|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2551 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014 cz.18
nie słyszałam o dziękowaniu rodzicom chrzestnym... ja swoją chrzestna widziałam dwa razy w życiu
tak że nie mam po co jej dziękować
|
|
|
|
#2552 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014 cz.18
|
|
|
|
#2553 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
My rozwożąc zaproszenia będziemy informować że będzie transport i rano powrót. Jak goście będą potwierdzać to będziemy pytać czy jadą autokarem czy na własną rękę. Jeśli ktoś będzie chciał się przespać to niech sam sobie organizuje nocleg. Jednak tekst: my organizujemy transport ale jak chcecie spać to płaćcie sami, może zostać źle odebrany.
|
|
#2554 |
|
Zakorzenienie
|
ja chrzestną TŻ na "podziekowanie" moge kopnac w dupe, tak mocno ze na kanary poleci :P
|
|
|
|
#2555 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#2556 |
|
Wtajemniczenie
|
Byliśmy w weekend u rodziny TŻ - rewelacja! Były tańce, hulańce, wódeczka. Zrobili nam małe wesele. Zostałam obtańcowana za wszystkie czasy, oczywiście zaprosiliśmy ich wstępnie na wesele, z 6 planowanych osób zaproszonych zostało 12 i wszyscy zgodnie obiecali że przyjadą
Fajnie, cieszę się bo tak się baliśmy że goście nie dopiszą a po tym co zobaczyłam to jestem pewna że będziemy mieli świetne wesele ![]() Mama TŻ pochwaliła się że babcia chce nam kupić serwis obiadowy i ma na to przeznaczone 1200 zł. Początkowo nie chciałam, ale później stwierdziłam że to rewelacyjny prezent. Zawsze marzyłam o dużym serwisie, żeby wszystko było do kompletu a takie rzeczy są jednak drogie i sama sobie prędko nie kupię, a tak to pamiątka od babci na całe życie. Wymyśliłam sobie zestaw na 12 osób Lubiana Victoria.
|
#2557 | ||
|
Zadomowienie
|
Odp: Dot.: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014
Cytat:
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
"A ja bez ciebie jak wiadro bez wody, jak śliwka bez pestki, bez poręczy schody" Edytowane przez Verunka Czas edycji: 2013-08-26 o 09:57 |
||
|
|
|
#2558 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do porównań, ja kilka razy usłyszałam coś w stylu: "no ciekawe jak u was będzie bo u A. to..." i inne wesela. Raz tylko przy cioci powiedziałam że każde wesele jest inne a wszelkie próby przywoływania innych wesel niech każdy zatrzyma do czasu naszego wesela. Jak można porównywać coś do czegoś czego jeszcze nie było?
|
|
#2559 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
[1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;4245270 1]u mnie dzieci nie będzie w ogóle.[/QUOTE] ale dlatego że nie masz ich w rodzinie czy nie zapraszasz? Cytat:
Generalnie uważam podobnie jak Ty, ale pół rodziny TŻ może sie poobrażać;/
|
|
#2560 |
|
Wtajemniczenie
|
My zapraszamy z dziećmi. Uważam że każdy ma swój rozum i zostawi dzieci pod opieką w domu. Zapraszanie z zaznaczeniem "bez dzieci" niektórzy mogą uznać za niegrzeczne.
|
#2561 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
U nas będzie chyba tak samo, skoro wszyscy jadą mniej-więcej do tej samej miejscowości to nie będziemy się bawić w noclegi.
|
||||
|
|
|
#2562 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Moim zdaniem to już za dużo by było. Zaraz trzeba by dziękować każdemu z osobna. Cytat:
Cześć, Ależ nie mam mocy. |
|||
|
|
|
#2563 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#2564 |
|
Rozeznanie
|
Cześć po weekendzie
![]() zależy jaki model, ja mierzyłam JA 8663 i 8641 - każda za 6tys. a jakbym chciała na wypożyczenie to wtedy 3tys
|
|
#2565 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! P
Cytat:
w skrócie, mieliśmy po prostu pojechać do księdza a mama z siostrą zaczęły mieszać i wtrącać się sto razy zmieniając zdanie (kiedy i jak mamy to zrobić), że się wkurzyliśmy i Tż trochę nerwowo powiedział do siostry, żeby sie nie trącać, a ta jego wypowiedź bardzo wyolbrzymiła i przekazała ją Mamie, na co ta strasznie obrażona i że skoro tak to już w niczym się nie wtrąca i nie pomaga.. |
|
|
|
|
#2566 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kosztuje nas to każdą złotówkę, wakacje, zaciskanie pasa i ciągle kalkulacje bo na rodziców nie możemy zbyt liczyć... mam nadzieję że na jesieni pójdę do pracy to moje oszczędności zaczną rosnąć bo póki co stoją w miejscu a niedługo trzeba OC na auto kupić przegląd itp... Ale to "wina" że mamy tak jeśli wszyscy dopiszą ok 100os i do tego cena nie jest niska w moim regionie. Bez porównania z Polską wschodnią czy północną.. ceny są wyższe a też nie zaproszę jednej ciotki a drugiej nie. Znajomych mamy 10 os takich bliskich a że każdy z osobą tow. to już jest 20 z tego.. Samych ich nie zaproszę przecież... niestety wybraliśmy najtańszą opcję jaką była możliwa - nawet nas sala + catering drożej wychodziło niż ta restauracja... Cytat:
Cytat:
![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=590590 https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=707697 https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=325396 |
|||
|
|
|
#2567 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć!
misia880 Twój Tż ładnie wygląda w tym garniturze, ale jakoś na ślub mi się nie widzi koszty wesela - nie liczyliśmy ich jeszcze dokładnie, ale ok. 30 tyś (35) wyjdzie razem z poprawinami. Nocleg będziemy zapewniali gościom z daleka - koszt pokoju (2 osobowy z możliwością dostawki) 100 zł ze śniadaniem. Rodzinę będziemy zapraszali z dziećmi natomiast znajomych bez. W sobotę mierzyłam suknie w salonach Carmen, White i Madonnie w Warszawie. Całkowicie zmieniłam koncepcję - zaczęły mi się podobać księżniczki i o dziwo wyglądam w nich lepiej niż w prostych. Wieczorem dodam relację, niestety bez zdjęć bonie można było robić![]() Edit: będziemy mieli sesję narzeczeńską nad morzem do urlopu pozostały 4 dni robocze (dzisiejszego już nie liczę )
Edytowane przez anka1897 Czas edycji: 2013-08-26 o 10:43 |
|
|
|
#2568 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, obiecałam sobie, że będę podczytywać i się już nie udzielać, bo spamuję, ale tylko krowa zdania nie zmienia (podobno) więc ja swoje tez zmieniła. Witam się zatem ponownie po kilkudniowej przerwie
![]() poznanianko obejrzałam fotki z Twoich przymiarek. Każda z nas ma inny gust wiadomo, mi osobiście podoba się 1 suknia, bo jak widzę koronkę to mi się z miejsca oczy świecą Jeśli dobrze rozszyfrowałam Twoja wymarzona suknię - to ma przepiękny tył. Przód troszku za duży był, bo jesteś szczuplutka, ale myślę, że jeśli ładnie go dopasują do Twojej sylwetki, to efekt będzie fajny. Choć osobiście trochę bym go zmodyfikowała ![]() U nas na weselu będą dzieci, zawsze się zapraszało dzieciaki, ale pilnowali ich rodzice. Jak ktoś nie chce dziecka pilnować, niech go nie zabiera. Prosta sprawa. ana09 myślałam nad tymi piosenkami, o które pytałaś. Jeśli mają być ciężkie w wymowie to może jakiś Gangnam Style albo generalnie coś o trudnej wymowie, na przykład rumuńskie "Dragostea din tei" - kiedyś to był u nas wielki hit Albo bielyje rozy - na pewno kilka osób chętnie sobie zanuci Nie wiem czy o to chodziło, ale ja tak to widzę ![]() Jeśli chodzi o koszty wesela, to jestem porażona..co chwilę coś dochodzi u nas wyjdzie około 30 tys. pewnie (wesele 120 osób) - nie umiem teraz dokładnie oszacować, bo nie wiem jeszcze ile mnie co będzie kosztowało. Staramy sie ciąć koszty, dekoracje na stoły zrobię po kosztach (jeśli sie uda) z ogólnodostępnej jarzębiny. Widziałam tez dyskusję na temat napojów..my mamy zagwarantowane napoje już w cenie - nie mam przy sobie umowy ale jeśli dobrze pamiętam 1l soku i 1 l napojów gazowanych na osobę + kawa/ herbata bez ograniczeń.
|
#2569 |
|
Wtajemniczenie
|
Udało się trochę nadrobić
![]() Pysia strasznie współczuję, trzymaj się ![]() Verunka dobrze że wszystko dobrze się skończyło Poznanianka a mi się w sukni podobasz. Jak pisałaś, to tylko wzór, za duży rozmiar. Twoja będzie fajnie dopasowana. Moim zdaniem drobne dziewczyny fajnie wyglądają w dopasowanych wąskich sukienkach. Rozmiar 32 nie oznacza że PMka powinna mieć księżniczkę. Koszt wesela - my liczymy 40 tyś na 80 osób. Niestety teraz zaczyna nam dochodzić więcej gości więc i koszt wzrośnie. Liczyłam z grubsza, nie znając wszystkich cen. Nie mamy poprawin, nie wypożyczamy samochodu, nie robimy super mega atrakcji. Liczymy że tak powiem po kosztach, żeby nie wydać za dużo. Jedyna fanaberia to szycie garnituru dla TŻ i oryginalne obrączki za ok 3000 zł.
|
#2570 |
|
Konto usunięte
|
Witam się po weekendzie, cześć i czołem wszystkim nowym PMką
Jaki tu spokój się zrobił ![]() koszt wesela i około weselnych spraw ehhhhh ja chciałam albo 2dniowe wesele, albo żadnego wesela, więc na własne życzenie mam "trochę" wydatków. Nawet nie chcę o tym myśleć, próbuję szukać oszczędności, ale lwią część pochłaniają sala + zespół+foto/kamera, chciałabym obniżyć kosztorys o kilka tysięcy może jakimś cudem się uda. Ale na południu mamy koszmarne cenyMoi rodzice płacą za talerzyki moich gości, resztę pokrywam ja i TŻ. Co do dzieci na weselu, wolałabym, żeby nie przychodziły, ale decyzję pozostawiam rodzicom. Żadnych opiekunek wynajmować nie zamierzamy, dla mnie to już jest przesada. Dzieci do lat 3 mamy 2 na liście, do lat 12 - 5 więc tragedii nie ma. Na szczęscie ich rodzice są rozgarnięci i będą pilnować. EDIT: co do podziękowań, za co rodzicom dziękować to akurat mam, ale nie lubię wersji kołeczka i "cudownych rodziców mam..." chętnie rozwiązałabym to jakoś inaczej, ale wolałabym uniknąć komentarzy innych gości "jak to tak bez podziękowań...: chrzestnym/świadkom/dziadkom dziękować nie będziemy. Edytowane przez 201605100 Czas edycji: 2013-08-26 o 10:52 |
|
|
|
#2571 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dzieci małe do 2-3 lat będą siedziały z rodzicami, podejrzewam że potem rodzice będą je odwozić, a te starsze będą miały swoje miejsca. Salę mamy sporą więc nie będzie problemu z pomieszczeniem ich.
|
|
#2572 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie chcieliśmy oszczędzać na weselu tylko spokojnie wszystko zorganizować i na koszty zbytnio nie patrzeliśmy(wiadomo bez przesady) tylko na to aby nam się podobało, bo to nasz dzień i mamy być zadowoleni w 100% ze swoich wyborów. Można ślub zorganizować jeszcze drożej bo i przecież są kamerzyści, którzy biorą ponad 10tys, bardziej znane orkiesty które biorą tyle samo i lokale, których koszty to 300zł/ za osobe a nawet i drożej, kiecka od znanego projektanta ale myśle, że to już wersja super ekskluzywna i na takie wesele trzeba dać pewnie około 100tys przy 200os. |
|
|
|
|
#2573 |
|
Zadomowienie
|
U nas za wesele dla ok. 85 gości wychodzi ok. 30 tys., z czego połowa to koszt wesela i poprawin (160/os.) i noclegów dla 50 z nich (35/os.). Do tego musimy jeszcze dokupić alkohol, tort i ciasta (te będą nam piec koleżanki mojej mamy, które same zgłosiły się na ochotnika, plus pewnie kilka ciast i tort od znajomej mojej mamy, która wprawdzie nie ma własnej cukierni, ale piecze na zamówienie) - na to liczymy ok. 3500. Do tego fotograf (2500), zespół (tu jeszcze nie jestem pewna, w sobotę dopiero będziemy wiedzieć na 100% - liczymy ok. 3500), dekoracje (500). Oczywiście koszty ślubu - nie wiem, ile daje się w mojej parafii, założyłam 1000 zł. To już razem 26 tys. Do tego jeszcze nasze stroje (moja sukienka 1900+dodatki pewnie w okolicach 500, garnitur - nie mam pojęcia). A to pewnie i tak tylko czubek góry lodowej
|
#2574 | |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny, jakie obraczki będą najlepsze dla mojego tż - pracuje w wykonczeniowce , mi sie osobiscie podobaja "z czymś" chociażby np TE (btw za ta cene bym nie kupiła :P ). ale to nie dla mojego tż, zaraz będzie cała poniszczona, poobdzierana i pobrudzona z gipsów,tynków itepe...... zostaje nam tylko klasyk? zwykła najzwyklejsza w świecie?
![]() ---------- Dopisano o 10:55 ---------- Poprzedni post napisano o 10:54 ---------- Cytat:
|
|
|
#2575 |
|
Konto usunięte
|
Ad rem nie za mało macie tych napoi w cenie? co Jak wykorzystacie "limit"? Kupujecie na własną rękę czy od loklau w którym macie wesele?
Elrosa o ranyyyy zakładasz 1000 zł żeby da ćksiędzu? Powiem Wam szczerze, że ostatnio się nad tym zastanawiałam, jeśłi ksiądz powiedziałby mi, że łaska u niego wynosi 1000 zł, to poszłabym do innego kościoła... |
|
|
|
#2576 |
|
Zadomowienie
|
Nie, to jest kwota, którą zakładałam jako całość - oprócz "co łaska" za ślub są też przecież zapowiedzi w obu parafiach, aktu chrztu i bierzmowania też raczej K. za "Bóg zapłać" nie dostanie. I oczywiście też organista i kościelny... Mi się wydaje raczej, że założyłam za mało dla nich wszystkich :P
|
#2577 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mój Tż też pracuje fizycznie i do tego pomaga Tacie na gospodarstwie dlatego zdecydowaliśmy się na tytanowe obrączki jak te
Edytowane przez nasturcja1308 Czas edycji: 2013-08-26 o 11:06 |
|
|
|
|
#2578 | |
|
Rozeznanie
|
zapraszamy z dziećmi żeby nikogo nie urazić, ale większość z naszych rodzin zwykle na takie imprezy nie bierze dzieci bo chcą się pobawić. Jeśli już ktoś z nimi przyjdzie to każde dziecko będzie miało swoje miejsce przy rodzicach. Tuż obok naszej sali w holu jest taki mały kącik zabaw (stolik, kredki, zabawki, jest tam na stałe, nie my go organizujemy).
My dziękujemy tym którym mamy za co, a nie tym co wypada. Moi chrzestni w ogóle się mną nie interesują, chrzestnego zapraszam ale chrzestnej nie bo nabroiła w naszej rodzinie że tak powiem Ale już chrzestny Tż bardzo się nim interesuje i pomagał w wychowaniu (bo Tż nie ma taty) i będziemy mu dziękować,podobnie jego Babci bo też go wychowywała. Cytat:
ale on mi wytłumaczył, że czasem trzeba zdjąć np. do naprawiania auta albo cyklinowania podłogi, a ja do mieszania mięsa mielonego na przykład ;-)
My Edytowane przez Yellow Me Czas edycji: 2013-08-26 o 11:10 |
|
|
|
|
#2579 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014 cz.18
ja planuje dla ksiedza 300 zl i organiscie 50 zl i tyle
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2580 |
|
Zadomowienie
|
alucior mam nadzieję, że wystarczy. Zawsze w tym lokalu wszystkim wystarczało.. Ale przedyskutuję to jeszcze z tżtem
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:55.

tak że nie mam po co jej dziękować

Nie chciałabym oburzenia, że komuś nie podziękowaliśmy. Do tego wczoraj treściowej nie za bardzo spodobały się moje winietki (przypominam mam na kieliszki ptaka

kosztuje nas to każdą złotówkę, wakacje, zaciskanie pasa i ciągle kalkulacje bo na rodziców nie możemy zbyt liczyć... mam nadzieję że na jesieni pójdę do pracy to moje oszczędności zaczną rosnąć bo póki co stoją w miejscu a niedługo trzeba OC na auto kupić przegląd itp... Ale to "wina" że mamy tak jeśli wszyscy dopiszą ok 100os i do tego cena nie jest niska w moim regionie. Bez porównania z Polską wschodnią czy północną.. ceny są wyższe a też nie zaproszę jednej ciotki a drugiej nie. Znajomych mamy 10 os takich bliskich a że każdy z osobą tow. to już jest 20 z tego.. Samych ich nie zaproszę przecież... niestety wybraliśmy najtańszą opcję jaką była możliwa - nawet nas sala + catering drożej wychodziło niż ta restauracja...
i o dziwo wyglądam w nich lepiej niż w prostych. Wieczorem dodam relację, niestety bez zdjęć bonie można było robić

może jakimś cudem się uda. Ale na południu mamy koszmarne ceny
ale on mi wytłumaczył, że czasem trzeba zdjąć np. do naprawiania auta albo cyklinowania podłogi, a ja do mieszania mięsa mielonego na przykład ;-)