|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2521 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014 cz.18
gornek
nam za sam katering na 200 osób wychodzi 40 000.( myślę, że w skutku przyjdzie ok 160 ludzi a nie 200 ). liczę 200zł za os razem już z poprawinami tzn jedzeniem, bo ogólnie do poprawin dopłacamy 2500 no i suknia, garnitur, zespół itepe, i się uzbiera nawet pewnie ponad 50 dobrze, że wódka juz kupiona ![]() kasia1201 i raz się ma ślub więc już wole odżałować a zrobić porządnie, niż byle jak
|
|
#2522 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014 cz.18
Cytat:
No to tak wstępnie 50tys bez ubrań, fryzur, makijaży itp.więc troszke się uzbiera jak w 60 tys się zmieścimy to będzie dobrze z racji że ślub zimą to okrycia wierzchnie itp za mój strój z sukienką wyjdzie 6 tys z dodatkami tak wstępnie ale jeszcze okaże się Ślub to droga impreza
|
|
|
|
|
#2523 |
|
Wtajemniczenie
|
Nadrobiłam Was na szybko, napiszę to, o czym pamiętam
![]() Koszta - u nas naliczyłam 25 tys. z absolutnie wszystkim na 60 osób. Bierzemy jednak pod uwagę, że sporo osób może odmówić i jeżeli nie będzie mniej niż 50 osób to nie zamierzamy dopraszać. Planowaliśmy początkowo na 50 osób, więc te 60 to i tak nadwyżka. Ja mam odłożone 10 tys., TŻ też 10 tys. (ja pracowałam za granicą, odkładałam stypendium naukowe i kasę z korepetycji, stąd mam te pieniądze na wesele i teraz nie musimy już na nie odkładać). Mam też darowiznę od mamy 20 tys., które przeznaczam na swój gabinet prywatny, ale 5 tys. możemy stąd pożyczyć i potem za kasę z kopert oddać. Jednak jest wariant taki optymistyczny, bo jednak większość rzeczy kupujemy na bieżąco, ja np. za kasę z korepetycji odłożyłam sobie osobno już ok. tysiaka i to wszystko będzie na make up, fryzjera, bukiet, solarium, zabiegi pielęgnacyjne. Za swoje także osobno odłożone pieniądze kupiłam suknię, TŻ za swoje osobne będzie kupował garnitur + resztę stroju. I całkiem możliwe, że zmieścimy się w 20 tys. i nie będziemy musieli ruszać w ogóle pieniędzy przeznaczonych na gabinet ![]() Podróż poślubna - planujemy na nią wydać ok. 5 tys. i przeznaczyć na nią pieniądze z kopert. Możemy być w 100% pewni, że tyle akurat uzbieramy, bo już rodzice i siostra TŻ-ta oraz moja mama i dziadkowie powiedzieli nam ile nam dadzą i to będzie na naszą podróż. Możemy więc stwierdzić, że oni właśnie dają nam w prezencie podróż poślubną :P A zamierzamy jechać/lecieć gdzieś za granicę z opcją all inklusive, chcielibyśmy bardzo na jakieś 10 dni, a nie 7... Szczerze nam obojętne gdzie pojedziemy, byleby było ciepełko, palmy, morze i full wypasik Rezerwować chciałabym wcześniej, może nawet już w styczniu. Oczywiście będę jechała na stare nazwisko, a tak w ogóle to będę miała dwuczłonowe.Kamerzysta - dla mnie akurat film odgrywa o wiele większą rolę niż zdjęcia, uwielbiam wprost oglądać filmy z wesel - tak, te trzygodzinne TEŻ (a może nawet te najbardziej ), lubię oglądać wesela nawet te, na których mnie nie było i gdzie nie znam nikogo, więc sądzę, że nasz film będę katować do obłędu i zajechania płyt :PPP Mało tego, chcę też wykupić tzw. surówkę i oglądać wszystko, każdy szczególik, każdą minutkę
|
|
#2524 | |
|
Zakorzenienie
|
http://www.justinalexanderbridal.com...g_dresses/8630
![]() super wygląda ![]() Cytat:
najwyżej też poprosimy kogoś, żeby nam nakręcił przysięgę tylko na tym mi zależy
|
|
|
#2525 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=hihihi;42451258]http://www.justinalexanderbridal.com...g_dresses/8630
![]() Sukienka ładna z ciekawości zapytam jaki koszt?
|
|
|
|
#2526 |
|
Zadomowienie
|
U nas wesele całe jak pisałam wyżej pokrywa Tż. Jesteśmy ze sobą już 7 lat nie mieszkamy razem , on teraz jest w Londynie , ja po ślubie do niego docieram. Ale jakoś nigdy nie dzieliliśmy że ja daje tyle,ty dajesz Tyle . Tż nie chce aby rodzice nam płacili za ślub co miało nastąpić z mojej strony .Chce abyśmy sami zorganizowali od A do Z a od rodzicow jeśli będą miec ochote to pieniążki w prezencie.
Nasz dzień : 2.08.2014 r. 15:00"Zestarzej się przy mnie Najlepsze dopiero się zdarzy"
|
|
|
|
#2527 |
|
Zakorzenienie
|
kupiłam używaną za 1450zł
a koszt w salonie ponad 4000zł
|
|
#2528 |
|
Zakorzenienie
|
Kosmiczna kwota jak dla mnie, a to nie wszystkie wydatki jeszcze.
![]() Sam ślub to przecież pikuś, kosztuje to co jest PO! Dużo zależy oczywiście od liczby gości, ale pomijając tą kwestię jest sporo punktów na których można zaoszczędzić, nie tracąc przy tym moim zdaniem na jakości, dla przykładu ja planuję zamknąć się w kwocie o połowie niższej ze swoim strojem. My co prawda robimy trochę krótszą imprezę (8h), ale sporo kosztów jest standardowych, według kosztorysu zamykamy się z 18tyś, a może wyjdzie ciut niej.
Edytowane przez ijaa Czas edycji: 2013-08-25 o 23:17 |
|
|
|
#2529 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzieci - u mnie będzie tylko dwójka maluchów i będą i na weselu i na poprawinach
Garnitur - jak już pisałam, TŻ sam podejmuje decyzję i nie kupuje garniaka ze mną, więc nie wiem, co wybierze. Mnie osobiście nie podobają się jasne garnitury, ale czarne też nie (najlepiej chyba grafitowy), ale decyzja należy do niego, nie zamierzam wnikać, wypytywać, niech się ubierze jak chce Sądzę jednak, że na pewno wybierze garnitur (nie smoking czy frak), raczej krawat niż muszkę (chociaż mogę się mylić), sądzę też, że raczej nie zdecyduje się na kamizelkę. No ale zobaczymy ![]() Candy bar - baaaaardzo chciałam, ale po dzisiejszych rozmowach z TŻ-tem on zaczął mi mówić naprawdę racjonalne argumenty przeciw. A więc... 1. Będzie mnóstwo ciast + tort, nikt nie będzie się rzucał na weselu na cukierki, lizaki czy żelki, raczej jeśli już będą jedli słodkości to zjedzą po prostu kawałek ciasta. Cóż, samej wydaje mi się, że nie będę jadła cukierków... 2. Będzie tylko dwójka dzieci, z czego jedno malutkie jeszcze nie spożywające innych pokarmów niż kaszki, więc tak naprawdę tylko jeden maluch, który byłby tym zainteresowany :P A nie wyje przecież całego candy baru :P 3. Chciałam to do dekoracji, a no niestety, mamy małą salę i kolejny stół mógłby blokować przejście, a poza tym byłoby zbyt napaćkane. 4. To są jednak dodatkowe koszta i dodatkowa robota przed ślubem. No i chyba nie będzie On ma rację... Moim zdaniem.Save the date ze zdjęć z sesji narzeczeńskiej/amatorskiej - my tak zrobiliśmy, na płycie nagraliśmy krótką prezentację a'la filmik ze zdjęciami, na których trzymamy kartki z datą ślubu, miejscowościa, nazwą kościoła, sali, z zegarkiem, na którym wskazówki wskazują na godzinę naszego ślubu. Na płycie jest nadruk naszego zdjęcia, zdjęcie przedstawia napis ze scrabble na piasku (nad morzem robiliśmy fotkę), zamiast "o" jest mój pierścionek zaręczynowy. Napis scrabble przedstawia nasze imiona, a na piasku napisana jest data ślubu. Wszystko to była czysta amatorszczyzna, ale bardzo nam się podoba i jesteśmy bardzo zadowoleni, bardzo pomógł nam kolega TŻ-ta, bo zrobił nam zdjęcia, użyczył instalki do pinacle, w którym zgrywaliśmy film, a na koniec nadrukował fotkę na płyty. Ale TŻ też bardzo dużo zrobił w tym kierunku, obrabiał zdjęcia, nagrał tak naprawdę cały filmik (z moimi tylko lekkimi wskazówkami), ponagrywał to potem na płyty - także muszę TŻ-ta bardzo pochwalić Dziś przywiózł mi gotowe płyty, on w swojej rodzinie już rozdał, ja kilka dziś też rozdałam najbliższym, kilka jutro wyślę i kilka mi jeszcze do rozdania zostanie Mogę pokazać okładkę płyty
|
|
#2530 |
|
Erudycja
|
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...8#post42451598
zapraszam dziewczyny z warszawy i okolic. Przepraszam z gory za offtop ![]() dziewczyny drogie macie te wesela! Szczerze jakby mialoby mi wyjsc 50-60tys to bym nie zrobila wesela... Albo bym zmniejszyła. Akurat dla mnie to by bylo juz za drogo. Jesli Was stac to na prawde zazdroszcze i ciesze sie ze jednak moja rodzina jest duzo mniejsza.
|
#2531 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
U nas będzie dużo gości przyjezdnych ale po prostu nie stać nas na noclegi. Zapłacimy im za autokar po prostu i zrobimy tak, jak sąsiad - umówimy się, że autokar odjedzie o określonej godzinie ze wszystkimi gośćmi z Krosna. Choć zastanawiamy się, czy nie proponować gościom z Krosna noclegu - bo mamy promocyjną cenę 60zł - ale na zasadzie jak chcecie, to wam zarezerwujemy, ale płacicie wy, tylko nie wiem, jak to załatwić, żeby było kulturalnie... Cytat:
A co do tych kosztów co wymieniłaś - no tak, wiadomo, ale to już myślę, że jakoś "po kościach" się rozejdzie i nie są to AŻ takie koszty. Z kosmetyczki chyba zrezygnuję, bo na cerę nie narzekam i w przypadku, gdy z kasą krucho nie jest to niezbędnik. Makijaż i fryzjer - tutaj to zapłacę sobie sama chyba, podziękowania dla rodziców zrobimy niskobudżetowe bo nie mamy kasy... A duperele będziemy okrajać do minimum ![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#2532 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2533 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
|
|
#2534 |
|
Zakorzenienie
|
uj nas dzieci będą. Ale nie załatwiamy im żadnych zabaw opiekunek itp , na sali nie ma pokoju do spania ani nic... więc rodzice beda musieli sobie sami poradzic z pociechami
|
|
|
|
#2535 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014 cz.18
My dzieci nie zapraszamy. Uważamy, że wesele to nie jest impreza dla dzieci. Chcemy, żeby goście sie wybawili, a nie latali za dziećmi i sie nimi zajmowali.
Jeśli chodzi o koszty to my mamy wspólny budżet, odkładamy kasę wspólnie, płacimy też wspólnie. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#2536 |
|
Raczkowanie
|
Łaa
jest on matowy czy taki jak na zdjęciu "świecący"? bo sama widziałabym swojego faceta w takim ![]()
|
#2537 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
taki jest. nie jest swiecacy |
|
|
|
|
#2538 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
u nas jest tak samo, odkładamy na jeden cel - wesele. Wspólny koszt i wspólnie odkładamy ![]()
|
|
#2539 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2540 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
podoba mi się bardzo ![]() ---------- Dopisano o 08:57 ---------- Poprzedni post napisano o 08:54 ---------- Cytat:
też im nic nie załatwiam, bo jak byłam na róznych weselach to nikt nikomu nic nie załatwiał przy sali jest dość duzo zabawek dla dzieci wiec beda miały co robic
|
|
#2541 | |
|
Wtajemniczenie
|
Odp: Dot.: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014
Cytat:
![]() "co do wyprzedazy,u mnie zaczyna sie dopiero po goracym okresie slubnym czyli we wrzesniu. bylam i pytalam mam dzwonic na poczatku wrzesnia i zapisywac sie na srodek wrzesnia ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#2542 |
|
Zadomowienie
|
Witam po weekendzie
Wczoraj byłam na 1 spotkaniu w poradni - wszystko trwało max 15 minut, dostałam kalendarzyk w następną niedzielę mam przynieść wypełniony, a w ostatnią niedzielę września rozliczenie i wydanie zaświadczeń. Chodzę sama, kobitka nie robi żadnych problemów z tym.
|
#2543 |
|
Zakorzenienie
|
Tż nareszcie zrobił listę gości
Na chwile obecną mamy koszty następujące: Sala - 16 940zł Zespół - 2700zł Kamerzysta - 1800zł Foto - 600zł Suknia ślubna - 500zł + 100zł odświeżenie sukni Na chwile obecną 22 640zł a gdzie tam koniec (alkohol, transport, obrączki, garnitur, buty, bukiet ślubny, butonierki, przystrojenie samochodu, fryzjer, make up, paznokcie, balony, tablice rejestracyjne, cukierki dla dzieci na bramy, zaproszenia, kosze na podziękowania rodzicom, coś dla dziadków, świadków) To tyle co mi przyszło do głowy. Muszę co miesiąc coś kupować, bo się nie wyrobię do sierpnia 2014
|
#2544 |
|
Zadomowienie
|
A mi się podoba ten garnitur: http://sklep.vistula.pl/product-pol-...S-Vistula.html
Tylko "na żywo" pewnie będzie wyglądał troszkę inaczej, dlatego ostateczna decyzja przy wyborze modelu zapadnie w sklepie jak już będziemy mieli kupować.
|
#2545 |
|
Zakorzenienie
|
ładny garniak, też podobają mi się takie jaśniejsze jednak pojechaliśmy z Tż na weekend w moje strony, mieliśmy ustalić godzinę w kościele do czego nie doszło... wyszło jedno wielkie nieporozumienie, moja Mama obrażona na Tż, chciałaby nawet żeby z błahego powodu odwołać ślub, a wszystkiemu winna moja siostra... pięknie. |
|
|
|
#2546 |
|
Rozeznanie
|
uff dzis troche bardziej kontaktuje to moze posiedze na forum.. wczoraj niestety znow zemdlalam. Za to moj TZ jst strasznie kochany, nie odstepuje mnie na krok zeby mnie w razie czego lapac.
U nas wesele jest sporym kompromisem. Ja chcialam maly plenerowy slub cywilny. TZ jednak bardzo chce koscielny dlatego, ze w jego przekonaniu to jedyny wlasciwy slub. Dlatego bierzemy koscielny. Wesele tez mnie srednio krecilo takie duze, duze. Za to dla TZta male wesele to nie wesele... Wiec mamy wesele na ok 80 osob. Co do kamerzysty mnie szczerze mowiac nie zalezalo. Za to TZ chce miec film z calosci. Suma sumarum uznalismy, ze nie bedziemy oszczedzac ani na foto ani na kamerzyscie i wybralismy swoich faworytow. Zostalo nam jeszcze bardzo duzo organizacji... ale jakis pomysl ogolny i zarys tego wszystkiego mam. Zastanawiam sie nad druhnami tez, z kilku powodow, a) podobaja mi sie b) nie bedzie wtedy fochow w rodzinie a boje sie, ze takie moga byc za to kto bedzie swiadkiem.. Z drugiej strony srednio mi sie widza druhny w wybranym przez nas malutkim kosciolku myboyismine
|
#2547 |
|
Zadomowienie
|
U nas wstępnie (i mam nadzieję, że tak będzie) na 80 osób + 8 os. z obsługi wychodzi 40 tys.
|
#2548 |
|
Zakorzenienie
|
Mam do was pytanie. Dziękujecie na weselu rodzicom chrzestnym? Myślałam, żeby podziękować rodzicom, dziadkom (chociaż w moich stronach dziękuje się tylko rodzicom, ale z uwagi na tż podziękujemy)no i myślałam o świadkach, żeby im też podziękować. Wczoraj jak byłam u Tż to teściowa była niezadowolona, że na weselu chrześniaka nie dostała podziękowań. Moich chrzestnych nie będzie na weselu, bo nie utrzymuje z nimi żadnego kontaktu. Od Tż będzie chrzestna bo chrzestny nie żyje i myślałam, żeby nie robić podziękowań, tylko nie wiem jak zostanie to odebrane. U mnie w rodzinie nie ma zwyczaju dziękować innym osoba niż rodzicom. Pewnie dziadki moi się zdziwią, że im dziękuje ale co mam zrobić z tą chrzestną Tż?? Dziękowałybyście na moim miejscu? Dla wszystkich mam ułożone podziękowania więc i dla chrzestnej muszę coś wymyślić bo w tej kwestii na tż nie mam co liczyć
Nie chciałabym oburzenia, że komuś nie podziękowaliśmy. Do tego wczoraj treściowej nie za bardzo spodobały się moje winietki (przypominam mam na kieliszki ptaka ) zapytała "a to nie będzie, żadnych słodyczy w prezencie dla gości?" Irytuje mnie to, bo za każdym razem co my wybierzemy to ona porównuje nasze wesele do wesela brata Tż. Jest tym weselem zachwycona, ja oglądałam na płycie wesele i moim zdaniem dużo rzeczy my mamy bardziej dopracowane i zaplanowane.
|
#2549 |
|
Rozeznanie
|
docik10 U nas w ramach podziekowan chcialabym podziekowac babci i jej siostrze dlatego, ze moj ojciec jak dla mnie nie istnieje i nie bedzie go ani na slubie ani na weselu. Nie slyszalam o dziekowaniu chrzesnym. Ale skoro tak urazilo to mame TZta to moze dajcie chrzesnej jakis kosz po prostu czy cos... nie wiem jak u Was jest przyjete. Ale niezaleznie od zwyczajow to Wasz slub i Wy macie czuc sie z tym wszystkim dobrze
|
#2550 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:17.

no i suknia, garnitur, zespół itepe, i się uzbiera nawet pewnie ponad 50 
więc już wole odżałować a zrobić porządnie, niż byle jak

15:00

On ma rację... Moim zdaniem.
)