A kto studiuje prawo? - ZBIORCZY - Strona 37 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-08-27, 20:41   #1081
20160901857
Konto usunięte

Dot.: Prawo-warto studiować?

Ej no, bez przesady, u nas też się zdarzają takie kazusy, że nawet Sąd Najwyższy w życiu takich spraw nie widział
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-27, 20:43   #1082
nicRu
maszyna, nie człowiek

No tak, ale wy macie trudny kierunek, wartki nurt, bystrą wodę... a my płytkie ścieki nauki. Nie zapominaj
Stary 2013-08-27, 23:46   #1083
wisienkanatorcie1
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Japanication Pokaż wiadomość
Wykuć 1000 str, lajt - napisz za mnie porąbany egzamin ze statystyki ( miliony obliczeń, a pomyl się w połowie... ) to z uśmiechem na ustach.
Zresztą fajnie to przedstawiłaś - studenci kują 1000 str. słowo w słowo...yhy.

Nom, na forumprawnym to tylko UW jest, tylko czystokrwistych wpuszczają na salony.

Poziomem może nie, ale jako miasta są dla prawników bardzo słabe, a mimo wszystko miejsce studiowania stwarza pewne możliwości lub ograniczenia.

No przecież my tylko podstawiamy do wzorów...taki np. Rachunek Prawdopodobieństw to same wzory - nic tylko wykuć schemat.

Chociaż w sumie...poza ścisłowcami nikt chyba nie zauważy, że użyłem tutaj ironii.

Dobra żeby tu poinformować Pannę "prawo - hard", to matematyka również jest czasochłonna.
Np. taką statystykę czy r. prawdopodobieństwa określiłbym tak - zrobiłeś milion zadań - idź i zalicz, nie zrobiłeś miliona zadań - idź się poucz. :F

Nigdy nie widziałam, żeby na forum prawnym jakiś student z Białegostoku/ Krakowa (UJ) lub Szczecina powiedział, że prawo jest łatwym kierunkiem. Takie rzeczy wypisują absolwenci UW. Ale udowodnij, że używając tutaj ironii, nie zrobiłeś z siebie głupka, który swoje zdanie na temat poziomu trudności kierunku studiów buduje na podstawie opinii absolwentów jednej uczelni. Daj jakiś link do wpisu studenta UJ, który twierdzi, że prawo to taki łatwy kierunek.
Miło Ci się zrobiło, jak ktoś pojechał po poziomie Twoich studiów? To, co napisała nouvelle90, o wywalonych w kosmos kazusach to prawda. Kupuję książki, przerabiam mnóstwo kazusów, a na egzaminie dostaje takie, do których nie da się przygotować- nie ma na rynku książek z kazusami na takim poziomie. Gdyby było do przerobienia milion- dałoby się to zrobić ale my niekiedy nie mamy nawet możliwości przygotowania się.
"poza ścisłowcami nikt chyba nie zauważy, że użyłem tutaj ironii"- BUAHAHHAA. Koleś, jak na razie swoim poziomem wystawiasz słabą wizytówkę ścisłowcom. Wychodzisz na mało inteligentną osóbkę, szufladkując prawo "bo na forum prawnym napisali", a ja wyczytałam w internecie, że kierunki ścisłe są łatwe, już rozumiesz?
wisienkanatorcie1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-28, 00:11   #1084
kitten92
Rozeznanie

Prawo-warto studiować?

Najciekawsze w tym temacie jest to, ze najwiecej na temat trudności studiów prawniczych do powiedzenia maja ludzie, którzy nawet kodeksu w dłoni nigdy nie mieli, ani prawa nie studiują. Dziekuje

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
kitten92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-28, 06:14   #1085
nicRu
maszyna, nie człowiek

O dzizas, po case studies z podatkowego faktycznie miewałam zryty mózg, ale po sesyjce ze starymi zadaniami aktuarialnymi wcale nie jest się wypoczętym i świezym
Koleżanko wyzej - nie oceniaj więc ludzi swoją miarą. "Dziekuje "
Stary 2013-08-28, 09:11   #1086
20160901857
Konto usunięte

Ja studiowałam wcześniej w Białymstoku
Wymagania mieli dosyć chore, bo im padło na ambicję z tymi rankingami i bez przerwy cisną żeby być pierwsi. Szkoda tylko, że najbardziej miarodajnym rankingiem jest ten o zdawalności na aplikacje, a tutaj Białystok wypada baaaaardzo przeciętnie (w tamtym roku chyba 49% zdało?).

I tak jak mówię- wyłam do księżyca nad zobowiązaniami, postępowaniem administracyjnym i podatkami. Nad karnymi dużo mniej, no i miałam szczęście, bo nie musiałam tam zdawać postępowania cywilnego, ale i tak uważam, że nie jestem cyborgiem i nie trzeba mi tutaj pieśni pochwalnych śpiewać. Ba, moi znajomymi, którzy przeszli przez kpc (a to jest naprawdę legenda porównywalna do kpa na UWr) też jakoś nie płaczą, chociaż mieli IV rok wyjęty z życiorysu.
Stary 2013-08-28, 09:55   #1087
wisienkanatorcie1
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Ja studiowałam wcześniej w Białymstoku
Wymagania mieli dosyć chore, bo im padło na ambicję z tymi rankingami i bez przerwy cisną żeby być pierwsi. Szkoda tylko, że najbardziej miarodajnym rankingiem jest ten o zdawalności na aplikacje, a tutaj Białystok wypada baaaaardzo przeciętnie (w tamtym roku chyba 49% zdało?).

I tak jak mówię- wyłam do księżyca nad zobowiązaniami, postępowaniem administracyjnym i podatkami. Nad karnymi dużo mniej, no i miałam szczęście, bo nie musiałam tam zdawać postępowania cywilnego, ale i tak uważam, że nie jestem cyborgiem i nie trzeba mi tutaj pieśni pochwalnych śpiewać. Ba, moi znajomymi, którzy przeszli przez kpc (a to jest naprawdę legenda porównywalna do kpa na UWr) też jakoś nie płaczą, chociaż mieli IV rok wyjęty z życiorysu.
nouvelle90, ja znam rodzeństwo z Białegostoku- on absolwent, ona 2. rok

Do tego sarkastycznego pana na J, ktory jak nikt inny potrafi posługiwać się ironią niezrozumiałą dla żadnego tępego humanisty:

Wiem na czym polega nauka na matmie, sama zdawałam rozszerzenie na maturze, a i znam osoby na matmie, na dobrych wydziałach, według mnie przerobienie sporej ilości zadań to mniejszy problem niż wykucie na blachę ponad 1000str. z jednego przedmiotu, bo jak zadanie przerobisz, to potem jak się z nim spotkasz, umiesz je już zrobić (chyba, że jesteś debilem), za to jeżeli coś kujesz na blachę i są to jakieś szczególiki, szybko je zapominasz, dlatego oprócz przerabiania nowych rzeczy musisz powtarzać jeszcze stare, żeby nie uleciały. Co do kucia słowo w słowo (notabene nie pamiętam, żebym coś o tym napisała, a jeśli dopatrujesz się w moich wypowiedziach czegoś, czego nie ma, to sam sobie odpowiedz na pytanie, o czym to świadczy), ale tak egzaminator potrafi zapytać z czegoś, co w książce zajęło 3-4 linijki, więc można polecieć na tym, że nie zna się szczególików- 4 pytania, dwa mega szczegółowe, ktore wymagają znajomości całej ksiązki na blachę- nie odpowiesz na nie zadowalająco- nie zdałeś- proste. Ale samo kucie nie wystarczy przynajmniej na moim wydziale, bo testy są bardzo podchwytliwe, kazusy bardzo zawiłe- układane przez wieloletnich praktykow prawa, którzy w swej karierze zapewne i tak nie spotkali się z takimi sprawami i kujony często się wykładają, są egzaminy, które zdaje 15% studentów, bynajmniej nie dlatego, że pozostałe 85% to nieuki. Wbrew temu, co wypisują ludzie, którzy nie mają pojęcia o tym kierunku- prawo to myślenie+ masa pamięciówki, a nie sama pamięciówka.
A i nie pisz rzeczy o których nie masz pojęcia. Krk nie daje żadnych perspektyw studentom, mieszkam tutaj, więc wiem.

Edytowane przez wisienkanatorcie1
Czas edycji: 2013-08-28 o 09:59

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-08-28, 17:13   #1088
nicRu
maszyna, nie człowiek

Skończyłam matematykę na jednej z najlepszych uczelni w Polsce (kadra mieszana - z najlepszych ośrodków). Wcale nie jest tak, że zrobisz kilka, kilkanaście albo kilkadziesiąt czy nawet kilkaset zadań i już sobie poradzisz, bo może spotkasz podobne... Moje egzaminy z teorii różnią się niewiele od tego co opisujesz (bo różnią się tylko nazwą zakresu materiału i dziedziną nauki) - sam Fichtenholz będący kanonem w nauce podstaw analizy to trzy tomy, powyżej 500 stron każdy, które trzeba mieć w małym palcu by zaliczyć część teoretyczną egzaminu z analizy. I tu i tu musisz wryć teorię, i tu i tu musisz umieć ją zastosować (tu w zadań, tu w kazusach), i tu i tu można zagiąć malutkim szczególikiem, który nawet nie musi się pojawić w żadnej pozycji naukowej z powodu swej rzekomej "oczywistości". W obu przypadkach musisz też na to poświęcić dużo czasu jeśli ma to trzymać się jakoś głowy.

Ale okej, żeby nie było - prawo jest najtrudniejszą dziedziną nauki i żadna inna nie może być tak samo trudna bowiem nie jest prawem. Zgadzam się z wami jeśli ma wam to poprawić nastrój

Edytowane przez nicRu
Czas edycji: 2013-08-28 o 17:15
nicRu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-28, 17:22   #1089
Wercalena
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wisienkanatorcie1 Pokaż wiadomość
A i nie pisz rzeczy o których nie masz pojęcia. Krk nie daje żadnych perspektyw studentom, mieszkam tutaj, więc wiem.
I z tym niestety trudno się nie zgodzić. Mam kilku znajomych w Kakowie i to co mówią nt staży dla studentów, to jest parodia... Trzeba się bić o bezpłatny...
Wercalena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-28, 17:25   #1090
nicRu
maszyna, nie człowiek

Z powyższym się zgadzam, bo tak jest w tym mieście w praktycznie każdej branży
Stary 2013-08-28, 17:44   #1091
z_blondem_mi_do_twarzy
Rozeznanie

Wszędzie dobrze tam, gdzie nas nie ma moi drodzy.

Myślę, że nie ma co spekulować - zarówno studia prawnicze jak i ścisłe wymagają ZAANGAŻOWANIA, WYCZUCIA TEMATU, SYSTEMATYCZNOŚCI i POŚWIĘCENIA DUŻEJ ILOŚCI CZASU - stąd ich "trudność", stąd ich specyficzność.

Nie da się być dobrym prawnikiem, inżynietrem itd realizując tylko minimum. Wydaje mi się, że miarą trudności jest czasochłonność kierunku. Inne wytyczne są subiektywne, bo po prostu każdy jest inny i każdy ma do czegoś innego predyspozycje.
z_blondem_mi_do_twarzy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-08-28, 17:49   #1092
Japanication
Zadomowienie

Cytat:
Do tego sarkastycznego pana na J, ktory jak nikt inny potrafi posługiwać się ironią niezrozumiałą dla żadnego tępego humanisty:
Nie, nie zrozumiałaś - właściwie chyba nikt poza @nicRu nie zrozumiał, ale nieważne.
Ja się do tego odnosiłem w innym kontekście - jest różnica między "matematyką", a "Matematyką".

Taka tzw. "analiza matematyczna" - każdy przez to przejdzie, bez większych problemów.
I tutaj jest sytuacja klarowna, w tych "wzorach" to nawet sporo prawdy było w tym co pisałaś, chociaż pewnie nawet nie zdałaś sobie z tego sprawy.
Chociaż może też nie sprecyzowałem - wykuć/zaliczyć analizę to prosta sprawa, ot robi się to wręcz mechanicznie, jednak zrozumieć - to już inna para kaloszy.

Ale nie o to mi akurat chodziło, raczej zestawiłem to z takim Rachunkiem Prawdopodobieństwa, tutaj jest nieco inna zasada - bo trzeba po prostu myśleć, a to już jest hmm...problemogenne.

Cytat:
według mnie przerobienie sporej ilości zadań to mniejszy problem niż wykucie na blachę ponad 1000str. z jednego przedmiotu
A według mnie to bardzo prosta rzecz, tylko nieco czasochłonna.
Na taką historie kułem dużo na pamięć i nie było to specjalnie wymagające.
Dużo łatwiejsze od ogarniania takiego rachunku prawdopodobieństwa, a wcale nie jest to mniej czasochłonne.

Cytat:
bo jak zadanie przerobisz, to potem jak się z nim spotkasz, umiesz je już zrobić (chyba, że jesteś debilem)
Miała tylko matmę w LO i już myśli, że coś wie.
Przy "RP" to tak nie działa - niestety ( nawet Krystian w Etrapezie powtarza - "nie myśl, że zrozumiałeś, zrobiłeś kilka zadań i już umiesz" ).
W sumie nawet tak samo potrafi być z głupia analizą czy jeszcze prostszą algebrą - jak się śpieszy prowadzącemu na jakiś PKS czy inny PKP - da takie zadania, że...zaczynasz wątpić w swoje umiejętności.

Cytat:
za to jeżeli coś kujesz na blachę i są to jakieś szczególiki, szybko je zapominasz
Taq, taq - ze szczególików was pytają.
Nie brzmi zbyt prawdopodobnie.

Cytat:
i kujony często się wykładają, są egzaminy, które zdaje 15% studentów, bynajmniej nie dlatego, że pozostałe 85% to nieuki.
Nawet na algebrze da się uwalić i 100% studentów i to nie dlatego, że ktoś nie umie...wystarczy że wykładowcy gdzieś się śpieszy.
I całkiem serio to mówię.

Cytat:
Wbrew temu, co wypisują ludzie, którzy nie mają pojęcia o tym kierunku- prawo to myślenie+ masa pamięciówki, a nie sama pamięciówka.
Ale tego akurat nikt nie negował - powszechnie wiadomo, że prawnik musi mieć dział matematyki zwany "logiką" przerobiony perfect.
Natomiast i tak dominuje pamięciówka, a studenci raczej narzekają na brak kazusów niż ich nadmiar.

Cytat:
Nigdy nie widziałam, żeby na forum prawnym jakiś student z Białegostoku/ Krakowa (UJ) lub Szczecina powiedział, że prawo jest łatwym kierunkiem.
Proszę Cię...

Cytat:
No, ale to akurat wie każdy.
Kraków to wiocha.

Edytowane przez Japanication
Czas edycji: 2013-08-28 o 17:51
Japanication jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-28, 17:52   #1093
nicRu
maszyna, nie człowiek

Z blondem, ale głupoty gadasz. Nawet mnie przekonano, że wyłacznie nauki prawne są wymagające
Może skończmy temat "prawo uber alles" bo jeszcze przypadkiem skutecznie wyprowadzimy prawniczą brać z błędu i będzie problem gdy przyjdzie szukać ludzi o specyficznym usposobieniu któremu dali tu wyraz.
Stary 2013-08-28, 17:55   #1094
Japanication
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nicRu Pokaż wiadomość
Z blondem, ale głupoty gadasz. Nawet mnie przekonano, że wyłacznie nauki prawne są wymagające
Może skończmy temat "prawo uber alles" bo jeszcze przypadkiem skutecznie wyprowadzimy prawniczą brać z błędu i będzie problem gdy przyjdzie szukać ludzi o specyficznym usposobieniu któremu dali tu wyraz.
A mnie w ogóle ciekawi, kto w końcu wpadł na ten pomysł, że "czasochłonne = wymagające".

Ale spokojnie, zaraz się okaże, że przy "prawie" to nawet "medycyna" wymięka...w ogóle to pamiętajcie:
na prawie się pyta ze "szczególików", a na medycynie to same "ogólniki"!

Stary 2013-08-28, 18:00   #1095
nicRu
maszyna, nie człowiek

J., niestety mało kto kuma jaki ułamek matematyki jest na studiach inżynierskich czy ekonomicznych a nawet na polibudach i uczelniach pedagogicznych na kierunku "matematyka" (za wyjątkiem PWr, tam kierunek "Matematyka" jest jedną z najlepszych opcji jeśli chodzi o studiowanie tej nauki).*

Jest to przykre, bo osoby ktore wylecialy ode mnie po pierwszym lub drugim semestrze bo były delikatnie mówiąc tępe (nie potrafiły pojąć niczego co było bardziej abstrakcyjne niż podstawienie czegoś do wzoru) teraz koszą stypendia naukowe na Uniwersytecie Pedagogicznym lub przeniosły się na polibudę. Potem gdy mają fantazję i wracają na magisterkę do nas znów wylatują Niestety ludzie oceniają kierunek przez pryzmat takich osób.

---------- Dopisano o 19:00 ---------- Poprzedni post napisano o 18:57 ----------

Cytat:
Napisane przez Japanication Pokaż wiadomość
A mnie w ogóle ciekawi, kto w końcu wpadł na ten pomysł, że "czasochłonne = wymagające".

Ale spokojnie, zaraz się okaże, że przy "prawie" to nawet "medycyna" wymięka...w ogóle to pamiętajcie:
na prawie się pyta ze "szczególików", a na medycynie to same "ogólniki"!

Wiesz co, na "wymagajace" w mojej opinii składa się wiele czynników i to, że studia są "wymagające" to wypadkowa tego, że są czasochłonne, wymagają umiejętności analitycznych, że wymagany materiał to nie tylko ogólniki... I wiele, wiele innych czynników.

*1/n gdzie n dąży do plus nieskończoności...

Edytowane przez nicRu
Czas edycji: 2013-08-28 o 18:01
nicRu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-08-28, 18:18   #1096
z_blondem_mi_do_twarzy
Rozeznanie

Cytat:
Uspokój swoje ego i naucz się czytać ze zrozumieniem Przypominam ci, że to jest forum i każdy ma prawo wyrazić swoją opinię

Nie napisałam nic o tym, że nauki ścisłe nie są wymagające, a ty i J. czepiacie się na około czego się da. Może wypowiedzą się osoby w temacie, np studujące dwa kierunki :prawo i ścisłe

Obecnie to przegadujecie się jak dzieci w przedszkolu kto ma fajniejsze kredki. Nic tylko

Ból dupy nicRu za trzy, dwa, jeden...

Edytowane przez z_blondem_mi_do_twarzy
Czas edycji: 2013-08-28 o 18:21
Stary 2013-08-28, 18:28   #1097
nicRu
maszyna, nie człowiek

...osiem.
Przecież ja Ci nie zarzuciłam, ze coś takiego napisałaś Wykpiłam tylko tendencję do pisania "kierunek X jest najtrudniejszy", co w tym wątku przerodziło się w ustach (właściwie palcach) kilku osób w "nie ma trudniejszej dziedziny niż nauki prawne" i jest generalnie dość śmieszne, bo jakkolwiek jest ona jedną z najtrudniejszych, to nie znaczy że nie istnieją inne, wymagające podobnych zdolności i równie dużo zaangażowania
To tak w ramach czytania ze zrozumieniem

---------- Dopisano o 19:28 ---------- Poprzedni post napisano o 19:26 ----------

Żeby nie było wyczuwam "pffff nic nie rozumiesz, więc poodwracam kota ogonem by wyszlo, że jednak skumałam posty J., nicru oraz nou"
Stary 2013-08-28, 18:35   #1098
micraneska
Zadomowienie

Japanication zerknij, cytat z poprzedniej strony
"Medycyna dziś, to już nie to co kiedyś, mało kto uczy się anatomii z Bochenka, ludzie uczą się z Graya, łacznie ok. 1500 stron- góra. I to jest ten najgorszy pierwszy rok, interna rozłozona na dwa lata, więc nie jest tak, że materiał przytłacza ogromem (najwyżej na pierwszym roku). Moja kol siędziała przy książkach właśnie na pierwszym roku jak była anatomia, a dalej to już z górki... Ma normalne życie, chodzi na imprezy, żadnych poprawek, naprawdę zakres materiału porównywalny do tego, który trzeba przyswoić na studiach prawniczych. "

Louis de Funès
micraneska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-28, 18:44   #1099
z_blondem_mi_do_twarzy
Rozeznanie

Cytat:
[/COLOR]Żeby nie było wyczuwam "pffff nic nie rozumiesz, więc poodwracam kota ogonem by wyszlo, że jednak skumałam posty J., nicru oraz nou"
Dziewczyno, ale o co ci chodzi ? Wyraziłam tylko swoje zdanie, nie zamierzam toczyć jakichś bezsensownych dyskusji na temat rzeka i kogoś przekonywać do swoich racji bo co człowiek, to opinia.

Najpierw piszesz mi ze pisze bzdury, uważając, ze każde studia wymagają zaangażowania itd, potem że nic takiego nie powiedziałaś.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-08-28, 18:53   #1100
20160901857
Konto usunięte

Na pierwszej stronie napisałam "Więcej dystansu do siebie", ale chyba przeszło niezauważone.
Poza tym ten wątek trochę mi rozjaśnił dlaczego o studentach prawa mówi się, że to nadęte bufony
Stary 2013-08-28, 18:54   #1101
nicRu
maszyna, nie człowiek

Przecież to była z mojej strony jawna szydera...

Z innej beczki: nie jestem osobą popierającą pana J. w każdym momencie (w tym wątku też trochę jego zdań mi zgrzyta, ale rozumiem co chce przekazać i nie będę negować dla zasady) ale bardzo czesto jego słowa są lekceważone nawet gdy zawierają dużo prawdy i jest to przykre, że z uwagi na kilka sprzeczek na forum jego zdanie zawsze jest lekceważone i bezkrytycznie wyśmiewane.

---------- Dopisano o 19:54 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ----------

Cytat:
Na pierwszej stronie napisałam "Więcej dystansu do siebie", ale chyba przeszło niezauważone.
Poza tym ten wątek trochę mi rozjaśnił dlaczego o studentach prawa mówi się, że to nadęte bufony
Z zazdrości tak się mówi...
Stary 2013-08-28, 19:02   #1102
Japanication
Zadomowienie

Cytat:
J., niestety mało kto kuma jaki ułamek matematyki jest na studiach inżynierskich czy ekonomicznych a nawet na polibudach i uczelniach pedagogicznych na kierunku "matematyka" (za wyjątkiem PWr, tam kierunek "Matematyka" jest jedną z najlepszych opcji jeśli chodzi o studiowanie tej nauki).*
Trochę bym polemizował - tu dużo zależy od kierunku i uczelni.
Taki FiR czy Ekonomia, to matematyki ma tyle co kot napłakał, ale kiedy już bierzesz się za różne Analityki Gospodarcze czy Ekonometrie to już nie jest tak fajnie - generalnie miliony godzin ze statystyki w różnych formach, sporo z rachunku prawdopodobieństwa, do tego dochodzą jeszcze: badania operacyjne, ekonometria, matematyka finansowa, ubezpieczeniowa i ekonomiczna ( ta ostatnia jest najbardziej irytująca, słyszałem że wiele ludzi koszmarnie wspomina egzaminy ), no i jeszcze różne analiza i modelowania w matlabie czy programach statystycznych/obliczeniowych itd.

Chociaż już takiej "czystej" matematyki to jest znacznie mniej - mało godzin z analizy matematycznej, mało z algebry liniowej ( ale to w sumie nie jest obszerny dział ), dyskretnej przeważnie w ogóle nie ma ( niekiedy do wyboru w z przedmiotów swobodnego wyboru ), logika też nie zawsze jest, a jak jest to przeważnie 15+15.

No, ale jak mówiłem - zależy od kierunki/uczelni, bo wyobraź sobie, że na takim np. UŁ na kierunki AG - jest aż 150h z analizy matematycznej ( 75+75 ) i co najciekawsze - jest to wciśnięte wszystko w I semestr, a na czystej matmie to jest chyba po 30+30 przez III semestry.
Metody Ilościowe na SGH też są niczego sobie - sporo jest po tym kierunki aktuariuszów, którym zresztą i tak ciężko być, nawet po matematyce.

O kierunkach technicznych pisał nie będę - bo zwyczajnie nie wiem, chociaż takiej Analizy zazwyczaj też mają te 120h, dochodzi też często dyskretna 30+30.

No, ale oczywiście w porównaniu z czystą matmą na konkretnym uniwerku - to nadal jest mało, ale jednak to, że jest jej tyle co nic - uważam jednak nieco za wyrost, przynajmniej w przypadku tych mocno ekonomiczno-matematycznych kierunków.
Bo jak mówiłem - większość ( a właściwie prawie wszystkie ) kierunków na Uniwersytetach Ekonomicznych, to mają tej matematyki tyle co kot napłakał i najczęściej ogranicza się to do analizy matematycznej i podstaw-podstaw algebry.
A nawet jak już statystykę mają - to tylko opisową, która jest znacznie prostsza od matematycznej ( a na kierunkach typu AG czy IiE mocno cisną z matematycznej ).
Logiki to jeszcze w żadnym programie nie widziałem, oprócz: IiE / AG / MISI ( SGH ), nie wspominając już o trudnym rachunku prawdopodobieństwa.

Cytat:
Japanication zerknij, cytat z poprzedniej strony
"Medycyna dziś, to już nie to co kiedyś, mało kto uczy się anatomii z Bochenka, ludzie uczą się z Graya, łacznie ok. 1500 stron- góra. I to jest ten najgorszy pierwszy rok, interna rozłozona na dwa lata, więc nie jest tak, że materiał przytłacza ogromem (najwyżej na pierwszym roku). Moja kol siędziała przy książkach właśnie na pierwszym roku jak była anatomia, a dalej to już z górki... Ma normalne życie, chodzi na imprezy, żadnych poprawek, naprawdę zakres materiału porównywalny do tego, który trzeba przyswoić na studiach prawniczych. "
Słuchaj - możliwe ( chociaż w to, że prawo jest trudniejsze od medycyny nie chcę mi się wierzyć ), jednak ta kłótnia wynikła z czegoś innego - ktoś próbował nam tutaj wmówić, że prawo to super-wymagająca wręcz królowa nauk bo...trzeba wykuć 1000 stron na pamięć i ponoć pytają ze "SZCZEGÓLIKÓW"...zabrzmia ło więcej niż abstrakcyjnie.

Cytat:
SZA!
Wykucie 1000 stron na pamięć to wyżyny intelektualne, nie zamierzam z tobą dyskutować...zwyczajnie nie dorastam Ci do pięt, więc nie chce narażać się na poniżenie.

I żeby ten post nie był źle odebrany - ja w żadnym wypadku nie twierdzę, że prawo to taki prosty kierunek i że tylko się kuje na pamięć, no ale litości...gloryfikowanie, że jest to "extreme hard" bo trzeba dużo kuć na pamięć...to już przestało być śmieszne stronę temu.

A to zdanie, że pytają tam z samych "szczególików" z tych 1000 stron...mnie zwyczajnie rozbroiło.
Ktoś sobie zwyczajnie z nas jaja robi. :F

Czas edycji: 2013-08-28 o 19:07
Stary 2013-08-28, 19:16   #1103
nicRu
maszyna, nie człowiek

Wiesz co, są kierunki ścisłe i ekonomiczne, gdzie faktycznie cisną - nie zaprzeczę (teoria mnogosci, matma dyskretna na niektorych infach jest robiona na tyle porzadnie by zrobila najwiekszy odsiew ), ale mimo wszystko w wiekoszci przypadkow nawet probal czy statystyka to wybrane zagadnienia z naprawdę ogromu tego, co rządzi chociażby finansami (o fizyce nie wspomnę). Nawet u mnie ciężko było wrzucić cały materiał, nadrabiamy sami na seminariach czy spotkaniach koła naukowego Niestety, po reformach trzeba na szybko nadrabiac to co kiedys bylo w liceum, braki mnożą braki... I tak się edukacja toczy.
Stary 2013-08-28, 19:26   #1104
wisienkanatorcie1
Przyczajenie

Cytat:
...osiem.
Przecież ja Ci nie zarzuciłam, ze coś takiego napisałaś Wykpiłam tylko tendencję do pisania "kierunek X jest najtrudniejszy", co w tym wątku przerodziło się w ustach (właściwie palcach) kilku osób w "nie ma trudniejszej dziedziny niż nauki prawne" i jest generalnie dość śmieszne, bo jakkolwiek jest ona jedną z najtrudniejszych, to nie znaczy że nie istnieją inne, wymagające podobnych zdolności i równie dużo zaangażowania
To tak w ramach czytania ze zrozumieniem

---------- Dopisano o 19:28 ---------- Poprzedni post napisano o 19:26 ----------

Żeby nie było wyczuwam "pffff nic nie rozumiesz, więc poodwracam kota ogonem by wyszlo, że jednak skumałam posty J., nicru oraz nou"

Odświeżę Ci pamięć. Tutaj masz cytat z mojej wypowiedzi: "prawo to jeden z najbardziej czasochłonnych kierunków, który wymaga wielu wyrzeczeń, ale poziom trudności studiów zależy od każdego indywidualnie." Od początku podkreślam, że studia prawnicze są jednymi z najbardziej czasochłonnych, a nie tymi "naj" (bo takich nie ma i tu odniosłam się do medycyny- odpowiedz Japanication odnoście medycyny o ktorej rownież zapewne czytał tylko w internecie jest tak żałosna, że nawet nie skomentuję). Piszemy o tym samym, z tym, że Ty mnie chyba nie zrozumiałaś.
Umniejszam naukom ścisłym tak jak ten ignorant Japanication studiom prawniczym, o ktorych tak na dobrą sprawę nic nie wie- jestem przy tym prowokująca i tak miało być.

"Taq, taq - ze szczególików was pytają.
Nie brzmi zbyt prawdopodobnie."
"Proszę Cię..."
"No, ale to akurat wie każdy.
Kraków to wiocha. "

Te cytaty Japanication świadczą o tym że naprawdę nie zdajesz sobie sprawy z tego co wypisujesz. Krk jest gospodarczą ruiną. Kilka osób to przyznało, musisz mieć naprawdę spore problemy z ego, skoro dalej idziesz w zaparte. Na UJ trzeba było kuć z detalami, że na UW jest inaczej i że absolwencie tego uniwersytetu piszą na forum prawnym, jakie to łatwe jest prawo- wiem. Wiem też, że trzeba byc naprawdę ograniczonym, żeby na tej podstawie umniejszać jakimś studiom.

Edit: nie napisałam, że prawo jest trudniejsze od medycyny, tylko, że zakres materiału jest porownywalny, a same studia medyczne są zbyt demonizowane- w sensie, często sa uznawane za absolutnie najtrudniejszy kierunek, a tak naprawdę nie ma jednego natrudniejszego- jest grupa najtrudniejszych (odsyłam do pogrubionego cytatu). Sorry, ale z kimś kto nie zna ani jednego studenta prawa, ale wie na pewno, że nie pytają o szczególiki i ma tupet, by dalej sie tego trzymać, nie ma co dyskutować, bo osoba ta dyskutować nie potrafi

Edytowane przez wisienkanatorcie1
Czas edycji: 2013-08-28 o 19:33
Stary 2013-08-28, 19:34   #1105
Japanication
Zadomowienie

Cytat:
Te cytaty Japanication świadczą o tym że naprawdę nie zdajesz sobie sprawy z tego co wypisujesz
A zaraz potem:
Cytat:
Krk jest gospodarczą ruiną
masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem, na poziomie elementarnym?

Największemu hejterowi Krakowa, zarzuca że piszę o tym mieście dobrze.
Wtf.

Cytat:
Kilka osób to przyznało, musisz mieć naprawdę spore problemy z ego, skoro dalej idziesz w zaparte.
Podoba mi się Twój styl wypowiedzi.
Pisujesz może dla "Wiedzy Bezużytecznej"?
Tam są konkrety w stylu "pewien człowiek w Chinach".

Cytat:
Na UJ trzeba było kuć z detalami, że na UW jest inaczej i że absolwencie tego uniwersytetu piszą na forum prawnym, jakie to łatwe jest prawo- wiem. Wiem też, że trzeba byc naprawdę ograniczonym, żeby na tej podstawie umniejszać jakimś studiom.
Na forumprawnym są tylko i wyłącznie studenci UW i tylko i wyłącznie oni wypisują, że prawo jest proste.
Seems legit.

I nie, nie będę wyszukiwał teraz cytatów po forumprawnym i pytał się kto jest, a kto nie jest z UW - to oznaczałoby, że dałem się strollować.
Natomiast mnie bardzo ciekawi, skąd masz tak dokładne dane, a wręcz życiorysy - użytkowników tego forum.
Czy mógłbym zobaczyć oficjalne statystyki?

Cytat:
Na UJ trzeba było kuć z detalami
Tak z książki 1000 str, pytają ze szczególików.
Yhy...

Cytat:
odnoście medycyny o ktorej rownież zapewne czytał tylko w internecie jest tak żałosna
No taq, taq - przy prawie to banalnie prosty kierunek, dla plebsów wręcz.

Nie wiem czy mam traktować tą dziewczynę poważnie, odnoszę nieodparte wrażenie, że jestem trollowany.

PS:
Cytat:
nawet probal czy statystyka to wybrane zagadnienia z naprawdę ogromu tego, co rządzi chociażby finansami
co jak co, ale akurat o statystyce bym tak nie powiedział - jest z niej tyle nawalone godzin i to z przeróżnych działów / zagadnień, że chyba nawet matematyka nie mogła by się powstydzić.
To jest dział matematyki, na który właśnie jest położony największy nacisk, na konkretnych kierunkach ekonomiczno-matematycznych.

PS 2: technicznych , ścisłe to: fizyka, matematyka itp.

Czas edycji: 2013-08-28 o 19:36
Stary 2013-08-28, 19:36   #1106
20160901857
Konto usunięte

Nie wiem, ja już się pogubiłam
Stary 2013-08-28, 19:40   #1107
Japanication
Zadomowienie

Cytat:
Nie wiem, ja już się pogubiłam

Dobra, ale żeby dobić jeszcze ten "Białystok iz sjuper hard, and UW is szjet":

http://wpiaus.pl/index.php?option=co...22&Itemid=1657

1. UJ
2. UŁ
3. UW (!) - lenie za łatwe studia mają, nie to co...
...................
10. Białystok.

SEEMS EXTREME HARD.

Aha i również hejtowany UKSW i błogosławiony Białystok:

12. UKSW ( 47,40% ) vs Białystok ( 48,77% ).

PRZEPAŚĆ!!!
TO PEWNIE PRZEZ TO, ŻE W BIAŁYMSTOKU ZE "SZCZEGÓLIKÓW" PYTAJĄ!!!

I trzeba też dodać UKSW = Warszawa, Białystok =...Białystok.
A teraz porównajmy gospodarczo te 2 miasta.

A jeszcze tak wracając:
Cytat:
Sorry, ale z kimś kto nie zna ani jednego studenta prawa, ale wie na pewno, że nie pytają o szczególiki i ma tupet, by dalej sie tego trzymać, nie ma co dyskutować, bo osoba ta dyskutować nie potrafi
ciekawe bo znam aż 3, z czego z 2 chodziłem do klasy w LO.
Mowa tu o UŚ i UJ, a sry właściwie to 4 - ale ten 4 studiuje w Rzeszowie, a tam jakoś wybitnie nie jest.

Czas edycji: 2013-08-28 o 19:48
Stary 2013-08-28, 19:55   #1108
20160901857
Konto usunięte

Dziwi mnie, że Wrocław tak nisko.
Absolwenci białostockiego prawa bardzo często po studiach atakują...Warszawę właśnie., bo w ich mieście perspektywy zawodowe to po prostu poziom minus 1000. W sumie ja dosyć szybko się zorientowałam w temacie. Jak wyjeżdżałam do Warszawy znajomi z Białego hejtowali na potęgę, a teraz bez przerwy pytają jak mi tutaj jest, bo chcą uderzać po studiach. Ale poziom wymagań mają tam naprawdę wysoki, stąd też moje zdziwienie jak patrzę na ten ranking, podobnie jak dziwi mnie pozycja Wrocławia.
Stary 2013-08-28, 19:59   #1109
Japanication
Zadomowienie

Cytat:
Dziwi mnie, że Wrocław tak nisko.
Absolwenci białostockiego prawa bardzo często po studiach atakują...Warszawę właśnie., bo w ich mieście perspektywy zawodowe to po prostu poziom minus 1000. W sumie ja dosyć szybko się zorientowałam w temacie. Jak wyjeżdżałam do Warszawy znajomi z Białego hejtowali na potęgę, a teraz bez przerwy pytają jak mi tutaj jest, bo chcą uderzać po studiach. Ale poziom wymagań mają tam naprawdę wysoki, stąd też moje zdziwienie jak patrzę na ten ranking, podobnie jak dziwi mnie pozycja Wrocławia.
Akurat co do Wrocławia, to wiem dlaczego tak się dzieje.
Pisali o tym sporo na forum historycznym ( i to nie raz, studenci i absolwenci ) - po prostu zaoczni zaniżają UWR wyniki bo...ma on ich w głębokim poważaniu.
Ludzie pisali, że nawet jawnie wykładowcy mówią dziennym, że zaocznych traktują jako sponsorów i w ogóle wywalongo - co potwierdzają wyniki zdawalności na aplikacje.

PS: może "szczególiki" w Białymstoku nie dają rady, w ogóle dziwna sprawa - pewna pani forsuje nam tutaj, ohhh jakie to UW jest słabe w ogóle raj dla obiboków, a tu proszę...3 miejsce.

Czas edycji: 2013-08-28 o 20:01
Stary 2013-08-28, 20:22   #1110
20160901857
Konto usunięte

To by wiele wyjaśniało.
Białostoccy z zaocznych ciągle się burzą jak im się powie, że mają łatwiej niż dzienni, a to najprawdziwsza prawda. Chociaż tam chyba niewielki procent zaocznych startuje na aple w sumie.

---------- Dopisano o 21:22 ---------- Poprzedni post napisano o 21:13 ----------

UW jest mocno przereklamowane, ale aż tak bardzo bym nie przesadzała.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości