Ile dzisiaj zjadłam ? :) - Strona 586 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-04-29, 14:52   #17551
Atram
xxyy

Dot.: Ile dzisiaj zjadłam ? :)

Cytat:
Napisane przez gujana Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a czemu lody to najzdrowszy slodycz? Bo jak dzis i wczoraj zajadalam sie moimi nowymi lodowymi wynalazkami to uznalam, ze chyba dlatego, ze sa dosc sycące w sumie, a do tego nie sa tak slodkie jak inne slodycze, np batony. czy w tym twki ich moc?
dlatego ze maja wiecej niz inne slodycze bialka i wapnia
Stary 2007-04-29, 14:54   #17552
asiek14
Zakorzenienie

Śn: pół kawałka pizzy z wczoraj (tak wiem, nie powinnam)
Ob: pierś z kurczaka, 1,5 ziemniaka, surówka
Będzie:
Pod: jabłko
Kol: bułka z wędliną z kurczaka i pomidorem

Możecie bić, ale nie mogę sie przekonać do pięciu posiłków dziennie. Poza tym z pewnych rzeczy ciężko nie jeść, żeby nie było potem kazania: że się odchudzam.

12.10.2012 moje włosy
14.09.2012 CP
asiek14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-29, 14:54   #17553
Atram
xxyy

Cytat:
Napisane przez agness51 Pokaż wiadomość
No dziś to raczej malutko
no, bo wczoraj tyle zjadlam na grillu ze dzis nie mialam sily na wiecej
i sniadanie zjadlam dopiero o 12
Stary 2007-04-29, 14:57   #17554
seemore
Wtajemniczenie

A ja zaraz zwymiotuje tymi wafelkami ,czemu ja sie do jasnej cholery nie moge pozbierac

seemore jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-29, 14:58   #17555
patii
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Atram Pokaż wiadomość

z masla i sera zoltego na redukcji lepiej zrezygnowac, wydaje mi sie ze jogurt moze byc. co do owsianki to mozesz ugotowac platki owsiane na wodzie a potem dodac do nich jogurtu, tez bedzie dobre
maslo i ser (tak samo zreszta jak bialy chleb) dzis wyjatkowo nie zamierzam jesc tego codziennie. przed chwila bylam na spacerku i zakupach, sprawdzalam ile weglowodanow maja jogurty owocowe i te zwykle no i wybralam ten drugi bo roznica jest ogromna gotowane platki owsiane...hmm..nie zjem tego jak dla mnie kompletnie nie zjadliwe ale mysle ze takie surowe tez sa ok (dotad jadlam je w musli razem z innymi platkami) tylko ciekawe czy po ugotowaniu maja czegos mniej/wiecej marzy mi sie owsianka ze swiezymi malinami...mmm
patii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-29, 15:02   #17556
agness51
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patii Pokaż wiadomość
maslo i ser (tak samo zreszta jak bialy chleb) dzis wyjatkowo nie zamierzam jesc tego codziennie. przed chwila bylam na spacerku i zakupach, sprawdzalam ile weglowodanow maja jogurty owocowe i te zwykle no i wybralam ten drugi bo roznica jest ogromna gotowane platki owsiane...hmm..nie zjem tego jak dla mnie kompletnie nie zjadliwe ale mysle ze takie surowe tez sa ok (dotad jadlam je w musli razem z innymi platkami) tylko ciekawe czy po ugotowaniu maja czegos mniej/wiecej marzy mi sie owsianka ze swiezymi malinami...mmm
Ugotowane płatki owsiane są pyyszne Polecam,naprawdę sycące

'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. ''
agness51 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-29, 15:04   #17557
patii
BAN stały

ale mi sie to widzi jako rozgotowana papka dla niemowlaka..
Stary 2007-04-29, 15:05   #17558
gujana
Wtajemniczenie

Cytat:
Gujanko,mam do Ciebie pytanko (ale mi się zrymowało) Bo Ty już się nie odchudzasz prawda? Jak to u Ciebie jest ze słodyczami,jak często je jesz? I utrzymujesz wagę,jeśli można spytać od jakiego czasu?

Agness tylko ja sie wogole nie odchudzałam, wiec chyba nie jestem odpowiednia na to pytanie

Mowie na forum, ze utrzymuje wage, bo nie nadaje sie do innej kategorii tzn ani sie nie odchudzam,ani nie chce przybrac. Ale faktycznie, utrzymanie wagi kojarzy sie z etapem po jednym z tych wymienionych wczesniej

w kazdym razie wypowiem sie co do slodyczy. wiec zawsze od dziecka jadlam ich spore ilosci. tabliczka czekolady dziennie to byla normalka. ale tez od poczatku podstawowki bylam w sportowej klasie, trenowalam najpierw plywanie, tenis, pozniej koszykowke i koszykowka zostala mi do konca liceum (3 treningi tygodniowo + 1-2 mecze tygodniowo).
zawsze tez sporo jezdzilam rowerkiem, to byl sposob mojego spedzania wolnego czasu po szkole,treningach czy nauce.

teraz jest nieco inaczej, koszykowki juz nie trenuje, bo mialam kontuzje kolana, nie bylo az tak powaznie, ale zbyt wesolo tez nie. 3 male schodki stanowily dlugi czas problem... rehabilitacja byla na rowerku i teraz wlasciwie jest to dla mnie jedyny tak naprawde dozwolony sport. z czego zreszta jestem bardzo zadowolna bo od 4 lat polaczylam rower z podrozowaniem i bardzo wielka frajde mi to polączenie sprawia.

no i wracajac do slodyczy - jem sobie jak mi sie zachce, jak sie ich objem naprawde wielkie ilosci, to nie mysle o tym za bardzo, bo i tak jestem dosc aktywna osoba ale mialam tez takie okresy, gdy bardzo mnie od slodyczy odrzucalo i przez kilka miesiecy ich wogole nie jadlam (w liceum, trenujac intenswynie koszykowke+rowerek) i wtedy pamietam ze spodnie lecialy ze mnie i trzeba bylo zwęzac. wiec mozliwe ze jak bym teraz ich nie jadla, to byla bym chudsza ale nie zamieram sie katowac i jak mam ochotke to sobie podjadam,zwlaszcza ostatnio

przepraszam ze sie az tak rozpisalam
podsumowujac - wg mnie najwazniejsza jest aktywnosc fizyczna . zawsze duzo jadlam wogole, i slodyczy takze sobie nie odmawialam , i mysle ze tylko dzieki roznego rodzaju sportom nigdy nie utylam.

gujana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-29, 15:07   #17559
agness51
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gujana Pokaż wiadomość
Agness tylko ja sie wogole nie odchudzałam, wiec chyba nie jestem odpowiednia na to pytanie

Mowie na forum, ze utrzymuje wage, bo nie nadaje sie do innej kategorii tzn ani sie nie odchudzam,ani nie chce przybrac. Ale faktycznie, utrzymanie wagi kojarzy sie z etapem po jednym z tych wymienionych wczesniej

w kazdym razie wypowiem sie co do slodyczy. wiec zawsze od dziecka jadlam ich spore ilosci. tabliczka czekolady dziennie to byla normalka. ale tez od poczatku podstawowki bylam w sportowej klasie, trenowalam najpierw plywanie, tenis, pozniej koszykowke i koszykowka zostala mi do konca liceum (3 treningi tygodniowo + 1-2 mecze tygodniowo).
zawsze tez sporo jezdzilam rowerkiem, to byl sposob mojego spedzania wolnego czasu po szkole,treningach czy nauce.

teraz jest nieco inaczej, koszykowki juz nie trenuje, bo mialam kontuzje kolana, nie bylo az tak powaznie, ale zbyt wesolo tez nie. 3 male schodki stanowily dlugi czas problem... rehabilitacja byla na rowerku i teraz wlasciwie jest to dla mnie jedyny tak naprawde dozwolony sport. z czego zreszta jestem bardzo zadowolna bo od 4 lat polaczylam rower z podrozowaniem i bardzo wielka frajde mi to polączenie sprawia.

no i wracajac do slodyczy - jem sobie jak mi sie zachce, jak sie ich objem naprawde wielkie ilosci, to nie mysle o tym za bardzo, bo i tak jestem dosc aktywna osoba ale mialam tez takie okresy, gdy bardzo mnie od slodyczy odrzucalo i przez kilka miesiecy ich wogole nie jadlam (w liceum, trenujac intenswynie koszykowke+rowerek) i wtedy pamietam ze spodnie lecialy ze mnie i trzeba bylo zwęzac. wiec mozliwe ze jak bym teraz ich nie jadla, to byla bym chudsza ale nie zamieram sie katowac i jak mam ochotke to sobie podjadam,zwlaszcza ostatnio

przepraszam ze sie az tak rozpisalam
podsumowujac - wg mnie najwazniejsza jest aktywnosc fizyczna . zawsze duzo jadlam wogole, i slodyczy takze sobie nie odmawialam , i mysle ze tylko dzieki roznego rodzaju sportom nigdy nie utylam.
Przepraszam,myślałam,że Ty się odchudzałaś,i że teraz tylko utrzymujesz wagę
Ale dziękuję za odpowiedź

'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. ''
agness51 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-29, 15:12   #17560
gujana
Wtajemniczenie

Cytat:
Przepraszam,myślałam,że Ty się odchudzałaś,i że teraz tylko utrzymujesz wagę
Ale dziękuję za odpowiedź

no problem

a tak mysle, ze po odchudzaniu to trzeba moze stopniowo z tymi slodyczami, bo jak sie dluzej ich nie jadło, to zeby organizm nie przezywal szoku

ale mowie, mi sie zdaje ze jak sie ejst aktywnym wmiare swoich mozliwosci,to sie nie utyje. tak wiec jedz slodycze i jezdzij rowerkiem, plywaj, biegaj, albo cokolwiek co lubisz i mozesz uprawiac.
ja sie zapisalam na capoeire teraz, ale sie boje znow o moje kolano no ale nic, poki nie zaboli bede probowac stopniowo cwiczyc bo to wciaga

aha, dziekuje za avatarek jeszcze raz zaczelam robic znow brzuszki

Stary 2007-04-29, 15:18   #17561
seemore
Wtajemniczenie

Wiecie co, żałuję, że nie poszłam do psychologa szkolnego. To była taka fajna babka, może by mi pomogła coś. Ale ja to jak zwykle obudze sie kiedy już jest za późno. Zresztą, nie mam pojęcia, jak miałabym taką rozmowę zacząć :/

Stary 2007-04-29, 15:22   #17562
Atram
xxyy

wydaje mi sie ze spokojnie mozesz isc jeszcze teraz, mimo ze jestes juz po zakonczeniu roku
Stary 2007-04-29, 15:35   #17563
gujana
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez seemore Pokaż wiadomość
Wiecie co, żałuję, że nie poszłam do psychologa szkolnego. To była taka fajna babka, może by mi pomogła coś. Ale ja to jak zwykle obudze sie kiedy już jest za późno. Zresztą, nie mam pojęcia, jak miałabym taką rozmowę zacząć :/
Cytat:
wydaje mi sie ze spokojnie mozesz isc jeszcze teraz, mimo ze jestes juz po zakonczeniu roku
dokladnie tak. w czasie matur nie zostawia przeciez zadnego "eks-ucznia" na lodzie sprobuj jeszcze pojsc

poza tym, o rozmowę sie nie martw. dobry lekarz zawsze zrobi tak, ze rozmowa sie sama potoczy tak jak powinna kiedys tez sie balam, ale moja pani ginekolog jest rowniez psychologiem i czasem moja wizyta przeksztalca sie w wizyte bardziej u tego drugiego specjalisty, wiec z doswiadczenia wiem, ze nie ma sie czego bac

Stary 2007-04-29, 15:37   #17564
gujana
Wtajemniczenie

Kurcze ale sie zasiedzialam.. robilam taka prezentacje na uczelnie, ale mialam jeszcze troche pojezdzic dzis przed grillkiem. wiec uciekam milego dzionka dziewuszki i smacznych jadlospisow!

Stary 2007-04-29, 15:52   #17565
nefre
Zakorzenienie

GG do nefre

Ś: kilka kęsów cycka z kurczaka gotowanego, owsianka
O: łyżka ziemniaków, dużo surówki, jakieś mięso chude
P: jabłko, jogurt naturalny
nefre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-29, 15:53   #17566
seemore
Wtajemniczenie

Chyba jednak nie pójdę, wsyztsko sie zmieni jak sie zaczne sobie podobac :/ a do tego jeszcze dluga droga i sadzac po moich ostatnich wyczynach byc moze niemozliwa do pokonania

Stary 2007-04-29, 16:48   #17567
patii
BAN stały

ustalilam mniej wiecej jadlospis na jutro:
platki owsiane z chudym mlekiem, banan
filet z kurczaka + kielki fasoli + kasza albo ziemniaki
jajko z majonezem niskotluszczowym, salata, pomidor, kromka ciemnego chleba
1/2 kostki chudego twarogu z miodem i orzechami, marchewka
serek wiejski z pieczarkami

i albo mi sie wydaje albo tu jest z 2tys kcal
Stary 2007-04-29, 16:54   #17568
Ather
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patii Pokaż wiadomość
jajko z majonezem niskotluszczowym

Kilka stron wcześniej z tego co pamiętam, było wspomniane że na redukcji majonez nie jest wskazany. Nawet ten Light.

a tak swoją drogą - nigdy nie znosiłam majonezu xD
Ather jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-29, 17:15   #17569
Atram
xxyy

Cytat:
Napisane przez seemore Pokaż wiadomość
Chyba jednak nie pójdę, wsyztsko sie zmieni jak sie zaczne sobie podobac :/ a do tego jeszcze dluga droga i sadzac po moich ostatnich wyczynach byc moze niemozliwa do pokonania
a mi sie wydaje ze ta wizyta duzo by Ci pomogla, moze nauczylabys akceptowac sie taka jaka jestes, bo napewno jestes wspaniala sliczna dziewczyna, tylko nie umiesz tego dostrzec, zbytno skupiasz sie na swoich niedoskonalosciach, a przeciez nikt nie jest doskonaly. na efekt sklada sie tez podejscie do odchudzania. punktem wyjscia w zmienianiu siebie powinna byc akceptacja swoich wad, niedoskonalosci, dopiero wtedy mozna naprawde osiagnac sukces

skoro uwazasz ze przed toba jest droga nie do pokonania, to wybierz sie do tej pedagog. wierze - ze o ile jets ona kompetentna osoba, pomoze Ci i sprawi ze bedziesz sie wiecej usmiechac.
Stary 2007-04-29, 17:16   #17570
Atram
xxyy

Cytat:
Napisane przez Ather Pokaż wiadomość
Kilka stron wcześniej z tego co pamiętam, było wspomniane że na redukcji majonez nie jest wskazany. Nawet ten Light.

ale bez przesady, wydaje mi sie ze nie ma co popadac w skrajnosc. od lyzeczki majonezu nic sie nie stanie.
Stary 2007-04-29, 17:20   #17571
EwUnia_
Raczkowanie

o jejq dziewczyny jak wy na takim marnym jedzonku dacie rade żyć ? dla mnie to by było na sniadanie i co najwyzej drugie :P .... to teraz juz sie nie dziwię, że przytyłam :P
Stary 2007-04-29, 17:26   #17572
Ather
Zakorzenienie

Cytat:
ostatnio mnie wzielo na eksperymenty kulinarne.. i dzis placuszek serowy do prawdziwego sernika mu daleko, ale jaka zdrowa przekaska chyba moze byc?
Byłoby miło gdybyś się dzieliła tymi przepisami częściej

Cytat:
zrobiony z: 2 jajek, 200 g sera bialego chudego, 100 ml kefiru 0%, 3 lyzek maki ( ale mysle ze tej maki moze byc mniej, tylko ja dalam za duzo kefiru), do tego lyzeczka fruktozy i 2 lyzeczki proszku do pieczenia

bialka ubilam na sztywna piane, dodalam zoltka, make, proszek ( ciasto omletowe ), potem dorzucilam fruktoze i ser bialy. wrzucilam do nagrzanego piekarnika i pieklam pol h.
pycha
Ostatnio spędziłam z godzine szukając przepisu na ciasto z sera białego ==' I wszędzie było pełno cukru, mąki, etc.
Z nieba mi spadłaś z tym przepisem, dosłownie

Tylko ja go troszeczkę zmodyfikuję dla siebie (dzisiaj piekę ]:-> nie odpuszczę bo tak mnie wzięło na to ciasto że... )

- 2 malutkie jajka (dzisiaj przygotowywałam II ś i ze zgrozą odkryłam że to maleństwa po 50 g xD)
- 200 g białego twarogu 0%
- 50 ml mleka 0,5 %
- 1,5 łyżki mąki (ok.18 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropelek aromatu migdałowego

Mam nadzieję że wyjdzie

Cytat:
wydaje mi sie ze to ma duzo bialka i nie jest nawet takie kaloryczne
Wyliczyłam ile będzie miało kcal przy tych proporcjach, jakich ja użyję do pieczenia.

Całe ciasto:
Wart. ener. 406 kcal.
Białko: 54 g
Tłuszcz: 10 g
Węglowodany: 24g

No z tym że ja nie dodaję np. cukru

Tak czy inaczej Atram - dziękuję za przepis
Stary 2007-04-29, 17:29   #17573
Ather
Zakorzenienie

Cytat:
ale bez przesady, wydaje mi sie ze nie ma co popadac w skrajnosc. od lyzeczki majonezu nic sie nie stanie.
Ja tylko piszę o tym co czytałam
Wiesz, za każdym razem gdy pisałam swoje dzienne menu, to ciągle w owsiance były rodzynki i za każdym razem mi pisano żebym je wyrzuciła (tzn. to raczej dotyczy osób na redukcji)
Ale fakt faktem - nie można popadać w skrajność, dlatego ja zmniejszyłam ich ilość i wciąż dodaję ^^ (ale na redukcji nie jestem) bo uwielbiam rodzynki w owsiance;]
Stary 2007-04-29, 17:29   #17574
Atram
xxyy

nie ma za co
napisz potem czy smakowalo
Stary 2007-04-29, 17:31   #17575
Blair16
Raczkowanie

śn:
*dwa czarne chlebki muesli z szynką chudą, twarożkiem ziolowym, pomidorem, ogórkiem i sałatą zieloną
2 śn:
*szklanka mleka z odrobiną płatków i muesli
*kromka czarnego z muesli
ob:
*niecaly talerz barszczu białego z jednym jajkiem i odrobiną gotowanego mięsa
podw:
*sałatka z jabłka zielonego, małego banana i kiwi
*kawa
kol:
*jogurt
Blair16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-29, 17:32   #17576
Atram
xxyy

Cytat:
Całe ciasto:
Wart. ener. 406 kcal.
Białko: 54 g
Tłuszcz: 10 g
Węglowodany: 24g

No z tym że ja nie dodaję np. cukru

Tak czy inaczej Atram - dziękuję za przepis
o to nawet nie tak duzo, zwlaszcza ze raczej ciezko zjesc cale naraz. mi wyszlo cos kolo 500 kalorii. ale patrzac na proporcje bialek, weglowodanow i tluszczy wydaje sie ok tluszcze chyba w wiekszosci pochodza z jajek? a w jajkach sa zdrowe tluszcze czy niezdrowe, bo zapomnialam?
Stary 2007-04-29, 17:34   #17577
Atram
xxyy

Cytat:
a moj

śniadanie: skromne, bo poimprezowe: 10 orzechow wloskich ( takich polowek)
II śniadanie: 2 kromki chleba sojowego, 2 listki salaty, 2 trojkaty sera topionego fit, pomidor, pol ogorka, kawa z mlekiem
obiad i podwieczorek: atramowy serniczek , kawa
kolacja: salatka z 2 pomidorow, polowy ogorka i ok 50 g tofu marynowanego
doszly 2 kromki chleba sojowego, z 2 trojkatami serka topionego fit, pomidor, troche ogorka i 2 listki salaty. kocham takie kanapeczki
Stary 2007-04-29, 17:40   #17578
Ather
Zakorzenienie

Cytat:
tluszcze chyba w wiekszosci pochodza z jajek? a w jajkach sa zdrowe tluszcze czy niezdrowe, bo zapomnialam?
tak, przy 100 g jajek wyszło 8 g tłuszczu.
reszta to już sladowe ilości z pozostałych składników.

Cytat:
Dodatkowo przykłady B W T, bo to często problem:

Białka : Mięsa (wołowina, piersi z kurczaka/indyka i inne chude mięsa, ew. wieprzowina), ryby tłuste/chude , jajka , twarogi chude/półtłuste, serki wiejskie, odżywki białkowe.

Tłuszcze : Oliwa z oliwek (podstawa) , tran , olej lniany, jajka , tłuste ryby, nasiona słonecznika, pestki dyni, olej MCT, orzechy włoskie/laskowe, migdały, wiórki kokosowe troche masła też nie zaszkodzi.

Kilka stron wcześniej był ten spis, więc wnioskuję, iż to raczej zdrowe tłuszcze

Cytat:
No ba Jasne że napiszę
Stary 2007-04-29, 17:53   #17579
Ather
Zakorzenienie

Cytat:

Zapomniałam zapytać:

Bo Ty piekłaś w żaroodpornym naczyniu z tego co czytałam wcześniej.
Ja raczej tego nie znajdę u siebie (chociaż kto wie ^^ ) ale nie ma różnicy czy to będzie blacha do pieczenia czy takie naczynie ?

naczynia pewnie nie musiałaś niczym smarować, prawda?
A blache chyba raczej powinnam... :/

Ja i pieczenie to pomyłka ale bede twarda
Stary 2007-04-29, 18:00   #17580
patii
BAN stały

Cytat:

lyzeczka napewno nie zaszkodzi ten nie jest zaden light tylko niskotluszczowy..nie wiem czy to roznica i cos czuje ze bedzie niedlugo male odstepstwo od diety..widzialam lody La Cremeria o smaku sernika no i kusi tez rozek kitkat moze raz na tydzien, zamiast ktoregos posilku..
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości)

Zasady wysyłania wiadomości