|
|
#31 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Jak przekoncac ich do spania z chłopakiem?
Rodzice mają prawo nie życzyć sobie, żebyście spali w jednym łóżku. Nie ma się co okłamywać, dopóki jesteś na ich garnuszku to oni mają najwięcej w tej kwestii do powiedzenia.
A rodzice są różni, mogą być super kumplami dla dzieci, ale nie godzić się na pewne rzeczy. Często dużą rolę odgrywają warunki mieszkaniowe, choć to nie reguła. Ja widzę dwa wyjścia, albo postawić kontrę i bez względu na protesty rodziców kłaść się razem albo pójść do pracy i się usamodzielnić. |
|
|
|
|
#32 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Napisałam przecież, że jak już się ma rodziców z takim podejściem, to raczej nie uda się tego zmienić. Czym innym jest pogodzenie się z narzuconą wolą, a czym innym jest zrozumienie dla tego narzucania. I ja właśnie nie pojmuję tego zrozumienia dla tego sposobu rozumowania tych rodziców. Dla mnie nie jest przekonujące to, że ktoś nie moze się pogodzić z tym, że dorosłe dziecko ma stałego partnera z którym prowadzi życie intymne. Moim zdaniem to problem tego co się nie może pogodzić i to on powinien się nad sobą zastanowić, a nie tego "dziecka". Cytat:
Uważam jednak, że wymuszanie na dorosłych dzieciach zachowań w imię pseudo zasad, których nawet nie umie się porządnie uzasadnić - bo przepraszam najmocniej, ale to, że ktoś sobie nie może wyobrazić, że dorosłe dziecko uprawia seks, albo, przez to, że jest na maksa pruderyjny, nigdy w życiu z dzieckiem nie rozmawiał o seksie i całe życie udawał, że coś takiego nie istnieje w tym domu , to dla mnie nie są żadne argumenty. To znaczy, że pora dorosnąć i popracować nad SWOIM - rodzica - podejściem.Do dzieci trzeba mieć po prostu zaufanie i okazywać im je. Trzeba wiedzieć jak się dziecko wychowało i być pewnym, że jak już zaprasza kogoś pod nasz wspólny dach, to nie jest to przypadkowa osoba, że to ktoś ważny dla niej. Dojrzały rodzic w pewnym momencie pojmuje, że dziecko mu dorosło i ma swoje intymne potrzeby. Nawet jeżeli jeszcze samo na siebie nie pracuje i ciągle dzieli z nim domową przestrzeń, bo też jest u siebie, i to też jest jego dom. O czym wielu zapomina, niestety robiąc z dzieci pensjonariuszy, jak słusznie zauważyła wcześniej cherry_flamme. Edytowane przez WackelDackel Czas edycji: 2013-08-20 o 09:29 |
||
|
|
|
|
#33 |
|
Zakorzenienie
|
A technicznie jak to wygląda? Na ile facet do Was przyjeżdża? U niego śpicie razem? 500 km to kawał drogi, więc pewnie chłopak zostaje na dłużej. Myślę, że rodzice - goszcząc jegomościa przez dłuższy czas - wykazują sporą dozę tolerancji i już za to należy im podziękować.
|
|
#34 |
|
Raczkowanie
|
Rodziców dom więc i ich zasady. Powody dla których rodzice mogą nie zgadzać się na spanie w jednym łóżku córki z chłopakiem mogą być różne np. ich przekonania czy wartości związane z wiarą. Nie chcą zgodzić się na nieprzestrzeganie zasad związanych z wiarą w ich domu i należałoby to uszanować. Staram się to zrozumieć, chociaż sama mam inne zdanie na ten temat.
W wieku 19 lat również nie mogłam spać w jednym łóżku w domu moich rodziców. Bardzo mi się to nie podobało . Kiedy dorosłam, zaczęłam być niezależna finansowo, zamieszkałam ze swoim chłopakiem i wprowadziłam w swoim mieszkaniu zasady takie jakie chciałam.Teraz po kilku latach, posiadam własny dom i ustalam panujące w nim zasady (takie jakie mi odpowiadają). I chciałabym, żeby osoba która przyjeżdża do mnie w odwiedziny przestrzegała zasad, które sobie wyznaczyłam w swoim domu
|
|
#35 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co za idiotyzm i hipokryzja. Jesli katolik uznaje seks po ślubie - ah oh, jaki wytrwały, jaki dojrzały do wiary. Jesli rodzice uznają seks po ślubie - gówniarstwo psychiczne! Głupota! Uciśnienie młodych! Niech sobie młodzi robią co im się podoba. Ale nie mają prawa zmuszać nikogo do zmiany poglądów w imię dziwnie pojętej nowoczesności i nie mają prawa się z tym afiszować tam, gdzie jest to źle odbierane. |
|
|
|
|
|
#36 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() _ema_ uwielbiam Cię
|
|||
|
|
|
|
#37 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Wyraźnie mówią, że nie chcą być jeszcze dziadkami. Te lęki biorą się z tego, że się ma niezbyt szczere relacje z własnym dzieckiem - jak ktoś słusznie zauważył, seks można uprawiać nie tylko pod wspólnym dachem z rodzicami, a poza tym istnieje już na świecie skuteczna antykoncepcja i po trzecie - skoro dwa lata córka jest z chłopakiem, to znaczy, że nie jest to ktoś przypadkowy. Więcej zaufania do obojga by się przydało, szczerej rozmowy z córką i zrozumienia dla niej. To raz. A dwa, co do reguł narzucanych rodzicom przez ich religię to skoro dziecka nie udało się wychować tak, że ono podziela te zasady, a ma potrzebę sypiać z ukochaną osobą bez ślubu i to w rodzinnym domu (szok!), to znaczy, że wydzielanie osobnego spania kiedy są razem, raczej nie zakończy pomyślnie misji "żyjemy jak bozia nakazuje". Bo ono tak nie żyje i pewnie już nie będzie. Jedyne co mogą katoliccy rodzice, to mieć żal do siebie o to, że nie udało im się wychować dziecka tak jak chcieli. Mogą jeszcze ewentualnie modlić się za nie. Na tym kończą się ich powinności podyktowane wyznawaną religią. Reszta jest wyborem dziecka i nic na to już się nie poradzi. Można się jeszcze oczywiście próbować ciskać, że to mój dom i dopóki ja na ciebie łożę itd. itp. Ale to tak naprawdę dowodzi słabości relacji, porażki wychowawczej i generalnie - słabe są takie teksty, sięgają po nie słabi rodzice. Dziękuję za uwagę. Edytowane przez WackelDackel Czas edycji: 2013-08-20 o 09:59 |
|
|
|
|
|
#38 |
|
Zakorzenienie
|
skoro przyjeżdża do domu Twoich rodziców, to powinniście uszanować ich zasady. Poza tym wyobrażasz sobie uprawiać z nim seks, gdy oni są za ścianą?
|
|
|
#39 |
|
Raczkowanie
|
Odp: Jak przekoncac ich do spania z chłopakiem?
.
Edytowane przez mala1521 Czas edycji: 2015-02-01 o 19:18 |
|
|
|
|
#40 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zdziwię Cię - dla niektórych ateistów [czy też niepraktykujących] starszego pokolenia też jest nie do wyobrażenia sobie, że młodzi 'żyją jak małżeństwo'. Nie wiem po co pakować zaraz w to jakieś teorie o przymuszaniu do religii i inne bzdury. Swoją drogą - jeśli katoliccy rodzice dają dziecku przyzwolenie na seks czy nie jest to ich grzechem? Druga sprawa, że gdyby temat brzmiał 'dziadkowie nie życzą sobie, żebym spała z chłopakiem' to 100% wypowiedzi brzmiałoby 'uszanuj dziadków'. Dziwne, że od rodziców nagle wymaga się nowoczesności. |
|
|
|
|
|
#41 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
To ty zaczęłaś coś o tej religii, to się do tego odniosłam, to raz. Dwa - każdy się spowiada ze swoich grzechów, dziecko ze swoich, rodzice ze swoich. Najwyżej się z tego wyspowiadają, trudno. Skoro nie umieli dziecka inaczej wychować, to mają problem. Mówiłam o tym wyżej. I trzy - nie mówię o tym, żeby się nie podporządkować, pewnych ludzi i poglądów nie da się zmienić i ja to wiem. Ja tylko nie rozumiem jak wy - młode osoby możecie taką mentalność popierać (często zakłamaną jak u rodziców autorki) i też tak chętnie używacie skompromitowanego argumentu o tym, że skoro płacę za twoje jedzenie, to będziesz tańcować jak mówię. O to mi chodzi, czytaj uważnie, bo mi się już nie chce rozwodzić x razy o tym samym. Dzięki za rozmowę. Edytowane przez WackelDackel Czas edycji: 2013-08-20 o 10:19 |
|
|
|
|
|
#42 | ||
|
Wtajemniczenie
|
No i niech się boją - mają do tego prawo. Takie mają poglądy na życie. I nam nic do tego.
Cytat:
Cytat:
Dziecku wolno wszystko, rodzicom we własnym domu nie wolno właściwie nic - nawet zwrócić uwagi, bo zaraz okazują się być "słabi", "niedojrzali" i "nieudolni wychowawczo". |
||
|
|
|
|
#43 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I co do tego mają dziadkowie? To trzeba przeprowadzić jakąś sondę w rodzinie, zanim pójdzie się do łóżka? Chyba nie na tym polega szacunek do rodziców, żeby siedzieć cicho i robić co każą. Gdyby jakaś młoda para nie nocowała u siebie, bo rodzice są przeciwni i im by to pasowało- dla mnie luz. Ale Autorce sytuacja ciąży i dlaczego jedyną rozsądna radą ma być ''uszy po sobie, rodzice płacą- rodzice stawiają warunki''? To już nie można normalnie, spokojnie porozmawiać i próbować ich przekonać? Na tej samej zasadzie: jeżeli ktoś ma ciężko w pracy z szefem, to nie wolno próbować rozwiązać konfliktu, tylko ''nie pasuje- możesz się zwolnić''? ---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ---------- Cytat:
|
|
|
|
#44 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Takim myśleniem bardzo umniejszacie instytucję ślubu cywilnego. Niedługo dojdziemy do wniosku, że tylko kościelny ma wartość, a cywilny to formalność i nic nie zmienia. A owszem, zmienia - to takie samo założenie rodziny jak każde inne. I dla niektórych jest to element niezbędny do seksu. To o dziadkach to było lekkie odejście od tematu, chciałam zauważyć tylko, że dla starszych ludzi ma się więcej wyrozumiałości i szacunku, niż dla własnych rodziców. Dziadkowie mają prawo sobie nie zyczyć - rodzice z tymi samymi poglądami to 'mentalne gówniartswo'. Nie rozumiem tego. Ale rozróżnijmy sprawy ważne od zachcianek. Jesli szef mnie wykorzystuje to sprawę załatwiam. Jeśli szef narzuca, że do pracy mam nosić czarną bluzkę i spodnie, bo tego wymaga image sklepu - to się dostosowuję, bez dyskusji. I wtedy jeśli bardzo ogromną mam zachciankę założenia sukni w kwiaty i kabaretek do roboty to po prostu zmieniam posadę. Spanie z chłopakiem w jednym łóżku nie jest kwestią życia i śmierci. ---------- Dopisano o 10:35 ---------- Poprzedni post napisano o 10:33 ---------- To teraz kompletnie nie pojmuję - rodzice mogą nie zgadzać się na imprezę/picie, ale na seks muszą i jeszcze mają na to patrzeć, bo inaczej nie są nowocześni? Edytowane przez _ema_ Czas edycji: 2013-08-20 o 10:37 |
|
|
|
|
|
#45 |
|
Zakorzenienie
|
Według mnie, spanie razem to realizacja potrzeby bliskości i nie jest to jakiś wymysł z sufitu. Mam nadzieję, że rodzice Autorki w końcu dadzą się przekonać.
Picie/ palenie ale tylko w domu, bo dorosłemu człowiekowi nie można zakazać używek tak ogólnie. Gdzie ktos pisał o tym, że rodzice mają na to patrzeć? Wiem, że to przenośnia, ale już się tak nie zapędzajmy. A czy muszą się zgadzać na seks? No, zgadzać- nie muszą, zaakceptować- tak. Chyba, że chce się wejść w konflikt.
Edytowane przez cherry_flamme Czas edycji: 2013-08-20 o 10:39 |
|
|
|
|
#46 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Widzę, że bardzo wybiórczo traktujesz pewne sprawy. Edytowane przez verumka Czas edycji: 2013-08-20 o 10:40 |
||
|
|
|
|
#47 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#48 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#49 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I proszę, nie mów mi, że 19latka MUSI spać z facetem w łóżku z potrzeby bliskości. Taką potrzebę załatwia się na milion różnych sposobów, wspólne noce nie są do tego niezbędne i nikt jeszcze od tego nie umarł
|
|
|
|
|
|
#50 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ema, jestem z Toba
Edytowane przez ellish Czas edycji: 2013-08-20 o 10:52 |
|
|
|
|
|
#51 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Moi Rodzice też by mi nie pozwolili a ja nie ośmieliłabym się nawet o to poprosić. Tu chodzi o zasady: mieszkasz w domu Rodziców i szanujesz ich zasady, obojętnie, co o nich sądzisz. Mam 20 kilka lat, nie mieszkam z rodzicami ale gdybym z nimi mieszkała to szanowałabym ustalone przez nich prawa. Chcesz mieć swoje- wyprowadź się, zacznij na siebie zarabiać a wtedy rób co chcesz, śpij z kim chcesz i gdzie chcesz. Dorosłosc nie polega na spaniu w jednym łóżku z chłopakiem.
Suchaj, z facetem będziesz spać w jednym łóżku przez większą część swojego życia. Korzystaj, póki mozesz z wygód swojego własnego łóżka. Ja z nich nie rezygnuję^^ Nie lubię, jak ktoś mi chrapie i zabiera kołderkę i się rozpycha
|
|
|
|
|
#52 |
|
Wtajemniczenie
|
No a o czym my cały czas mówimy? Mówimy przecież o spaniu z chłopakiem W DOMU RODZICÓW, czyli POD WSPÓLNYM DACHEM.
Edytowane przez verumka Czas edycji: 2013-08-20 o 10:52 |
|
|
|
|
#53 |
|
Rozeznanie
|
W 100000000000% zgadzam się z emą. Nie wiem z jakiego powodu rodzice mają obowiązek zgadzać się na wspólne spanie nastoletniej córki i jej sympatii pod ich dachem? Ich dom, ich zasady - samo to, że zgadzają się na przebywanie i nocowanie tego chłopaka to już duży plus dla nich bo nie każdy by się na to zgodził.
![]() Ja nie mam ani staroświeckich ani religijnych rodziców ale nie widzę absolutnie nic dziwnego w tym, że nie życzyliby sobie takiej sytuacji. Ogólnie niektore posty w tym temacie są naprawdę dziwne. Nastoletnia dziewczyna ma potrzebę bliskości, którą musi realizować pod dachem mamy i taty - potrzebę seksu z pewnością również. Bo bez tego się nie da a bliskość okazujemy sobie tylko śpiąc ze sobą. Paranoja :P
|
|
#54 |
|
Zakorzenienie
|
Ale dym z papierosów przenika i zostaje na meblach, podczas imprezy coś można zniszczyć. A co może się stać, jeżeli ktoś śpi z facetem? Tylko nie mówicie o ciąży, bo po to jest antykoncepcja.
Moje zdanie znacie. Dziwię się tylko, że młode dziewczyny popierają taki ciemnogród i przekazują to na następne pokolenia.
Edytowane przez cherry_flamme Czas edycji: 2013-08-20 o 11:02 |
|
|
|
|
#55 |
|
Rozeznanie
|
to niesamowite jakie osoby zna ema - seks tylko po ślubie u ateistów... ciekawe... spotkałam się z poglądem że z seksem NAJLEPIEJ zaczekać do czasu aż będzie się gotowym na ewentualne konsekwencje - i to było u ateistów, natomiast seks po ślubie był u osób które w boga "nie wierzyły" jednak wierzyły w "co ludzie powiedzą"
![]() ogólnie zgadzam się z WackelDackel i cherry_flamme i również nie rozumiem podejscia - my jak mieliśmy lat 20 to dziecko zrobiliśmy ale Ty masz 22 i nawet nie myśl o seksie przed ślubem! - bo po co pogadać z dzieckiem o seksie i konsekwencjach... najlepiej [najprościej] ZAKAZAĆ! zapomniał wół jak cielęciem był ![]() u mojego tż temat seksu też nigdy nie padł i również gdy przyjeżdzam to śpimy osobno co mnie bardzo śmieszy skoro jego rodzice doskonale zdają sobie sprawe,że gdy siedzi u mnie tydzień to również śpimy w jednym łóżku,no ale to właśnie u nich w domu dzieciaka zmajstrujemy o dziwo moja mama nie zapomniała jak to było gdy była młoda [wpadli ] i powiedziała że doskonale zdaje sobie sprawe,że nie potrzeba do tego łóżka i nie widzi problemu byśmy razem spali w domu, oraz rozmawiałam z nią o tym, że uprawiamy seks oraz jak sie zabezpieczam.1. Ile rodziców którzy z dziećmi rozmawiają o seksie,konsekwencjach,zab ezpieczeniach zakazuje dorosłemu dziecku spać z drugą połówką w jednym łóżku? 2. Ile rodziców którzy udają że seks nie istnieje zakazuje dorosłemu dziecku spać z drugą połówką w jednym łóżku? Którzy rodzice są bardziej dojrzali i bardziej świadomi co robią dzieci? Kolejna śmieszna rzecz - są razem 2 lata ale autorka powinna się cieszyć,że w ogóle rodzice pozwolili chłopakowi spać u nich w domu Chciałam tylko przypomnieć,że dom rodziców jest też JEJ DOMEM - ona nie jest w nim gościem! Autorko - póki możesz to rozmawiaj z rodzicami, "truj im dupe" a możliwe że dzieki temu jak kolejny raz przyjedzie chłopak nie będą mieć takiego problemu - najważniejsze byś im uświadamiała że masz świadomość konsekwencji,że jesteś odpowiedzialna i że w końcu nie jesteś już małym dzieckiem może znasz jakiś znajomych rodziców którzy mają dzieci w podobnym wieku i pozwalają im spać z drugą osobą - zawsze mozesz podac ich jako przyklad itd. Nie poddawaj się tylko dlatego,że niektórzy są tak samo zacofani jak ich rodzice
Edytowane przez magd102 Czas edycji: 2013-08-20 o 11:07 |
|
|
|
|
#56 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#57 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
To nie jest hipokryzja, nie jest to ciemnogród, nic z tych rzeczy. To jest prawo rodziców do decydowania o tym, co dzieje się pod ich dachem. Wiadomo, że od spania razem w ciążę się nie zachodzi ale czy to o ciążę chodzi? Moim zdaniem bardziej o komfort psychiczny rodziców, po prostu. Na pewno mają do tego większe prawo niż nastolatka do sypiania w jednym łóżku z chłopakiem w domu rodziców. Nie pozwalają to nie.
|
|
|
#58 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A po drugie: antykoncepcja antykoncepcją. A czytałaś kiedyś na wizażu wątek o prawdopodobieństwie ciąży? Jeśli nie, to poczytaj i zobacz, jakie problemy mają niektórzy "dorośli" ludzie z kwestią zabezpieczania się (albo raczej: nie zabezpieczania). Idą na żywioł ("nie zabezpieczyłam się, a miałam dni płodne", "poniosło nas" itp.), a potem płacze wylewane na forum, że "ja tak bardzo się boję, nie mogę być teraz w ciąży". Jakby kwestia antykoncepcji dla wszystkich była tak oczywista, to tego wątku w sumie nawet by pewnie nie było. A jednak jest i to nie bez powodu. A poza tym - po prostu może to rodzicom nie odpowiadać i oni naprawdę nie muszą się tłumaczyć z jakiego powodu. Takie mają poglądy i tyle. Cytat:
![]() Smutne to. Edytowane przez verumka Czas edycji: 2013-08-20 o 11:12 |
||
|
|
|
|
#59 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kurcze, nie wiem co w tym dziwnego. Chociażby moi dziadkowie - on zagorzały komunista, ona w kościele ostatni raz była na własnej komunii, zaczęła 'wierzyć' dopiero po siedemdziesiątce - nie uznawali seksu przedmałżeńskiego, bo tak 'nie przystoi'. Ich dzieci nie nocowały ze sobą, bo nie było to zgodne z normami moralnymi jakie sobie wyznaczyli. Mam wrażenie, że ludzi zaczyna się dzielić na 'religijnych z zasadami' oraz 'ateistów wyzwolonych otwartych na wszystko'. Nic pomiędzy? |
|
|
|
|
|
#60 |
|
Rozeznanie
|
Właśnie też pomyślałam o tym wątku
Jak ktoś ma mało rozsądku to ma go mało i najmądrzejsi rodzice niewiele chyba pomogą. Mam wrażenie, że to nawet nie kwestia edukacji tylko...no nie wiem czego. Nie uważam, że to zupełnie normalne, że nastolatki współżyją, z prostego powodu - w dużej części, nie wiem co prawda dlaczego ale jednak, mają małą wiedzę na ten temat. Ja tam się nie dziwię rodzicom, że się boją o te niechciane ciąże. Jak się poczyta słynny wątek to włos się jeży na głowie Ale oczywiście nie tylko z tego powodu rodzice mogą odmówić dziecku spania w ich domu z chłopakiem.
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:49.

, to dla mnie nie są żadne argumenty. To znaczy, że pora dorosnąć i popracować nad SWOIM - rodzica - podejściem.
. Kiedy dorosłam, zaczęłam być niezależna finansowo, zamieszkałam ze swoim chłopakiem i wprowadziłam w swoim mieszkaniu zasady takie jakie chciałam.