|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#811 |
|
Winter is coming
|
Dot.: Odp: Dot.: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! P
[1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;4236295 9]Mogę Cię zdybac trochę? Jeśli mamy małżeństwo bez podpisanej intercyzy to jeśli jeden że współmałżonków w trakcie małżeństwa dostanie coś o dużej wartości np dom to czy w przypadku rozwodu to należy tylko do niego czy też jest dzielone?
[/QUOTE] Jeśli dostanie to w drodze darowizny, spadku itp. to jest to jego majątek osobisty i nie wchodzi do podziału majątku. Chyba, że nieruchomość została np. wyremontowana ze wspólnych pieniędzy małżonków albo z pieniędzy drugiego małżonka, wówczas do podziału majątku można wliczyć dokonane nakłady na tą nieruchomość.
|
#812 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! P
[1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;4236304 2]Chyba się liczy 200-300 g tortu na osobę a potem liczysz za kg.... Tortu z tego co się orientuje to ok 50 zł/kg.... Ale nie chce wprowadzać w błąd
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.[/QUOTE] na osobę liczy się 10 gram. W ekstremalnych przypadkach 8 g, ale zalecane jest 10g. U nas do 5 kg 50 zł powyżej 5 kg 40 zł za kg
|
|
#813 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014 cz.18
Cytat:
![]() @ też akurat mam, więc w sumie.. ![]() Cytat:
Tylko jak da radę to jeszcze rano chciałam do Madonny podjechać coś zmierzyć i dopiero do Byszyc, czyli gdzieś hmmm, na 12-13 byśmy tam jechali (bo ja z TŻtem )Pisałam właśnie do Karoliny, do Bella Sposa i do Madonny.. Będe dzwonić dziś. Wiem, dlatego napisałam 'TEŻ' ![]() A z ciekawości, wiesz jaki koszt? ![]() A Wy gdzie ślub bierzecie, w Willi? ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Mam od nich pierścionek zaręczynowy Jak dobrze pójdzie to nawet nic nie zapłacimy, bo mamy tyle złota, że pokryje materiały i robociznę ![]() Cytat:
przystawka, zupa, drugie danie, lody, 3 gorące posiłki no i tort. Moim zdaniem wystarczająco Zwłaszcza, że u nas nie zaczyna się wesela o 13, jak w niektórych regionach, tylko pewnie 16-18, więc spokojnie wystarczy. Do tego przecież są jeszcze na stołach ciasta, owoce oraz wędliny, sałatki itd. Wyglądasz obłędnie!!!! Naprawdę, przepięknie ![]() Ale figurę masz świetną, to co sie dziwić ![]() Ja chyba nie będę fot wstawiać, bo aż obciach, wieloryb w kiecce ślubnej Bry! Popijam kawkę i zaraz się zbieram przywieźć mamę z wakacji, 150km w jedną stronę ![]() TŻ sobie wziął wolne i jedziemy razem Przy okazji wpadniemy na obiad do naszej ukochanej włoskiej knajpki
|
|||||
|
|
|
#814 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014 cz.18
Cytat:
Bylam na weselu gdzie było 5 gorących dań i po trzecim ludzie już nie zjadali.Przez to też zimne zakąski nie szły. Kto normalny zje 5 obiadów w jedną noc? Optymalnie jest obiad + 2 max 3 dania
|
|
#815 |
|
Winter is coming
|
Dobra to zapraszam na PORADY PRAWNE VEL część. 1
USTROJE MAJĄTKOWE MAŁŻEŃSKIE ![]() Po zawarciu związku małżeńskiego z mocy prawa powstaje między małżonkami tzw. wspólność ustawowa majątkowa małżeńska. Do tej wspólności wchodzą wszelkie dochody za pracę i to, co kupiliśmy za wspólne pieniądze. W takim małżeństwie mamy 3 odrębne majątki: 1. Majątek wspólny 2. Majątek osobisty żony. 3. Majątek osobisty męża. Do majątków osobistych wchodzi to, co małżonkowie mieli przed ślubem plus to, co nabyli w drodze dziedziczenia, darowizny (chyba, że spadkobierca/darczyńca postanowił inaczej), nagrody osobiste, prawa autorskie itp. Jeśli więc nasz małżonek przed ślubem dostał mieszkanie od rodziców, to wchodzi ono do jego majątku osobistego i stanowi jego wyłączną własność. Tak więc to, co drugi małżonek w to włoży, jest własnością tego, czyje jest mieszkanie. Taka nieruchomość nie wchodzi do majątku wspólnego, a co za tym idzie - nie wchodzi do masy podlegającej podziałowi w razie rozwodu/rozdzielności/separacji. Podziałowi mogą podlegać jedynie nakłady na tą nieruchomość, ale w razie niezgody to na tym co inwestował będzie ciążyła konieczność udowodnienia tego. Żeby stało się ono własnością obojga, należy u notariusza zawrzeć umowę majątkową małżeńską rozszerzającą. Taką umową możemy objąć wszystko, co mamy i wtedy przedmioty z majątku osobistego stają się wspólne albo konkretny przedmiot np. mieszkanie. Umowę warto ujawnić w księdze wieczystej dla nieruchomości. Poza ww. można zawrzeć też umowę majątkową małżeńską - rozdzielność. W takim przypadku nie ma majątku wspólnego, każdy małżonek ma swój majątek i odpowiada za swoje długi.
|
#816 |
|
Zadomowienie
|
Misia piękna suknia, bardzo dobry wybór. Pamiętam (chyba), że zdjęcia, które wrzucałaś wcześniej z modelką to na sukni była jakaś ozdoba w talii, dobrze pamiętam???? U ciebie też będzie czy "idziesz" w prostą? Wtedy możesz dać czadu z dodatkami
|
|
#817 |
|
Zakorzenienie
|
tak był pas o taki (zalacznik). Ja będe mieć taka delikatna srebrna tasiemke przy okolicach biustu. tak jak leci linia tej sukienki i pod biustem cos ala ten pasek ale cienkie i na cala dlugosc. o cos takiego jak w tym modelu ( zalacznik nr 2 )
|
|
|
|
#818 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Zostalo nam 374 Cytat:
), wybraliśmy grawer, tzn TŻ wybrał. Ja chciałam coś krótkiego, prostego i po ang., jemu się spodobały łacińskie, więc się chyba poddam ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() [1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;4236304 2]Chyba się liczy 200-300 g tortu na osobę a potem liczysz za kg.... Tortu z tego co się orientuje to ok 50 zł/kg.... Ale nie chce wprowadzać w błąd Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.[/QUOTE] Jak dobrze, że mam tort w cenie sali. Jejku, ale jesteś śliczna !!! Też bym chciała tak wyglądać w sukni ślubnej. Naprawdę będziesz cudną PM
|
|
#819 |
|
Winter is coming
|
PORADY PRAWNE VEL część. 2
SPADKOBRANIE Prawo spadkowe to coś, o czym niewiele osób myśli, ale jest kilka sposobów, żeby się zabezpieczyć. W małżeństwie z dziećmi nie ma generalnie problemów - z ustawy dziedziczy mąż i dzieci w częściach równych z tym, że udział małżonka nie może być mniejszy niż 1/4 spadku. Jeżeli umiera osoba stanu wolnego, a ma dzieci, wtedy dziedziczą tylko jej dzieci. Schody zaczynają się w bezdzietnych małżeństwach - wtedy spadek po zmarłym małżonku dziedziczy drugi małżonek i rodzice zmarłego. Małżonek 1/2, rodzice po 1/4. Jeżeli nie żyje któryś z rodziców, w jego miejsce wchodzą jego zstępni, a więc rodzeństwo zmarłego małżonka. Warto o tym pamiętać, żeby potem się nie okazało, że nasz wspólnymi siłami wybudowany dom w razie śmierci małżonka w części będzie należał do znienawidzonej teściowej i szwagierki... W dalsze dziedziczenia nie będę się zagłębiać, bo to skomplikowana sprawa ![]() W bezdzietnych małżeństwach warto więc zrobić testamenty wzajemne, koszt to mniej niż 100 zł (lub 0 zł, gdy testament jest własnoręczny). Osobną kwestią jest niestety zachowek, który przysługuje w takim wypadku spadkobiercom ustawowym, a więc rodzicom i rodzeństwu. Pozbawić prawa do zachowku jest trudno, można to zrobić na 2 sposoby: 1. wydziedziczenie w testamencie - ale to można podważyć i trzeba mieć ważne powody 2. umowa o zrzeczenie się dziedziczenia - zawarta u notariusza załatwia nam problem zachowku i dziedziczenia, bardzo fajna opcja, ale mało osób się na to decyduje, bo to prawie jak położyć się do grobu i wyrzec się majątku ![]() Warto też pamiętać, że jak małżonek (czy rodzic czy ktokolwiek po kim dziedziczymy) ma długi możemy odrzucić spadek. Mamy na to pół roku od chwili, w którym dowiedzieliśmy się, że jesteśmy powołani do dziedziczenia (czyli najczęściej od chwili śmierci spadkodawcy). Jak tego nie zrobimy, to po ptokach ;]
|
#820 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dzięki! Myślę, że niezależnie od naszych obecnych planów i marzeń dotyczących miłości i małżeństwu do grobowej deski taka wiedza każdej z nas się przyda ![]() Dzięki! Liczyłam, ze na tort wydamy około 500-600 zł ale nadal mam obawy, że przekroczymy ten budżet.
|
|
#821 | |
|
Wtajemniczenie
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słup
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#822 |
|
Zadomowienie
|
U nas są takie ceny, nie wiem jak jest u ciebie w mieście. Chyba będziesz musiała trochę dołożyć do tego tortu.
|
|
#823 |
|
Wtajemniczenie
|
misiu, ja osobiście bym takiej nie kupiła bo ja to księzniczkowa jestem, ale ty wyglądasz obłędnie!! gratuluję tak udanego zakupu
|
|
|
|
#824 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię d
aaaaa pomyliłam miary
chodzi o dag w cukierni powiedzieli, że liczy się 10 dag, w ekstremalnych przypadkach 8dag, ale zalecane jest 10.
|
|
#825 | ||
|
Zakorzenienie
|
wpadłam się tylko przywitać i zmykam dalej do roboty, bo tyle tego mam, że chyba dziś nie wyjdę przed 18
bardzo fajnie ci to wyszło Cytat:
Cytat:
co wy na to?
|
|
#826 | |
|
Wtajemniczenie
|
Velika dobra robota
Cytat:
- uposażyć TŻ do mojego ubezpieczenia na życie. Teraz tata jest uposażony w 100%, planuję zrobić tatę i TŻ po 50%, na wypadek gdybyśmy np. zginęli oboje z TŻ (tfu tfu tfu!!!) to żeby chociaż ktoś coś dostał. - formalności z dziedziczeniem mieszkania, to o czym pisała Velika. Jednak nie chciałabym w przyszłości żeby współwłaścicielem został brat TŻ... ---------- Dopisano o 09:31 ---------- Poprzedni post napisano o 09:30 ---------- Świetny pomysł! Nie trz4eba będzie szukać w przyszłości.
|
|
#827 |
|
Zakorzenienie
|
Misia strasznie mi się podobasz w tej sukni!
Powiedziałabym, że ona jest jak szyta dla Ciebie, po prostu idealna!! Będziesz piękną PM, Twojemu TŻ oczy wyjdą na wierzch![]() Na modelce ta suknia nie leży zbyt dobrze ale na Tobie
|
#828 |
|
Zadomowienie
|
Myha mam pytanie. Chciałabym zrobić taką dekorację na stół PM.
Wysokie, szklane wazony zalane wodą a w nich utopione kwiaty i na powierzchni wody świeczki. Coś jak w załączniku. Powiedz czy jeżeli "utopię" kwiaty to nic im się nie stanie, w końcu sporo godzin będą pod wodą? Masz jakiś pomysł na przyklejenie je do dnia? Jeszcze nie wiem jakie miałyby być to kwiaty, ale coś kolorowego co ma duży kwiat.
Edytowane przez Aasikk Czas edycji: 2013-08-21 o 09:35 |
|
|
|
#829 |
|
Zakorzenienie
|
też tak myślę
|
#830 | ||||
|
Zadomowienie
|
Odp: Dot.: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014
Cytat:
Ja bym brała, u mnie wśród znajomych wszyscy narzekają na torty z marcepanem, sama ich nie lubię, bo są za słodkie i ciągną się jak guma do żucia :/ Także jak najbardziej fajna opcja z ta kucharka Cytat:
Moj mierzyl damskie obrączki bo też jest szczuplak Cytat:
oj nie wiem niestety ![]() Nie wiem jeszcze na co się zdecydujemy, podoba mi się opcja w Niepołomicach na ogrodzie pod zamkiem ale chcę to najpierw zobaczyć na własne oczy, jak nie to willa pewnie. Mam nadzieje ze tez nic nie zapłacimy za obrączki, będę wiedziała w piątek. Zastanawiam się jeszcze czy jest szansa ze na listopadowych targach ślubnych będą jakieś promocje Cytat:
Ten nasz jubiler daje bezterminowa gwarancję na czyszczenie, polerowanie, odnawianie graweru i cos jeszcze, podoba mi się ta opcja Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||||
|
|
|
#831 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie!
Dopiero zaczynamy przygotowania weselne Mamy jeszcze rokMisia wyglądasz cudnie! |
|
|
|
#832 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
|
|
|
#833 |
|
Erudycja
|
Sliczna! Pięknie wyglądasz a jeszcze te Twoje włosy...
Ja bym nie miala biustu do tej sukienki :P
|
#834 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mam w domu taki silikonowy biustonosz ale ja go używam jako wkładek do normalnego push upa, ale na ślub trochę głupio ze sztucznym biustem...
|
|
#835 | ||
|
Erudycja
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:40 ---------- Poprzedni post napisano o 09:37 ---------- Cytat:
|
|
#836 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja tez muszę uposażenie zmienić w ubezp. i tż też no i ten zapis z mieszkaniem / domem - ale to dopiero jak jak będziemy taką nieruchomość posiadać ![]() Chyba, że wcześniej się potomstwa dorobimy, co jest bardziej prawdopodobne
|
|
#837 |
|
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słup
|
|
|
|
#838 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I nikt mi nie powie ze czasem nie ma wyjścia. Jest. Jest milion sposobów na zarobienie pieniędzy i pójście na swoje, nawet jeśli to tylko stancja. Żona kuzyna mieszka z jego rodzicami, ciągle są kwasy. Oboje pracują za 1500 zł ale szkoda im na stancję. Pytam: czemu nie wyjedziecie za granicę? A ona że kończy studia więc nie może a jego nie puści bo nie po to brała ślub żeby żyć osobno. To lepiej się kłócić z teściową...
|
|
#839 | |
|
Erudycja
|
Cytat:
zupa i danie miesne - I i II danie miesne - III danie strogonof w formie zupy IV barszcz czerwony z pasztecikami lub krokiecikami V do tego tort, deser - lody albo jakies ciasto specjalne
Alicja ❤ Ur.28.09.2016 Największe szczęście mamusi ❤ Edytowane przez ana909 Czas edycji: 2013-08-21 o 09:51 |
|
|
|
|
#840 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry
![]() Bardzo ładna
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:11.

Ja niby nie planowałam, ale teraz przez ten wątek mnie korrrci i chcę się chociaż porozglądać co i jak...
)
znajomi tez na slub wynajmowali

a co ja sie naszukałam wzorów i napsioczyłam, ze nie ma tego czego szukam

), wybraliśmy grawer, tzn TŻ wybrał. Ja chciałam coś krótkiego, prostego i po ang., jemu się spodobały łacińskie, więc się chyba poddam 
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

Powiedziałabym, że ona jest jak szyta dla Ciebie, po prostu idealna!! Będziesz piękną PM, Twojemu TŻ oczy wyjdą na wierzch