Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2012 Ma - Strona 57 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-08-18, 21:33   #1681
Ma_majka
Zakorzenienie

Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2

Cytat:
Napisane przez jagnna Pokaż wiadomość

No i gdzie polazły
jestem!!!

Cytat:
Napisane przez T'ai Pokaż wiadomość

no i Dzika musisz mnie wiek na pierwszej stronie zmienić
a co urodzinki

Cytat:
Napisane przez Sola1 Pokaż wiadomość

Co się dzieje z Musso? Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie?
nie wiem
Ma_majka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-18, 21:40   #1682
dzinek
Wtajemniczenie

Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2

Jagnna dla cory przodowniczki

Zyje tym co czuje, z zycia biore to co mi smakuje,
szukam i znajduje, nie doluje kiedy mi brakuje

dzinek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-18, 22:25   #1683
dzika_kaka
Zakorzenienie

Przeżyłam dżamprezę u teściowej
Nawet nie było tak źle, bo była cała rodzina więc nie musiałam bezpośrednio konfrontować się z teściem, którego jak wiecie nie lubię I znowu mam wyrzuty sumienia, bo teściu wnusię po ogrodzie w wózku woził, na rączkach nosił i w ogóle. No a ja po prostu go nie trawię
Ewka była grzeczna i wszyscy ją chwalili zauważając wreszcie tą zmianę, że się nie drze jak poparzona. No i w efekcie darcie japy zostało uskutecznione po powrocie do domu To jest ewidentnie zły moment na zawieszanie nocnego karmienia i odstawianie, bo teraz ma problemy z zasypianiem i pomaga tylko cycek. Albo ja jestem za miekka
I pierwszy raz w życiu wkurzyła mnie tżta babcia, złota kobieta swoją drogą, bo dałam Ewce skórkę chleba żeby sobie pociumkała a ta zaczęła biadolić, że się udławi i bla bla i w końcu jej tą skórkę prawie z buzi zabrała. Jakaś się z niej z wiekiem coraz większa fatalistka robi A i jeszcze biadoliła, że Ewka już POWINNA mieć zęby a nie ma i ojojojo to źle i w ogóle
Teściowa znośna. Jak na nią nawet bym powiedziała, że jakaś taka miła

Cytat:
Napisane przez moonie_85 Pokaż wiadomość
Ojtam, ja tez daje Frankowi polizac jak jem
Ja też

Cytat:
Z nowości.
Ula pełza jak szalona już jej nie zostawiam na podłodze w sypialni, żeby dospać, bo mi wygrzebuje rzeczy z komody Poza tym. Siada, ale nie siedzi Podnosi się z raczków i siada na tzw. półdupku podpierając się jedną łapką, po czym powoli, acz nieubłaganie grawitacja ściąga ją do pozycji horyzontalnej.
I tu moje pytanie- Nie powinno być na odwrót czasem? Że siedzi, a potem siada?
Kurna tylko moje dziecko chyba się ostało takie kompletnie niemobilne Raz ją przyuważyłam, jak pełznęła jakieś pół metra do tyłu i tyle. Nic a nic tylko w miejscu dookoła własnej osi

Cytat:
Napisane przez Ma_majka Pokaż wiadomość
u nas przed 7 tż nie zlitował się, ja się zlitowałam, budzę go po 8 to usłyszałam - daj mi jeszcze chwilę więcej się nie litowałam

byli czipendejlsi albo inne atrakcje

Majka oczywiście pisiora wszędzie wypatruje

Cytat:
Napisane przez happy_eve Pokaż wiadomość
Wróciliśmy od teścia. Miałam tam nerwa na nich wszystkich Co tylko Tymek nie marudził albo płakał, to zaraz "to na pewno przez to, że go odstawiłaś od piersi" Nosz kurrrrrwa średniowiecze Nawet jeśli tak by było, to to moja sprawa! Ale nie jest tak jak mówią, bo jak jeszcze karmiłam, to Tymek i tak miał lęki separacyjne i był marudny przy dużej ilości osób albo jak go komuś oddawałam. Ale nie, oni wiedzą lepiej

Jeszcze co do raczkowania, itp. - jestem lekko "przerażona" jak to wszystko szybko idzie Jeszcze tydzień temu Tymek ledwo co przesuwał się do przodu, 2 dni później już "biegał" na czworaka, teraz zaczyna wstawać przy wszystkim
A! Dzisiaj też usłyszałam, że ABSOLUTNIE powinnam karmić rok, minimum, ABSOLUTNIE. Nosz kur.wa moja prawa ile chcę

dla Tymusia pędziwiatra!

Cytat:
Napisane przez dzinek Pokaż wiadomość
Jutro nam wozek przyniosa, ciekawa jestem jaki on w rzeczywistosci jest.
Coś nabyła? Bo mi jakoś umknęło

Cytat:
Napisane przez kala__20 Pokaż wiadomość
Moja to bardzo czesto jest na rekach i czesto wlasnie placze jak ją odkladam i nie idzie jej uspokoić.
U nas to teraz jest grane wieczorami.
Tylko ją odłożysz do łóżeczka to dziki, histeryczny wręcz ryk.

Cytat:
Napisane przez T'ai Pokaż wiadomość
no i Dzika musisz mnie wiek na pierwszej stronie zmienić
Poaktualizuję w wolnej chwili

Cytat:
Co się dzieje z Musso? Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie?
Ja wiem co się z nią stanie jak się nie będzie odzywała

Cytat:
Z ciekawszych rzeczy to Mela osikala swojemu chrzestnemu kanape .
No cóż... zawsze to mogła być kupa

dzika_kaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-18, 22:37   #1684
natallkaa
Wtajemniczenie

hej laseczki
ale mi szybko minął ten weekend, ale całkiem miło było w pt byliśmy w kinie na komedii ''Millerowie'' - polecam, uśmiałam się jak głupia

Majka fajny ten kosz na zabawki

Nini czy Wy na te testy z krwi na alergię dostaliście skierowanie czy prywatnie robiliście???

Cytat:
Napisane przez dzika_kaka Pokaż wiadomość
I pierwszy raz w życiu wkurzyła mnie tżta babcia, złota kobieta swoją drogą, bo dałam Ewce skórkę chleba żeby sobie pociumkała a ta zaczęła biadolić, że się udławi i bla bla i w końcu jej tą skórkę prawie z buzi zabrała. Jakaś się z niej z wiekiem coraz większa fatalistka robi A i jeszcze biadoliła, że Ewka już POWINNA mieć zęby a nie ma i ojojojo to źle i w ogóle
hehe to co by powiedziała jakby Ewa miałą 9,5 m-ca i ZERO zębów jak moja Wiktoria ja póki co się tym nie przęjmuję. Mój tż się śmieje, że pewnego dnia się obudzimy a Wiktoria się uśmiechnie z pełnym uzębieniem

w ogóle jak słyszę takie rady jak Ty i Happy o karmieniu itp to chora jestem i zaraz odechcewa mi się spotkań rodzinnych. I coraz bardziej mam wtedy ochotę kupić to
http://allegro.pl/body-moja-mama-nie...273052278.html
natallkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-18, 22:47   #1685
dzika_kaka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natallkaa Pokaż wiadomość
w ogóle jak słyszę takie rady jak Ty i Happy o karmieniu itp to chora jestem i zaraz odechcewa mi się spotkań rodzinnych. I coraz bardziej mam wtedy ochotę kupić to
Ja to olewam ciepłym moczem. Z jednej strony chce mi się dyskutować i swoje racje przedstawić, bo niby czemu nie ale z drugiej strony to bezcelowe, bo jak ktoś ma ponad 70 lat to mu się pewnych rzeczy nie przetłumaczy

Stary 2013-08-18, 23:06   #1686
nini_b
Zadomowienie

Cytat:

Nini czy Wy na te testy z krwi na alergię dostaliście skierowanie czy prywatnie robiliście???
Dostaliśmy skierowanie, ale w końcu zrobiłam prywatnie, bo tak mi pasowało, żeby podjechać po południu i bez kolejki Zapłaciliśmy po 23 zł od alergenu, a robiliśmy 3

Te bodziaki super

---------- Dopisano o 23:06 ---------- Poprzedni post napisano o 23:04 ----------

Jagnna mój Oli miał tak jak Twoja Ulka, że próbował siadać, podpierał się jedną rączką i upadał, ale zaraz potem usiadł i dopiero wtedy siedział sam sztywno
nini_b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-18, 23:30   #1687
4n3t4
Rozeznanie

Witam

Te bodziaki to fajowe na prawdę, nam także by się takie przydały Oczywiście także są wśród nas "fachowcy" co doradzają i mi na nerwach grają... Ostatnio ciotka do mojej małej: "o jaka szkoda, że nie masz bucików, bym ciebie poprowadzała..." A ja siedzę obok i myślałam, że się przesłyszałam... Więc jej mówię, że nie moja mała nie będzie prowadzana i koniec kropka. Denerwują mnie takie ingerencje, bo nie wie nawet na co stać moje dziecko (nie widzi za często), aż tu nagle wymyśla grrr....

A poza tym pcha się górna lewa dwójka (już widać białe) i przez to mamy marudzenie.

Zauważyłam, że jak mała jest zajęta jakąś zabawką i wyjdę z pomieszczenia zostawiając ją z Tż lub bratem to jest spoko, ale jak już mnie zobaczy w drzwiach, to już nie mogę zniknąć z pola widzenia to jest RYK...

Mała kwęka... dobranoc

4n3t4 - po prostu Aneta!
4n3t4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-19, 07:53   #1688
Ma_majka
Zakorzenienie

Goood morning wstajemy

Cytat:
Ja to olewam ciepłym moczem. Z jednej strony chce mi się dyskutować i swoje racje przedstawić, bo niby czemu nie ale z drugiej strony to bezcelowe, bo jak ktoś ma ponad 70 lat to mu się pewnych rzeczy nie przetłumaczy
racja ja tam jestem taka że komentuję takie odzywki chociaż niepotrzebnie, bo masz rację że niektórym (np mojej teściowej) i tak nie przekonasz

Cytat:
Napisane przez nini_b Pokaż wiadomość
Dostaliśmy skierowanie, ale w końcu zrobiłam prywatnie, bo tak mi pasowało, żeby podjechać po południu i bez kolejki Zapłaciliśmy po 23 zł od alergenu, a robiliśmy 3
a na jakie alergeny robiliście?
Stary 2013-08-19, 08:11   #1689
jagnna
Zakorzenienie

Dzień dobry!
Dziś dzionek zaczęłyśmy o 5.20

Cytat:
Przeżyłam dżamprezę u teściowej

Kurna tylko moje dziecko chyba się ostało takie kompletnie niemobilne
widzisz, jednak nie taki diabeł zły.......

nie wkręcaj się. Przyjdzie i na nią pora

Cytat:
hehe to co by powiedziała jakby Ewa miałą 9,5 m-ca i ZERO zębów jak moja Wiktoria ja póki co się tym nie przęjmuję. Mój tż się śmieje, że pewnego dnia się obudzimy a Wiktoria się uśmiechnie z pełnym uzębieniem

mojej znajomej córka ząbkowała jak miała 11 mcy. 4 zęby naraz szły

body jest w pytke

Cytat:
Napisane przez nini_b Pokaż wiadomość
Jagnna mój Oli miał tak jak Twoja Ulka, że próbował siadać, podpierał się jedną rączką i upadał, ale zaraz potem usiadł i dopiero wtedy siedział sam sztywno
aa czyli czekać cierpliwie na efekt

Cytat:
Napisane przez 4n3t4 Pokaż wiadomość
Zauważyłam, że jak mała jest zajęta jakąś zabawką i wyjdę z pomieszczenia zostawiając ją z Tż lub bratem to jest spoko, ale jak już mnie zobaczy w drzwiach, to już nie mogę zniknąć z pola widzenia to jest RYK...
u mnie to samo.
Bawi się sama, ale jak zauważy mnie to jest ryk i wyciąganie rączek

Jade dziś na szoping się odstresować, bo mnie trafia już powoli.. Tzta nie będzie jedzie tydzień, jak wróci to mu zafunduję Ulkowy maraton

jagnna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-19, 08:27   #1690
musso4
Zakorzenienie

dobry my zaczęliśmy dzień o 7:30
tęsknie za wami ale czasu niet, jak przeczytam to zwykle temat skończony i nie mam co pisać
Adaś skończył wczoraj 9 miesięcy
dzisiaj pada, na dwór nie pójdziemy to może będę na bieżąco, a na fb to już w ogóle w tyle
dostałam od tża na urodziny miskę do masażu stóp, przyszła we wtorek i jeszcze nie zdążyłam jej uruchomić sprawdziłam tylko czy działa
dzieć śpi 2 razy po 0,5-1h, a jak już zaśnie to lala mi wisi na szyji dzieci
Stary 2013-08-19, 09:03   #1691
jagnna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez musso4 Pokaż wiadomość
tęsknie za wami ale czasu niet, jak przeczytam to zwykle temat skończony i nie mam co pisać
dzisiaj pada, na dwór nie pójdziemy to może będę na bieżąco, a na fb to już w ogóle w tyle
dostałam od tża na urodziny miskę do masażu stóp, przyszła we wtorek i jeszcze nie zdążyłam jej uruchomić sprawdziłam tylko czy działa
pisz chociaż czasami co u Was, żebyśmy wiedziały że wszystko ok
dla Adasia za 9 m-cy

Stary 2013-08-19, 09:19   #1692
villemi
Zadomowienie

Heloł!
jestem tak jak obiecalam mam troche wolnego w pracy i to dlatego
ale mam tez kupe zaleglosci w domu: prasowanie, sprzatanie, obiad - nie wiem za co się zabrac

wczoraj Czarus zjadl na kolację kaszke z owocami, zapil mlekiem i praktycznie w.nocy już nie jadl
ale żeby nie było za dobrze to chyba z 6.razy mu butle z woda podawalam, bo jeczal

a w ogole to zasnal mi o 23 i obudzil się jakos 20 min temu

dziś na obiadek chce mu takie leczo ugotowac z cukinii,papryki i kurczaka

mnie akurat nie dobre rady wkurzaja, a dawanie do jedzenia to czego ja nie aprobuje
np ostatnio tesciowa chciała mu dać czarnej herbaty że niby "tylko posmakowac", ale kurde na co mu takie smaki?
i w ogole na mnie krzywo patrzą, że mu nie sole i nie slodze
villemi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-19, 09:42   #1693
goba
Zadomowienie

dzień dobry!!
melduję ,że czytałam na bieżąco ale strona wczytywala mi się pół godziny ,z pisaniem byly problemy
wróciliśmy od tesciów.....uff....
nie wiem w co ja się wpakowałam obawiam się ,że nie wytrzymam mieszkania z tesciową dwa tygodnie w miesiącu
oczywiscie wujek dobra rada,wie wszystko najlepiej, widzi Adaska dwa dni w miesiacu albo i rzadziej ale wie lepiej ode mnie co on potrzebuje ehh...
Ostatnio Adas w nocy koło 12 zaplakal,pewnie mu się cos przysnilo a ona schodzi z pietra do nas i mówi czemu mu nie damy jesc, że napewno glodny(a jadl o 21 kolację)....to nic ,że Adas juz od jakiś dwóch miesięcy nie je w nocy tylko dopiero o 7 rano a pózniej przez cały dzien mówila do dziecka niby w zartach: zobacz ale masz rodziców,głodzą Cię i nie chcą Ci dac jesc..... Mślałam ze tam wyjdę z siebie

Super ,że nie muszę wstawac do pracy idę dzis do fryzjera bo odrosty widac mi z kilometra a w sobotę wesele, na które nie chce mi się isc oczywiscie...

---------- Dopisano o 09:40 ---------- Poprzedni post napisano o 09:37 ----------

Cytat:
Napisane przez villemi Pokaż wiadomość
Heloł!

mnie akurat nie dobre rady wkurzaja, a dawanie do jedzenia to czego ja nie aprobuje
np ostatnio tesciowa chciała mu dać czarnej herbaty że niby "tylko posmakowac", ale kurde na co mu takie smaki?
oooo to tez mnie irytuje! Wpycha mu wszystko do buzi, wczoraj jej zwrócilam uwagę bo podgrzewałam obiadek małemu a ta mu wpycha lody i drozdzowca do buzi...a pozniej sie dziwi ze nie chce jesc obiadku

---------- Dopisano o 09:42 ---------- Poprzedni post napisano o 09:40 ----------

i jeszcze ciągle go stawiala na nogi... bo przeciez ona go nauczy chodzic... wrrrrrrrrr......
goba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-19, 09:45   #1694
kala__20
Wtajemniczenie

Cytat:
To jest ewidentnie zły moment na zawieszanie nocnego karmienia i odstawianie, bo teraz ma problemy z zasypianiem i pomaga tylko cycek. Albo ja jestem za miekka

Kurna tylko moje dziecko chyba się ostało takie kompletnie niemobilne Raz ją przyuważyłam, jak pełznęła jakieś pół metra do tyłu i tyle. Nic a nic tylko w miejscu dookoła własnej osi

U nas to teraz jest grane wieczorami.
Tylko ją odłożysz do łóżeczka to dziki, histeryczny wręcz ryk.

No cóż... zawsze to mogła być kupa
A może przechodzi lęk separacyjny? Niby na ten wiek jakiś przypada...
Ja daję młodej kawałek buły czasami a zęby to podobno genetyczne, jak któres z rodziców późno ząbkowało to dzieć też może późno

Kurna, nie tylko Twoje, moje też w ogóle się nie zabiera no, ale prędzej czy później musi nauczyć sie siadać i wstawać, co nie? A raczkować w ogóle dzieci nie muszą

ponownie może lęk?...

Stary 2013-08-19, 09:56   #1695
villemi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez goba Pokaż wiadomość
dzień dobry!!
melduję ,że czytałam na bieżąco ale strona wczytywala mi się pół godziny ,z pisaniem byly problemy
nie wiem w co ja się wpakowałam obawiam się ,że nie wytrzymam mieszkania z tesciową dwa tygodnie w miesiącu
oczywiscie wujek dobra rada,wie wszystko najlepiej, widzi Adaska dwa dni w miesiacu albo i rzadziej ale wie lepiej ode mnie co on potrzebuje ehh...
Ostatnio Adas w nocy koło 12 zaplakal,pewnie mu się cos przysnilo a ona schodzi z pietra do nas i mówi czemu mu nie damy jesc, że napewno glodny(a jadl o 21 kolację)....to nic ,że Adas juz od jakiś dwóch miesięcy nie je w nocy tylko dopiero o 7 rano a pózniej przez cały dzien mówila do dziecka niby w zartach: zobacz ale masz rodziców,głodzą Cię i nie chcą Ci dac jesc..... Mślałam ze tam wyjdę z siebie

oooo to tez mnie irytuje! Wpycha mu wszystko do buzi, wczoraj jej zwrócilam uwagę bo podgrzewałam obiadek małemu a ta mu wpycha lody i drozdzowca do buzi...a pozniej sie dziwi ze nie chce jesc obiadku
to moja też gada, że Czarus zjadlby coś "porządnego", a dla niej porzadne to chyba kawał tlustego zasolonego miecha
Stary 2013-08-19, 10:08   #1696
kala__20
Wtajemniczenie

my wstałyśmy o 8.50. Ale wczoraj z zasypianiem kosmos...przez tego zęba. Dziś od rana marudzimy, stękamy przy cycku, bo boli. Rano pienista kupka. Na razie poszedł w ruch Dentinox. Trochę mi szkoda, bo tak fajnie Mela wyglądała, jak chociaż u góry nie miała zębów i te uśmiechy samym dziąsłem

Dziś kończymy 8 miesięcy
Stary 2013-08-19, 10:11   #1697
happy_eve
Wtajemniczenie

Hej!

Tymek ma chrypę Skrzeczy jak nie wiem, rano nie mógł bardzo "mówić". Zapisałam nas na 11.15 do lekarza. Innych objawów nie ma, więc mam nadzieję, że to nic poważnego

I jeszcze z rana się zdenerwowałam Dyrektorka wysłała mi na maila plan lekcji (znaczy tylko godziny, w których będę pracowała) i aż mi się odechciało wracać Tak beznadziejnego planu nie miałam odkąd tam pracuję :/ Ani razu nie idę na rano, żeby skończyć o jakiejś przyzwoitej porze, tylko tak środek dnia mam cały czas zawalony :/ W piątek kończę o 16.50 A na piątku mi najbardziej zależało, bo jako że Tymkiem będzie zajmować się moja mama, która się do nas przeprowadza 150 km, to chciała, żebyśmy na weekendy przyjeżdżali do niej do domu (piątek po południu- niedziela). A jak kończę tak późno, to ciężko będzie wyjeżdżać jeszcze w piątek. W sobotę rano jeśli już. A potem w niedzielę wracać :/ Ehhh beznadziejnie

---------- Dopisano o 10:11 ---------- Poprzedni post napisano o 10:11 ----------

Cytat:
Cytat:
Dziś kończymy 8 miesięcy
Stary 2013-08-19, 10:21   #1698
jagnna
Zakorzenienie

Cytat:
wczoraj Czarus zjadl na kolację kaszke z owocami, zapil mlekiem i praktycznie w.nocy już nie jadl
ale żeby nie było za dobrze to chyba z 6.razy mu butle z woda podawalam, bo jeczal

a w ogole to zasnal mi o 23 i obudzil się jakos 20 min temu

dziś na obiadek chce mu takie leczo ugotowac z cukinii,papryki i kurczaka

oo tu mnie taka kaszka słabo działa .. tzn. działa tak samo jak cyc, czyli spanie od 19 do 22-23. Dziś to już w ogóle dała czadu bo budziła się jeszczo o 1, 4 i o 5,20 obudziła się ostatecznie.

Ja się boję jeszcze dawać małej kurczaka

u mnie tak babcia tzta robi. Każe mi dawać małej herbate, bułki jakieś dziwne, ciastka.. Jeszcze się kurde naje tych syfów przez całe życie, po co teraz już w nią ładować?

Cytat:

Super ,że nie muszę wstawac do pracy idę dzis do fryzjera bo odrosty widac mi z kilometra a w sobotę wesele, na które nie chce mi się isc oczywiscie...
bedzie dobrze, przyzwyczaisz się
najwyżej popadniesz w alkoholizm

tez by mi sie przydało do fryzjera pójść ide dzis na miasto, może wstąpię do jakiegoś chociaż grzywkę podciąć, bo już mi świat zasłania...

---------- Dopisano o 10:21 ---------- Poprzedni post napisano o 10:17 ----------

Cytat:
Dziś kończymy 8 miesięcy
wszystkiego najlepszegokla ski:

Cytat:
Tymek ma chrypę

I jeszcze z rana się zdenerwowałam
oo no to żeby to nie było nic poważnego

współczuję planu zajęć

Położyłam Ulke spać ok.8 i śpi do teraz
I mam zamiar robić dziś/jutro ogórasy Majkowe

Stary 2013-08-19, 10:30   #1699
Ma_majka
Zakorzenienie

Cytat:
Jade dziś na szoping się odstresować, bo mnie trafia już powoli.. Tzta nie będzie jedzie tydzień, jak wróci to mu zafunduję Ulkowy maraton
współczuję ale dasz radę! matki to terminatory
udanych zakupów!!

Cytat:
za 9 miesięcy

Cytat:
dzień dobry!!
noo podziwiam Cię, ja bym nie dała rady

---------- Dopisano o 10:30 ---------- Poprzedni post napisano o 10:23 ----------

Cytat:
Dziś kończymy 8 miesięcy

Cytat:
Hej!

Tymek ma chrypę Skrzeczy jak nie wiem, rano nie mógł bardzo "mówić". Zapisałam nas na 11.15 do lekarza. Innych objawów nie ma, więc mam nadzieję, że to nic poważnego

za Tymka

a nie mogłaś wcześniej powiedzieć dyr żeby inaczej Ci ułożyła? wiem, ze czasem jest ciężko no ale chociaż częściowo mogła pójść Ci na rękę
Stary 2013-08-19, 10:37   #1700
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
Ewka była grzeczna i wszyscy ją chwalili zauważając wreszcie tą zmianę, że się nie drze jak poparzona. No i w efekcie darcie japy zostało uskutecznione po powrocie do domu To jest ewidentnie zły moment na zawieszanie nocnego karmienia i odstawianie, bo teraz ma problemy z zasypianiem i pomaga tylko cycek. Albo ja jestem za miekka
Rozwaliło mnie z tym, że powinna mieć zęby. O ile w przypadku przemieszczania się można pójść na jakąs rehabilitację to w przypadku zębów to chyba tylko sztuczne szczęki Tak jak w tej reklamie.
Moja też jeszcze nie ma. Niby ma coraz twardsze te dziąsła, ale chyba za 100 lat jej wyjdą
Chyba, że są jakieś sposoby wywoływania
Ktoś słyszał?

Ja się zębami nie martwię, bo mój tz miał bardzo późno zęby i wyszły prawie wszystkie naraz. Porównując do moich to ma zdecydowanie mocniejsze zęby - także może coś w tym jest, że im później tym mocniejsze. Trzeba się jakoś pocieszać

Cytat:
Możesz pisać o czym chcesz, nie musi być na temat

Cytat:
dzień dobry!!

Współczuję z tym mieszkaniem

Cytat:

Kurna, nie tylko Twoje, moje też w ogóle się nie zabiera no, ale prędzej czy później musi nauczyć sie siadać i wstawać, co nie? A raczkować w ogóle dzieci nie muszą
Nie wiem jak to dokładnie wygląda, ale czasem potrzebna jest rehabilitacja. Koleżanki córka w wieku półtora roku tylko siedziała. Dopiero po rehabilitacji zaczęła najpierw raczkować a potem chodzić, a zajęło to kolejne pół roku. Także jak są wątpliwości czasem lepiej się skonsultować - tak na wszelki wypadek.

Cytat:
Napisane przez 4n3t4 Pokaż wiadomość
Witam

Te bodziaki to fajowe na prawdę, nam także by się takie przydały Oczywiście także są wśród nas "fachowcy" co doradzają i mi na nerwach grają... Ostatnio ciotka do mojej małej: "o jaka szkoda, że nie masz bucików, bym ciebie poprowadzała..." A ja siedzę obok i myślałam, że się przesłyszałam... Więc jej mówię, że nie moja mała nie będzie prowadzana i koniec kropka. Denerwują mnie takie ingerencje, bo nie wie nawet na co stać moje dziecko (nie widzi za często), aż tu nagle wymyśla grrr....

A poza tym pcha się górna lewa dwójka (już widać białe) i przez to mamy marudzenie.

Mała kwęka... dobranoc
U mnie też ostatnio coś takiego się pojawia. Bawi się, ja na chwilę zniknę z jej pola widzenia, a ona z płaczem leci za mną i krzyczy mamamamama - ale nie wiem czy to świadome, czy tak jest jej po prostu najwygodniej mówić.
Sola1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-19, 11:06   #1701
villemi
Zadomowienie

Cytat:
Dziś kończymy 8 miesięcy

---------- Dopisano o 11:06 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ----------

Cytat:
oo tu mnie taka kaszka słabo działa .. tzn. działa tak samo jak cyc, czyli spanie od 19 do 22-23. Dziś to już w ogóle dała czadu bo budziła się jeszczo o 1, 4 i o 5,20 obudziła się ostatecznie.

Ja się boję jeszcze dawać małej kurczaka

u mnie tak babcia tzta robi. Każe mi dawać małej herbate, bułki jakieś dziwne, ciastka.. Jeszcze się kurde naje tych syfów przez całe życie, po co teraz już w nią ładować?
ja akurat mam swojskiego kurczaczka od cioci ze wsi, wiec zal nie dac
ze sklepu to już wole indyka kupic
Stary 2013-08-19, 11:22   #1702
goba
Zadomowienie

Cytat:
bedzie dobrze, przyzwyczaisz się
najwyżej popadniesz w alkoholizm

tez by mi sie przydało do fryzjera pójść ide dzis na miasto, może wstąpię do jakiegoś chociaż grzywkę podciąć, bo już mi świat zasłania...

-
alkoholizm mi nie grozi... niestety bardzo bolesnie odczuwam skutki picia na drugi dzien(zeby tylko na drugi..), dlatego zawsze zastanawiam sie kilka razy czy aby napewno warto danego dnia dużo pić
Cytat:
Napisane przez Ma_majka Pokaż wiadomość

noo podziwiam Cię, ja bym nie dała rady

toś mnie pocieszyła
Cytat:

---------- Dopisano o 11:06 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ----------

ja akurat mam swojskiego kurczaczka od cioci ze wsi, wiec zal nie dac
ze sklepu to już wole indyka kupic
czy tylko ja jestem taka wyrodna matka i daję obiadki ze słoika? Muszę w koncu kiedys się wziąc za to gotowanie...
goba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-19, 11:34   #1703
natallkaa
Wtajemniczenie

Cytat:

Cytat:
ech znam to.
Ja często tez słyszę niby w żarcie, że jestem niedobrą mamą bo poduszki dziecku nie daję...............

Cytat:
dzień dobry!!

---------- Dopisano o 09:40 ---------- Poprzedni post napisano o 09:37 ----------

---------- Dopisano o 09:42 ---------- Poprzedni post napisano o 09:40 ----------

i jeszcze ciągle go stawiala na nogi... bo przeciez ona go nauczy chodzic... wrrrrrrrrr......

oj tez bym się nawkurzała.
Ciekawe jak to będzie z teściową na codzień... też podziwiam i trzymam kciuki

Cytat:

Dziś kończymy 8 miesięcy

Cytat:
Chyba, że są jakieś sposoby wywoływania
Ktoś słyszał?
otóż są
wczoraj pisałam na forum, że zębów brak a dziś rano widzę taką rankę na dolnym dziąśle i jakby się coś przebijało tyle, że za bardzo ni chce mi pokazać co ta ma
natallkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-19, 11:51   #1704
dzika_kaka
Zakorzenienie

Cytat:
Dziś dzionek zaczęłyśmy o 5.20

mojej znajomej córka ząbkowała jak miała 11 mcy. 4 zęby naraz szły

Jade dziś na szoping się odstresować, bo mnie trafia już powoli.

My dzisiaj idziemy szukać pudeł/koszy na zabawki. A jak tatuś wróci z pracy to pojedzie z nami zakupić to, co wcześniej wybierzemy. Tatuś w charakterze sponsora i tragarza

Cytat:
My też tęsknimy a w szczególności ja pozbawiona wieści o moim zięciuniu
Zaglądaj chociaż na poranną kawkę

Cytat:
No ja nie wiem co z Ciebie za matka

Cytat:

i jeszcze ciągle go stawiala na nogi... bo przeciez ona go nauczy chodzic...wrrrrrrrrr ......
Ja nawet bym takiego scenariusza nie brała pod rozwagę

Aaaa wczoraj i u nas to było grane! Muszę tż powiedzieć, żeby jej zwrócił uwagę, bo ja nie chcę, jakoś tak nie umiem za bardzo, co innego mojej mamie ale moja mama jak wiadomo jest fajna

Cytat:
A może przechodzi lęk separacyjny?

Myślę, że to może być to, chociaż nie ma specjalnych dramatów jak mnie nie widzi... To chyba taki lęk separacyjny dotyczący cycka a nie mnie Póki co jej odpuszczę na jakiś czas i zaczniemy się starać o te nocki jak zacznie ładnie spać. I tak kupiłam sobie kolejne 2 staniki do karmienia, bo mi obecnie posiadane znowu podarła więc nie spieszę się jeszcze z odstawianiem A propos to czy Wasze dzieci też tak szarpią stanik jak jedzą czy tylko moja taka energiczna

Przy najbliższym szczepieniu (które miało być 19.07 ) zapytam mojej pani doktor co o jej nieruchliwości sądzi. Ale nie wydaje mi się, żeby to był powód do rehabilitacji. Ja myślę, że ona po prostu jest leniwa. Ogarnę jej jakoś na nowo matę, może jak będzie miała mniej zabawek na widoku to się zacznie ruszać I sprzedaję matę edukacyjną. W ogóle już z niej nie korzysta a zawala mi pół powierzchni tej maty piankowej...

Cytat:
Dziś kończymy 8 miesięcy

Cytat:

Kciuki za Tymusia!

A może dałoby się coś jeszcze odkręcić? Wiem, że ułożenie planu lekcji to masa roboty ale a nóż...?

Cytat:
czy tylko ja jestem taka wyrodna matka i daję obiadki ze słoika? Muszę w koncu kiedys się wziąc za to gotowanie...
Ja czasami daję jeszcze, bo miałam spore zapasy
Ale jutro idę po cielęcinkę na bazarek i robię te obiadki a la T'ai. Miałam zrobić w zeszłym tygodniu ale nie wyszło. Generalnie nie uważam, że słoiczki to zło, Ewa je chętnie. No ale skoro mam już pudełka i marchewkę z zagonu od teściowej no to grzech nie pogotować

Stary 2013-08-19, 12:36   #1705
villemi
Zadomowienie

Cytat:
alkoholizm mi nie grozi... niestety bardzo bolesnie odczuwam skutki picia na drugi dzien(zeby tylko na drugi..), dlatego zawsze zastanawiam sie kilka razy czy aby napewno warto danego dnia dużo pić

toś mnie pocieszyła

jak wrocilam do pracy, to moj tez glownie sloiczki wcina, dzis to wyjatek ze gotuje
Stary 2013-08-19, 12:37   #1706
kala__20
Wtajemniczenie

Cytat:

I jeszcze z rana się zdenerwowałam Dyrektorka wysłała mi na maila plan lekcji (znaczy tylko godziny, w których będę pracowała) i aż mi się odechciało wracać Tak beznadziejnego planu nie miałam odkąd tam pracuję :/ Ani razu nie idę na rano, żeby skończyć o jakiejś przyzwoitej porze, tylko tak środek dnia mam cały czas zawalony :/ W piątek kończę o 16.50 A na piątku mi najbardziej zależało, bo jako że Tymkiem będzie zajmować się moja mama, która się do nas przeprowadza 150 km, to chciała, żebyśmy na weekendy przyjeżdżali do niej do domu (piątek po południu- niedziela). A jak kończę tak późno, to ciężko będzie wyjeżdżać jeszcze w piątek. W sobotę rano jeśli już. A potem w niedzielę wracać :/ Ehhh beznadziejnie
moja kiedyś kaszlała jak nie wiem i katar miała i jak poszłyśmy do lekarza to powiedziała nam baba, żeby od razu nie przychodzić tylko tak 2-3 dni odczekać

no właśnie z wyjazdami do rodziców to najlepiej w piątek nam się jeździ. Nawet popołudniu jedziemy jak wcześniej sie nie da. Ale my mamy 30 km a nie 150 może uda się jakoś jeszcze dogadać?

Cytat:
Nie wiem jak to dokładnie wygląda, ale czasem potrzebna jest rehabilitacja. Koleżanki córka w wieku półtora roku tylko siedziała. Dopiero po rehabilitacji zaczęła najpierw raczkować a potem chodzić, a zajęło to kolejne pół roku. Także jak są wątpliwości czasem lepiej się skonsultować - tak na wszelki wypadek.
Właśnie się zastanawiałam czy u nas nie trzeba się skonsultować, ale z drugiej strony się obawiam, że nam dadzą skierowanie na jakąś rehabilitację ot tak, tylko dlatego, że przyszliśmy. Tzn. jeżeli by była konieczna to ok, ale "tak na wszelki wypadek" to po co? Może młoda usiądzie dopiero w 10 miesiącu np. Oczywiście przypadek Twojej koleżanki by mnie zaniepokoił. Ale rozmawiałam ze znajomym rehabilitantem i on mówił, że w tych czynnościach jest bardzo duża rozbieżność czasowa i lepiej się nie nakręcać. A właśnie niektóre dzieci w ogóle nie raczkują. Tylko się zastanawiam do kiedy czekać na jakieś postępy. Chociaż może prywatnie zawołam jakiegoś lekarza tak dla uspokojenia...

Cytat:
jeszcze ja jestem próbowałam gotować, ale młoda mi nie chciała jeść z początku, ani słoiczkowych ani moich, więc stwierdziłam, że szkoda mojej roboty i próbowałam podawać te słoiczkowe nadal. Teraz trochę jakby lepiej z tym jedzeniem. Zjada ok 1/3 lub 1/2 słoiczka takiego małego. Ale też mi się nie chce bawić w gotowanie takich ilości. A my z mężem raz obiady mamy, raz nie, poza tym nie jemy jakoś szczególnie zdrowo, więc większość naszych potraw odpada. Muszę znaleźć przepis a'la T'ai i może faktycznie coś sama zacząć
Cytat:
ech znam to.
Ja często tez słyszę niby w żarcie, że jestem niedobrą mamą bo poduszki dziecku nie daję...............
też nie daję

Cytat:
Myślę, że to może być to, chociaż nie ma specjalnych dramatów jak mnie nie widzi... To chyba taki lęk separacyjny dotyczący cycka a nie mnie Póki co jej odpuszczę na jakiś czas i zaczniemy się starać o te nocki jak zacznie ładnie spać. I tak kupiłam sobie kolejne 2 staniki do karmienia, bo mi obecnie posiadane znowu podarła więc nie spieszę się jeszcze z odstawianiem A propos to czy Wasze dzieci też tak szarpią stanik jak jedzą czy tylko moja taka energiczna

Przy najbliższym szczepieniu (które miało być 19.07 ) zapytam mojej pani doktor co o jej nieruchliwości sądzi. Ale nie wydaje mi się, żeby to był powód do rehabilitacji. Ja myślę, że ona po prostu jest leniwa.
moja stanik czasami, częściej jak je to mi obiema rękami cycucha dusi się śmiejemy, że dba o to żeby mama miała jędrne piersi a naprawdę to jej wtedy lepiej leci jak sobie podusi

Daj znać co Ci powie "doktórka". Bo jestem ciekawa. Moja chyba też leniwa
Stary 2013-08-19, 12:38   #1707
musso4
Zakorzenienie

komu smażoną cukinie na śniadanie?

weekend miałam zabiegany, w czwartek robiliśmy grilla urodzinowego, mojego i tża, nie było dużo gości, tylko teściowa i mój kuzyn, który przyjechał później, ale w czym rzecz teściowa i flaszka to dobre połączenie nawet wtedy fajna jest i mnie nie denerwuje
w piątek i sobotę pobiegałam po sklepach, miałam coś sobie kupić, bo dostałam od mamy i teściowej po 5 dych na urodziny i nic nie kupiłam, tzn. kupiłam, 2 siaty ciuchów dzieciom nie wiem w czym rzecz, chyba wszystko mam
Stary 2013-08-19, 12:45   #1708
villemi
Zadomowienie

moj Czarus to tez leniuch, jak sie go posadzi to siedzi, ale sam to nawet nie probuje usiasc
z siedzenia probuje sie ustawic do raczkowania, ale zaraz na brzuchu laduje, a chyba powienien z brzucha sie ustawiac

doprawilam te leczo bazylia i oregano, ciekawe czy smakowac bedzie, bo pierwszy raz zje obiadek z ziolami

chyba musze jakies nowe fotki wrzucic do albumu, bo dawno nie bylo
Stary 2013-08-19, 12:57   #1709
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
:
otóż są
wczoraj pisałam na forum, że zębów brak a dziś rano widzę taką rankę na dolnym dziąśle i jakby się coś przebijało tyle, że za bardzo ni chce mi pokazać co ta ma
To mówisz, że mojej wyjdą jutro rano? Pamiętaj, zaufałam Ci

Cytat:

Cytat:
Właśnie się zastanawiałam czy u nas nie trzeba się skonsultować, ale z drugiej strony się obawiam, że nam dadzą skierowanie na jakąś rehabilitację ot tak, tylko dlatego, że przyszliśmy. Tzn. jeżeli by była konieczna to ok, ale "tak na wszelki wypadek" to po co? Może młoda usiądzie dopiero w 10 miesiącu np. Oczywiście przypadek Twojej koleżanki by mnie zaniepokoił. Ale rozmawiałam ze znajomym rehabilitantem i on mówił, że w tych czynnościach jest bardzo duża rozbieżność czasowa i lepiej się nie nakręcać. A właśnie niektóre dzieci w ogóle nie raczkują. Tylko się zastanawiam do kiedy czekać na jakieś postępy. Chociaż może prywatnie zawołam jakiegoś lekarza tak dla uspokojenia...
Ja nie napisałam tego żeby nikogo straszyć. Większość dzieci sama siada, chodzi i nie potrzebuje rehabilitacji do rozwoju. Tak jak piszesz mogą być duże rozbieżności. Niestety nikt Ci nie odpowie na pytanie do kiedy czekać, bo to musi ktoś zobaczyć.

A tak btw nie ma czego się obawiać w tej rehabilitacji. Przecież ona tylko wspomaga rozwój. No chyba, że trzeba gdzieś jeździć z dzieckiem na drugi koniec miasta to może być męczące, ale tak? Poza tym dobry lekarz sam rozpozna czy konieczna jest czy nie.
Moja niby staje itp. Ale jakbym miała okazję i byłoby blisko to sama bym pochodziła z nią na jakieś ćwiczenia

Cytat:
komu smażoną cukinie na śniadanie?
Ktoś się chyba wyspał, że je śniadanie o wpół do pierwszej
Sola1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-19, 13:02   #1710
dzika_kaka
Zakorzenienie

Ewka śpi już prawie 2 h Czyli zaraz koniec tego dobrego...

Cytat:
Czary mary

Cytat:
w piątek i sobotę pobiegałam po sklepach, miałam coś sobie kupić, bo dostałam od mamy i teściowej po 5 dych na urodziny i nic nie kupiłam, tzn. kupiłam, 2 siaty ciuchów dzieciom nie wiem w czym rzecz, chyba wszystko mam
Boże to teraz już tak chyba będzie wyglądało zawsze

Cytat:
moj Czarus to tez leniuch, jak sie go posadzi to siedzi, ale sam to nawet nie probuje usiasc
z siedzenia probuje sie ustawic do raczkowania, ale zaraz na brzuchu laduje, a chyba powienien z brzucha sie ustawiac
Coś tam próbuje więc chyba nie jest źle

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości