Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014 cz.18 - Strona 93 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-08-26, 15:37   #2761
anannke
Zakorzenienie

Dot.: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014 cz.18

Cytat:
Napisane przez kuli1986 Pokaż wiadomość
Właśnie dokładnie taki miałam zamiar kulturalnie odmienić ich nazwiska a wychodzi na to, że dla nich to nie kulturalnie bo beznadziejnie to brzmi
A jakbyś nie odmieniła to znów byłaby obraza że z błędem dostali. tak przy okazji moi rodzice kiedyś dostali zaproszenie gdzie nasz nazwisko było z błędem ortograficznym

nie trzeba być IDEALNYM, żeby IDEALNIE do siebie pasować…
anannke jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 15:41   #2762
kuli1986
Raczkowanie

Dot.: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014 cz.18

Cytat:
Napisane przez karoolecka Pokaż wiadomość
kuli nie przemówisz i musisz się z tym pogodzić.. moja polonistka także twierdziła, ze KAŻDE polskie nazwisko się odmienia. Weszła w konflikt ze swoją uczennicą, która twierdziła, że jej nazwisko się nie odmienia i w efekcie, gdy polonistka ją wzywała poprzez odmienione nazwisko ona nie reagowała uparciuch i już, nie przemówiła jej do rozumu więc pewnie i Ty nie przemówisz niestety.. taka jest nasza polska mentalność - zawsze mamy racje Pozostaje Ci śmiać się w duchu z ich 'zacofanego' myślenia
Dzięki za pocieszenie tą historią chyba jednak pozostaje mi się śmiać z tego, bo nie dam rady wytłumaczyć aj nie lubie czegoś takiego

---------- Dopisano o 15:41 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ----------

Cytat:
Napisane przez anannke Pokaż wiadomość
A jakbyś nie odmieniła to znów byłaby obraza że z błędem dostali. tak przy okazji moi rodzice kiedyś dostali zaproszenie gdzie nasz nazwisko było z błędem ortograficznym
Tak źle i tak niedobrze. Wszystkim nie da się dogodzić.
kuli1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 15:42   #2763
anannke
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czekooczekolada Pokaż wiadomość
u mnie też zwyczaj rozdawania paczek, tylko że zamierzam wprowadzić odnośnie znajomych coś innego. Tzn jeśli proszę koleżankę z osobą towarzyszacą, to paczke z ciastkami dostanie i ona, i jej osoba towarzysząca. wiem po sobie, ja dostane paczkę a nie mieszkam z tż, i pasuje mi oddać jemu tą paczkę, a ja wtedy zostaje bez. Calkiem co innego jesli jest jakas rodzina, np mąż, żona, córka z osobą i syn. Dostaną 2 paczki, mąz z żoną i córka z osobą - bo jeśli córka odda osobie tow. paczke, to i tak w domu bedą mieć drugą.
fajny pomysł! tylko w takim razie te paczki dla jednej osoby chyba takie mniejsze zamówimy bo zbankrutujemy

Cytat:
Napisane przez kasia1201 Pokaż wiadomość
To co oddajemy to jest metoda pomiaru (indywisualna dla każdej kobiety i równie skuteczna co chociażby prezerwatywa) TO NIE JEST KALENDARZYK! Dlaczego taaaak wiele osób to wciąż myli? Wiem co mówię, już jedne nauki przedmałżeńskie miałam....ale do ślubu nie doszła młody się rozmyślił ...I DOBRZE
myślę że to był skrót myślowy po prostu

nie trzeba być IDEALNYM, żeby IDEALNIE do siebie pasować…
anannke jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 15:42   #2764
Aasikk
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez karoolecka Pokaż wiadomość
kuli nie przemówisz i musisz się z tym pogodzić.. moja polonistka także twierdziła, ze KAŻDE polskie nazwisko się odmienia. Weszła w konflikt ze swoją uczennicą, która twierdziła, że jej nazwisko się nie odmienia i w efekcie, gdy polonistka ją wzywała poprzez odmienione nazwisko ona nie reagowała uparciuch i już, nie przemówiła jej do rozumu więc pewnie i Ty nie przemówisz niestety.. taka jest nasza polska mentalność - zawsze mamy racje Pozostaje Ci śmiać się w duchu z ich 'zacofanego' myślenia
brak mi słów, bezczelna gówniara... jacy ci ludzie są tępi.... (nie obrażając nikogo) ja jak czegoś nie wiem, to się nie upieram przy swoim jak ktoś mówi, że rozmawiał z jakimś specjalistą czy wyczytał w mądrej książce...
Stary 2013-08-26, 15:43   #2765
kasia1201
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez gornek Pokaż wiadomość
Ja z mama własnie obgadalam kwestie drobnego upominku dla gosciu, wiec kazdy znajdzie u siebie na talerzu ot takie cos :P
https://sphotos-b-ams.xx.fbcdn.net/h...43661053_n.png
kupie je luzem, a folie i wstazeczke osobe, sama porobie ladne paczuszki :p
ja chyba upominków w ogóle nie robie- jakoś mi nie leży ta dość świeża tradycja
Cytat:
Napisane przez gornek Pokaż wiadomość
Własnie tez, widzialam to na allegro, 5 kg troche duzo, ale krowi zawsze sie chetnie zje
Winietki odpadaja, bo jakos nie chce mi sie tez ich presonalizowac,a krowki po prostu beda na talerzu bez zbednego opisywania imion, bo winietki niestety juz wypada opisac chociazby z imienia
co do winietek to chyba zamówie z allegro tylko się zastanawiam czy pisać np. Wiesław.X czy wujek WIESIEK Ostatnio byliśmy na naszej sali zobaczyć ją przystrojoną i młodzi na winietkach pisali tak jak się zwracają, a do młodych osób nawet ksywkami
kasia1201 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 15:48   #2766
Aasikk
Zadomowienie

Cytat:
ja chyba upominków w ogóle nie robie- jakoś mi nie leży ta dość świeża tradycja
my też nie robimy takich podarunków a większość tych czekoladek, figurek zostaje i co? i trafia do kosza. jest tyle wspaniałego jedzenia, owoców, ciast na stole, że to jest zbyteczny koszt według mnie. poza tym u mnie jest taka tradycja, że goście na odchodne dostają paczuszkę ciast.

---------- Dopisano o 15:48 ---------- Poprzedni post napisano o 15:47 ----------

Cytat:
co do winietek to chyba zamówie z allegro tylko się zastanawiam czy pisać np. Wiesław.X czy wujek WIESIEK Ostatnio byliśmy na naszej sali zobaczyć ją przystrojoną i młodzi na winietkach pisali tak jak się zwracają, a do młodych osób nawet ksywkami
jeżeli macie takie dobre stosunki to czemu nie??? świetny pomysł, szczególnie dla znajomych
Stary 2013-08-26, 15:49   #2767
hihihi
Zakorzenienie

u mnie też tradycja, że daję się gościom paczkę z ciastem
na sali mamy ciasta w cenie. a te dla gości będziemy piec sami, chętni z rodziny pomogą

'-You still love her, huh?
-I can't imagine the day I won't.'

Dexter w spódnicy
hihihi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 16:40   #2768
docik10
Zakorzenienie

karoolecka A propo nazwisk
http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/arti...RTAZ/860225492
Tyś moje dziecko a ja Twoja mama

Nasze szczęście jest juz z nami
:
docik10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 16:52   #2769
misia880
Zakorzenienie

moje nazwisko sie nie odmienia wiem bo 3 polonistów mi to powiedziało :P kończy sie no "o"

W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca

misia880 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 16:52   #2770
Lemon_Drop
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anannke Pokaż wiadomość
Miło serio strasznie mnie już męczą te wywody że jak to, kto to wymyślił, że to głupie, że bez sensu, że co to kogo obchodzi. Nigdy nie wiadomo co się komu przyda w przyszłości. Są różne przypadki, ktoś może nie móc stosować innej metody albo uzna że idea tej jest słuszna, albo spodoba mu się to że jest taka ekologiczna.. i zamiast po prostu poszerzyć swoją wiedzę z zakresu fizjologii tym sposobem to jest jeden wielki opór mimo że każdy wie że inna antykoncepcja w KK jest grzechem.. nie wiem czego ludzie się spodziewają. Że w poradni powiedzą co innego niż uczy kościół katolicki?
Można po prostu sobie byle co wpisać w tym kalendarzyku - byle sensownie i pójść z tym. Przecież chodzi głównie o to by z tą metodą się zapoznać a potem umieć ją zinterpretować... teraz wiele osób jest przeciw a jak są problemy z zajściem w ciąże to taka kontrola czy owulacja już była czy nie jest przydatna i metoda może pomóc w zajściu w ciążę a nie w uniknięciu jej...
Bardzo mi się podoba Twoje zdanie Sama chciałabym bliżej poznać tą metodę, ot tak - żeby wiedzieć dla siebie jakie zmiany zachodzą w moim organiźmie w różnych fazach cyklu, tylko sama nie mogę się zebrać, a przy poradni już będzie trzeba
Cytat:
Ja winietki zrobię sama, znajdę jakiś ładny szablon i po sprawie.
Taka "osobista personalizacja" to fajna sprawa zwłaszcza dla znajomych ale ja postawię na standard
Stary 2013-08-26, 16:57   #2771
201605100
Konto usunięte

Z tymi nazwiskami to mnie zaskoczyłyście teraz, myślałam, że moje w liczbie męskiej i w mnogiej się nie odmienia, a tu zonk bo w żeńskiej nie da się odmienić - tu wątpliwości nie miałam
201605100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 17:43   #2772
aneczka25057
Rozeznanie

witam się po 3-dniowej nieobecności. Nadrobiłam od 75 strony a i tak nadrabianie powinnam zacząć jeszcze jakieś 35 stron wcześniej :P Nie cytuję, bo post byłby mega długi, odniosę się tylko do bieżących spraw:
- na wesele zapraszamy z dziećmi i rodzicom pozostawiamy wybór czy zabierają je ze sobą czy nie. Chcę uniknąć ewentualnego obrażania się i sytuacji, że jak to bez dzieci, to my nie przychodzimy
- będziemy dziękować raczej tylko rodzicom. Myślałam właśnie o albumie z sesji narzeczeńskiej gdzie byłoby też miejsce na późniejsze zdjęcia ślubne + kosz ze smakołykami i alko. Ewentualnie zamiast tego (jeśli budżet nam pozwoli) to może jakiś weekend nad morzem czy coś. Nie podobają mi się żadne "kurzozbieracze" - figurki, statuetki, ect.
- u nas również nie ma podziału na "moje i Twoje wydatki weselne", wesele jest wspólne więc i wydatki również. Na ten cel odkładamy z Tż na wspólne konto oszczędnościowe.

---------- Dopisano o 17:21 ---------- Poprzedni post napisano o 17:13 ----------

A, no i jeszcze widziałam przewinęła się kwestia jak liczyć alkohol. Na wesele brata Tż jest on liczony jako 0,5l. na osobę. Wesele z poprawinami i polterabend. Do tego będą jeszcze wina. Za 3 tygodnie przekonamy się jak się sprawdza ten przelicznik...

---------- Dopisano o 17:43 ---------- Poprzedni post napisano o 17:21 ----------

Oczywiście witam Nowe PM-ki
25.05.2012
Zaślubieni
16.08.2014

Edytowane przez aneczka25057
Czas edycji: 2013-08-27 o 19:14
aneczka25057 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 17:54   #2773
e78ea2ce4b6c03f1c01eeedcbea21d52971ed141
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Opiumalfa Pokaż wiadomość
No wlasnie mamy bardzo dobry kontakt. To jest bardzo bliska rodzina, ale nie w sumie to myslalam, ze sie uciesza, ze moga sie wyrwac na weekend za granice (za darmo calkiem bez dzieci, pobawic sie w spokoju, a kazda z nich ma z kim zostawic dzieci. Sa drugie babcie i rwa sie do opieki, ale argument, ze oni beda mysleli o dzieciach tylko bedac u mnie to sie jeszcze gorzej beda sie bawic niz z nimi...

no a co jak te dzieci przyjda? to gdzie je usadza?

spodziewalam sie ale tylko w malym procencie. Tak na prawde u nas nie ma bardzo duzo dzieci do zapraszania, ale wg mnie wesele to nie impreza dla dzieci, juz to wielokrotnie powtarzalam. Widok pijanych osob, glosna muzyka, kelnerzy biegajacy w okolo to nie jest miejsce dla dzieci i juz. Jakos na sylwestra nikt dzieci ze soba nie bierze...

Tylko wiesz, jak skresle z listy to bedzie juz foch po grobowa deske. Ich ojciec jest moim chrzestnym a bratem mojej mamy. Jestesmy blisko. Tylko, ze wlasnie od czasu do czasu oni maja takie jazdy...
poparlam CVie na watku dzieciakowym

oczywiscie xzamiast jakas konstruktywna pomoc to najpierw objazd ze jak to bez dzieci
e78ea2ce4b6c03f1c01eeedcbea21d52971ed141 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 18:19   #2774
kroooliczek89
Zakorzenienie

GG do kroooliczek89

Hej
Mam do was pytanie. Czy do zawieszek, które robię (w załączniku) będą pasowały jeszcze takie różyczki? Czy będzie już przesadzone wtedy?
http://allegro.pl/roze-z-listkiem-sa...478154300.html
http://allegro.pl/roze-z-listkiem-sa...478137386.html
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_0172.jpg (59,4 KB, 14 załadowań)

Razem od 27.06.2008r
Zaręczeni: 25.05.2012r
Wedding
kroooliczek89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 18:20   #2775
monikkad
Wtajemniczenie

Kolejna porcja moich odnośników tym razem do dzisiejszych tematów

Podziękowania - widziałam, że strasznie wałkowałyście temat Otóż ja najbardziej chcę podziękować moim dziadkom, bo to oni mnie wychowali i im najwięcej zawdzięczam, ale oni będą bardzo krótko na weselu i nie chcą "szopek" (jak to nazywa mój TŻ ) na sali, więc podziękujemy im po błogosławieństwie w postaci kwiatów (nie ma sensu kupować niczego więcej, nie mogą jeść słodyczy ani pić alkoholu, więc wszelkie kosze odpadają, wyjechać też nigdzie nie wyjadą, biżu babcia też nie założy). Na sali natomiast będzie szopka dla rodziców Bo moja mama bardzo chce, kiedyś coś wspominałam o innej formie podziękowania to mama z oczami kota ze Shreka "To nie będzie kółeczka i wspólnego tańca?", teściowie też lubią takie akcje, więc jak mogłabym im tego odmówić? :P Będzie wspólny taniec i podczas tańca będą się na rzutniku wyświetlać nasze zdjęcia z dzieciństwa i z rodzicami. W formie prezentu dajemy im kwiaty, kartkę i płytkę z prezentacją. Natomiast po ślubie otrzymają album z naszymi zdjęciami ślubnymi. Dziękujemy tak tylko moim dziadkom i naszym rodzicom, nikomu więcej. Chociaż myślę, żeby świadkowej wręczyć taki mini kuferek z naszymi zdjęciami wspólnymi Ale to po weselu, nie jakieś big podziękowania na sali, nie, nie Chrzestnego bardzo lubię, ale dziękować mu to nie sądzę, żeby jakoś bardzo było za co

Btw. odnośnie do rodziców i tego czy zasługują na podziękowania czy też nie. Ja np. nie mam z moją mamą jakiś super kontaktów, są poprawne raczej niż jakieś bardzo przyjacielskie, ale wiem, że mama bardzo mnie kocha, nawet jak coś robi nie tak to nie ma złych intencji, chce dla mnie dobrze, zawsze o mnie pamięta, czasem jest nadopiekuńcza (co mnie wnerwia nieziemsko), ale to z troski i dlatego uważam, że mimo iż często się kłócimy, mamy odmienne zdania i nierzadko bardzo trudno nam się porozumieć to jednak mam jej za co dziękować, właśnie chociażby za to, że zawsze jej tak na mnie zależało, potrafiła (i do dziś tak ma) sobie czegoś nie kupić, zaniedbać siebie, żeby mi coś dać... Wiem, że mnie kocha.

Poradnia rodzinna i konieczność zdobywania info na temat NPR - ja mam zamiar stosować npr po ślubie, więc z miłą chęcią dowiem się od pań wszystkiego na ten temat! Zresztą już teraz bardzo obserwuję swój organizm, mogę nawet zaryzykować stwierdzenie, że znam swój cykl i bardzo dobrze mi z tym Nie chcę się truć chemią w postaci tabletek anty, poza tym dużo to dla mnie znaczy, że wg kościoła jest to grzech. Nie mówię, że jestem świętą dziewicą, ale chcę, aby po ślubie moje życie w tej kwestii naprawdę bardzo się zmieniło, nie chcę już więcej grzeszyć i dlatego też nie będę stosować antykoncepcji tylko npr.
Stary 2013-08-26, 18:30   #2776
tinyheart
Rozeznanie

kroliczek moim zdaniem bedzie za duzo

monikadd A moze dla babci jakis fajny krem do ciala? Moja babcia np. w siebie nie inwestuje najczesciej kupuje przecenione kremy w biedronce. Ja od zeszlego roku zaczelam na rozne okazje kupowac jej rozne balsamy itp i bardzo sobie to babcia chwali

You're all I ever wanted
I didn't see how it could change
That something was missing until today
tinyheart jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 18:38   #2777
ParisParisienne
Rozeznanie

ja troche nie rozumiem tego trendu z wymyslaniem czegos na sile w ramach podziekowan - byle nie kwiaty. W calym zyciu jest mnostwo okazji do dawania innych prezentow - rocznice, urodziny, imieniny, dzien mamy/taty/babci/dziadka.... mysle, ze to jest odpowiedni moment na dawanie kremow, bizu czy nawet super wyjazdow.
Slub to wzruszajaca i piekna chwila. Kwiaty to jednoczesnie piekny, elegancki i niepowtarzalny prezent. Nie czesto jest okazja ofiarowac ogromny bukiet roz ( to tylko przyklad ).
Ja wiem, ze zaraz sie oburzycie, ze po co wydawac kase na "cos takiego", ale zastanowcie sie, czy najprostsze gesty nie sa jednak najpiekniejsze?
ParisParisienne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 18:42   #2778
gornek
Zakorzenienie

Owszem kwiaty sa piekne, sama chetnie je otrzymuje i sie cisze z pieknego bukietu, jednak dam rodzicom kwiaty i po 2 dniach zdechna, wiec wole wydac na jakies kosze z kawami, herbatami bo wiem, ze to zuzyja
tymbardziej, gdzie tesciowa by jechala 300km z bukietem kwiatow, jak na dodatek moze byc gorąco.
gornek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 18:43   #2779
Yellow Me
Rozeznanie

czekooczekolada chodziło raczej o sytuację jakby Tż o coś uderzył palec albo złamał (odpukać) i byłopy trudno zdjąć obrączkę itp.

Cytat:
Napisane przez Waniliova Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny
Dziewczyny, ma któraś z Was Nokie Lumię 520? Właśnie planuje ją kupić i zastawiam się czy warto
Poza tym, mam do sprzedania Samsunga Avile i Nokie 2700 classic jakby ktoś był zainteresowny
Smartphonów Lumii nie polecam osobom lubiącym androida i normalne systemy na komórkę, jasne i przyjazne. Lumie mają koszmarne jak dla mnie systemy zupełnie niepraktyczne i niewygodne.

Mamy umowę z salą
Tyle było tematów że nie wiem co pisać żeby nie odgrzebywać...
Powiem tylko że ja nawet jeszcze nie wiem jak zaproszenia będą wyglądać a co dopiero myśleć o odmianie nazwisk (to będzie ciężkie )
Stary 2013-08-26, 18:48   #2780
say-hello
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014

Cytat:
Napisane przez monikkad Pokaż wiadomość

Poradnia rodzinna i konieczność zdobywania info na temat NPR - ja mam zamiar stosować npr po ślubie, więc z miłą chęcią dowiem się od pań wszystkiego na ten temat! Zresztą już teraz bardzo obserwuję swój organizm, mogę nawet zaryzykować stwierdzenie, że znam swój cykl i bardzo dobrze mi z tym Nie chcę się truć chemią w postaci tabletek anty, poza tym dużo to dla mnie znaczy, że wg kościoła jest to grzech. Nie mówię, że jestem świętą dziewicą, ale chcę, aby po ślubie moje życie w tej kwestii naprawdę bardzo się zmieniło, nie chcę już więcej grzeszyć i dlatego też nie będę stosować antykoncepcji tylko npr.
Ja tez chetnie sie dowiem kilku rzeczy na temat npr, bo hormony zdecydowanie mi nie sluza. Co prawda z tz chyba nie damy rady sie tak powstrzymywac ale przynajmniej bedziemy wiedziec, kiedy mozna zaszalec bez prezerwatyw

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
say-hello jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 18:50   #2781
gornek
Zakorzenienie

Mnie kalendarzyk w ogole nie interesuje, tymbardziej ze od 2 lat uzywam plastrow anty i jestem z nich bardzo zadowolona, zreszta 2 sprawa to mam w planie zajsc w ciaze kolo kwietnia, a slub w maju, bo lata gonia a niby pierwsze dziecko jest dobrze urodzic przed 30.
Stary 2013-08-26, 18:52   #2782
wenedka
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Dot.: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! P

Aaaaa, dziewczyny! Szalejecie!

Właśnie pojawiły się niepochlebne komentarze na temat jedzenia w naszym lokalu na forum Gazety

---------- Dopisano o 17:52 ---------- Poprzedni post napisano o 17:50 ----------

Cytat:
Napisane przez ParisParisienne Pokaż wiadomość
ja troche nie rozumiem tego trendu z wymyslaniem czegos na sile w ramach podziekowan - byle nie kwiaty. W calym zyciu jest mnostwo okazji do dawania innych prezentow - rocznice, urodziny, imieniny, dzien mamy/taty/babci/dziadka.... mysle, ze to jest odpowiedni moment na dawanie kremow, bizu czy nawet super wyjazdow.
Slub to wzruszajaca i piekna chwila. Kwiaty to jednoczesnie piekny, elegancki i niepowtarzalny prezent. Nie czesto jest okazja ofiarowac ogromny bukiet roz ( to tylko przyklad ).
Ja wiem, ze zaraz sie oburzycie, ze po co wydawac kase na "cos takiego", ale zastanowcie sie, czy najprostsze gesty nie sa jednak najpiekniejsze?

Zgadzam się z powyższym
- Może pan także wziąć ze sobą skrzypce.
- Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie
piją!

PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
wenedka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 18:56   #2783
di94
Raczkowanie

Odp: Dot.: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014

Cytat:
Napisane przez kuli1986 Pokaż wiadomość

Dziewczyny mam taką sytuacje, zaniedługo rozdajemy zaproszenia. Zaproszenia mają wypisane gotowe imiona i nazwiska, oczywiscie odmienione nazwiska.
Przed zatwierdzeniem nazwisk do druku, sprawdzaliśmy w słowniku jakie nazwiska się odmienia, kosultowaliśmy z polonistą i okazuje się, że wszystkie nazwiska się w Polsce odmienia bezwzględu np. nazwisko CHYBA to zapraszam Państwa CHYBÓW, HYŻY to Państwa HYŻÓW itd.

Okazuje się, że większość polaków nawet nie wie, że ich nazwiska się odmienia i są przekonani, że to błąd ip. tymbardziej ludzie starszej daty.

Jak uświadomiliśmy rodzinkę, że ich nazwiska będą odmienione na zaproszeniu to spotkaliśmy się z wielkim oburzenie, że jak to ich nazwisk się nie odmienia i żadne argumenty nie trfiają, że to beznadzieja i beznadziejnie będzie to wygląać.

Jestm wściekłą już nie wiem jakich argumentów używać, przecież wszystko jest dokładnie sprawdzone z wielu źródeł, z polonistą, są programy na internecie, strony na któych się odmienia, smi tego nie wymyśleliśmy ale oni chyba tak uważają masakra jakaś.

Jak przemówić im do rozumu?
Nie ma co uszczęśliwiać ludzi na siłę. Jeżeli przez całe życie nie odmieniali swojego nazwiska to nie widzę sensu odmieniać go na zaproszeniu. Mojego nikt w rodzinie dalszej czy blizszej nie odmienia i gdybym dostała zaproszenie z odmienionym potraktowałabym to jako błąd.

di94 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 19:11   #2784
gornek
Zakorzenienie

a powiedzcie kiedy wypada dac zaproszenia ? ja akurat rodzine rzadko widuje, bo mieszkam dosc daleko dlatego pomyslalam, ze dam im zaproszenia jak pojade na wigilie do rodzicow. Wiec chce aby kazdy juz mial zaproszeniw grudniu, poniewaz ilosc osob nocujacych musze podac juz do polowy stycznia.
Stary 2013-08-26, 19:14   #2785
KasiaK_080290
Zadomowienie

witam po weekendzie witam nowe PMki

więc tak:

co do kosztorysu to jeszcze takowego nie robiliśmy, ale mniej więcej 40-45 tys. na 120 osób wydaje mi się, że wyjdzie

co do podziękowań na weselu dziękujemy tylko rodzicom, na pewno piosenką i jakimś upominkiem, co to będzie jeszcze nie wiemy (może jakiś alkohol i bilety do teatru, żeby poszli wspólnie a przed spektaklem obiad u Nas, zobaczymy )
podziękuje też pewnie świadkom ale pewnie jakimś drobnym upominkiem i po imprezie bratu TŻ jeszcze nie wiem co kupimy a mojej przyjaciółce chciałabym bransoletkę lilou http://www.lilou.pl/pl

co do dzieci na weselu w naszych rodzinach nie ma dużej ilości maluchów, będzie roczny maluszek brata TŻ, 1,5 roczny brata ciotecznego TŻ i 1,5 roczny mojego brata ciotecznego, i 2 letni mojej siostry ciotecznej będzie pokój wolny więc będą mogli z niego skorzystać, wszyscy pozostali goście pełnoletni

był poruszany temat napoi i soków, nie mamy ich w cenie i będziemy kupować na pewno soki, napoje są zbyt słodkie, zresztą będą gazowane

misia880 mój TŻ ma dokładnie taki garnitur chyba, kupowaliśmy w czerwcu na wyprzedażach w Vistuli i zapłaciliśmy 800zł (50% taniej), chodzi w nim codziennie do pracy
na ślub chcemy bardzo ciemny granat (grafitowego używa na co dzień razem z tym szarym a czarnego nie chcę ja)

weekend udany w piątek po pracy pojechaliśmy do rodzinnej miejscowości bo w sobotę było wesele mojego brata ciotecznego
sobota wesele, niedziela poprawiny, wróciliśmy do Warszawy o 23 i padłam, dziś praca nadrabianie Was i dopiero teraz jestem

co do wesela, było cudownie
PM piękni, sala bardzo ładna, zespół super grał (bez zabaw z podtekstem erotycznym) jedyne go czego mogę się przyczepić to ksiądz bo gonił tak z mszą, że ledwo dało się zrozumieć co mówi

były winietki (jak na każdym weselu na którym byłam w ciągu ostatnich 3 lat i utwierdzam się w przekonaniu, że to dobre wyjście), PMka miała suknię szytą i własnego pomysłu (jak będę miała zdjęcia to pokażę

1szy taniec do "będziesz moją Panią" Grechuty
piosenka dla rodziców "kochani moi rodzice"
dostaliśmy na pożegnanie ciasto (co u mnie w regionie jest standardem jak winietki)

aaa jeszcze jedno co mi się nie podobało, dania podawane na półmiskach, nie lubię tej formy, wiem, że komuś innemu nie będzie podobało się na talerzu, ale ja zdecydowanie wybiorę tą opcję

7.06.2014

Edytowane przez KasiaK_080290
Czas edycji: 2013-08-26 o 19:22
KasiaK_080290 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 19:21   #2786
monikkad
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ParisParisienne Pokaż wiadomość
Dla mnie zdecydowanie są. Tak samo nie chcę otrzymywać od gości czegoś zamiast kwiatów. Chcę kwiaty. Żadnego wierszyka "byle nie kwiaty" nie będzie.
Stary 2013-08-26, 19:26   #2787
misia880
Zakorzenienie

Odp: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014 cz.18

KasiaK my tez kupilismy go w tej promocji i kosztowal 1200 od poszatku tej wyprzedazy wiec pewnie macie troszke inny

W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca

misia880 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 19:29   #2788
gornek
Zakorzenienie

Jezeli chodzi o mesie garnitury to moge polecic firme Pawis, maja bardzo dobre gatunkowo garnitury a ceny dosc niskie, wiadomo jezeli szyte na miare to troszke wiecej bedzie kosztowalo, ale moj brat kupil spodnie plus marynarke i koszule za 700 zl
Stary 2013-08-26, 19:31   #2789
monikkad
Wtajemniczenie

Dot.: Odp: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014

A i jeszcze chciałam poruszyć temat zwyczaju rozdawania ciasta i wódki gościom na odchodne. Bardzo mi się to podoba, uważam, że to dużo fajniejszy pomysł niż upominki. Gość zje sobie kawałek ciacha i przynajmniej ma z tego chwilę przyjemności, a gipsowego aniołka postawi na półce i się kurzy.

My jednak mamy ciasta w cenie sali bez ograniczeń przez całe wesele, ale nie możemy wynosić. Dlatego tego nie będzie. I będą drobne upominki w postaci kruchego ciasteczka i karteczką "dziękujemy" dla każdego gościa i każdej osoby, która była też na ślubie, bo zamierzamy to rozdawać przy składaniu życzeń pod kościołem. Na pewno nam trochę tego zostanie to sobie potem sami zjemy :PP
Stary 2013-08-26, 19:32   #2790
czekooczekolada
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez say-hello Pokaż wiadomość
Ja tez chetnie sie dowiem kilku rzeczy na temat npr, bo hormony zdecydowanie mi nie sluza. Co prawda z tz chyba nie damy rady sie tak powstrzymywac ale przynajmniej bedziemy wiedziec, kiedy mozna zaszalec bez prezerwatyw

zgadzam się ! ja też bardzo chętnie się doinformuję, chociaż i tak już bardzo dobrze znam swoje cykle, i wiem kiedy mam dni płodne.
ale mimo to, i tak stosujemy prezerwatywy, w razie w (przezorny zawsze ubezpieczony)
biorę ślub Kościelny, więc zgadzam się i akceptuje wszystko

Life doesn't give you people that you want, it gives you the people that you need.
🤍

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości