsc na glowe.bardzo dobrze, ze kierujesz sie instynktem - jak widzisz nie zawiodl ciebie, bo Wiktorek nie musial samotnie plakac - potrzebowal ciebie dluuuugo i intensywnie, a teraz jest dzielnym, samodzielnym chlopcem a Gabrys sobie dobrze radzi sam w lozeczku, wiec trzeba dac mu spokoj i wlasna przestrzen i tulic jak sie zacznie tego domagac Ash, Sofcia juz jest taaaaka duza! ![]() ---------- Dopisano o 18:04 ---------- Poprzedni post napisano o 17:45 ---------- Cytat:
rytualy sa wazne, ale to podobno jeszcze troszke inny temat - tak daleko nie zaszlam w tej mojej lekturze, wiec nie jestem w stanie skrotem wyjasnic, dlaczego.a M nie jest przyzwyczajony do bujania czy suszarki, bo go pierwsze miesiace bujalas i puszczalas suszarke. to nie przyzwyczajenie, tylko to jest wlasnie to, co on zna od poczatku swego istnienia: w brzuszku byl bujany non stop, slyszal szumy (zanurz sie na basenie w wodzie i tez bedziesz slyszala szum). on wtedy czul sie bezpiecznie, czyli te szumy i bujanie daje mu poczucie bezpieczenstwa. wiec nie ma czego tu oduczac, trzeba dac mlodemu czas... powoli bedzie zatracal jakby ten wieczny strach, nie bedzie potrzebowal ukojenia w postaci szumu i bujania. po prostu oswoi sie z nowym otoczeniem, ktore nie bedzie wywolywalo w nim grozy wazne tylko, zeby mial w najblizszych podpore. zeby mogl wam bezgranicznie zaufac. bo wtedy to poczucie strachu szybciej mu minie, a tym samym szybciej sie oswoi ze swiatem po drugiej stronie brzuszka ![]() tej kombinacji lulanie i suszarka uzywasz przeciez tylko jak M placze "bez powodu", nie? wiec on nie potrzebuje tego non stop. a jak sie uspokoi, to tez mu suszarka nie musi leciec... podobno ten "placz bez powodu" mija, bedzie coraz rzadszy, a tym samym coraz rzadziej bedziecie potrzebowac bujania i suszarki w zestawie. moze niedlugo wystarczy samo bujanie i twoj kojacy glos, szept a potem zamiast bujania wystarczy, ze przytulisz... ale wszystko po kolei i bez pospiechu ![]() ja tylko podkresle, ze dziele sie tu wiedza doswiadczonych pediatrow, neurologow i psychologow dzieciecych. czytam ostatnio sporo o tym, bo procz studiowania kardiologii ( ) chce siebie i mlodego przygotowac na rozstanie, ktore nas czeka na przelomie wrzesnia i pazdziernika. nie wiem, czy to bedzie tydzien czy dwa... ale mlody bedzie lezal od 20tej do 9tej z milionem kabli i rurek beze mnie. myslalam, ze powinnam go "przyzwyczajac" do lezenia samemu w lozeczku. ale nie - powinnam wykorzystac ten czas na budowanie zaufania. oby bylo wowczas juz na tyle duze, ze mlody nie bedzie mial do mnie zalu, ze go "zostawilam"...
|
|
|
|
|
#1537 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Odp: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,
hej
![]() Cytat:
super, dajesz nam nadzieję, że za tydzień moja Nina nie zrobi cyrku w kosciele i tez będzie grzeczna. Cytat:
Bo wypędzili diabła z dziecka i dlatego taka poprawa a nie powietrze pfff ![]() Cytat:
śliczna, i zastanawiam się do kogo podobna, obstawiam że do taty A jak mówią znajomi ?Ja dzisiaj Nine ubrałam podobnie i człowiek na targu zagadał, że ślicznego mam synusia
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#1538 | |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,
Cytat:
testowanie było 4x II słabe kreseczki ![]() http://suwaczki.maluchy.pl/li-64773.png http://suwaczki.maluchy.pl/li-64774.png Edytowane przez banka26 Czas edycji: 2013-08-18 o 18:39 |
|
|
|
|
#1539 |
|
Zakorzenienie
|
Hej laski
![]() wróciliśmy z Zakopanego wypoczęci i opaleni ![]() postaram się dziś lub jutro Was nadrobić ale mam jedno pytanko odkryliśmy, że nasze dziecię uwielbia owijanie i chcemy kupić WOMBIE czy któraś to ma (chyba Magiusa?) macie jakieś rady co do materiału czy modelu? teraz motamy młodego otulaczem z mothercare którykupiłam na ciuchach kiedyś, ale już jest na niego za mały no i nad ranem się odwija
|
|
#1540 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2
U m. Ida chyba zeby dzisiaj jest nie mozliwy placze wsadza se zlascia piache do buzi jezdzi po dziaslach krecac glowa na boki placzebi krzyczy tak nerwowo z ta reka w buzi masakra jak tak ma wygladac zabkowanie to juz mam dosc , slina wycieka mu na maxa wszystke sliniaki zaslinil szukalam na necie ale nie ma nigdzie zdjec dziasel rozpulchnionych , a najgorzej ze to moze trwac i 3 mc zanom zab wyjdzie:banghead:
|
#1541 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Odp: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,
Cytat:
kuzynce Nikiego wyszedł ząb jak mała miała 1,5 miesiąca, biedna płakała i nikt nie wiedział dlaczego---------- Dopisano o 18:45 ---------- Poprzedni post napisano o 18:40 ---------- no i witamy niedzielnie, dzien spędzony na spacerach, nóg nie czuję od tego chodzenia, no i oczywiście Niks jak juz się wyspi w tym wózku, poogląda drzewa to wtedy płacze niemiłosiernie bo on chce oglądać świat na rękach mój mały odkrywca ![]() walczymy z ciemieniuchą, zauważylam że mu wyszła na czubku głowy no i muszę małego kłaść później do spania, wczoraj zasnął o 19.30 i o 7 juz był wyspany i chętny do zabawy, wiecie co uwielbiam jak on się rano budzi, najpierw kopie mnie nóżką i jak otworzę oko to się śmieje w głos |
|
|
|
|
#1542 | |||
|
Zadomowienie
|
Chyba wszystkie korzystaja z niedzieli bo takie pustki, my sie lenimy cały dzień bo mielismy jechac na parade labradorow, ale o 15 maz sie kapnał, ze to przyszły weekend
![]() Cytat:
a Sofia ma fajne sweterkowe spodenkiCytat:
az załuje, że wczeniej nie kupilismy jakiegos fajnego z zabawkamiCytat:
nie dajcie się i trzymam kciuki żeby szybko przeszłoU sąsiadów zjechała się rodzinka z takim maleństwem, myśle sobie ze 2 miesiące będzie miało, a sąsiadka podchodzi i co dziewczynka 5 miesięcy moje dziecko jest wielkie
|
|
|
#1543 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
wcześniej była kupa za kupą, właściwie przy każdej zmianie pieluszki...---------- Dopisano o 19:01 ---------- Poprzedni post napisano o 19:00 ---------- Cytat:
super pozdrowienia również dla Was
|
|
#1544 |
|
Zadomowienie
|
aa jeszcze mnie przy niedzieli T mobile dzisiaj z równowagi wyprowadził
miesiac temu zmieniłam umowe i tak jak w poprzedniej miałam mieć w abonamencie 500mb netu, przychodzi faktura a tu 130 zł więcej ja w szoku patrz na fakture, a tam net naliczony dziwne no ale dobra, mówie, że nikt mnie o tym nie ionformował jak zawieralam umowe przez telefon i nagrywaja rozmowy dla naszego bezpieczenstwa, wiec niech sobie ją odtworzą i sprawdza bo ja się nie godze na to no i jutro ma dzwonic laska która ze mna zawierała umowe wyjasniać, kuźwa już nigdy umów przez telefon, ja tego nie popuszcze, na fakturze mam napisane, że mam to 500 mb, ale znowu się wykłócać i załatwiać przez oszustów
|
|
#1545 |
|
Zakorzenienie
|
hejka
![]() w końcu w domu prawie 2 tygodnie nas nie było, a nie wiem kiedy ten czas minął...Każdy dzień mieliśmy wypełniony i pełny atrakcji, nawet nie miałam czasu żeby Was podczytywać.. i nie wiem co tu się dzieje nadrabianie pewnie zajmie mi wieki, może ktoś mi streści ostatnie 10 dni z życia majowo-czerwcowych mamuś
|
|
|
|
#1546 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej. Nie mam internetu..... klapa. znów nie wiem, co u Was.
|
#1547 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czapka/kapelusz czasem jak wieje wiatr albo gdy biore ja na rece a slonce mocniej grzeje. dzisiaj kapelusz sprawdzil się w samochodzie - mloda naciagnela go sobie na oczy i spala slonce nie razilo hehe.Cytat:
![]() a bluza fajna, tz tez lubi pull&bear ![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#1548 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam air i troche zaluje ze kupilam (to mam juz od 6.5-9kg) bo ma siateczke na lato i pewno nie uzyje juz, bo nawet jak zaloze pod spod bluzke (obecnie mlody spi w woombie tylko w pieluszce) to i tak raczek nie wyjmie a za jakis czas planuje uwolnic mu raczki i dlatego convertible jest najlepszy. Tam mozesz odpiac boki i wypuscic raczki. Wiec na poczatku jest caly zamotany a z czasem raczki wypuszczasz. Tylko Mysia w tym dziecko nie moze spac na brzuchu, chyba ze wlasnie w convertible. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#1549 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a można podawac az tyle wody? bo kiedyś gdzies czytałam, ze dziennie max tyle, ile dziecko zjada naraz mleka. czyli te 120-150ml na cala dobe. Cytat:
wiec pewnie da się...Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:44 ---------- Poprzedni post napisano o 20:36 ---------- Cytat:
) i musze powiedzieć, ze młodej to obojętne - byle mleczko tryskalo ![]() aaa i mam fajny patent jeśli krepujecie się karmic przy ludziach. byliśmy dzisiaj ze znajomymi nad jeziorem - większość towarzystwa to koledzy tz, wiec trochę mało komfortowo wyciagac przy nich cyca (choć dopingowali hehe). Nela lezala w gondolce, później wyciagnelam jej materacyk z gondoli i na nim lezala na kocu. d karmienia wzielam ja razem z tym miękkim materacykiem (taki gabkowy, każdy tako taki ma? ), materacyk zagial się pod mloda i zrobila się lodeczka. przyrzucilam ja pieluszka od mojego ramienia az do niej i mogla swobodnie oddychać, a ja bylam oslonieta od gapiów sama pielucha tez moglaby być, ale chyba wygodniej jej nie musiala się do mnie przyklejać ![]() no i chwale się, ze zalozylam stroj! co prawda jednoczęściowy ale maskowal brzuch i rezultat wizualny calkiem calkiem...na pewno kilka lasek zazdroscilo "tak szybkiego powrotu do formy" ) ot fajny dzień ![]() ---------- Dopisano o 20:48 ---------- Poprzedni post napisano o 20:44 ---------- Cytat:
u nas tetrowe pieluszki znikają w ekspresowym tempie, wiec pranie musi być co 2-3 dni. był czas, ze nawet codziennie wlaczalam pralke. tylko u nas to nic takiego, bo nasze ciuchy tez często pierzemy.ostatnio zdarzylo mi się prac nasze rzeczy razem z ciuszkami malej. w proszku dziecięcym mamy go spory zapas, wiec na razie zużywamy.raz pomyliłam się i wsypałam nie ten proszek, mala nie miała zadnych klopotow skórnych ![]() ---------- Dopisano o 21:00 ---------- Poprzedni post napisano o 20:48 ---------- Cytat:
|
||||||
|
|
|
#1550 |
|
Zakorzenienie
|
dobry wieczór
my wróciliśmy na chwilkę do domu, znów odpoczęliśmy, I. poćwiczył moc wrzaskuna i zaczął się usmiechać, a przy tym urósł niesamowicie że powoli żegnamy sie z najmniejszymi ciuszkami a co tam u was? można liczyć na jakiś skrócik?
|
#1551 |
|
Wtajemniczenie
|
ha! naolejowałam małemu głowkę, założyłam czapkę no i mały cwaniak sam ją sobie ściągnął
![]() z tym praniem to my też co 2-3 dni, jak skończy nam się płyn dzieciaczkowy- używamy drefta to przechodzę na normalny proszek - mały póki co odpukać nie ma żadnych alergii, bo już kilka razy wyprałam mu ciuchy w persilu objadlam się nachosów z sosem chili i popiłam redlerkiem - jestem w jedzeniowym niebie
|
|
|
|
#1552 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u nas malej uleja się 2 kropelki i pielucha wedruje do prania :P jakos tak się przyzwyczaiłam, ze codziennie wieczorem daje jej swieza pieluszke pod glowe do spania, na przewijak, w wozku...a rano ta do spania "na pewno jest spocona" i tak w kolko ![]() oo to będziesz miała jedne przygotowania i spokoj. fajnie ![]() ---------- Dopisano o 21:05 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ---------- krasnala ledwo widać
|
|
|
|
|
#1553 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
maly połowy nie miał z tego ubranej
|
|
|
|
|
#1554 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ben-gay. nie wiem czy u dzieci można to stosować, ale moja mama w akcie desperacji pozyczala masc od mojego brata (wtedy siatkarza) i mnie ratowala :P lekarze rozkładali rece i mówili, ze tak musi być...
|
|
|
|
|
#1555 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---- Dziewczyny możecie polecić jakąś fajną torbę dla dziecka? Mam taką od wózka ale mało rzeczy się w niej mieści. Podkład, pieluchy, chusteczki i nie mam już miejsca na 2 butelki i mm
|
|
#1556 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
słodko ![]() Cytat:
a co do streszczenia to chyba mało realne:-DCytat:
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#1557 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ja codziennie no bywa ze nieraz nie wstawie pralki ale to zadkosc Cytat:
no wlasnie, wszystko do zebow pasuje , wszystkie typowe objawy i ta zlosc w nim straszna jak ma piastkecw buzi i widac ze nie pomaga ... jutro kupuje zestaw z MAM BABY do masowania i zel dentinox :banghead: Kolki skonczyly sie to odzazu zabki zaczely sie :banghead: Cytat:
obyCo do tel. Walcz pisz reklamacje ja bym nie odpuscila
|
|
#1558 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wolimy isc na dluuugi spacer niż stać przy garach ![]() ja to Ci trochę zazdroszczę takiego długiego karmienia, zdrzemnąć się można, zrelaksować, ksiazke poczytać u nas trawienie to jakiś wyścig z czasem, jedzenie, kupa i po zabawie ![]() Cytat:
dokoncze Zafona i biore się za podręczniki wychowawcze.jakie maja cudne wlochate ryjki
|
||
|
|
|
#1559 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Można, tylko takiemu maluszkowi może być zimno. Temperatura wody niby 30 stopni, ale w kąpieli ma więcej... Mamy taki zabudowany strój, wygląda w sumie jak rampers, a i tak zastanawiam się czy nie powinnismy mieć takiego piankowego Ona jest jednak malutka wciąż... No nic, spróbujemy z tym co mamy w środę. Jak będę widziała, że Sofii jest nieprzyjemnie to zainwestujemy w coś cieplejszego.Moje maleństwo usypia na raty od 18.30... Mam nadzieję, że już teraz na dłużej niż 10 minut i może uda nam się z TŻ jakiś filmik obejrzeć
|
||||
|
|
|
#1560 |
|
Zakorzenienie
|
los plata figle...dostałam dzisiaj okres
kurcze, a tak fajnie było bez. myslalam, ze przy kp dluzej będę miała spokoj
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:20.

jutro dopytam jeszcze lekarkę jak mam reagować. Nie wiem, czy nie mam zapalenia ucha albo nie wiem co to jest, bo nigdy zapalenia nie miałam w każdym razie boli mnie potwornie lewa część wzdłuż żuchwy, i jak dotykam za uchem w miejscu gdzie ono się zaczyna to piekielnie boli. Macie może pomysł co to może być? Podejrzewałam jakiegoś zęba, ale w szczęce nic nie czuję, żaden mnie nie boli..auć!
Jak będzie mieć po mamusi uśmiech to cały świat stoi przed nią otworem

super, dajesz nam nadzieję, że za tydzień moja Nina nie zrobi cyrku w kosciele i tez będzie grzeczna. 

kuzynce Nikiego wyszedł ząb jak mała miała 1,5 miesiąca, biedna płakała i nikt nie wiedział dlaczego

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
07.07.2012