|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1711 | |
|
Zakorzenienie
|
Re: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#1712 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2
hej
my juz po usg bioderek wszystko ok , nastepna kontrola w grudniu![]() mały ma jak najczesciej byc na brzuchu i cwiczyc no i w niczym mu nie pomagac... nie sadzac ... ![]() doktorek powiedział,ze jestesmy rodzina jak z okładki;p no i , ze W jest bardziej podobny do tzta;p ![]() ash- wg najnowszych zalecen najlepiej jest wprowadzac gluten miedzy 5-6 miesiacem zycia , jesli oczywiscie nie ma przeciwskazań ![]() no i ekspozycja ma trwać 2 miesiace oczywiscie najlepiej pod osłona mleka nie chce zaczynac tak późno, bo potem sie okaze ze w wieku 8-9 miesiecy mlody nie bedzie mógł dostać np chrupki wiadomo kiedyś wprowadzali w 10 miesiącu życia.. ale to o z grubej rury , nikt nie bawił się w żadną ekspozycję tak naprawdę nie wiadomo do końca jakie postępowanie jest najlepsze jeśli ja albo tż bylibyśmy chorzy na celiakię, to na pewno nie wprowadzałabym glutenu tak szybko, ale u nas w rodzinie nie było ani jednego takiego przypadku, Młody nie ma skłonności do alergii, więc powinno być ok, no jedyne co to ma tą nietolerancję laktozy... podobno przy nietolerancji jest większe prawdopodobieństwo wystąpienia nietolerancji glutenu... no zobaczymy co to będzie ![]() jak będzie coś nie tak to przestanę mu podawać i spróbuję np w 6 lub 7 miesiącu ash ale miałaś nockę.... ![]() anka- super, że Młodemu chusta się podoba ![]() jenny- może się skuszę na pampki 4 w biedrze... dzięki za cynk
|
|
|
|
#1713 | ||||||||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2
Nadrobione, skorzystałam z rady happy co do spania i nie położyłam małego po 2 godzinach jak zwykle tylko testowałam ile wytrzyma po 2 i 45 minutach, padł na kocyku, przeniosłam do łózeczka i spi bez cyrków
![]() Cytat:
chociaz Kuba juz próbuje, ale nie robi tego od główki tylko podwija kolano i podnosi tyłek, ale reka mu przeszkadza .Ja z glutenem chyba zaczekam i moze jakos w 7-8 miesiacu sprobuje Cytat:
Cytat:
![]() A ten gluten to nowe zalecenia WHO zeby go wprowadzac miedzy 5, a 6 miesiacem, bo zmniejsza to ryzyko zachorowania na celiakie, ale sa głosy, ze to wielki eksperyment na społeczenstwie i lepiej poczekac, ale wprowadzac wlasnie pod oslona kp ![]() Cytat:
dobrze, ze mozna to oddacCytat:
![]() a te ocieplacze mega Cytat:
dla Przemka i zeby mu zostało, a za meza trzymamy kciukiCytat:
Cytat:
Edytowane przez salviae Czas edycji: 2013-08-20 o 11:51 |
||||||||
|
|
|
#1714 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:56 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ----------
|
|
|
|
|
#1715 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
za bioderka, my już nie mamy żadnej kontroli tzn bylimy 2 razy w poradni prerulaksacyjnej<czy jak to się tam piszę> i raz usg i koniec, u nas tylko dziewczynki mają więcej wizyt w poradnija też będe podawać gluten w 5 miesiącu, w sumie jeszcze dużo czasu i nie myśle o rozszerzaniu diety, muszę do rodziców podjechać po warzywa do mrożenia bo mają niepryskane niby mała drzemka a tu już 4 razy płacz jakby go zarzynali - 3 razy bo cycka w buzi nie bylo, więc szybkie podłączenie i zasnął a 4 raz po obrócił się na plecy - Ash doskonalę Cię rozumiem, u nas najpierw był bunt cyckowy a teraz mały mógły się w ogóle od niego nie odłączać- karmię nawet co pół godz- godzinę a nie jak wcześniej co 3-4 h, no i koniec z przespanymi nocami - pobudki co 3 godziny
|
|
|
|
|
#1716 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
i z tego co doczytałam to można łączyć różne rozmiary ![]() ---------- Dopisano o 11:59 ---------- Poprzedni post napisano o 11:58 ---------- My kontrolę bioderek mamy za tydzień
|
||
|
|
|
#1717 | |||
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Re: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2
Cytat:
![]() Cytat:
brawo za bioderka ja we wrzesni mam wizyte ![]() Cytat:
Kochana moj wcale nie jest samodzielny wrecz odwrotnie nieraz minutki nie polezy
|
|
#1718 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
u nas dr usg robi za każdym razemnooo ja już myślę o rozszerzaniu ale dzisiaj W kończy już 4 miesiące ![]() więc za miesiąc gluten a za 2 miesiące inne cuda ![]() anka- czas szybko leci
|
|
|
|
|
#1719 | ||
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,
Cytat:
Cytat:
I dlatego z kp tak swiruje. Bo ja sie ciagle boje ze moje dziecko bedzie glodowalo. Przeciez ja go rzadko karmir dlatefo ze on sie robi placzliwy i dzieki temu wiem ze jest glodny. Ja najczesxiej go karmie kiedy widze ze minely3h i np. Sie akurat obudzil albo jest odrobine marudny. Ja sie ciagle boje ze jak mu nie dam cycka to on nie bedzie jadl pol dnia. Rozumiem ze wiekszosc z Was karmi po prostu jak sie dzieciatko rozdrazni i poplacze i nie mozna go uspokoic na rekach czy inaczej? A jak w nocy? Tez po placzu poznajecie? Cloche brawo za wage!!! Slicznie Ci przybiera, widac ze chlopak silny mimo operacji. Odnosnie glutenu mam pytanko bo piszecie ze wprowadzac bedziecie pod oslona cycka a ja totalnie jestem zielona wiec pyt.mam2. 1.czy trzeba pod oslona cycka? Co sie dzieje jesli dziecko jest na mm? Wtedy wprowadza sie pozniej/wczesnie? Cos sie dzieje? Ktoras napisala ze pediatrzy powinni bardziej edukowac w sprawaxh wprowadzania pokarmow. Ja sie zgadzam bo moi sa tacy co chyba nic w tym temacie mowic nie beda a przynajmniej poki co na wiele spraw odpowiadaja mi zdawkowo i cos czuje ze z wprowadzanjem tez tak bedzie a wiadomo w internecie rozne rzeczy sie znajda. Wyszlismy dzis na spacer, mega sie rozpadalo i nim znalazlam zadaszenie bylam mega mokra i wiejacy wiatr mega mnie wychlodzil a ja dobre 40min pod tym zadaszeniem nim mniej zaczelk padac. Pedem do domu i teraz od 40min stoje n korytarzu z wozkiem bo moje dziecko akurat dzis postanowilo sie rozespac. a zwykle po godzinie czy 1,5 w wozku sie budzi. A nie chce go brac na rece i przenosic do domku bo go wybudze. Niestety windy nie mam a wozkarnia na parterze. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#1720 |
|
Zadomowienie
|
Banka, bo Kuba nosi 68/74 teraz, wazy 8 kg i Michas pewnie jest albo podobny wielkosciwo albo mniejszy i widze, ze kombinezon jest mniejszy
, a ile ma cm nie wiem
|
|
#1721 |
|
Zakorzenienie
|
Re: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2
Dziewczyny dzieki z a wyjasnienie co do glutenu. A moze WHO zaleca ten 5-6 mc bo potem duzo mniej kobiet kontynuuje karmienie piersia? Zastanawiam sie jak wczesniejsze podanie glutenu moze zmniejszyc ryzyko zachorowania
musze zglebic temat. A swoja droga tez planuje dawac gluten stopniowo, tak jaj to Veronic opisywala. Ale myslam poczekac do 9-10 mca...(o ile bede jeszcze karmic, choc jesli nie bedzie innych przeszkod to chce karmic do powrotu do pracy).Ania to widze,ze nasze dzieciaczki ida leb w leb mam nadzieje,zez czasem przeksztalci.sie to w coraz wieksza samodzielnosc.Happy co takiego sie dzialo u Was wczoraj,ze pediatra kazala dac panadol? Byliscie z mala u lekarza przez placz czy cos jeszcze sie dzialo (goraczka np?) nie pomyslalabym o dawaniu lekow w celu uspokojenia dziecka ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#1722 | |
|
Wtajemniczenie
|
Magusia-
oczywiscie ,ze nie trzeba wprowadzać glutenu pod osłoną cycka- przecież nie wszystkie dzieci są karmione piersią tyle, że wtedy wprowadzamy gluten później nie między 5-6 miesiącem, a między 6-7 miesiącem życia ![]() generalnie dobrze jest wprowadzać gluten wtedy kiedy karmi się piersią ![]() ---------- Dopisano o 12:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ---------- Cytat:
- wyłączne karmienie piersią przez pierwsze 6 miesięcy, a z drugiej - wcześniejsze wprowadzenie glutenu ja czytałam,ze w wieku 5-6 miesięcy (tzn okienko) dziecko ma lepszą tolerancję i jest mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia nietolerancji glutenu ... później już tak nie jest... ale czy to prawda, to nie wiem chyba nie ma na to wystarczających dowodów naukowych
|
|
|
|
|
#1723 | ||
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZE
Cytat:
Cytat:
|
|
#1724 |
|
Zakorzenienie
|
Re: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2
wiem Banka,ze u Was jest jeszcze gorzej I to od urodzenia...
ale nasze dzieciaczki sa z charakteru totalnymi przeciwnosciami z tego co czytam I Sofia od poczatku byla spokojna I wyluzowana a potem zaczely dziac sie rozne cyrki I stopniowo robila sie coraz mniej samodzielna ...Magiusa u nas karmienie za normalnych czasow bylo co 3h, Sofia sie robila marudna po takim czasie od ost posilku wiec wiedzialam ze o to chodzi. Teraz je za kazdym razem jak ja przystawie. A przystawiam jak nic innego nie dziala a zdarza sie to co godzine czasem.troszke rzadziej. A w nocy jak sie obudzi to ja przystawiam I tyle... Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#1725 | |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Re: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2
Cytat:
zartuje a u Was nie jest gorzej po przeprowadzce jakos kojarze ze w pl bylo super , moze klimat jej nie sluzy , upalow jak pisalas u Was nie ma , mama ta sama najgorzej ze przy takich maluszkach tylko gdybac mozna bo tak naprawde ciezko przyczyne znalezc
|
|
#1726 | |
|
Zadomowienie
|
Ale się wkuuuu
Napisałam takiego długiego posta i mi się skasował Cytat:
Troszkę się tylko zmartwiłam bo mało mi przybrała. 24 lipca ważyła 5200 no i dziś warzyła ją w pampersie. Lekarka pocieszyła mnie, że dzieci które urodziły się duże potem troszkę mniej przybierają i że wszystko jest ok. No mam taką nadzieję ![]() . Julka jest już praktycznie na mm. (WŁAŚNIE JENNY KARMIMY JELECZKĘ MM NAN PRO 1) Widzę ile je i raczej nie myślę, żeby jadła za mało. Żałuję troszkę, że nie wgłębiałam się bardziej w temat szczepionek i ich rodzajów jak o nich pisaliście. Zaszczepiliśmy jednak 6w1 ze względu na tą dodatkową żółtaczkę. Nie wiem czy dobrze wybrałam te szczepionki ale zaszczepiona została INFNRIX HEXA, SYNFLORIX I ROTATEQ. Cenowo jestem zaskoczona, byłam pewna, że zabólę koło 7 stówek a wszystko wyniosło nas 580 zł. No a Juleczka zważona i zmierzona została na śpiocha. Przy badaniu się obudziła i uśmiechała do pediatry i do Nas. Pokazywała te swoje dziąsełka dziąślak mały A przy szczepieniu słyszała ją cała przychodnia ![]() Na szczęście dała się szybko uspokoić. W domu zjadła i puki co śpi. Dziękujemy za kciuki i prosimy o trzymanie je w dalszym ciągu żeby żadne odczyny się do nas nie zakradły ![]() ![]() Aha i zamówiłam taką torbę dla Julki http://allegro.pl/show_item.php?item=3464623223
Nasze szczęście Julia Edytowane przez antoinettee Czas edycji: 2013-08-20 o 12:52 |
|
|
|
|
#1727 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC
Cytat:
wiesz z tym jedzeniem i najadaniem się to dopiero początek, wiem jak mja kuzynka biega za swoją półtoraroczną córką by cokolwiek zjadła więc wszystko przed nami ![]() chyba zacznę spać z malym w dzień, jak z nim leżę to on śpi nawet 3 godziny- ładnie spokojnie, a jak coś probuję robić to odrazu płacz że mamy nie ma obok, no podczas tej drzemki bylam już 7 razy |
|
|
|
|
#1728 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1729 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Juleczka no miodzio, kolejna ślicznotka. A tak mi się przy jej zdjęciach skojarzyło, że nasze dzieciaczki jak są obudzone i się bawią to już tak "dorośle" wyglądają, mają takie mądre spojrzenia. A jak śpią to wciąż jak noworodki się wydają, takie kruszynki bezbronne. Jak widzę moją Sofkę jak śpi to przynajmniej ze 2 miesiące młodsza mi się wydaje ![]() Cytat:
KorzystajU nas to nieco inaczej wygląda. Musze być przez ok 30min z Sofią a potem lepiej, żebym się ulotniła bo ją własnie wybudzam, jak się poruszę w łóżku... Eh, znów się najadłam ciastek i Chodakowskiej tez ok kilku dni nie widziałam ---------- Dopisano o 12:24 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ---------- Jeszcze chciałam się podzielić moją refleksją odnośnie podwajania wagi urodzeniowej do jakiegoś konkretnego wieku. Przecież to jakaś totalna bzdura jest, tak jakby normy wagowe dla dzieci były uzależnione od ich wagi urodzeniowej... A przecież nie są. Nigdzie nie jest napisane, że dziecko które się urodziło powiedzmy 4 kg, ma przybierać co tydzień więcej niż dziecko, które miało 3kg przy urodzeniu. W takim wypadku jedno dziecko w wieku 6 mcy powinno ważyć 4kg(chociażby bliźniaczki Ass) a inne 8kg. Głupota i tyle. Skąd się w ogóle ten pogląd wziął??
|
||||||
|
|
|
#1730 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
O której zasypia i o której masz karmienia, że o 5 się włącza gadulec? Cytat:
dla własnej chwili spokoju
|
|
#1731 |
|
Zadomowienie
|
Ash pojechaliśmy ze względu na płacz. Panadol zaleciła dać jak "atak" się powtórzy. Na pewno tylko dzięki temu zasnęła. Nie chciałam, żeby płakała kolejną godzinę, bo była wyczerpana i wyglądała jak 7 nieszczęść.
Ash, a mi się wydaje, że u Was może być zmiana klimatu i mieszkania. Albo, tak jak podejrzewam u nas, niedojrzałość układu nerwowego. Jak jest w tej chwili? Diabli- lekarka na brzuszek zaleciła podać herbatkę, kupki nie było parę dni i jej zdaniem przez to pojawiła się kolka. Banka- zazwyczaj podaję wodę. |
|
|
|
#1732 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ze do pół roku dziecko ma przynajmniej podwoić swoją masę urodzeniową, a do roku ma przynajmniej potroić ![]() to jest chyba takie minimum ![]() ale nie powiedziane, że w każdym tygodniu życia będzie przybierał tyle samo
|
|
|
|
|
#1733 |
|
Wtajemniczenie
|
ubrałam małemu pierwszy raz rajstopy
bo dostal uwaga aż 7 par od teściowej jak sie urodził wgl nie wiem po co dziecku na lato kupować i jeszcze co odwiedziny się pyta a czemu rajstopek mu nie założylaś? |
|
|
|
#1734 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
fajna teściowa |
|
|
|
|
#1735 |
|
Zakorzenienie
|
Møody po;ulubił huśtawkę i właśnie w niej usypia
a juz miałam ją sprzedać![]() wrzucam 2 fotki z Zakopca
|
|
#1736 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,
Cytat:
Ja lubie rajstopy ale nie w lato Cytat:
hmm a czy herbatka pomoze ja powiem szczerze zebodkad daje sama wode to i kupy lepsze i bardziej regularnie ![]() Cytat:
moj z pieluchabod urodzenia hee Tez jestem za zabawa samodzielna ale u mojego ciezko ale staram sie wychodzic jak jest spikojny Cytat:
|
|
#1737 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() a jaką masz huśtawkę ?? |
|
|
|
|
#1738 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2
Ciekawe czy adres filmiku z M. przejdzie hmm https://www.youtube.com/watch?v=r_j0...e_gdata_player
testowanie było 4x II słabe kreseczki ![]() http://suwaczki.maluchy.pl/li-64773.png http://suwaczki.maluchy.pl/li-64774.png Edytowane przez banka26 Czas edycji: 2013-08-20 o 14:12 |
|
|
|
#1739 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ash, mi się to włąśnie wydaje bardziej słuszne niż normy. Jak można wymagać od dzieci urodzonych z różnicą wagi 4 kg, żeby mieściły się w danym momencie w normach o rozstrzale (nie wiem jaki tamk jest, strzelam ) 3 kg? Chyba chodzi własnie o regularne i zrównoważone przybieranie, a podwojenie do któregoś miesiąca jest pewną wykładnią. Ale nie wiem, to sobie tak rozumkuję rozumkiem małym. Cytat:
jeśli chodzi o pieluszkę, bo widzę że rozmawiałyście, ja robię tak, że daję do przytulenia, ale nie na twarz i jak tylko Helena zaśnie to od razu zabieramy, żeby przypadkiem sobie nie zarzuciła na twarz. Zawsze tego pilnujemy, niby cienki materiał, ale zawinąć się może, a niech się jeszcze zakrztusi w tym momencie....Ale co innego chciałam Ci, Xal, napisać, że niebezpieczne są kołderki, ale pewnie wiesz i też pilnujecie..moje dziecię bawi się samo, aż mam wyrzuty sumienia , że Jej nie zabawiam. To "se" ponoszę przynajmniej do zaśnięcia |
||
|
|
|
#1740 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:32.

tak więc o 8 rano byliśmy już na spacerze, teraz mały ma drzemkę 

jeśli ja albo tż bylibyśmy chorzy na celiakię, to na pewno nie wprowadzałabym glutenu tak szybko, ale u nas w rodzinie nie było ani jednego takiego przypadku, Młody nie ma skłonności do alergii, więc powinno być ok, 

Idź spać na trolllaaaa 
chociaz Kuba juz próbuje, ale nie robi tego od główki tylko podwija kolano i podnosi tyłek, ale reka mu przeszkadza .
od razu zadzwoniłam do tej apteki, że jutro przyjdę oddać obie, bo za cukier płacę 3 zł/ kg
trzymajcie kciuki żeby mąż dostał przedłużenie umowy ... do biura zatrudnili jeszcze kogoś, mąż się boi że może nie przedłużą mu 

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
07.07.2012
musze zglebic temat. A swoja droga tez planuje dawac gluten stopniowo, tak jaj to Veronic opisywala. Ale myslam poczekac do 9-10 mca...(o ile bede jeszcze karmic, choc jesli nie bedzie innych przeszkod to chce karmic do powrotu do pracy).

ale nasze dzieciaczki sa z charakteru totalnymi przeciwnosciami z tego co czytam I Sofia od poczatku byla spokojna I wyluzowana a potem zaczely dziac sie rozne cyrki I stopniowo robila sie coraz mniej samodzielna ...