Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014 cz.18 - Strona 28 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-08-21, 08:49   #811
velika
Winter is coming

Dot.: Odp: Dot.: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! P

[1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;4236295 9]Mogę Cię zdybac trochę? Jeśli mamy małżeństwo bez podpisanej intercyzy to jeśli jeden że współmałżonków w trakcie małżeństwa dostanie coś o dużej wartości np dom to czy w przypadku rozwodu to należy tylko do niego czy też jest dzielone?
[/QUOTE]
Jeśli dostanie to w drodze darowizny, spadku itp. to jest to jego majątek osobisty i nie wchodzi do podziału majątku. Chyba, że nieruchomość została np. wyremontowana ze wspólnych pieniędzy małżonków albo z pieniędzy drugiego małżonka, wówczas do podziału majątku można wliczyć dokonane nakłady na tą nieruchomość.

velika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-21, 08:56   #812
Aasikk
Zadomowienie

Dot.: Odp: Dot.: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! P

[1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;4236304 2]Chyba się liczy 200-300 g tortu na osobę a potem liczysz za kg.... Tortu z tego co się orientuje to ok 50 zł/kg.... Ale nie chce wprowadzać w błąd

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.[/QUOTE]
na osobę liczy się 10 gram. W ekstremalnych przypadkach 8 g, ale zalecane jest 10g.
U nas do 5 kg 50 zł powyżej 5 kg 40 zł za kg
Stary 2013-08-21, 08:56   #813
Dotka90
Zakorzenienie

Dot.: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014 cz.18

Cytat:
Napisane przez kroooliczek89 Pokaż wiadomość
A ja czytam: JA NAPISAŁAM OKRES
Bo zawsze jak któraś dostaje okres to robimy @ xD
Później jak to przeczytałam to tak wyszło, ale nie chciało mi się zmieniać
@ też akurat mam, więc w sumie..

Cytat:
Napisane przez Anesthesia Pokaż wiadomość
Fajnie, może pojedziemy razem? Ja niby nie planowałam, ale teraz przez ten wątek mnie korrrci i chcę się chociaż porozglądać co i jak...

A do jakich salonów pisałaś? Ja chyba będę dzwonić, bo wczoraj pisałam do Karoliny i zero odzewu...
Ja w środę chcę jechać, bo mam już urlop, a w czwartek jedziemy nad morze.
Tylko jak da radę to jeszcze rano chciałam do Madonny podjechać coś zmierzyć i dopiero do Byszyc, czyli gdzieś hmmm, na 12-13 byśmy tam jechali (bo ja z TŻtem )
Pisałam właśnie do Karoliny, do Bella Sposa i do Madonny..
Będe dzwonić dziś.

Cytat:
Napisane przez Verunka Pokaż wiadomość
u nas tez mpk wynajmuje znajomi tez na slub wynajmowali
Wiem, dlatego napisałam 'TEŻ'
A z ciekawości, wiesz jaki koszt?

A Wy gdzie ślub bierzecie, w Willi?

Cytat:
Napisane przez poznanianka1990 Pokaż wiadomość
Mam newsa - zostałam przyszywaną ciocią
Mojego taty partnerki córka urodziła przed godziną 21 córeczkę - Lenkę
Gratki!

Cytat:
Napisane przez Verunka Pokaż wiadomość
w ogóle sie skapłam, ze jest w krakowie WĘC i WENC a co ja sie naszukałam wzorów i napsioczyłam, ze nie ma tego czego szukam
My u Węca chyba będziemy zamawiać Mam od nich pierścionek zaręczynowy
Jak dobrze pójdzie to nawet nic nie zapłacimy, bo mamy tyle złota, że pokryje materiały i robociznę

Cytat:
Napisane przez cornflower_girl Pokaż wiadomość
Pytanie do Was - siedzę przy ofertach na stronach www i głupieję przy menu. Ile Waszym zdaniem powinno być gorących dań? Niektóre lokale oferują 2-3 gorące posiłki (razem z daniem głównym), boję się czy to nie za mało.
My mamy:
przystawka, zupa, drugie danie, lody, 3 gorące posiłki no i tort.
Moim zdaniem wystarczająco

Zwłaszcza, że u nas nie zaczyna się wesela o 13, jak w niektórych regionach, tylko pewnie 16-18, więc spokojnie wystarczy.
Do tego przecież są jeszcze na stołach ciasta, owoce oraz wędliny, sałatki itd.

Cytat:
Napisane przez misia880 Pokaż wiadomość
uwaga !!!

chwalę się suknia!!!!!
Wyglądasz obłędnie!!!!
Naprawdę, przepięknie
Ale figurę masz świetną, to co sie dziwić

Ja chyba nie będę fot wstawiać, bo aż obciach, wieloryb w kiecce ślubnej

Bry!
Popijam kawkę i zaraz się zbieram przywieźć mamę z wakacji, 150km w jedną stronę
TŻ sobie wziął wolne i jedziemy razem Przy okazji wpadniemy na obiad do naszej ukochanej włoskiej knajpki
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-21, 09:01   #814
justynkie
Wtajemniczenie

Dot.: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014 cz.18

Cytat:
Pytanie do Was - siedzę przy ofertach na stronach www i głupieję przy menu. Ile Waszym zdaniem powinno być gorących dań? Niektóre lokale oferują 2-3 gorące posiłki (razem z daniem głównym), boję się czy to nie za mało.
My mamy obiad i jedno gorące danie podawane na talerzach, plus 3 dania na bufecie więc kto głodny to sam sobie włoży.
Bylam na weselu gdzie było 5 gorących dań i po trzecim ludzie już nie zjadali.Przez to też zimne zakąski nie szły. Kto normalny zje 5 obiadów w jedną noc?
Optymalnie jest obiad + 2 max 3 dania

justynkie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-21, 09:03   #815
velika
Winter is coming

Dobra to zapraszam na PORADY PRAWNE VEL część. 1
USTROJE MAJĄTKOWE MAŁŻEŃSKIE

Po zawarciu związku małżeńskiego z mocy prawa powstaje między małżonkami tzw. wspólność ustawowa majątkowa małżeńska. Do tej wspólności wchodzą wszelkie dochody za pracę i to, co kupiliśmy za wspólne pieniądze. W takim małżeństwie mamy 3 odrębne majątki:
1. Majątek wspólny
2. Majątek osobisty żony.
3. Majątek osobisty męża.
Do majątków osobistych wchodzi to, co małżonkowie mieli przed ślubem plus to, co nabyli w drodze dziedziczenia, darowizny (chyba, że spadkobierca/darczyńca postanowił inaczej), nagrody osobiste, prawa autorskie itp.
Jeśli więc nasz małżonek przed ślubem dostał mieszkanie od rodziców, to wchodzi ono do jego majątku osobistego i stanowi jego wyłączną własność. Tak więc to, co drugi małżonek w to włoży, jest własnością tego, czyje jest mieszkanie. Taka nieruchomość nie wchodzi do majątku wspólnego, a co za tym idzie - nie wchodzi do masy podlegającej podziałowi w razie rozwodu/rozdzielności/separacji. Podziałowi mogą podlegać jedynie nakłady na tą nieruchomość, ale w razie niezgody to na tym co inwestował będzie ciążyła konieczność udowodnienia tego.
Żeby stało się ono własnością obojga, należy u notariusza zawrzeć umowę majątkową małżeńską rozszerzającą. Taką umową możemy objąć wszystko, co mamy i wtedy przedmioty z majątku osobistego stają się wspólne albo konkretny przedmiot np. mieszkanie. Umowę warto ujawnić w księdze wieczystej dla nieruchomości.
Poza ww. można zawrzeć też umowę majątkową małżeńską - rozdzielność. W takim przypadku nie ma majątku wspólnego, każdy małżonek ma swój majątek i odpowiada za swoje długi.

Stary 2013-08-21, 09:03   #816
Aasikk
Zadomowienie

Misia piękna suknia, bardzo dobry wybór. Pamiętam (chyba), że zdjęcia, które wrzucałaś wcześniej z modelką to na sukni była jakaś ozdoba w talii, dobrze pamiętam???? U ciebie też będzie czy "idziesz" w prostą? Wtedy możesz dać czadu z dodatkami
Stary 2013-08-21, 09:10   #817
misia880
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aasikk Pokaż wiadomość
Misia piękna suknia, bardzo dobry wybór. Pamiętam (chyba), że zdjęcia, które wrzucałaś wcześniej z modelką to na sukni była jakaś ozdoba w talii, dobrze pamiętam???? U ciebie też będzie czy "idziesz" w prostą? Wtedy możesz dać czadu z dodatkami
tak był pas o taki (zalacznik). Ja będe mieć taka delikatna srebrna tasiemke przy okolicach biustu. tak jak leci linia tej sukienki i pod biustem cos ala ten pasek ale cienkie i na cala dlugosc. o cos takiego jak w tym modelu ( zalacznik nr 2 )
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1353961599_Devon.jpg (44,1 KB, 25 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1353961586_Benecia.jpg (42,9 KB, 28 załadowań)

W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca

misia880 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-21, 09:11   #818
Panna Izabela
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monikkad Pokaż wiadomość
No to was wspomogą rodzice, ciesz się
Nas nie wspomoże finansowo nikt, ale i tak damy radę
Jeszcze nie wiadomo, więc się nie cieszę..

Cytat:
Napisane przez Opiumalfa Pokaż wiadomość
Nie moge bez was wytrzymac , mimo, ze caly czas jest mi troche przykro ...
Witaj

Cytat:
Napisane przez KaEs Pokaż wiadomość
Mam 375 dni do ślubu!! : jak ten czas zasuwa
Cytat:
Napisane przez KaEs Pokaż wiadomość
też 30.08? Ale super
Zostalo nam 374

Cytat:
Napisane przez Ad rem Pokaż wiadomość

Przedstawiłam tżtowi wizję graweru na obrączce - nawet nie protestował zbytnio Jeszcze trochę i całkiem go urobię
Ja wczoraj przysiadłam w nocy z TŻ (wrócił przed północą z pracy ), wybraliśmy grawer, tzn TŻ wybrał. Ja chciałam coś krótkiego, prostego i po ang., jemu się spodobały łacińskie, więc się chyba poddam

Cytat:
Cześć w nowym wątku - straszne z Was gaduły

Co dziwniejsze, byłam na większej ilości wesel z DJ-em i zdecydowanie bardziej mi odpowiadały niż zespoly ( ciężko o dobry zespół, niestety). Najfajniej, jak DJ ma wprawę w byciu wodzirejem, wymyśli fajną zabawę - wtedy starsze ciocie też mają frajdę

A dobranie drugiego koloru? Zajrzyj tutaj:

Dużo świetnych inspiracji kolorystycznych
U mnie jest 5 gorących dań, ale rezygnujemy z jednego (wtedy nam wódka wyjdzie w cenie sali, a 5 to za dużo), więc będą 4 w tym jedno wyjazdowe.

Cytat:
Napisane przez kulbensikowa Pokaż wiadomość
http://www.dekoracjealex.pl/pl/strona-glowna,1.html
O mamo!!! zakochałam się.... Robią cuda ale pewnie życzą sobie wynagrodzenie w dolarach....
Nooo cuda robią, ale na bank się ostro cenią...

Cytat:
Napisane przez tinyheart Pokaż wiadomość
Dziewczyny a orientuje sie moze ktoras jak to wlasnie z jakoscia w sieciowkach? Bo ceny po obnizkach w Aparcie sa ciekawe. Ale kolezanka juz mezatka wspominala cos o gwarancji. Zastanawiam sie tylko ile taka gwarancja daje... czyszczenie, poszerzanie?
Jakbyś kupiła w Aparcie coś za 500zł w ciągu roku to dostaniesz kartę, w ramach tej karty masz 5% zniżki na zakupy, czyszczenie przez kilka lat za free. Poszerzanie jest za darmo tylko z Platinum Card (żeby ją mieć to chyba z 1000zł trzeba wydać, nie pamiętam). A gwarancję oczywiście się też ma, gdyby się coś nie z Twojej winy zepsuło...

[1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;4236304 2]Chyba się liczy 200-300 g tortu na osobę a potem liczysz za kg.... Tortu z tego co się orientuje to ok 50 zł/kg.... Ale nie chce wprowadzać w błąd

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.[/QUOTE]
Jak dobrze, że mam tort w cenie sali.
Cytat:
uwaga !!!

chwalę się suknia!!!!!
Jejku, ale jesteś śliczna !!! Też bym chciała tak wyglądać w sukni ślubnej. Naprawdę będziesz cudną PM

http://www.suwaczek.pl/cache/97014df637.png

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Panna Izabela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-21, 09:14   #819
velika
Winter is coming

PORADY PRAWNE VEL część. 2
SPADKOBRANIE

Prawo spadkowe to coś, o czym niewiele osób myśli, ale jest kilka sposobów, żeby się zabezpieczyć.
W małżeństwie z dziećmi nie ma generalnie problemów - z ustawy dziedziczy mąż i dzieci w częściach równych z tym, że udział małżonka nie może być mniejszy niż 1/4 spadku.
Jeżeli umiera osoba stanu wolnego, a ma dzieci, wtedy dziedziczą tylko jej dzieci.
Schody zaczynają się w bezdzietnych małżeństwach - wtedy spadek po zmarłym małżonku dziedziczy drugi małżonek i rodzice zmarłego. Małżonek 1/2, rodzice po 1/4. Jeżeli nie żyje któryś z rodziców, w jego miejsce wchodzą jego zstępni, a więc rodzeństwo zmarłego małżonka. Warto o tym pamiętać, żeby potem się nie okazało, że nasz wspólnymi siłami wybudowany dom w razie śmierci małżonka w części będzie należał do znienawidzonej teściowej i szwagierki...
W dalsze dziedziczenia nie będę się zagłębiać, bo to skomplikowana sprawa
W bezdzietnych małżeństwach warto więc zrobić testamenty wzajemne, koszt to mniej niż 100 zł (lub 0 zł, gdy testament jest własnoręczny).
Osobną kwestią jest niestety zachowek, który przysługuje w takim wypadku spadkobiercom ustawowym, a więc rodzicom i rodzeństwu. Pozbawić prawa do zachowku jest trudno, można to zrobić na 2 sposoby:
1. wydziedziczenie w testamencie - ale to można podważyć i trzeba mieć ważne powody
2. umowa o zrzeczenie się dziedziczenia - zawarta u notariusza załatwia nam problem zachowku i dziedziczenia, bardzo fajna opcja, ale mało osób się na to decyduje, bo to prawie jak położyć się do grobu i wyrzec się majątku
Warto też pamiętać, że jak małżonek (czy rodzic czy ktokolwiek po kim dziedziczymy) ma długi możemy odrzucić spadek. Mamy na to pół roku od chwili, w którym dowiedzieliśmy się, że jesteśmy powołani do dziedziczenia (czyli najczęściej od chwili śmierci spadkodawcy). Jak tego nie zrobimy, to po ptokach ;]

Stary 2013-08-21, 09:16   #820
Ad rem
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez velika Pokaż wiadomość

Po zawarciu związku małżeńskiego z mocy prawa powstaje między małżonkami tzw. wspólność ustawowa majątkowa małżeńska. Do tej wspólności wchodzą wszelkie dochody za pracę i to, co kupiliśmy za wspólne pieniądze. W takim małżeństwie mamy 3 odrębne majątki:
1. Majątek wspólny
Do majątków osobistych wchodzi to, co małżonkowie mieli przed ślubem plus to, co nabyli w drodze dziedziczenia, darowizny (chyba, że spadkobierca/darczyńca postanowił inaczej), nagrody osobiste, prawa autorskie itp.
Jeśli więc nasz małżonek przed ślubem dostał mieszkanie od rodziców, to wchodzi ono do jego majątku osobistego i stanowi jego wyłączną własność. Tak więc to, co drugi małżonek w to włoży, jest własnością tego, czyje jest mieszkanie. Taka nieruchomość nie wchodzi do majątku wspólnego, a co za tym idzie - nie wchodzi do masy podlegającej podziałowi w razie rozwodu/rozdzielności/separacji. Podziałowi mogą podlegać jedynie nakłady na tą nieruchomość, ale w razie niezgody to na tym co inwestował będzie ciążyła konieczność udowodnienia tego.
Żeby stało się ono własnością obojga, należy u notariusza zawrzeć umowę majątkową małżeńską rozszerzającą. Taką umową możemy objąć wszystko, co mamy i wtedy przedmioty z majątku osobistego stają się wspólne albo konkretny przedmiot np. mieszkanie. Umowę warto ujawnić w księdze wieczystej dla nieruchomości.
Poza ww. można zawrzeć też umowę majątkową małżeńską - rozdzielność. W takim przypadku nie ma majątku wspólnego, każdy małżonek ma swój majątek i odpowiada za swoje długi.
Dzięki! Myślę, że niezależnie od naszych obecnych planów i marzeń dotyczących miłości i małżeństwu do grobowej deski taka wiedza każdej z nas się przyda
Cytat:
na osobę liczy się 10 gram. W ekstremalnych przypadkach 8 g, ale zalecane jest 10g.
Dzięki! Liczyłam, ze na tort wydamy około 500-600 zł ale nadal mam obawy, że przekroczymy ten budżet.

30.08.2014
Nasz Dzień

Ad rem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-21, 09:22   #821
missmalezji
Wtajemniczenie

Odp: Dot.: Odp: Dot.: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słup

Cytat:
8gram..? chyba 8 deko

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

missmalezji jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-21, 09:22   #822
Aasikk
Zadomowienie

Cytat:
Dzięki! Liczyłam, ze na tort wydamy około 500-600 zł ale nadal mam obawy, że przekroczymy ten budżet.
U nas są takie ceny, nie wiem jak jest u ciebie w mieście. Chyba będziesz musiała trochę dołożyć do tego tortu.
Stary 2013-08-21, 09:26   #823
missmalezji
Wtajemniczenie

misiu, ja osobiście bym takiej nie kupiła bo ja to księzniczkowa jestem, ale ty wyglądasz obłędnie!! gratuluję tak udanego zakupu

missmalezji jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-21, 09:28   #824
Aasikk
Zadomowienie

Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię d

Cytat:
Napisane przez missmalezji Pokaż wiadomość
8gram..? chyba 8 deko

aaaaa pomyliłam miary chodzi o dag w cukierni powiedzieli, że liczy się 10 dag, w ekstremalnych przypadkach 8dag, ale zalecane jest 10.
Stary 2013-08-21, 09:29   #825
say-hello
Zakorzenienie

wpadłam się tylko przywitać i zmykam dalej do roboty, bo tyle tego mam, że chyba dziś nie wyjdę przed 18

Cytat:
Napisane przez kroooliczek89 Pokaż wiadomość
Właśnie stworzyłam mój koszyczek ratunkowy
bardzo fajnie ci to wyszło

Cytat:

1. Majątek wspólny
Cytat:
PORADY PRAWNE VEL część. 2
SPADKOBRANIE

Prawo spadkowe to coś, o czym niewiele osób myśli, ale jest kilka sposobów, żeby się zabezpieczyć.
W małżeństwie z dziećmi nie ma generalnie problemów - z ustawy dziedziczy mąż i dzieci w częściach równych z tym, że udział małżonka nie może być mniejszy niż 1/4 spadku.
Jeżeli umiera osoba stanu wolnego, a ma dzieci, wtedy dziedziczą tylko jej dzieci.
Schody zaczynają się w bezdzietnych małżeństwach - wtedy spadek po zmarłym małżonku dziedziczy drugi małżonek i rodzice zmarłego. Małżonek 1/2, rodzice po 1/4. Jeżeli nie żyje któryś z rodziców, w jego miejsce wchodzą jego zstępni, a więc rodzeństwo zmarłego małżonka. Warto o tym pamiętać, żeby potem się nie okazało, że nasz wspólnymi siłami wybudowany dom w razie śmierci małżonka w części będzie należał do znienawidzonej teściowej i szwagierki...
W dalsze dziedziczenia nie będę się zagłębiać, bo to skomplikowana sprawa
W bezdzietnych małżeństwach warto więc zrobić testamenty wzajemne, koszt to mniej niż 100 zł (lub 0 zł, gdy testament jest własnoręczny).
Osobną kwestią jest niestety zachowek, który przysługuje w takim wypadku spadkobiercom ustawowym, a więc rodzicom i rodzeństwu. Pozbawić prawa do zachowku jest trudno, można to zrobić na 2 sposoby:
1. wydziedziczenie w testamencie - ale to można podważyć i trzeba mieć ważne powody
2. umowa o zrzeczenie się dziedziczenia - zawarta u notariusza załatwia nam problem zachowku i dziedziczenia, bardzo fajna opcja, ale mało osób się na to decyduje, bo to prawie jak położyć się do grobu i wyrzec się majątku
Warto też pamiętać, że jak małżonek (czy rodzic czy ktokolwiek po kim dziedziczymy) ma długi możemy odrzucić spadek. Mamy na to pół roku od chwili, w którym dowiedzieliśmy się, że jesteśmy powołani do dziedziczenia (czyli najczęściej od chwili śmierci spadkodawcy). Jak tego nie zrobimy, to po ptokach ;]
myślę, że warto podpiąć to pod pierwszy post co wy na to?
say-hello jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-21, 09:31   #826
justynkie
Wtajemniczenie

Velika dobra robota

Cytat:
Dzięki! Myślę, że niezależnie od naszych obecnych planów i marzeń dotyczących miłości i małżeństwu do grobowej deski taka wiedza każdej z nas się przyda
Ja po ślubie od razu jak będę załatwiać wszystkie formalności ze zmianą nazwiska, to mam w planach:
- uposażyć TŻ do mojego ubezpieczenia na życie. Teraz tata jest uposażony w 100%, planuję zrobić tatę i TŻ po 50%, na wypadek gdybyśmy np. zginęli oboje z TŻ (tfu tfu tfu!!!) to żeby chociaż ktoś coś dostał.
- formalności z dziedziczeniem mieszkania, to o czym pisała Velika. Jednak nie chciałabym w przyszłości żeby współwłaścicielem został brat TŻ...

---------- Dopisano o 09:31 ---------- Poprzedni post napisano o 09:30 ----------

Cytat:
Napisane przez say-hello Pokaż wiadomość
Świetny pomysł! Nie trz4eba będzie szukać w przyszłości.

Stary 2013-08-21, 09:31   #827
aniuska18032
Zakorzenienie

Cytat:
uwaga !!!

chwalę się suknia!!!!!
Misia strasznie mi się podobasz w tej sukni! Powiedziałabym, że ona jest jak szyta dla Ciebie, po prostu idealna!! Będziesz piękną PM, Twojemu TŻ oczy wyjdą na wierzch
Na modelce ta suknia nie leży zbyt dobrze ale na Tobie

Zaręczczeni od listopada 2011

Nasz Wielki Dzień - 30.08.2014

Fotografia Anna Kolebuk
aniuska18032 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-21, 09:32   #828
Aasikk
Zadomowienie

Myha mam pytanie. Chciałabym zrobić taką dekorację na stół PM.
Wysokie, szklane wazony zalane wodą a w nich utopione kwiaty i na powierzchni wody świeczki. Coś jak w załączniku.

Powiedz czy jeżeli "utopię" kwiaty to nic im się nie stanie, w końcu sporo godzin będą pod wodą? Masz jakiś pomysł na przyklejenie je do dnia? Jeszcze nie wiem jakie miałyby być to kwiaty, ale coś kolorowego co ma duży kwiat.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg ozdoby_sol.jpg (11,1 KB, 19 załadowań)

Edytowane przez Aasikk
Czas edycji: 2013-08-21 o 09:35
Aasikk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-21, 09:32   #829
aniuska18032
Zakorzenienie

Cytat:

też tak myślę

Zaręczczeni od listopada 2011

Nasz Wielki Dzień - 30.08.2014

Fotografia Anna Kolebuk
aniuska18032 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-21, 09:32   #830
Verunka
Zadomowienie

Odp: Dot.: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014

Cytat:
Napisane przez ana909 Pokaż wiadomość
http://www.e-obraczki.pl/images//thu...ic-631-5-s.jpg
to narazie nasz wybor, chociaz te na zdjeciach są zaokrąglone tylko na brzegach, my mierzylismy polokrągle wiec nie wiem... bedziemy jeszcze porównywac ale to dopiero jakos marzec-kwiecien. Tak szczerze mowiac to do lutego-marca nic nie musimy juz robic ;/ troche tak nudno... a potem bedzie trzeba wszystko zalatwiac na ostatnią chwile.

Mam do was pytanie, nasza kucharka zaproponowała nam zrobienie tortu, bez wątpienia mielibysmy gwarancje ze bedzie to tort prosty i przepysznie smaczny, ale na pewno nie mialby takich dekoracji jak ten z cukierni. Co najwyzzej moglibysmy go przystroic owocami itp. Kiedys kolega zrobil Tżtowi taki na urodziny i mi sie bardzo podobał.

Czy to bylby dobry pomysł? Zawsze to tez osczednosc prawie 400 zł... bo na skladniki 600 nie damy tylko gora z 200

Ja bym brała, u mnie wśród znajomych wszyscy narzekają na torty z marcepanem, sama ich nie lubię, bo są za słodkie i ciągną się jak guma do żucia :/ Także jak najbardziej fajna opcja z ta kucharka

Cytat:
ja tez z pewnoscią bede miala 4mm, a Tż sie nad tym zastanawia. Jak na faceta z profesją kucharza jest dosc szczuply a wysoki i ma "drobne" palce bo rozmiar okolo 19. Ale jeszcze nie sprawszalismy dokladnie, bo kazdy meski rozmiar obrączki w sklepach byl na niego za duzy :P

---------- Dopisano o 07:22 ---------- Poprzedni post napisano o 07:20 ----------

a juz myslalam ze ogolnie wychodze na s*uke ze tak sie staram zadbac o wlasne cztery litery

Moj mierzyl damskie obrączki bo też jest szczuplak

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość

Wiem, dlatego napisałam 'TEŻ'
A z ciekawości, wiesz jaki koszt?

A Wy gdzie ślub bierzecie, w Willi?

Gratki!

My u Węca chyba będziemy zamawiać Mam od nich pierścionek zaręczynowy
Jak dobrze pójdzie to nawet nic nie zapłacimy, bo mamy tyle złota, że pokryje materiały i robociznę

oj nie wiem niestety
Nie wiem jeszcze na co się zdecydujemy, podoba mi się opcja w Niepołomicach na ogrodzie pod zamkiem ale chcę to najpierw zobaczyć na własne oczy, jak nie to willa pewnie.

Mam nadzieje ze tez nic nie zapłacimy za obrączki, będę wiedziała w piątek. Zastanawiam się jeszcze czy jest szansa ze na listopadowych targach ślubnych będą jakieś promocje

Cytat:
Napisane przez justynkie Pokaż wiadomość
My mamy obiad i jedno gorące danie podawane na talerzach, plus 3 dania na bufecie więc kto głodny to sam sobie włoży.
Bylam na weselu gdzie było 5 gorących dań i po trzecim ludzie już nie zjadali.Przez to też zimne zakąski nie szły. Kto normalny zje 5 obiadów w jedną noc?
Optymalnie jest obiad + 2 max 3 dania
No my właśnie mamy 5:/ nie pomyslalam w ogóle o tym, ale chyba zmienimy jedno ciepłe danie na lepszą płytę zimna

Ten nasz jubiler daje bezterminowa gwarancję na czyszczenie, polerowanie, odnawianie graweru i cos jeszcze, podoba mi się ta opcja

Verunka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-21, 09:33   #831
cude
Zadomowienie

Witajcie!
Dopiero zaczynamy przygotowania weselne Mamy jeszcze rok
Misia wyglądasz cudnie!
cude jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-21, 09:33   #832
Aasikk
Zadomowienie

Cytat:
wpadłam się tylko przywitać i zmykam dalej do roboty, bo tyle tego mam, że chyba dziś nie wyjdę przed 18

bardzo fajnie ci to wyszło

świetny pomysł! jestem za
Stary 2013-08-21, 09:34   #833
ana909
Erudycja

Cytat:
uwaga !!!

chwalę się suknia!!!!!
Sliczna! Pięknie wyglądasz a jeszcze te Twoje włosy... Ja bym nie miala biustu do tej sukienki :P
Stary 2013-08-21, 09:37   #834
justynkie
Wtajemniczenie

Cytat:
Sliczna! Pięknie wyglądasz a jeszcze te Twoje włosy... Ja bym nie miala biustu do tej sukienki :P
Oj brak pożądnego cyca to i mi spędza sen z powiek... Mam w domu taki silikonowy biustonosz ale ja go używam jako wkładek do normalnego push upa, ale na ślub trochę głupio ze sztucznym biustem...

Stary 2013-08-21, 09:40   #835
ana909
Erudycja

Cytat:
Poznanianka gratuluję z okazji narodzin Lenki Cudowne imię

Opiumalfa fajnie że wróciłaś

Misia880 gratuluję sukni, wyglądasz obłędnie

ana909 ciężka sprawa z tym mieszkaniem ale trochę też nie rozumiem TŻ. Mieszkanie mu nie ucieknie, jego mama jest młoda więc jeszcze pożyje, po co się męczyć we wspólnym domu? Już teraz się nie dogadujecie a później będzie coraz gorzej. Powinien w swoich planach uwzględnić też Ciebie. On nie widzi tej atmosfery między Tobą a teściową?
on uwaza zze wszystko bedzie ok, ze teraz juz nikt sie nie bedzie wtracal itp... spoko tylko ze ja liczylam ze jesli mam tam mieszkac i inwestowac w ten dom pieniądze to tez bede tam miala cos do powiedzenia, chociazby jako wspolwascicielka pietra ktore robimy.

---------- Dopisano o 09:40 ---------- Poprzedni post napisano o 09:37 ----------

Cytat:
Napisane przez Paulina170 Pokaż wiadomość
tak czytam Twoją historię i strasznie Ci współczuję bo to dziwna sytuacja... zamiast Cię wspierać i "integrować" z "nową" rodziną one dają Ci do zrozumienia jakbyś była niechciana... Wiadomo czasy są ciężkie i młodym zawsze ciężko stanąć na swoim chyba, że mają sporo kasy. I na pewno jest Ci przykro, ja też miałam podobnie. Mieliśmy z TŻ zostać w tym domu, który należny do jego rodziców i mieliśmy z nimi mieszkać przez cale życie. Oczywiście dom miał być przepisany na TŻ. Nie to, żeby mi zależało na tym by był przepisany na mnie bo na tym akurat mi nie zależy.Tylko kwestia tego, że czułabym się ciągle jak u kogos przez całe życie a wiadomo, że każdy by wolał być na swoim... Pogadałam kiedyś z TŻ i doszliśmy do wniosku, że będziemy starać się wybudować własny dom żeby i on był u siebie i ja. Bo mimo że niby dom byłby jego to i tak mielibyśmy poczucie, że dom należy do jego rodziców. I mimo że nie dostaniemy kredytu to będziemy starali się odkładać ile się da. Zastanawia mnie tylko jedno jeżeli bierzesz z nim ślub i przysięgacie sobie wspólne zycie to jak możesz wychodzić z założenia że za kilka lat się rozstaniecie i zostaniesz z niczym... Sądzę, że nawet jakby Wam się nie ułożyło ( odpukuję w niemalowane) to nie zostawiłby Cię z niczym
Głowa do góry, może wystarczy z nim porozmawiać o tych obawach.
ja nie zakladam, ale wiem i widze jakie jest zycie. Moj ojczym 12 lat temu jak bral slub z moją mamą byl dla mnie cudowny, traktowal mnie jak corke. I szanował moją mame. Teraz od kilku lat ze sobą nie rozmawiamy, bardzo sie zmienił. Moja mama juz dwa razy myslala o rozwodzie.
Stary 2013-08-21, 09:42   #836
Ad rem
Zadomowienie

Cytat:
Velika dobra robota

Ja po ślubie od razu jak będę załatwiać wszystkie formalności ze zmianą nazwiska, to mam w planach:
- uposażyć TŻ do mojego ubezpieczenia na życie. Teraz tata jest uposażony w 100%, planuję zrobić tatę i TŻ po 50%, na wypadek gdybyśmy np. zginęli oboje z TŻ (tfu tfu tfu!!!) to żeby chociaż ktoś coś dostał.
- formalności z dziedziczeniem mieszkania, to o czym pisała Velika. Jednak nie chciałabym w przyszłości żeby współwłaścicielem został brat TŻ...

---------- Dopisano o 09:31 ---------- Poprzedni post napisano o 09:30 ----------

Świetny pomysł! Nie trz4eba będzie szukać w przyszłości.
tak tak, podepnijmy!

Ja tez muszę uposażenie zmienić w ubezp. i tż też no i ten zapis z mieszkaniem / domem - ale to dopiero jak jak będziemy taką nieruchomość posiadać
Chyba, że wcześniej się potomstwa dorobimy, co jest bardziej prawdopodobne

30.08.2014
Nasz Dzień

Ad rem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-21, 09:44   #837
e78ea2ce4b6c03f1c01eeedcbea21d52971ed141
Konto usunięte

Odp: Dot.: Odp: Dot.: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słup

Cytat:
10 g ??? A to nie jest łyżka stolowa*

e78ea2ce4b6c03f1c01eeedcbea21d52971ed141 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-21, 09:48   #838
justynkie
Wtajemniczenie

Cytat:
on uwaza zze wszystko bedzie ok, ze teraz juz nikt sie nie bedzie wtracal itp... spoko tylko ze ja liczylam ze jesli mam tam mieszkac i inwestowac w ten dom pieniądze to tez bede tam miala cos do powiedzenia, chociazby jako wspolwascicielka pietra ktore robimy.
Dlatego ja nigdy bym nie zamieszkała z rodzicami czy teściami. Zawsze jedno z małżonków będzie "obce". Nawet jeśli byłabyś współwłaścicielem to pozostają kwestie sporne, np. ogród. Zapraszanie gości, imprezy, wtrącanie się itd.
I nikt mi nie powie ze czasem nie ma wyjścia. Jest. Jest milion sposobów na zarobienie pieniędzy i pójście na swoje, nawet jeśli to tylko stancja.
Żona kuzyna mieszka z jego rodzicami, ciągle są kwasy. Oboje pracują za 1500 zł ale szkoda im na stancję. Pytam: czemu nie wyjedziecie za granicę? A ona że kończy studia więc nie może a jego nie puści bo nie po to brała ślub żeby żyć osobno.
To lepiej się kłócić z teściową...

Stary 2013-08-21, 09:48   #839
ana909
Erudycja

Cytat:

my mamy 5 dan gorących:
zupa i danie miesne - I i II
danie miesne - III danie
strogonof w formie zupy IV
barszcz czerwony z pasztecikami lub krokiecikami V
do tego tort, deser - lody albo jakies ciasto specjalne

Edytowane przez ana909
Czas edycji: 2013-08-21 o 09:51
ana909 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-21, 09:48   #840
Soul89
Zadomowienie

Dzień dobry

Cytat:
uwaga !!!

chwalę się suknia!!!!!
Bardzo ładna klasyczna , prosta

"Prawdziwa miłość nie wyczerpuje się nigdy. Im więcej dajesz, tym więcej Ci jej zostanie.
Aparatka od 15.04.2013
Soul89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości