|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1711 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2
Cytat:
![]() a jak można te fotki Wasze oglądać? Trzeba mieć kogoś w znajomych? ---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:18 ---------- U nas to samo, właśnie teraz minęły 2 godz, jak śpi. Biedna z tym zębem, ma takie opuchnięte dziąsełko... ---------- Dopisano o 13:25 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ---------- Cytat:
|
|
#1712 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2
Goba nie jesteś wyrodną matką, słoiczki nie są złe, jeśli cię stać...
A kiedy chcesz wprowadzić jedzenie domowe?Kala_20 uśmiech częściowo uzębiony mojej małej też jest uroczy Stawianie na nogi mojej Zosi i uczenie chodzenia wyjątkowo działa na mnie jak płachta na byka grrr...
|
#1713 |
|
Zakorzenienie
|
Hej wlasnie wrocilismy z Plocka z zoo
![]() fajno było, wzielismy apart, zdjec nie zrobilismy ![]() ja tez daje sloiczki wczoraj mala wymiotowala nie mam pojecia od czego 2 razy, tzn raz 2 tury i drugi raz to samo, a potem cala noc luzik nie wiem czy cos zjadla takiego ![]() moze cos z podlogi, albo na dworze przyjechala trampolina to ide rozkladac
|
|
|
|
#1714 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A nie masz takiego badania kontrolnego u ortopedy? Bo my mieliśmy iść po 8 miesiącu na kontrolę raczkowania lub chodu. Narazie pani doktor jest na urlopie także idziemy w połowie września. Nawet mi to na rękę, bo może skontroluje stanie itp. Cytat:
![]() Dobrze, że z Mati już wszystko w porządku. Goba - ja też daję od czasu do czasu słoiczki. Raz gotuję, a raz daję słoiczek. ---------- Dopisano o 14:20 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ---------- Ale w sumie to nie wiem czy pediatra też nie może wystawić skierowania na rehabilitację
|
||
|
|
|
#1715 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() nie mamy takiego badania kontrolnego a dobrze by było, żeby było...
|
|
#1716 | |||
|
Zakorzenienie
|
w sobotę miałam
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() którejś niedzieli chyba w basenie go za długo trzymałam i w poniedziałek dostał chrypy, nie miał kataru ani gorączki ani nic więc ![]() przeszło samo w 2 dni ![]() faktycznie kicha z tymi godzinami Cytat:
przez złamany obojczyk przy porodzie (wymacał że był złamany) jej dziecko m asymetrię no jeszcze 4 dni i weekend ![]() dziś to byłam tylko 2h zorientować się i jutro normalnie już idę skoczyłam do miasta i mam nowy czajnik ![]() i książeczkę materiałową dla Jana z lumpu za całe 1.60 ![]() teraz wypadałoby jakiś obiad zrobić i ogarnąć |
|||
|
|
|
#1717 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Tymek ma afty
Musiał wziąć do buzi coś zanieczyszczonego (o co teraz baaaardzo łatwo). Jedną ma koło migdałka i stąd chrypa. Mamy mu pędzlować buzię jak najczęściej i jak najgłębiej się da Biedny nie daje się za bardzo, płacze przy tym W ogóle chyba go to boli, bo jest taki marudny ![]() Cytat:
Jakby mieli każdemu iść na rękę, to wiesz...Cytat:
![]() W jeden dzień mam np. 3 godziny tylko. Jak sobie pomyślę, że jakbym miała na 7.45 to kończyłabym o 10.10 i miałabym cały dzień dla Tymka, to mi się płakać chce A tak mam na 11.15 i kończę po 14 :/To spóźnione życzenia urodzinowe ![]() ---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ---------- Sola - jeszcze pytanie do Ciebie Bo nadal walczę z nocnym jedzeniem Twoją metodą I wczoraj dałam Tymkowi butlę na śpiocha koło 22.30 i nie obudził się już jak zwykle koło 2, ale o 3.30. Jak zobaczyłam która godzina, to z radości stwierdziłam, że nie będę robiła mu mniej mleka, tylko tyle co zawsze. Ale teraz myślę, że chyba mogłam mu zrobić mniej? Jak Ty robiłaś? O której by się Iza nie obudziła robiłaś jej za każdym razem mniej mleka i dopiero rano całą porcję?
|
|
#1718 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dzięki |
|
|
|
|
#1719 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak zobaczysz że np. 120 ( tutaj oczywiście wymyślam jakąs tam pojemność) to tak na styk i czujesz, że kolejnej nocy może być awantura jak będzie mniej to proponuję kolejną noc dać znowu 120 i dopiero następnej nocy 90 tak żeby zołądek miał czas, żeby przyzwyczaić się do mniejszych porcji w nocy. A i nie wiem czy czytałaś to - ale jak Ci zacznie marudzić to chwilkę poczekaj zanim zaczniesz dorabiać, bo ja z moją raz tak miałam - jak poszłam do kuchni dorabiać to jak wróciłam to już smacznie spała ![]() Jeszcze czytałam o takim sposobie, żeby zamiast dawać mniejszą ilość mleka można dawać w nocy coraz mniej miarek mleka aż dojdziesz do wody. Ale nie sprawdzałam tego. Mam nadzieję, że Tymuś szybko się wykuruje ![]() ---- Tai - sto lat Kala - za 8 miesięcy ![]() Musso - za 9 miesięcy ![]() ---------- Dopisano o 15:25 ---------- Poprzedni post napisano o 15:20 ---------- Happy - jeszcze dodam, że ja schodziłam o 30 ml- czyli jedną miarkę. Dla Izy to było tak akurat. Ale jeśli uznasz, że to za dużo to możesz schodzić o 10 ml. To wszystko zależy jak będzie Tymek reagował
Edytowane przez Sola1 Czas edycji: 2013-08-19 o 15:21 |
|
|
|
|
#1720 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ze 7 butli na dobę jej wychodziło tego mleka dzięki przy okazji miałam dać znać - obiad dziś nie wszedł cały no ale próbowałam babci, znaczy mojej mamie uświadomić że skoro zjadł michę kaszki o 9 a o 11 deserek 190g to raczej o 12.10 głodny nie jest a że babcia nie dała się przekonać to jej zjadł z 5 łyżeczek może
Edytowane przez T'ai Czas edycji: 2013-08-19 o 15:34 |
|
|
|
|
#1721 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Babcia wie lepiej ![]() Ja z kolei ostatnio zauważyłam, że moja je więcej obiadku jak daję jej coś do picia w trakcie posiłku. |
|
|
|
|
#1722 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a to Jan zawsze musi popijać w trakcie
|
|
|
|
|
#1723 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#1724 |
|
Zakorzenienie
|
Ręce mi opadają.
Poszłam dziś do pediatry bez młodej bo zakatarzona. Stwierdził że pepti na refundację jej się nie należy ( bo alergikiem nie jest, a to że w szpitalu na niską wagę dali go nie obchodzi), potem że może pić zwykłe mleko i tak wyszłam bez recepty. Jak chcę to sobie mogę iść do innego. Ba..musiałam się tłumaczyć że dostawałam recepty częściej niż raz na miesiąc ![]() Do poradni endokrynologicznej czekać. Dzwoniłam do centrum-rok, w instytucie Matki i dziecka- 3 miesiące ale zapisy we wrześniu, może się dodzwonię. I nadal się upierają że to inf moczowego, oczywiście znów robić ogólne i posiew ![]() I tu moje pytanie: jakie mm dajecie? Tai wszystkiego najlepszego
Edytowane przez sanetka Czas edycji: 2013-08-19 o 17:17 |
|
|
|
#1725 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zauważyłam że Jan też lubi jak jest buraczek Cytat:
![]() ja daję od urodzenia bebiko dzięki |
||
|
|
|
#1726 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
, żeby robiła twardsze
|
|
#1727 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja też zmniejszam o 30ml.A jeszcze powiedz mi - jak zagęszczasz mleko to jaglanką Holle? Ile wtedy wsypujesz mleka a ile kaszy? Przechodzi to przez zwykły smoczek? Cytat:
![]() Ja daję Nestle Nan. Ten ortopeda, do którego chciałam się dostać z małym jest na urlopie w tym tygodniu Muszę szukać kogoś innego.
|
|
#1728 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1729 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jakiś twardy wyszedł jak robisz?Cytat:
![]() Cytat:
a dzieciakom full ![]() sto latek Kochana Cytat:
no fakt, to będzie ciężko oj tam, ja mam jeszcze "lepiej" po pół etatu w 2 szkołach, w jednej 3 dni, w drugiej 4, po 2-3 godziny + czas na dojazd z jednej do drugiej więc wychodzi że 2-3 dni mam całe od 8 do 15 albo i dłużej bo jeszcze darmówki trzeba wyrobić ![]() Cytat:
czekamy z niecierpliwością ![]() mojemu burak nie podszedł Cytat:
ja daję bebilon lub beliko ale HA Cytat:
mój na samym cycku to wodę prawie miał
|
|||||||
|
|
|
#1730 |
|
Zadomowienie
|
nowe fotki w albumie
![]() ---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:41 ---------- ja to kupuje tylko piersi z indyka i po prostu najpierw same w wodzie gotuje az miekkie bedzie i dodaje do warzyw, a pozniej wszystko lekko miksuje ale nie na papke, tylko zeby grudki byly ale tez nie za duze |
|
|
|
#1731 |
|
Wtajemniczenie
|
|
#1732 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja też cyca kupiłam, może za krótko gotowałam |
|
|
|
|
#1733 | |||
|
Zakorzenienie
|
ja teraz mam tak, że idę coś kupić sobie, a wracam z rzeczami dla małej. Bo mi w sumie nie trzeba
Choć dziś zakupiłam podkoszulek biały klasyczny i sweterek w reserved Chciałam jeszcze książkę, ale mi już mi kasy nie stykło, bo se za mało wzięłam![]() trampolina fajna rzecz chrześniak ma![]() a w ogóle to dziwna rzecz koleś ok. tydzien temu z dnia na dzień zaczął sie bać wszystkiego co głośno pracuje (auta, motory, pralka, samoloty...) a od 2 dni ma jakąś traumę i boi się kąpieli ma 21mcy oj współczuje ![]() Ale jak pomyślę co Ulka zeżre pełzając to mnie słabość bierze ![]() to i tak nie jest źle ![]() oj te babcie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() masakra jakaś. A to ten sam lekarz co chodziłaś cały czas? Cytat:
![]() Jestem mega padnięta nie wiem czy to kwestia upałów, czy niedosypiania z Ulą, czy czegoś jeszcze, ale padam na ryj.W związku z tym, ide zaraz pod prysznic i spać.
|
|
#1734 |
|
Wtajemniczenie
|
No niby nie jest
Ale cały dzień rozwalony, bo ani rano dużo czasu z małym nie spędzę, ani jak wrócę No i to tylko jeden dzień, kiedy mam tylko 3 godziny Reszta wygląda gorzej, bo też środek dnia zajęty tylko dłużej :/
|
#1735 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
pół malego słoiczka? to rzeczywiscie nie oplacalo by się gotowac... mój zjada 190g a ostatnio nawet zorientowałam się że z hippa są po 220g.... Cytat:
![]() Cytat:
juz dawno sobie mówiłam ,że zaczne gotowac małemu ale zawsze jakoś tak schodzi... Robiłam dwie próby, ale nie bardzo mu podchodzilo, musialam zmieszac ze sloiczkowym to wtedy zjadł.... też jestem lwica ![]() wszystkiego najlepszego Cytat:
![]() u mnie wchodzi zawsze cały, ale ja za to mam problem z wsadzeniem w menu Adasiowe deserku,brakuje mi godzin w jego dniu.. Cytat:
ja dawałam od urodzenia Enfamil ale ostatnio przeszlam na Hippa i jest dobry... Adaś nie zna buraczka, nie ma go chyba w zadnym sloiczku obiadkowym, a ja nie bardzo umiem buraki gotowac ![]() CZaruś świetny.. a tak wogóle to któraś wrzucała jakies zdjecia w ostanim tygodniu? |
|||||
|
|
|
#1736 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam butelki i smoczki Aventa - bez problemu przechodzi. Z tym, że ja dorabiałam dziurki w tych smoczkach 6+ bo ogólnie słabo mleko leciało. A ostatnio kupiłam smoczek trójprzepływowy 3+ i przez nią bez problemu leci. Smoczki do kaszki leżą i kurzą się, bo mają za wielkie otwory i Iza nie lubi z nich jeść. Jak robię gęstą na śniadanie to je z łyżeczki.Trzymam kciuki za nockę ![]() Śliczny ---- Majka - nie wiem jak z Indykiem ale wiem, że np. wołowinę soli się na koniec, bo robi się twarda. Choć pewnie jak robiłaś Adasiowi to bez soli, ale tak mi przyszło do głowy ![]() ---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:57 ---------- Cytat:
Ja dodatkowo kroję na kawałki lub trę na grubych oczkach, żeby było szybciej
|
||
|
|
|
#1737 |
|
Zakorzenienie
|
taa, czasu nie miałam, o spaniu mogę zapomnieć, do młodego wstaje 2-3 razy w nocy i 2 razy muszę lalę na nocnik wysadzić, bo nie utrzymuje siku przez noc
jeszcze nie zawoła tylko nasłuchuje jak się przebudzi i zaczyna wiercić, już wolałam jak lała w pampersa, ale w końcu za chwile 4 lata![]() mój co rusz zżera piasek i trawe na podwórku nerwy że zabieram i tak w kółko
|
|
#1738 | |
|
Wtajemniczenie
|
hehe chyba zrobię jakieś geriatryk party
![]() Cytat:
za zakupyale coś w tym jest, też jak wychodzę, szczególnie do sh to lubię małej cos powyszukiwać i potem dla siebie juz mi się nie chce szukać :rolleyes :ale trzeba będzie to zmienić teraz ma mojej liście zakupów są skórzane buty na obcasie. Swoją drogą ciągle ostatnio na płaskich chodzę, że trzeba będzie się na nowo przyzwyczaić do obcasów - ale dla mnie optymalnie to tak. ok. 6cm![]() Sanetka kurczę dziwny ten lekarz ![]() Ja daję mleko Hipp |
|
|
|
|
#1739 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Sto latek O właśnie widziałam dzisiaj fajną materiałową książeczkę w H&M z cyferkami, szeleszcząca, no bardzo mi się podobała. Jedyne 22,9 pln ![]() Zdrówka! Cytat:
![]() Za.je.bis.ty lekarz ![]() Ja daję Bebilon. Przerabiałam też Nan i Bebiko i u nas Bebilon się najlepiej sprawdza. Cytat:
![]() Cytat:
Cyce indyka obtoczyć w mące i przyprawach i podsmażyć na patelni, w garze rodzynki i śliwki suszone lekko poddusić, na to te cyce indyka, zalać oliwą i wodą i pyrkotać chyba 1,5h., nie wiem dokładnie. W wersji dla Ewy wykrajam sam środek z cyca, bez przypraw i oliwy. |
||||
|
|
|
#1740 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ożesz, ale to musi być dobre aż wpadłam skomentować
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:19.

Czyli zaraz koniec tego dobrego...

A kiedy chcesz wprowadzić jedzenie domowe?

obawiam się ,że nie wytrzymam mieszkania z tesciową dwa tygodnie w miesiącu

Biedny nie daje się za bardzo, płacze przy tym 

koleś ok. tydzien temu z dnia na dzień zaczął sie bać wszystkiego co głośno pracuje (auta, motory, pralka, samoloty...) a od 2 dni ma jakąś traumę i boi się kąpieli
aż wpadłam skomentować