Mama wymaga bym jej pomadała finansowo - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-08-26, 11:41   #331
motyla
Zakorzenienie

Dot.: Mama wymaga bym jej pomadała finansowo

Cytat:
Napisane przez Gwiazdeczka1978 Pokaż wiadomość
Skoro chciała pozyczyc, widac potrzebuje
Autorka nie chciała pozyczyc, jej prawo, matka miała czuc sie olana w potrzebie, zawiedziona. Nad czym tu deliberowac. Skoro nawet własna córka odmawia pomocy, ciezko nie byc zawiedzionym. Matka pracuje, utrzymuje 4 dzieci, nie dziwie sie kompletnie, ze była zmuszona wziac kredyt, zeby wogóle isc na to wesele. Pewnie bez kredytu wogole by nie mogła isc. Wtedy to chrzesniak mogłby poczuc sie zawiedziony i tez miałby prawo.
Chodzi, ze autorka moze pomóc, tyle, ze nie chce i to moim zdaniem jest naganne.
no widzisz, ja z kolei myślę, że Autorka pomóc nie jest w stanie. i że matka potrzebująca nie jest.

na wesele iść nie musiała. mogła wziąć chociażby mniejszy kredyt, spotkać się z chrześniakiem przed/po imprezie i wręczyć samą kopertę.

bieda to nie jest powód do wstydu, o czym ludzie jak widać zapominają. wstyd to kraść, mówić, że się pożycza i nie oddawać, czy wydawać na fajki i piwo kosztem pilniejszych potrzeb.

to nie jest wstyd odmówić matce pożyczki, jak się jest bezrobotnym, na zasiłku i na wakacjach sponsorowanych przez partnera.
motyla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-26, 11:42   #332
leniwca
Zakorzenienie

Cytat:
Autorka nie chciała pozyczyc, jej prawo, matka miała czuc sie olana w potrzebie, zawiedziona. Nad czym tu deliberowac. Skoro nawet własna córka odmawia pomocy, ciezko nie byc zawiedzionym. Matka pracuje, utrzymuje 4 dzieci, nie dziwie sie kompletnie, ze była zmuszona wziac kredyt, zeby wogóle isc na to wesele. Pewnie bez kredytu wogole by nie mogła isc. Wtedy to chrzesniak mogłby poczuc sie zawiedziony i tez miałby prawo.
Chodzi, ze autorka moze pomóc, tyle, ze nie chce i to moim zdaniem jest naganne.
Piszesz o tym kredycie na wesele, jak by to była sprawa życia i śmierci.
*o włosy dbam i zapuszczam!
leniwca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-26, 11:45   #333
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
Ponownie spytam? Od kiedy to dawanie kasy na alkohol, papierosy i słodycze, jest pomocą?
Juz wielokrotnie pisalam, ze autorka sciemnia w tym temacie. Nie ma sensu o tym dyskutowac, bo za pare postow jeszcze cos znow autorka dopisze do listy.
Poczytaj jej posty dokladniej to sama zobaczysz.

---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 11:44 ----------

Cytat:
Zgadzam sie.
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-26, 11:45   #334
maryanna3
Zakorzenienie

Gwiazdeczka powalająca logika: na wesele czy 18tkę można nawet brać kredyt gdyż są to wydarzenia absolutnie niezbędne w życiu, potrzebne tak jak chleb i powietrze natomiast weekend w Zakopanem za własną kasę to już niepotrzebny zbytek

oficjalnie wątek przekroczył granicę absurdu
maryanna3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-26, 11:45   #335
ellish
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mary_poppins Pokaż wiadomość
Tak oczywiście jest, rodzic może podać dziecko o alimenty. Ale nie dostanie ich w sytuacji, gdy ma 40 lat, w gospodarstwie jest niepracująca osoba dorosła, rodzic pracuje i ma możliwości dorobienia, jego inne dzieci otrzymują alimenty, a dziecko jest na zasiłku albo zarabia marnie Wystarczy, że autorka przedstawi swoje wydatki, a matka w sile wieku powie że pracuje do 14, i będzie po sprawie.
tez prawda.
ellish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-26, 11:46   #336
Gwiazdeczka1978
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
z tego co pisała autorka to matka oczekuje stałej pomocy, w jakiejś określonej wysokości. Dzieci nie są od tego żeby rodzicom pieniądze dawać, tylko mają sobie swoje życie ułożyć.
Cóz i rodzice moga dostawac alimenty od dzieci, chyba jakas pozostałosc po czasach, kiedy dzieci miały nie tylko przywileje, ale i powinnosci.
Gwiazdeczka1978 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-26, 11:47   #337
maryanna3
Zakorzenienie

Cytat:
Cóz i rodzice moga dostawac alimenty od dzieci, chyba jakas pozostałosc po czasach, kiedy dzieci miały nie tylko przywileje, ale i powinnosci.
Cóż i co to ma do tego tematu? Matka autorki by w życiu takich alimentów od niej nie dostała.
Stary 2013-08-26, 11:49   #338
anannke
Zakorzenienie

Cytat:
Wniosek wysnułam po wypowiedzi autorki i podtrzymuje go. Weekend zaczyna sie od piatku po południu, wiec sa to w sumie 2 noce (chyba, ze autorka jechała na jedna i to napisała) Zakopane jest bardzo drogie, bardzo komerycjne, zadna przyjemnosc nie jest bezpłatna BYłam z msc temu i nawet za kibel w restauracji, gdzie jadłam trzeba było płacic ( co dla mnie juz jest totalna przesadą, płacic gdzie sie je i pije). Nawet jadąc bez dzieci jest to droga impreza. Autorka znając sytuacje matki nie powinna rpobić jej łaski, ale pozyczyc ta kasę, nie wyliczac kazdej złotówki. Wg mnie tak nie zachowuje sie najblizsza rodzina, mimo wszystko sporo zawdziecza matce. Wg mnie dobra córka by pomogła, wg Ciebie, kazdy sobie powinien rzepke skrobac i w doopie miec innych, ok, mozna i tak.
50 zł nie powinno sie rzucac w potrzebie, ale mnie by np upokorzyło takie zachowanie córki, wiec sie matce tez nie dziwie.
Co do wesela, to to wesele chrzesniaka, uwazam, ze na ten jeden raz powinno sie bedąc chrzestnym dac cos w kopercie, a nie isc na wesele na krzywy ryj i jeszcze powietrze dac w kopercie.

No jak mowie, dobra córka by nie wyliczała kazdej złotowki potrzebującej matce. Koniec, kropka. Partner to nie wszystko, partnerów mozna zmieniac co miesiąc, matka jest tylko jedna. Autorka jest samolubem w moim przekonaniu i tyle.
Poza tym smieszy mnie ten pogląd o pokazywaniu sie na weselu. Przepraszam bardzo, czy wy chodzicie na wesela jak obdartusy w starych sukienkach, obdartych butach? Wkładacie 50 zł w koperte i heja? Jakie pokazywanie sie masz na mysli? Zarobki w tym kraju sa nieadekwatne do wydatków i tyle, wiec co ma do tego jakies pokazywanie sie? Ciezko zrozumiec, ze ktos nie chce wygladac przy rodzinie jak ostatnia fujara? Co innego gdyby matka brała tysiac kredytów na jakies niepotrzebne rzeczy, alkohol, setna sukienke, czy bizuterie, czy na kochanka.
Ciebie upokorzyłoby 50zł zaoferowane przez córkę a innych upokorzyłoby branie jakiejkolwiek kasy od chwilowo bezrobotnej córki na dorobku w sytuacji gdy samemu można jakieś wydatki obciąć.. Poza tym skoro matkę niby "upokorzyło" to 50zł pierwotnie oferowane to dlaczego potem z "radością" przyjęła kwotę żądaną? jakoś magicznie zapomniała o tej sytuacji i bez problemu wzięła wymagane 200zł?

co do wesela autorka mówiła że kredy nie był jeden raz bo były jeszcze jakieś urodziny itp. Poza tym sorry jak kogoś nie stać to niech nie idzie na wesele za cudzą kasę tylko na ceremonię złoży życzenia, kupi kwiatki czy czekoladki za 30zł i też będzie. Skoro to rodzina to chyba wiedzą jaka sytuacja jest u matki autorki i jej dzieci więc raczej nie dziwiłoby ich skromne podejście do tematu a to co ty opisujesz to tylko "pokazanie się" bo co z tego że wszyscy wiedzą że w domu się nie przelewa, żyje się od 1 do 1 albo i czasem braknie a tu nagle przychodzi takie państwo wielkie i jacy to oni hojni i bogaci bo mogą prezenty za tysiaka kupować

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;42456190]Ale gdzie mowa o odpowiedzialnosci za utrzymanie matki i rodziny? Mowa jedynie o okazjonalnej, drobnej pomocy.[/QUOTE]

jamestown mowa nie jest o okazjonalnej pomocy a o postawie matki która uważa że należy jej się stała pomoc od córki a najlepiej min 100 euro na miesiąc. Czy na prawdę tak trudno to zauważyć?

nie trzeba być IDEALNYM, żeby IDEALNIE do siebie pasować…

Edytowane przez anannke
Czas edycji: 2013-08-26 o 11:51
anannke jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-26, 11:49   #339
ellish
Zakorzenienie

ja uwazam, ze tak czy siak nalezy pomagac rodzicom ( no chyba, ze matka rzeczywiscie nie zasluguje nawet na slowo"mama")
Tutaj matka nie znecala sie nad dzieckiem, nie byla niedobra matka, wiec tym bardziej powinna pomoc.
Ja nie potrafilabym sie odwrocic od mamy...nie potrafilabym odmowic jej pomocy. Moze to źle, sama nie wiem, ale jakos bym nie potrafila.
ellish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-26, 11:50   #340
motyla
Zakorzenienie

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;42456584]Juz wielokrotnie pisalam, ze autorka sciemnia w tym temacie. Nie ma sensu o tym dyskutowac, bo za pare postow jeszcze cos znow autorka dopisze do listy.
Poczytaj jej posty dokladniej to sama zobaczysz.
[/QUOTE]

oo super, widzę, że masz jakiś szósty zmysł, może podałabyś mi jutrzejsze numerki totka? bardzo ładnie proszę.
Stary 2013-08-26, 11:51   #341
Gwiazdeczka1978
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez motyla Pokaż wiadomość
no widzisz, ja z kolei myślę, że Autorka pomóc nie jest w stanie. i że matka potrzebująca nie jest.

na wesele iść nie musiała. mogła wziąć chociażby mniejszy kredyt, spotkać się z chrześniakiem przed/po imprezie i wręczyć samą kopertę.

bieda to nie jest powód do wstydu, o czym ludzie jak widać zapominają. wstyd to kraść, mówić, że się pożycza i nie oddawać, czy wydawać na fajki i piwo kosztem pilniejszych potrzeb.

to nie jest wstyd odmówić matce pożyczki, jak się jest bezrobotnym, na zasiłku i na wakacjach sponsorowanych przez partnera.
No jako chrzestna wg mnie jednak na wesele isc powinna. Przez duze P.
Cytat:
Napisane przez maryanna3 Pokaż wiadomość
Gwiazdeczka powalająca logika: na wesele czy 18tkę można nawet brać kredyt gdyż są to wydarzenia absolutnie niezbędne w życiu, potrzebne tak jak chleb i powietrze natomiast weekend w Zakopanem za własną kasę to już niepotrzebny zbytek

oficjalnie wątek przekroczył granicę absurdu
Maryanna odpowiem- powalająca logika, autorka wolała wydac na swoje przyjemnosci, zamiast pomoc matce suma zaledwie 200 zł.

Kredyt jesli jest trzeba płacic w terminie, bo są potezne odsetki. Kurcze, piszecie jakby to była suma kilku tysiecy pozyczki, a nie 200 zł. Lepiej zeby jej rosły odsetki kazdego dnia?
Stary 2013-08-26, 11:53   #342
madana
Zakorzenienie

Cytat:
- tak wobec starych i schorowanych rodziców, jej matka nie jest ani stara (najmłodsze dziecko ma 7 lat!) , ani schorowana- papierosy pali, piwo codziennie "dla rozluźnienia" wali. No tak: nic tylko iść do sądu, bo "dzieci som niewdzięczne" - i alimenty matce się należą
Bo widzisz, w otoczeniu widzę pomoc rodzicom, ale znacznie starszym- tyle ze wcześniej widziałam/wie, ile te dzieci otrzymały pomocy od rodziców- to TAK widzę zmienność i powinność pokoleń.

I jak mówisz o "pozostałości po czasach"- to może poczytaj dawną literaturę- w tym dożyciem, wycugiem itp. problemami .

I nie, nie chodzi o sumę 200 zł. (które roszczeniowa mamuśka w końcu dostała), chodzi o to, ze pomysłem mamuśki na życie jest regularne opodatkowanie córki z jej własnych dochodów. "Bo się należy".
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-26, 11:54   #343
maryanna3
Zakorzenienie

Cytat:

Maryanna odpowiem- powalająca logika, autorka wolała wydac na swoje przyjemnosci, zamiast pomoc matce suma zaledwie 200 zł.

Kredyt jesli jest trzeba płacic w terminie, bo są potezne odsetki. Kurcze, piszecie jakby to była suma kilku tysiecy pozyczki, a nie 200 zł. Lepiej zeby jej rosły odsetki kazdego dnia?
Po 1. nie była to jej kasa tak naprawdę, po 2. ostatecznie po żałosnej manipulacji matki dała jej te 2 stówy jakbyś nie doczytała, po 3. kredyt na wesele i 18tkę to żenada, nie są to potrzeby pierwszej kategorii żeby trzeba sobie było na nie brać kredyty których się później samemu nie potrafi spłacić z własnej głupoty

Nie chce mi się już pisać o tym, że do swoich przyjemności autorka też ma jak najbardziej prawo a matka głodem nie przymiera i woli wydać na fajki, bo do niektórych chyba niestety jak grochem o ścianę, tyle stron tłumaczenia naszego, autorki i zero refleksji. Nie ma to grama sensu.
Stary 2013-08-26, 11:55   #344
Gwiazdeczka1978
Zakorzenienie

Cytat:
Cóż i co to ma do tego tematu? Matka autorki by w życiu takich alimentów od niej nie dostała.
Dzis moze nie, jutro moze tak, tyle ma do tematu.
Cytat:
Napisane przez ellish Pokaż wiadomość
ja uwazam, ze tak czy siak nalezy pomagac rodzicom ( no chyba, ze matka rzeczywiscie nie zasluguje nawet na slowo"mama")
Tutaj matka nie znecala sie nad dzieckiem, nie byla niedobra matka, wiec tym bardziej powinna pomoc.
Ja nie potrafilabym sie odwrocic od mamy...nie potrafilabym odmowic jej pomocy. Moze to źle, sama nie wiem, ale jakos bym nie potrafila.
Oczywiscie, ze tak. Jestem przerazona pogladem reprezentowanym w tym watku. To mowi wszystko o podjsciu do rodziców wizazanek. Byle ciagnąc od rodziców do pełnoletnosci- bo sie nalezy, znalezc chłopa i olac rodziców, bo juz swoj obowiazek spełnili i sa juz dalszą rodziną.
Stary 2013-08-26, 11:55   #345
motyla
Zakorzenienie

Cytat:

na ślub, owszem, powinna, na wesele - niekoniecznie.

czy wiesz, kim są chrzestni z religijnego punktu widzenia i jakie są ich najważniejsze obowiązki? podpowiem - to bynajmniej nie obżeranie się i hulanie na weselichu.

jak w ogóle swoją drogą możesz pisać "zaledwie 200 zł". dla niektórych to jest AŻ 200 zł.

-------------------------

niektóre z Was czegoś nie rozumieją. jaki jest sens dawać matce pieniądze, skoro to nie rozwiąże jej problemu - niegospodarności pieniędzmi i nierozsądku.

ludziom trzeba dawać wędkę, nie rybę.
Stary 2013-08-26, 11:55   #346
leniwca
Zakorzenienie

Cytat:

Wg twojej logiki, to autorka ma spłacać kredyt, który matka zaciągnęła, żeby się pokazać na weselu chrześniaka, nie myśląc o tym, jak i za co go spłaci

Piszesz, jakby kredyt na taką okoliczność był koniecznością. A czy ty bierzesz w ogóle pod uwagę, że matka autorki jest BEZROBOTNA, a za kilka stówek zasiłku czy jakiejś renty musi wykarmić siebie i 4! dzieci?

Na prawdę pochwalasz kredyt w takim przypadku To dopiero przerażające.
Stary 2013-08-26, 11:56   #347
maryanna3
Zakorzenienie

Cytat:
No czyli dokładnie nic to nie ma do tematu.
Stary 2013-08-26, 11:57   #348
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez motyla Pokaż wiadomość
oo super, widzę, że masz jakiś szósty zmysł, może podałabyś mi jutrzejsze numerki totka? bardzo ładnie proszę.
Skoro raz autorka pisze, ze nie wie, co matka robi z kasa a pare postow pozniej juz jest pewna, ze mnostwo pali i pije to chyba nie trzeba byc wrozka, aby sie domyslic, ze zmysla. Czytaj uwazniej posty.
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-26, 12:03   #349
motyla
Zakorzenienie

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;42456878]Skoro raz autorka pisze, ze nie wie, co matka robi z kasa a pare postow pozniej juz jest pewna, ze mnostwo pali i pije to chyba nie trzeba byc wrozka, aby sie domyslic, ze zmysla. Czytaj uwazniej posty.[/QUOTE]

dziękuję Ci za cenną radę, skorzystam.

ja nie widzę jednakże nieścisłości w tych wypowiedziach. już wyjaśniam.

moja matka ma na miesiąc dajmy na to 500 zł budżetu. wiem na co je wydaje, nie za szczegółowo, ale mniej więcej wiem. to 500 zł jej jednak nie wystarcza. więc mówię "no ja już nie wiem, na co ona tę kasę wydaje, że jej nie starcza".

ja właśnie w ten sposób odebrałam słowa Autorki.

--------------------------

dziewczyny, matka Autorki jest bezrobotna? myślałam, że pracę ma i pracuje od 6 do 14 czy jakoś tak.
Stary 2013-08-26, 12:04   #350
Narrhien
Zakorzenienie

Cytat:
Wniosek wysnułam po wypowiedzi autorki i podtrzymuje go. Weekend zaczyna sie od piatku po południu, wiec sa to w sumie 2 noce (chyba, ze autorka jechała na jedna i to napisała) Zakopane jest bardzo drogie, bardzo komerycjne, zadna przyjemnosc nie jest bezpłatna BYłam z msc temu i nawet za kibel w restauracji, gdzie jadłam trzeba było płacic ( co dla mnie juz jest totalna przesadą, płacic gdzie sie je i pije). Nawet jadąc bez dzieci jest to droga impreza.
Czary mary, hokus pokus, abrakadabra... :

Cytat:
Napisane przez aaabbbcccd Pokaż wiadomość
Ja nie wierzę w to co czytam!!!
Jaka wycieczka po EUROPIE? hahahhahaha, nawet mnie rozbawiłaś.
Przejechałam 1400 km w samochodzie mojego chłopaka, który też jechał na urlop do rodzinnego miasta, powiedzmy, że "wbiłam się przy okazji", nie zapłaciłam za ten "TRIP PO EUROPIE" ani centa, a wyjazd do Zakopanego mnie wyniósł może z 50 złotych (również się wbiłam chłopakowi do auta, nocleg 30 złotych, sniadanie max 20 złotych). Mam ci zrobić tabelke i wyszczególnić wszystkie koszty?

Wyczarowałam z nicości posta Autorki!

Gwiazdeczko, zechciej czytać dokładnie wątek, zanim zaczniesz pisać bzdury wyssane z palca.

Tu się już robi śmiesznie, naprawdę

Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-26, 12:06   #351
Gwiazdeczka1978
Zakorzenienie

Cytat:
Po 1. nie była to jej kasa tak naprawdę, po 2. ostatecznie po żałosnej manipulacji matki dała jej te 2 stówy jakbyś nie doczytała, po 3. kredyt na wesele i 18tkę to żenada, nie są to potrzeby pierwszej kategorii żeby trzeba sobie było na nie brać kredyty których się później samemu nie potrafi spłacić z własnej głupoty

Nie chce mi się już pisać o tym, że do swoich przyjemności autorka też ma jak najbardziej prawo a matka głodem nie przymiera i woli wydać na fajki, bo do niektórych chyba niestety jak grochem o ścianę, tyle stron tłumaczenia naszego, autorki i zero refleksji. Nie ma to grama sensu.
No dostała, z łaską.
Stary 2013-08-26, 12:06   #352
motyla
Zakorzenienie

a ja znalazłam posta o tej jakże wielce potrzebującej pomocy kobiecinie, kurde, chyba świętą zostanie, tak jej się źle wiedzie:

Cytat:
Napisane przez aaabbbcccd Pokaż wiadomość
Chciałam jeszcze dodać, że najstarszy brat zaczął pracować i zarabia jakies 1500 zł na miesiąc, mamie się oczywiscie dokłada, bo z nią mieszka (nie wiem, jakie to są kwoty)
Babcia dostaje rentę i też pomaga mamie.
Wujek (brat mamy, syn babci) nie pracuje i żeruje na babci, w dodatku jest alkoholikiem i pali papierosów jeszcze więcej niż mama.
Mama chodzi do pracy, ma alimenty i rodzinne, jakies drobne kwoty z MOPSu i tą drobną pomoc ode mnie, babci i ostatnio też od najstarszego brata.
Pracuje od pon do piatku od 6-14, po czym przychodzi do domu i zazwyczaj śpi, a najmłodszym rodzenstwem i domem zajmuje się praktycznie tylko babcia.

Chyba rzeczywiscie, tak jak mówicie, powinnam przestać się przejmować i żyć swoim życiem, od czasu do czasu coś mamie dać.

NIe jestem pewna, ale wychodzi na to, że mama ma ponad 3 tysiecy miesięcznie, obecnie trójkę dzieci na utrzymaniu, bo najstarszy od kilku tygodni zaczął pracować, w dodatku nie płaci żadnego czynszu, ani wynajmu, bo mieszka w domu jednorodzinnym, który wybudował dziadek... Chyba nie jest tak źle? A może się mylę, oświećcie mnie, bo już zapomniałam, jak wygląda utrzymanie w Polsce...

---------- Dopisano o 21:10 ---------- Poprzedni post napisano o 21:05 ----------

aha i zaraz posądzicie mni eo kłamstwo i nieścisłosci, od razu mówię: brat pracuje, ale mama by chciała, zeby przyjechał do mnie, bo myśli, że za granicą zarobi DUŻO WIĘCEJ pięniedzy...
Stary 2013-08-26, 12:08   #353
Narrhien
Zakorzenienie

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;42456878]Skoro raz autorka pisze, ze nie wie, co matka robi z kasa a pare postow pozniej juz jest pewna, ze mnostwo pali i pije to chyba nie trzeba byc wrozka, aby sie domyslic, ze zmysla. Czytaj uwazniej posty.[/QUOTE]

Nie napisała, że mnóstwo pali i pije. Napisała, że pali niecałą paczkę dziennie i pije jedno piwo. To wychodzi ok 350zł miesięcznie.
Matka Autorki ma do dyspozycji ok. 3 tysiące (liczę tylko jej i syna pensję, a jest jeszcze przecież renta babci). Czynszu za dom nie płaci. W związku z tym odejmując 350zł od 3000zł zostaje nam 2650 zł, z którymi mama Autorki coś robi, a Autorka niekoniecznie musi wiedzieć, co.

EDIT: zapomniałam jeszcze o alimentach na 3 dzieci i o dodatkach z MOPSu, co jeszcze zwiększa miesięczną kwotę do dyspozycji.

Już pomijając fakt, że zgadzam się z postem motyla odnośnie interpretacji tych słów.

Edytowane przez Narrhien
Czas edycji: 2013-08-26 o 12:11
Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-26, 12:09   #354
monicar
Zakorzenienie

Jamestown to Ty nad interpretujesz posty, wyciągasz tylko to, co chcesz wyciągnąć. Autorka na bieżąco dopisuje i odpowiada, głównie dlatego, że Ty się czepiasz nieistotnych szczegółów, łapiesz za słówka i chcesz udowodnić kłamstwo. Nie da się wszystkiego w pierwszym poście ująćA ty się odnosisz tylko do niego. Resztę traktujesz jako kłamstwo.
Stary 2013-08-26, 12:09   #355
Gwiazdeczka1978
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez leniwca Pokaż wiadomość
Wg twojej logiki, to autorka ma spłacać kredyt, który matka zaciągnęła, żeby się pokazać na weselu chrześniaka, nie myśląc o tym, jak i za co go spłaci

Piszesz, jakby kredyt na taką okoliczność był koniecznością. A czy ty bierzesz w ogóle pod uwagę, że matka autorki jest BEZROBOTNA, a za kilka stówek zasiłku czy jakiejś renty musi wykarmić siebie i 4! dzieci?

Na prawdę pochwalasz kredyt w takim przypadku To dopiero przerażające.
No pozyczyc 200 zł, tzn spłacac kredyt. Jaki ma sens dyskusja z osobą, która tak nadinterpretuje?
Cytat:
No czyli dokładnie nic to nie ma do tematu.
Moze nie łapiesz sensu, nic na to nie poradze.
Stary 2013-08-26, 12:11   #356
leniwca
Zakorzenienie

A, matka jednak pracuje. +cała reszta dokłada jej się do życia i utrzymania, tylko córeczka wyrodna nie chce dorzucać swojej składki.

Tym bardziej nie rozumiem pojazdu po autorce.
Matka kasę ma, darmową niańkę do młodszych dzieci też, a wiecznie jej mało.
Stary 2013-08-26, 12:11   #357
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
No pozyczyc 200 zł, tzn spłacac kredyt. Jaki ma sens dyskusja z osobą, która tak nadinterpretuje?

Moze nie łapiesz sensu, nic na to nie poradze.
nie pisz "pożyczyć", tylko wziąć, ona tych pieniędzy Autorce nie oddała.
Stary 2013-08-26, 12:11   #358
monicar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez leniwca Pokaż wiadomość

Matka autorki pracuje.
Stary 2013-08-26, 12:12   #359
madana
Zakorzenienie

Cytat:

Oczywiscie, ze tak. Jestem przerazona pogladem reprezentowanym w tym watku. To mowi wszystko o podjsciu do rodziców wizazanek. Byle ciagnąc od rodziców do pełnoletnosci- bo sie nalezy, znalezc chłopa i olac rodziców, bo juz swoj obowiazek spełnili i sa juz dalszą rodziną.
- spytam wprost: masz dzieci? Bo dla mnie to akurat to istotny szczegół - mam dzieci nastoletnie, więc za czas jakiś moją też sprawą będzie ich finansowanie na studiach itp. - i nie wyobrażam sobie na TYM ETAPIE ich życia: wchodzenia w dorosłość, zaczynania pracy, zarabiania własnych pieniędzy, abym prezentowała postawę: "odpal matce, synuś, część kasy, bo cię urodziłam i kupowałam ci do tego 18 roku życia różne rzeczy, należy mi się teraz haracz". Za to tak, oczekiwałabym pomocy i o taką pomoc prosiłabym, gdybym na starość miała problem z wykupem leków.

I jako matka nie wyobrażam sobie brania kredytów od dupy, bo trzeba iść na wesele czy chrześniakowi dolę na 18 odpalić, bo "się trzeba pokazać", a nie stać na to. Nie wyobrażam sobie ciągnąć kasy od dziecka, gdy kupuję regularnie piwo dla odprężenia czy palę papierochy- rzeczy doskonale zbędne i szkodliwe.

Edytowane przez madana
Czas edycji: 2013-08-26 o 12:13
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-26, 12:12   #360
maryanna3
Zakorzenienie

Eeee dziewczyny, naprawdę, szkoda chyba gadki

Mam nadzieję, że autorka się nie przejmie tymi dosłownie paroma osobami wyjątkowo opornymi na rzeczowe argumenty i nie da się wpędzić w poczucie winy, zupełnie niczym nieuzasadnione.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości