Dieta plaż południowych - Kto ze mną? - Strona 138 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-04-30, 17:40   #4111
koorak
Raczkowanie

Dot.: Dieta plaż południowych - kto ze mną?

Kasica35 lepiej nie przedłużać bo później możesz mieć jojo, jak się twój organizm odzwyczai od węglowodanów. Na drugiej fazie też się chudnie, przynajmniej tak mówią tylko wolniej. Na tej diecie chodzi o to żeby jeść jak najnormalniej się da. Węglowodany są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
A zresztą możesz wytrzymać tyle bez owoców np?
Ja jutro kończę I i nie mogę się doczekać aż jutro zjem sobie jabłuszko albo jogurcik owocowy, oczywiście 0%
Stary 2007-04-30, 18:37   #4112
dociekliwa
Raczkowanie

KASICA35 ja tez uwazam ze nie powinnas przedłuzac bo efekt jojo murowany Max to 3 tygodnie. ja własnie zaczynam 3 bo w 2 tak sobie przestrzegałam ale po tym przechodze na 2 faze. nie chce zeby potem te kilogramy do mnie wrociły
dociekliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-30, 19:26   #4113
tricomi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez koorak Pokaż wiadomość
Kasica35 lepiej nie przedłużać bo później możesz mieć jojo, jak się twój organizm odzwyczai od węglowodanów. Na drugiej fazie też się chudnie, przynajmniej tak mówią tylko wolniej. Na tej diecie chodzi o to żeby jeść jak najnormalniej się da. Węglowodany są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
A zresztą możesz wytrzymać tyle bez owoców np?
Ja jutro kończę I i nie mogę się doczekać aż jutro zjem sobie jabłuszko albo jogurcik owocowy, oczywiście 0%
zgadzam się

powiedzcie mi, czy można w końcu pić kawę, czy zdecydowanie nie?
wątpliwości nasunęły mi się gdy weszłam sobie na jedną stronkę w poszukiwaniu przepisów i przeczytałam, że zdecdyowanie naleźy zrezygnować z kofeiny (kawa, coca-cola, herbata) i nabiału, ale z tego co się orientuje, to takie zakazy były chyba w pierwszej wersji SB, póżniej tę zasadę zniesiono, ale może to tyczy tylko nabiału a kawa tak czy tak jest zakazana?

jak jest z Wami? pijecie kawę?
tricomi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-30, 19:42   #4114
koorak
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tricomi Pokaż wiadomość
powiedzcie mi, czy można w końcu pić kawę, czy zdecydowanie nie?
wątpliwości nasunęły mi się gdy weszłam sobie na jedną stronkę w poszukiwaniu przepisów i przeczytałam, że zdecdyowanie naleźy zrezygnować z kofeiny (kawa, coca-cola, herbata) i nabiału, ale z tego co się orientuje, to takie zakazy były chyba w pierwszej wersji SB, póżniej tę zasadę zniesiono, ale może to tyczy tylko nabiału a kawa tak czy tak jest zakazana?

jak jest z Wami? pijecie kawę?
Napoję zawierające kofeinę powinno się ograniczyć do dwóch dziennie.
To samo z nabiałem. Pół kubeczka jogurtu na dzień ( ja go używam tylko do zupy i czasem do sałaty a piję maślankę ma 0,9% tł i mniej węglowodanów), a mleczko 0% lub 0,5% tylko do kawy także sojowe!!! Chyba chodzi oto żeby wyeliminować laktozę
Tak pisze przynajmniej na stronce, którą się głównie kieruje, nie jest to oficjalna SB ale myślę że w miarę aktualna
http://www.southbeach-diet-plan.com/shoppinglist_p1.htm
Ja mimo iż przed dietą piłam straszne ilości kawy teraz piję tylko od czasu do czasu i wcale nie czuję się źle z tego powodu. Może dzięki SB pozbyłam się nałogu
Stary 2007-04-30, 21:04   #4115
MartiniBianco
Raczkowanie

Zasade z nabiałem zniesiono, w aktualnej wersji mozna 2 dziennie ale niskotłuszczowe, natomiast nie wiem jak z kofeina w ksiażce pisze ze niby nie wolno, ale kofeina pomaga w paleniu tłuszczy zreszta daje mi energie do cwiczen wiec wypijam porcje tabletki z kofeina dziennie i nie narzekam
Stary 2007-04-30, 22:10   #4116
dociekliwa
Raczkowanie

ja jak mam ochote to wypijam sobie cappucinko wydaje mi sie ze mozna. mi to nie zaszkodziło
dociekliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-01, 06:32   #4117
MartiniBianco
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dociekliwa Pokaż wiadomość
ja jak mam ochote to wypijam sobie cappucinko wydaje mi sie ze mozna. mi to nie zaszkodziło
Racja dieta ma być przyjemnościa a nie katorgą ja za pierwszym razem jak ją stosowałam prawie (1,5 roku temu) jadłam codziennie batonika corn flackes ma cos koło 82 kcal w ramach dozwolonych niesłodzonych 75kcal... ach te grzeszki... i chudłam teraz jest gorzej... cóż im cześciej tym trudniej
Stary 2007-05-01, 10:27   #4118
Paula_:)
Raczkowanie

Ja mam maturke wiec na SB przejde za tydz ale bede starala sie juz przyzwyaczajac organizm do malej ilosci weglowodanow.
A moze uwazacie ze SB nie ma nic wspolnego z nauka i moge smialo stosowac ja juz teraz?Czekam na opinie
Paula_:) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-01, 12:56   #4119
koorak
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Paula_:) Pokaż wiadomość
Ja mam maturke wiec na SB przejde za tydz ale bede starala sie juz przyzwyaczajac organizm do malej ilosci weglowodanow.
A moze uwazacie ze SB nie ma nic wspolnego z nauka i moge smialo stosowac ja juz teraz?Czekam na opinie
Możesz jeść orzeszki to dobrze robi na pamięć, a zamiast pobudzania mózgu czekoladą polecam Lecytynę naprawdę dobrze robi jak się jakiś czas łyka. A jak chcesz coś słodkiego to zawsze możesz landrynki oczywiście bez cukru (75 kal to jakieś 8 landrynek ). Według mnie są lepsze od tych z cukrem. No i od czasu do czasu kakałko za słodzikiem.
Mnie osobiście rozłożył trochę fizycznie początek I fazy z tym, że mam ciężką pracę i cały dzień latam z miejsca na miejsce.
Stary 2007-05-01, 13:23   #4120
B_a_b_y
Zakorzenienie

jestem okropna! zaczynam znow od dzis... zawsze przeszkodzi mi choroba... i antybiotyki tragedia... za tydzien jade nad morze.... a miałam do tego czasu spalic tłuszczyk.... no trudno... co najgorsze juz mnie bierze ochota na kanapke
żebyś nie mógł oglądać tych, które są dla nas zagrożeniem
B_a_b_y jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-01, 15:46   #4121
ainoh7
Rozeznanie

a mozna w ramach tych 75 kcal zjesc kostke czekolady light dla diabetyków?
ainoh7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-01, 18:10   #4122
Raczkowanie

dobra to od jutra zaczynam dietke bo dzis moje menu nie nadaje sie do zadnej kategorii diet niestety
Stary 2007-05-01, 19:54   #4123
koorak
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ainoh7 Pokaż wiadomość
Niestety czekoladki nie wolno, landrynki, lizaki, galaretka, guma do żucia wszystko bez cukru oczywiście

Chociaż ja muszę się przyznać podgryzałam trochę czekoladki
Stary 2007-05-01, 20:10   #4124
paulakrk
BAN stały

GG do paulakrk

Cytat:
Niestety czekoladki nie wolno, landrynki, lizaki, galaretka, guma do żucia wszystko bez cukru oczywiście

Oooj jedna mała czekoladka jeszcze nikomu nie zaszkodziła
paulakrk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-01, 20:29   #4125
ainoh7
Rozeznanie

a dlaczego czekoladki nie wolno jak to jest do 75 kcal? no i cukru maaaaaało
Stary 2007-05-01, 21:38   #4126
tricomi
Zakorzenienie

z moich informacji wynika, że czekoladę wolno, ale gorzką
Stary 2007-05-01, 23:12   #4127
koorak
Raczkowanie

Cukier jest tylko że laktoza, w pierwszej fazie ogranicza się nawet fruktozę, która ma najmniejsze IG z cukrów :P no i masa tłuszczu oczywiście jest
Ale faktycznie mała czekoladka nikomu nie zaszkodzi ja zjadłam prawie całą tabliczke podczas 2 tygodni 1 fazy i nie przeszkodziło mi to w straceniu paru kilogramów.
Zreszta małe grzeszki są dozwolone ważne, żebyś nie wykroczyła poza te 75 kcal (ok 3 kostki) i może nie codziennie.
Stary 2007-05-02, 01:33   #4128
justin_m
Przyczajenie

Cool Dot.: Dieta plaż południowych - kto ze mną?

Cześć plażowiczki Pragnę przyłączyć się do Waszej grupy wsparcia W ciągu ostatnich 3 tygodni straciłam 2 kg na wadze. Intuicyjnie rezygnując ze słodyczy, cukru, ziemniaków, trenuję brzuszki, piję zieloną herbatę. Jednak potrzebuję większych efektów. Dodam tylko, że jestem po ciąży. Mój synek ma już 9 m-cy a ja nadal nie mogę założyć moich dawnych ciuszków. Musiałabym stracić jeszcze 12 kg na wadze, abym była w pełni usatysfakcjonowana to 17kg. Ufff.... Zamówiłam sobie już z netu dwie pozycje książek dotyczące diety plaż południowych
justin_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-02, 06:22   #4129
MartiniBianco
Raczkowanie

Cytat:
Możesz jeść orzeszki to dobrze robi na pamięć, a zamiast pobudzania mózgu czekoladą polecam Lecytynę naprawdę dobrze robi jak się jakiś czas łyka. A jak chcesz coś słodkiego to zawsze możesz landrynki oczywiście bez cukru (75 kal to jakieś 8 landrynek ). Według mnie są lepsze od tych z cukrem. No i od czasu do czasu kakałko za słodzikiem.
Mnie osobiście rozłożył trochę fizycznie początek I fazy z tym, że mam ciężką pracę i cały dzień latam z miejsca na miejsce.
Można zrobic sobie deserek mieszając jogurt nauturalny z 2 startymi czekoladkami (bez cukru lub gorzkiej), łyzeczke słodziku (zalezy jaki kto ma), pare kropel cytryny polecam. A co do fizycznego rozłozenia łykać zestaw tabletek z zelazem i magnezem

Cytat:
Napisane przez B_a_b_y Pokaż wiadomość
zawsze przeszkodzi mi choroba... i antybiotyki tragedia...
Wracaj szybko do zdrowia. Mi akurat antybiotyki UFO nie przeszkadzają

Cytat:
Nawet 3 choć lepsza jest ta 0% cukru dostepna w marketach ;] na półkach ze zdrowa zywnością przynajmniej u mnie

Cytat:
z moich informacji wynika, że czekoladę wolno, ale gorzką
Ta jest najlepsza nie przepadam za nią i wiem ze nie porzre odrazu całej
Stary 2007-05-02, 10:29   #4130
ainoh7
Rozeznanie

Nawet 3 choć lepsza jest ta 0% cukru dostepna w marketach ;] na półkach ze zdrowa zywnością przynajmniej u mnie

bede musiała sobie takiej gdzies poszukac dzieki.
Stary 2007-05-02, 17:21   #4131
Raczkowanie

Pierwszy dzien powoli zbliza sie ku koncowi
Jednak chyba za bardzo wzielam sobie do serca informacje o tym,ze mozna jesc orzechy.Brzuch mnie boli teraz:/Nie za milo...Musze cos wymyslic innego zamiast tych orzechow.
Stary 2007-05-02, 17:30   #4132
MartiniBianco
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Paula_:) Pokaż wiadomość
Pierwszy dzien powoli zbliza sie ku koncowi
Jednak chyba za bardzo wzielam sobie do serca informacje o tym,ze mozna jesc orzechy.Brzuch mnie boli teraz:/Nie za milo...Musze cos wymyslic innego zamiast tych orzechow.

Orzechy są ograniczone ilościowo lub wagowo np jesz 10 szt (zalezy których) a nie 10 kg
Stary 2007-05-02, 17:48   #4133
tricomi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MartiniBianco Pokaż wiadomość
Można zrobic sobie deserek mieszając jogurt nauturalny z 2 startymi czekoladkami (bez cukru lub gorzkiej), łyzeczke słodziku (zalezy jaki kto ma), pare kropel cytryny polecam. A co do fizycznego rozłozenia łykać zestaw tabletek z zelazem i magnezem

Wracaj szybko do zdrowia. Mi akurat antybiotyki UFO nie przeszkadzają

Ta jest najlepsza nie przepadam za nią i wiem ze nie porzre odrazu całej
ja też nie przepadałam, ale po pierwszym podejściu do SB tak odzwyczaiłam sie od cukru, że ta gorzka wydawała mi się mega słodka i pyszniutka teraz już ją bardzo lubie

Cytat:

bede musiała sobie takiej gdzies poszukac dzieki.
ja bym uważała z rzeczami LIGHT i 0% tłuszczu, nie wiem dlaczego, ale nie ufam takim produktom, bo może i nie mają cukru i tłuszczu, ale czymś w takim razie jest to zastąpione (czyt. chemicznymi świństwami :/)
Stary 2007-05-02, 20:30   #4134
mademoiselle jeanne
Zakorzenienie

Witam wszystkich bardzo serdecznie

Mam nadzieję, że nie macie nic przeciwko temu, żebym się do Was przyłączyła?
Od miesiąca walczę ze zbędnymi kilogramami. Aktualnie przy wzroście 164 cm ważę 67kg (było już ponad 70kg w krytycznym momencie ). Póki co starałam się stosować do zasad MŻ-WR, ogólnie zdrowego żywienia. Dla mnie jednak 5-6 posiłków dziennie to za dużo. Cały czas mam psychiczną barierę, że się objadam, że nie powinnam. Dlatego też chciałabym spróbować diety south beach jako moim zdaniem jednej z najbardziej racjonalnych

I w tym momencie pojawia się szereg pytań i wątpliwości, które chciałabym, skierować do Was Mam nadzieję, że mnie nie pogonicie, naprawdę nie miałam siły czytać całego wątku
Oczywiście głównie interesuje mnie to, czy chudniecie na tej diecie? Czy bardzo trudno było Wam się przestawić? Czy jesteście zadowolone z efektów?
Ja już na chwilę obecną ograniczyłam ilość słodyczy, owoców, pieczywa więc nie był by to dla mnie aż taki szok. Chciałabym się jednak dowiedzieć, czy naprawdę warto?

Pozdrawiam serdecznie!

Każdy szuka swojego miejsca na świecie,
gdzie czułby się tak dobrze, jak u Tiffany'ego

mademoiselle jeanne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-02, 21:32   #4135
tricomi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mademoiselle jeanne Pokaż wiadomość
Witam wszystkich bardzo serdecznie

Mam nadzieję, że nie macie nic przeciwko temu, żebym się do Was przyłączyła?
Od miesiąca walczę ze zbędnymi kilogramami. Aktualnie przy wzroście 164 cm ważę 67kg (było już ponad 70kg w krytycznym momencie ). Póki co starałam się stosować do zasad MŻ-WR, ogólnie zdrowego żywienia. Dla mnie jednak 5-6 posiłków dziennie to za dużo. Cały czas mam psychiczną barierę, że się objadam, że nie powinnam. Dlatego też chciałabym spróbować diety south beach jako moim zdaniem jednej z najbardziej racjonalnych

I w tym momencie pojawia się szereg pytań i wątpliwości, które chciałabym, skierować do Was Mam nadzieję, że mnie nie pogonicie, naprawdę nie miałam siły czytać całego wątku
Oczywiście głównie interesuje mnie to, czy chudniecie na tej diecie? Czy bardzo trudno było Wam się przestawić? Czy jesteście zadowolone z efektów?
Ja już na chwilę obecną ograniczyłam ilość słodyczy, owoców, pieczywa więc nie był by to dla mnie aż taki szok. Chciałabym się jednak dowiedzieć, czy naprawdę warto?

Pozdrawiam serdecznie!
powiem tak, zdecydowanie warto!
nie znam chyba nikogo, kto nie zrzuciłby przynajmniej kilku kilogramów i co najważniejsze centymetrów na tej diecie.
Najcięższą sprawą było dla mnie zrezygnowanie ze słodyczny, bo jestem czekoladoholiczką ale ratowałam się serkiem wiejskim ze słodziekiem w płynie, albo kostką gorzkiej czekolady, generalnie po tygodniu nie ma już większych problemów z przestawieniem się
Jedynym minusem w moim przypadku było zmęczenie i ogromne problemy z koncentracją związane z ograniczeniem węglowodanów, więc na pewno nie polecam zaczynać tej dietki, jeśli masz w planach jakiś egzamin

Jeśli za pierwszym razem od razu skrupulatnie stosujesz zasady tej diety, to na prawdę masz szansę schudnąć w ciągu I fazy nawet 5-6kg tak jak dziewczyny tutaj, bo wiem z doświadczenia, że im częściej się ją stosuje, tym gorzej schudnąć, a co za tym idzie brakuje motywacji
więc bierz się do roboty i życze powodzenia
Stary 2007-05-03, 06:30   #4136
MartiniBianco
Raczkowanie

Cytat:

ja bym uważała z rzeczami LIGHT i 0% tłuszczu, nie wiem dlaczego, ale nie ufam takim produktom, bo może i nie mają cukru i tłuszczu, ale czymś w takim razie jest to zastąpione (czyt. chemicznymi świństwami :/)
Wiadomo ze lighty zawsze mają mniej kcal a wiecej tłuszczu niz normalne produkty i w sumie wychodzi na to samo, a jak jest 0% cukru (nie tłuszczu) to dodają słodziki takie jak kupuje sie w sklepie... Też nie są zdrowe ale spokojnie nie umrzesz jak zjesz troche ;] wszystko jest trucizną :P w odpowiednich ilościach a czekolady dla diabetyków nie mogą duzo podnosić poziomu glukozy we krwi a wiadomo na czym SB polega
Stary 2007-05-03, 10:27   #4137
ainoh7
Rozeznanie

a ja mam do was jeszcze pytanko:jestem na fazie pierwszej i czy mozna uzywac mleko odtłuszczonego w granulkach? takiego suchego. co wy myslicie?
Stary 2007-05-03, 10:40   #4138
mademoiselle jeanne
Zakorzenienie

Cytat:
powiem tak, zdecydowanie warto!
nie znam chyba nikogo, kto nie zrzuciłby przynajmniej kilku kilogramów i co najważniejsze centymetrów na tej diecie.
Najcięższą sprawą było dla mnie zrezygnowanie ze słodyczny, bo jestem czekoladoholiczką ale ratowałam się serkiem wiejskim ze słodziekiem w płynie, albo kostką gorzkiej czekolady, generalnie po tygodniu nie ma już większych problemów z przestawieniem się
Jedynym minusem w moim przypadku było zmęczenie i ogromne problemy z koncentracją związane z ograniczeniem węglowodanów, więc na pewno nie polecam zaczynać tej dietki, jeśli masz w planach jakiś egzamin

Jeśli za pierwszym razem od razu skrupulatnie stosujesz zasady tej diety, to na prawdę masz szansę schudnąć w ciągu I fazy nawet 5-6kg tak jak dziewczyny tutaj, bo wiem z doświadczenia, że im częściej się ją stosuje, tym gorzej schudnąć, a co za tym idzie brakuje motywacji
więc bierz się do roboty i życze powodzenia
Dziękuję bardzo za odpowiedź
W planach nie mam żadnych egzaminów, jedynie pewne zaliczenia zwiazane z obowiązakami szkolnymi, ale mam nadzieję, że dam radę

Każdy szuka swojego miejsca na świecie,
gdzie czułby się tak dobrze, jak u Tiffany'ego

mademoiselle jeanne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-03, 13:47   #4139
olina_w
Raczkowanie

GG do olina_w

Hej!
Wracam zachęcona osiągnięciami z przed roku. Około 2,5 tyg - 10 kg.
Mam nadzieję, że i tym razem się uda. Włączyłam do diety ćwiczenia i herbatki DietaFit. A ćwiczenia z serii "Chcę mieć takie.." (była w herbatce ).

Niestety pomyliłam się do jednego produktu Przeczytałam gdzies, że sorbet można jeśc spokojnie, bez obaw. Ale to nie jest chyba prawda. Na szczęście nie zjadłam dużo. Nie dość, że był owocowy to jeszcze słodzony cukrem. Mam nadzieję, że jakoś to przeżyję
olina_w jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-03, 14:10   #4140
Rozterka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez MartiniBianco Pokaż wiadomość
a wiadomo na czym SB polega
na czym?

zastanawiałam się nad tym, ale jedyne, co mi przyszło do głowy, to to, że zmniejsza sie ilość węglowodanów, ale jak to ma się do chudnięcia

zapomniana...
Rozterka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości