|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1621 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2
Puchatkowa mala sliczna i mata tez fajna
|
#1622 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2
Odkładam i czekam aż zasnie. Dopycham smoczka, jak płacze (wrzeszczy) to podchodzę, daję smoczka, głaszczę i odchodzę. Daję do łożeczka jak wiem że jest zmęczona, albo podejrzewam. Nie wyciągam później więc może się drzeć, a co najwyżej pogłaskam, zabawię ... w końcu pada, czasami zmieniam pozycję.
Nigdy nie usypiałam na rękach (raz mąż musiał, bo byla marudna w gościach, nie potrafiła zasnąć sama to zasnęła po prostu na rękach, ale bez bujania, najwyżej chodzenie, żeby szanować przyszłościowo mój kręgosłup) Jak zmęczone dziecko - odłożyć, pogłaskać delikatnie, powiedzieć że ma spać. Jak płacze to podejść i znowu, i tak w kółko do skutku. Po jakimś czasie (teraz to może długo potrwać) przyzwyczai się, że zasypia bez huśtania i cyca. Tak mi się wydaje. Cytat:
![]() Otulacze - a są takie z rączkami? Moja musi mieć rączki wolne, jak zapląta się w pieluchę pod głową to bardzo się jej nie podoba. Piąstki oczywiście ostatnio służą do wkładania do buzi ![]() Dawno nie byłam tutaj bo jakoś nie mam czasu na nic. Niby mala śpi, a ja się wtedy lenię lub robię obiad. I tak sobie leci dzień za dniem. Ada masz racje z tym łóżeczkiem, Paulinka od początku spała sama bo ja się bałam z nią spać, ale teraz nie ma z tym problemu. Rano w weekendy mąż ją wyciąga na pieszczoszki do naszego łoża. Ja mam za to problemy na spacerach, przeważnie wracam do domu z małym wrzaskunem. Nie wiem co się dzieje 1-1,5h i ryk
|
|
#1623 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2
Cytat:
Szlag mnie trafi, to chyba dziąsełka ![]() Minęły 3h, przystawiłam Młodego do cycka, ryk jak nie wiem co. Ok, odstawiłam i noszę, ale dalej ryk i niezadowolenie, i jak podłożyłam palca to chwytał ( swoją drogą to mi się nie zgadza w dziąsełkach bo niby dlaczego skoro by go bolały to chwytałby palec a cycka nie? ). W każdym razie wzięłam maść, posmarowałam, podałam butlę z herbatką na łyka po około 3 min, a później cycek i zassał w końcu i to całkiem długo bo aż 15 min. Więc podejrzewam, że mogą go boleć, ale pewna nie jestem bo mi ten palec się nie do końca zgadza.
|
|
#1624 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2
Przelozylam mlodemu karuzele na druga strone i d..pa dalej odwraca sie na prawa strone
|
#1625 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Happy no jak kiedyś pokazałaś zdjęcie Helenki to już pisałam, że włosów to ma więcej jak moja hehe. Także też podobieństwo jakieś tam zauważyłam. Jutro chcę iść Młodą zważyć ale na moje oko nie ma jeszcze 5kg. To dobrze, że z tą gorączką to był fałszywy alarm ![]() Torbę wybrałam taką o (duo deluxe) http://www.calydlamamy.pl/900-3201-l...tro-stripe.jpg Ta Twoja bardzo fajna i za jaką świetną cenę! Pamiętam, bo widziałam ją w czasach jak jeszcze podczytywałam tylko ten wątek ![]() Gdybym dorwała coś takiego w sh to na pewno nie płaciłabym takiej kasy za skip hop. Ale nie udało mi się nic znaleźć i tak dwa miesiące bujam się bez torby i schylam do kosza pod wózkiem po wszystko co potrzebuję. A fryzurkę masz super a jak jeszcze piszesz, że tak szybko do ogarnięcia jest na co dzień to kusi mnie coraz bardziej obcięcie włosów Teraz mam dłuższe to wiążę w kitkę i mam spokój, ale wypadają mi dość mocno po ciąży i w sumie zastanawiałam się czy cięcie by im nie pomogło. Choć z drugiej strony ponoć musi wypaść to co w ciąży nie wypadło i nie ma to na wpływu czy się włosy zetnie czy nie ![]() A ten pojemnik z baby ono już sobie obejrzałam jak Vil napisała, że taki ma i faktycznie jest fajny i do tego tani ---------- Dopisano o 14:08 ---------- Poprzedni post napisano o 14:00 ---------- Dzięki ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Albo może spróbuj z tymi woreczkami co Diabli pisała. |
||||
|
|
|
#1626 | |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,
Cytat:
|
|
#1627 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
http://www.youtube.com/watch?v=R92x0CHgAiQ |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1628 |
|
Zadomowienie
|
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi co do spania widzę, że tylko Przemek jest taki zuch, że zasypia sam
Xal metody z wypłakaniem chciałabym uniknąć, wiem, że przychodzisz i głaszczesz i dziecko nie jest samo, ale jednak, może rzeczywiście on nie jest zmęczony juz tak szybko i dlatego nie chce zasnąć będę próbowałaAle może też mamy jakiś skok albo zęby idą bo Kuba przechodzi na leevel 2 jęczenia i miauczenia od wczoraj
|
|
#1629 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Helena od paru dni (myślę, że to skok) też tylko w pozycji jak do odbicia się nosić chce. A podobna ona nie jest zdrowa dla maleństwa. Cytat:
Cytat:
o nieeeeeeee, Tracy Xal Hogg Cytat:
ścięcie włosów niestety nie zredukowało u mnie wypadania. aaaaa i Heli strasznie wypadają ![]() nie pisałam Wam, moje dziecko opanowało przekręcanie z plecków na brzuszek, ale nie na odwrót i się wybudza bidula przez to. ja też nie stosuje metody konsekwentnego samodzielnego zasypiania, ale nie mam z tego powodu wyrzutów sumienia ![]() Banka u nas zniwelowałam wydaje mi się tę asymetrię upartym poprawianiem. A jak podajesz butelkę albo nosisz "na łódeczkę" to zmieniasz ręce? jakie niewygodne jest noszenie na prawym ramieniu to ojaaa |
||||
|
|
|
#1630 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no i wtedy działa obracanie głowy w naszą stronę.Cytat:
Kolana mnie bolą strasznie, nie wiem od czego, dlatego kręgosłup chociaż oszczędzam. Idealnie nie jest, bo lubi być na rękach, ale "podłoga ma się ruszać" czyli nosić, a nie siedzieć czy stać w miejscu.Cytat:
Macie jakiś sposób na ulewanie? Próbowałam nutriton ale nie widzę dużej różnicy, a kombinować żeby przy kp to podać to masakra.
|
|
#1631 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.mothercare.com/Mothercare...efault,pd.html trafiło mi sie kiedyś na ciuchach tylko ma 2 minusy: - juz jest za małe i młody się wyplątuje tak z can i z megaan ![]() Cytat:
i mówię poważnie, żaden problem dla mnie![]() Cytat:
otulacz mieliśmy i leżał zapomniany i spróbowaliśmy i strzał w dziesiątke młody a)śpi dłużej b)nie ulewa c) śpi na plecach d)nie wije się przy karmieniu i ma taką błogą minkę jak go owijamy![]() ja gorąco polecam, jak nie chcesz wydawać kasy to spóbuj z kocem najpierw, ale nie wiem czy są niemowlaki które tego nie lubią? ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
jedne zamówiłam original i jeden convertible gdzie można z łapkami i bez zawijać magiusa poleciła przyszłościowo ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 15:01 ---------- Poprzedni post napisano o 14:59 ---------- Cytat:
przeczekać z tygodnia na tydzień jest lepiej
|
|
|
#1632 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Odp: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,
Cytat:
Edytowane przez pawie_oczko Czas edycji: 2013-08-19 o 15:26 |
|
|
|
|
#1633 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Bartek robi to samo, po prostu teraz wszystko jest ciekawsze od jedzenia Cytat:
) a co do usypiania dzieci - ja Bartka jako tako nie usypiam jak jest maruda to albo przytulę albo dam cyca i zasypia sam---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:10 ---------- Cześć Jako tako nadrobiłam My już po chrzcinach, Bartosz był aniołem w kościele Na sali też był super Teraz będę rzadziej zaglądała bo przyjechała siorka M. z córą i zatrzymują się u nas
|
||||
|
|
|
#1634 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Boję się raczej tego, że będzie cały czas ze mną czy na rękach, czy zabawa czy spacer i nie poradzi sobie sama. Jak się bawi na macie i zajmuje się misiami to odchodzę od niej, mam na nią oko i kontroluję, ale nie ingeruję w jej zabawy, żeby nauczyła się sama bawić. Nie wiem jak nauczyć dziecko same się bawić, ale moja ciocia była cały czas z kuzynem, bawiła się z nim, planowała, pokazywala zabawy, prawie sam się nie bawił i efekt był taki, że jak był większy to w figloparku nawet nie potrafił sam się bawić, ktoś musiał z nim być i pokazywać co robić. Nie wiem czy to wina tego "caly czas pokazuję ci co masz robić, nie musisz myśleć sam" czy taka jego natura. A kto to Tracy Hogg? Masz jakieś linki do jej publikacji? Może coś ciekawego bym podpatrzyła ![]() Edit: to jest ten język niemowląt co kiedyś była mowa? Poszukam bo gdzieś mam pdf i przeczytam z ciekawości. ---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:43 ---------- Cytat:
Co do koca, moje dziecko zawsze kombinuje jak wyciągnąć łapkę i trafić do japki I to u nas nie efekt zmęczenia czy glodu, chyba etap ręka-usta się zaczyna, bo ślini się do tego strasznie.Z ulewaniem to ona potrafi oddać nawet po 2h. Łapczywie je, beka jak stary chłop a i tak uleje. Jak biorę do odbicia staram się nie wchodzić na teren dywanowy, i słyszę tylko takie "chlup" na kafelkach lub panelach. Próbowałam ten nutriton, odciąganie pokarmu, dodawanie proszku, kombinowanie jak podać żeby nie wypluła ... a i tak ulewala.
Mam tylko jedno skrzydło ... A Ty masz skrzydło drugie ... Szczęścia nie trzeba szukać, spotyka się je przy okazji ![]() Edytowane przez xal Czas edycji: 2013-08-19 o 15:51 |
||
|
|
|
#1635 |
|
Zakorzenienie
|
Witam dziewczynki. Wczoraj ochrzciliśmy Julcię i mówię dość na chwilę jakim kolwiek dżamprezom i odwiedzinom. Mała chyba też już ma dość.
W kośćiółku była mega grzeczna. Ok postękała minutę, ale to z upału. ---------- Dopisano o 16:10 ---------- Poprzedni post napisano o 15:58 ---------- Justi brawa dla Bartusia za to, że dzielnie zniósł chrzest o do usypiania: U nas mała zasypia sama, chyba, że wieczorem ma kolki, to zdarzy się jej na ękach, ale raczej staram się wtedy kłaść koło niej, przytulić do siebie i głaskać po główce. po wizytach gości jak jest rozkojarzona, to poprostu daję jej palec do potrzymania. To ją bardzo uspakaja.
|
#1636 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tez się zdziwiłam bo podobno dzieci właśnie najpierw obracają się na brzuszek ( choć osobiście wydaje mi się to trudniejsze) W dodatku zauważyłam, że wyraźnie woli obracać się na te plecy w jedną stronę, więc sama go czasami turlam w drugą. No i dziś postanowiłam, że przenosimy się z kołdrą na ziemię, bo jednak na tapczanie mam wrażenie, że pewne nierówności utrudniają mu życie. Cytat:
Cytat:
Tulenie jest u nas przy odbijaniu, przy obnoszeniu po domku, przy śpiewaniu piosenek i tańczeniu i dotychczas było co chwila, a czuję, że chyba powinnam nieco ograniczyć, bo za chwilkę będzie za ciężko tak cały dzień nosić.
|
|
#1637 | ||||
|
Zakorzenienie
|
![]() dzisejsze przeszkody: najpierw musiałam ogarnąć mieszkanko i sprawy bieżące (bo po takim długim urlopie trochę się tego nazbierało.. potem Wiktor trenował moc wrzaskuna i nieustannie wymagał by poświęcać mu całą uwagę.. a teraz wizaż mi zamula ale to nic.. nie poddam się ![]() Cytat:
ojjj i to bardzo Wiktor okazał się duszą towarzystwa.. był zachwycony, dzielnie wszystko znosił i rozczulał wszystkich ![]() Cytat:
![]() ostatnio skusiłam się na babcine pierogi (ziemniaki z białym serem) i Wiktorek miał wysypane policzki :/ Cytat:
Tż też wierzy i mimo, że często mówi: "może on głodny" to wie, że mleczko mam dobre i pod dostatkiem ![]() a jak któraś z ciotek mi wyskoczyła, że może on się nie najada bo mu źle leci.. to wyjęłam cyca z ust W. i ścisnęłam brodawkę opryskując ją perfidnie Cytat:
w życiu bym nie pomyślała, że piowinnam mieć miseczkę F wcześniej miałam B ![]() ---------- Dopisano o 16:24 ---------- Poprzedni post napisano o 16:20 ---------- Banka dzięki za skrót ![]() Puchatkowa Mała pięknie się prezentuje na tej macie śliczna dziewczynka ![]() Magiusia widziałam znowu rozkminy z kp. Ja totalnie przestałam się tym orzeh=jmować (nawet godzin karmienia ostatnio nie zapisywałam ![]() po prostu wyciągam cyca i karmię ![]() nawet wagi ostatnio nie kontrolowałam, muszę się przejść do przychodni i to sprawdzić. W nocy mamy już coraz dłuższe przerwy w karmieniu (co bardzo mnie cieszy) jak byliśmy na weselu, nakarmiłam małego o 18 i mi zasnął, o 2 budziłam go i na spiocha wciskałam cyca żeby coś zjadł to tak na szybko, a teraz Wrzaskun mnie wzywa.. więc wrócę później |
||||
|
|
|
#1638 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1639 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wtedy jej nie przeszkadzam, niech tam mają swoje sprawy.Diabli w Arenie (na cieszyńskiej, pod Jaworzem prawie naprzeciwko stacji Bliska) można pomierzyć dużo staników dużomiseczkowych. Mają różne rozmiary i do 100 zł za sztukę na pewno coś powinnaś dobrać. Zawsze możesz pomierzyć i kupić w necie, ale ceny mają chyba ok.
|
|
#1640 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() -- Hejo Zaczynam się bać bo jutro mamy szczepionki. Ogarnia mnie stresior, żeby wszystko było dobrze. Szczepimy 5w1 i wszystkie dodatkowe. koszt 620 zł Z dobrych wieści Julka dostała od babci kaskę na chrzciny. Zasponsorowała Nam całą imprezkę Wklejam zdjęcia mojej artystki
|
|
#1641 |
|
Zakorzenienie
|
Diabli- świetne te kombinezony co wrzuciłaś
![]() kurka !!! chyba muszę założyć konto na allegro.. bo ten znajomy którego zawsze proszę o pomoc ostatnio ciągle nawala Moje dwie kuzynki urodzily dzieciaczki pod koniec kwietnia.. teraz była okazja żeby Wiktorek się z nimi zapoznał dzieli ich 1,5 miesiąca ale W. wcale nie wyglądał na młodszego ![]() obie karmią tylko piersią i obie od 3,5miesiąca zaczęły wprowadzać pokarmy, podają jabłuszka i marcheweczki ![]() u jednej z nich podejrzałam świetne krzesełko BUMBO- rewelacja, chyba kupię jako alternatywę krzesełka do karmienia, będzie na wyjazdy. Ich maluszki uwielbiają w tym siedzieć ![]() Wiktorek bardzo dużo "rozmawia" i rozczula tym wszytskich naokoło. Najlepiej mu się rozmawia skoro świt czyli po 5 rano. Nawija i śmieje się jak szalony jego ulubione słówka to: maammma, am, mam ![]() Podczas pobytu u moich rodziców raz zrobił nam niespodziankę, przespał całą noc i na pierwsze karmienie obudził się o 5, nie płakał tylko krzyknął "mama" i wcale mi się to nie przyśniło, bo Tż też słyszał później pojechaliśmy do mojej babci i tam też strzelił swoje popisowe "mama" - babcia w szoku oczywiście ja się śmiałam, że on nie mówi mama tylko przypadkiem mu tak wychodzi, a babcia że nie.. że on już mama mówi ![]() *jeśli chodzi o kupki- do tej pory było u nas po kilka dziennie.. piszę do tej pory, bo ostatnia kupka była przedwczoraj ok 21, wczoraj i dziś nic nie ma nie liczę (małego żółtego kleksika wczoraj wieczorem)*W. już prawie całkiem wyłysiał i po jego pięknej, czarnej, bujnej czuprynce prawie nie ma śladu *mały pięknie i wysoko podnosi już główkę *łapie zabawki leżąc na macie i ładnie bawi się sam miałam napisać więcej ale muszę znowu uciekać.. wybaczcie, że tak na raty - Wiktorek ma dziś dzień przytulania z mamusią i nie chce leżeć sam
|
|
|
|
#1642 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1643 |
|
Zakorzenienie
|
ajjj.. nie napisałam Wam najważniejszego- problemy brzuszkowe już prawie całkiem nas opuściły
coś za coś ...w związku z powyższym mam na zbyciu: - 2 nowe opakowania niemieckiego sabsimlex - i 2 nowe opakowania delicolu |
|
|
|
#1644 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
śliczna i za szczepienia ![]() Cytat:
moja mama ma teorię że przytulanie dziecka wpływa pozytywnie na rozwój mózgu także przytulajcie sie dalej z Wiktorkiem i lada cgwila zacznie mówić pełnymi zdaniami
|
|
#1645 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale kiepsko wychodzi... w sumie wcale. na razie mlody mowi tylko "la" i "ogrrrr" (z niemieckim rolujacym "r").a powiedz mi kochana lonely jak to bylo z tymi orchideami? co ile i jak duzo podlewac? gdzie postawic? a jak mi kwiotki opadna, to sie znow zglosze do ciebie po instrukcje, gdzie uciac gnata zrobie zdjecie i wysle tobie, ty narysujesz kreske i mi odeslesz i dopiero wezme sie za ciecie (ja naprawde beztalencie jestem...)
|
|
|
|
|
#1646 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja się boję, że jak ją zacznę nosić na spacerze to ona nie będzie za chwilę wcale chciała w wózku jechać, a nie wyobrażam sobie pchać wózka z dzieckiem na ręku.
|
|
#1647 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1648 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja mamusia ma świetną rękę do kwiatów, ale akurat storczyki średnio jej rosną i przy tych teściowej wypadają marnieJeśli chodzi o podlewanie to najlepiej im stworzyć warunki w jakich żyją: okresowe zalanie i przesuszenie ![]() czyli: raz w tygodniu możesz im robić kąpiel wodną i wstawiać do miski/wiadra z wodą, niech tak się pomoczą z godzinkę lub dłużej, a później wyciągasz i odstawiasz. Jeśli Ci się nie chce w to bawić to po prostu podlej je bardziej obficie, a po dłuższy czasie zlej wodę z podstawki. Podobno nie lubią zbyt długo(czyt.kilka dni) stać w wodzie, bo mogą gnić. Al tu podam Ci wyjątek- moja babcia podlewała storczyki (obficie raz w tygodniu) i nie zlewała tej wody a i tak pięknie jej kwitły. Jeśli chodzi o stanowisko to muszą mieć jasno, ale nie powinny być wystawione bezpośrednio na mocne słońce, bo może je popalić z obcinaniem to też prosta sprawa, czekasz aż przekwitną i aż pęd zaschnie, a potem obcinasz nad oczkiem (z oczka powinien wypuścić nowy pęd) Cytat:
![]() aż się boję, co on tym pełnym zdaniem powie |
||
|
|
|
#1649 |
|
Zakorzenienie
|
Nadrabiam na raty i po łebkach, więc się nie odnoszę, bo później nie będę mogła znów odpisać etc, bo z netem tu średnio jednak
![]() Dziewczyny gratuluję wszystkim dzieciaczkom postępów, trzymam kciuki by wszystkie skoki jednak przeszły mniej objawowo ![]() My już tu prawie tydzień, zdazyliśmy przerobić znów pleśniawki i ciemieniuchę, ale oby dwa zlikwidowałam w jeden dzień - przyjechałam z całą apteczką ![]() Spacerujemy, śpimy (oj służy jej powietrze bo jesteśmy na dworze jakieś 7 godzin dziennie, ale o dziwo, dziecko szefostwa R. śpi jeszcze więcej niż nasza ), jemy i co najważniejsze jemy w końcu normalnie (zmiana butelki) i jeszcze co najważniejsze robimy bez najmniejszego problemu 1-2 ogromne kupsztale ![]() No i zostajemy nie do 25, tylko do Pan Bóg wie do kiedy W załączniku pierwsza "kąpiel" w morzu
|
#1650 |
|
Zakorzenienie
|
A no i najwazniejsze Ash i Agnes obydwie panny to ślicznotki
będą miały "wzięcie" ![]() ---------- Dopisano o 20:58 ---------- Poprzedni post napisano o 20:53 ---------- aaaa Diabli pamiętasz takie trampki z nexta miętowe w kwiatuszki, co jeszcze nie wiedziałyśmy co będzie czy chłopak czy dziewczyna? Jeeeesos widziałam je dziś na jakiejś dziewczynce, no normalnie takie piękne jak Twoja biedronkowa Nelcia
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:19.

07.07.2012
jakie sa wasze sposoby ?
Teraz mam dłuższe to wiążę w kitkę i mam spokój, ale wypadają mi dość mocno po ciąży i w sumie zastanawiałam się czy cięcie by im nie pomogło. Choć z drugiej strony ponoć musi wypaść to co w ciąży nie wypadło i nie ma to na wpływu czy się włosy zetnie czy nie 
będę próbowała

Tż też wierzy i mimo, że często mówi: "może on głodny" to wie, że mleczko mam dobre i pod dostatkiem
wcześniej miałam B 

moja mama ma teorię że przytulanie dziecka wpływa pozytywnie na rozwój mózgu