Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 - Strona 94 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-08-28, 15:20   #2791
nuna2
Zakorzenienie

Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2

Cytat:
Napisane przez ankaaa206 Pokaż wiadomość
powiedz dentyście że karmisz i dostaniesz znieczulenie inne, możesz normalnie po nim karmić
Cytat:
Napisane przez xal Pokaż wiadomość
Bez znieczulenia bym nie poszła, a na widok igły mi słabo. Bardziej słabo było mi raz z bólu bez znieczulenia ...
Wiesz, może odpuść sobie 1 karmienie, albo zapytaj innego dentystę? Moja dentystka mi mówiła, że ma znieczulenia co można w ciąży, no to chyba na karmienie też się nadają.

I tak jesteś lepsza niż ja, ja nawet nie zaczęłam
Nie no nie będę już przekąłdać i kombinować z wizytami. Ściągnę mleczko albo kupię najwyżej mm.

Idę myć naczynia a mam dziś takiego lenia

I biorę się od dziś za usypianie małej w łóżeczku
Stary 2013-08-28, 15:21   #2792
cloche
Zakorzenienie

Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2

nuna, juz od dzisiaj mozesz zbierac mleczko i do lodowki
cloche jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-28, 15:31   #2793
Ashyshqa
Zakorzenienie

Re: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,

Na basenie troszeczkę lepiej niż tydzień temu. byłyśmy w wodzie całe 15min( w sumie ciagle poplakiwala, ale byly chwile kiedy byla spokojna choc nie wiem czy zadowolona...). za to w przebieralni była masakra... ostatnio Sofia tak płakała jął była przyjmowana do szpitala...
sama nie wiem czy jest sens kontynuować te zajęcia ... może to dla niej za wcześnie po prostu...teraz sobie śpi biedna.
Cytat:
Napisane przez happy blue Pokaż wiadomość
Mi się bardzo podoba to imię, chociaż wcześniej nie wpadłabym na nie...Milan Kundera Takie czeskie, a wszystko co czeskie jest urocze i takie.. prawdziwe
mi się pierwszy skojarzyl Milan Baros też lubie wszystko co czeskie zwłaszcza Alfons Muche

jak czytam Anoxee to co piszesz o kp to mi się serce ściska... myślę że tak powszechne jest to, że kobiety są zmuszone przejść na butelkę bo nie ma ani w systemie służby zdrowia ani w społeczeństwie za krzty wsparcia. oczekuje się, że kobieta będzie karmić i już. jak pojawiają się schody to butli jest jedynym rozwiązaniem.
ją uważam, że kp powinno być traktowane jak umiejętność która trzeba nabyć i jej nauka powinna być dla każdej kobiety dostępna. osoby szkolace powinny dostosować metody do mamy i dziecka, bo przecież każdy przypadek jest inny, czasem wystarczy pokazać jak dostawic a czasem trzeba popracować mocniej nad technika stania maluszka i pomoc mamie w uspokajaniu bardziej niecierpliwych egzemplarzy. ale nie, zwykła porada laktacyjny to fanaberia a co dopiero taka szersza pomoc...

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Ashyshqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-28, 15:32   #2794
maarchewka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Veronic Pokaż wiadomość

ehh chyba muszę nauczyć się porządnie wiązać podwójnego x , bo Młody waży już ponad 7kg i zamotanie go w kieszonkę prawie graniczy z cudem... mega mi ciężko go tak podtrzymywać... a w dodatku wierci się przy tym jakby miał owsiki
to ja się nawet jej nie uczę a miałam zamiar o mój juz a 7 kg

Cytat:
Napisane przez Mysia mysz Pokaż wiadomość

to co podesłała happy to jest język niemowląt, tytuł jest zły pliku
ja mam w domu i język i zaklinaczkę i to co innego język niemowląt jak najabradziej teraz czytaj
a o czym jest zaklinaczka?

Wojtek
maarchewka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-28, 15:33   #2795
Mysia mysz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez diabli Pokaż wiadomość
ok, myslalam ze MC kupiłam na all pebble z baza i teraz mam dylemat czy kolejny będzie pearl czy sprzedać komplet i kupic cos innego
my mamy bazę mc i planujemy dokupić fotelik ale jaki jeszcze nie myślałam, do drugiego auta kupimy inny, byle by miał isofix wbudowany

Cytat:
Napisane przez JennyAniolek Pokaż wiadomość

Mam jeszcze jedno foto, wcześniej jakoś nie chciało mi się wgrać
super
Cytat:
Napisane przez Wis26 Pokaż wiadomość

A jak się małemu w kinie podoba? Głośno ten film leci? Chyba się z moim wybiorę za tydzień do Rzeszowa. Tylko on nie bardzo lubi nowe wrażenia i potem jak się za dużo w dzień uzbiera to wieczorem jest ryk...
mały w kinie zawsze je i śpi:P dzisiaj jeszcze podziwiał światełka na suficie i kolegę Ignasia mój nie płacze, ale on ryczy tylko jak jest głodny albo b. zmęczony więc nie wiem jak inne dzieci film jest ściszony, światła zostawione i klima skręcona

Cytat:
Dziewczyny, ja po powrocie z wakacji będę chciała urządzić spęd w Krakowie. Jeśli któraś jest mobilna i może sobie pozwolić na całodzienny pobyt w Krakowie i ma w miarę niedaleko No i jedną mogę przenocować, chociaż podłoga ma metraż spory też

właśnie pogadałam z Mamą o tym problemie i mówi, że to normalne, że Helcia tyle śpi, że w ciąży się nie stresowałam i książkowo z Nią postępujemy to jest taka spokojna i grzeczna nie wiem czy coś w tym jest, ale mam 10 rodzeństwai 12 siostrzeńców bratanków, to kobieta chyba wie co mówi. Poradziła tylko, że 19 to za wcześnie na kąpiel i żeby kąpać o 20, a najlepiej, żeby spała o 21.

właśnie niby wiem, że to Helenci wewnętrzny rytm, ale zaczęłam się zastanawiać już wiem od Was, że chyba niepotrzebnie, a skonsultuję to jeszcze z pediatrą. Dziś wstałyśmy o 9:30, wyszłyśmy z sypialni, nakarmiłam dziecię i teraz bawi się na macie, ale właśnie zerknęłam na Nią i był wielki zieeeeeeeeeew
Mnie po prostu męczy to, że chciałąbym mieć wieczór z mężem, a narazie wyglądają one tak, że od 19 jestem max skupiona na małej do 22, z czego nawet nie rozmawiamy jak Ją usypiam. Tęsknię za nami. Mąż mówi, żeby zmówić mamę na któryś wieczór, no ale ja nie wiem. Musiałabym Jej odciągnąć dużo mleczka, a z tym mam problem albo zostawić mm.
ooo spęd w Krakowie ja mogę zaproponować grill jak będzie pogoda, chyba, że masz już miejscówę na spotkanie w planie happy?

no i słusznie, ze wyluzowałaś, trzeba się do rytmu dziecia dostosować nasz pada o 21, wczoraj np. wykąpaliśmy go o 20, bo TŻ miał jazdy i co? i tak zasnął dopiero o 21 więc nie ma co walczyć:P

Cytat:
Napisane przez nuna2 Pokaż wiadomość
anoxxe cholerka jakbym wiedziała, że maliny można jesć Jaka ja głupia jestem, że stąd znikłam bo tyle cennych rad znikło A pampy w domu mamy Bo zakladamy jej od poczatku na noc i na spacery Choinka chyba pojadę po maliny kupić
A jogurty np owoce leśne można??

Moja w końcu zrobiła kupę, bo stwierdziłam, że ją przetrzymam. Nie da się ciagle rurek, bo zauważylam, że po kilku razach już się coś zaczęło piepzyć. Purka-więc się sama odgazowywuje, to kupcie też będzie robić sama. Kurde brzmi, jakbym jej groziła.

Biorę się od dzisiaj za 8 minut abs, bo mój brzuch to tragedia!!
ja jem wszystko, maliny to nie raz i pół kg zjadłam czy truskawki
wsyztsko można tylko obserwuj dziecko
ja wczoraj brzuszki zaczęłam w końcu

Cytat:
Napisane przez cloche Pokaż wiadomość

ja widze poprawe po odstawieniu mleka. zastanawiam sie nad reszta nabialu, ale jesli juz to max do 6 miesiaca zycia mlodego, bo potem flora w kiszkach ma sie juz ustabilizowac na tyle, ze bialko krowiego mleka powinno mu byc juz niestraszne a z mleka zrezygnowalam, bo w kupce byly slady krwi i czasem cala kupka taka rdzawo-brazowa...
nie odstawiaj całego nabiału mi pediatra mówił, że to wyniszczy mnie i zuboży mleko i że żadne suplementy niestety nie wchłaniają się tak jak normalnie z jedzenia i zęby i kości ucierpią
mówił, że jakby mały miał skazę to wtedy mm jest rozsądniejsze niż całkowite odstawienie zresztą najbardziej uczula czyste mleko, a sery i jogurty juz ok

byłyśmy z Hump w kinie chłopaki się zapoznały zapraszamy koleżanki z Krakowa na kolejny seans
Stary 2013-08-28, 15:36   #2796
sharpnowaja
Zakorzenienie

hejka
po trzech dniach wielkiego płaczu żyjemy wczoraj to już w ogóle była masakra, wieczorem miałam tak dość że ryczałam razem z małą.
Na domiar złego byłam u dentysty i zgarnęła ode mnie 540 zł!!!! szczękę zbieram do teraz. Ja wiem że leczenie kanałowe jest droższe ale bez przesady. A ja naiwna liczyłam że za 1000 zł to sobie wyleczę 4 zęby (1 kanałowo i 3 małe dziurki) ) + wybielę no i się chyba przeliczyłam. A żeby mi nie było za mało to jak pakowałam małą do fotelika to mi poszły dżinsy w kroku. Jedyne w jakie się mieściłam po ciąży. A nie chciałam kupować nowych bo przecież schudnę taaaa powtarzam sobie tak od 3 m-cy

nuna świetny plan z tymi pieluchami! u nas po koprze było jeszcze gorzej. Po rumianku ładnie szły kupki.
A co do czopków to dla mnie to ostateczność! u nas w sumie w większości przypadków najlepszym rozwiązaniem było posadzenie małej w bujaczku i włączenie wibracji

Innocence śliczny Mateuszek też mamy taką pieluszkę
Stary 2013-08-28, 15:36   #2797
xal
Zakorzenienie

Cytat:
Nie no nie będę już przekąłdać i kombinować z wizytami. Ściągnę mleczko albo kupię najwyżej mm.
Tylko pamiętaj, że małej podasz mm, a swoje musisz ściągnąć! Zwłaszcza, że już miałaś zapalenie piersi, to ściągaj do końca, ile wlezie. Ja bym nie ryzykowała więcej niż 2 karmień ściąganych, bo jednak dziecko jakoś dogłębniej czy inaczej wysysa.
A próbowałaś już kiedyś karmić Julkę butelką?

xal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-28, 15:37   #2798
banka26
Zakorzenienie

Odp: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2

Moj wlasnie sobie zrobil chyba 10 drzemke
A ja nic nie zrobilam bo ciagle zagladam czy jest ok czy oddycha no tyle spac....
banka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-28, 15:40   #2799
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
ale tak jest! o ile mamusia nie ma diety ponizej 1500kcal, to mleko bedzie kaloryczne tak samo u murzynki z afryki i u europejki i u chinczyczki jesli mama nic nie je, to mleko produkuje sie z zapasow, pokladow tluszczyku itp. a jak te zapasy sie koncza, to produkcja mleka sie zmniejsza. przypadki "cienkiego mleka" sa niezwykle rzadkie.
a z tymi zaleceniami, zeby dokarmiac... to nie jest wtedy, jak matka ma "cienki pokarm", tylko jak np. dziecko slabo ssie piers albo pokarmu jest (jeszcze) z roznych wzgledow malo... poza tym czesto pediatrzy maja uklady z jakimis firmami mm i dlatego zalecaja na prawo i lewo slyszalam tak od lekarki jednej z polski, wiec info z pierwszej reki
zgadzam się
a pediatrzy akurat na temat kp mało wiedzą niestety
Cytat:
Napisane przez anoxee Pokaż wiadomość
Poważnie? Mi zapięcie pasów zajmuje jakieś 10 sek.
Mi również

Fotelik trzymamy w domu

heeej!
z niedzieli na poniedziałek chyba będę caaaałą noc nadrabiała

byliśmy dziś na kontroli bioderek, wszystko ok, następna kontrola za 3 miesiące

XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-28, 15:40   #2800
Mysia mysz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maarchewka Pokaż wiadomość

a o czym jest zaklinaczka?
jeszcze nie czytałam,ale z tego co przeglądnęłam to o wychowaniu dzieciaka także czeka w kolejce
http://www.empik.com/zaklinaczka-dzi...1559,ksiazka-p
Stary 2013-08-28, 15:42   #2801
sharpnowaja
Zakorzenienie

Cytat:
O i takie pytanie: Czy któraś z was planuje rodzeństwo dla maleństw w niedalekiej przyszłości??
my się zastanawiamy tzn przyszłość w miarę daleka bo min rok zanim byśmy się zaczęli starać, ale decyzję musimy podjąć w miarę szybko
U nas "za" przemawia to że będzie mała różnica wieku, wszystkie potrzebne graty już mamy no i ja nie mam pracy

Cytat:
Napisane przez JennyAniolek Pokaż wiadomość
Bo my planujemy, ale że ja jestem po cc to najprędzej zaczniemy na wiosnę przyszłego roku, bo chciałabym dziecko znowu w terminie kwiecień-maj
czyli spotykamy się na mamuśkach majowo-czerwcowych 2015 ?

Jenny może wszystkie się spotkamy w następnym wątku

Przyszły te zabawki z all. MAtko! są extra! w każdej baterie i laska dorzuciła kilka zabawek więcej
Stary 2013-08-28, 15:50   #2802
Ashyshqa
Zakorzenienie

Re: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2

mysia i.hump zazdroszczam kina
marchewka odpusc sobie kieszonke, ucz się raczej wiązania na plecach
sharp współczuję 3 dni.płaczu i cen u dentysty. ją.mam wrażenie, że złapałam gwiazdkę z nieba z tym darmowym dentysta. TZ za 2 zeby i scalling zapłaci ok 150zł więc też nie dużo... w ogóle mój TZ przeżył 33 lata bez żadnej plomby. Dopiero teraz po kilku latach zaniedbania tematu ma 2 zeby do leczenia. ja już za dzieciaka miałam.plomby... mam.nadzieję, że sofia odziedziczy ząbki po tatusiu

Edytowane przez Ashyshqa
Czas edycji: 2013-08-28 o 15:52
Ashyshqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-28, 15:58   #2803
sharpnowaja
Zakorzenienie

Cytat:
Banka- mówisz, że nie ma co już kupować leżaczka? to do kiedy dzieci w nich są? ja właśnie myślałam, że dopiero jest sens...? a jakie macie zdanie dziewczyny co do karuzelek, też już nie ma sensu?
ja bez leżaczka sobie nie wyobrażam funkcjonowania w domu. Karuzelę niedługo małej zabiorę bo zaczyna za bardzo "szaleć" i boję się że kiedyś sobie zrobi nią krzywdę.
I z doświadczenie innym mamusiek muszę powiedzieć że nie opłaca się kupować tych leżaczków/bujaczków powyżej 9 kg. Bo i tak dziecko zaczyna się przechylać i może zaliczyć glebę. Moja Karolcia już zaczyna przechyulać się strasznie do przodu albo rzucać nogami że cały bujaczek chodzi- a ma dopiero 3,5 m-ca.

marchewka to czy musisz mieć działalność zależy od ilości sprzedawanych rzeczy.

---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:51 ----------

Cytat:
Napisane przez diabli Pokaż wiadomość
i musze Wam powiedzieć, ze ta dieta dziecka to czarna magia...nie wiem jak to jest, ale kazda mama robi to zupełnie po swojemu, jedna wielka samowolka
z jednej strony jestem w szoku na to co piszesz ale z drugiej sama znam takie mamuśki (jedna podawała chipsy w 4 m-cu). Dla mnie to głupota rodziców bo na prawdę można tak zaszkodzić dziecku. Ja wiem że każde dziecko jest inne itd ale chyba te zasady są ustalane przez lekarzy (co wolno a co nie). Ja mam zamiar się tego trzymać.
Co do firmy to też chyba zależy od preferencji dziecka.

A właśnie widziałyście gdzieś kaszki z bebilonu?

vil wydaje mi się że śpiworki są bezpieczne. Ale u nas Karolcia nie chce w nich spać

NoBoTak my nie grzejemy. Karolcia nie lubi ciepła. Mleczko je letnie i kąpana też jest w letniej wodzie
Stary 2013-08-28, 16:06   #2804
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez banka26 Pokaż wiadomość
Dziewczyny posledzilamvwatek marcowo kwietniowych i powiem wam ze malo ich zostalo czesc odeszla , poklucily sie , powyzywaly mam nadzieje ze u nas tak nie bedzie
o ja, to musiała być niezła jatka..nie wiem jaki powód musiałby sie znaleźć żebym sobie stąd poszła - za dużo pożytecznych informacji stąd czerpie

Cytat:
jakie macie pomysły na obiad dziś ?
u nas pierogi z borówkami

Cytat:
a ja sobie bylam u gina... wszystko wporzo!
no i super

Cytat:
a i mój mały pulpecik waży 7 kg i ma 65 cm
pięknie

Cytat:
A jogurty np owoce leśne można??
nuna można wszystko tylko powolutku i ostrożnie żeby w razie czego wiedzieć czy Julce to spasuje

Cytat:
Napisane przez paulinka_22 Pokaż wiadomość
ja wciąż Was po cichu podczytuję,ale się nie udzielam...moja pysia 06.09 skończy 4 miesiące,waży już chyba dobre 7 kg i karmię ją narazie tylko piersią
śliczna jest

Cytat:

Chciałam poćwiczyć 8 minut abs i co? glebłam na 3,5 minutach. Wiwat moja kondycha...
to i tak nieźle

młody dopiero co się obudził na jedzenie - nie ma jak własności usypiające chusty jeszcze w drodze powrotnej z kina jakaś pani w autobusie się zgorszyła jak mogę wiązać tak dziecko, i że na pewno je uduszę na co pan, który siedział obok mnie odpowiedział jej że matka wie co jest dobre dla dziecka i dziecku na pewno tak wygodnie.
humpback jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-28, 16:13   #2805
anoxee
Zadomowienie

GG do anoxee

Cytat:
Napisane przez Ashyshqa Pokaż wiadomość
jak czytam Anoxee to co piszesz o kp to mi się serce ściska... myślę że tak powszechne jest to, że kobiety są zmuszone przejść na butelkę bo nie ma ani w systemie służby zdrowia ani w społeczeństwie za krzty wsparcia. oczekuje się, że kobieta będzie karmić i już. jak pojawiają się schody to butli jest jedynym rozwiązaniem.
ją uważam, że kp powinno być traktowane jak umiejętność która trzeba nabyć i jej nauka powinna być dla każdej kobiety dostępna. osoby szkolace powinny dostosować metody do mamy i dziecka, bo przecież każdy przypadek jest inny, czasem wystarczy pokazać jak dostawic a czasem trzeba popracować mocniej nad technika stania maluszka i pomoc mamie w uspokajaniu bardziej niecierpliwych egzemplarzy. ale nie, zwykła porada laktacyjny to fanaberia a co dopiero taka szersza pomoc...

Sofcia powoli dawkuje sobie basenowe atrakcje. Oby było tylko lepiej. Może następnym razem będzie już 25 minut.

A co do zacytowanego, to masz w zupełności rację. Położna przyszła, odwaliła swoje i nara. Bo, że "dostawiać, dostawiać, dostawiać", to ja wiem przecież. Że jak nie będę dostawiać, to laktacja zaniknie też wiem. Jak powiedziałam, że strasznie krzyczy i się pręży przy jedzeniu, to kazała przystawić. Zaczął wrzeszczeć, to powiedziała, żeby odstawić, ponosić, poprzytulać i uspokoić i znowu spróbować. Nooo, uspokoił się na rękach i już nie kazała przystawiać, bo musi go obejrzeć. Odniosłam wrażenie, że doskonale wiedziała, że jak go znowu przystawię, to będzie to samo. Wszyscy cisną na kp, ale pomóc Ci może prywatny doradca laktacyjny, bo państwowo uświadczysz w co -nastej placówce...

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
heeej!
z niedzieli na poniedziałek chyba będę caaaałą noc nadrabiała
Dobrze Ci tak. ]:->

za bioderka.

Cytat:
Napisane przez sharpnowaja Pokaż wiadomość
Przyszły te zabawki z all. MAtko! są extra! w każdej baterie i laska dorzuciła kilka zabawek więcej

Leon
anoxee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-28, 16:14   #2806
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
1. mały w kinie zawsze je i śpi:P dzisiaj jeszcze podziwiał światełka na suficie i kolegę Ignasia mój nie płacze, ale on ryczy tylko jak jest głodny albo b. zmęczony więc nie wiem jak inne dzieci film jest ściszony, światła zostawione i klima skręcona

2. ooo spęd w Krakowie ja mogę zaproponować grill jak będzie pogoda, chyba, że masz już miejscówę na spotkanie w planie happy?

3. byłyśmy z Hump w kinie chłopaki się zapoznały zapraszamy koleżanki z Krakowa na kolejny seans
1. a I. prawie cały seans przespał, przerwę miał na jedzenie, wrzasnął i poszedł spać dalej
2. to jest pomysł! spęd w Krakowie się mi podoba
3. no własnie: happy, Innocence zapraszamy w imieniu multikina

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
byliśmy dziś na kontroli bioderek, wszystko ok, następna kontrola za 3 miesiące
super

Cytat:
Napisane przez Ashyshqa Pokaż wiadomość
mysia i.hump zazdroszczam kina
marchewka odpusc sobie kieszonke, ucz się raczej wiązania na plecach
sharp współczuję 3 dni.płaczu i cen u dentysty. ją.mam wrażenie, że złapałam gwiazdkę z nieba z tym darmowym dentysta. TZ za 2 zeby i scalling zapłaci ok 150zł więc też nie dużo... w ogóle mój TZ przeżył 33 lata bez żadnej plomby. Dopiero teraz po kilku latach zaniedbania tematu ma 2 zeby do leczenia. ja już za dzieciaka miałam.plomby... mam.nadzieję, że sofia odziedziczy ząbki po tatusiu

wow! 33 lata bez żadnej plomby! ja mam mniej lat, i chyba nie mam zęba w którym nie byłoby plomby :/
humpback jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-28, 16:20   #2807
anoxee
Zadomowienie

GG do anoxee

Cytat:
z jednej strony jestem w szoku na to co piszesz ale z drugiej sama znam takie mamuśki (jedna podawała chipsy w 4 m-cu). Dla mnie to głupota rodziców bo na prawdę można tak zaszkodzić dziecku. Ja wiem że każde dziecko jest inne itd ale chyba te zasady są ustalane przez lekarzy (co wolno a co nie). Ja mam zamiar się tego trzymać.
Co do firmy to też chyba zależy od preferencji dziecka.

A właśnie widziałyście gdzieś kaszki z bebilonu?
1) Moja znajoma dawała młodej skosztować gorący kubek jak miała rok. Bo wtedy miała etap, że ktokolwiek cokolwiek jadł, to przyłaziła do niego na żebry. No i ta znajoma stwierdzała - No jak mam jej nie dać?

A inna z kolei dała 1,5-rocznemu dziecko normalnie danie z kubka na obiad.

2) Beblion robi Nutricia i ichnie kaszki, to Bobovity.

---------- Dopisano o 16:20 ---------- Poprzedni post napisano o 16:18 ----------

A tak poza tym, to wiecie, że Bebiko i Bebilon to to samo?

Leon
Stary 2013-08-28, 16:26   #2808
sharpnowaja
Zakorzenienie

Dot.: Re: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,

color do wcale nie jest dobrze jak dziecko tak wcześnie wstaje.

banka moja Karolcia też się tak wygina

Paulinka śliczna niunia urodziłyśmy w ten sam dzień

anoxe u nas też kilka dni była zielona kupka. Ale to ponoć normalne

nuna a musisz brać znieczulenie? kobieto urodziłaś

Kraków ja mam rodzinkę w Krk więc nocować jest gdzie. Ale Karolcia raczej na to nie pozwoli

Ashy do mnie położna nawet nie przyszła. A w szpitalu szkoda gadać. Od razu dali małej butlę. Zero pokazania co i jak. Butla i tyle!

---------- Dopisano o 16:26 ---------- Poprzedni post napisano o 16:25 ----------

Cytat:
wiemy wiemy, była już o tym mowa
mi chodzi o kaszki na których jest napisane "bebilon". Wiem że takie są ale nie wiem gdzie można kupić

zmykamy na spacerek
do jutro laseczki niech moc będzie z wami!
Stary 2013-08-28, 16:33   #2809
anoxee
Zadomowienie

GG do anoxee

Ash, wiesz już co to była za biała kropka u Sofci na dziąsełku? Dzisiaj masowałam L. dziąsełka, cieszył się jak szalony, ruszał dziobem, że ocierał dziąsłami jeszcze bardziej o ten silikon i bardzo mu się to podobało. Zauważyłam właśnie taką samą kropkę w miejscu dolnych jedynek. Chyba niemożliwe żeby mu szedł ząb. Poza tym pakuje całą pięść do buzi i ślini się jak buldog.

Wczoraj zrobiliśmy tatusiowi prezent urodzinowy
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 20130828_163025-daddy male.jpg (47,5 KB, 25 załadowań)

Leon
Stary 2013-08-28, 16:35   #2810
maarchewka
Zakorzenienie

Widzę ze byly tematy zabierania rzeczy na wakacje.. To możę ze my ostatnio żyjemy jak cyganie to wtrące swoje 3 grosze..

Najważniejsze, żeby mieć
-4-5 szt. ubran każdego rodzaju - spodenki, body krotki, body dl. pajacyki, skarpetki.. tak, żeby przy najgorszym dniu nie zużyć wszystkiego i zdążyło wyschnąć
-pampersy, chusteczki/ew. waciki, wklady do przewijania
-kosmetyki do pupy i do kąpania,
-kocyki
-smoczki
-butelki
-pieluchy tetrowe do ulewania
-fotelik samochodowy, wozek, kilka grzechotek a i to nie koniecznie, lub innych zabawek, ew. chusta, ja jeszcze biorę fotelik bujaczek

wszystko inne u nas bylo zbędnym bajerem.. używaliśmy bo mieliśmy ale w sumie mogliśmy nie brać..
Przewijak można zrobić z koca. Kładzie się go na podłodze lub stole, na to wkłady do przewijania, ewentualnie wkład na łożko i przewijamy

Wanienka/Wiaderko - można wykąpać w normalnej wannie, można wykąpać w dużej misce, ba ja nawet dziecię kąpałam pod prysznicem.. Ja wchodziłam pod prysznic, siadałam w brodziku po turecku i trzymałam na siedząco niunia.. innaczej np. na stojąco nie polecam bo jest strasznie sliski i możę wypaść..

Ręcznik do kąpieli- można użyć zwykłego ręcznika

Proszek do prania dla dzieci- można użyć mydełka/szamponu do kąpieli

Grzechotki - można zrobić z puszki od piwa i kamyka, grochu, zwirku, ewentualnie foliowy woreczek..

Pieluchy tetrowe- jeżeli jedziemy do rodziny to można je zastąpić zwykłymi czystyki ścierkami...

Wojtek
Stary 2013-08-28, 16:36   #2811
anoxee
Zadomowienie

GG do anoxee

Cytat:
mi chodzi o kaszki na których jest napisane "bebilon". Wiem że takie są ale nie wiem gdzie można kupić
No właśnie widzę teraz, że są takie w sklepach internetowych, ale wszędzie wisi "niedostępne".

Leon
Stary 2013-08-28, 16:38   #2812
Veronic
Wtajemniczenie

hello

dzisiaj W ma lepszy dzień
teraz właśnie robi sobie popołudniową drzemkę pewnie max pół godzinki ale dobre i to;P

W ma okropny bąbel na policzku od komara;(

nuna- nie bierz znieczulenia:PTwoja Julka wypije mleczko z butelki? ostatnio pisałaś, że nie umie... może już się nauczyła??
ja dzisiaj byłam u dentystki i jakoś wytrzymałam a próchnica była duuuża;p moja dentystka nie ma tego znieczulenia dla kobiet karmiących...
został mi jeszcze 1 ząbek z małymi dziurkami,bo mnie boli jak jem słodkie

mysia, hump-
zadroszczę Wam tego kina
czemu mieszkam na takim zadupiu??

xal- ja też czekam na kupę i nic tzn zrobił takiego małego mega śmierdzącego kleksika i the end
i też sok jabłkowy nie działa,ani rumianek, ani śliwki, po prostu nic
ani jabłuszko które mu daję
ehhh łudziałam się, że jabłko coś da i d*u*p*a

ehhh piszecie o tych ćwiczeniach, ja też bym chciała zacząć choćby brzuszki robić, ale jakoś nie mam czasu... a jak mam czas to siedzę w necie;D leń ze mnie straszny

aaa dzisiaj chyba Motylek do nas wpadnie na chwilę
tzn tak było ustalane, ale coś się dziś nie odzywa...
Veronic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-28, 16:46   #2813
maarchewka
Zakorzenienie

Z tym karmieniem kp czy mm vs rodzina.. Trochę smiać mi sie chce bo prawdziwe jest powiedzenie ze jeszcze się taki nie urodzil co wszystkim dogodzil i ze co by się nie roiło to i tak znajdą się przeciwnicy...

U mnie w rodzinie raczej większość karmiła mm.. mama, siostra mamy, moja prababcia cycem, ale mowila, że jej siostra np. praktycznie nie miala mleka i ona karmila i swoją córkę (czyli moją babcię) i jej córkę swoim cycem- nieźle nie? byly w tym samym wieku...

No i u mnie wszyscy się dziwia ze ja karmię cycem, ze jak to i ty masz tam mleko? i wystarcza, ale ze to się tak da? i on na pewno CI przybiera na tym mleku?? tak jakby nie wiem kobietom to woda z cycków leciała a krowy byly jedynymi słusznymi żywicielkami ludzkich dzieci...

Wojtek
Stary 2013-08-28, 17:01   #2814
banka26
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,

Cytat:
1) Moja znajoma dawała młodej skosztować gorący kubek jak miała rok. Bo wtedy miała etap, że ktokolwiek cokolwiek jadł, to przyłaziła do niego na żebry. No i ta znajoma stwierdzała - No jak mam jej nie dać?

---------- Dopisano o 16:20 ---------- Poprzedni post napisano o 16:18 ----------

To samo czyli sklad? Bebiko jest slodszy napewno w smaku

Stary 2013-08-28, 17:11   #2815
Magiusa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ag_nes Pokaż wiadomość

Nie sądzę. Mleko jest w stanie wyprodukować się z samej wody, nawet jak matka nic nie zje. I wtedy ma być wystarczające dla dziecka? a co z tymi mamami, których dzieci nie przybierają na wadze i pediatrzy sugerują dokarmianie mm ? a to częsta praktyka.
A ja jednak będę wierzyła w to co powiedział mi doradca laktacyjny i pediatra, którzy jednak twierdzą, że coś takiego nie istnieje.
Z resztą mój Darek jest tego dobrym przykładem. Ja prawie do teraz jem głównie chleb/bułka z szynką gotowaną i na obiad gotowane warzywa i mięso, więc wydawało by się, że to dieta, a dziecko mi przybierało po 300 -350 gram na tydzień. Teraz już zwolnił do 200 czy 180, ale ma już prawo, więc moim zdaniem jest właśnie tak jak twierdzą pediatrzy, że mleczko się dostosowuje, a czego nie zjesz ( jakiego składnika będzie Ci brakowało) to po prostu wyciągnie z Twojego organizmu

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Magiusa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-28, 17:22   #2816
anoxee
Zadomowienie

GG do anoxee
Odp: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2

Zobaczcie ciocie jaki jestem zdolny w czasie wrzasku :/

Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1377707063681.jpg (46,8 KB, 36 załadowań)

Leon
Stary 2013-08-28, 17:23   #2817
banka26
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,

Cytat:
No właśnie widzę teraz, że są takie w sklepach internetowych, ale wszędzie wisi "niedostępne".
A bobovita ma bebion chyba w skladzie

Cytat:
Napisane przez maarchewka Pokaż wiadomość
Widzę ze byly tematy zabierania rzeczy na wakacje.. To możę ze my ostatnio żyjemy jak cyganie to wtrące swoje 3 grosze..

Najważniejsze, żeby mieć
-4-5 szt. ubran każdego rodzaju - spodenki, body krotki, body dl. pajacyki, skarpetki.. tak, żeby przy najgorszym dniu nie zużyć wszystkiego i zdążyło wyschnąć
-pampersy, chusteczki/ew. waciki, wklady do przewijania
-kosmetyki do pupy i do kąpania,
-kocyki
-smoczki
-butelki
-pieluchy tetrowe do ulewania
-fotelik samochodowy, wozek, kilka grzechotek a i to nie koniecznie, lub innych zabawek, ew. chusta, ja jeszcze biorę fotelik bujaczek

wszystko inne u nas bylo zbędnym bajerem.. używaliśmy bo mieliśmy ale w sumie mogliśmy nie brać..
Przewijak można zrobić z koca. Kładzie się go na podłodze lub stole, na to wkłady do przewijania, ewentualnie wkład na łożko i przewijamy

Wanienka/Wiaderko - można wykąpać w normalnej wannie, można wykąpać w dużej misce, ba ja nawet dziecię kąpałam pod prysznicem.. Ja wchodziłam pod prysznic, siadałam w brodziku po turecku i trzymałam na siedząco niunia.. innaczej np. na stojąco nie polecam bo jest strasznie sliski i możę wypaść..

Ręcznik do kąpieli- można użyć zwykłego ręcznika

Proszek do prania dla dzieci- można użyć mydełka/szamponu do kąpieli

Grzechotki - można zrobić z puszki od piwa i kamyka, grochu, zwirku, ewentualnie foliowy woreczek..

Pieluchy tetrowe- jeżeli jedziemy do rodziny to można je zastąpić zwykłymi czystyki ścierkami...

heee niezle dobre pomysly

Cytat:
color do wcale nie jest dobrze jak dziecko tak wcześnie wstaje.

banka moja Karolcia też się tak wygina

Paulinka śliczna niunia urodziłyśmy w ten sam dzień

anoxe u nas też kilka dni była zielona kupka. Ale to ponoć normalne

nuna a musisz brać znieczulenie? kobieto urodziłaś

Kraków ja mam rodzinkę w Krk więc nocować jest gdzie. Ale Karolcia raczej na to nie pozwoli

Ashy do mnie położna nawet nie przyszła. A w szpitalu szkoda gadać. Od razu dali małej butlę. Zero pokazania co i jak. Butla i tyle!

---------- Dopisano o 16:26 ---------- Poprzedni post napisano o 16:25 ----------

wiemy wiemy, była już o tym mowa

zmykamy na spacerek
do jutro laseczki niech moc będzie z wami!

o to widze ze nie tylko moj tak sie wygina

Cytat:

moj D ma 7 lat i nie wie nawet ze cos takiego istnieje:banghead:

Cytat:
Napisane przez humpback Pokaż wiadomość
o ja, to musiała być niezła jatka..nie wiem jaki powód musiałby sie znaleźć żebym sobie stąd poszła - za dużo pożytecznych informacji stąd czerpie

u nas pierogi z borówkami

no i super

pięknie

nuna można wszystko tylko powolutku i ostrożnie żeby w razie czego wiedzieć czy Julce to spasuje

śliczna jest

to i tak nieźle

młody dopiero co się obudził na jedzenie - nie ma jak własności usypiające chusty jeszcze w drodze powrotnej z kina jakaś pani w autobusie się zgorszyła jak mogę wiązać tak dziecko, i że na pewno je uduszę na co pan, który siedział obok mnie odpowiedział jej że matka wie co jest dobre dla dziecka i dziecku na pewno tak wygodnie.
Tam poszlo o zywienie dzieci ze jak matka daje kubusia do picia dziecku czy parowke to jest patologia zywieniowa i ze robi krzywde dziecku i wogole ale chyba nie chodzilo o takie maluszki tylko np 2 latkowi i awantura gotowa hee

Stary 2013-08-28, 17:26   #2818
cloche
Zakorzenienie

Cytat:
nie odstawiaj całego nabiału mi pediatra mówił, że to wyniszczy mnie i zuboży mleko i że żadne suplementy niestety nie wchłaniają się tak jak normalnie z jedzenia i zęby i kości ucierpią
mówił, że jakby mały miał skazę to wtedy mm jest rozsądniejsze niż całkowite odstawienie zresztą najbardziej uczula czyste mleko, a sery i jogurty juz ok
moja mama mojego brata prawie dwa lata karmila, nabialu przez pierwsze pare miesiecy nie tknela, potem chyba tylko twarog... i zyje
jesli chodzi o reszte nabialu, to nie ma dramatu, ser "zolty" jem glownie kozi (i on nie jest zolty wcale ), masla nie musze... troche twarozkow bedzie mi zal.
cloche jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-28, 17:28   #2819
Magiusa
Zakorzenienie

Cytat:
a i mój mały pulpecik waży 7 kg i ma 65 cm
Wow
Niesamowicie duży.

Cytat:
Napisane przez banka26 Pokaż wiadomość
O moj pobil rekord zasypiania weszlam do pokoju ziwnal dalam mu smoczka obrocil sie na bok i w sekunde zamknal oczy i spi heehee

No super

Cytat:

1) Igor
2) Liczę na magiczny 3-ci miesiąc.

Piszesz o nas, prawda? Na pewno o nas, przecież piszesz LEON! Nam do tego dochodziło jeszcze prężenie, wrzask i plucie przy piersi. Jakbyśmy byli jakieś 1,5 m-ca temu, to pewnie mówiłabym, żebyś przystawiała jak najczęściej. Ale teraz, po tym wszystkim co przeszłam (dokładnie to co opisujesz wyżej plus krzyk), jak sobie przypomnę słowa położnej "dostawiać, dostawiać, dostawiać", to mam ochotę Dla mnie karmienie to ogromna trauma i na samą myśl jest mi przykro. Teraz wiem, że przejście na mm było jedyną słuszną decyzją, bo i L. był spokojniejszy i ja. Tylko u mnie dochodził mega-stres i to, że jadłam to ja niewiele... Chcę powiedzieć, że doskonale Cię rozumiem i, że do decyzji o mm musisz dojść sama. Mi wszyscy mówili, że mam dać flachę, a ja uparcie karmiłam, a przynajmniej się starałam. Życzę dużo siły i wytrwałości. Tylko nie daj się zamęczyć. Nie sądziłam, że to powiem, ale mm to nic złego.

Lecę dalej.
Dla mnie to zawsze tak było, że mm to nic złego.

Cytat:
banka czasem dzieci z napięciem mięśni tak się wyginają...
Ale nie zawsze to oznacza napięcie mięśniowe.

Moje dziecko zaczęło dziś 12 tydzień i mamy cały dzień ryku, wszystko jest na nie, czasami nawet na rękach, a z drzemek się wybudza po chwili, ale ciężko mi uwierzyć, że tak idealnie wszedłby zgodnie z dniem w skok rozwojowy więc po prostu mamy chyba dziś dzień maruda.

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Magiusa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-28, 17:37   #2820
anoxee
Zadomowienie

GG do anoxee

banka, skład mają taki sam, robi go ta sama firma Nutricia, a różnica w cenie wynika z tego, że Bebiko jest robione w Opolu, a Bebilon w uk, Bebiko jest w kartonowym opakowaniu, a Bebilon w pudełku.

Leon
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości