Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014 cz.18 - Strona 89 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-08-26, 12:36   #2641
KaEs
Wtajemniczenie

Dot.: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014 cz.18

Cytat:
Napisane przez misia880 Pokaż wiadomość
za dziecinstwo... ze musial każde wakacje pracowac jak głupi zeby miec cos dla siebie a jego siostra dostawala wszystko. Za to, że wiele razy widział sytuacje z %... to nie jest takie kolorowe.
Za dziecinstwo to on powinien dziekowac babci ktora o niego dbała i dba do teraz. Zapiepszał przy domu a oni potrafia mu powiedziec ze NIC nie robi. Pomimo ze jego siostra jest zmeczona po umyciu schodow a zalozenie naczyn do zmywarki jest dla niego bardzo meczace i musi po tym odpaczac
super bo nauczyli go samodzielności i za to też mógłby być wdzięczny

Cytat:
Rodzice to nie służba. Ale nie pozwolilabym zeby moje dziecko zapiepszało przy domu zrzucało wegiel a ja lezala z dupa i ogladala TV z tekstem " jestes glodny to sobie cos zrob "
to jest przykre...
mężczyzna jest silniejszy od kobiety. No ale zrobicie jak uważacie. Ja się już w to nie wcinam, bo nie znam sytuacji na tyle by się tutaj wymądrzać tylko przemyślcie to sobie raz jeszcze

KaEs jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 12:37   #2642
misia880
Zakorzenienie

Dot.: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014 cz.18

ja też mam cudownych rodziców, którzy TŻ traktują lepiej niż jego rodzice. i Oboje chcemy im serdecznie podziekowac za troske, za pomoc, za wsparcie psychiczne i finansowe, za to ze zawsze byli po naszej stronie, ze pomagali ze wszystkim co sie dalo i dalej pomagaja, ze zawsze mozemy przyjsc z probleme i spotkac sie z zainteresowaniem i checia pomocy. Za to ze oddali by wszystko, żeby nam pomoc.
i rozumiem, to że bronisz kwesti rodzicelstwa- ja moich tez bym broniła.
Ale sa różni rodzice z roznym podejsciem...
nie kazdy jest cudowny i dobry

W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca

misia880 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 12:37   #2643
justynkie
Wtajemniczenie

misia880 Uważam że KaEs ma rację. Bez względu na to jaka była sytuacja,rodzice są na weselu, podziękowania to tradycja więc mogą poczuć się urażeni. Nie trzeba robić super filmików, udawać najlepszej rodziny na świecie.
Moja znajoma miała podobną sytuację jak Ty, podziękowali słowami "dziękujemy za wszystko co dla nas zrobiliście, bez was nie byłoby nas dzisiaj w tym miejscu". I poszła piosenka z dedykacją.

justynkie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 12:37   #2644
Paulina170
Raczkowanie

cześć dziewczyny,
dawno mnie nie było, ale praca i praca i chodziłam tak padnięta, że niedawno wstałam.
Misia, czy ja też mogę prosić o zaproszenie do prywatnego wątku?
Nas też nie stać na wyjazd dla rodziców ale jak tak Was czytam to w naszym przypadku nie byłby to głupi pomysł na takie zestawy- kosze. A po ślubie oczywiście rodzice ( jedni i drudzy) dostaną album ze zdjęciami. Kosze zaproponuję tżowi ale sądzę, że jemu się spodobają i zrobię je na pewno sama, bo wiem co lubią moi rodzice a co lubię przyszli teściowie to na pewno się dowiem. Oczywiście postaram się aby każdy kosz był mniej więcej tej samej wartości.
A świadkom też dziękujecie?
Paulina170 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 12:38   #2645
kasia1201
Rozeznanie

Cytat:
za dziecinstwo... ze musial każde wakacje pracowac jak głupi zeby miec cos dla siebie a jego siostra dostawala wszystko. Za to, że wiele razy widział sytuacje z %... to nie jest takie kolorowe.
Za dziecinstwo to on powinien dziekowac babci ktora o niego dbała i dba do teraz. Zapiepszał przy domu a oni potrafia mu powiedziec ze NIC nie robi. Pomimo ze jego siostra jest zmeczona po umyciu schodow a zalozenie naczyn do zmywarki jest dla niego bardzo meczace i musi po tym odpaczac
Trochę Cię popieram warto podziękować rodzicom za wychowanie jeśli włożyli w nie serce itp. Jeśli urodzili sobie tylko służbę i olewaja na każdym kroku to cóż z drugiej strony żadne dziecko się na świat nie prosiło! Tak jak mogą być złe dzieci tak mogą być źli rodzice.
kasia1201 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 12:38   #2646
misia880
Zakorzenienie

mam wrazenie, że Ty widzisz wszystko w rozowych barwach. Oni niczego go nie uczyli... w kwestii wychowania postawili na samorozwoj wydarzen bo im sie nie chcialo, woleli inne rozrywki,,,
TZ skonczyl studia ma prace i ok... ale jego siostra nie robila i nie robi nic... jest 4 razy taka jak TZ :P no i rok zostala w liceum z 10 przedmiot bo wolala imprezki na ktore rodzice pozwalaja.. no cos jest nie tak

Stary 2013-08-26, 12:38   #2647
KaEs
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Opiumalfa Pokaż wiadomość
tez bym chciala, ale TZ towi ten pomysl nie lezy :/
o kurcze, to wielka szkoda, bo Twój brat by mogł zrobić Wam rewelacyjny filmik... może jeszcze jakoś Go namówisz

Stary 2013-08-26, 12:39   #2648
say-hello
Zakorzenienie

czytam o tych waszych kosztach i nie mogę uwierzyć, że nam wyszło aż 55 tys za 80 osób... a wcale nie robimy jakiegoś fancy przyjęcia, z krewetkami i owocami morza, z bardzo drogimi usługodawcami itp...

Edytowane przez say-hello
Czas edycji: 2013-08-26 o 12:40
say-hello jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 12:39   #2649
karoolecka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez docik10 Pokaż wiadomość
Mam do was pytanie. Dziękujecie na weselu rodzicom chrzestnym? (...)
ja nie widzę konieczności dziękowania chrzestnym.. nie wychowywali mnie przez 21 lat więc za co im dziękować ? za czekoladki na gwiazdkę ? Chyba, że w przypadku Twojego tż jest inaczej i chrzestna rzeczywiście udzielała się w jego życiu, to można coś tam zrobić, ale ja ogólnie jestem na nie
Także mam ten problem, że teściowa porównuje nasze wesele do siostry tż (było w ubiegłą sobotę). Co bym nie powiedziała to ona na to " u XX tego nie było i jakoś żyjemy " A mnie szlag trafia bo ja XX nie jestem !

co do noclegu to ja zorganizuję swoim przyjezdnym gościom nocleg u rodziny, jeśli nim pogardzą - droga wolna.. u nas na sali są pokoje 35 zł/os niech sobie wynajmują

co do dzieci ja już swoje zdanie powiedziałam dzieci będą, co więcej to jest na 1 stronie, nie chce zaczynać tematu tabu

co do kosztów
chciałam zamknąć się w 35 tys, zobaczymy jak to będzie wesele na max 120 os. Dużo robię sama, więc zaoszczędzi się trochę $$

co do podziękowań będzie nagranie w całości stworzone przez nas + zwykłe podziękowania od nas podczas których orkiestra zagra jakiś refren piosenki dla rodziców żeby goście nie słyszeli co tam gadamy żadnych tańców nie będzie, ewentualnie 100 lat. Moim rodzicom należą się podziękowania, użerali się ze mną tyle lat U tż już nie jest tak mega kolorowo, ale należą im się podziękowania chociażby za to, że płacą za wesele no i jednak zrobili fajnego chłopaka
karoolecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 12:40   #2650
misia880
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justynkie Pokaż wiadomość
misia880 Uważam że KaEs ma rację. Bez względu na to jaka była sytuacja,rodzice są na weselu, podziękowania to tradycja więc mogą poczuć się urażeni. Nie trzeba robić super filmików, udawać najlepszej rodziny na świecie.
Moja znajoma miała podobną sytuację jak Ty, podziękowali słowami "dziękujemy za wszystko co dla nas zrobiliście, bez was nie byłoby nas dzisiaj w tym miejscu". I poszła piosenka z dedykacją.
no przeciez napisałam ze bedzie piosenka i wreczenie kwiatkow. I tyle... podziekowanie moim rodzica zrobili prywatnie po weselu,
nikt nie poczuje sie urazony, a my nie bedzieny sztucznie gadac bzdur :P

Stary 2013-08-26, 12:41   #2651
anka1897
Wtajemniczenie

misia podczas wesela poprosicie tylko Twoich rodziców na środek, im zadedykujecie piosenkę i wręczycie kwiaty? Rodzice Tż będą obecni na weselu?

Aniołek 10 tc [*] 22.11.2019 r.

anka1897 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 12:41   #2652
Opiumalfa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KaEs Pokaż wiadomość
o kurcze, to wielka szkoda, bo Twój brat by mogł zrobić Wam rewelacyjny filmik... może jeszcze jakoś Go namówisz
o to wlasnie chodzi. Tz uwaza, ze to za duza pokazowka, bo w BE nie ma w ogole takiej tradycji, wiec dla niego to jest wszystko NOWE
Opiumalfa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 12:41   #2653
anannke
Zakorzenienie

Cytat:
a za wychowanie? za dziecinstwo Jego? To przykre, że uważa że nie ma za co dziękować. Znam Twoją sytuację i dobrze, może teraz wykręcili numer, ale żeby tak puścić wszystko w niepamięć i twierdzić że nie ma za co... so sad. Uważam, że nie powinniście tak robić, ale to Wasz wybór i nic mi do niego
KaEs masz zupełnie inne widzenie bo masz cudownych rodziców którzy dali ci aż z nawiązką to co dać powinni. Tak uważam że każdemu dziecku należy się zapewnienie bytu, miłość i opieka bo to rodzice sprowadzają na świat dzieci i dziękowanie za to że rodzice "łaskawie" cię ubrali i nakarmili jak się było niesamodzielnym jest przesadą. Widzisz ty czujesz ogromną potrzebę podziękowania bo rodzice dali ci ogromnie dużo. A u misi nie ma takiej potrzeby bo rodzice nie dal z siebie zbyt wiele... to i potrzeba odwdzięczania i podziękowań się nie zrodziła... więc pomyśl może w ten sposób...

nie trzeba być IDEALNYM, żeby IDEALNIE do siebie pasować…
anannke jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 12:43   #2654
misia880
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karoolecka Pokaż wiadomość
U tż już nie jest tak mega kolorowo, ale należą im się podziękowania chociażby za to, że płacą za wesele no i jednak zrobili fajnego chłopaka
no własnie u nas jest ta sama sytuacja
no ale jeszcze nie wiadomo czy na pewno za nie zaplaca a znowu czegos nie wymysla.
z tego co wiem to moj tata juz ma kase na cale wesele w razie gdyby tescie znowu cos odstawili

Stary 2013-08-26, 12:43   #2655
Dotka90
Zakorzenienie

Dziewczyny, ale myslę, że nie NAM oceniać zachowanie Misi i jej TŻta.

Syty głodnego nie zrozumie i te, które mają świetne rodziny nie zrozumieją, że ktoś ma beznadziejną i nie chce im dziękować.

Dla mnie to byłaby straszna szopka dziękować komuś, kto dla mnie NIC nie zrobił.

Urodzić może każdy. A wychowanie? jeżeli włożyli w nie całych siebie, swoje serce, emocje, to jasne, podziękowałabym. Ale tutaj z tego, co czytaj to tak nie było

A o mnóstwie sytuacji przecież i tak nie wiemy, bo Misia nie będzie pisać o wszystkim, co spotkało jej TŻta.

Dlatego nie ma co oceniać i decydować za nich, czy POWINNI, czy nie.
Moim zdaniem nic nie powinni, ponad to, że powinni zrobić to, co czują

Ja mojego ojca nie zapraszam na wesele, bo nie jest tego wart.
I co, też wg niektórych z Was powinnam go zaprosić, bo WYPADA, bo 'jaki by nie był, to mój ojciec'?
No niestety, ale nie, bo na miano ojca nie zasługuje i tyle, ale przecież nie będę opisywać tu połowy mojego życia, żeby Was przekonać
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 12:44   #2656
KaEs
Wtajemniczenie

Cytat:
mam wrazenie, że Ty widzisz wszystko w rozowych barwach. Oni niczego go nie uczyli... w kwestii wychowania postawili na samorozwoj wydarzen bo im sie nie chcialo, woleli inne rozrywki,,,
)
ja w różowych barwach? Nie... ja tylko uważam, że podziękowanie należy się obojgu rodzicom, chociażby za fakt wychowania. Poza tym dalej się nie będę wypowiadać, bo to właściwie nie moja brocha. Wiem tylko, że zawsze człwoeik widzi to co najgorsze, a to co dobre pomija.

Stary 2013-08-26, 12:45   #2657
justynkie
Wtajemniczenie

Cytat:
no przeciez napisałam ze bedzie piosenka i wreczenie kwiatkow. I tyle... podziekowanie moim rodzica zrobili prywatnie po weselu,
nikt nie poczuje sie urazony, a my nie bedzieny sztucznie gadac bzdur :P
To zmienia postać rzeczy. W ostatnich postach pisałaś że nie macie za co dziękować rodzicom TŻ więc myślałam że nie będzie żadnych podziękowań.

Stary 2013-08-26, 12:48   #2658
misia880
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anka1897 Pokaż wiadomość
misia podczas wesela poprosicie tylko Twoich rodziców na środek, im zadedykujecie piosenkę i wręczycie kwiaty? Rodzice Tż będą obecni na weselu?
nie napisałam ze nie podziekujemy rodzica TZ tylko ze w sumie nie mamy za co
beda, dostana kwiatki zostana poproszeni na srode. Mowie tylko ze nie bedzie sztuczny slow...

a moim rodzica WIECEJ podziekujemy po wesellu

na weselu moi i jego rodzice dostana kwiaty i piosenke

---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ----------

pozatym to juz robi sie temat off topowy :P wiec zapraszam do klubu jak co

Stary 2013-08-26, 12:49   #2659
KaEs
Wtajemniczenie

Cytat:
nie napisałam ze nie podziekujemy rodzica TZ tylko ze w sumie nie mamy za co
beda, dostana kwiatki zostana poproszeni na srode. Mowie tylko ze nie bedzie sztuczny slow...

a moim rodzica WIECEJ podziekujemy po wesellu

na weselu moi i jego rodzice dostana kwiaty i piosenke
ja tez zrozumiałam, że bez żadnych podziękowań... no to trochę inna sytuacja. Ja bym wówczas powiedziała tak jak Justynka napisała, a rodzicom Twoim albo przed, albo po. Myślę, że to dobre rozwiązanie skoro jesteście tak na NIE dla rodziców Tżta. Tylko, żeby ta sytuacja nie doszła do rodziców Tzta.

Stary 2013-08-26, 12:49   #2660
karoolecka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
dokładnie tak
karoolecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 12:51   #2661
justynkie
Wtajemniczenie

Ja się zgadzam z KaEs. Nie chodzi o licytowanie się kto ile dostał od rodziców, któ był otoczony większą miłością itd.
Też nie mam zamiaru oceniać teściów Misi i tego czy robią dobrze czy źle.
Moim zdaniem, jeśli ma się kontakt z rodzicami (pomijam sytuacje gdy rodzice kompletnie mają dziecko w d..., nie utrzymują kontaktu) to JAKIEŚ podziękowania być powinny. Chociażby za to że to dzięki nim macie swojego TŻ a TŻ Was, że doszliście do tego punktu w którym jesteście.
Nie trzeba odstawiać cyrku z udawaniem kochającej się rodziny, puszczanie filmów o miłości itp.

Stary 2013-08-26, 12:53   #2662
201604261006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez niulka_1985 Pokaż wiadomość
Witam po weekendzie
Wczoraj byłam na 1 spotkaniu w poradni - wszystko trwało max 15 minut, dostałam kalendarzyk w następną niedzielę mam przynieść wypełniony, a w ostatnią niedzielę września rozliczenie i wydanie zaświadczeń. Chodzę sama, kobitka nie robi żadnych problemów z tym.
jaki kalendarzyk, ze tak glupio zapytam?

co do dzieci to u nas zaprasza sie rodziny z dziecmi. a czy wezma je ze soba to juz od nich zalezy
201604261006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 12:53   #2663
misia880
Zakorzenienie

mysle, że oni zdaja sobie sprawe z tego co to moi rodzice są dla nas bardziej pomocni. Zreszta, zobaczymy. Moi rodzice wyjda z zalożenia ze oni nic nie chca, mamy kase zostawic dla siebie.
coś wymyślimy !

na razie modle sie zeby tata mój dał rade pochytać TŻ tą prace -

Stary 2013-08-26, 12:53   #2664
KaEs
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
nikt nie napisał, że Misia jest zła bo robi takk i tak, a na zasadzie przekonania by się upewnili, czy dobrze robią. To ich życie, nikt tutaj nei ma zamiaru się wtrącać i oceniać. Wielokrotnie dzisiaj napisałam, że nie powinnam się wymądrzać bo nie znam sytuacji, tylko zasuderowałam aby to przemyśleli... więc gdzie tu ocena

Stary 2013-08-26, 12:54   #2665
anannke
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez say-hello Pokaż wiadomość
czytam o tych waszych kosztach i nie mogę uwierzyć, że nam wyszło aż 55 tys za 80 osób... a wcale nie robimy jakiegoś fancy przyjęcia, z krewetkami i owocami morza, z bardzo drogimi usługodawcami itp...
Say - hello ja tam się waszemu kosztorysowi nie dziwię nic a nic po prostu ceny zależą od regionu dużo i widać u was jest drożej po prostu

PS. lubię twój nick bo mogę go napisać zawsze z głowy bez pomyłki

Cytat:
ja tez zrozumiałam, że bez żadnych podziękowań... no to trochę inna sytuacja. Ja bym wówczas powiedziała tak jak Justynka napisała, a rodzicom Twoim albo przed, albo po. Myślę, że to dobre rozwiązanie skoro jesteście tak na NIE dla rodziców Tżta. Tylko, żeby ta sytuacja nie doszła do rodziców Tzta.
Wydaje mi się że jakieś 10 lat temu w ogóle nie było takiej tradycji na weselach i jest to stosunkowo nowe...

Stary 2013-08-26, 12:55   #2666
dodaja
Zakorzenienie

GG do dodaja

Cytat:
Napisane przez di94 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny,
mam pytanie. Jesteśmy teraz na etapie wyboru fotografa i ew. video.
Mam 2 foto poleconych, ale szukam też innych opcji w necie. Znalazłam sporo ofert za 3 tys. foto i video. Pytanie do Was - czy brać takie oferty pod uwagę? Czytając Was nastawilam się na 3 tys za samo foto. Dodam że oferty nie są ubogie, jest i film i teledysk i sesja + setki zdjęć

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
My mamy tą samą firmę i za całość zamkniemy się pewnie w 3500 pln- dostaliśmy zniżkę

Dotka fajny taki zestaw z kawką/herbatą i filiżankami

Mi się marzy wysłać gdzieś rodziców, nawet na weekend. Zobaczymy jak będziemy stali z pieniędzmi. To główna determinanta do wyboru prezentu. Do tego chciałabym może jakieś zdjęcie na płótnie? Rodzicom tż bardzo się taki spodobał- nasz 'portret'

Miałam jeszcze coś pisać w kwestii dziękowania, ale gryzę się w język. Podobnie jak w przypadku dzieci na weselu

Każda z nas robi tak jak uważa. I dla mnie nie do pomyślenia jest, że mogłoby w tym dniu zabraknąć wszystkich dzieciaków, które kocham, tak dla innego to zbędny 'mebel', który wrzeszczy i może się plątać pod nogami.
dodaja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 12:55   #2667
misia880
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justynkie Pokaż wiadomość
Ja się zgadzam z KaEs. Nie chodzi o licytowanie się kto ile dostał od rodziców, któ był otoczony większą miłością itd.
Też nie mam zamiaru oceniać teściów Misi i tego czy robią dobrze czy źle.
Moim zdaniem, jeśli ma się kontakt z rodzicami (pomijam sytuacje gdy rodzice kompletnie mają dziecko w d..., nie utrzymują kontaktu) to JAKIEŚ podziękowania być powinny. Chociażby za to że to dzięki nim macie swojego TŻ a TŻ Was, że doszliście do tego punktu w którym jesteście.
Nie trzeba odstawiać cyrku z udawaniem kochającej się rodziny, puszczanie filmów o miłości itp.
Cytat:
Napisane przez karoolecka Pokaż wiadomość
dokładnie tak
NIGDZIE NIE NAPISAŁAM, ŻE PODZIEKOWAN NIE BEDZIE.

mówiłam o tym ,że nie mamy za co im dziękowac. NIE MAMY ALE PODZIEKUJEMY ZEBY GLUPIO NIE BYLO

mysle, że ten temat dalej nie ma sensu

Stary 2013-08-26, 12:56   #2668
KaEs
Wtajemniczenie

Cytat:

na razie modle sie zeby tata mój dał rade pochytać TŻ tą prace -
to trzymam kciukasy! Dobrze by było, bo to byłby promyk nadziei na lepsze jutro, na wspólne życie

nie ma co się kłócić i najlepiej zakończyć ten temat.

Stary 2013-08-26, 12:58   #2669
anannke
Zakorzenienie

Ostatnio ktoś się zastanawiał nad ciastami na weselu - podsyłam ciekawy link http://weddblog.pl/2012/04/25/ciasta-weselne/

Stary 2013-08-26, 12:58   #2670
justynkie
Wtajemniczenie

Cytat:
NIGDZIE NIE NAPISAŁAM, ŻE PODZIEKOWAN NIE BEDZIE.

mówiłam o tym ,że nie mamy za co im dziękowac. NIE MAMY ALE PODZIEKUJEMY ZEBY GLUPIO NIE BYLO

mysle, że ten temat dalej nie ma sensu
Tak, wiem, czytałam, zrozumiałam
Moja wypowiedź którą zacytowałaś byłą ogólnie do tematu podziękowań.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości