Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2012 Ma - Strona 58 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-08-19, 13:25   #1711
kala__20
Wtajemniczenie

Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2

Cytat:
Napisane przez villemi Pokaż wiadomość
moj Czarus to tez leniuch, jak sie go posadzi to siedzi, ale sam to nawet nie probuje usiasc
z siedzenia probuje sie ustawic do raczkowania, ale zaraz na brzuchu laduje, a chyba powienien z brzucha sie ustawiac

chyba musze jakies nowe fotki wrzucic do albumu, bo dawno nie bylo
u nas tak samo moja to chyba nie wie nawet, że sama mogłaby usiąść

a jak można te fotki Wasze oglądać? Trzeba mieć kogoś w znajomych?

---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:18 ----------

Cytat:
Napisane przez dzika_kaka Pokaż wiadomość
Ewka śpi już prawie 2 h Czyli zaraz koniec tego dobrego...
U nas to samo, właśnie teraz minęły 2 godz, jak śpi.

Biedna z tym zębem, ma takie opuchnięte dziąsełko...

---------- Dopisano o 13:25 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ----------

Cytat:
Napisane przez Sola1 Pokaż wiadomość
Niestety nikt Ci nie odpowie na pytanie do kiedy czekać, bo to musi ktoś zobaczyć.
a właśnie to powinien zwykły pediatra zobaczyć najpierw czy jakiś rehabilitant? Bo u nas nie znam żadnego dobrego rehabilitanta, a mój znajomy mieszka jakieś 70 km od nas
Stary 2013-08-19, 13:46   #1712
4n3t4
Rozeznanie

Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2

Goba nie jesteś wyrodną matką, słoiczki nie są złe, jeśli cię stać... A kiedy chcesz wprowadzić jedzenie domowe?

Kala_20 uśmiech częściowo uzębiony mojej małej też jest uroczy

Stawianie na nogi mojej Zosi i uczenie chodzenia wyjątkowo działa na mnie jak płachta na byka grrr...

4n3t4 - po prostu Aneta!
4n3t4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-19, 14:00   #1713
judkama
Zakorzenienie

Hej wlasnie wrocilismy z Plocka z zoo
fajno było, wzielismy apart, zdjec nie zrobilismy

ja tez daje sloiczki plus nasze jedzenie, ale nasze to do raczki

wczoraj mala wymiotowala

nie mam pojecia od czego
2 razy, tzn raz 2 tury i drugi raz to samo, a potem cala noc luzik
nie wiem czy cos zjadla takiego
moze cos z podlogi, albo na dworze

przyjechala trampolina to ide rozkladac

synuś
córeczka
synuś
judkama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-19, 14:20   #1714
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kala__20 Pokaż wiadomość
a właśnie to powinien zwykły pediatra zobaczyć najpierw czy jakiś rehabilitant? Bo u nas nie znam żadnego dobrego rehabilitanta, a mój znajomy mieszka jakieś 70 km od nas
Pediatrzy to się chyba za bardzo się nie znają. Z tym, że oni wypisują skierowanie do ortopedy, bo to ortopeda kieruje. Mam na myśli jak idziesz na nfz. Ale można skonsultować się od razu prywatnie z jakimś dobrym rehabilitantem.

A nie masz takiego badania kontrolnego u ortopedy? Bo my mieliśmy iść po 8 miesiącu na kontrolę raczkowania lub chodu. Narazie pani doktor jest na urlopie także idziemy w połowie września. Nawet mi to na rękę, bo może skontroluje stanie itp.

Cytat:
Napisane przez judkama Pokaż wiadomość
Hej wlasnie wrocilismy z Plocka z zoo
super
Dobrze, że z Mati już wszystko w porządku.

Goba - ja też daję od czasu do czasu słoiczki. Raz gotuję, a raz daję słoiczek.

---------- Dopisano o 14:20 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ----------

Ale w sumie to nie wiem czy pediatra też nie może wystawić skierowania na rehabilitację
Sola1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-19, 14:30   #1715
kala__20
Wtajemniczenie

Cytat:
Pediatrzy to się chyba za bardzo się nie znają. Z tym, że oni wypisują skierowanie do ortopedy, bo to ortopeda kieruje. Mam na myśli jak idziesz na nfz. Ale można skonsultować się od razu prywatnie z jakimś dobrym rehabilitantem.

A nie masz takiego badania kontrolnego u ortopedy? Bo my mieliśmy iść po 8 miesiącu na kontrolę raczkowania lub chodu. Narazie pani doktor jest na urlopie także idziemy w połowie września. Nawet mi to na rękę, bo może skontroluje stanie itp.
no właśnie się zastanawiałam czy pediatra się na tym zna

nie mamy takiego badania kontrolnego a dobrze by było, żeby było...
Stary 2013-08-19, 14:31   #1716
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ma_majka Pokaż wiadomość
a co urodzinki
w sobotę miałam

Cytat:

Poaktualizuję w wolnej chwili

Cytat:
Napisane przez musso4 Pokaż wiadomość
Adaś skończył wczoraj 9 miesięcy

Cytat:
Napisane przez goba Pokaż wiadomość
wróciliśmy od tesciów.....uff....
nie wiem w co ja się wpakowałam obawiam się ,że nie wytrzymam mieszkania z tesciową dwa tygodnie w miesiącu
oczywiscie wujek dobra rada,wie wszystko najlepiej, widzi Adaska dwa dni w miesiacu albo i rzadziej ale wie lepiej ode mnie co on potrzebuje ehh...
Ostatnio Adas w nocy koło 12 zaplakal,pewnie mu się cos przysnilo a ona schodzi z pietra do nas i mówi czemu mu nie damy jesc, że napewno glodny(a jadl o 21 kolację)....to nic ,że Adas juz od jakiś dwóch miesięcy nie je w nocy tylko dopiero o 7 rano a pózniej przez cały dzien mówila do dziecka niby w zartach: zobacz ale masz rodziców,głodzą Cię i nie chcą Ci dac jesc..... Mślałam ze tam wyjdę z siebie

oooo to tez mnie irytuje! Wpycha mu wszystko do buzi, wczoraj jej zwrócilam uwagę bo podgrzewałam obiadek małemu a ta mu wpycha lody i drozdzowca do buzi...a pozniej sie dziwi ze nie chce jesc obiadku

i jeszcze ciągle go stawiala na nogi... bo przeciez ona go nauczy chodzic...wrrrrrrrrr ......
o żesz

Cytat:

Dziś kończymy 8 miesięcy

Cytat:
Napisane przez happy_eve Pokaż wiadomość
Hej!

Tymek ma chrypę Skrzeczy jak nie wiem, rano nie mógł bardzo "mówić". Zapisałam nas na 11.15 do lekarza. Innych objawów nie ma, więc mam nadzieję, że to nic poważnego

I jeszcze z rana się zdenerwowałam Dyrektorka wysłała mi na maila plan lekcji (znaczy tylko godziny, w których będę pracowała) i aż mi się odechciało wracać Tak beznadziejnego planu nie miałam odkąd tam pracuję :/ Ani razu nie idę na rano, żeby skończyć o jakiejś przyzwoitej porze, tylko tak środek dnia mam cały czas zawalony :/ W piątek kończę o 16.50 A na piątku mi najbardziej zależało, bo jako że Tymkiem będzie zajmować się moja mama, która się do nas przeprowadza 150 km, to chciała, żebyśmy na weekendy przyjeżdżali do niej do domu (piątek po południu- niedziela). A jak kończę tak późno, to ciężko będzie wyjeżdżać jeszcze w piątek. W sobotę rano jeśli już. A potem w niedzielę wracać :/ Ehhh beznadziejnie
Jan też ostatnio miał ale ja nie poleciałam z nim do lekarza
którejś niedzieli chyba w basenie go za długo trzymałam i w poniedziałek dostał chrypy, nie miał kataru ani gorączki ani nic więc
przeszło samo w 2 dni

faktycznie kicha z tymi godzinami

Cytat:
Pediatrzy to się chyba za bardzo się nie znają.

Ale w sumie to nie wiem czy pediatra też nie może wystawić skierowania na rehabilitację
moją kumpelę nasz pediatra skierował na rehabilitację bo mu się coś nie spodobało
przez złamany obojczyk przy porodzie (wymacał że był złamany) jej dziecko m asymetrię

no jeszcze 4 dni i weekend
dziś to byłam tylko 2h zorientować się i jutro normalnie już idę
skoczyłam do miasta i mam nowy czajnik
i książeczkę materiałową dla Jana z lumpu za całe 1.60

teraz wypadałoby jakiś obiad zrobić i ogarnąć
T'ai jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-19, 14:45   #1717
happy_eve
Wtajemniczenie

Tymek ma afty Musiał wziąć do buzi coś zanieczyszczonego (o co teraz baaaardzo łatwo). Jedną ma koło migdałka i stąd chrypa. Mamy mu pędzlować buzię jak najczęściej i jak najgłębiej się da Biedny nie daje się za bardzo, płacze przy tym W ogóle chyba go to boli, bo jest taki marudny

Cytat:

a nie mogłaś wcześniej powiedzieć dyr żeby inaczej Ci ułożyła? wiem, ze czasem jest ciężko no ale chociaż częściowo mogła pójść Ci na rękę
co Ty, nasza szkoła jest ogrooomna - ponad 1000 dzieci, prawie 100 nauczycieli Jakby mieli każdemu iść na rękę, to wiesz...

Cytat:
A może dałoby się coś jeszcze odkręcić? Wiem, że ułożenie planu lekcji to masa roboty ale a nóż...?
Walczę o ten piątek chociaż, ale nie robię sobie zbyt dużych nadziei z racji tego, co wyżej napisałam Majce
W jeden dzień mam np. 3 godziny tylko. Jak sobie pomyślę, że jakbym miała na 7.45 to kończyłabym o 10.10 i miałabym cały dzień dla Tymka, to mi się płakać chce A tak mam na 11.15 i kończę po 14 :/

Cytat:
Napisane przez T'ai Pokaż wiadomość
w sobotę miałam
To spóźnione życzenia urodzinowe Sto lat!

---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ----------

Sola - jeszcze pytanie do Ciebie Bo nadal walczę z nocnym jedzeniem Twoją metodą I wczoraj dałam Tymkowi butlę na śpiocha koło 22.30 i nie obudził się już jak zwykle koło 2, ale o 3.30. Jak zobaczyłam która godzina, to z radości stwierdziłam, że nie będę robiła mu mniej mleka, tylko tyle co zawsze. Ale teraz myślę, że chyba mogłam mu zrobić mniej? Jak Ty robiłaś? O której by się Iza nie obudziła robiłaś jej za każdym razem mniej mleka i dopiero rano całą porcję?
Stary 2013-08-19, 15:11   #1718
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
Tymek ma afty Musiał wziąć do buzi coś zanieczyszczonego (o co teraz baaaardzo łatwo). Jedną ma koło migdałka i stąd chrypa. Mamy mu pędzlować buzię jak najczęściej i jak najgłębiej się da Biedny nie daje się za bardzo, płacze przy tym W ogóle chyba go to boli, bo jest taki marudny

To spóźnione życzenia urodzinowe Sto lat!
oj bidulek, oby szybko przeszło

dzięki
Stary 2013-08-19, 15:25   #1719
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:

Sola - jeszcze pytanie do Ciebie Bo nadal walczę z nocnym jedzeniem Twoją metodą I wczoraj dałam Tymkowi butlę na śpiocha koło 22.30 i nie obudził się już jak zwykle koło 2, ale o 3.30. Jak zobaczyłam która godzina, to z radości stwierdziłam, że nie będę robiła mu mniej mleka, tylko tyle co zawsze. Ale teraz myślę, że chyba mogłam mu zrobić mniej? Jak Ty robiłaś? O której by się Iza nie obudziła robiłaś jej za każdym razem mniej mleka i dopiero rano całą porcję?
Jednej nocy trzymałam się jednej miarki. Czyli przypuśćmy jak zeszłam do 120 to robiłam tej konkretnej nocy tylko 120. Ale tak jak pisałam jak mi przysypiała przy jedzeniu to wyciągałam butlę z buzi i spała dalej czyli czasem to była mniejsza porcja. Jako ranek przyjęłam godzinę ok. 6 - mniej więcej. Bo ja tak nie robiłam z zegarkiem w ręku. Czyli np. o 6ej dostawała dużą porcję. Nawet robiłam ją większą niż zwykle jadła w ciągu dnia. Tak żeby mieć pewność, że się naje już do syta, bo to nie dieta odchudzająca
Jak zobaczysz że np. 120 ( tutaj oczywiście wymyślam jakąs tam pojemność) to tak na styk i czujesz, że kolejnej nocy może być awantura jak będzie mniej to proponuję kolejną noc dać znowu 120 i dopiero następnej nocy 90 tak żeby zołądek miał czas, żeby przyzwyczaić się do mniejszych porcji w nocy.

A i nie wiem czy czytałaś to - ale jak Ci zacznie marudzić to chwilkę poczekaj zanim zaczniesz dorabiać, bo ja z moją raz tak miałam - jak poszłam do kuchni dorabiać to jak wróciłam to już smacznie spała

Jeszcze czytałam o takim sposobie, żeby zamiast dawać mniejszą ilość mleka można dawać w nocy coraz mniej miarek mleka aż dojdziesz do wody. Ale nie sprawdzałam tego.

Mam nadzieję, że Tymuś szybko się wykuruje

----

Tai - sto lat

Kala - za 8 miesięcy

Musso - za 9 miesięcy

---------- Dopisano o 15:25 ---------- Poprzedni post napisano o 15:20 ----------

Happy - jeszcze dodam, że ja schodziłam o 30 ml- czyli jedną miarkę. Dla Izy to było tak akurat. Ale jeśli uznasz, że to za dużo to możesz schodzić o 10 ml. To wszystko zależy jak będzie Tymek reagował

Edytowane przez Sola1
Czas edycji: 2013-08-19 o 15:21
Stary 2013-08-19, 15:33   #1720
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:

Jeszcze czytałam o takim sposobie, żeby zamiast dawać mniejszą ilość mleka można dawać w nocy coraz mniej miarek mleka aż dojdziesz do wody. Ale nie sprawdzałam tego.

Tai - sto lat
to moja koleżanka tak robiła bo jej córa ma prawie 2 lata a budziła się co noc o 24/1 i potem o 5 na mleko
ze 7 butli na dobę jej wychodziło tego mleka

dzięki

przy okazji miałam dać znać - obiad dziś nie wszedł cały
no ale próbowałam babci, znaczy mojej mamie uświadomić że skoro zjadł michę kaszki o 9 a o 11 deserek 190g to raczej o 12.10 głodny nie jest
a że babcia nie dała się przekonać to jej zjadł z 5 łyżeczek może

Edytowane przez T'ai
Czas edycji: 2013-08-19 o 15:34
Stary 2013-08-19, 15:58   #1721
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
to moja koleżanka tak robiła bo jej córa ma prawie 2 lata a budziła się co noc o 24/1 i potem o 5 na mleko
ze 7 butli na dobę jej wychodziło tego mleka

dzięki

no ale próbowałam babci, znaczy mojej mamie uświadomić że skoro zjadł michę kaszki o 9 a o 11 deserek 190g to raczej o 12.10 głodny nie jest
Co Ty tam wiesz Babcia wie lepiej

Ja z kolei ostatnio zauważyłam, że moja je więcej obiadku jak daję jej coś do picia w trakcie posiłku.
Stary 2013-08-19, 16:09   #1722
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:

Ja z kolei ostatnio zauważyłam, że moja je więcej obiadku jak daję jej coś do picia w trakcie posiłku.
właśnie

a to Jan zawsze musi popijać w trakcie
Stary 2013-08-19, 16:14   #1723
natallkaa
Wtajemniczenie

Cytat:

odnośnie zębów to czekam jutro rano na informację o ząbkach Izuni

Ta'i wszystkiego najlepszego!!!
ja mam za ponad 2 tyg i tym samym dołączam do babć na balkonikach cierpiących na demencję

ugotowałam dziś Wiktorii buraczkową -ale wsuwała
natallkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-19, 17:16   #1724
sanetka
Zakorzenienie

Ręce mi opadają.

Poszłam dziś do pediatry bez młodej bo zakatarzona.
Stwierdził że pepti na refundację jej się nie należy ( bo alergikiem nie jest, a to że w szpitalu na niską wagę dali go nie obchodzi), potem że może pić zwykłe mleko i tak wyszłam bez recepty. Jak chcę to sobie mogę iść do innego.
Ba..musiałam się tłumaczyć że dostawałam recepty częściej niż raz na miesiąc

Do poradni endokrynologicznej czekać. Dzwoniłam do centrum-rok, w instytucie Matki i dziecka- 3 miesiące ale zapisy we wrześniu, może się dodzwonię.

I nadal się upierają że to inf moczowego, oczywiście znów robić ogólne i posiew

I tu moje pytanie: jakie mm dajecie?

Tai wszystkiego najlepszego

Edytowane przez sanetka
Czas edycji: 2013-08-19 o 17:17
sanetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-19, 18:03   #1725
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natallkaa Pokaż wiadomość
Ta'i wszystkiego najlepszego!!!
ja mam za ponad 2 tyg i tym samym dołączam do babć na balkonikach cierpiących na demencję

zauważyłam że Jan też lubi jak jest buraczek

Cytat:
Napisane przez sanetka Pokaż wiadomość
Ręce mi opadają.

Stwierdził że pepti na refundację jej się nie należy ( bo alergikiem nie jest, a to że w szpitalu na niską wagę dali go nie obchodzi), potem że może pić zwykłe mleko i tak wyszłam bez recepty. Jak chcę to sobie mogę iść do innego.

Do poradni endokrynologicznej czekać. Dzwoniłam do centrum-rok, w instytucie Matki i dziecka- 3 miesiące ale zapisy we wrześniu, może się dodzwonię.

faktycznie masakra

ja daję od urodzenia bebiko

dzięki
Stary 2013-08-19, 18:32   #1726
kala__20
Wtajemniczenie

Cytat:
Ręce mi opadają.

o żesz...Ci lekarze to jeden lepszy od drugiego. Z moją byłam jak miała 5 miesięcy u pediatry z odparzeniami, bo miała straszne. Baba widziała Meli kupkę i po 1. powiedziała, że dziecko karmione tylko piersią nie powinno mieć luźnych kupek a po 2. zapisała jej smectę , żeby robiła twardsze
Stary 2013-08-19, 20:30   #1727
happy_eve
Wtajemniczenie

Cytat:
Jednej nocy trzymałam się jednej miarki. Czyli przypuśćmy jak zeszłam do 120 to robiłam tej konkretnej nocy tylko 120. Ale tak jak pisałam jak mi przysypiała przy jedzeniu to wyciągałam butlę z buzi i spała dalej czyli czasem to była mniejsza porcja. Jako ranek przyjęłam godzinę ok. 6 - mniej więcej. Bo ja tak nie robiłam z zegarkiem w ręku. Czyli np. o 6ej dostawała dużą porcję. Nawet robiłam ją większą niż zwykle jadła w ciągu dnia. Tak żeby mieć pewność, że się naje już do syta, bo to nie dieta odchudzająca
Jak zobaczysz że np. 120 ( tutaj oczywiście wymyślam jakąs tam pojemność) to tak na styk i czujesz, że kolejnej nocy może być awantura jak będzie mniej to proponuję kolejną noc dać znowu 120 i dopiero następnej nocy 90 tak żeby zołądek miał czas, żeby przyzwyczaić się do mniejszych porcji w nocy.

A i nie wiem czy czytałaś to - ale jak Ci zacznie marudzić to chwilkę poczekaj zanim zaczniesz dorabiać, bo ja z moją raz tak miałam - jak poszłam do kuchni dorabiać to jak wróciłam to już smacznie spała

Dzięki, ciekawe jak dzisiaj będzie Ja też zmniejszam o 30ml.
A jeszcze powiedz mi - jak zagęszczasz mleko to jaglanką Holle? Ile wtedy wsypujesz mleka a ile kaszy? Przechodzi to przez zwykły smoczek?

Cytat:
Ręce mi opadają.

O matko, współczuję przejść
Ja daję Nestle Nan.

Ten ortopeda, do którego chciałam się dostać z małym jest na urlopie w tym tygodniu Muszę szukać kogoś innego.
Stary 2013-08-19, 20:35   #1728
villemi
Zadomowienie

Cytat:
a jak można te fotki Wasze oglądać? Trzeba mieć kogoś w znajomych?
villemi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-19, 20:38   #1729
Ma_majka
Zakorzenienie

Cytat:
ja akurat mam swojskiego kurczaczka od cioci ze wsi, wiec zal nie dac
ze sklepu to już wole indyka kupic
ja chyba nie umiem robić indyka bo małemu nie smakowało jakiś twardy wyszedł jak robisz?

Cytat:

wczoraj pisałam na forum, że zębów brak a dziś rano widzę taką rankę na dolnym dziąśle i jakby się coś przebijało tyle, że za bardzo ni chce mi pokazać co ta ma

Cytat:
komu smażoną cukinie na śniadanie?

weekend miałam zabiegany, w czwartek robiliśmy grilla urodzinowego, mojego i tża, nie było dużo gości, tylko teściowa i mój kuzyn, który przyjechał później, ale w czym rzecz teściowa i flaszka to dobre połączenie nawet wtedy fajna jest i mnie nie denerwuje
w piątek i sobotę pobiegałam po sklepach, miałam coś sobie kupić, bo dostałam od mamy i teściowej po 5 dych na urodziny i nic nie kupiłam, tzn. kupiłam, 2 siaty ciuchów dzieciom nie wiem w czym rzecz, chyba wszystko mam
w tamtym tygodniu byłam na zakupach ciuchowych dla mnie, do pracy, kupiłam sobie 2 spódnice a dzieciakom full

Cytat:
w sobotę miałam
sto latek Kochana

Cytat:

co Ty, nasza szkoła jest ogrooomna - ponad 1000 dzieci, prawie 100 nauczycieli Jakby mieli każdemu iść na rękę, to wiesz...
zdrówka dla Tymka!!

no fakt, to będzie ciężko

oj tam, ja mam jeszcze "lepiej" po pół etatu w 2 szkołach, w jednej 3 dni, w drugiej 4, po 2-3 godziny + czas na dojazd z jednej do drugiej więc wychodzi że 2-3 dni mam całe od 8 do 15 albo i dłużej bo jeszcze darmówki trzeba wyrobić

Cytat:

czekamy z niecierpliwością

mojemu burak nie podszedł

Cytat:

zmień pediatrę

ja daję bebilon lub beliko ale HA

Cytat:
o żesz...Ci lekarze to jeden lepszy od drugiego. Z moją byłam jak miała 5 miesięcy u pediatry z odparzeniami, bo miała straszne. Baba widziała Meli kupkę i po 1. powiedziała, że dziecko karmione tylko piersią nie powinno mieć luźnych kupek a po 2. zapisała jej smectę , żeby robiła twardsze
mój na samym cycku to wodę prawie miał
Ma_majka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-19, 20:45   #1730
villemi
Zadomowienie

nowe fotki w albumie

---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:41 ----------

Cytat:
ja chyba nie umiem robić indyka bo małemu nie smakowało jakiś twardy wyszedł jak robisz?
ja to kupuje tylko piersi z indyka i po prostu najpierw same w wodzie gotuje az miekkie bedzie i dodaje do warzyw, a pozniej wszystko lekko miksuje ale nie na papke, tylko zeby grudki byly ale tez nie za duze
villemi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-19, 20:51   #1731
happy_eve
Wtajemniczenie

Cytat:
nowe fotki w albumie
Jaki dorosły chłopak Cudny
Stary 2013-08-19, 21:14   #1732
Ma_majka
Zakorzenienie

Cytat:
nowe fotki w albumie

---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:41 ----------

ja to kupuje tylko piersi z indyka i po prostu najpierw same w wodzie gotuje az miekkie bedzie i dodaje do warzyw, a pozniej wszystko lekko miksuje ale nie na papke, tylko zeby grudki byly ale tez nie za duze
piękne! jak sobie świetnie leżakuje

ja też cyca kupiłam, może za krótko gotowałam
Ma_majka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-19, 21:48   #1733
jagnna
Zakorzenienie

Cytat:
nie wiem w czym rzecz, chyba wszystko mam
ja teraz mam tak, że idę coś kupić sobie, a wracam z rzeczami dla małej. Bo mi w sumie nie trzeba Choć dziś zakupiłam podkoszulek biały klasyczny i sweterek w reserved i soczewki kontaktowe Chciałam jeszcze książkę, ale mi już mi kasy nie stykło, bo se za mało wzięłam

Cytat:
trampolina fajna rzecz chrześniak ma
a w ogóle to dziwna rzecz koleś ok. tydzien temu z dnia na dzień zaczął sie bać wszystkiego co głośno pracuje (auta, motory, pralka, samoloty...) a od 2 dni ma jakąś traumę i boi się kąpieli ma 21mcy

Cytat:
Tymek ma afty

A tak mam na 11.15 i kończę po 14 :/
oj współczuje
Ale jak pomyślę co Ulka zeżre pełzając to mnie słabość bierze

to i tak nie jest źle

Cytat:
oj te babcie

Cytat:
musze potestowac

Cytat:

Cytat:
Ręce mi opadają.
masakra jakaś. A to ten sam lekarz co chodziłaś cały czas?

Cytat:
po 1. powiedziała, że dziecko karmione tylko piersią nie powinno mieć luźnych kupek
pierwsze słysze

Cytat:
nowe fotki w albumie

Jestem mega padnięta nie wiem czy to kwestia upałów, czy niedosypiania z Ulą, czy czegoś jeszcze, ale padam na ryj.
W związku z tym, ide zaraz pod prysznic i spać.

jagnna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-19, 21:51   #1734
happy_eve
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez jagnna Pokaż wiadomość
to i tak nie jest źle
No niby nie jest Ale cały dzień rozwalony, bo ani rano dużo czasu z małym nie spędzę, ani jak wrócę No i to tylko jeden dzień, kiedy mam tylko 3 godziny Reszta wygląda gorzej, bo też środek dnia zajęty tylko dłużej :/
Stary 2013-08-19, 21:57   #1735
goba
Zadomowienie

Cytat:

Właśnie się zastanawiałam czy u nas nie trzeba się skonsultować, ale z drugiej strony się obawiam, że nam dadzą skierowanie na jakąś rehabilitację ot tak, tylko dlatego, że przyszliśmy. Tzn. jeżeli by była konieczna to ok, ale "tak na wszelki wypadek" to po co? Może młoda usiądzie dopiero w 10 miesiącu np. Oczywiście przypadek Twojej koleżanki by mnie zaniepokoił. Ale rozmawiałam ze znajomym rehabilitantem i on mówił, że w tych czynnościach jest bardzo duża rozbieżność czasowa i lepiej się nie nakręcać. A właśnie niektóre dzieci w ogóle nie raczkują. Tylko się zastanawiam do kiedy czekać na jakieś postępy. Chociaż może prywatnie zawołam jakiegoś lekarza tak dla uspokojenia...

jeszcze ja jestem próbowałam gotować, ale młoda mi nie chciała jeść z początku, ani słoiczkowych ani moich, więc stwierdziłam, że szkoda mojej roboty i próbowałam podawać te słoiczkowe nadal. Teraz trochę jakby lepiej z tym jedzeniem. Zjada ok 1/3 lub 1/2 słoiczka takiego małego. Ale też mi się nie chce bawić w gotowanie takich ilości. A my z mężem raz obiady mamy, raz nie, poza tym nie jemy jakoś szczególnie zdrowo, więc większość naszych potraw odpada. Muszę znaleźć przepis a'la T'ai i może faktycznie coś sama zacząć
jak masz mozliwosc isc na rehabilitacje za darmo to ja bym poszla, bo krzywdy dziecku tam nie zrobią,a jak wszystko będzie ok to najwyżej pokaża Ci jakies ćwiczenia stymulujące dziecko do ruchu....

pół malego słoiczka? to rzeczywiscie nie oplacalo by się gotowac... mój zjada 190g a ostatnio nawet zorientowałam się że z hippa są po 220g....

Cytat:
A tak btw nie ma czego się obawiać w tej rehabilitacji. Przecież ona tylko wspomaga rozwój. No chyba, że trzeba gdzieś jeździć z dzieckiem na drugi koniec miasta to może być męczące, ale tak? Poza tym dobry lekarz sam rozpozna czy konieczna jest czy nie.
Moja niby staje itp. Ale jakbym miała okazję i byłoby blisko to sama bym pochodziła z nią na jakieś ćwiczenia
dokładnie
Cytat:
Napisane przez 4n3t4 Pokaż wiadomość
Goba nie jesteś wyrodną matką, słoiczki nie są złe, jeśli cię stać... A kiedy chcesz wprowadzić jedzenie domowe?
no własnie, oto jest pytanie..kiedy...
juz dawno sobie mówiłam ,że zaczne gotowac małemu ale zawsze jakoś tak schodzi... Robiłam dwie próby, ale nie bardzo mu podchodzilo, musialam zmieszac ze sloiczkowym to wtedy zjadł....

Cytat:
w sobotę miałam
też jestem lwica
wszystkiego najlepszego

Cytat:
no to nie dziwota ,że nie wszedł
u mnie wchodzi zawsze cały, ale ja za to mam problem z wsadzeniem w menu Adasiowe deserku,brakuje mi godzin w jego dniu..
Cytat:
Ręce mi opadają.

oto Polska własnie...
ja dawałam od urodzenia Enfamil ale ostatnio przeszlam na Hippa i jest dobry...
Cytat:

zauważyłam że Jan też lubi jak jest buraczek
Adaś nie zna buraczka, nie ma go chyba w zadnym sloiczku obiadkowym, a ja nie bardzo umiem buraki gotowac
Cytat:
nowe fotki w albumie

CZaruś świetny..

a tak wogóle to któraś wrzucała jakies zdjecia w ostanim tygodniu?
goba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-19, 22:00   #1736
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki, ciekawe jak dzisiaj będzie Ja też zmniejszam o 30ml.
A jeszcze powiedz mi - jak zagęszczasz mleko to jaglanką Holle? Ile wtedy wsypujesz mleka a ile kaszy? Przechodzi to przez zwykły smoczek?
Ja na ten ostatni posiłek dawałam różnie: mleko Bebilon na noc, miałam też Humanę na noc, dawałam też z Holle. Ostatnio nic nie dawałam, ale jednak robi się szybciej głodna. Jeśli chodzi o jaglaną to dawałam 1-2 miarki (takiej od mm) do butelki a mleko normalnie według rozpiski, bo ta moja Holle jest bez mleka. Możesz oczywiście gęstszą - to już moja własna inwencja twórcza Ja mam butelki i smoczki Aventa - bez problemu przechodzi. Z tym, że ja dorabiałam dziurki w tych smoczkach 6+ bo ogólnie słabo mleko leciało. A ostatnio kupiłam smoczek trójprzepływowy 3+ i przez nią bez problemu leci. Smoczki do kaszki leżą i kurzą się, bo mają za wielkie otwory i Iza nie lubi z nich jeść. Jak robię gęstą na śniadanie to je z łyżeczki.

Trzymam kciuki za nockę

Cytat:
nowe fotki w albumie
Śliczny

----

Majka - nie wiem jak z Indykiem ale wiem, że np. wołowinę soli się na koniec, bo robi się twarda. Choć pewnie jak robiłaś Adasiowi to bez soli, ale tak mi przyszło do głowy

---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:57 ----------

Cytat:
Napisane przez goba Pokaż wiadomość

Adaś nie zna buraczka, nie ma go chyba w zadnym sloiczku obiadkowym, a ja nie bardzo umiem buraki gotowac
Generalnie samo ugotowanie buraka nie jest skomplikowane. Wkładasz go do wody i gotujesz
Ja dodatkowo kroję na kawałki lub trę na grubych oczkach, żeby było szybciej
Stary 2013-08-19, 22:10   #1737
musso4
Zakorzenienie

Cytat:
Ktoś się chyba wyspał, że je śniadanie o wpół do pierwszej
taa, czasu nie miałam, o spaniu mogę zapomnieć, do młodego wstaje 2-3 razy w nocy i 2 razy muszę lalę na nocnik wysadzić, bo nie utrzymuje siku przez noc jeszcze nie zawoła tylko nasłuchuje jak się przebudzi i zaczyna wiercić, już wolałam jak lała w pampersa, ale w końcu za chwile 4 lata

mój co rusz zżera piasek i trawe na podwórku i jak znajdzie kamień to wydłubie z ziemi i do buzi, a ja wyciągam nerwy że zabieram i tak w kółko
Stary 2013-08-19, 22:12   #1738
natallkaa
Wtajemniczenie

Cytat:
czekamy z niecierpliwością
hehe chyba zrobię jakieś geriatryk party

Cytat:
Napisane przez jagnna Pokaż wiadomość
ja teraz mam tak, że idę coś kupić sobie, a wracam z rzeczami dla małej. Bo mi w sumie nie trzeba Choć dziś zakupiłam podkoszulek biały klasyczny i sweterek w reserved i soczewki kontaktowe Chciałam jeszcze książkę, ale mi już mi kasy nie stykło, bo se za mało wzięłam
za zakupy
ale coś w tym jest, też jak wychodzę, szczególnie do sh to lubię małej cos powyszukiwać i potem dla siebie juz mi się nie chce szukać:rolleyes :
ale trzeba będzie to zmienićteraz ma mojej liście zakupów są skórzane buty na obcasie. Swoją drogą ciągle ostatnio na płaskich chodzę, że trzeba będzie się na nowo przyzwyczaić do obcasów - ale dla mnie optymalnie to tak. ok. 6cm na wyższych nie umiem

Sanetka kurczę dziwny ten lekarz
Ja daję mleko Hipp
natallkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-19, 22:14   #1739
dzika_kaka
Zakorzenienie

Cytat:

Oczekujemy zdjęć z trampoliny w ramach rekompensaty

Cytat:
w sobotę miałam

i książeczkę materiałową dla Jana z lumpu za całe 1.60
Sto latek

O właśnie widziałam dzisiaj fajną materiałową książeczkę w H&M z cyferkami, szeleszcząca, no bardzo mi się podobała. Jedyne 22,9 pln

Cytat:
Tymek ma afty
Zdrówka!

Cytat:
Uhu, sypie nam się towarzystwo

Cytat:
Ręce mi opadają.

Za.je.bis.ty lekarz

Ja daję Bebilon. Przerabiałam też Nan i Bebiko i u nas Bebilon się najlepiej sprawdza.

Cytat:
Z moją byłam jak miała 5 miesięcy u pediatry z odparzeniami, bo miała straszne. Baba widziała Meli kupkę i po 1. powiedziała, że dziecko karmione tylko piersią nie powinno mieć luźnych kupek a po 2. zapisała jej smectę , żeby robiła twardsze

Cytat:
Moja mama ma super przepis na indyka - jak robi nam na obiad to ja go dostosowuję dla młodej i mamy za jednym zamachem.
Cyce indyka obtoczyć w mące i przyprawach i podsmażyć na patelni, w garze rodzynki i śliwki suszone lekko poddusić, na to te cyce indyka, zalać oliwą i wodą i pyrkotać chyba 1,5h., nie wiem dokładnie. W wersji dla Ewy wykrajam sam środek z cyca, bez przypraw i oliwy.

dzika_kaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-19, 22:19   #1740
jagnna
Zakorzenienie

Cytat:
lubię małej cos powyszukiwać i potem dla siebie juz mi się nie chce szukać:rolleyes :
otóż to

Cytat:
Moja mama ma super przepis na indyka
ożesz, ale to musi być dobre aż wpadłam skomentować

jagnna jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości