Jak przekoncac ich do spania z chłopakiem? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-08-20, 09:27   #31
babie_lato
Zadomowienie

Dot.: Jak przekoncac ich do spania z chłopakiem?

Rodzice mają prawo nie życzyć sobie, żebyście spali w jednym łóżku. Nie ma się co okłamywać, dopóki jesteś na ich garnuszku to oni mają najwięcej w tej kwestii do powiedzenia.
A rodzice są różni, mogą być super kumplami dla dzieci, ale nie godzić się na pewne rzeczy.
Często dużą rolę odgrywają warunki mieszkaniowe, choć to nie reguła.
Ja widzę dwa wyjścia, albo postawić kontrę i bez względu na protesty rodziców kłaść się razem albo pójść do pracy i się usamodzielnić.
babie_lato jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 09:28   #32
WackelDackel
BAN stały

Cytat:
Napisane przez verumka Pokaż wiadomość
Być może te dziewczyny, które wg Ciebie popierają prostackie i gówniarskie podejście rodziców, popierają po prostu szacunek do osób starszych, ich zachowań i przyzwyczajeń. Ja nie mieszkam z rodzicami, ale jak do nich przyjeżdżam, to staram się dostosować do ich przyzwyczajeń, ich trybu życia, bo są już ludźmi starszymi i zwyczajnie z miłości i szacunku do nich czuję się do tego zobowiązana. W swoim domu robię co zechcę, bo nikomu nic do tego.
Chyba nie zrozumiałaś o czym mówiłam.
Napisałam przecież, że jak już się ma rodziców z takim podejściem, to raczej nie uda się tego zmienić. Czym innym jest pogodzenie się z narzuconą wolą, a czym innym jest zrozumienie dla tego narzucania. I ja właśnie nie pojmuję tego zrozumienia dla tego sposobu rozumowania tych rodziców. Dla mnie nie jest przekonujące to, że ktoś nie moze się pogodzić z tym, że dorosłe dziecko ma stałego partnera z którym prowadzi życie intymne. Moim zdaniem to problem tego co się nie może pogodzić i to on powinien się nad sobą zastanowić, a nie tego "dziecka".

Cytat:
Rodzice mają dzieciom we wszystkim ustępować i na wszystko się godzić tak? A na odwrót to już niekoniecznie? Dorosłym dzieciom wolno w domu rodziców robić absolutnie WSZYSTKO, bo przecież są dorosłe. Tak, rzeczywiście. Takie dorosłe, że kurczowo trzymają się mamusinej spódnicy. Skoro są taaacy dorośli to czemu nie idą na swoje? We własnym domu będą robić co im się podoba.
Nie wiem gdzie to wyczytałaś, że niby twierdzę, że dzieciom trzeba we wszystkim ustępować i na wszystko się godzić. Absolutnie tak nie uważam.
Uważam jednak, że wymuszanie na dorosłych dzieciach zachowań w imię pseudo zasad, których nawet nie umie się porządnie uzasadnić - bo przepraszam najmocniej, ale to, że ktoś sobie nie może wyobrazić, że dorosłe dziecko uprawia seks, albo, przez to, że jest na maksa pruderyjny, nigdy w życiu z dzieckiem nie rozmawiał o seksie i całe życie udawał, że coś takiego nie istnieje w tym domu , to dla mnie nie są żadne argumenty. To znaczy, że pora dorosnąć i popracować nad SWOIM - rodzica - podejściem.
Do dzieci trzeba mieć po prostu zaufanie i okazywać im je. Trzeba wiedzieć jak się dziecko wychowało i być pewnym, że jak już zaprasza kogoś pod nasz wspólny dach, to nie jest to przypadkowa osoba, że to ktoś ważny dla niej. Dojrzały rodzic w pewnym momencie pojmuje, że dziecko mu dorosło i ma swoje intymne potrzeby. Nawet jeżeli jeszcze samo na siebie nie pracuje i ciągle dzieli z nim domową przestrzeń, bo też jest u siebie, i to też jest jego dom. O czym wielu zapomina, niestety robiąc z dzieci pensjonariuszy, jak słusznie zauważyła wcześniej cherry_flamme.

Edytowane przez WackelDackel
Czas edycji: 2013-08-20 o 09:29
WackelDackel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 09:33   #33
mpt
Zakorzenienie

A technicznie jak to wygląda? Na ile facet do Was przyjeżdża? U niego śpicie razem? 500 km to kawał drogi, więc pewnie chłopak zostaje na dłużej. Myślę, że rodzice - goszcząc jegomościa przez dłuższy czas - wykazują sporą dozę tolerancji i już za to należy im podziękować.
Stary 2013-08-20, 09:34   #34
Amosia
Raczkowanie

Rodziców dom więc i ich zasady. Powody dla których rodzice mogą nie zgadzać się na spanie w jednym łóżku córki z chłopakiem mogą być różne np. ich przekonania czy wartości związane z wiarą. Nie chcą zgodzić się na nieprzestrzeganie zasad związanych z wiarą w ich domu i należałoby to uszanować. Staram się to zrozumieć, chociaż sama mam inne zdanie na ten temat.
W wieku 19 lat również nie mogłam spać w jednym łóżku w domu moich rodziców. Bardzo mi się to nie podobało. Kiedy dorosłam, zaczęłam być niezależna finansowo, zamieszkałam ze swoim chłopakiem i wprowadziłam w swoim mieszkaniu zasady takie jakie chciałam.
Teraz po kilku latach, posiadam własny dom i ustalam panujące w nim zasady (takie jakie mi odpowiadają). I chciałabym, żeby osoba która przyjeżdża do mnie w odwiedziny przestrzegała zasad, które sobie wyznaczyłam w swoim domu
Stary 2013-08-20, 09:37   #35
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez WackelDackel Pokaż wiadomość
Chyba nie zrozumiałaś o czym mówiłam.
Napisałam przecież, że jak już się ma rodziców z takim podejściem, to raczej nie uda się tego zmienić. Czym innym jest pogodzenie się z narzuconą wolą, a czym innym jest zrozumienie dla tego narzucania. I ja właśnie nie pojmuję tego zrozumienia dla tego sposobu rozumowania tych rodziców. Dla mnie nie jest przekonujące to, że ktoś nie moze się pogodzić z tym, że dorosłe dziecko ma stałego partnera z którym prowadzi życie intymne. Moim zdaniem to problem tego co się nie może pogodzić i to on powinien się nad sobą zastanowić, a nie tego "dziecka".

Nie wiem gdzie to wyczytałaś, że niby twierdzę, że dzieciom trzeba we wszystkim ustępować i na wszystko się godzić. Absolutnie tak nie uważam.
Uważam jednak, że wymuszanie na dorosłych dzieciach zachowań w imię pseudo zasad, których nawet nie umie się porządnie uzasadnić - bo przepraszam najmocniej, ale to, że ktoś sobie nie może wyobrazić, że dorosłe dziecko uprawia seks, albo, przez to, że jest na maksa pruderyjny, nigdy w życiu z dzieckiem nie rozmawiał o seksie i całe życie udawał, że coś takiego nie istnieje w tym domu , to dla mnie nie są żadne argumenty. To znaczy, że pora dorosnąć i popracować nad SWOIM - rodzica - podejściem.
Do dzieci trzeba mieć po prostu zaufanie i okazywać im je. Trzeba wiedzieć jak się dziecko wychowało i być pewnym, że jak już zaprasza kogoś pod nasz wspólny dach, to nie jest to przypadkowa osoba, że to ktoś ważny dla niej. Dojrzały rodzic w pewnym momencie pojmuje, że dziecko mu dorosło i ma swoje intymne potrzeby. Nawet jeżeli jeszcze samo na siebie nie pracuje i ciągle dzieli z nim domową przestrzeń, bo też jest u siebie, i to też jest jego dom. O czym wielu zapomina, niestety robiąc z dzieci pensjonariuszy, jak słusznie zauważyła wcześniej cherry_flamme.
No tak, dojrzałośc = ktoś ma takie oglądy jak ja. Jak ktoś ma inne poglądy to znaczy, że jeszcze nie dojrzał do 'moich'. Bzdury, bzdury, bzdury. Ile ludzi, tyle sposobów na życie. Nikt, zwłaszcza nikt ze starszych pokoleń nie ma obowiązku w imię nowoczesności wyrzekać się swoich ideałów. I jeśli uznają, że seks uprawia się po ślubie, to nikt nie ma prawa wyzywać ich przez to od gówniarzy. I gucio to ma do dojrzałości. 'Dziecko ma swoje intymne potrzeby' - niech ma. Ale jesli te intymne potrzeby są w sprzeczności z zasadami rodzica, to niech mu tymi intymnymi potrzebami nie rzuca po oczach i tyle.

Co za idiotyzm i hipokryzja. Jesli katolik uznaje seks po ślubie - ah oh, jaki wytrwały, jaki dojrzały do wiary. Jesli rodzice uznają seks po ślubie - gówniarstwo psychiczne! Głupota! Uciśnienie młodych!

Niech sobie młodzi robią co im się podoba. Ale nie mają prawa zmuszać nikogo do zmiany poglądów w imię dziwnie pojętej nowoczesności i nie mają prawa się z tym afiszować tam, gdzie jest to źle odbierane.
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 09:45   #36
verumka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
I jeśli uznają, że seks uprawia się po ślubie, to nikt nie ma prawa wyzywać ich przez to od gówniarzy.
Dokładnie.

Cytat:
'Dziecko ma swoje intymne potrzeby' - niech ma. Ale jesli te intymne potrzeby są w sprzeczności z zasadami rodzica, to niech mu tymi intymnymi potrzebami nie rzuca po oczach i tyle.
Albo niech je realizuje gdzie indziej. Same dziewczyny niektóre napisały: żeby uprawiać seks nie trzeba tego robić ani w łóżku, ani w domu. Któraś dziewczyna napisała, że gdy jej chłopak przyjeżdżał i chcieli się kochać, to szli razem do wynajętego pokoiku, żeby nie krępować mamy. Można? Można. I to właśnie jak najbardziej MA wiele wspólnego z szacunkiem do osób starszych i do ich poglądów.

Cytat:
Niech sobie młodzi robią co im się podoba. Ale nie mają prawa zmuszać nikogo do zmiany poglądów w imię dziwnie pojętej nowoczesności i nie mają prawa się z tym afiszować tam, gdzie jest to źle odbierane.

_ema_ uwielbiam Cię

verumka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 09:51   #37
WackelDackel
BAN stały

Cytat:
No tak, dojrzałośc = ktoś ma takie oglądy jak ja. Jak ktoś ma inne poglądy to znaczy, że jeszcze nie dojrzał do 'moich'. Bzdury, bzdury, bzdury. Ile ludzi, tyle sposobów na życie. Nikt, zwłaszcza nikt ze starszych pokoleń nie ma obowiązku w imię nowoczesności wyrzekać się swoich ideałów. I jeśli uznają, że seks uprawia się po ślubie, to nikt nie ma prawa wyzywać ich przez to od gówniarzy. I gucio to ma do dojrzałości. 'Dziecko ma swoje intymne potrzeby' - niech ma. Ale jesli te intymne potrzeby są w sprzeczności z zasadami rodzica, to niech mu tymi intymnymi potrzebami nie rzuca po oczach i tyle.

Co za idiotyzm i hipokryzja. Jesli katolik uznaje seks po ślubie - ah oh, jaki wytrwały, jaki dojrzały do wiary. Jesli rodzice uznają seks po ślubie - gówniarstwo psychiczne! Głupota! Uciśnienie młodych!

Ale rodzice autorki wątku nie podają motywów religijnych, więc o czym ta mowa. Wystarczy, przecież (jak wynika z tego co jest w pierwszym poście), że będą już narzeczeństwem, pewnie boją się, że córka zmacha sobie dzieciaka bez ślubu. Może wierzą w to, że narzeczony już tak szybko nie czmychnie w siną dal Wyraźnie mówią, że nie chcą być jeszcze dziadkami.
Te lęki biorą się z tego, że się ma niezbyt szczere relacje z własnym dzieckiem - jak ktoś słusznie zauważył, seks można uprawiać nie tylko pod wspólnym dachem z rodzicami, a poza tym istnieje już na świecie skuteczna antykoncepcja i po trzecie - skoro dwa lata córka jest z chłopakiem, to znaczy, że nie jest to ktoś przypadkowy. Więcej zaufania do obojga by się przydało, szczerej rozmowy z córką i zrozumienia dla niej. To raz.
A dwa, co do reguł narzucanych rodzicom przez ich religię to skoro dziecka nie udało się wychować tak, że ono podziela te zasady, a ma potrzebę sypiać z ukochaną osobą bez ślubu i to w rodzinnym domu (szok!), to znaczy, że wydzielanie osobnego spania kiedy są razem, raczej nie zakończy pomyślnie misji "żyjemy jak bozia nakazuje". Bo ono tak nie żyje i pewnie już nie będzie.
Jedyne co mogą katoliccy rodzice, to mieć żal do siebie o to, że nie udało im się wychować dziecka tak jak chcieli. Mogą jeszcze ewentualnie modlić się za nie. Na tym kończą się ich powinności podyktowane wyznawaną religią. Reszta jest wyborem dziecka i nic na to już się nie poradzi. Można się jeszcze oczywiście próbować ciskać, że to mój dom i dopóki ja na ciebie łożę itd. itp. Ale to tak naprawdę dowodzi słabości relacji, porażki wychowawczej i generalnie - słabe są takie teksty, sięgają po nie słabi rodzice.
Dziękuję za uwagę.

Czas edycji: 2013-08-20 o 09:59
Stary 2013-08-20, 09:56   #38
maszToCoChcesz
Zakorzenienie

skoro przyjeżdża do domu Twoich rodziców, to powinniście uszanować ich zasady. Poza tym wyobrażasz sobie uprawiać z nim seks, gdy oni są za ścianą?
Stary 2013-08-20, 10:03   #39
mala1521
Raczkowanie

GG do mala1521
Odp: Jak przekoncac ich do spania z chłopakiem?

.

Edytowane przez mala1521
Czas edycji: 2015-02-01 o 19:18
mala1521 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 10:04   #40
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Ale rodzice autorki wątku nie podają motywów religijnych, więc o czym ta mowa. Wystarczy, przecież (jak wynika z tego co jest w pierwszym poście), że będą już narzeczeństwem, pewnie boją się, że córka zmacha sobie dzieciaka bez ślubu. Może wierzą w to, że narzeczony już tak szybko nie czmychnie w siną dal Wyraźnie mówią, że nie chcą być jeszcze dziadkami.
Te lęki biorą się z tego, że się ma niezbyt szczere relacje z własnym dzieckiem - jak ktoś słusznie zauważył, seks można uprawiać nie tylko pod wspólnym dachem z rodzicami, a poza tym istnieje już na świecie skuteczna antykoncepcja i po trzecie - skoro dwa lata córka jest z chłopakiem, to znaczy, że nie jest to ktoś przypadkowy. Więcej zaufania do obojga by się przydało, szczerej rozmowy z córką i zrozumienia dla niej. To raz.
A dwa, co do reguł narzucanych rodzicom przez ich religię to skoro dziecka nie udało się wychować tak, że ono podziela te zasady, a ma potrzebę sypiać z ukochaną osobą bez ślubu i to w rodzinnym domu (szok!), to znaczy, że wydzielanie osobnego spania kiedy są razem, raczej nie zakończy pomyślnie misji "żyjemy jak bozia nakazuje". Bo ono tak nie żyje i pewnie już nie będzie.
Jedyne co mogą katoliccy rodzice, to mieć żal do siebie o to, że nie udało im się wychować dziecka tak jak chcieli. Mogą jeszcze ewentualnie modlić się za nie. Na tym kończą się ich powinności podyktowane wyznawaną religią. Reszta jest wyborem dziecka i nic na to już się nie poradzi. Można się jeszcze oczywiście próbować ciskać, że to mój dom i dopóki ja na ciebie łożę itd. itp. Ale to tak naprawdę dowodzi słabości relacji, porażki wychowawczej i generalnie - słabe są takie teksty, sięgają po nie słabi rodzice.
Dziękuję za uwagę.
Wizaż óczy. Właśnie się dowiedziałam, że seks po ślubie mają prawo uznawać tylko i wyłącznie katolicy
Zdziwię Cię - dla niektórych ateistów [czy też niepraktykujących] starszego pokolenia też jest nie do wyobrażenia sobie, że młodzi 'żyją jak małżeństwo'. Nie wiem po co pakować zaraz w to jakieś teorie o przymuszaniu do religii i inne bzdury.

Swoją drogą - jeśli katoliccy rodzice dają dziecku przyzwolenie na seks czy nie jest to ich grzechem?

Druga sprawa, że gdyby temat brzmiał 'dziadkowie nie życzą sobie, żebym spała z chłopakiem' to 100% wypowiedzi brzmiałoby 'uszanuj dziadków'. Dziwne, że od rodziców nagle wymaga się nowoczesności.
Stary 2013-08-20, 10:17   #41
WackelDackel
BAN stały

Cytat:
Wizaż óczy. Właśnie się dowiedziałam, że seks po ślubie mają prawo uznawać tylko i wyłącznie katolicy
Zdziwię Cię - dla niektórych ateistów [czy też niepraktykujących] starszego pokolenia też jest nie do wyobrażenia sobie, że młodzi 'żyją jak małżeństwo'. Nie wiem po co pakować zaraz w to jakieś teorie o przymuszaniu do religii i inne bzdury.

Swoją drogą - jeśli katoliccy rodzice dają dziecku przyzwolenie na seks czy nie jest to ich grzechem?

Druga sprawa, że gdyby temat brzmiał 'dziadkowie nie życzą sobie, żebym spała z chłopakiem' to 100% wypowiedzi brzmiałoby 'uszanuj dziadków'. Dziwne, że od rodziców nagle wymaga się nowoczesności.
Niepotrzebnie ironizujesz. Nerwy ci puszczają czy jak. Nie wnikam.

To ty zaczęłaś coś o tej religii, to się do tego odniosłam, to raz.
Dwa - każdy się spowiada ze swoich grzechów, dziecko ze swoich, rodzice ze swoich. Najwyżej się z tego wyspowiadają, trudno. Skoro nie umieli dziecka inaczej wychować, to mają problem. Mówiłam o tym wyżej.
I trzy - nie mówię o tym, żeby się nie podporządkować, pewnych ludzi i poglądów nie da się zmienić i ja to wiem. Ja tylko nie rozumiem jak wy - młode osoby możecie taką mentalność popierać (często zakłamaną jak u rodziców autorki) i też tak chętnie używacie skompromitowanego argumentu o tym, że skoro płacę za twoje jedzenie, to będziesz tańcować jak mówię.
O to mi chodzi, czytaj uważnie, bo mi się już nie chce rozwodzić x razy o tym samym. Dzięki za rozmowę.

Czas edycji: 2013-08-20 o 10:19
Stary 2013-08-20, 10:20   #42
verumka
Wtajemniczenie

Cytat:
pewnie boją się, że córka zmacha sobie dzieciaka bez ślubu.
No i niech się boją - mają do tego prawo. Takie mają poglądy na życie. I nam nic do tego.

Cytat:
Co nie oznacza, że rodzic ma zgadzać się na coś, co, w jego przekonaniu, jest nie w porządku.

Cytat:
Można się jeszcze oczywiście próbować ciskać, że to mój dom i dopóki ja na ciebie łożę itd. itp. Ale to tak naprawdę dowodzi słabości relacji, porażki wychowawczej i generalnie - słabe są takie teksty, sięgają po nie słabi rodzice.
Czyli znów - dorosłe dziecko może w domu wszystko, nieistotnie czy rodzicom się to podoba, czy nie. "Dojrzali" rodzice nie mają nic do powiedzenia, najlepiej niech siedzą cicho i się nie wychylają.

Dziecku wolno wszystko, rodzicom we własnym domu nie wolno właściwie nic - nawet zwrócić uwagi, bo zaraz okazują się być "słabi", "niedojrzali" i "nieudolni wychowawczo".

Stary 2013-08-20, 10:29   #43
cherry_flamme
Zakorzenienie

Cytat:

Znasz kogoś normalnego, kto nie uprawia seksu przed ślubem odrzucając przy tym religijną ideologię? Jakie, w takim przypadku, mogłyby zachodzić przesłanki? Poważnie pytam, bo tego nie zrozumiem.

I co do tego mają dziadkowie? To trzeba przeprowadzić jakąś sondę w rodzinie, zanim pójdzie się do łóżka?

Chyba nie na tym polega szacunek do rodziców, żeby siedzieć cicho i robić co każą. Gdyby jakaś młoda para nie nocowała u siebie, bo rodzice są przeciwni i im by to pasowało- dla mnie luz. Ale Autorce sytuacja ciąży i dlaczego jedyną rozsądna radą ma być ''uszy po sobie, rodzice płacą- rodzice stawiają warunki''? To już nie można normalnie, spokojnie porozmawiać i próbować ich przekonać? Na tej samej zasadzie: jeżeli ktoś ma ciężko w pracy z szefem, to nie wolno próbować rozwiązać konfliktu, tylko ''nie pasuje- możesz się zwolnić''?

---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ----------

Cytat:
No i niech się boją - mają do tego prawo. Takie mają poglądy na życie. I nam nic do tego.

Co nie oznacza, że rodzic ma zgadzać się na coś, co, w jego przekonaniu, jest nie w porządku.

Czyli znów - dorosłe dziecko może w domu wszystko, nieistotnie czy rodzicom się to podoba, czy nie. "Dojrzali" rodzice nie mają nic do powiedzenia, najlepiej niech siedzą cicho i się nie wychylają.

Dziecku wolno wszystko, rodzicom we własnym domu nie wolno właściwie nic - nawet zwrócić uwagi, bo zaraz okazują się być "słabi", "niedojrzali" i "nieudolni wychowawczo".
Nie, nikt nie mówi, że wolno wszystko. Ale z pewnymi rzeczami trzeba się pogodzić. Między innymi z tym, że dziecko nie jest juz takim zupełnym dzieckiem. Rozumiem, że mogą się nie zgadzać na palenie/ picie alkoholu/ urządzanie imprez itp.

Zwłaszcza 30 ostatnich dni.
cherry_flamme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 10:35   #44
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cherry_flamme Pokaż wiadomość
Znasz kogoś normalnego, kto nie uprawia seksu przed ślubem odrzucając przy tym religijną ideologię? Jakie, w takim przypadku, mogłyby zachodzić przesłanki? Poważnie pytam, bo tego nie zrozumiem.

I co do tego mają dziadkowie? To trzeba przeprowadzić jakąś sondę w rodzinie, zanim pójdzie się do łóżka?

Chyba nie na tym polega szacunek do rodziców, żeby siedzieć cicho i robić co każą. Gdyby jakaś młoda para nie nocowała u siebie, bo rodzice są przeciwni i im by to pasowało- dla mnie luz. Ale Autorce sytuacja ciąży i dlaczego jedyną rozsądna radą ma być ''uszy po sobie, rodzice płacą- rodzice stawiają warunki''? To już nie można normalnie, spokojnie porozmawiać i próbować ich przekonać? Na tej samej zasadzie: jeżeli ktoś ma ciężko w pracy z szefem, to nie wolno próbować rozwiązać konfliktu, tylko ''nie pasuje- możesz się zwolnić''?

---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ----------

Nie, nikt nie mówi, że wolno wszystko. Ale z pewnymi rzeczami trzeba się pogodzić. Między innymi z tym, że dziecko nie jest juz takim zupełnym dzieckiem. Rozumiem, że mogą się nie zgadzać na palenie/ picie alkoholu/ urządzanie imprez itp.
Ależ oczywiście, że znam, gdybym nie znała, nie rzucałabym takimi wnioskami. Uwierz, nie trzeba być ortodoksyjnym wyznawcą jakiejś religii, żeby uważać, że seks jest dla małżeństw czy poważniejszych związków, a nie 'chodzenia' w wieku 19 lat.
Takim myśleniem bardzo umniejszacie instytucję ślubu cywilnego. Niedługo dojdziemy do wniosku, że tylko kościelny ma wartość, a cywilny to formalność i nic nie zmienia. A owszem, zmienia - to takie samo założenie rodziny jak każde inne. I dla niektórych jest to element niezbędny do seksu.

To o dziadkach to było lekkie odejście od tematu, chciałam zauważyć tylko, że dla starszych ludzi ma się więcej wyrozumiałości i szacunku, niż dla własnych rodziców. Dziadkowie mają prawo sobie nie zyczyć - rodzice z tymi samymi poglądami to 'mentalne gówniartswo'. Nie rozumiem tego.

Ale rozróżnijmy sprawy ważne od zachcianek. Jesli szef mnie wykorzystuje to sprawę załatwiam. Jeśli szef narzuca, że do pracy mam nosić czarną bluzkę i spodnie, bo tego wymaga image sklepu - to się dostosowuję, bez dyskusji. I wtedy jeśli bardzo ogromną mam zachciankę założenia sukni w kwiaty i kabaretek do roboty to po prostu zmieniam posadę.
Spanie z chłopakiem w jednym łóżku nie jest kwestią życia i śmierci.

---------- Dopisano o 10:35 ---------- Poprzedni post napisano o 10:33 ----------

Cytat:
To teraz kompletnie nie pojmuję - rodzice mogą nie zgadzać się na imprezę/picie, ale na seks muszą i jeszcze mają na to patrzeć, bo inaczej nie są nowocześni?

Edytowane przez _ema_
Czas edycji: 2013-08-20 o 10:37
Stary 2013-08-20, 10:36   #45
cherry_flamme
Zakorzenienie

Według mnie, spanie razem to realizacja potrzeby bliskości i nie jest to jakiś wymysł z sufitu. Mam nadzieję, że rodzice Autorki w końcu dadzą się przekonać.

Picie/ palenie ale tylko w domu, bo dorosłemu człowiekowi nie można zakazać używek tak ogólnie. Gdzie ktos pisał o tym, że rodzice mają na to patrzeć? Wiem, że to przenośnia, ale już się tak nie zapędzajmy. A czy muszą się zgadzać na seks? No, zgadzać- nie muszą, zaakceptować- tak. Chyba, że chce się wejść w konflikt.

Edytowane przez cherry_flamme
Czas edycji: 2013-08-20 o 10:39
Stary 2013-08-20, 10:37   #46
verumka
Wtajemniczenie

Cytat:
Rozumiem, że mogą się nie zgadzać na palenie/ picie alkoholu/ urządzanie imprez itp.
Ale dlaczego w sumie? Skoro dziecko jest dorosłe, to idąc Twoim tokiem rozumowania, nie można mu zabronić picia alkoholu przecież.

Cytat:
Według mnie, spanie razem to realizacja potrzeby bliskości
Organizowanie imprezy też może być realizacją potrzeby bliskości i akceptacji ot, na przykład - wśród przyjaciół.

Widzę, że bardzo wybiórczo traktujesz pewne sprawy.

Edytowane przez verumka
Czas edycji: 2013-08-20 o 10:40
Stary 2013-08-20, 10:40   #47
cherry_flamme
Zakorzenienie

Cytat:
Ale dlaczego w sumie? Skoro dziecko jest dorosłe, to idąc Twoim tokiem rozumowania, nie można mu zabronić picia alkoholu przecież.

Organizowanie imprezy też może być realizacją potrzeby bliskości i akceptacji na przykład, wśród przyjaciół.

Widzę, że bardzo wybiórczo traktujesz pewne sprawy.
Uzuzpełniłam wypowiedź. Miałam na myśli robienie tych rzeczy pod wspólnym dachem.

Stary 2013-08-20, 10:43   #48
ellish
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
ale on przyjeżdża do ciebie - do twojego mieszkania czy do domu rodziców? jak to drugie to mają święte prawo sobie tego nie życzyć a tobie nic do ich staroświeckich poglądów.
ellish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 10:44   #49
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Uzuzpełniłam wypowiedź. Miałam na myśli robienie tych rzeczy pod wspólnym dachem.
No i doszliśmy do sedna - pod wspólnym dachem nie imprezuj, nie pij, nie pal, i nie śpij z facetem w jednym łóżku. A potrzebę bliskości załatwiaj inaczej/gdzie indziej.
I proszę, nie mów mi, że 19latka MUSI spać z facetem w łóżku z potrzeby bliskości. Taką potrzebę załatwia się na milion różnych sposobów, wspólne noce nie są do tego niezbędne i nikt jeszcze od tego nie umarł
Stary 2013-08-20, 10:44   #50
ellish
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
Jak jesteś taka dorosła, to sru zarabiać na siebie, wynająć pokój i rób co chcesz
rowniez sie zgadzam.

ema, jestem z Toba

Edytowane przez ellish
Czas edycji: 2013-08-20 o 10:52
Stary 2013-08-20, 10:49   #51
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Moi Rodzice też by mi nie pozwolili a ja nie ośmieliłabym się nawet o to poprosić. Tu chodzi o zasady: mieszkasz w domu Rodziców i szanujesz ich zasady, obojętnie, co o nich sądzisz. Mam 20 kilka lat, nie mieszkam z rodzicami ale gdybym z nimi mieszkała to szanowałabym ustalone przez nich prawa. Chcesz mieć swoje- wyprowadź się, zacznij na siebie zarabiać a wtedy rób co chcesz, śpij z kim chcesz i gdzie chcesz. Dorosłosc nie polega na spaniu w jednym łóżku z chłopakiem.

Suchaj, z facetem będziesz spać w jednym łóżku przez większą część swojego życia. Korzystaj, póki mozesz z wygód swojego własnego łóżka. Ja z nich nie rezygnuję^^ Nie lubię, jak ktoś mi chrapie i zabiera kołderkę i się rozpycha
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 10:51   #52
verumka
Wtajemniczenie

Cytat:
Miałam na myśli robienie tych rzeczy pod wspólnym dachem.
No a o czym my cały czas mówimy? Mówimy przecież o spaniu z chłopakiem W DOMU RODZICÓW, czyli POD WSPÓLNYM DACHEM.

Edytowane przez verumka
Czas edycji: 2013-08-20 o 10:52
Stary 2013-08-20, 10:59   #53
MoniaS93
Rozeznanie

W 100000000000% zgadzam się z emą. Nie wiem z jakiego powodu rodzice mają obowiązek zgadzać się na wspólne spanie nastoletniej córki i jej sympatii pod ich dachem? Ich dom, ich zasady - samo to, że zgadzają się na przebywanie i nocowanie tego chłopaka to już duży plus dla nich bo nie każdy by się na to zgodził.

Ja nie mam ani staroświeckich ani religijnych rodziców ale nie widzę absolutnie nic dziwnego w tym, że nie życzyliby sobie takiej sytuacji. Ogólnie niektore posty w tym temacie są naprawdę dziwne. Nastoletnia dziewczyna ma potrzebę bliskości, którą musi realizować pod dachem mamy i taty - potrzebę seksu z pewnością również. Bo bez tego się nie da a bliskość okazujemy sobie tylko śpiąc ze sobą. Paranoja :P
Stary 2013-08-20, 11:00   #54
cherry_flamme
Zakorzenienie

Ale dym z papierosów przenika i zostaje na meblach, podczas imprezy coś można zniszczyć. A co może się stać, jeżeli ktoś śpi z facetem? Tylko nie mówicie o ciąży, bo po to jest antykoncepcja.

Moje zdanie znacie. Dziwię się tylko, że młode dziewczyny popierają taki ciemnogród i przekazują to na następne pokolenia.

Edytowane przez cherry_flamme
Czas edycji: 2013-08-20 o 11:02
Stary 2013-08-20, 11:02   #55
magd102
Rozeznanie

to niesamowite jakie osoby zna ema - seks tylko po ślubie u ateistów... ciekawe... spotkałam się z poglądem że z seksem NAJLEPIEJ zaczekać do czasu aż będzie się gotowym na ewentualne konsekwencje - i to było u ateistów, natomiast seks po ślubie był u osób które w boga "nie wierzyły" jednak wierzyły w "co ludzie powiedzą"

ogólnie zgadzam się z WackelDackel i cherry_flamme i również nie rozumiem podejscia - my jak mieliśmy lat 20 to dziecko zrobiliśmy ale Ty masz 22 i nawet nie myśl o seksie przed ślubem! - bo po co pogadać z dzieckiem o seksie i konsekwencjach... najlepiej [najprościej] ZAKAZAĆ!
zapomniał wół jak cielęciem był

u mojego tż temat seksu też nigdy nie padł i również gdy przyjeżdzam to śpimy osobno co mnie bardzo śmieszy skoro jego rodzice doskonale zdają sobie sprawe,że gdy siedzi u mnie tydzień to również śpimy w jednym łóżku,no ale to właśnie u nich w domu dzieciaka zmajstrujemy

o dziwo moja mama nie zapomniała jak to było gdy była młoda [wpadli ] i powiedziała że doskonale zdaje sobie sprawe,że nie potrzeba do tego łóżka i nie widzi problemu byśmy razem spali w domu, oraz rozmawiałam z nią o tym, że uprawiamy seks oraz jak sie zabezpieczam.

1. Ile rodziców którzy z dziećmi rozmawiają o seksie,konsekwencjach,zab ezpieczeniach zakazuje dorosłemu dziecku spać z drugą połówką w jednym łóżku?

2. Ile rodziców którzy udają że seks nie istnieje zakazuje dorosłemu dziecku spać z drugą połówką w jednym łóżku?

Którzy rodzice są bardziej dojrzali i bardziej świadomi co robią dzieci?

Kolejna śmieszna rzecz - są razem 2 lata ale autorka powinna się cieszyć,że w ogóle rodzice pozwolili chłopakowi spać u nich w domu
Chciałam tylko przypomnieć,że dom rodziców jest też JEJ DOMEM - ona nie jest w nim gościem!

Autorko - póki możesz to rozmawiaj z rodzicami, "truj im dupe" a możliwe że dzieki temu jak kolejny raz przyjedzie chłopak nie będą mieć takiego problemu - najważniejsze byś im uświadamiała że masz świadomość konsekwencji,że jesteś odpowiedzialna i że w końcu nie jesteś już małym dzieckiem czasem trzeba to rodzicom zwyczajnie uświadomić
może znasz jakiś znajomych rodziców którzy mają dzieci w podobnym wieku i pozwalają im spać z drugą osobą - zawsze mozesz podac ich jako przyklad itd.
Nie poddawaj się tylko dlatego,że niektórzy są tak samo zacofani jak ich rodzice

„Przeznaczenie zazwyczaj czeka tuż za rogiem. Jakby było kieszonkowcem, dziwką albo sprzedawcą losów na loterie; to jego najczęstsze wcielenia. Do drzwi naszego domu nigdy nie zapuka. Trzeba za nim ruszyć.”

Edytowane przez magd102
Czas edycji: 2013-08-20 o 11:07
magd102 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 11:03   #56
ellish
Zakorzenienie

Cytat:
Ale dym z papierosów przenika i zostaje na meblach, podczas imprezy coś można zniszczyć. A co może się stać, jeżeli ktoś śpi z facetem? Tylko nie mówicie o ciąży, bo po to jest antykoncepcja.

Moje zdanie znacie. Dziwię się tylko, że młode dziewczyny popierają taki ciemnogród i przekazują to na następne pokolenia.
Stary 2013-08-20, 11:03   #57
MoniaS93
Rozeznanie

Cytat:
Po prostu niektórym rodzicom trudno jest zaakceptować to, ze dziecko powoli robi się dorosłe,dojrzewa, ma swoje życie intymne. Dlaczego odbierać im prawo to nie oglądania tego? To nie jest hipokryzja. Wolą nie patrzeć i tyle. Dobrym przykładem jest moja koleżanka z LO - ma bardzo otwartych, rozwojowych rodziców, nie są w ogóle religijni. Ale gdy jej chłopak z 2 końca Polski przyjeżdżał ją odwiedzać to wymagali od nich, by spali w dwóch oddzielnych łóżkach, zawsze. Nawet mimo tego, że było wiadomo iż ona zaraz idzie na studia do jego miasta i będą razem mieszkać.

To nie jest hipokryzja, nie jest to ciemnogród, nic z tych rzeczy. To jest prawo rodziców do decydowania o tym, co dzieje się pod ich dachem. Wiadomo, że od spania razem w ciążę się nie zachodzi ale czy to o ciążę chodzi? Moim zdaniem bardziej o komfort psychiczny rodziców, po prostu. Na pewno mają do tego większe prawo niż nastolatka do sypiania w jednym łóżku z chłopakiem w domu rodziców. Nie pozwalają to nie.
Stary 2013-08-20, 11:08   #58
verumka
Wtajemniczenie

Cytat:
O religii dziewczyny już pisały, więc nie będę się rozpisywać. Ale to pierwszy aspekt, dla którego rodzice na "wspólne spanie" mogą się nie zgodzić.
A po drugie: antykoncepcja antykoncepcją. A czytałaś kiedyś na wizażu wątek o prawdopodobieństwie ciąży? Jeśli nie, to poczytaj i zobacz, jakie problemy mają niektórzy "dorośli" ludzie z kwestią zabezpieczania się (albo raczej: nie zabezpieczania). Idą na żywioł ("nie zabezpieczyłam się, a miałam dni płodne", "poniosło nas" itp.), a potem płacze wylewane na forum, że "ja tak bardzo się boję, nie mogę być teraz w ciąży". Jakby kwestia antykoncepcji dla wszystkich była tak oczywista, to tego wątku w sumie nawet by pewnie nie było. A jednak jest i to nie bez powodu.

A poza tym - po prostu może to rodzicom nie odpowiadać i oni naprawdę nie muszą się tłumaczyć z jakiego powodu. Takie mają poglądy i tyle.

Cytat:
Napisane przez MoniaS93
Moim zdaniem bardziej o komfort psychiczny rodziców, po prostu. Na pewno mają do tego większe prawo niż nastolatka do sypiania w jednym łóżku z chłopakiem w domu rodziców.
Żartujesz? przecież komfort psychiczny rodziców się w ogóle nie liczy. W ogóle, kto by się tam rodzicami przejmował. Najważniejsze jest to, że 19-latka ma potrzebę bliskości i w związku z tym KONIECZNIE musi spać w jednym łóżku z chłopakiem, bo inaczej stanie jej się ogromna krzywda.

Smutne to.

Edytowane przez verumka
Czas edycji: 2013-08-20 o 11:12
Stary 2013-08-20, 11:11   #59
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magd102 Pokaż wiadomość
to niesamowite jakie osoby zna ema - seks tylko po ślubie u ateistów... ciekawe... spotkałam się z poglądem że z seksem NAJLEPIEJ zaczekać do czasu aż będzie się gotowym na ewentualne konsekwencje - i to było u ateistów, natomiast seks po ślubie był u osób które w boga "nie wierzyły" jednak wierzyły w "co ludzie powiedzą"
No widzisz jaka jestem niesamowita?
Kurcze, nie wiem co w tym dziwnego. Chociażby moi dziadkowie - on zagorzały komunista, ona w kościele ostatni raz była na własnej komunii, zaczęła 'wierzyć' dopiero po siedemdziesiątce - nie uznawali seksu przedmałżeńskiego, bo tak 'nie przystoi'. Ich dzieci nie nocowały ze sobą, bo nie było to zgodne z normami moralnymi jakie sobie wyznaczyli.
Mam wrażenie, że ludzi zaczyna się dzielić na 'religijnych z zasadami' oraz 'ateistów wyzwolonych otwartych na wszystko'. Nic pomiędzy?
Stary 2013-08-20, 11:12   #60
MoniaS93
Rozeznanie

Właśnie też pomyślałam o tym wątku Jak ktoś ma mało rozsądku to ma go mało i najmądrzejsi rodzice niewiele chyba pomogą. Mam wrażenie, że to nawet nie kwestia edukacji tylko...no nie wiem czego. Nie uważam, że to zupełnie normalne, że nastolatki współżyją, z prostego powodu - w dużej części, nie wiem co prawda dlaczego ale jednak, mają małą wiedzę na ten temat.

Ja tam się nie dziwię rodzicom, że się boją o te niechciane ciąże. Jak się poczyta słynny wątek to włos się jeży na głowie Ale oczywiście nie tylko z tego powodu rodzice mogą odmówić dziecku spania w ich domu z chłopakiem.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości