Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 - Strona 88 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł powinna mieć II część naszego wątku?
Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz.2 21 38,18%
Przyszła wiosna będzie nasza, każda będzie miała swojego Bobasa - mamusie III/IV 2014 cz. 2 0 0%
Choć jesień już zagęszcza ruchy, to my się nie smucimy - podziwiamy rosnące brzuchy 0 0%
Jesień blisko, brzuszki rosną - cuda dziać się będą wiosną - mamusie III/IV 2014 cz. 2 26 47,27%
Połowa jeszcze rzyga, za niedługo im przejdzie chyba -mamusie III/IV 2014 cz. 2 8 14,55%
Głosujący: 55. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-08-23, 07:50   #2611
santom
Zakorzenienie

GG do santom Send a message via Skype™ to santom
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014

tak ogolnie jest w wielu krajach europejskich. wychodza z zalozenia, ze silna ciaza utrzyma sie do 3 miesiaca, a te slabe droga eliminacji odpadna, a co sie z tym wiaze bedzie mniejszy odsetek dzieci chorych i niepelnosprawnych, lepsze statystyki, kraje postepowe

tylko np francja juz jest tak postepowym krajem, ze tam dzieci z downem sie nie rodza, z tym, ze nie rodza sie nie dlatego, ze francuzi zyja na tak dobrym poziomie, tylko aborcja jest na porzadku dziennym. w norwegii tez nie ma problemu z aborcja. tylko w pl, gdzie utrzymuje sie niemalze kazda ciaze nie widzialam tylu chorych dzieci ile widzialam w Uk czy w norwegii.

NA ZAWSZE W SERCU...
santom jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-23, 08:12   #2612
baja_86
Zakorzenienie

Cześć

Cytat:
Napisane przez nadzwyczajna Pokaż wiadomość
No to rzeczywiście maly uparciuszek. Moj maluch zwinal sie tak w kaciku ze nie chcial dac sie zmierzyc.
"Bede cicho w kaciku moze mnie nie zauwaza i stad nie zabiora"
Ale lekarz byl sprytniejszy na szczescie.
To byla taka ulga zobaczyc to bijace serce w rej sytuacji.
Dali mi wlasnie leki. Ciekawe co powiedza jutro po badaniu.
Cytat:
Napisane przez Ela87 Pokaż wiadomość
Czyli jeden wielki psikus Dzieciaki dają nam popalić nawet w brzuchu...
Cytat:
Napisane przez cobra115 Pokaż wiadomość
A
Co za uparciuch
Cytat:
Napisane przez mona1 Pokaż wiadomość
rzeczywiście uparciuszek niezły to miało być to genetyczne?
Uparte po mnie mam nadzieję, że w sobotę będzie chciało współpracować, bo chce jechać do mojej gin tak jak mówiła sprawdzić, zwłaszcza, że chodzi o te usg genetyczne właśnie, czyli przezierność, kość nosowa

Cytat:
Napisane przez Michiru Pokaż wiadomość
ja niestety muszę Was, dziewczyny, opuścić. wczoraj rano wylądowałam w szpitalu z krwawieniem i bólami w podbrzuszu. kazali leżeć, dali luteinę i inne prochy, ale po usg okazało się, że brak akcji serca, a powinna już być... z pierwszego usg mam zapis, że tętno płodu obecne. w tym tygodniu nic nie było.... zatrzymali mnie w szpitalu na obserwacji i dziś miałam mieć ponownie usg, żeby się upewnić.... nie doczekałam, bo późnym popołudniem doszło do poronienia wieczorem łyżeczkowanie, dziś popołudniu mnie wypuścili i tydzień l4, żeby dojść do siebie. także póki co nici z Szymka czy Oliwki. jakoś z TŻtem staramy się przeżyć, ale póki co jest ciężko. dopóki mam się czym zająć to daję radę, ale jak już mam czas pomyśleć to zaczynam ryczeć i nie mogę przestać z tego co widzę J. czyje się niewiele lepiej niż ja

teraz się cieszę, że nie powiedzieliśmy wielu osobom, rodzinie... nie mogłabym znieść ich współczucia. póki co nie zamierzamy mówić osobom, które już nie wiedzą.
Bardzo mi przykro Choć dobrze, że zaczęło się samo, ja nie miałam takiego szczęścia, u mnie trwało to dłużej. Wypłacz się, wypocznij, a potem rzuć się w wir pracy-mnie to bardzo pomogło dojść do siebie

Cytat:
Napisane przez teQiba Pokaż wiadomość
Fatum jakies - ja tez od 2 godzin nie spie i cala noc sie budzilam co chwile z nerwow
Zastanawiam sie nawet czy nie skoczyc dzisiaj gdzies prywatnie na szybkie USG... Niby ostatnie mialam 30.07 a jak teraz mam miec 3.09 to jest to jak najbardziej w normie, ale nie moge nic poradzic na to ze jestem panikara i najchetniej co tydzien bym podgladala
Czy ktoras z Was tez miala miesiac miedzy jednym USG a kolejnym? Bo mam wrazenie ze u Was jakos to szybciej idzie...
Tak, ja wizytę mam co miesiąc i wtedy jest usg. Wyjątkiem były te kontrolne badania w szpitalu

Cytat:
To okropne ze tyle zlego sie dzieje. Czy kiedys tez tak czesto kobiety tracily maluszki?
U nas w Polsce jeszcze sie walczy podaje leki, cos tam robia choc niewiele da sie zrobic. Jak mi lekarz powiedzial-natura jest silniejsza.
A w innych krajach-w UK np nie podlegasz opiece medycznej do 3 miesiaca. Silna ciaza-przetrwa. Okrutne co?
Ciesze sie ze jestem w Polsce i mam szanse uratowac moje dziecko.

Noc bez plamien ani krwawien. Obudzily mnie mdlosci. Po obchodzie ordynator ma mnie badac. Wczoraj lekarz mi powiedzial ze czeka mnie lezenie w domu. Ze mam byc księżniczka teraz.

Moj TZ kochany w koncu do mnie dotarl. Az mi lezka poleciala. I byli moi cudowni znajomi i dostalam pluszowego slonia. Milo ze tak sie martwia. Tyle ludzi mnie odwiedzilo
Mdłości to dobry znak, trzymam kciuki aby puścili cię do domu i nie było już krwawien ani plamienia
baja_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-23, 08:33   #2613
Wróżka_Dzyńdzyńdzyń
Zadomowienie

Cytat:
Fatum jakies - ja tez od 2 godzin nie spie i cala noc sie budzilam co chwile z nerwow
Zastanawiam sie nawet czy nie skoczyc dzisiaj gdzies prywatnie na szybkie USG... Niby ostatnie mialam 30.07 a jak teraz mam miec 3.09 to jest to jak najbardziej w normie, ale nie moge nic poradzic na to ze jestem panikara i najchetniej co tydzien bym podgladala
Czy ktoras z Was tez miala miesiac miedzy jednym USG a kolejnym? Bo mam wrazenie ze u Was jakos to szybciej idzie...
Ja mam co miesiąc. Zresztą tylko na początku ciąży jest takie duże parcie na usg, później jak maluszek już się rusza to wiesz i bez usg, że wszystko z nim w porządku

Jeśli nie widzisz nic złego w rozmnażaniu nierodowodowych zwierząt -> Zajrzyj

STOP OKRUCIEŃSTWU - klik
Wróżka_Dzyńdzyńdzyń jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-23, 08:48   #2614
mona1
Zadomowienie

Witam wszystkie mamusie
nadzwyczajna bardzo się cieszę że u Ciebie wszystko ok, co się strachu najadłaś to twoje, ale najważniejsze że serduszko bije teraz jesteś pod dobrą opieką, nie pozwolą by stała Wam się krzywda

dziewczyny dużo piszecie o strachu przed kolejną wizytą, kolejnym usg... ja myślę, że to normalne, a ostatnio doszłam do wniosku, że ten strach będzie towarzyszył nam już zawsze to po prostu strach matki o swoje dziecko ja jestem zwykle spokojna 3, 4 dni po wizycie, a po tym czasie zaczynam wariować, sprawdzać czy jeszcze są objawy, wsłuchiwać się w swoje ciało, czy coś kłuje, rozciąga się itp czasami mam już dość... ale to chyba taki los wszystkich mamuś
mona1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-23, 08:52   #2615
teQiba
Moderator

Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014

Cytat:
To okropne ze tyle zlego sie dzieje. Czy kiedys tez tak czesto kobiety tracily maluszki?
U nas w Polsce jeszcze sie walczy podaje leki, cos tam robia choc niewiele da sie zrobic. Jak mi lekarz powiedzial-natura jest silniejsza.
A w innych krajach-w UK np nie podlegasz opiece medycznej do 3 miesiaca. Silna ciaza-przetrwa. Okrutne co?
Ciesze sie ze jestem w Polsce i mam szanse uratowac moje dziecko.

Noc bez plamien ani krwawien. Obudzily mnie mdlosci. Po obchodzie ordynator ma mnie badac. Wczoraj lekarz mi powiedzial ze czeka mnie lezenie w domu. Ze mam byc księżniczka teraz.

Moj TZ kochany w koncu do mnie dotarl. Az mi lezka poleciala. I byli moi cudowni znajomi i dostalam pluszowego slonia. Milo ze tak sie martwia. Tyle ludzi mnie odwiedzilo
To okropne
Nie sadzilam ze w krajach rozwinietych takie sytuacje maja miejsce...
Badz teraz ksiezniczka pelna para - nalezy Ci sie

Cytat:
Napisane przez kate1623 Pokaż wiadomość
Nie Ty jedna tak swirujesz Ja też bym co tydzień chodziła. Mój lekarz wiedząc że tak sie denerwuje sam zaproponował usg w 18 tyg żeby płeć sprawdzić. Bo normalnie to po genetycznym musiałabym czekać ponad 10 tyg na kolejne usg. Pociesza mnie fakt że jak już poczuje ruchy to będę spokojniejsza i moze nie będę tak swirowac
10 tygodni az? Ojoj - no to mnie pocieszylas
Mam nadzieje ze mnie tyle nie przetrzyma po tym genetycznym...

I ciesze sie ze jest nas wiecej czekajacych miesiac na USG - na prawde bardzo mi to psychicznie pomaga
Stary 2013-08-23, 08:54   #2616
nadzwyczajna
Rozeznanie

Odp: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014

Ja dzis wychodzę do domu. Bede musiala lezec. I jak najmniej aktywności. Tylko jakies spacery. Mama sie smiala ze do sklepu to tylko po wafle (zeby byly lekkie) No i do lekarza moge jechac autem i sama prowadzic ale mam zapinac pasy. Dostalam luteine 2x2 dopochwowo. W szpitalu dawali mi duphaston wiec nie wiem dlaczego teraz mi nie dali tego. No i 3 wrzesnia do lekarza. Akurat mam wizyte u mojej pani doktor.
Troche sie boje co bedzie. Czy krwawienie nie wroci.
Ale TZ mowi ze nareszcie zwolnie tepo.

Czekam na recepte i bratowa mnie zabierze do domu.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
nadzwyczajna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-23, 08:57   #2617
teQiba
Moderator

Odp: Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014

Cytat:
Napisane przez Wróżka_Dzyńdzyńdzyń Pokaż wiadomość
Ja mam co miesiąc. Zresztą tylko na początku ciąży jest takie duże parcie na usg, później jak maluszek już się rusza to wiesz i bez usg, że wszystko z nim w porządku
Masz racje - jak pojawia sie ruchy to od razu pojawi sie spokoj. Czekam z niecierpliwoscia

---------- Dopisano o 09:57 ---------- Poprzedni post napisano o 09:54 ----------

Cytat:
dziewczyny dużo piszecie o strachu przed kolejną wizytą, kolejnym usg... ja myślę, że to normalne, a ostatnio doszłam do wniosku, że ten strach będzie towarzyszył nam już zawsze to po prostu strach matki o swoje dziecko ja jestem zwykle spokojna 3, 4 dni po wizycie, a po tym czasie zaczynam wariować, sprawdzać czy jeszcze są objawy, wsłuchiwać się w swoje ciało, czy coś kłuje, rozciąga się itp czasami mam już dość... ale to chyba taki los wszystkich mamuś
Prawda...
Pozniej bedziemy sie stresowac jak dziecko poza domem bedzie
Stary 2013-08-23, 09:11   #2618
justine_87
Raczkowanie

Dot.: Odp: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014

Cytat:
Ja dzis wychodzę do domu. Bede musiala lezec. I jak najmniej aktywności. Tylko jakies spacery. Mama sie smiala ze do sklepu to tylko po wafle (zeby byly lekkie) No i do lekarza moge jechac autem i sama prowadzic ale mam zapinac pasy. Dostalam luteine 2x2 dopochwowo. W szpitalu dawali mi duphaston wiec nie wiem dlaczego teraz mi nie dali tego. No i 3 wrzesnia do lekarza. Akurat mam wizyte u mojej pani doktor.

Ostatnio pokochałam wafle - radzę sobie tak z porannymi mdłościami
Och, nadzwyczajna, wierzę, że wszystko będzie dobrze, a o tych wszystkich nerwach i stresach szybko zapomnisz

Mikołaj jest już z nami!

Bloguję
justine_87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-23, 09:17   #2619
asia665
Wtajemniczenie

Cytat:

Cześć nooo niestety, każdy chce najlepiej dla siebie i w dupie ma to co mówi innym...

Cytat:
Zgadzam sie w calej rozciaglosci. I czesto nawet znajomi o ktorych bys nigdy nie podejrzewala...
Cytat:
Napisane przez baja_86 Pokaż wiadomość
to smutne, ale to prawda, zwłaszcza w branży motoryzacyjnej, sama się o tym przekonałam
Cytat:
Napisane przez elunka88 Pokaż wiadomość

Witaj z powrotem.
Niestety większość ludzi patrzy jak tylko brać do siebie.
Co kupiliście?

Byliśmy umówieni z facetem w Elblągu i nie przyjechał na spotkanie,więc jak te głupki czekaliśmy później 1.5 godziny na pociąg

Kupiliśmy Renault Espace IV ,potrzebujemy dużego bagażnika,żeby wózki się zmieściły

"...i jesteś już mym świadomym tak wolnym w niewoli."

Jestem mamą

asia665 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-23, 09:26   #2620
Niutka25
Raczkowanie

Dzień dobry dziewczyny!
Nadzwyczajna, radość mnie rozpiera jak czytam Twoje posty. Cieszę się, że wszystko idzie ku lepszemu, teraz czas na wypoczynek i rozpieszczanie
Teqiba, ja pomimo, iż chodzę prywatnie to wizyty, jak i badania usg mam również co miesiąc więc myślę, że jeśli z maluszkiem nie dzieje się nic niepokojącego jest to norma
Wróżka_Dzyńdzyńdzyń, masz rację-jak maluszki zaczną wierzgać nam w brzuszkach, będziemy na pewno spokojniejsze zresztą dzieciaczki same będą się przypominać o swoim istnieniu, a my zapewne będziemy miały dosyć po kolejnym już kopniaku w żebra
Michuru, jest mi niezmiernie przykro wiem, że żadne słowa nie ukoją bólu, lecz wiedz, że jesteśmy z Tobą i łączymy się w bólu. Musisz być dzielna, postarać się zapomnieć, aby móc postarać się w przyszłości o kolejnego Skarba nie jednej mamie się to udało, Tobie na pewno też się uda!
Niutka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-23, 09:39   #2621
monkaa321
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Dot.: Odp: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014

Cytat:
Ja chodzę średnio co 2 tyg nie mogę wytrzymać i muszę po prostu MUSZĘ sprawdzić czy dziecko rośnie bo się zaczynam zamartwiać.. a już sobie powiedziałam dosyć tego ile będę biegać do lekarza w czwartek ostatnia wizyta i później daje na wstrzymanie, ale jak już minie ten I trymestr to będę spokojna bo będę wiedzieć że dzidzia przeżyje

BTW. Powiedzcie no jak liczycie tygodnie ciąży?
Ponieważ 3 lekarzy policzyło mi od ostatniej miesiączki a to jest przecież nielogiczne nie byłam w ciąży jak miałam miesiączkę dlatego ja zawsze liczę tyg od owulacji i wg tego moja dzidziula ma 8 tyg i 3 dni
Pod moim sercem,inne bije serce... Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane. Pod moim sercem małe rączki dziecka, cichutko pukają do mojego serca. Myślę, sobie wtedy: może być wspanialej? Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje!

monkaa321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-23, 09:45   #2622
asia665
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez monkaa321 Pokaż wiadomość
Ja chodzę średnio co 2 tyg nie mogę wytrzymać i muszę po prostu MUSZĘ sprawdzić czy dziecko rośnie bo się zaczynam zamartwiać.. a już sobie powiedziałam dosyć tego ile będę biegać do lekarza w czwartek ostatnia wizyta i później daje na wstrzymanie, ale jak już minie ten I trymestr to będę spokojna bo będę wiedzieć że dzidzia przeżyje

Ponieważ 3 lekarzy policzyło mi od ostatniej miesiączki a to jest przecież nielogiczne nie byłam w ciąży jak miałam miesiączkę dlatego ja zawsze liczę tyg od owulacji i wg tego moja dzidziula ma 8 tyg i 3 dni
Ja tygodnie ciąży liczę od dnia OM, tak też liczy mój lekarz. USG u mojego lekarza ustawione jest tak,że liczy wiek ciąży od daty prawdopodobnego zapłodnienia więc w pierwszej ciąży miałam róznicę z reguły + - 14 dni

"...i jesteś już mym świadomym tak wolnym w niewoli."

Jestem mamą

asia665 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-23, 09:50   #2623
czarnamadonna1982
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014

Cytat:

mi tez w szpitalu dawali duphaston, a na odchodne przepisali dopochwowo luteine 2 razy po dwie tak jak tobie.plamień juz nie mam, choc jak wocilam do domu krwawienie sie raz powtórzylo.generalnie ja nie odpoczywam, przyznam sie szczerze, staram sie malego jak najmniej podnosic, ale nie mam nikogo do pomocy, tż pracuje, itd wiec srednio ale cl zrobic
czarnamadonna1982 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-23, 09:52   #2624
Wróżka_Dzyńdzyńdzyń
Zadomowienie

Dot.: Odp: Dot.: Odp: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014

Cytat:
Tak liczy się wiek ciąży - od daty ostatniej miesiączki, nie spotkałam nigdy lekarza, który liczyłby inaczej

Jeśli nie widzisz nic złego w rozmnażaniu nierodowodowych zwierząt -> Zajrzyj

STOP OKRUCIEŃSTWU - klik
Wróżka_Dzyńdzyńdzyń jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-23, 09:57   #2625
teQiba
Moderator

Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014

Cytat:
Tak liczy się wiek ciąży - od daty ostatniej miesiączki, nie spotkałam nigdy lekarza, który liczyłby inaczej
Ja tez tylko tak znam - nawet w internetowych poradnikach pisza ze 1 tydzien to wlasnie czas miesiaczki i dzidziusia jeszcze nie ma...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-08-23, 09:57   #2626
cobra115
Zakorzenienie

Cytat:

no to księżniczko odpoczywaj jak najwięcej i relaksuj się a nie zamartwiaj

Ja też się trochę dygam przed wizytą, ale to normalne, całe życie będziemy się bały o dzieciaki
Nie możemy popaść w paranoję
Stary 2013-08-23, 10:01   #2627
mona1
Zadomowienie

dziewczyny czy możecie polecić jakąś dobrą książkę -poradnik dotyczącą ciąży, przygotowania do porodu itp. Dużo różnych wydawnictw jest dostępnych, jednak wolałabym coś naprawdę wartościowego...
mona1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-23, 10:03   #2628
amelka2006
Raczkowanie

Hurrra!!!
U mojej dzidzi wszystko w porządku. Rośnie i rozwija się. Serduszka jeszcze nie widać, ale okazuje się, że to jest dopiero początek 4 tygodnia od zapłodnienia (a ja już dwa USG miałam i to na NFZ). Dostałam skierowanie na badania: mocz, morfologia i HIV. Za dwa tygodnie kolejna wizyta i podglądanie mojego Maleństwa kochanego. I jeszcze dziś Mąż dostał lepszą pracę. Czyż życie czasem nie bywa piękne?
amelka2006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-23, 10:06   #2629
(t)asia
Zadomowienie

Witajcie, zaraz postaram się poczytać co tam popisałyście.

monkaa321 tak się właśnie liczy tygodnie ciąży. Od OM.
Chociaż powiem ci że dalej zagadką jest dla mnie ten pierwszy dzień ciąży. Czy to właśnie pierwszy dzień OM czy dzień później.
Na moim przykładzie:
OM 9.07 wtorek. W niektórych kalendarzach w kolejne wtorki zaczyna mi się kolejny tydzień, a wniektórych ok środy. U gin byłam 23.07 poniedziałek i wg niego był to 5t6d. Czyli we wtorek był 5t7d, a dopiero w środę 6t1d.

W każdym bądź razie następną wizytę mam w skończonym 9 tygodniu więc mam nadzieję już więcej zobaczyć
(t)asia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-23, 10:29   #2630
111kicia111
Raczkowanie

Cytat:

Super, że już wychodzisz! Odpoczywaj dużo!

Cytat:

Ja mam wizytę raz w miesiącu i raz w miesiącu chodze do połoznej. Akurat tak mi wypada że gdy jestem u lekarza to potem u połoznej za 2 tyg i w razie potrzeby mogę zapytac położną o wszystko. No ale usg to raz w miesiącu. U mnie lekarz np mnie nie waży, nie wpisuje badań do karty ciązy tylko robi to połozna. Za 2 tyg idę do połoznej i bedziemy słuchac serduszka maleństwa detektorem tętna płodu.

Cytat:
Napisane przez amelka2006 Pokaż wiadomość
Hurrra!!!
U mojej dzidzi wszystko w porządku. Rośnie i rozwija się. Serduszka jeszcze nie widać, ale okazuje się, że to jest dopiero początek 4 tygodnia od zapłodnienia (a ja już dwa USG miałam i to na NFZ). Dostałam skierowanie na badania: mocz, morfologia i HIV. Za dwa tygodnie kolejna wizyta i podglądanie mojego Maleństwa kochanego. I jeszcze dziś Mąż dostał lepszą pracę. Czyż życie czasem nie bywa piękne?
Super że wszystko ok!

A ja wczoraj odebrałam resztę badań wszystkie są ok. Na tokso nie choruję w tym momencie ale nie jestem odporna więc pewnie będe musiała jeszcze powtórzyc badanie w ciązy.
A ja dzisiaj zaczynam 14tc (13t1d) i tym samym II TRYMESTR

Jutro ide kupić witaminki i zaczynam brać.

Miłego dnia
111kicia111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-23, 10:36   #2631
cobra115
Zakorzenienie

Cytat:
dziewczyny czy możecie polecić jakąś dobrą książkę -poradnik dotyczącą ciąży, przygotowania do porodu itp. Dużo różnych wydawnictw jest dostępnych, jednak wolałabym coś naprawdę wartościowego...
Ja polecam 'w oczekiwaniu na dziecko' jest na prawde obszerna i znalazłam tam wiele odpowiedzi na moje pytania
http://www.dobreksiazki.pl/okladki/d...ecko-o3490.jpg

Cytat:
Hurrra!!!
fajnie

Ale mam dzisiaj lenia słabo mi jakoś, a tyle rzeczy do zrobienia
Stary 2013-08-23, 10:45   #2632
mona1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez 111kicia111 Pokaż wiadomość

Ja mam wizytę raz w miesiącu i raz w miesiącu chodze do połoznej. Akurat tak mi wypada że gdy jestem u lekarza to potem u połoznej za 2 tyg i w razie potrzeby mogę zapytac położną o wszystko. No ale usg to raz w miesiącu. U mnie lekarz np mnie nie waży, nie wpisuje badań do karty ciązy tylko robi to połozna. Za 2 tyg idę do połoznej i bedziemy słuchac serduszka maleństwa detektorem tętna płodu.

Super że wszystko ok!

A ja wczoraj odebrałam resztę badań wszystkie są ok. Na tokso nie choruję w tym momencie ale nie jestem odporna więc pewnie będe musiała jeszcze powtórzyc badanie w ciązy.

Miłego dnia
na ostatniej wizycie słyszałam bicie mojego małego serduszka przez detektor wlaśnie pani doktor powiedziała, że zwykle słychać od 14tc, czasem wczesniej, u mnie był 12t4d szukała, szukała, aż w końcu znalazław okolicach lewego jajnika biło i było słychać ruchy też u drugiego lekarza do którego chodzę maja na głowicy usg chyba jakiś głośnik bo podczas usg dowcipnego słuchamy serduszka
Cytat:
Ja polecam 'w oczekiwaniu na dziecko' jest na prawde obszerna i znalazłam tam wiele odpowiedzi na moje pytania

fajnie

dzięki za opinię, myślałam właśnie o tej książce, dużopozytywnych opinii w necie ma
Stary 2013-08-23, 10:54   #2633
maggie123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Enia_ Pokaż wiadomość

Nie pijesz kawy w ogóle ? Ja bez kofeiny jedną dziennie jak mnie najdzie ochota
Poinformowałam moją dyr we wtorek i kamień z serca spadł
Tez jestem pod opieką endo.,.....ale u mnie tsh wyszło bardzo niskie
Ja w tym r. miałam dopiero mieć egz na mianowanego ale też się przesunie...........martw i mnie tylko to ze pozniej z mojej placówki będe sama egzaminowana a teraz byłabym z trzema koleżankami zawsze to raźniej...........
Enia, jestem kawoholikiem. dziennie min. 3 były na porządku dziennym. jak zobaczyłam II kreski, to przytopowałam i ograniczyłam się do 1 latte. po 6tc zaczęły się mega mdłości i odrzuciło mnie m.in. od kawy. Zatem, to że wraca mi na nią ochota to dobry znak i dalej 1 duuuże latte będzie w moim menu
Cytat:
Właśnie wróciłam z wizyty i jestem zachwycona Lekarz zbadał nie tylko kość nosową i przezierność karkową ale też inne narządy - mózg, serce, żołądek, pęcherz, stópki i nawet pokazywał paluszki u rąk! Jak na ten etap ciąży wszystko wygląda w porządku
Musiałam iść prywatnie, bo moja gin jest na urlopie i zastępuje ją jakaś młoda siksa koszt prywatnej wizyty 150 zł - tak jak normalna wizyta, lekarz z certyfikatem.
super, że wszystko w porządku
[QUOTE=czarnamadonna1982;4 2397079]
Cytat:
Napisane przez bebe97 Pokaż wiadomość

sama masz dzieciątko-weisz jak jest..te pierwsze meisiace dają w kosc, daltego troche sie martwie tego poczatku jak sie urdzi a tymek bedzie mial 16 miesięcy..lekko nie bedzie:p pierwsza ciąza to był faktycznie czas odpoczynku, duzo lezalam, jadlam keidy chcialam (przy dziecku małym nie zawsze jest to takie oczywiscte:p) itd itp mogłam sie skupic na ciązy. Teraz tak nei ejst, bo nie mam czasu, co nie znaczy ze przeżywam mniej to wszystko bo jak ostatnio zobaczyłam kropkę na usg to się poryczalam.
Kochana, masz racje, że pierwsza ciąża to LUKSUS jest. jeszcze jak ma się l4 to wstawanie, spanie kiedy tylko się chce. a teraz... nawet, zeby pójść do gina mocno trzeba się nakombinować z kim zostawić malucha.
a moja Zuzanka tylko mama i mama, jak jestem w jej polu widzenia, więc o odpoczynku mogę pomarzyć jedynie...
u nas różnica wieku będzie 19 mcy. na początku bedzie mega trudno. ale z czasem (pewnie po 2 urodzinach mniejszego bąbla) będzie tylko lepiej
Cytat:
Napisane przez Michiru Pokaż wiadomość
ja niestety muszę Was, dziewczyny, opuścić. wczoraj rano wylądowałam w szpitalu z krwawieniem i bólami w podbrzuszu. kazali leżeć, dali luteinę i inne prochy, ale po usg okazało się, że brak akcji serca, a powinna już być... z pierwszego usg mam zapis, że tętno płodu obecne. w tym tygodniu nic nie było.... zatrzymali mnie w szpitalu na obserwacji i dziś miałam mieć ponownie usg, żeby się upewnić.... nie doczekałam, bo późnym popołudniem doszło do poronienia wieczorem łyżeczkowanie, dziś popołudniu mnie wypuścili i tydzień l4, żeby dojść do siebie. także póki co nici z Szymka czy Oliwki. jakoś z TŻtem staramy się przeżyć, ale póki co jest ciężko. dopóki mam się czym zająć to daję radę, ale jak już mam czas pomyśleć to zaczynam ryczeć i nie mogę przestać z tego co widzę J. czyje się niewiele lepiej niż ja

teraz się cieszę, że nie powiedzieliśmy wielu osobom, rodzinie... nie mogłabym znieść ich współczucia. póki co nie zamierzamy mówić osobom, które już nie wiedzą.
jejku, tak strasznie mi przykro... aż mi łzy pociekły...
wiele sił dla Was Kochana
Cytat:
Cytat:
A ja wciąż nie mogę usunąć z przejęcia :banghead:
Przecież to chore. , żeby tak sie denerwować.
dziewczyny, nie nakręcajcie się i nie denerwujcie niepotrzebnie. Wydaje mi sie, że najlepszym podejściem jest pozytywne nastawienie i przekonanie, że z naszymi kropeczkami jest wszystko dobrze. dodatkowe nerwy i stres (nawet te w najlepszej wierze) tylko mogą zaszkodzić naszym maluszkom.
Pamiętasz Lewek, jak to u nas na wątku, jak jednej pojawiały sie skurcze, to później połowa dziewczyn kończyła dzień ze skurczami i wizytami u ginów?
Cytat:

Nadzywczajna, musisz się zatem oszczęzać, odpoczywać i leżeć dużo leżeć.
Duphaston i luteina działają tak samo, z tym, że duphaston jest sporo droższy.
Cytat:

Monka, każdy gin liczy ciążę począwszy od OM. dlatego też "prawidłowa" ciąża trwa 40 tygodni a de facto od zapłodnienia ok 38
Cytat:
Napisane przez czarnamadonna1982 Pokaż wiadomość
mi tez w szpitalu dawali duphaston, a na odchodne przepisali dopochwowo luteine 2 razy po dwie tak jak tobie.plamień juz nie mam, choc jak wocilam do domu krwawienie sie raz powtórzylo.generalnie ja nie odpoczywam, przyznam sie szczerze, staram sie malego jak najmniej podnosic, ale nie mam nikogo do pomocy, tż pracuje, itd wiec srednio ale cl zrobic
Czarnamadonna, nie masz możliwości zorganizowania kogoś do pomocy nawet na kilka godzin w ciągu dnia, żebyś mogła spokojnie poleżeć, odpocząć? mama, siostra, przyjaciółka, sąsiadka?
kurcze... skoro masz plamienia, to musisz się oszczędzać. a przy Tymku (piękne imię) nie masz na to szans przecież.

Cytat:
Hurrra!!!
super

---------- Dopisano o 11:54 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ----------

Cytat:
Napisane przez 111kicia111 Pokaż wiadomość

Super że wszystko ok!

Miłego dnia
czyli mamy pierwszą mamusię w II trymestrze?
gratulacje!!
Cytat:

fajnie

również polecam książkę. fajnie się czyta i wiele bardzo przydatnych inf. mozna sie dowiedzieć.

a z tych, które bym odradziła - "Język niemowląt". jak dla mnie totalnie bez przełożenia na rzeczywistość. i ta kwalifikacja dzieci... zdecydowanie mnie nie przekonała.

http://sukcespisanyszminka.com

Zapraszam
maggie123 jest offline Zgłoś do moderatora  

REKLAMA
Stary 2013-08-23, 11:19   #2634
bebe97
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez maggie123 Pokaż wiadomość
a z tych, które bym odradziła - "Język niemowląt". jak dla mnie totalnie bez przełożenia na rzeczywistość. i ta kwalifikacja dzieci... zdecydowanie mnie nie przekonała.
Nie czytajcie tego
Totalne bzdury i gdy urodzi się dziecko, zastanawiasz się, czy z tobą coś jest nie tak czy z dzieckiem, bo mało kiedy cokolwiek pasuje do przykładów opisanych przez ta panią, np. rozpoznawanie co dziecko chce po jego płaczu, nie brać na ręce dopóki się nie rozwrzeszczy na amen, nie lulać, nie bujać, karmić do 3 godziny...
a mój właśnie chciał być noszony, nie chciał nigdy leżeć sam, miał takie dni, że od cycka się nie odklejał i nade wszystko uwielbiał bujanie i to takie turbo zanim do tego doszłam i wybiłam sobie z głowy mądre rady pani Hogg, tylko się denerwowaliśmy oboje, i Marcel i ja, bo nigdy nie szło tak, jak w tej książce
jedyne co mi się podobało to stały harmonogram dnia, ale to też dopiero z kilkumiesięcznym dzieckiem
no i te kwalifikacje na dzieci aniołki, poprzeczniaki i inne... zdecydowanie odradzam

Dzisiaj tak mnie nosi, że wzięłam się za sprzątanie, umyłam okno balkonowe, podłogi, łazienkę i zauważyłam, że jak coś intensywnie robię, to lżej mi przetrwać te nudności

a co do kalendarzów ciąży to też rożnie liczą, tzn. zawsze od OM, to ok, ale skoro ostatni okres miałam w niedzielę, to początek każdego następnego tygodnia powinien wypadać na niedzielę, czy nie?
a kalkulatory raz liczą niedz a raz poniedziałek i to tak dziwnie, bo skoro skończyłam 5 tydzień, to jestem teraz w szóstym, a one pokazują ciąża 5 tygodni i np. 2 czy 3 dni zamiast 6 tydzień 1 dzień, przynajmniej dla mnie to by było bardziej zrozumiałe, bo tak zawsze myślę, pierwszy dzień 6 tygodnia,m a nie 5 tygodni i kilka dni
zamieszałam trochę ale wiecie o co chodzi
bebe97 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-23, 11:21   #2635
Niutka25
Raczkowanie

Mona1, jeśli chodzi o książkę, to jak najbardziej polecam "W oczekiwaniu na dziecko" lecz jeśli chciałabyś spojrzeć na ciąże z drugiej strony- bardziej żartobliwej i przyziemnej to polecam "Ciężarówką przez 9 miesięcy". Zawiera wiele zabawnych anegdot, napisana jest w formie pamiętnika jednej z ciężarówek. Luźne słownictwo, fajnie się czyta. Jako uzupełnienie do mądrości zawartych w książce "w oczekiwaniu na dziecko" Pozdrawiam!
Stary 2013-08-23, 11:25   #2636
111kicia111
Raczkowanie

Cytat:
na ostatniej wizycie słyszałam bicie mojego małego serduszka przez detektor wlaśnie pani doktor powiedziała, że zwykle słychać od 14tc, czasem wczesniej, u mnie był 12t4d szukała, szukała, aż w końcu znalazław okolicach lewego jajnika biło i było słychać ruchy też u drugiego lekarza do którego chodzę maja na głowicy usg chyba jakiś głośnik bo podczas usg dowcipnego słuchamy serduszka

dzięki za opinię, myślałam właśnie o tej książce, dużopozytywnych opinii w necie ma
To super że tak szybko usłyszałaś bicie serduszka. Ja mam wizytę za 2tyg u położnej to już powinnam też usłyszeć. A na ostatnim usg przez brzuch tez słyszałam bicie serduszka. Super uczucie.
111kicia111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-23, 11:30   #2637
Niutka25
Raczkowanie

Cytat:
Nie czytajcie tego
Totalne bzdury i gdy urodzi się dziecko, zastanawiasz się, czy z tobą coś jest nie tak czy z dzieckiem, bo mało kiedy cokolwiek pasuje do przykładów opisanych przez ta panią, np. rozpoznawanie co dziecko chce po jego płaczu, nie brać na ręce dopóki się nie rozwrzeszczy na amen, nie lulać, nie bujać, karmić do 3 godziny...
a mój właśnie chciał być noszony, nie chciał nigdy leżeć sam, miał takie dni, że od cycka się nie odklejał i nade wszystko uwielbiał bujanie i to takie turbo zanim do tego doszłam i wybiłam sobie z głowy mądre rady pani Hogg, tylko się denerwowaliśmy oboje, i Marcel i ja, bo nigdy nie szło tak, jak w tej książce
jedyne co mi się podobało to stały harmonogram dnia, ale to też dopiero z kilkumiesięcznym dzieckiem
no i te kwalifikacje na dzieci aniołki, poprzeczniaki i inne... zdecydowanie odradzam
Mnie Pani Hogg również nie przekonała... Strasznie restrykcyjnie podchodzi do niektórych kwestii... Ma być tak jak ona napisała i koniec a jeśli nie jest to albo z Tobą albo z dzieckiem jest coś nie tak. Momentami miałam wrażenie, że traktuje dzieci jak zaprogramowane urządzenia na jedzenie, spanie, i robienie w pieluchę...:/ a gdzie miejsce na emocje, różnorakie charaktery, potrzebę bliskości... ech, stanowczo nie polecam:/

REKLAMA
Stary 2013-08-23, 11:31   #2638
maggie123
Zakorzenienie

Cytat:
Nie czytajcie tego

Dzisiaj tak mnie nosi, że wzięłam się za sprzątanie, umyłam okno balkonowe, podłogi, łazienkę i zauważyłam, że jak coś intensywnie robię, to lżej mi przetrwać te nudności

a co do kalendarzów ciąży to też rożnie liczą, tzn. zawsze od OM, to ok, ale skoro ostatni okres miałam w niedzielę, to początek każdego następnego tygodnia powinien wypadać na niedzielę, czy nie?
a kalkulatory raz liczą niedz a raz poniedziałek i to tak dziwnie, bo skoro skończyłam 5 tydzień, to jestem teraz w szóstym, a one pokazują ciąża 5 tygodni i np. 2 czy 3 dni zamiast 6 tydzień 1 dzień, przynajmniej dla mnie to by było bardziej zrozumiałe, bo tak zawsze myślę, pierwszy dzień 6 tygodnia,m a nie 5 tygodni i kilka dni
zamieszałam trochę ale wiecie o co chodzi
Bebe, co za przypływ energii - pozazdrościć! może i moje okna chcesz umyć?
co do kalendarzy to np. 5t3d oznacza 5 tygodni skończonych i 3 dzień płynącego 6 tygodnia, czyli właśnie to, że jest się w tym 6 tc.

http://sukcespisanyszminka.com

Zapraszam
maggie123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-23, 11:32   #2639
teQiba
Moderator

Odp: Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014

Cytat:
Hurrra!!!
Fantastyczne wiesci

Cytat:
Napisane przez maggie123 Pokaż wiadomość
dziewczyny, nie nakręcajcie się i nie denerwujcie niepotrzebnie. Wydaje mi sie, że najlepszym podejściem jest pozytywne nastawienie i przekonanie, że z naszymi kropeczkami jest wszystko dobrze. dodatkowe nerwy i stres (nawet te w najlepszej wierze) tylko mogą zaszkodzić naszym maluszkom.
Pamiętasz Lewek, jak to u nas na wątku, jak jednej pojawiały sie skurcze, to później połowa dziewczyn kończyła dzień ze skurczami i wizytami u ginów?
Ja to wszystko niby wiem...
Ale te historie wokol tak zle na mnie dzialaja... Staram sie bardzo myslec pozytywnie, ale gdzies tam pojawia sie mysl "a co jesli mnie to tez spotka?"...
Za duzo internetu - to faktycznie powinno byc przeciwskazaniem w ciazy
Stary 2013-08-23, 11:33   #2640
Niutka25
Raczkowanie

Chciałabym dołączyć do mam, które nie mają ani chwili wytchnienia mój mąż jest marynarzem, mamy już niespełna dwu letnią córeczkę, więc życie w ciągłym biegu do tego też pracuję, gdzie tu znaleźć czas na odpoczynek?! pocieszam się tym, że nie jestem sama i wielu kobitkom przede mną się udało jestem dobrej myśli!
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości