Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2013-08-17, 09:27   #271
Ervisha
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 88 472
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz XIX

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ

Piêknie!Twoje wege jad³ospisy s± bardzo inspiruj±ce... Warzywne szaleñstwa, no i te orzeeechy! Intryguje mnie ta wariacja na temat fasolki szparagowej!

Dziêkujê Mi³o co¶ takiego us³yszeæ Co do fasolki to u¿y³am s³onego mas³a orzechowego i skomponowa³o siê na prawdê smacznie Je¶li jad³a¶ broku³a z mas³em orzechowym to i fasolka powinna Ci posmakowaæ

Ksi±¿ki potrzebuj± nowego domu

Ervisha jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-17, 12:07   #272
dafne95
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 35

Shariana tuñczyk w sosie w³asnym. obiad bez miêsa,bo dzisiaj u mnie kotlety mielone, a ja nie jadam,tz nie jadam miêsa czêsto,tylko jak musze i tylko kurczaka,musze czyli czuje ¿e moj organizm potrzebuje,za to jem ryby
i mam pytanie odno¶nie nutridrinków pomagaj± Ci? czyta³am kiedy¶ o nich,nawet wypi³am kilka,ale jako¶ sie nie przekona³am
dafne95 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-17, 15:37   #273
Poa alpina
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 290

Cytat:
Napisane przez pani uzytkownik Poka¿ wiadomo¶æ
Bardzo dziekuje za wskazówki

Owsiankê gotuje na wodzie - kiedy¶ zawsze gotowa³am na szklance mleka 2%, teraz zamieni³am po prostu mleko na rzecz twarogu (zostane przy tych 100g - lepiej sie czuje) - wiêcej bia³ka Czasami poza owsiank± dodaje tez ok 50g w ciagu dnia na jakie¶ kanapki/ do orzechów lub zjadam jogurt/kefir/ser zo³ty- dlatego mowilam o przesadzie
Dzieki za wskazówki dot kaszy- nigdy nie wiem ile zjesc, (mam troche zaburzony o¶rodek sytosci- po ED stad te moje wszytskie pytania ) Musze powoli przekonywac sie do mas³a i stopniowo zwiekszac kaloryczno¶c jad³ospisu.
Có¿ bêdê stara³a siê dbac o siebie, odzywiac i nie stresowaæ nadmiernie tym jedzeniem. Jeszcze raz dziêki!
Skoro Twoim priorytetem jest od¿ywienie organizmu, nie zamieniaj mleka na rzecz twarogu - gotuj owsiankê na mleku, a twaróg dodawaj i tak czy siak . Ja gotujê owsiankê na mleku i mimo to dodajê serek homogenizowany na wierzch - w³a¶nie po to, aby wzbogaciæ ¶niadanie w bia³ko. No i po prostu jest tak dla mnie smaczniej i tre¶ciwiej .

Naprawdê, nie martw siê, ¿e przesadzisz. Ja uwielbiam nabia³ i prócz mleka i serka homo do owsianki - do 2giego ¶niadanie i kolacji te¿ czêsto jem sery. No i czasem wpada te¿ jogurt b±d¼ kefir. Co innego, gdyby¶ jada³a pó³ kilo twarogu dziennie i zapija³a litrem ma¶lanki . Jedzenie w ci±gu dnia po trochê nabia³u ze zró¿nicowanych ¼róde³ nie jest przesad±. Jest zupe³nie normalne i na dodatek zdrowe - chyba, ¿e nabia³ by Ci nie s³u¿y³, ale z tego co wiem, to tak nie jest .

Pó³ woreczka kaszy/ry¿u to naprawdê zwyczajna, standardowa porcja - zak³adaj±c, ¿e do tego wpadnie jeszcze jakie¶ miêsko i sporo warzyw .

Poa alpina jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-17, 18:03   #274
SybilVane
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 86

Poa alpina, Limonka – dziêki, chocia¿ oczywi¶cie zmartwi³o mnie, ¿e jeszcze tyle roboty przede mn±, zw³aszcza, ¿e tak jak pisa³am nie mam raczej g³owy do gotowania i jedzenia + od zawsze by³am bardzo wybredna i wielu rzeczy nie lubiê (np. mas³a)

Dzisiaj:
I (8.00): owsianka (20g p³atków, 10g otrêbów, starte jab³ko, ³y¿ka mieszanki bakaliowej)
30min biegania (interwa³y, czyli w moim wykonaniu marszotrucht )
II (11.30): grahamka, pó³ z oscypkiem, pó³ z pomidorem, 2 ma³e marchewki
III (14.30): pancakes (jedno jajko i jedno bia³ko, 30g otrêbów) ze start± po³ow± jab³ka i nektarynk± – to jedyna potrawa z jajkiem, któr± umiem zrobiæ

IV (19.00): kroma chleba ciemnego z pomidorem, kromka chleba ciemnego z rzodkiewk±, ogórek, 3 rzodkiewki

Brak podwieczorku, bo by³am z ch³opakiem w kawiarni a przy nim wstydzê siê je¶æ (wiem, ¿e to bardzo dziecinne…)
Co do wagi to jest tak, ¿e ja siê czujê ze sob± dobrze, ale np. moja siostra czêsto mi dokucza, ¿e jestem za chuda i mówi, ¿e ¿eby siê podobaæ facetom i nie musieæ kupowaæ ubrañ na dzia³ach dzieciêcych powinnam co najmniej z 5 kilo przytyæ…
SybilVane jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-17, 18:08   #275
pani uzytkownik
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 27

Cytat:
Skoro Twoim priorytetem jest od¿ywienie organizmu, nie zamieniaj mleka na rzecz twarogu - gotuj owsiankê na mleku, a twaróg dodawaj i tak czy siak . Ja gotujê owsiankê na mleku i mimo to dodajê serek homogenizowany na wierzch - w³a¶nie po to, aby wzbogaciæ ¶niadanie w bia³ko. No i po prostu jest tak dla mnie smaczniej i tre¶ciwiej .

Naprawdê, nie martw siê, ¿e przesadzisz. Ja uwielbiam nabia³ i prócz mleka i serka homo do owsianki - do 2giego ¶niadanie i kolacji te¿ czêsto jem sery. No i czasem wpada te¿ jogurt b±d¼ kefir. Co innego, gdyby¶ jada³a pó³ kilo twarogu dziennie i zapija³a litrem ma¶lanki . Jedzenie w ci±gu dnia po trochê nabia³u ze zró¿nicowanych ¼róde³ nie jest przesad±. Jest zupe³nie normalne i na dodatek zdrowe - chyba, ¿e nabia³ by Ci nie s³u¿y³, ale z tego co wiem, to tak nie jest .

Pó³ woreczka kaszy/ry¿u to naprawdê zwyczajna, standardowa porcja - zak³adaj±c, ¿e do tego wpadnie jeszcze jakie¶ miêsko i sporo warzyw .
Bardzo Ci dziekuje za wskazówki
pani uzytkownik jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-17, 18:27   #276
dafne95
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 35

dzisiejsze,ulepszone

P

¦niadanie:6 ³y¿ek kaszy kuskus b³yskawicznej,zalanej 180 g jogurtu naturalnego,gar¶æ borówek amerykañskich, wkruszone 2 ciastka owsiane
Caffe Latte z malinami

2 ¦niadanie: dro¿d¿ówka z serem i rodzynkami,herbata

Obiad: 7pierogów wieko¶ci pó³ d³oni,ze szpinakiem i fet± polane sosem jogurtowym

Podwieczorek:koktajl (szklanka kefiru,miseczka truskawek,2 ³y¿eczki miodu lipowego,) gar¶æ mieszanki studenckiej, ciastko owsiane

KOlacja (bêdzie) 3 Kromki chleba z margaryn± 1 z serem bia³ym,szczypiorkiem,2 ser zó³ty pomidor,3 z nutell±

PO kolacji do filmu nachosy serowe z dipem(domowym)

Ocenicie????
dafne95 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-17, 19:16   #277
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dafne95 Poka¿ wiadomo¶æ
dzisiejsze,ulepszone

P

¦niadanie:6 ³y¿ek kaszy kuskus b³yskawicznej,zalanej 180 g jogurtu naturalnego,gar¶æ borówek amerykañskich, wkruszone 2 ciastka owsiane
Caffe Latte z malinami

2 ¦niadanie: dro¿d¿ówka z serem i rodzynkami,herbata sama dro¿d¿ówka to trochê za ma³o, tym bardziej ze dro¿d¿ówki ze sklepu s± ma³e. Dorzuci³abym tutaj jeszcze banana

Obiad: 7pierogów wieko¶ci pó³ d³oni,ze szpinakiem i fet± polane sosem jogurtowym

Podwieczorek:koktajl (szklanka kefiru,miseczka truskawek,2 ³y¿eczki miodu lipowego,) gar¶æ mieszanki studenckiej, ciastko owsiane

KOlacja (bêdzie) 3 Kromki chleba z margaryn± 1 z serem bia³ym,szczypiorkiem,2 ser zó³ty pomidor (dodaj wêdline),3 z nutell±

PO kolacji do filmu nachosy serowe z dipem(domowym)

Ocenicie????
Widze postêpy... Fajnie, ¿e do posi³ków dorzucasz orzechy to nie tylko zdrowe ale i smaczne

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2013-08-17, 21:11   #278
Shariana
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 580

Moje P. Dzisiaj ju¿ chyba rasowe.

¦niadanie
* kromka chleba z ziarnami dyni + twaróg czekoladowy
* owsianka jab³kowa Activia + ³y¿eczka otrêbów z ¿urawin± + trochê malin + 2 ³y¿ki miodu + kilka migda³ów
* nutridrink o smaku tropikalnym
II ¶niadanie
* parówka Berlinka obtoczona serem, z dodatkiem jakiego¶ sosu na bazie majonezu
* kromka chleba z ziarnami dyni + serek Turek Light z rzodkiewk±
* Inka na wodzie z odrobin± miodu
Obiad
* 1 kotlet a'la mielony z miêsa indyka z warzywami, sma¿ony na t³uszczu (niewielka ilo¶æ: ponoæ by³y suche...)
* 3 ma³e ziemniaczki gotowane z koperkiem
* trochê sa³atki (rzodkiewka + pomidory + sa³ata + kie³ki + pestki dyni + jaka¶ oliwa)
* sok ¶liwkowy 250 ml
Podwieczorek
* deserek (ok. 200 g Danio waniliowego [nieca³e du¿e opakowanie] + sporo malin + 2 raffaello + trochê wiórek kokosowych + gar¶æ migda³ów)
Kolacja
* 2x kromka chleba z ziarnami dyni + pasta z suszonych pomidorów + plaster szynki wieprzowej
* miseczka sa³atki (ta sama, co na obiad)
* nutridrink malinowy
Shariana jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-17, 21:12   #279
paula684
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 137

Hej dziewczyny wychodze z ed, niestety. Jeszcze niedawno temu moj jadlospis byl "niebrzydki" ale niestety mialam nawrot chorobska. Ale mam nadzieje ze teraz do konca uda mi sie z tego wyjsc! Takze byla bym wdzieczna jak by ktos ocenil moj jadlospis i podpowiedzial co robie zle i jak to zmienic
A wiec tak:
¦. Grahamka z mas³em: pol z plastrem sera zoltego 'salami' i ogorkiem, pol z camembertem i pomidorem.
2¶. Drozdzowka z budyniem, cappucino
O. Talerz zupy gulaszowej
P. Paczka 50g herbatnikow, deser z korona czekoladowy, jablko
K. Grahamka z maslem i szynka drobiowa, pomidor i 2 ogorki kiszone
paula684 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-17, 23:14   #280
_uzytkowniczka
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 2

Cytat:
Ja gotujê owsiankê na mleku i mimo to dodajê serek homogenizowany na wierzch - w³a¶nie po to, aby wzbogaciæ ¶niadanie w bia³ko. No i po prostu jest tak dla mnie smaczniej i tre¶ciwiej .
Jaki serek homo uzywasz?
_uzytkowniczka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-18, 08:06   #281
SybilVane
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 86

Cytat:
Napisane przez SybilVane Poka¿ wiadomo¶æ
Poa alpina, Limonka – dziêki, chocia¿ oczywi¶cie zmartwi³o mnie, ¿e jeszcze tyle roboty przede mn±, zw³aszcza, ¿e tak jak pisa³am nie mam raczej g³owy do gotowania i jedzenia + od zawsze by³am bardzo wybredna i wielu rzeczy nie lubiê (np. mas³a)

Dzisiaj:
I (8.00): owsianka (20g p³atków, 10g otrêbów, starte jab³ko, ³y¿ka mieszanki bakaliowej)
III (14.30): pancakes (jedno jajko i jedno bia³ko, 30g otrêbów) ze start± po³ow± jab³ka i nektarynk± – to jedyna potrawa z jajkiem, któr± umiem zrobiæ

IV (19.00): kroma chleba ciemnego z pomidorem, kromka chleba ciemnego z rzodkiewk±, ogórek, 3 rzodkiewki

Brak podwieczorku, bo by³am z ch³opakiem w kawiarni a przy nim wstydzê siê je¶æ (wiem, ¿e to bardzo dziecinne…)
Co do wagi to jest tak, ¿e ja siê czujê ze sob± dobrze, ale np. moja siostra czêsto mi dokucza, ¿e jestem za chuda i mówi, ¿e ¿eby siê podobaæ facetom i nie musieæ kupowaæ ubrañ na dzia³ach dzieciêcych powinnam co najmniej z 5 kilo przytyæ…
SybilVane jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2013-08-18, 10:23   #282
paula684
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dafne95 Poka¿ wiadomo¶æ
dzisiejsze,ulepszone

P

Caffe Latte z malinami hmm.. ok

2 ¦niadanie: dro¿d¿ówka z serem i rodzynkami,herbata tutaj dorzuci³a bym jaki¶ jogurcik/kakao

Obiad: 7pierogów wieko¶ci pó³ d³oni,ze szpinakiem i fet± polane sosem jogurtowym no... ok

Podwieczorek:koktajl (szklanka kefiru,miseczka truskawek,2 ³y¿eczki miodu lipowego,) gar¶æ mieszanki studenckiej, ciastko owsiane moim zdaniem tutaj ma³o konkretnie, ale ok

KOlacja (bêdzie) 3 Kromki chleba z margaryn± 1 z serem bia³ym,szczypiorkiem,2 ser zó³ty pomidor,3 z nutell± super!

PO kolacji do filmu nachosy serowe z dipem(domowym) mniami

Ocenicie????
Ogólnie jest ok , szczególnie je¶li na tym tyjesz Chocia¿ brakuje mi tu jakiego¶ miêska na obiad b±d¼ do kanapek na kolacjê.
Stary 2013-08-18, 10:44   #283
anne06
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 46

Cytat:
(...)

Hej ! Gdyby do obiadu rzeczywi¶cie wpad³ kurczak, a do II posi³ku warzywa - by³oby naprawdê super! Bardzo mi siê podoba! Smaczny i warto¶ciowy jad³ospis. Du¿o chcesz schudn±æ? Jak jad³a¶ wcze¶niej? Æwiczysz? Powodzenia!

(...)
Cze¶æ. Chcê schudn±æ ok 7kg. Teraz mam 63 z hakiem, przy 163cm wzrostu. Wcze¶niej mam wra¿enie, ¿e ilo¶ciowo jad³am o wiele mniej i do tego nierówno, na ¶niadanie i w pracy byle co, a na obiad napycha³am siê, kolacji zazwyczaj nie by³o, albo takie ¶mieciowe przek±ski do filmu. Poza tym z czasem zaczê³am przy robieniu obiadu szykowaæ dwie równe porcje dla siebie i T¯. Efekty ³atwo przewidzieæ. Od tygodnia wziê³am siê ostro za dietê i wspomagam siê jad³ospisami znalezionymi na necie, pierwsze co zauwa¿y³am, nie wiem czy to kwestia diety, wyczy¶ci³a mi siê cera i lepiej siê czujê. Tylko w porównaniu z tym co jad³am wcze¶niej nie wiem czy to nie jest za du¿o, bo ci±gle czujê siê najedzona do oporu, wcze¶niej tak du¿ych porcji na ka¿dy posi³ek nie jad³am, no ale waga minimalnie ale spada i nie jestem opuchniêta. Co do æwiczeñ dzi¶ bêdzie rower, a od tego tygodnia, jak ju¿ da³am radê z diet± mam plan godzinê dziennie po¶wiêcaæ na jaki¶ konkretny ruch, bo pracê mam siedz±c±. Ciekawa jestem po jakim czasie zejdê poni¿ej 60kg, Od 3 lat nie mia³am tak niskiej wagi.
Dzi¶ jad³am i mam w planie:
I. 2 kromki chleba ¿ytniego pe³noziarnistego na zakwasie, ok 60g. posmarowane ³y¿k± oliwy z oliwek z natk± pietruszki i wyci¶niêtym czosnkiem, wêdzony ³oso¶ brzuszki ok. 100g, kawa
II. ma³y jogurt naturalny z bananem, orzechami w³oskimi, ³y¿k± otrêbów pszennych
III. pier¶ z kurczaka z pieczarkami duszonymi (ok. 200g)z cebul± i czosnkiem, do tego pó³ torebki ry¿u br±zowego lub kaszy gryczanej
IV. twaro¿ek z paru ³y¿ek jogurtu naturalnego i bia³ego sera, porcja ok 100g, z pomidorem, ogórkiem i kromk± chleba ¿ytniego ok 30g. Nie wiem czy ser jest chudy czy t³usty, raczej t³usty, ale nie przywi±zujê w tym wypadku do tego wagi, bo jest to ser robiony w domu, wiêc bez ¿adnej chemii, naturalny.
Do picia woda, herbata zielona, szklanka pokrzywy.
anne06 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-18, 17:18   #284
dezett
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 405

Cze¶æ. Do³±czam do w±tku, ze swoim jad³ospisem, U. pod powrót @. Proszê o ocenê

6.30 Sn. owsianka z 4 ³y¿ek p³atków górskich, otr±b, gar¶ci orzechów w³oskich
na szklance mleka 2% z plastrem twarogu Pi±tnica 0%.
æwiczenia
11. II Sn. 2 kromki razowca na zakwasie z 2 plastrami twarogu Pi±tnica 0%,
avokado pokrojonego w plastry (po³owka po³owki avokado ), z ogórkiem i sa³at±.
14.30 Obiad. Spory kawa³ek dorsza pieczonego, po³owa woreczka ryzu brazowego,
kapusta kiszona m³oda z oliw±.
17.Podwieczorek. Nektarynka
20.30 Kolacja. Grahamka z wêdlin± z kurczaka, pomidorem i rukol±.

Edytowane przez dezett
Czas edycji: 2013-08-18 o 20:14
dezett jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-18, 18:46   #285
Ervisha
Zakorzenienie

U

I owsianka z serkiem wiejskim, malinami, orzechami brazylijskimi i nerkowca

II 3 zrolowane tosty francuskie z domowego wieloziarnistego chleba z czekolad± i sosem wi¶niowym

III Tortilla espanola z kukurydza, pieczarkami, papryk± i mozzarell±

IV sa³atka owocowa (jab³ko, maliny, brzoskwinia, ma³y jogurt naturalny, migda³y)

V Potrawka ry¿owa z soczewic± (30g soczewicy, 20g ry¿u br±zowego, marchewka, seler, pietruszka, koncentrat pomidorowy i przyprawy)

Stary 2013-08-18, 19:38   #286
niezamienna_juz_na_nic
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 319

Letnie U:

I: trzy kromki chlebka jaglanego w³asnego wypieku z past± cebulow± i ogórkiem ma³osolnym;
II: kromka razowca z mas³em orzechowym, kilka moreli;
III: zupa-krem z cukinii zabielana ¶mietan±; na drugie kilka ³y¿ek kaszy jaglanej podsma¿onej na oliwie z pomidorami, szpinakiem, mozarell±, ¶wie¿ym oregano i pestkami dyni;
IV: kawa z mlekiem, kilka brzoskwiñ, kilka czekoladek z bombonierki
V: zielone smoothie ze szpinaku i jab³ka z ³y¿k± siemienia lnianego, pos³odzone daktylem.
Stary 2013-08-18, 19:40   #287
paula684
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Poka¿ wiadomo¶æ
U

II 3 zrolowane tosty francuskie z domowego wieloziarnistego chleba z czekolad± i sosem wi¶niowym

IV sa³atka owocowa (jab³ko, maliny, brzoskwinia, ma³y jogurt naturalny, migda³y)

V Potrawka ry¿owa z soczewic± (30g soczewicy, 20g ry¿u br±zowego, marchewka, seler, pietruszka, koncentrat pomidorowy i przyprawy)
Jeej, wszystko jest mniaaaaami Super! Jeste¶ wege, tak?

A to moje (mam nadziejê ¿e lepsze) P z pro¶b± o krytykê i uwagi

¦. Grahamka (100g) z mas³em: pó³ z serem ¿ó³tym, szynk± i keczupem, pó³ z camembertem i pomidorem
II¦. 2 kromki chleba razowego z mas³em i d¿emem truskawkowym, jab³ko
O. Woreczek kaszy jêczmiennej, gulasz wo³owy z pieczarkami i papryk±, grzybki marynowane
P. Dro¿d¿ówka z makiem (110g), jogurt pitny (500ml) - owoce le¶ne
K. Bu³ka z ziarnami (100g) z mas³em: pó³ z szynk± i ogórkiem, pó³ z serkiem topionym zio³owym i szczypiorkiem, kubek kakao na mleku 3,2%
A teraz konsumujê chipsy Laysy fromage (125g) na które mia³am ochotê przez d³u¿szy czas
Stary 2013-08-18, 20:13   #288
olalipiec
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 40

Cytat:
Napisane przez dezett Poka¿ wiadomo¶æ
Cze¶æ. Do³±czam do w±tku, ze swoim jad³ospisem, U. pod powrót @. Proszê o ocenê

6.30 Sn. owsianka z 4 ³y¿ek p³atków górskich, otr±b, gar¶ci orzechów w³oskich
na szklance mleka 2% z plastrem twarogu Pi±tnica 0%.
æwiczenia
11. II Sn. 2 kromki razowca na zakwasie z 2 plastrami twarogu Pi±tnica 0%,
avokado pokrojonego w plastry (po³owka po³owki avokado ), z ogórkiem i sa³at±.
14.30 Obiad. Spory kawa³ek dorsza pieczonego, po³owa woreczka ryzu brazowego,
kapusta kiszona m³oda z oliw±.
17.Podwieczorek. Nektarynka
20.30 Kolacja. Grahamka z wêdlin± z kurczaka, pomidorem i rukol±.
radzi³abym zamieniæ 0% na twaróg pó³t³usty, kanapki z mas³em (nie wiem czy by³y posmarowane), do podwieczorku doda³abym jaki¶ malutki jogurt, ale nie jest to konieczne
olalipiec jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-18, 21:04   #289
dezett
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez olalipiec Poka¿ wiadomo¶æ
radzi³abym zamieniæ 0% na twaróg pó³t³usty, kanapki z mas³em (nie wiem czy by³y posmarowane), do podwieczorku doda³abym jaki¶ malutki jogurt, ale nie jest to konieczne
myslalam, ze moge uzywac sera chudego jesli w danym posilku mam np tluszcz z orzechów / awokado i np. wlasnie oliwa lub awokado zastêpowac mas³o. ?

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2013-08-19, 07:40   #290
hanna_banana
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 15

Cytat:
Napisane przez dezett Poka¿ wiadomo¶æ
myslalam, ze moge uzywac sera chudego jesli w danym posilku mam np tluszcz z orzechów / awokado i np. wlasnie oliwa lub awokado zastêpowac mas³o. ?
ale co stoi na przeszkodzie ¿eby u¿ywaæ i tego, i tego? twaróg odt³uszczony jest pozbawiony warto¶ci od¿ywczych, lepiej u¿ywaæ pó³t³ustego lub t³ustego. z mojego do¶wiadczenia mas³o baardzo pomaga w odzyskaniu @, dlatego go sobie nie ¿a³uj
hanna_banana jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-19, 09:00   #291
dezett
Zadomowienie

Odp: Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz XIX

Cytat:
Napisane przez hanna_banana Poka¿ wiadomo¶æ
ale co stoi na przeszkodzie ¿eby u¿ywaæ i tego, i tego? twaróg odt³uszczony jest pozbawiony warto¶ci od¿ywczych, lepiej u¿ywaæ pó³t³ustego lub t³ustego. z mojego do¶wiadczenia mas³o baardzo pomaga w odzyskaniu @, dlatego go sobie nie ¿a³uj
Masz racje, a jakie maslo wybrac? Oczywiscie to tzw prawdziwe, ale wlasnie jakie, extra 82%, oselkowe? Tez staralas sie odzyskac @ dieta?

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
poza schemat.
Stary 2013-08-19, 09:30   #292
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula684 Poka¿ wiadomo¶æ

¦. Grahamka (100g) z mas³em: pó³ z serem ¿ó³tym, szynk± i keczupem, pó³ z camembertem i pomidorem
O. Woreczek kaszy jêczmiennej, gulasz wo³owy z pieczarkami i papryk±, grzybki marynowane
K. Bu³ka z ziarnami (100g) z mas³em: pó³ z szynk± i ogórkiem, pó³ z serkiem topionym zio³owym i szczypiorkiem, kubek kakao na mleku 3,2%
A teraz konsumujê chipsy Laysy fromage (125g) na które mia³am ochotê przez d³u¿szy czas
Dok³adnie laktoowo : Dziêkujê za zerkniêcie

Stary 2013-08-19, 10:03   #293
dezett
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Poka¿ wiadomo¶æ
U

B fajnie jak zawsze

---------- Dopisano o 11:01 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ----------

Cytat:
Napisane przez paula684 Poka¿ wiadomo¶æ

Swietne P! Dolozylabym troche swiezych warzyw i ztodla nnkt tylko, ale ogólnie zazdroszczê tego luzu w jedzeniu

---------- Dopisano o 11:03 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ----------

Cytat:
Napisane przez niezamienna_juz_na_nic Poka¿ wiadomo¶æ
Letnie U:

I: trzy kromki chlebka jaglanego w³asnego wypieku z past± cebulow± i ogórkiem ma³osolnym;
II: kromka razowca z mas³em orzechowym, kilka moreli;
III: zupa-krem z cukinii zabielana ¶mietan±; na drugie kilka ³y¿ek kaszy jaglanej podsma¿onej na oliwie z pomidorami, szpinakiem, mozarell±, ¶wie¿ym oregano i pestkami dyni;
IV: kawa z mlekiem, kilka brzoskwiñ, kilka czekoladek z bombonierki
V: zielone smoothie ze szpinaku i jab³ka z ³y¿k± siemienia lnianego, pos³odzone daktylem.
Smacznie bardzo! Tylko kolacja wydaje mi sie jakas mala

poza schemat.
Stary 2013-08-19, 11:13   #294
Poa alpina
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 290

Cytat:
Napisane przez SybilVane Poka¿ wiadomo¶æ

Dzisiaj:

G³owy do gotowania mieæ nie musisz, a nawyki ¿ywieniowe po prostu trzeba sobie wyrobiæ . Fakt, to wymaga czasu i wysi³ku - ale warto!

Ja te¿ czu³am siê ze sob± dobrze nawet, gdy by³am na granicy niedowagi. Widzia³am siê w lustrze i podoba³am siê sobie, ale co z tego, kiedy mimo wszystko psychika le¿a³a i kwicza³a. Ortoreksja, brak cykli, zero libido. Oj nie nie nie, nie warto tak ¿yæ. Zreszt±, ca³e moje otoczenie bez przerwy zwraca³o uwagê na to, ¿e za chudo wygl±dam... Oni nie wal± ¶ciemy, naprawdê. Skoro takie uwagi powtarzaj± siê czêsto wobec Ciebie - co¶ musi w tym byæ.

A Twój jad³ospis niestety znów mi siê nie podoba. Znów ja³owo. Zbyt ma³o bia³ka i t³uszczy. Dlaczego wyrzucasz ¿ó³tka z jajek? ¯e jedyna potrawa z jajek? A jajecznica? Jajko sadzone? Zwyk³e jaja na miêkko lub na twardo? Nie wykrêcaj siê... A jajo to skarbnica sk³adników od¿ywczych. I co masz na celu jedz±c kanapki z samymi warzywami?

Powtórzê siê: nie masz problemu z bogactwem z³o¿onych wêglowodanów, warzyw i owoców w diecie. Z tym jest ok. Ale MUSISZ pamiêtaæ o bia³ku i t³uszczach. Bez tego nie ujedziesz.

A przed swoim facetem nie powinna¶ siê niczego wstydziæ, a tym bardziej jedzenia...

Cytat:
Napisane przez pani uzytkownik Poka¿ wiadomo¶æ
Bardzo Ci dziekuje za wskazówki
Proszê

Cytat:
Napisane przez anne06 Poka¿ wiadomo¶æ
Cze¶æ. Chcê schudn±æ ok 7kg. Teraz mam 63 z hakiem, przy 163cm wzrostu. Wcze¶niej mam wra¿enie, ¿e ilo¶ciowo jad³am o wiele mniej i do tego nierówno, na ¶niadanie i w pracy byle co, a na obiad napycha³am siê, kolacji zazwyczaj nie by³o, albo takie ¶mieciowe przek±ski do filmu. Poza tym z czasem zaczê³am przy robieniu obiadu szykowaæ dwie równe porcje dla siebie i T¯. Efekty ³atwo przewidzieæ. Od tygodnia wziê³am siê ostro za dietê i wspomagam siê jad³ospisami znalezionymi na necie, pierwsze co zauwa¿y³am, nie wiem czy to kwestia diety, wyczy¶ci³a mi siê cera i lepiej siê czujê. Tylko w porównaniu z tym co jad³am wcze¶niej nie wiem czy to nie jest za du¿o, bo ci±gle czujê siê najedzona do oporu, wcze¶niej tak du¿ych porcji na ka¿dy posi³ek nie jad³am, no ale waga minimalnie ale spada i nie jestem opuchniêta. Co do æwiczeñ dzi¶ bêdzie rower, a od tego tygodnia, jak ju¿ da³am radê z diet± mam plan godzinê dziennie po¶wiêcaæ na jaki¶ konkretny ruch, bo pracê mam siedz±c±. Ciekawa jestem po jakim czasie zejdê poni¿ej 60kg, Od 3 lat nie mia³am tak niskiej wagi.
Dzi¶ jad³am i mam w planie:
I. 2 kromki chleba ¿ytniego pe³noziarnistego na zakwasie, ok 60g. posmarowane ³y¿k± oliwy z oliwek z natk± pietruszki i wyci¶niêtym czosnkiem, wêdzony ³oso¶ brzuszki ok. 100g, kawa
II. ma³y jogurt naturalny z bananem, orzechami w³oskimi, ³y¿k± otrêbów pszennych
III. pier¶ z kurczaka z pieczarkami duszonymi (ok. 200g)z cebul± i czosnkiem, do tego pó³ torebki ry¿u br±zowego lub kaszy gryczanej
IV. twaro¿ek z paru ³y¿ek jogurtu naturalnego i bia³ego sera, porcja ok 100g, z pomidorem, ogórkiem i kromk± chleba ¿ytniego ok 30g. Nie wiem czy ser jest chudy czy t³usty, raczej t³usty, ale nie przywi±zujê w tym wypadku do tego wagi, bo jest to ser robiony w domu, wiêc bez ¿adnej chemii, naturalny.
Do picia woda, herbata zielona, szklanka pokrzywy.
Prawda jest taka, ¿e ma³o przetworzonego i bogatego w b³onnik jedzenia jeste¶my w stanie zje¶æ wiêcej nie tyj±c, ale porz±dnie najadaj±c siê i przy tym od¿ywiaj±c swój organizm. Dlatego nie szczêd¼ sobie sytych porcji, je¶li wybierasz naprawdê zdrowe jedzenie.

A co do ruchu, to nawet te pó³ godzinki dziennie przynosi efekty .

Menu ca³kiem ³adne! Do obiadu da³abym jeszcze dodatkowo porcjê warzyw.

Poa alpina jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-19, 11:51   #295
Psotka87
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 325

Moje R z dzi¶:

1. owsianka (p³atki owsiane i p³atki jêczmienne) na budyniu czekoladowym z bananem
2. wie¶niak ze szczypiorkiem (trochê mi dziecko podjad³o :P), ki¶æ winogron, dwie ¶liwki
3. dwie kanapki z chleba ¿ytniego z awokado i wêdzonym filetem z kurczaka, pó³ ogórka, pó³ papryki
Bêdzie jeszcze:
kawa bez mleka, bez cukru
4. ry¿ z olejem lnianym, pier¶ kurczaka w sezamie, fasolka szparagowa (pewnie siê z³amiê i zrobiê z bu³k± tart± :P)
5. pó³ kostki twaro¿ku z jogurtem naturalnym, cynamonem i orzechami w³oskimi

I bêdzie bieganie jeszcze (40 minut).

Zrobione: 30d Shred, Ripped in 30, 6w6p, Insanity!, Killer Abs
Psotka87 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-19, 14:21   #296
xzora
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 7 557

Cytat:
Napisane przez Psotka87 Poka¿ wiadomo¶æ
Moje R z dzi¶:

1. owsianka (p³atki owsiane i p³atki jêczmienne) na budyniu czekoladowym z bananem brak ¼ród³a bia³ka
2. wie¶niak ze szczypiorkiem (trochê mi dziecko podjad³o :P), ki¶æ winogron, dwie ¶liwki brak t³uszczu
3. dwie kanapki z chleba ¿ytniego z awokado i wêdzonym filetem z kurczaka, pó³ ogórka, pó³ papryki ok
Bêdzie jeszcze:
kawa bez mleka, bez cukru
4. ry¿ z olejem lnianym, pier¶ kurczaka w sezamie, fasolka szparagowa (pewnie siê z³amiê i zrobiê z bu³k± tart± :P) ok
5. pó³ kostki twaro¿ku z jogurtem naturalnym, cynamonem i orzechami w³oskimi

I bêdzie bieganie jeszcze (40 minut).
budyñ czekoladowy i winogrona to nie najlepsze produkty na redukcjê. Do tego sporo nabia³u - budyñ na mleku, serek wiejski, a na koniec jeszcze twaróg. Zamiast tego wprowadzi³abym jajka i ryby. Np. na ¶niadanie placek owsiany (p³atki owsiane, jajka i na patelniê) .
xzora jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-19, 14:47   #297
dezett
Zadomowienie

Cytat:
G³owy do gotowania mieæ nie musisz, a nawyki ¿ywieniowe po prostu trzeba sobie wyrobiæ . Fakt, to wymaga czasu i wysi³ku - ale warto!

Ja te¿ czu³am siê ze sob± dobrze nawet, gdy by³am na granicy niedowagi. Widzia³am siê w lustrze i podoba³am siê sobie, ale co z tego, kiedy mimo wszystko psychika le¿a³a i kwicza³a. Ortoreksja, brak cykli, zero libido. Oj nie nie nie, nie warto tak ¿yæ. Zreszt±, ca³e moje otoczenie bez przerwy zwraca³o uwagê na to, ¿e za chudo wygl±dam... Oni nie wal± ¶ciemy, naprawdê. Skoro takie uwagi powtarzaj± siê czêsto wobec Ciebie - co¶ musi w tym byæ.

A Twój jad³ospis niestety znów mi siê nie podoba. Znów ja³owo. Zbyt ma³o bia³ka i t³uszczy. Dlaczego wyrzucasz ¿ó³tka z jajek? ¯e jedyna potrawa z jajek? A jajecznica? Jajko sadzone? Zwyk³e jaja na miêkko lub na twardo? Nie wykrêcaj siê... A jajo to skarbnica sk³adników od¿ywczych. I co masz na celu jedz±c kanapki z samymi warzywami?

Powtórzê siê: nie masz problemu z bogactwem z³o¿onych wêglowodanów, warzyw i owoców w diecie. Z tym jest ok. Ale MUSISZ pamiêtaæ o bia³ku i t³uszczach. Bez tego nie ujedziesz.

A przed swoim facetem nie powinna¶ siê niczego wstydziæ, a tym bardziej jedzenia...

Prawda jest taka, ¿e ma³o przetworzonego i bogatego w b³onnik jedzenia jeste¶my w stanie zje¶æ wiêcej nie tyj±c, ale porz±dnie najadaj±c siê i przy tym od¿ywiaj±c swój organizm. Dlatego nie szczêd¼ sobie sytych porcji, je¶li wybierasz naprawdê zdrowe jedzenie.

A co do ruchu, to nawet te pó³ godzinki dziennie przynosi efekty .
Oklaski za ten post! Bardzo bardzo duzo mi u¶wiadomi³

Czy mozna go gdzie¶ "powiesiæ"?
Mysle, ze warto

poza schemat.

Edytowane przez dezett
Czas edycji: 2013-08-19 o 14:51
Stary 2013-08-19, 15:42   #298
Psotka87
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 325

Cytat:
Napisane przez xzora Poka¿ wiadomo¶æ
budyñ czekoladowy i winogrona to nie najlepsze produkty na redukcjê. Do tego sporo nabia³u - budyñ na mleku, serek wiejski, a na koniec jeszcze twaróg. Zamiast tego wprowadzi³abym jajka i ryby. Np. na ¶niadanie placek owsiany (p³atki owsiane, jajka i na patelniê) .
Dziêki akurat taki dzieñ wyszed³ z tym nabia³em, na jutro mam zaplanowane w³a¶nie jajka i resztê kurczaka z dzisiejszego obiadu na II i III ¶niadanie Posi³ek nr 2 zjedzony w piaskownicy, dlatego taki s³aby :P placka owsianego jeszcze nigdy nie robi³am, ale na pewno spróbujê.

Zrobione: 30d Shred, Ripped in 30, 6w6p, Insanity!, Killer Abs
Psotka87 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-19, 16:47   #299
Limonka1987
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 7 660

Cytat:
Napisane przez dance makabre Poka¿ wiadomo¶æ
Bardzo fajne Utrzymanie- zdrowo, po¿ywnie i bez spin, widaæ, ¿e jesz na co masz ochotê i nie planujesz do przodu, a to siê ceni
Dziêki.
Kotlety broku³owe jad³am w knajpie wegetariañskiej, dlatego niestety nie jestem w stanie podaæ Ci przepisu. W necie mo¿na ich znale¼æ sporo, sama bêdê musia³a spróbowaæ je kiedy¶ zrobiæ.
Natomiast próby odtworzenia ich sosu rozmarynowego podjê³am, na razie bezskutecznie. Jest ob³êdny. Na razie zrobi³am dwa z przepisów znalezionych na blogach, ale ¿aden nie móg³ siê równaæ z tamtym

Moje U wczorajsze

¦niadanie:
owsianka z bananem, winogronami, po³ówk± brzoskwini i serkiem wiejskim; kawa z mlekiem
II ¶niadanie: 2 kromki razowca z jajkiem na twardo, pomidorem, papryk± i szczypiorkiem
Obiad (na mie¶cie): grillowany dorsz w sosie musztardowo-zio³owym, po trochu: warzyw na parze, fasolki szparagowej z bu³k± tart±, mizerii i surówki z sa³aty, papryki i pomidora
Podwieczorek: kawa³ek sernika na zimno z brzoskwiniami
Kolacja: tortilla z piersi± z kurczaka, sa³at±, pomidorem, ogórkiem konserwowym, cebul± i sosem czosnkowym
Stary 2013-08-19, 17:21   #300
dezett
Zadomowienie

Odp: Nasze codzienne jad³ospisy cz XIX

U pod @

Sn. Owsianka na szklance mleka 2% z plastrem twarogu poltlustego, otrebami,orzechami wloskimi i jagodami goji (podobno b zdrowe), zielona herbata
Skalpel Ewa Chodakowska
Obiad. Filet z dorsza na parze, pol woreczka ry¿u br±zowego salatka z pekinki pomidora i kopru z oliwa, zielona herbata
Podwieczorek. Jogurt naturalny bakona gesty z wielkim jablkiem i garscia, migdalow, mocna kawa.
Bedzie:
Kolacja. 2 kromki razowca z:
wedlina z kurczaka 3 duze plastry i twarogiem 50/100g?
czy lepiej z jajkiem na twardo albo 2 jajka?
(Chce dobre zrodlo bialka na kolacje ) + salata, kie³ki, rzodkiewka i ogorek kiszony.

poza schemat.

Edytowane przez dezett
Czas edycji: 2013-08-19 o 17:30
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-04-04 19:07:29

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:54.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.